Dodaj do ulubionych

Bośniacki "garnek"

23.07.07, 13:53
Witam
Rok temu wracającz Chorwacji , nabyłem w Bośni od przydrożnych handlarzy taki
gar na trójnogu który wstawia sie w zar po ognisku , dodatkowo posypuje się
zarem z wierzchu , na przykrywę . Kupując zapytałem gościa co z tym robić . No
i nie dość że on gadał po swojemu , ja rozumiałem po swojemu to w dodatku
przez rok jakoś nie było sposobności wypróbowania nabytku .

Prośba do tych co wiedzą jak się z tym obchodzić o podzielenie się wiedzą i
radami , co i na jak długo tam włożyć ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Remo Re: Bośniacki "garnek" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 14:05
      Wydaje mi sie że nabyłeś kociołek do pieczenia w żarze a trójnóg to dodatek.
      Taki kociołek zasypuje się cały żarem z ogniska. Do śreodka wkładasz mięso,
      ziemniaki, warzywa i to się wszystko przykryte dusi w takim żarze. Sam nie
      gotowałem ale jadłem coś takiego - mięso jest wybitnie miękie i delikatne a
      kartofle przechodzą sosikiem i się rozpływają w ustach
      • sztr1 Re: Bośniacki "garnek" 23.07.07, 14:19
        Tak to właśnie ten typ ,
        czy wiesz może jak długo trzyma się to w zaże , Czy do duszenia wlać jakąś wodę
        , czy może tłuszcz a sos ma się sam wytworzyc ?
            • Gość: Remo Re: Bośniacki "garnek" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 15:32
              Dobrze ci podpowiedział
              Wpisz w google "pod pekom" w cudzysłowiu i już masz receptury w kilku jęzukach

              forum:
              www.forum.hr/printthread.php?s=b805c5ce1d9243b17108b0430716304e&threadid=104816&perpage=25&pagenumber=1

              ośmiornica na kilak sposobów
              www.gastronaut.hr/recept.asp?id=1037
              www.chefs.com/recipes/21152_1+-+Croatian+octopus+pod+pekom.aspx
              www.epicurious.com/members/member_recipes/recipe_views/views/1240133

              rybka
              www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=549

              tu coś poszukaj
              www.coolinarika.com/pretrazivanje?upit=pekom&scope=all

              jagnięcina
              Rapska jagnjetina pod pekom

              Zahvaljujući kuvarima u centralnom restoranu na Loparu, u prilici smo da vam
              predstavimo jedan od rapskih specijaliteta. U pitanju je rapska jagnjetina pod
              pekom (poklopcem), a za to jelo potrebno vam je 1,2 kg jagnjećeg buta ili
              karea, 1 kg mladog krompira, 200 grama crnog luka, 1,5 decilitar maslinovog
              ulja, 2 grančice ruzmarina, lovor, so i biber. Jagnjetinu isecite na parčiće,
              posolite i stavite u nauljenu posudu za pečenje. Mladi krompir oljuštite,
              operite i poređajte pored mesa. Luk oljuštite, isecite i pospite po krompiru.
              Dodajte još ruzmarin i lovor, posolite, pobiberite i prelijte uljem. Zapalite
              vatru na ognjištu i sačekajte da se napravi veća količina žara. Razgrnite žar,
              u sredinu stavite posudu sa mesom i krompirom, pokrijte je poklopcem i
              prekrijte žarom. Pecite jedan i po do dva sata.


              tu jagnecinę pieką od 1.5 do 2h
              teraz to juz sam znajdziesz
          • Gość: cro-expert Re: Bośniacki "garnek" IP: *.dsl.iskon.hr 23.07.07, 17:52
            Hobotnica ispod peke-Osmiornica pod peka
            skladniki:
            osmiornica
            zemniaki
            cebula
            olej
            wino białe
            sol, pieprz, vegeta,melona papryka czerwona

            Osmiornice gotować 20 minut, potem postawić na dolne naczynie peke, na
            osmiornice postawić posiekane zemniaky i cebule.
            Podlać olejem i winem.
            Przyprawić(sol, pieprz, vegeta, papryka)
            Peku postawić do zaru.
            Piec okolo 30 minut, potem otworzyć i osmiornice postawić na zemniaky, zamknać
            i piec jeszcze 25 minut.

            u slast!!
            • sztr1 Re: Bośniacki "garnek" 24.07.07, 08:51
              Dzięki wszystkim , za chwilkę biorę 2 tygodnie urlopu mam zamiar coś wypróbowac
              , ciekawe co z tego wyjdzie :).
              Gdyby ktoś jeszcze miał przepisik z mięchem w roli głównej to w dalszym ciągu
              mile widziane .
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka