Dodaj do ulubionych

obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i ścieki)

06.09.09, 15:37
O obowiazku podpisania nowych umów informuja nas od jakiegoś czasu
plakaty.
Z inicjatywy Stowarzyszenia Nasz Józefosław i Julianów będzie
możliwośc podpisania takich umów na pikniku w dniu 13.09.2009 - o
pikniku informują równiez plakaty.

Oryginalna treść ogłoszenia PWiK:

„Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Piasecznie Sp. z o.o.
uprzejmie informuje, iż dnia 13.09.2009 r. podczas pikniku
zorganizowanego na terenie szkoły w Józefosławiu będzie istniała
możliwość podpisywania umów o zaopatrzenie w wodę i/lub
odprowadzanie ścieków.

Konieczność podpisywania w/w umów wynika z faktu, iż od dnia
7.10.2009 r. na terenie Julianowa i Józefosławia jedynym dostawcą
wody i odbiorcą ścieków będzie Przedsiębiorstwo Wodociągów i
Kanalizacji w Piasecznie Sp. z o.o.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej Spółki
www.pwikpiaseczno.pl oraz pod nr telefonu Spółki (22) 750 23 20.

Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Piasecznie sp. z o.o.

05-500 Piaseczno

ul. Żeromskiego 39

Skr. pocztowa 148

tel: 022 750 2320

KRS 0000324880

NIP: 123-117-17-94

Regon 141 618 601

Kapitał zakładowy: 31 976 000 zł wniesiony w całości

www.pwikpiaseczno.pl

kontakt@pwikpiaseczno.pl

Obserwuj wątek
    • hasis56 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 09:34
      Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tą umowę trzeba podpisać
      osobiście ?
      Przecież łatwiej byłoby ją podpisać drogą korespondencyjną.
      • bkoniecz Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 11:50
        Czy wiecie co trzeba przynieść ze sobą na piknik, żeby podpisac taką
        umowę?
        Czy wystarczy dowód czy też jakieś dokumenty potwierdzajace własność
        lokalu?

Dzięki.
        • hasis56 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 12:11
          Jeśli PWiK będzie wymagało ode mnie jakichś dokumentów, to ja
          podpiszę umowę tylko w przypadku jeśli ze strony PWiK będzie
          osoba wpisana do KRS (lub okaże się oryginalnym upoważnieniem)
          i będzie miała oryginalny, ważny odpis z KRS, REGON i NIP)
          Nie dajmy się traktować jak potuni petenci z czasów PRL-u.
          Jesteśmy dla PWiK równoprawnymi partnerami, na których w dodatku
          PWiK zarabia kasę.
          • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 12:21
            Jak podpisywałeś w salonie umowę na komórkę to też żądałeś KRS,
            REGON i NIP? :)
            • hasis56 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 12:38
              miszkowiec napisał:

> Jak podpisywałeś w salonie umowę na komórkę to też żądałeś KRS,
              > REGON i NIP? :)

Nie o to chodzi; ja muszę wziąć dzień urlopu, żeby podpisać umowę w
              siedzibie PWiK. Przecież tą umowę spokojnie można podpisać i odesłać
              pocztą.
              Ale poruszyłeś istotną kwestię. Jak robimy z siebie chłopców to
              bicia, to nas biją. Najlepiej podpisać, żeby mieć spokój.
              A PWiK nawet nie stać na to, żeby nas listownie powiadomić o
              konieczności podpisania nowej umowy.
              Większość mieszkańców w ogóle nie wie, że taką umowę trzeba podpisać.
              • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 12:50
                Szczerze mówiąc nie rozumiem Twojej buntowniczej postawy. Ja na
                pewno nie czuję się chłopcem do bicia jak podpisuję umowę z
                operatorem telefonii komórkowej czy sieci gazowej. Wydawało mi się
                też, że jest kilka możliwości podpisania umowy z PWiK - w ich
                siedzibie, u sołtysa, na pikniku i gdzieś tam jeszcze.

