Dodaj do ulubionych

Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 10:15
Witam!
Na mapie widac ze bez problemu sie da zaoszczedzic te 35 czy 27 Euro
i objechac ten najdrozszy chyba w Europie kawalek autostrady!
Jednak zwracam sie do Forumowiczow ktorzy juz to zrobili w praktyce!
Czy nie ma jakis trudnych momentow przez ktore mozna wyladowac
niechcaco na autostradzie!;)
Bede jechal w nocy dlatego bardzo dziekuje za praktyczne porady!
Robert

p.s wedlug mapy w Austrii droga nr 67 przechodzi w droge w Slowenii
437 i przez Kamnice do ronda w Pesnicy spokojnie mozna dojechac!
Obserwuj wątek
    • Gość: masz Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.gl.digi.pl 13.06.08, 12:18
      prosze przeczytac dokladnie ogloszenie na stronach MSZ. Winieta nie
      dotyczy tylko autostrad lecz takze drog ekspresowych.
      I wtedy sprawa objazdu nie wyglada juz bezproblemowo.
      • Gość: Robert Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 12:47
        o.k o.k ale wlasnie ja nie wiem czy np. ta droga 437 jest ekspresowa
        czy nie
        Dlatego czekam az ktos przed moim wyjazdem (5 lipca) napisze ze byl
        widzial jechal poleca nie poleca skrecic nie skrecac itd itp !;)
        To tylko marne parenascie kilometrow wiec nie bedzie trudno opisac!
        Pozdrawiam!
        ROBERT
        • Gość: barbo Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.08, 16:38
          Co za bzdura ! Drogi ekspresowe mają określony standart, oddzielone jezdnie po co najmniej dwa pasy ruchu w każdą stronę. W słowenii jest to n.p. Razdrto-Nova Gorica, Ljubljana-Domzale a na pewno nie lokalna 437 Sentilj-Pesnica. Tutaj jest lista płatnych dróg w Słowenii www.cestnina.si/Default.aspx?id=111
    • Gość: tomek Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 23:17
      Robert, ty lepiej zostań w domu.
      • Gość: Robert Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 09:16
        !:) !:)
        Dam rade!;)
        Jeszcze troche czasu jest napewno ktos objedzie ten kawalek
        autostrady i napisze ze spoko mozna smialo jechac!
        Jak bym jechal na dzien to spoko byl polecial ta 437 bo nie takimi
        drozkami sie jezdzilo!;)
        Szkoda tyle kasy za pare kilometrow!:)
        Pozdrawiam!
        Robert
        • Gość: nawigator Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 194.146.252.* 14.06.08, 13:06
          Przygotowałem z opisem obrazkowym dwie możliwości objazdu hitrej
          cesty :)
          1) wariant 1
          W Austrii opuszczamy A9 zjazdem nr 228 i kierujemy się na Spielfeld.
          progs.ask.net.pl/slowenia1.jpg
          Drogą B67 jedziemy prosto i przejeżdżamy granicę Austria-Słowenia a
          następnie w Słowenii kontynuujemy podróż drogą 437 aż do ronda przed
          Mariborem.
          progs.ask.net.pl/slowenia2.jpg
          Na rondzie kierujemy się w lewo w drogę nr 3 i za chwilę skręcamy w
          prawo. Następnie przejeżdżamy pod autostradą i skręcamy w lewo w
          ulicę Sentilijska Cesta.
          progs.ask.net.pl/slowenia4.jpg
          Następnie jedziemy w kierunku centrum Sentilijska, po czym wjeżdżamy
          w ulicę Partizanska i skręcamy w prawo tak jak ona prowadzi.
          progs.ask.net.pl/slowenia5.jpg
          Następnie skręcamy w lewo w Titova Cesta przejeżdzamy przez rzekę i
          kontynuujemy podróż Titova Cesta. Na końcu ulicy Titova skręcamy w
          lewo w Ptujska Cesta (droga nr 1) i kontynuujemy podróż w kierunku
          Ptuj i granicy z Chorwacją po staremu.
          progs.ask.net.pl/slowenia6.jpg

2) wariant 2
          W Austrii opuszczamy A9 zjazdem nr 228 i kierujemy się na Spielfeld.
          progs.ask.net.pl/slowenia1.jpg
          Drogą B67 jedziemy prosto i przejeżdżamy granicę Austria-Słowenia a
          następnie w Słowenii kontynuujemy podróż drogą 437 aż do ronda przed
          Mariborem.
          progs.ask.net.pl/slowenia2.jpg
          Na rondzie kierujemy się w lewo w drogę nr 3 i jedziemy cały czas
          prosto aż dojedziemy do miejscowości Lenart w której skręcamy w
          prawo na drogę nr. 229 która dojedziemy aż do Ptuja. Ptuj
          przejeżdżamy drogą cały czas prosto i następnie przejeżdżamy przez
          rzekę. Po wyjechaniu na wprost drogą z miasta na dużym skrzyżowaniu
          z E59 jedziemy w lewo wjeżdżając na drogę E59 czyli wracamy na starą
          drogę w kierunku granicy z Chorwacją.
          progs.ask.net.pl/slowenia3.jpg
          Cięzko określić, który wariant będzie szybszy ale wydaje się, że
          rozwiązanie 2 będzie lepsze i być może szybsze.
          • chaladia Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 14.06.08, 15:01
            Świetnie wyjaśnione!
            Serdeczne podziękowania w imieniu wszystkich uczestników tego Forum.
            BTW - czy UE nie podejmuje jakichś działań, żeby wyperswadować
            Słoweńcom wprowadzenie winet tygodniowych lub dwutygodniowych?
            Skoro skutecznie spacywfikowano nie należących do UE Chorwatów z
            pomysłami na zakaz wwozu żywności, to i ze Słoweńcami może się uda?
          • Gość: Robert Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 15:46
            Brawo!!!!
            Dziekuje!!!
            Pozdrawiam!
            Robert
          • Gość: tete77 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 21:00
            Jesli chodzi o wariant 2, to nie jestem pewien czy on jest bezplatny. Zgodnie z
            www.cestnina.si/doc/karta%20-%20vinjete%20ang.pdf na drodze do Lenart
            wymagane sa winiety.

Pozdro.
            • Gość: nawigator Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 194.146.252.* 14.06.08, 23:00
              z tego co widac w pdf to bedzie chodzilo o droge A5, która jest
              jeszcze niekompletna w tym miejscu a obecnie pojedziemy zwykla droga
              krajowa nr. 3
              • Gość: tete77 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 08:40
                wyglada tak jakby 3 od ronda byla platna juz teraz (tzn od 01.07.08), a A5 od
                Lenart ma byc platna jak bedzie otwarta...
                Tak wynika z legendy...

Chociaz tez wolalbym aby bylo tak jak ty piszesz :-)
                • Gość: wa Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.chello.pl 15.06.08, 17:53
                  ktoś wyżej słusznie napisał , zabys został w domu. Jeśli chcesz
                  oszczędzać na autostradzie , to lepiej jedz do teściowej. U niej
                  nawet żarciercie masz darmowe. Ha ha
                  • Gość: tete77 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.08, 08:08
                    skoro ktos juz to napisal, to po co powtarzasz??
                    moze lepiej samemu cos ciekawego wymyslic...

nie pytamy tutaj o to czy jechac do tesciowej czy nie. jezeli nie odpowiada
                    Tobie da dysksja, to nie wtracaj sie
                    • Gość: Robert Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 09:41
                      Sluszna uwaga!:)
                      Dzieki!
                      Przeciesz lepiej dac dziecku na lody te 30Euro
                      a pozatym moze kolego lubisz byc dymany i placic za kilka kilometrow
                      tyle kasy bo ja nie!;)
                      Pozdrawiam!
                      Robert
                      • chaladia Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 16.06.08, 19:07
                        Popieram Roberta!
                        Gdyby Słoweńcy mieli autostradę od Krapiny do Sentilija, to można by
                        uznać te 37 Euro za skrajne zdzierstwo, bo powinno być mniej niż
                        połowa tego, ale niechby im było...
                        natomiast 37 Euro za 2 razy po 14 km - w moim przypadku za 14 km
                        jeden raz, bo "w tamtą stronę" jadę 29 czerwca, czyli jeszcze przez
                        bramki za 1 Euro, to jest dymanie frajerów na bezczelnego.
                        Mam nadzieję, że wyborcy z Europy Zachodniej zaapelują do swoich
                        Europosłów, żeby zwrócili uwagę swoim słoweńskim kolegom, że tal się
                        nie robi.
                        Może w Polsce powinno się wprowadzić opłatę drogową specjalnie dla
                        Słoweńców?
                        • Gość: tete77 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 20:09
                          ja wlasnie tez w jedna strone jade 29 czerwca, wiec brameczki. powrot natomiast
                          7 lipca wiec juz winietki...ktore zapewne omine
                          • Gość: bastek Przez Węgry!!! IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 09:35
                            nie wiem po co sie pchać przez Czechy, Austrię i Słowenię. Od
                            granicy z Czechami do Wiednia trzeba jechac wolno w dużym ruchu, w
                            Słowenii przy zmianie turnusów nie nazwałbym tego jazdą a przez
                            Słowację autostradą do granicy Węgierskiej a potem gładkimi drogami
                            do Chorwackiej śmiga się jak burza. I mijamy problem pt Słowenia.
                            Powodzenia!!!
                            W tym roku niestety nie jadę.
                            • Gość: bazyl Re: Przez Węgry!!! IP: 194.150.239.* 17.06.08, 10:41
                              Mam pytanie czy warto zjeżdżać na Spielfd?Czy nie lepiej dojechać
                              autostradą do granicy i tam szukać zjazdu.Zaraz za granicą jest
                              stacja benzynowa i powinien być zjazd na podrzędną drogę,ale nie
                              jestem tego pewien na 100%.Patrząc na mapę to droga ze Spielfd
                              przecina autostradę na Słoweni zaraz za granicą, powraca tylko
                              pytanie czy jest na nią zjazd.
                          • jzk77 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 17.06.08, 10:38
                            Ja już takie kombinacje przerabiałem w Czechach, Słowacji, na Węgrzech,
                            Słowenii, Austrii i Chorwacji.
                            Biorąc pod uwagę stratę czasu, zmęczenie, stres doszłem do wniosku, że lepiej
                            płacić i spokojnie jechać.
                            Przyjemnego pobytu a zaoszczędzić na lody dla dzieci radzę pijąc mniej rakiji.
                            • Gość: bazyl Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.nj.pl 17.06.08, 12:58
                              Owszem dobrze jest zapłacić i oszczędzić na czasie,ale tak jak ktoś
                              wyżej napisał dać się" wydoić" za 47 km. badania psychtechniczne mam
                              aktualne.Również jeździłem po Włoszech gdzie autostrady są jedne z
                              droższych i płaciłem bo szkoda czsu,nerwów i suma sumarum opłacało
                              się jechać.Lecz w tym wypadku uważam to za przegięcie.
                              • Gość: sknera objazdowiec Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 194.146.252.* 17.06.08, 16:39
                                Dokładnie w tym przypadku akurat wypada zaoszczędzić i zysk czasowy
                                dla jadącego autostrada kilkanaście km jest naprawdę niewielki a
                                przeciez nikt nie mówi tutaj żeby omijać autostrady na: Słowacji,
                                Węgrzech, Austrii czy Chorwacji, bo tam wiadomo za co płacimy.
                                • pam_pa_ram_pam To jest zły przykład dla innych 17.06.08, 22:00
                                  Pogadałem z moimi kumplami - Szkotami, wyjaśniłem im, o co chodzi z
                                  tymi winetami i jutro idą do "MP" ze swojej constituency pogadać,
                                  czy by nie udało się wymusić jakiejś reakcji Foreign Office na te
                                  antyunijne w swym wyrazie prawo wprowadzane w Słowenii. Ostatecznie,
                                  jeśli wszystkie kraje przyjmą taką samą politykę, że winety są
                                  jedynie roczne, a w drodze specjalnego wyjątki półroczne, to na
                                  wakacje będzie można jeździć chyba tylko po trafieniu "6" w
                                  Totolotka albo przemykając się opłotkami, co zajmnie z tydzień...
                                  • Gość: buhaha Re: To jest zły przykład dla innych IP: *.range86-128.btcentralplus.com 18.06.08, 04:46
                                    od kiedy do ministrow mozna sobie tak o chodzic, pozatym nie znam zadnego szkota
                                    co by na wakacje jechal autem, akurat anglicy lubia jezcic z przyczepa ale
                                    szkoci tylko tam gdzie tani alkohol i goraca..pic i lezec...
                                    • Gość: ... Re: To jest zły przykład dla innych IP: *.hochtief.de 18.06.08, 08:52
                                      MP to nie minister, tylko Członek Parlamentu (Member of Parliament).
                                      Akurat w UK dostęp do tych osób jest całkiem łatwy, a każdy polityk
                                      dba o dobry kontakt ze swoja constituency.
                                      To nie Polska jest...
                              • Gość: bastek do bazyla IP: *.49.jawnet.pl 18.06.08, 21:24
                                dojeżdżasz do granicy, przejeżdżasz Austriacką. Na Słowieńskiej jest
                                parking z dużym okrąglakiem ( budynek ). Z tego parkingu masz zjazd
                                na 437. Zjeżdżasz na tą drogę i dojeżdżasz za free do ronda przed
                                Mariborem. Kilka minut dłużej
                            • Gość: aaaa Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.chello.pl 14.07.09, 02:46
                              Wypchaj się ze swoimi radami tyle w nich życzliwości co prezydenta w Prezydęcie.
                  • Gość: yaca Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.171.19.130.crowley.pl 04.08.08, 13:21
                    gość "Wa" to jakis deb... może ty leć sobie na kamczatkę i się zamroź ...
          • Gość: mumu Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 16:07
            Nawigator napisał:
            Na rondzie kierujemy się w lewo w drogę nr 3 i za chwilę skręcamy w
            prawo. Następnie przejeżdżamy pod autostradą i skręcamy w lewo w
            ulicę Sentilijska Cesta.
            progs.ask.net.pl/slowenia4.jpg

Czy droga prowadząca prosto na rondzie (H2/E57), którą dojedziemy bezpośrednio do Ptujskiej Cesty (1/E57),jest również płatna na tym odcinku?
          • Gość: mumu Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 23:17
            skorzystałem z twojej porady nawigator i wypróbowałem wariant nr 1 w obie strony. I... super. Jedzie się prosto (nawet są znaki ukierunkowujące na "Avstriju" jadąc ze smeru Ptuj na północ), całkiem rozsądnie czasowo biorąc pod uwagę jazdę przez centrum Mariboru (wbrew pozorom to nie jest to duże miasto), a jak ktoś nie ma zmysłu orientacji to niech sobie mapkę druknie z ViaMichelin.
          • lesio5 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 27.08.08, 08:24
            Wprowadzilem obie trasy do mojej nawigacji. Wariant nr 2 jest 12 km dłuszy i 7 km wolniejszy. Ale nawigacja nie dolicza korków w miescie. Wiec calkiem mozliwe, że wybiore wariant 2. Jeszcze sie nie zdecydowalem.
          • Gość: mirek Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.08.08, 11:36
            Jechałem pierwszym wariantem ale nie mam pewności jak wygląda sprawa ronda- to
            znaczy czy nie zalicza się do drogi płatnej ten kawałek z 437 do 3.Stała tam
            policja i sprawdzała samochody, mnie akurat nie zatrzymali.
          • Gość: UWAGA ! Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 194.181.196.* 02.09.08, 13:09
            Uwaga - może nie działać !
            Problem jest w rondzie na północ od Mariboru, do którego dochodzą
            też drogi ekspresowe/autostrady.
            Jechałem od drugiej strony (ze Słowenii), trasą którą opisujesz,
            przebijając się przez miasto Maribor (ale nie kierując
            się tam znakami na główną drogę/autostradę czy ekspresową).
            Wyjechałem od południa na drogę nr 3, którą opisujesz, skręcając w
            nią w lewo (kierunek "od Lenart"), po to, by dojechawszy do ronda
            skręcić na nim w drogę nr 437 na prawo ("do Austrii"; nb na
            tablicach na rondzie nie ma oznaczenia jej numeru). Miałem do
            przejechania do ronda jakieś 200 metrów. ALE PRZED WYJAZDEM na drogę
            nr 3 stała tablica informująca, że JEST TO DROGA EKSPRESOWA
            WYMAGAJĄCA WINIETY (może tylko - złośliwie ? - na tym odcinku),
            czyli te 200 metrów jechałem nielegalnie. Niby "malutko/króciutko",
            ale bardzo prawdopodobna wydaje mi się tam częsta obecność
            policjantów... Byłem zdesperowany i pojechałem, choć ryzyko było
            chyba zbyt duże - nie wiem, ile Słoweńcy biorą za brak winiety, ale
            tego lata na stronach Chorwackiego Automobilklubu ostrzegano, że
            mandaty podniesiono w Słowenii do kwot od 300 do 800 euro ...