Zgadzam się natomiast z tym, że pewnie większość mieszkańców nic nie
                wie o podpisywaniu umów - ale być może tutaj pojawia się pole do
                popisu administratorów osiedli?

Wracając do podpisywania umów - próbowałeś dzwonić do PWiK z
                pytaniem czy nie mogliby Ci jednak wysłać takiej umowy? Może warto
                spróbować? Koszt połączenia - jeden impuls, umowa w skrzynce -
                bezcenne ;)
                • hasis56 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 13:02
                  "próbowałeś dzwonić do PWiK z
                  pytaniem czy nie mogliby Ci jednak wysłać takiej umowy? Może warto
                  spróbować? Koszt połączenia - jeden impuls, umowa w skrzynce -
                  bezcenne ;) "

Tak, dzwoniłem do nich już jakiś czas temu. Niestety nie przewidują
                  takiej możliwości. Chcą , żebyśmy podpisywali umowy w ich
                  siedzibie.
                  O pikniku nic nie mówili; dowiedziałem się o takiej możliwości z
                  forum.
                  Nigdzie indziej tej umowy nie podpiszesz.
                  Wkurza mnie taka postawa - występują z pozycji siły, bo wiedzą, że
                  wcześniej czy później musisz do nich pojechać i taką umowę podpisać .
                  Stąd mój "protest".
                  Jeśli chcą mieć pewność z kim podpisują umowę, to ja mam takie samo
                  prawo ;)

• miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 13:04
                    Może z jakąś niedoinformowaną flądrą rozmawiałeś ;)

Ale masz rację - trzeba walczyć o swoje prawa.
                    • kamilltee Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 13:27
                      przepraszam, ale na pikniku - w niedziele - można podpisac umowę

czy Ty pracujesz w niedziele i musisz brać dzień wolnego
                      czy po prostu nie doczytałaś?

i czy Wy naprawdę musicie każdy temat sprowadzić do takiego poziomu -
                      gdzie tylko wymówki i pretensje ?
                      • massmix Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 13:38
                        Spokojnie po ca ta nerwacja zaraz :)
                        A jakie są konsekwencje niepodpisania tej umowy?
                        Bo u mnie w bloku nie ma zaworow na pszczegolne mieszakania tylko na
                        pion cały :) Pozatym jak mi sie zdaje to chyba ceny troche skoczyly w
                        gore... ale moze sie myle.
                        Pozdrawiam
                        • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 13:43
                          Oj dadzą Ci sąsiedzi popalić jak nie podpiszesz :)
                          • massmix Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 13:46
                            Ja mam super sąsiadów :) a palenie rzucilem dwa miesiace temu :)
                            Sluchaj czy ty kogos nie obraziles tym Prululuuu?? ;)
                            • wustyle Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 13:47
                              A JA ZAROST NOSZE OD PRZED WOJNY I OGOLIC SIE NIE DAM!!!!

:-D
                            • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 13:48
                              Sam nie wiem - muszę doczytać w słowniku... :))
                              A ktoś się czuje obrażony?
                        • ramen Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 21:33
                          massmix napisał:

> Spokojnie po ca ta nerwacja zaraz :)
                          > A jakie są konsekwencje niepodpisania tej umowy?

Niewielkie - pobieranie wody bez umowy 5 tys złotych, odprowadzanie
                          ścieków 10 tys....

Pozdrawiam
                      • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 13:42
                        Kamilltee,

po pierwsze primo - miszkowiec i hasis są płci męskiej.

po drugie primo - po co ten pluralis maiestatis? :)))
                      • hasis56 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 14:03
                        kamilltee napisał:

> przepraszam, ale na pikniku - w niedziele - można podpisac umowę
                        >
                        > czy Ty pracujesz w niedziele i musisz brać dzień wolnego
                        > czy po prostu nie doczytałaś?
                        >
                        >
                        > i czy Wy naprawdę musicie każdy temat sprowadzić do takiego
                        poziomu -
                        > gdzie tylko wymówki i pretensje ?

Doczytałem, ale tak się składa ,że nie będzie mnie w niedzielę w
                        Józefosławiu.