• emikaa Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 25.06.09, 23:16
            Jechalam tym objazdem z wariantu 1, w zeszlym roku, drugiego dnia od
            wprowadzenia winiet :) Bedac w McDOnaldzie zaczepilam facetow stojacych na
            parkingu (pracownikow) palacych papierosa z pytaniem o droge, narysowali mi to
            na kartce byle jak i od reki na kolanie, ale udalo sie bezblednie :)))) Z Twoimi
            mapkami to pelen luksus :)))))
            Pozdrawiam i zycze wszystkim powodzenia, my znowu jedziemy do Chorwacji :))))
            • emikaa Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 25.06.09, 23:18
              Dodam, ze jechalismy w druga strone, czyli z chor do domu :)))
          • Gość: adam Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.09, 18:07
            To sknerusy zostańcie lepiej w domu jak tak kombinujecie z ta
            autostrada!!!
    • Gość: Lewy Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 18:57
      Witam.Troche posiedziałem przy kompie i okazało się,że droga na
      Lenart jest płatna,ale jest droga alternatywna bez żadnych opłat.Dla
      zainteresowanych:wejdżcie na stronę www.viamichelin.com i tam
      można ustalić trasę,podaje mieściny:
      Start:kraj Austria,miasto Spielfeld,
      Meta:kraj Słowenia,miasto Spodnja Hajdina,
      Etap 1:kraj Słowenia,miasto Sladki Vrh,
      Etap 2:kraj Słowenia,miasto Ptuj.Na koniec zaznaczyć droga tania,bez
      winiet i start.To jest cały przejazd,oczywiście póżniej trzeba
      włączyć się na trasy odpowiednie do kierunku jazdy.Myśle,że troche
      pomogłem i powodzenia,a za te 35 euro kupcie sobie dobre wino na
      miejscu.Polecam i nara.
      • Gość: ron5 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 20:53
        nie chcę być pesymistą ale myślę,że Słoweńcy urzadzą polowanie na
        jadących bocznymi drogami.Posypią się mandaty bez zmiłowania.
        • chaladia Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 17.06.08, 21:29
          Jak ktoś nie będzie umiał przez 25 km jechać zgodnie z przepisami -
          to tak!
          Ale i wcześniej trasa do Krapiny była "obstawiona" i nie warto było
          przekraczać limitów prędkości. Trzeba sobie powiedzieć otwarcie -
          Słoweńcy są chyba najmniej gościnną i sympatyczną nacją w Europie i
          w pocie czoła pracują na tę opinię. I chyba sprawia im to dużo
          satysfakcji...
          • Gość: ron5 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 07:04
            Nie wiem jacy sa Słoweńcy -nigdy nie udało mi się żadnego zapoznać
            ani pogadać.Z pewnościa inni niz Chorwaci,zresztą jak czytałem na
            różnych forach chorwackich to niektóre wpisy były naprawdę dla
            Słoweńców niesympatyczne.Na pewno jednak potrafią dbać o swój kraj i
            są pracowici.
            • Gość: Tomek Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 193.164.157.* 18.06.08, 08:35
              To ile kosztuje te parę kilometrów autostrady od granicy do
              Mariboru, że warto aż tak kombinować?

Trzy lata temu kosztowała ona ok. 1 euro, lub parę set słowńeskich
              tolarów.

Pozdrawiam
              • Gość: ... Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.hochtief.de 18.06.08, 08:56
                37 Euro, czyli 125 zł za przejazd w tę i z powrotem (bo jedyną opcją
                jest roczna wineta na wszystkie autostrady w Słowenii).
                Z 2 Euro (albo nawet za 10) nikt by takich rzeczy nie robił!
            • Gość: Busio Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 194.29.130.* 18.06.08, 08:45
              Muszę się wtrącić do dyskusji. Jeździmy do Słowenii od kilku lat. Słoweńcy są
              sympatyczni, gościnni, pracowici, otwarci. Objechaliśmy całą Słowenię wzdłuż i
              wszerz, nigdy nie zatrzymała nas policja.W tym roku również jedziemy na urlop do
              Słowenii.Pozdrowienia dla wszystkich z tego portalu.
    • Gość: Krysia Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 194.29.130.* 18.06.08, 11:34
      Na czeskiej stronie www.uamk.cz ( na samym środku) jest opis bezpłatnego objazdu
      tego kawałka autostrady i pokrywa się z wnioskami naszych internautów.
      • Gość: Robert Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 11:45
        Krysiu ale wnioskami na plus czy minus!:)
        Trasa ta sama co poleca Nawigator?
        Pozdrawiam!
        Robert
      • Gość: Robert Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 11:48
        www.uamk.cz/
        Widze ze ostrzegaja przed radarami na trasie objazdowej!:)
    • Gość: Tomaszek Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 193.164.157.* 18.06.08, 13:22
      35 euro za 3 kilometry autostrady!!!
      Czy Ci Słoweńcy powariowali?
      Jaka jest idea wprowadzenia tak chorendalnych opłat za przejazd tym
      kawałeczkiem drogi?
      • Gość: Gość Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 13:41
        Nie znam czeskiego, więc niech mi ktoś po chłopsku wytłumaczy : czy na tą drogę
        nr 437 zjeżdżamy z autostrady jeszcze w Austrii w Spielfeld, czy też już w
        Słowenii w Sentilj na pierwszym zjeździe ?
        • Gość: @neta Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 13:47
          przed granicą zjazd nr 228 do Spielfeld i drogą 437 do ronda przed
          Mariborem
          • Gość: Gość Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 14:30
            A więc jeszcze w Austrii zjeżdżamy z autostrady. Dzięki, o to mi chodziło.
    • Gość: Lewy Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.08, 13:32
      A czy ta droga przez Maribor nie jest płatna,na mapce widać ,że
      tak.Link do mapki podany we wczesniejszych wpisach.Myślę,że moja
      opcja jest lepsza i na pewno bezpłatna a poza tym można zwiedzić
      kawałek Słowenii.Pozdro.
      • Gość: nawigator Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 194.146.252.* 19.06.08, 14:28
        Przygladnij sie screenom w moim poscie a znajdziesz je powyzej w tym
        watku. Jak widac jadac tymi zwyklymi drogami w Mariborze omijasz
        droge E57/H2 prowadzaca przez miasto, ktora jest platna.
        • Gość: Lewy Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.08, 16:54
          Masz rację a możesz mi powiedzieć tak z ciekawości ile wychodzi
          kilometrów z Spielfeld do Ptuja na tym twoim ustrojstwie.
        • Gość: Obserwator Z troche innej beczki - do nawigatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 22:50
          Widze, ze wiesz co piszesz i mam pytanie. Jade do CRO na Istrie przez Graz i
          Maribor. Mam do wyboru: jechac autostrada przez Zagrzeb, a potem w strone Poreca
          tak dlugo jak sie da autostrada, albo przez Maribor do Ljubljany w strone
          Triestu i potem gwaltownie na poludnie, tez do Poreca. Ktora trase bys polecil?
          Jade w czerwcu, wiec mam w nosie Slowenskie winiety.
          • Gość: nawigator Re: Z troche innej beczki - do nawigatora IP: 194.146.252.* 20.06.08, 00:26
            Jesli faktycznie jedziesz w czerwcu i na Istrie to zdecydowanie
            nalezaloby pojechac na Ljubljane A1. Odleglosc do celu od granicy z
            Austria ok. 310km i da sie przejechac w 3,5h bez problemu bo
            praktycznie calosc jest w autostradzie. Jesli chodzi o drugie
            rozwiazanie przec Chorwacje - Zagreb to trasa ta jest troche dluzsza
            ok. 430km i powinna byc do przejechania w 4,5-5h.
            • Gość: Obserwator Re: Z troche innej beczki - do nawigatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 00:29
              Dzieki. Dokladnie to spodziewalem sie uslyszec, wiec dziekuje za potwierdzenie
              moich zalozen. Jade przez Ljubljane.
            • Gość: nawigator Re: Z troche innej beczki - do nawigatora IP: 194.146.252.* 20.06.08, 00:32
              Zapomnialem dopisac, ze dla wariantu drugiego trasa na Zagreb nalezy
              liczyc sie z mozliwoscia wydluzenia czasu podrozy o nawet dodatkowe
              1-2h :) jesli bedzie duzy ruch na trasie MARIBOR - PTUJ - GRANICA Z
              CHORWACJA.
              • Gość: Obserwator Re: Z troche innej beczki - do nawigatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 09:20
                Now alsnie, ten 'cudowny' kawalek zmaribiru do Ptuja w zapadajacych ciemnosciach
                z predkoscia 10 km/h w nieustajacym korku, a nastepnie szukanie noclegu o 23:00
                w Ptuju pamietam sprzed 4 lat, kiedy jechalem na Pag. I z tego wzgledu jadac na
                Istrie wolalem droge przez Ljubljane. Dzieki za canne uwagi, Nawigaotr. Odpalam
                wrotki za 7-8 godzin (nocleg w Wiedniu, wiec kawalek z Worclawia na dzisiaj dosc
                krotki do przejechania). Napisze uwagi o trasie po powrocie.
                • Gość: Obserwator Re: Z troche innej beczki - do nawigatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 09:23
                  Mialo byc: "No wlasnie, ten 'cudowny' kawalek z Mariboru...".
            • Gość: Gość Re: Z troche innej beczki - do nawigatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 08:45
              Kilka lat temu jechałem do Rovinja właśnie przez całą Słowenię. Trasa godna
              polecenia i szybka. Jechałem także kiedyś na Krk przez Zagrzeb i faktycznie na
              odcinku Maribor-granica chorwacka tworzą się spore korki.
              • Gość: Obserwator Re: Z troche innej beczki - do nawigatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 09:21
                No wlasnie ! Dzieki, jade przez A1 i Ljubljane.
                • Gość: bazyl do bastka IP: *.nj.pl 20.06.08, 09:58
                  Pamiętam duży parking za granicą Austriacko - Słowacką,tylko daj
                  znać czy ten zjazd jest na 100%,czytam wszystkie wypowiedzi i każdy
                  poleca zjazd na Spifeld.Osobiście wolę dojechać do granicy
                  autostradą i tam zjechać
                  • Gość: bastek Re: IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.08, 13:58
                    Ja zjeżdżałem dokładnie z tego parkingu przy kantorze i toaletach.
                    Na samej granicy. Nie wcześniej
                    • Gość: bazyl Re: Zjazd w Słoweni IP: *.nj.pl 20.06.08, 23:36
                      Dzięki też tak myślałem ale nie byłem pewny.Życzę szerokiej drogi.
                • Gość: Stanley Re: Z troche innej beczki - do nawigatora IP: *.aster.pl 26.08.08, 14:19
                • Gość: astanley Re: Z troche innej beczki - do nawigatora IP: *.aster.pl 26.08.08, 14:30
                  Moi Rdrodzy Cromaniacy. po co wam nerwy i stres w drodze na wypoczynek.Raz
                  jechałem przez tą Słowenię, ub. rok, korek w nocy , 4 godziny stania, ni spania
                  ni jechania, powiedziałem , w życiu!!!W tym Węgry, zero stania, stresu , super
                  spanko na Słowacji,. Dróżka, marzenie, Polecam
    • grassant Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 21.06.08, 12:10
      Gość portalu: Robert napisał(a):

> Witam!
      > Na mapie widac ze bez problemu sie da zaoszczedzic te 35 czy 27
      Euro
      > i objechac ten najdrozszy chyba w Europie kawalek autostrady!
      > Jednak zwracam sie do Forumowiczow ktorzy juz to zrobili w
      praktyce!
      > Czy nie ma jakis trudnych momentow przez ktore mozna wyladowac
      > niechcaco na autostradzie!;)
      > Bede jechal w nocy dlatego bardzo dziekuje za praktyczne porady!
      > Robert
      >
      > p.s wedlug mapy w Austrii droga nr 67 przechodzi w droge w
      Slowenii
      > 437 i przez Kamnice do ronda w Pesnicy spokojnie mozna dojechac!

Można spoko dojechać. Raz pomyliłem się i z ronda skręciłem na tę
      równoległą drogę. Ok. Ale autostrada tyle nie kosztowała :)
    • Gość: gnypek Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:48
      Do praktyków: jeśli ma być taki tłok i zamieszanie koło Mariboru, to może pojechać przez Sulzbach zamiast Graz, pal licho kawałem austriackiej autostrady?
      • Gość: mumu Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 23:18
        skorzystałem z twojej porady nawigator i wypróbowałem wariant nr 1 w obie strony. I... super. Jedzie się prosto (nawet są znaki ukierunkowujące na "Avstriju" jadąc ze smeru Ptuj na północ), całkiem rozsądnie czasowo biorąc pod uwagę jazdę przez centrum Mariboru (wbrew pozorom to nie jest to duże miasto), a jak ktoś nie ma zmysłu orientacji to niech sobie mapkę druknie z ViaMichelin...
        • Gość: dantopik Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.08, 21:40
          a czy jest sens jechac ta trasa na Istrie? Nie wiem ile beda mnie
          kosztowac autostrady w chorwacji od zagrzebia i ile mam platnych
          tuneli? moze ktos to testowal?
          • lesio5 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 06.08.08, 10:12
            66 kun z Krapiny przez Zagrzeb do Rijeki. To mniej niz 10 eoro ....
    • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 28.08.08, 06:35
      Jest pierwsza ofiara(znaczy która o tym napisała):

"nie piszcie więcej bzdur że trasa 437 do ronda przed Mariborem to jest darmowa
      owszem wszystko ładnie pięknie ale wjeżdzajac na to rondo musicie mieć winetę
      wiem to bo zapłaciłam 150 Euro mandatu więc kto chce niech czyta dalej te bzdury
      na forum a zapłaci tak jak ja Ci którzy tam przejechali to za friko to chyba
      szczęściarze. Nie pomogły tłumaczenia że my chcemy na 3 zjazd na Lenart po tym
      jak zapłaciliśmy oczywiście gotówką mandat pan policjant objechał ładnie z nami
      rondo wyprowadził nas na 3 zjazd i pokiwał ze teraz to sobie mozemy dalej jechać
      bo teraz mamy już za darmo. Oczywiście nikt również nie wspomni że jadąc na ten
      Lenard nadrabiamy 100 km przecież to taki "drobny" szczegół!!
      Na rondzie stały 2 patrole przy wjeździe z drogi 437 i wyjeździe na Lenart czyli
      dobrze wiedzą że polacy chcą ich wykiwać."

Było mi bardzo przykro bo wkopałam jeszcze naszych przyjaciół którzy też dostali
      mandat a wszystko dzieki ludziom którzy wypisują bzdury na tym forum!!!
      • lesio5 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 28.08.08, 18:12
        Jak juz napisalem, przez Lenart jest dalej 12 km a nie 100 km, wiec kobieta nie wie co pisze.
        Po drugie, tą pułapkę policji można ominąć, wokól ronda biegnie droga gruntowa.
        maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&geocode=&q=maribor&ie=UTF8&ll=46.596796,15.672598&spn=0.007505,0.016265&t=h&z=16
        Po trzecie, rondo mozna ominac drogaz skrecajac w lewo w Pesnicy, jadac przes Gasnik i Pesniski Dvor - jak widac na mapie.
        maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&geocode=&q=maribor&ie=UTF8&t=h&ll=46.60228,15.685644&spn=0.015008,0.03253&z=15&iwloc=addr
        • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 29.08.08, 09:15
          Dla całkowitej jasnosci-odpowiedź z konsulatu w Słowenii na zapytanie jednego z cromaniaków:
          ""Szanowny Panie,

Nie spotkałem się z podobnym przypadkiem,
          jeżeli chodzi o nakładanie mandatu za przejazd rondem,
          de facto będącym łącznikiem dwóch dróg , które są
          nie autostradami. Od 1 lipca br.obowiązują winiety na
          wszystkie drogi expresowe/autostrady/. Sam przejazd
          przez rondo nie stanowi podstawy do nałożenia przez
          funkcjonariusza mandatu.
          Powtarzam : nie znam takiego przypadku !.

Życzę miłego urlopu i bezpiecznej jazdy po drogach
          Słowenii.

Jan Czesław WALCZAK - konsul"
        • lesio5 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 02.09.08, 14:43
          > Po trzecie, rondo mozna ominac drogaz skrecajac w lewo w Pesnicy,
          jadac przes Gasnik i Pesniski Dvor - jak widac na mapie.

Jestem wlasnie w Chorwacji, jadac do niej objechalem felerne rondo
          wyzej opisana trasa. Policji nie widzialem. Objazd przez Gasnik i
          Pesnicki Dvor ciasny, ale w porownaniu z drogami na Chorwacji to i
          tak niemal autostrada.
          Screw Slovenian vignette.
          • lesio5 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 16.09.08, 21:29
            Wracałem z Istrii więc przez Słowenię. Przepraszając się z winietą. Bo ona ma sens jak się jedzie od Kopru do granicy austriackiej. Czas jest warty tych 100 zl.
            Rozważałem alternatywną trasę omijającą Słowenię (Istria - Rijeka - Zagrzeb - Węgry) ale po zobaczeniu jaki ruch panuje w okolicy Rijeki i na jak długim odcinku jest remontowana A6 Rijeka - Zagrzeb zrezygnowałem. Kosztowałoby mnie to ca 110 kun opłat autostradowych. Oszczędzilbym ca 40 zł w stosunku do winiety słoweńskiej a jechał zapewne z 2-3 godziny dłużej.
            Natomiast tranzyt przez Maribor na Zagrzeb jak najbardziej nalezy objezdzac wczesniej podaną trasą.
            Wracając na rondzie w Mariborze żadnej policji ścigającej za przejazd samym rondem nie widziałem. To wg mnie urban legend.
            • chaladia Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 16.09.08, 22:08
              Zgadzam się, że jadąc na Istrię albo nawet na Krk czy Rab opłaci się
              pojechać Maribor - Lubljana - Postojna - Rijeka. Opłaci się i
              czasowo, i kosztowo. Autostrady w Chorwacji też nie są za darmo, co
              więcej - w Słowenii paliwo jest znacznie tańsze.

Natomiast jadąc na Pag, albo do Dalmacji Środkowej takie rozwiązanie
              nie ma sensu. Co więcej, korki i ślimacza jazda na trasie Maribor -
              Krapina skutecznie równoważą zysk na krótkim przecież odcinku
              autostrady. Dlatego warto polecić trasę Sentilij - Lenart - Ptuj -
              Krapina. Jedzie się ze średnią prędkością około 50 km/godz, ale się
              jedzie, a nie stoi. I to już nie chodzi o pieniądze.