Jakie wymówki i pretensje ? Nikt do nikogo pretensji nie ma .
                        A swoją drogą PWiK mogłoby być bardziej przyjazne swoim chlebodawcom.

To już ponarzekać na forum nie można ? :)
                        I tak pojadę kiedyś podpisać tą umowę :(
                        • kamilltee Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 20:19
                          Sprawa jest prosta: macie opcję podpisać umowę w niedziele, 500 m od domu

Nie odpowiadam, ze to całe podpisanie umów - więc wylejcie swoje żale gdzie
                          indziej. Nie wdaję się w zbędną dyskusję
                          • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 07.09.09, 20:24
                            Ke? Chyba znowu nadinterpretacja... :D

PS. Ja i tak nie podpiszę, bo chałpa nie na mnie :)
                  • bolobyk Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 08.09.09, 08:34
                    "> Nigdzie indziej tej umowy nie podpiszesz."
                    umowę możesz także podpisac w urzędzie gminy, otwarty 8-16 a w
                    poniedziałki do 18, więc może uda się wyrwac wcześniej z pracy i
                    podpisac,
                    poza tym na stronie:
                    www.pwikpiaseczno.pl/PL/Umowy_z_odbiorcami.html
                    jest zamieszczony wzór umowy, wydrukuj podpisz i wyślij
                    • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 08.09.09, 08:44
                      Pogratulujmy wszyscy doinformowania pani, z którą rozmawiał
                      hasis ;)))

bolobyk, super tip - dzięki!
                    • hasis56 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 08.09.09, 08:44
                      Dzięki, Spróbuję.
                      Pozdrawiam
                    • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 09.09.09, 07:44
                      A mój admin się wykazał i powrzucał formularze umów do skrzynek.
                      Powiesił też koszulki, do których wrzucę wypełnione dwie kopie.
                      Potem chłopaki mi odeślą podpisany przez nich mój egzemplarz. Czyli
                      da się ;)
                      • piotrekwawa5 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 09.09.09, 09:26
                        Podpisać to podpisać pewnie się da ;)
                        Ale jest jeszcze kwestia Aquariusa a właściwie zaliczki jaką sobie
                        zażyczył płacicie?
                        • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 09.09.09, 09:29
                          Szczerze to nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. Rano kątem oka
                          zobaczyłem karteczkę i koszulki na tablicy, a w skrzynce formularze.

Jaka zaliczka?
                          • piotrekwawa5 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 09.09.09, 09:41
                            Dostałem ostatnio od Aquariusa fakturę za wodę i ścieki oraz
                            prognozę na chyba kwartał na pięć stówek.
                            Przy czym prognoza jest dziwnie szybko do zapłaty.
                            • miszkowiec Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 09.09.09, 14:41
                              U nas chyba takich akcji nie było... Muszę sprawdzić :)
                              • kamilltee Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 09.09.09, 22:31
                                Ja dostałem fakturę za rok na ponad 1000 i zdębiałem.

Po czym spisałem liczniki, zadzwoniłem i miła Pani zrobiła mi
                                korektę i kilka stówek w dół.

Oni chyba naliczają faktycznie zaliczkowo/ryczałtowo - choć nie wiem
                                skąd biorą średnią zużycia. Warto to wyjaśnić - jak pisałem nie
                                robią trudności.
                                • piotrekwawa5 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 10.09.09, 11:41
                                  Czyli co Aquarius jednym wliczył prognozę w kwotę faktury innym tak
                                  jak mi i moim sąsiadom przysłał do zapłaty fakturę i prognozę?
                                  Ja postanowiłem, że prognozy nie płacę.
                                  • im69 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 10.09.09, 14:03
                                    Mamy umowy z Aquariusem. Dopóki nie zostaną wypowiedziane obowiązują.
                                    • piotrekwawa5 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 10.09.09, 14:32
                                      ..iii? Co?
                                      Mam nie zastanawiać się tylko płacić?
                                    • wojti12 Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 10.09.09, 14:33
                                      ja dostalem taka odpowiedz od aquariusa na pytanie co z umowami i czy nasze
                                      umowy nie beda juz obowiazywaly