W przyszłym roku będzie jeszcze większy ruch na trasie do Dalmacji
              Środkowej, bo oddadzą do użytku tunele Sw. Rok i Mala Kapela, a
              wiele osób nie decydowało się na wypad dalej na południe tylko z
              powodu wielokgodzinnych korków przed tymi tunelami.
            • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 17.09.08, 11:21
              lesio5 napisał:

> Wracając na rondzie w Mariborze żadnej policji ścigającej za przejazd samym ron
              > dem nie widziałem. To wg mnie urban legend.
              Ano nie...mandat jest jak najbardziej realny:
              img209.imageshack.us/my.php?image=mandatgl4.jpg
              Z artykułów w prasie słoweńskiej wynika,że jest bałagan prawny:
              www.scribd.com/doc/3988567/Za-pesnisko-krozisce-vinjeta-ni-obvezna
              www.scribd.com/doc/4073880/Krozisce-v-Pesnici-je-vinjetno
              Problem ,jak wynika z dyskusji na cro.pl,jest taki-zgodnie z przepisami ruchu drogowego rondo nie może być częścią autostrady...z samej definicji wszystkie skrzyżowania autostradowe muszą być bezkolizyjne czyli różnopoziomowe...czyli powinno byc bezpłatne.
              Z drugiej strony operator autostrad DARS mając obowiązek utrzymywania tego ronda traktuje je jako autostradę,z której chce czerpac korzyści albo przynajmnej do niego nie dopłacać...
              Przepychanki prawne trwają ,znaki o obowiązku posiadania winety sie pokazuja i znikają itd ,itp...i od czasu do czasu ktos na tym ucierpi.
              W sumie juz praktycznie po sezonie,problem odżyje w roku przyszłym a może i nie,bo coś tam w końcu ustalą albo Słoweńcy wprowadzą winety kilku czy kilkunastodniowe i będzie po sprawie.
    • Gość: mirek Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.08.08, 11:48
      Jechałem pierwszym wariantem ale nie mam pewności jak wygląda sprawa ronda- to
      znaczy czy nie zalicza się do drogi płatnej ten kawałek przez rondo. Stała tam
      policja i sprawdzała samochody, mnie akurat nie zatrzymali.
      • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 28.08.08, 12:06
        Ze strony polskiej ambasady w Lubljanie:
        "Brak winiety lub uchylanie się od obowiązku uiszczenia opłaty drogowej (w przypadku pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej ponad 3,5 tony) zagrożone są mandatami w wysokości od 300 do 800 EUR. Do kontroli i nakładania kar upoważnione są: policja, inspektorat transportu oraz służba celna."

czyli jednak wygląda na lapanie jelenia...zapewne w mandacie opiewającym na 150 euro wpisany inny paragraf np.za brak zapiętych pasów albo rozmowe przez telefon a Polakom wmawia sie ,że za brak winety.
        • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 28.08.08, 12:14
          Nie może być zgodne z prawem,że jadąc drogą niepłatną 437 by kontynuować podróż niepłatną drogą nr 3 ,nie mając innej możliwości niż przejechanie ronda ,wymuszanie posiadania winety:
          i35.tinypic.com/124ypup.jpg
          Co nie zmienia postaci rzeczy,że mandat pisząca tamtego mejla osoba musiała zapłacić.
          • Gość: cezols Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 195.47.201.* 29.08.08, 12:22
            Dwa tygodnie temu wróciłem wraz z rodziną z Chorwacji. Oczywiście
            przy wieździe do Słowenii musieliśmy wykupić winietkę za 35 Euro, co
            mnie niemiłosiernie zdenerwowało. Winietę zakupiłem, ale jej nie
            wypełniłem i nie nakleiłem na szybę z myślą, że w drodze powrotnej
            odsprzedam ją rodakowi za oczywiście niższą cenę. Jednak z uwagi na
            3 godzinny korek przed Mariborem do Słoweni wjechaliśmy dość
            zmęczeni i w dodatku późną nocą to sobie ową myśl odsprzedania
            odpuściłem. Jednak gdyby ktos z was wybierał się do Słowenii lub
            jechał przez Słowenię i interesowałaby go winieta, która jest
            jeszcze ważna 5 miesięcy to podaję swój adres mailowy. Co do kosztów
            odsprzedaży napewno sie dogadamy. Proszę nie traktować tej
            informacji jako komercyjnej. Poprostu uważam że opłata 35 Euro
            egzekwowana przez Słoweńców za przejazd 11 kilometrowego odcinka
            autostrady jest wielkim nieporozumieniem. A winietkę, którą posiadam
            ktoś poprostu może sobie wykorzystać. Pozdrawiam. Oto mój adres
            mailowy: cezols@wp.pl
    • Gość: Asia Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 21:11
      Wróciłam dzisiaj z Chorwacji, drogi do Chorwacji (przez Słowenię)
      nie pamiętam bo spałam ale mój mąz nie wykupywał winety i miał
      troche szczęścia bo Słowenię przejeżdżaliśmy około 2 w nocy i jechał
      kawałkiem autostrady objeżdżając Maribor (rondo tez przejeżdżał) ale
      wracaliśmy i w Słowenii bylismy około 14-tej. Korek do autostrady
      straszny i my nie mając winety pojechaliśmy na Ptuj, Lenart tam na
      skrzyżowaniu w prawo i zaraz w lewo droga 433 (potem 438) na Sentij.
      Jest kawałek drogi .Sądzę że jakieś 40 km nadkładamy. W Sentij na
      światłach w lewo jest na autostradę a w prawo do granicy (ok 4-5 km)
      A tak na marginesie to w Lenart droga nr 3 prowadzi na autostradę,
      sprawdzone. My jechaliśmy z nawigacją ale żeby było ciekawie nie
      miałam mapy Słowenii.
      • Gość: ketiw100 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.piekary.net 10.11.08, 16:20
        Jechałem w lipcu do Chorwacji i objechałem tę płatną dróżkę jadąc w Austri przez
        Mureck i dalej na Ptuj.Bez problemu i szybko,a dodatkowo 35 eurasów w kieszni
        zostało na nocleg w Wiedniu.Pozdrawiam
        • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 10.11.08, 18:31
          Googlowski tłumacz śmiesznawy ale cos się dzieje w sprawie winiet:

"Presją ze strony Brukseli, podkreśla, Ljubljana

Słowenia Europejskiej ostrzeżenie z powodu winiet

Unii Europejskiej,

WE będzie Słowenia powodu winiety wysłane ostrzeżenie, aby zakończyć dyskryminacyjny seen użytkowników autostrad. Ministerstwo Transportu z zarzutami EK-ja nie zgadzam.

Komisja Europejska oceniła, że tymczasowe użytkowników ze względu na nieproporcjonalne opłat dla tranzytu lub krótkotrwałego użytku autostrad w gorszej pozycji niż Słoweńców.

Słowenia w Komisji Europejskiej z wprowadzeniem półroczne i roczne naklejek narusza 12 Artykuł Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, który zakazuje wszelkiej dyskryminacji ze względu na przynależność państwową. "Słoweńskie środek niesprawiedliwie traktowani słoweński użytkowników autostrad. Środek nie jest bezpośrednią dyskryminację ze względu na przynależność państwową, ale mają ten sam efekt w praktyce", wyjaśnił rzecznik komisarza ds. Transportu Fabio Pirotti."
          • Gość: Gość Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.08, 10:58
            A więc jest nadzieja, że Słoweńcy w przyszłe wakacje ograniczą swoją chciwość.
            • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 27.11.08, 09:51
              Mimo nacisków UE ,rząd Słowenii się nie ugiął i zatwierdził dzisiaj ceny winet takie same jak obowiązują od lipca 2008.
              Czyli w 2009 kupujemy winietę na pół roku za 35 euro...albo kombinujemy jak autostradę objechać ;)
              • karambaaa Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 27.01.09, 20:56
                Zatem pojedziemy przez Mureck, Lenart i Ptuj.
        • Gość: tomek Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 195.205.170.* 27.01.09, 14:31
          popieram kolegę - ja jechałem w lipcu i sierpniu tą drogą - w Austri
          bodaj ostatni zjazd przed granicą - kier. Mureck - dalej w Słoweni
          drogą 433 do Lenart - dalej droga 229 do Ptuj - przecinamy główną
          zakorkowaną drogę do granicy z Cro i drogą 432 kierujemy sie na
          Rogatec - i droga 107 dojeżdżamy do granicy - nadrobiłem jakieś
          40km, ale przejazd zajął 1,5 h ( z tankowaniem w Ptuju)- jechałem w
          sobotę, więc przecinając główną drogę z Mariboru do granicy końca
          korka widać nie było, więc oszczędność czasowa jakieś 2h. Pozdrawiam
    • jo.paz Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 04.06.09, 21:38
      Witam,
      mam pytanie:Czy ktoś próbował trasy Poznań-Świecko-obwodnica Berlina-
      obwodnica Monachium-Obwodnica Salzburg-obwodnica Triest-odcinek
      słoweński-Rijeka?
      Czy odcinek Wloski i słoweński jest płatny?
      • Gość: pirat Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:06
        we Wloszech masz platne autostrady od kilometra ponadto miedzy
        Salzburgiem a Villach na A 10 masz platne tunele ok 10 euro w 1
        strone i olbrzymie korki do owych tuneli w weekend w sezonie
        • Gość: gość Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 94.254.248.* 05.06.09, 08:54
          możesz jechać na graz potem klagenfurt udine triest pula . droga
          ładna opłata ok 10 euro włochy 25 kun tunel ućka potem standart
          opłat w chorwacji Droga dłuższa ok 300km niewiem czy się opłaca
          chyba że ktoś zwiedza po drodze wenecje
      • bah77 Re: Trasa Poznań - Monachium - Triest - Rijeka... 05.06.09, 11:04
        Witaj Jo.paz!

Myślę, że podana przez Ciebie trasa z Poznania do Rijeki jest trasą
        optymalną - umiarkowanie kosztowną, najwygodniejszą i prawie
        najszybszą.

> Czy odcinek Wloski i słoweński jest płatny?

Za odcinek włoski zapłacisz 8,40 €, odcinek słoweński - 0, a
        chorwacki - 5,- HRK.

Pzdr

bah77
        • Gość: tilan objazd Słoweni... IP: *.umwd.pl 05.06.09, 11:47

Witam, proszę o potwierdzenie i upewnienie sie czy jadąc drogą wg
          Tomka z zeszłego roku , cytuje jego przejazd poniżej , mam pewność
          że jest to droga bezpłatna ,w miarę dobra i nie zakorkowana, czy
          lepiej nie żałowiać i mieć święty spokój jadąc tą autostradą 9 ale
          podobno są tam korki też) , ja jadę pierwszy raz i w środę będę na
          granicy. z góry dziękuję

...ja jechałem w lipcu i sierpniu tą drogą - w Austri
          bodaj ostatni zjazd przed granicą - kier. Mureck - dalej w Słoweni
          drogą 433 do Lenart - dalej droga 229 do Ptuj - przecinamy główną
          zakorkowaną drogę do granicy z Cro i drogą 432 kierujemy sie na
          Rogatec - i droga 107 dojeżdżamy do granicy - nadrobiłem jakieś
          40km, ale przejazd zajął 1,5 h ( z tankowaniem w Ptuju)- jechałem w
          sobotę, więc przecinając główną drogę z Mariboru do granicy końca
          korka widać nie było, więc oszczędność czasowa jakieś 2h. Pozdrawiam
          • jactru Re: objazd Słoweni... 19.06.09, 18:01

witam, b.mnie zainteresowala ta rozmowa nt.dojazdu do Cro.W tamtym
            roku objezdzalem Slo autostrade przez
            Mureck.Lenart.Ptuj.OK.Odstraszaja mnie jedynie korki za Ptujem no i
            przed Wiedniem.
            Wybieram w tym roku(jade za pare dni)trase:Brno-Bratyslawa-Gyor-
            Szekesfehervar(droga nr 61)-Balaton, Zagreb.Jechał może ktoś tą
            trasą?Jaka cena jest viniety przez Slowacją i Węgry.Dzieki z góry za
            info!
    • Gość: loco Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.aster.pl 20.06.09, 23:09
      temat wraca po roku...
      Może nie być tak łatwo - przeczytaj mój wpis ("Uwaga").
      forum.gazeta.pl/forum/w,201,83525893,84146021,Re_Rada_Jak_objechac_autostrady_w_Slowenii_.html
      Niewykluczone, że można się lepiej przygotować, próbując np. "wydusić" więcej z
      ViaMichelina. Można też zaryzykować, choć pewnie warto znać cenę...
      • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 21.06.09, 09:22
        Sprawa ronda
        i35.tinypic.com/2wrog1t.jpg
        jest kuriozalna,bo z samej definicji skrzyżowania autostrad z innymi drogami powinne byc bezkolizyjne czyli rondo nie może byc częścią płatnej autostrady.
        Słoweńcy wymyślili inaczej.
        Koszt przejazdu przez to rondo ,bez winety,może kosztować 300-800 euro.
        Skan mandatu na 300 euro wystawiony w zeszłym roku za przejazd:
        img209.imageshack.us/img209/8484/mandatgl4.jpg
        Jeśli płacisz na miejscu-50% rabat.
        • szopat Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 23.06.09, 09:45
          no i właśnie, wniosek prosty lepiej zapłacić te cholerne 35 euro i jechać bez
          stresu. Zasięgnęłam inf. u źródła jak to jest z tym płatnym rondem i okazuje
          się, że niby nie może być częścią płatnej autostrady, a jednak zarządca może
          żądać opłaty za przejazd (podobnie jak z nasza A-4 w okolicach Krakowa, nieważne
          , że cała w remoncie - opłatę pobierają). Czyli to sporne rondo jest płatne,
          więc komu się uda to się uda, a kogo złapią to jego strata- niebanalne 300 euro...
          • Gość: jo Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.chello.pl 25.06.09, 15:59
            szopat napisała:

> no i właśnie, wniosek prosty lepiej zapłacić te cholerne 35 euro i jechać bez
            > stresu. Zasięgnęłam inf. u źródła jak to jest z tym płatnym rondem i okazuje
            > się, że niby nie może być częścią płatnej autostrady, a jednak zarządca może
            > żądać opłaty za przejazd (podobnie jak z nasza A-4 w okolicach Krakowa, nieważn
            > e
            > , że cała w remoncie - opłatę pobierają). Czyli to sporne rondo jest płatne,
            > więc komu się uda to się uda, a kogo złapią to jego strata- niebanalne 300 euro
            > ...

Piszesz bzdury poczytaj tu;
            www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18549
            chyba strona 89 o ile dobrze pamietam
            • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 25.06.09, 21:51
              jo napisał(a):
              > Piszesz bzdury poczytaj tu;
              > www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18549
              > chyba strona 89 o ile dobrze pamietam

A tu skan mandatu za przejazd rondem ;)
              img209.imageshack.us/img209/8484/mandatgl4.jpg
              • Gość: Manin Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.09, 10:56
                wczoraj wracałem i Słoweńcy chyba już otwarli autostradę prawie do
                samej granicy, bo stara droga była zamknięta i nagle autostada, więc
                chyba warto kupić winiete, są teraz 7 i 14 dniowe za 15E i 30E.
                napewno zaoszczędzi sie troche czasu
              • hanging_garden Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 13.08.09, 12:06
                ...po przeczytaniu postów w tym wątku wstyd mi, za (większość
                wypowiadających się) moich ziomali-Polaków, którzy zamiat zachowywać
                się jak cywilizowany naród, kombinują na każdym kroku jak tu
                wyru... kogo tylko się da....
                Rozumiem osoby, które nie chcą korzystać z autostrady i płacić 30
                euro za 16 km przejazdu przez Słowenię bo jadą w głąb Chorwy - o.k.
                tutaj można się zdecydować na alternatywę. Jak jednak
                czytam "kombinacje" przejechania odcinka z Mariboru na Istrię (310
                km) "bocznymi drogami" lub "ominięcie ronda drogami gruntowymi" to
                butki mi spadają.

Ludzie - wasze zachowanie to WSTYD i ŻEN. Żałujecie te 30 euro na
                autostradę a na wakacjach przepijacie tą kasę w 2-3 dni.

Nie dziwcie się później, że Polskę i Polaków traktują jak III-świat.

Jadę do Cro (AUTOSTRADĄ PRZEZ SŁOWENIĘ ZA 30 EURO)
            • szopat Re: do Jo 26.06.09, 11:42
              bzdury to ty piszesz, przeczytaj wszystkie posty to zrozumiesz....może.
              Mój post jest odpowiedzią na posty m.in. Hepika 1
              • Gość: jo Re: do szopat IP: 198.36.86.* 26.06.09, 12:08
                szopat w takim razie dlaczego inni uzytkownicy nie płaca mandatów jadac ta
                droga????
                • szopat Re: do Jo 26.06.09, 12:39
                  a tego to nie wiem, ale poczytaj posty Hepika, jest nawet skan mandatu, zresztą
                  znajoma Chorwatka mieszkająca w Polsce też jeździ płatną.
                • szopat Re: do Jo 26.06.09, 14:32
                  proszę użytkowniku :
                  forum.gazeta.pl/forum/w,201,97110138,97112581,Re_zjazd_na_rondzie.html
                  oto moja odpowiedź
                • szopat Re: do Jo 26.06.09, 14:38
                  oto moja odpowiedź :
                  forum.gazeta.pl/forum/w,201,97110138,97112581,Re_zjazd_na_rondzie.html

• Gość: jo Re: do szopta IP: *.chello.pl 26.06.09, 15:15
                    jo napisał(a
                    >za przejazd Murcek ptuj nie płacic
                    > sie zadnego mandatu

Ja o wozie ,ty o kozie.
                    Rondo-kuriozum,za przejazd którego można zapłacic mandat bez winety jest przed
                    Mariborem.
                    A tych,którzy jadą objazdem Mureck -Lenard-Ptuj ,to rondo gie obchodzi ;)

Mi chodziło oto co powyzej więc sie nie gorączkuj
                • Gość: Max Winieta IP: *.mmj.pl 26.06.09, 20:53
                  Panowie
                  a gdzie kupuje się tą winietę ?
                  W 1 stronę 15 EUR - na granicy ?
                • Gość: klodi Re: do szopat IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.09, 21:16
                  boże to jak w końcu ominąć to rondo. Napiszcie nam bo jedziemy w
                  cztery dziewczyny. Hepik 1 jakaś taka informacja dla kobitek
                  please???
                  • hepik1 Re: do szopat 27.06.09, 13:11
                    Jadąc z kierunku Graz, przed granicą słoweńską, zjeżdżamy z autostrady
                    A9 na GERSDORF zjazd nr 226.

www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ae0f388b2dffcbd8
                    • hepik1 Re: do szopat 27.06.09, 13:53
                      Choć biorąc pod uwagę,że będzie was 4 kobitki, siła przekonywania może byc silna, nie zwracać uwagi na rondo i walić drogą 437 przez rondo a potem na drogę 3 i w razie czego powołać się na pana Kolera z DARS-u:

Zgodnie z tym co jako zarządca ronda (...) postanowiliśmy, znowu postawimy tablice w miejscach z których je w związku z zapisem inspektorów pod koniec zeszłego tygodnia zdjęliśmy." - zaakcentował Koler i na zakończenie dodał że jego inspektorzy opłat dla zachowania bezpieczeństwa ruchu nie prowadzą nadzoru na samym skrzyżowaniu, lecz nadzorują tylko płatne drogi przed wjazdem na rondo i odpowiednio na zjeździe z niego.

Jeśli twierdzi,że jego inspektorzy stoją na A-1 i na hytrej ceszcie a nie na rondzie ,powinnyście dać radę ;)
              • Gość: Meg Re: do Jo IP: *.acn.waw.pl 12.07.09, 20:50
                A czy sa jakies przeciwskazania jesli chodzi o trase Polska-Slowacja-
                Wegry-Chorwacja?? Chciałabym mieć z głowy temat tej piekielnej
                słoweńskiej winiety.
        • Gość: Gregorius Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.ip.netia.com.pl 28.06.09, 00:54
          Witam,
          właśnie wróciłem z Chorwacji, jadąc trasą na Maribor. Dzięki nawigacji i
          odrobinie szczęścia - udało się :)
          Przez Maribor przejechałem bez problemu, starą drogą na Sentilj (Sentiljska
          cesta) potem nie na Sentilj, bo tam straszy to skrzyżowanie (sprawdzałem,
          ostrzegają przed nim i Niemcy, i Austriacy), tylko 436 do Zgornja Kungota, a
          potem 708 do granicy i przez Grassnitzberg na dół do Spielfeld. Droga bardzo
          wąska, zwłaszcza przy granicy, ale nie spotkałem ani jednego auta jadącego w
          drugą stronę ;) W każdym razie polecam, choć w drugą stronę może być nieco
          problemu z trafieniem.
    • lampa150 Re: korki Maribor 25.06.09, 15:08
      Ja osobiście nie proponuje trasy przez Maribor. Jechałam tamtędy do Chorwacji w
      2007 i od granicy Słoweńskiej był korek 60km - 10 godz. Niekończąca się historia.
    • Gość: szeryf Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.chello.pl 25.06.09, 19:52
      Widzisz kolego , jest jeden kłopot, wyjeżdzając z Ptuj i kierując
      się starą drogą na Chorwację , tuż przed samą granicą jest
      dwukilometrowy odcinek autostrady, na którego końcu stoją dwa
      zielone volkswageny T5 i sprawdzaja winiety ( kolege tydzień temu
      potraktowali ulgowo - 150 euro plus 35 za winietę ), tak więc trzeba
      ominąc te ostanie dwa kilometry najlepiej już w miejscowosci Ptuj
      kierując sie na droge 690 dojedziemy do granicy chorwackiej do
      miejscowosci Trakoscan i w prawo na wlasciwą autostrade chorwacką,
      czy warto, ocen sam...
      • Gość: kama Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 21:59
        Jezu napiszcie konkretnie trasę szczegółową od Cieszyna do Zadaru.
        Proszę!!! Wyjeżdżam za tydzień i sama nie wiem jak tam dojadę. A
        wątku o rondzie ktoś napisał że sam wjazd na rondo zobowiazuje do
        tego by mieć winietę. Napiszczie trasę bez wykupywania tej winiety
        za 35 euro. Pozdrawiam
        • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 25.06.09, 22:30
          Za tydzień wineta będzie po 15 euro.Tyle,ze na tydzień.
          Z trzeciej strony,ci co jechali w tym roku,piszą,że Lenart-Mureck -Ptuj pusto,a
          na autostradzie stoja w korkach od bramki do bramki ;)
      • Gość: emilek34 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 22:45
        szeryf
        czy te dwa kilometry autostrady przed granicą to jest droga nr.:9?
      • emilek34 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 25.06.09, 22:50
        szeryf
        czy te dwa kilometry autostrady przed granicą to jest droga nr.:9?
        • Gość: token Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.echostar.pl 26.06.09, 01:42
          DLACZEGO NIE OMINĄĆ SŁOWENII w tym miejscu? Można pojechać tak:

Dojeżdżając autostradą do Graz(A) można na zjeździe nr 138 skręcić na drogę 65 i jechać na Rabafuzes i dalej na Kormend. Po minięciu tego ostatniego skręcamy w drogę 98, i jedziemy przez Zalalovo.
          Następnie przez Zalabaksa.
          W Mursko Sredisce przekraczamy granicę z Chorwacją. Dalej Cakovec i wjeżdżamy już na Chorwacką autostradę nr 26.
          Później już prościutko do Zagrzebia.
          Wg Viamichelin, trasa jest krótsza niż proponowany wcześniej objazd i nie jeździmy przez nielubianą przez nas Słowenię !!!
          • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 26.06.09, 06:34
            token napisał(a):

> W Mursko Sredisce przekraczamy granicę z Chorwacją.
            > Wg Viamichelin, trasa jest krótsza niż proponowany wcześniej objazd i nie
            jeździmy przez nielubianą przez nas Słowenię !!!

A niby jak się znaleźć w Mursko Sr.nie będąc minutę wcześniej w Słowenii?
            Niby na jakiej granicy leży Mursko Sr. wg viamichelina?

Co nie zmienia sytuacji,że 15 km odcinek między Redics(Węgry)-Dolga
            Vas(Słowenia)-Lendavą(Słowenia)-Mursko Sredisce(CHorwacja) mozna przejechać bez
            płacenia za winetę. ;)
            • Gość: jo Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 198.36.86.* 26.06.09, 10:47
              hepik poczytaj forum cro.pl to zrozumiesz za przejazd Murcek ptuj nie płacic
              sie zadnego mandatu jadąc taka trasa jaka pokazuja uzytkownicy tego forum
              • Gość: ble Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.echostar.pl 26.06.09, 11:46
                Wydaje się, że alternatywna trasa podana przez Tokena z malutkimi modyfikacjami,
                jest interesująca i konkurencyjna...
              • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 26.06.09, 12:41
                jo napisał(a
                >za przejazd Murcek ptuj nie płacic
                > sie zadnego mandatu

Ja o wozie ,ty o kozie.
                Rondo-kuriozum,za przejazd którego można zapłacic mandat bez winety jest przed Mariborem.
                A tych,którzy jadą objazdem Mureck -Lenard-Ptuj ,to rondo gie obchodzi ;)
                • Gość: jo Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: 198.36.86.* 26.06.09, 12:50
                  No to grabula sie my w koncu dogadali:))))
                  • Gość: hepik Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 16:10
                    Co by już nie tłuc tematu w nieskończoność;)
                    Rondo Pesnica

i35.tinypic.com/2wrog1t.jpg
                    Jadąc od granicy niepłatną drogą 437 i chcąc zjechać na niepłatną drogę 3 musimy przejechać przez rondo ,które DARS uznaje za część autostrady czyli wymagające winety.
                    I za taki przejazd została ukarana pani,nie posiadająca winety. (skan mandatu w któryms wcześniejszym poście).

Hytra cesta(H3) w kierunku Mariboru oczywiście jest płatna.
                    • Gość: Max Winieta IP: *.mmj.pl 26.06.09, 21:10
                      Panowie
                      a gdzie kupuje się tą winietę ?
                      W 1 stronę 15 EUR - na granicy ?
                      • Gość: bywalec Re: Winieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 22:39
                        Winietę trzeba kupić najpóźniej na granicy SLO-A
                        Wczoraj sam widziałem jak na bramce Pesnica (tam się zwalnia do 40km/h) panowie
                        z lornetkami zatrzymali 3 samochody - domniemywam że za brak winiety
      • Gość: qleczka Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.adsl.net.t-com.hr 28.06.09, 21:08
        Jedynym kłopotem jest to, że wprowadzasz ludzi w błąd. Akurat wczoraj jechałem
        przez Mureck-Lenart-Ptuj-przejście Gruskovje i nie ma potrzeby posiadania
        winiety. Ptuj objechałem obwodnicą i do granicy trasą nr 9. Sam objazd
        Mureck-granica Chorwacka zajął mi ok. 1h. Mniej więcej co trzeci samochód na tej
        trasie nie posiadał winiety słoweńskiej.
        • jar105 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 28.06.09, 21:52
          Szeryf napisał:
          Widzisz kolego , jest jeden kłopot, wyjeżdzając z Ptuj i kierując
          się starą drogą na Chorwację , tuż przed samą granicą jest
          dwukilometrowy odcinek autostrady, na którego końcu stoją dwa
          zielone volkswageny T5 i sprawdzaja winiety ( kolege tydzień temu
          potraktowali ulgowo - 150 euro plus 35 za winietę ), tak więc trzeba
          ominąc te ostanie dwa kilometry najlepiej już w miejscowosci Ptuj
          kierując sie na droge 690 dojedziemy do granicy chorwackiej do
          miejscowosci Trakoscan i w prawo na wlasciwą autostrade chorwacką,
          czy warto, ocen sam...
          Z całym szacunkiem chłopie,ale odcinek,o którym piszesz jest dwukierunkowy do
          samej granicy!!!!!!!!!Nie ma mowy o żadnej autostradzie!Nie wprowadzaj ludzi w
          błąd.Objazdem Ptuj,Lenart,Murec przejeżdżałem wczoraj!
          Pozdrawiam
          • Gość: Marcin Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.chello.pl 29.06.09, 12:20
            http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Tychy&daddr=Zylina+to:Maribor+to:Murcek+to:Pakostane+to:Drage,+Pako%C5%A1tane,+Zadarska,+Chorwacja&hl=pl&geocode=%3B%3B%3B%3B%3BFcemnQIdcintACnPiePGUcw0EzFSHDZTUa0AJg&mra=pe&mrcr=4&sll=47.025284,17.247176&sspn=8.568737,16.940918&ie=UTF8&z=6%3E

Czy jadąc tedy ominę w Słoweni płatny odcinek ??
            • Gość: Marcin Poprawny link IP: *.chello.pl 29.06.09, 12:21
              http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Tychy&daddr=Zylina+to:Maribor+to:Murcek+to:Pakostane+to:Drage,+Pako%C5%A1tane,+Zadarska,+Chorwacja&hl=pl&geocode=%3B%3B%3B%3B%3BFcemnQIdcintACnPiePGUcw0EzFSHDZTUa0AJg&mra=pe&mrcr=4&sll=47.025284,17.247176&sspn=8.568737,16.940918&ie=UTF8&z=6%3E
              • Gość: Marcin Re: Poprawny link IP: *.chello.pl 29.06.09, 12:34
                http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Tychy&daddr=Zylina+to:Maribor+to:Murcek+to:Pakostane+to:Drage,+Pako%C5%A1tane,+Zadarska,+Chorwacja&hl=pl&geocode=%3B%3B%3B%3B%3BFcemnQIdcintACnPiePGUcw0EzFSHDZTUa0AJg&mra=pe&mrcr=4&sll=47.025284,17.247176&sspn=8.568737,16.940918&ie=UTF8&z=6%3Ehttp://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Tychy&daddr=Zylina+to:Maribor+to:Murcek+to:Pakostane+to:Drage,+Pako%C5%A1tane,+Zadarska,+Chorwacja&hl=pl&geocode=%3B%3B%3B%3B%3BFcemnQIdcintACnPiePGUcw0EzFSHDZTUa0AJg&mra=pe&mrcr=4&sll=47.025284,17.247176&sspn=8.568737,16.940918&ie=UTF8&z=6%3E
                • Gość: hepik Re: Poprawny link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 12:53
                  Zamiast nieudolnie wklejac linki:

a wystarczy z z urla skorzystać

wystarczy przejrzeć ten wątek.Już na samym początku trasy sa opisane,później również.
                  • Gość: zenlok Re: Poprawny link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 13:51
                    Ludzie a co Wy jesteście tacy uparci i jedziecie tą trasą są
                    inne...Ja jade przez Słowację , Wegry i skraweczek Słowenii no i
                    Chorwacja..na tej trasie mam winete tylko na Słowację...i to
                    wszystko , a i pozniej wiadomo platna Chorwacja...CO JA BĘDĘ PAKOWAŁ
                    GŁUPIM SŁOWENCOM KASĘ....
        • Gość: edek Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.biblpubl.waw.pl 01.07.09, 14:45
          Droga nr 9 wg sloweńców jest drogą ekspresowa na której obowiązują winiety - nie
          masz, rdzykujesz - uda się albo nie uda.
          • hepik1 Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor 01.07.09, 16:55
            > Droga nr 9 wg sloweńców jest drogą ekspresowa na której obowiązują winiety

Piszta pierdoły,straszta dalej ;)

Aktualny wykaz dróg płatnych

www.cestnina.si/Dokumenti/About_motorways/Existent_motorways_and_expressways_287.aspx
            • Gość: daro Re: Objazd Autostrady w Slowenii: Graz - Maribor IP: *.adsl.net.t-com.hr 01.07.09, 17:24
              to z tego co widzę to droga nr 9 nie jest płatna
              • Gość: jo Objazd Słoweni zapodane z forum cro.pl IP: *.chello.pl 01.07.09, 20:07
                Wjeżdżamy do Słowenii i zaraz za mostem granicznym skręcamy w prawo w drogę
                438/433 kierunek Trate, Lenart w Slov. Goricach. I jedziemy drogą 433 cały czas
                aż po 18 km osiągamy Lenart v slov. Goricach.
                W obrębie miasteczka droga 433 ma nazwę (Partizanska cesta). Jedziemy nią do
                końca i skręcamy w prawo w drogę nr 3 (Kraigherjeva cesta) i zaraz po ok. 150 m
                w lewo w drogę nr 229 (Ptujska cesta) kierunek Ptuj. Drogą 229 jedziemy aż do
                Ptuja - ok. 21 km.
                Po wjeździe do miasta lekkim łukiem w prawo, na skrzyżowaniu skręcamy w lewo w
                drogę 713 (Dornavska cesta) kierunek Dornava. Przejeżdżamy nad torami
                kolejowymi, na pierwszym rondku prosto a na drugim skręcamy w prawo (Puhova
                ulica). Jedziemy prosto, przez kolejne 2 ronda (na pierwszym dołącza do nas
                droga nr 2 i od tego miejsca jedziemy Ptujską obvoznicą) cały czas prosto,
                przejeżdżamy mostem nad rzeką i po kilku kilometrach dojeżdżamy do ronda z drogą
                9 (Maribor - Gruškovje - Zagreb), na którym skręcamy w lewo w kierunku granicy z
                Chorwacją. Jadąc teraz już cały czas prosto drogą 9 dojeżdżamy do granicy w
                Gruškovje / Macelji.
                • lib1 Re: Objazd Słoweni zapodane z forum cro.pl 03.07.09, 12:38
                  Gość portalu: jo napisał(a):

> Wjeżdżamy do Słowenii i zaraz za mostem granicznym skręcamy w prawo w drogę
                  > 438/433 kierunek Trate, Lenart w Slov. Goricach. I jedziemy drogą 433 cały czas
                  > aż po 18 km osiągamy Lenart v slov. Goricach.
                  > W obrębie miasteczka droga 433 ma nazwę (Partizanska cesta). Jedziemy nią do
                  > końca i skręcamy w prawo w drogę nr 3 (Kraigherjeva cesta) i zaraz po ok. 150 m
                  > w lewo w drogę nr 229 (Ptujska cesta) kierunek Ptuj. Drogą 229 jedziemy aż do
                  > Ptuja - ok. 21 km.
                  > Po wjeździe do miasta lekkim łukiem w prawo, na skrzyżowaniu skręcamy w lewo w
                  > drogę 713 (Dornavska cesta) kierunek Dornava. Przejeżdżamy nad torami
                  > kolejowymi, na pierwszym rondku prosto a na drugim skręcamy w prawo (Puhova
                  > ulica). Jedziemy prosto, przez kolejne 2 ronda (na pierwszym dołącza do nas
                  > droga nr 2 i od tego miejsca jedziemy Ptujską obvoznicą) cały czas prosto,
                  > przejeżdżamy mostem nad rzeką i po kilku kilometrach dojeżdżamy do ronda z drog
                  > ą
                  > 9 (Maribor - Gruškovje - Zagreb), na którym skręcamy w lewo w kierunku granicy
                  > z
                  > Chorwacją. Jadąc teraz już cały czas prosto drogą 9 dojeżdżamy do granicy w
                  > Gruškovje / Macelji.

Dopisz jeszcze ze zjazd 226 na Mureck. Jechalem, potwierdzam opis trasy idealny,
                  zaoszczedzone 35 Euro- droga bardzo ok.

Pzdr

• Gość: gosc Re: Objazd Słoweni zapodane z forum cro.pl IP: *.biblpubl.waw.pl 09.07.09, 14:15