"witam,
                                      > tak to prawda , umowy nie trzeba rozwiązywać, same wygasną 6
                                      > października, nalezy podpisać w gminie nową umowę"

dodam ze ja tak rozwiazywalem sprawe by nie placic prognoz. mam kontakt mailowy
                                      do osoby z A. jej raz na kwartal-polroku (zalezy jak pamietalem) wysylalem stan
                                      licznikow. i dostawalem fakture za faktyczne zuzyczie wody
    • miszkowce_dwa Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 11.09.09, 12:27
      Od razu zastrzegam, że piszę na poważnie ;)

Moi sąsiedzi ponoć znaleźli jakieś niedozwolone zapisy w tej umowie
      i na razie nie podpisują. Wysłali umowę do UOKiK celem zaopiniowania
      przez ich prawników.

Ktoś z Was ma podobne spostrzeżenia?
      • wustyle_reaktywacjaaaaa Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 11.09.09, 12:28
        no ok
        ale co w takim razie?
        zanim przyjdzie odp z UOKiK to moze minac troche czasu
        a co wtedy z biezacymi dostawami wody?
        • miszkowce_dwa Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 11.09.09, 12:39
          Nie wiem, też mi się to wydaje mało skuteczne. Pewnie UOKiK będzie
          to analizował dłużej niż miesiąc.

Tak czy inaczej można się wstrzymać z podpisaniem do końca
          września...
          • wustyle_reaktywacjaaaaa Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 11.09.09, 12:42
            gdzies byl jeszcze wpis o fakturze z aquariusa z podejrzanie wysoka
            prognoza i szybkim terminem wplaty
            to jakis kanal...
            • kamilltee Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 12.09.09, 08:52
              Niestety nikt tego nie przeczyta - bo wszyscy Was zbanowali równiez
              pod nowym nickiem.
              :)
              Cieszy mnie, że jednak jak Wam zalezy to nie utopicie tego tematu
              jak innych.

Ale wracając do tematu: dostałem fakturę za poprzedni rok, nie
              dostałem żadnej prognozy (i bym jej nie zapłacił).
              • rosin Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 14.09.09, 13:41
                Dzwoniłem do Aquariusa i pani bardzo uprzejmie mnie poinformowała, że można na
                dzień 6 października podać stan licznika (i nie czuję jak rymuję), a wówczas oni
                naliczą nadpłatę lub niedopłatę.

Niepokoi mnie natomiast co innego, z nowej taryfy wynika, że będziemy płacić
                więcej za m3 niż przy umowie z Aquariusem. Pani z Aqua powiedziała, że w J&J
                mamy wodę z Warszawy, cennik jest poniżej:

www.pwikpiaseczno.pl/files/uchwala_nowe_taryfy_woda_scieki.doc
                Czy ktoś to może potwierdzić?
                • kamilltee Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 14.09.09, 14:03
                  potwierdzam o tyle:

Po problemach z wodą w poprzednich latach Piaseczno kupuje wodę z
                  Warszawy.

Woda ta z warszawskich Filtrów płynie do nas !!!! 3 dni !!!
                  • massmix Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 14.09.09, 15:48
                    I tak wyboru nie mamy wiec po co te dywagacje?
                    • kamilltee Re: obowiązkowe podpisanie nowych umów (woda i śc 14.09.09, 16:47
                      witamy spowrotem wśród poważnych masmix! :):):)

Wszyscy trochę narzekają, że będzie drożej. Ale faktycznie nie mamy
                      na to żadnego wpływu. Conajwyżej możemy zrobić odwiert w ogródku i
                      ograniczyć ilość wody przez licznik.

Pomyślcie tylko jaka jest jakość takiej wody co płynie 3 dni z
                      Warszawy.
                      O ile wiem ma być wykonany odwiert na Geodetów i własna stacja
                      uzdatniania (m.in pieniądze z "przepompowni" zostały w budżecie
                      przesuniete na stację uzdatniania)

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka