Dodaj do ulubionych

Rodos - co warto zwiedzić?

27.04.14, 13:03
Cześć, poproszę o porady dla laika jeśli chodzi o zwiedzanie wyspy Rodos. Będziemy mieszkać w Ixii, blisko miasta Rodos. Proszę bardziej doświadczonych o rady, co warto zwiedzić i przede wszystkim w jaki sposób (jak wygląda komunikacja miejska, czy lepiej auto - ale tutaj jak wygląda kwestia parkingów i opłat za nie).
Z góry dziękuję za wszelkie porady i opinie!
Obserwuj wątek
    • Gość: xxxx Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.centertel.pl 27.04.14, 17:29
      Autem można w 1 dzień objechać wyspę, parkingi nie stanowią jakichś problemów. Polecam wycieczki z portu - Symi, Chalki oraz tureckie Fethiye. Miasto Rodos jest warte codziennego wręcz zwiedzania, spacerowania.
      • Gość: xxx Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.14, 18:51
        Rodos ma czytelną stronę www. Zawiera wszystko: informacje o ciekawych miejscach, rozkłady jazdy autobusów, ceny taksówek. Na forum też już trochę było, warto poszukać, a nie oczekiwać na gotowce.
      • Gość: Gość Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.mobile.cosmote.net 27.04.14, 19:22
        <<Autem można w 1 dzień objechać wyspę>>

Uwielbiam takie teksty. Szkoda paliwa na "objazd" wyspy. Również na zwiedzanie potrzeba znacznie więcej czasu, niż często przytaczane 3 dni :(

Do autora wątku - polecam forumową wyszukiwarkę. Temat był już kilkakrotnie poruszany.
    • 2bootylicious Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.04.14, 19:50
      Haha to prawda :) Każdy liczy na gotowce i ja też :) Oczywiście cały czas czytam forum i szukam różnych nowinek - np. zatoka Antony'ego Quenna niedaleko Faliraki.
      Może jakieś miłe knajpki do polecenia w mieście Rodos? Albo gdzie ryneczek ze specjałami "od chłopa"?
    • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.04.14, 19:55
      To prawda, że autem można w 1 dzień objechać wyspę, bo ma ona zaledwie 80 km długości, a w najszerszym swoim miejscu mierzy 40 km, zaś jej obwód wynosi 250 km. Ale objechać, to nie znaczy zwiedzić. Po zapoznaniu się na forum z tym, co warto zobaczyć na Rodos okazało się, że wypożyczenie auta na trzy dni to mało. Na samo miasto Rodos warto poświęcić cały dzień. Ważnym miejscem jest Lindos, z przepięknym akropolem. Poza tym wiele ciekawych miejsc z zamkami joanitów oraz zwykłych uroczych, greckich miejscowości. Jak zaczęłam przygotowywać plan zwiedzania, to dostałam "zawrotu głowy", jak to wszystko ogarnąć. Już nie mogę się doczekać wylotu na tę wyspę słońca, a to już za dwa tygodnie. :)
      Jeśli chcesz napisz do mnie na mail gazetowy, a przyślę Ci sporządzony przeze mnie plan zwiedzania wyspy.
      • 2bootylicious Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.04.14, 20:36
        Dokładnie to samo czuję! Zawrót głowy od informacji i próba uporządkowania wszystkiego :) My mamy 10 dni na Rodos i do miasta Rodos 30 minut spacerkiem, także tam na pewno będziemy nie jeden raz!
        • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.04.14, 21:35
          Wysłałam. Daj znać, czy doszło.
          • 2bootylicious Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.04.14, 22:39
            aseretka napisała:

> Wysłałam. Daj znać, czy doszło.
            Nic nie doszło :( spróbuj jeszcze raz na 2bootylicious@gazeta.pl
            • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.04.14, 17:50
              Wysłałam ponownie. A masz aktywowaną pocztę?
              • Gość: Magda Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 11:10
                Witam, czy również mogłabym prosić o Twój plan wycieczki na Rodos? Będę ogromnie wdzięczna, pozdrawiam - magda1517@op.pl
                • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 15.06.14, 12:28
                  Plan wysłałam.
                  • magda_paw Re: Rodos - co warto zwiedzić? 09.09.14, 18:31
                    to ja też poproszę!

megi192530@poczta.fm
              • Gość: anika Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 22:47
                Witam, czy ja również moge prosić o plan zwiedzania bede bardzo wdzieczna:)

pozdrawiam
              • Gość: krauzik Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: 212.14.45.* 23.06.14, 15:18
                Czy taki plan takze moglbym otrzymac na e-maila?
                krauzik@o2.pl
          • 2bootylicious Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.04.14, 20:31
            Aseretka - doszło, dziękuję bardzo i jestem POD OGROMNYM WRAŻENIEM!!!!
            Polecam innym użytkownikom forum zwrócić się do koleżanki po poradę :)

izka - tak chcemy też pozwiedzać wioseczki - będziemy mieszkać w Ixii, pewnie w okolicy się coś trafi :)
            • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 29.04.14, 18:10
              Dzięki. :) Ale wszystkie informacje wykorzystane w planie zebrałam dzięki użytkownikom tego forum. Bez ich pomocy, a szczególnie bez foto-relacji baha plan miałby marne szanse powstania. :)
              • Gość: bożydar Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: 212.51.203.* 10.05.14, 10:08
                czy mogę też poprosić o przesłanie planu/ lecę na rodos już w pojutrze, mniej więcej wiem, co zwiedzać, ale może warto by skonfrontować własne plany.
                • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 10.05.14, 16:24
                  Ale a jaki adres mam wysłać? Bo jako gość nie masz adresu gazetowego. Ja też wyjeżdżam w poniedziałek rano i to są właściwie ostatnie chwile, kiedy mogę usiąść przy kompie. Potem, prasowanie, pakowanie... więc mogę już nie zajrzeć jutro na forum. Podanie adresu jeszcze dziś, to można powiedzieć "ostatnia szansa".

PS. Skąd lecisz? Może będziemy razem spędzać podróż w przestworzach. :)
                  • Gość: Lue Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.14, 16:50
                    Mam nadzieje ze po powrocie napiszecie i swoich wrazeniach i dacie namiary na piekne miejsca .Ja wyjezdzam 9 czerwca /jeszcze miesiac/ .... ZYCZE SZALONYCH UDANYCH WAKACJI !!!!!!
                  • Gość: gość Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.06.14, 21:33
                    witam mogę również poprosić o wysłanie listy na adres ulka7174@o2.pl
                    • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 03.06.14, 18:55
                      Ulka i Peter - plan wysłałam.
                      • Gość: Ana Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.14, 20:30
                        Witam,
                        Asaretko czy ja też mogę prosić o Twój tajemny plan? lecimy z mężem w przyszłym tygodniu
                        • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 04.08.14, 21:10
                          Przypuszczam, że nie doczytałaś wątku do końca, ale przepraszam, gdyż postanowiłam już nie wysyłać nikomu planu.
                          forum.gazeta.pl/forum/w,203,150713853,152441718,Re_Rodos_co_warto_zwiedzic_.html?wv.x=2
                          Nie jest on tajemny, bo wszystko, co w nim zawarte można przeczytać , a jednocześnie zobaczyć opisywane miejsca) na foto-forum:
                          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,152203498,0,2.html?v=2
                          Zostało jeszcze do pokazania zaledwie kilka miejsc, które odwiedziłam podczas pobytu na Rodos, czyli stolica wyspy- miasto Rodos oraz wyspa Simi.
                          Przy planowaniu zwiedzania miasta Rodos można skorzystać z foto-relacji baha. Polecam:
                          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,140868492,0,2.html?v=2
                      • Gość: antek Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.08.14, 21:38
                        Witam, czy mogłabym również prosić o plan?
                        andzolina@onet.pl

z góry bardzo dziękuję :)
                        • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 26.08.14, 20:21
                          Cały plan jest zawarty w tym wątku:
                          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,151287834,0,2.html?v=2
                          Można tu przeczytać o zwiedzanych miejscowościach oraz obejrzeć zdjęcia i ocenić, co warto zwiedzić.
                          Przy planowaniu zwiedzania wyspy można też skorzystać z foto-relacjii baha:
                          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,140868492,0,2.html?v=2
              • bah77.pl Re: Rodos - co warto zwiedzić? 12.05.14, 18:39
                > szczególnie bez foto-relacji baha plan miałby marne szanse powstania. :)

Bardzo mi miło. :)

bah77
              • izziii Re: Rodos - co warto zwiedzić? 06.06.14, 11:14
                Droga Aseretko, czy ja rowniez moge Cie poprosic o plan zwiedzania? Niedlugo lecimy, a ja wciaz jedtem niezorganizowana... bede bardzo wdzieczna, moj mail i.krystkowiak@wp.pl pozdrawiam!
      • Gość: weda Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.30.197.255.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.14, 19:50
        Witam aseretko czy ja rowniez moge poprosic cie o plan zwiedzania wyspy lece tam pierwszy raz i chcialabym zobaczyc to co fajne na wyspie .moj adres
        pisarska-k@wp.pl
        dziekuje
      • Gość: Mapiela Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.06.14, 20:06
    • izka7790 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.04.14, 21:42
      Komunikacja miejska jest dobrze rozwinięta, a zachodnie wybrzeże obsługuje RODA.
      Co do miejsc parkingowych w Rodos, to w sezonie jest z tym spory kłopot. Dwa duże parkingi znajdują się w porcie Mandraki oraz przy placu Enidriou (naprzeciw Akwarium). To są parkingi bezpłatne i zwykle można znaleźć tam wolne miejsce. Parkować można w miejscach oznaczonych żółtą linią, miejsca parkingowe oznaczone na niebiesko są płatne.

Co do zwiedzania, to naprawdę ciężko wskazać jednoznacznie, co warto zobaczyć, czy zwiedzić. Wszystko zależy od osobistych preferencji danej osoby.
      Jedni wolą wykopaliska archeologiczne, inni muzea, jeszcze inni obiekty sakralne. Nie ma czegoś uniwersalnego, dla każdego. to nie lekcja do odrobienia i lista do zaliczenia ;)
      • 2bootylicious Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.04.14, 22:42
        Zgodzę się z Tobą, że dla każdego coś innego jest ważne - dla mnie - przede wszystkim zwiedzić najważniejsze miasta i zabytki wyspy oraz posmakować jej (jedzenie, miejscowe alkohole), poczuć klimat Grecji i zapomnieć na chwilę o problemach dnia codziennego :)
        Na chwilę obecną będą to Rodos, Lindos, Faliraki i Kalithea.
        • myszmusia Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.04.14, 09:05
          targ jest w rodos jak sie idzie w strone kalithei
          • izka7790 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.04.14, 17:44
            A propos targów tzw. laiki, to odbywają się one w Rodos każdego tygodnia, cztery razy.
            W środy i soboty w rejonie cmentarza (ulica Άγιο Δημήτριο), w każdy czwartek na stadionie Diagorasa (ulica Βύρωνος) oraz w każdy piątek na ulicy Konstantinou Idreou (Κωνσταντινου Υδραίου).
        • izka7790 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.04.14, 17:48
          2bootylicious napisała:

> Zgodzę się z Tobą, że dla każdego coś innego jest ważne - dla mnie - przede wsz
          > ystkim zwiedzić najważniejsze miasta i zabytki wyspy oraz posmakować jej (jedze
          > nie, miejscowe alkohole), poczuć klimat Grecji i zapomnieć na chwilę o problema
          > ch dnia codziennego :)
          > Na chwilę obecną będą to Rodos, Lindos, Faliraki i Kalithea.

Bardzo dobry wybór, jeżeli idzie o plan minimum. Warto dorzucić do tego wizytę w którejś z tradycyjnych, zapomnianych przez Boga i ludzi wiosek ;)
          Można podglądnąć tam kawałek nieskażonej komercją Grecji i spróbować tradycyjnego jedzenia. Miłego odpoczynku :)
          • Gość: Man_zara Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: 194.39.141.* 12.05.14, 10:49
            Czy zwiedzanie Lindos, w szczególności Akropolu z niemal 2 letnim dzieckiem jest wykonalne? W rachubę wchodzi wjazd wózkiem czy tylko na nóżkach albo na grzbiecie osiołka?

Lubimy klimaty: "Warto dorzucić do tego wizytę w którejś z tradycyjnych, zapomnianych przez Boga i ludzi wiosek ;)
            Można podglądnąć tam kawałek nieskażonej komercją Grecji i spróbować tradycyjnego jedzenia. Miłego odpoczynku :) "
            Takie zapomniane miejsca są dostępne na trasie Kolymbia (zakwaterowanie)-Lindos, Kolymbia-rezerwat motyli?

• izka7790 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 12.05.14, 17:31

> Czy zwiedzanie Lindos, w szczególności Akropolu z niemal 2 letnim dzieckiem jes
              > t wykonalne? W rachubę wchodzi wjazd wózkiem czy tylko na nóżkach albo na grzbi
              > ecie osiołka?

Teoretycznie da się zwiedzać Lindos wózkiem. Może to być trudne, jednak nie niemożliwe. Również na Akropol da się wjechać wózkiem, z tym, że poruszanie się po samym Akropolu to już inna bajka. Z uwagi na topografię terenu oraz liczne schody, może to już nie być takie proste. Wyjściem mogłaby być lekka spacerówka, do jeżdżenia po miasteczku, którą po złożeniu można by było nosić po samym Akropolu.

> Takie zapomniane miejsca są dostępne na trasie Kolymbia (zakwaterowanie)-Lindos
              > , Kolymbia-rezerwat motyli?
              >

Na trasie Kolymbia-Lindos to raczej trudne. Jednak jadąc w głąb wyspy, w stronę Doliny Motyli, można zatrzymać się w Psinthos. To jedna z tych tradycyjnych, spokojnych wiosek, gdzie życie płynie sobie swoim rytmem. Można usiąść w tawernie pod platanem i zjeść miejscową specjalność, czyli kozła z ciecierzycą lub placki z ciecierzycy (pitaroudia)
              Osobiście koziny nie jadam (mąż danie chwalił) jednak za placki ręczę :)
            • Gość: pszczoleczka16 Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.14, 18:17
              Witaj Manie!
              Na wzgórze,na którym znajduje się Akropol,można wjechać i zjechać na osiołku albo wdrapać się pieszo.Moim zdaniem,wózek nie zda egzaminu ani w drodze pod górę,ani na samym Akropolu.Nie wiem,jak wytrwałe jest Wasze Maleństwo,ale myslę,że rączki Taty przydadzą się,zwłaszcza podczas podchodzenia pod górę:-).Po samym Akropolu z pewnoscią może dreptać.Jeżeli zdecydujecie się wchodzić,a nie wjeżdżać na osiołku,nałóżcie Maleństwu(i sobie)buty o ,,pewnej,,podeszwie-kamienie są wyslizgane.Radziłabym także wybrać się o wczesnej godzinie ze względu na wysokie temperatury powietrza.Planując wyprawę do Lindos,pamiętajcie,że Akropol nie jest otwarty w poniedziałki.
              Jeżeli chodzi o zapomniane przez Boga i ludzi wioski,to jest ich coraz mniej-niestety,ale myslę,że znajdziecie jakąs,odbijając od głównej drogi(,,autostrady,,)Rodos-Lindos w kierunku srodka wyspy(interioru).
              Wspaniałych wakacji!
              Pozdrawiam,Maja

• izka7790 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 12.05.14, 18:53
                Gość portalu: pszczoleczka16 napisał(a):

> Witaj Manie!
                > Planując wyprawę do Lindos,pamiętajcie,że Akropol nie j
                > est otwarty w poniedziałki.
                >

W sezonie Akropol Lindos otwarty jest również w poniedziałki. Zamknięty jest jedynie poza sezonem. Aby nie być gołosowna, źródło poniżej

www.rhodes.gr/el/ipolimas/touristikosodigos/sites/orario/

• Gość: pszczoleczka16 Re: Rodos - godziny otwarcia Akropolu w Lindos IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.14, 19:49
                  Witaj Izo!
                  Bardzo dziękuję za info,że Akropol jest czynny od tego roku także w poniedziałki.Kiedy byłam na Rodos w maju 2011 i 2013r. sytuacja przedstawiała się tak,jak opisałam.Cieszą mnie także o wiele dłuższe godziny otwarcia:-).Podczas moich bytnosci na Rodos,Akropol był czynny do 14,a ostatnie wejscie było możliwe do 13.Miło,że to się zmieniło.Mam nadzieję,że te godziny się utrzymają i dane mi będzie jeszcze zobaczyć Akropol w promieniach popołudniowego lub zachodzącego słońca:-)Może za rok?
                  Pozdrawiam,Maja

• izka7790 Re: Rodos - godziny otwarcia Akropolu w Lindos 12.05.14, 19:58
                    Nie ma za co. To jest Grecja właśnie ;)
                    Zmiany następują tak szybko, że czasem ciężko nadążyć.
                    Dla przykładu. Rozkład jazdy autobusów zmieniał się od początku roku sześciokrotnie i to nie koniec, gdyż obecny obowiązuje tylko do końca maja.
                    Godziny zwiedzania zabytków również uległy zmianie, po raz trzeci od początku roku i mam nadzieję, że po raz ostatni :)
                    • Gość: Man_zara Re: Rodos - godziny otwarcia Akropolu w Lindos IP: *.icpnet.pl 12.05.14, 22:34
                      Dziękuję za udzielone odpowiedzi.
                      Do Lindos pojedziemy. A na miejscu zdecydujemy czy będziemy "zdobywać" Akropol na rączka taty czy odpuścimy sobie.
                      Nikt nie odradzał Doliny Motyli więc zakładam, że ze spokojem możemy jechać. Do tego w planach jest Przylądek Prasonisi. Jakieś przeciw wskazania?
                      Za wszelkie wskazówki odnośnie zwiedzania wyspy z dwulatką będę wdzięczny.
                      • ja_mamuska Re: Rodos - godziny otwarcia Akropolu w Lindos 12.05.14, 22:48
                        ja lecę 6 czerwca z roczniakiem i trzylatkiem i już sie nastawiam na hardcore ;) oby dzieciaki były zachwycone wybawione i wymeczone to i ja sie będę dobrze bawić ;)
                      • bah77.pl Re: Rodos - godziny otwarcia Akropolu w Lindos 12.05.14, 23:53
                        > Nikt nie odradzał Doliny Motyli więc zakładam, że ze spokojem możemy jechać.

Ćmy powinny pojawić się tam już pod koniec maja. Nie wolno ich płoszyć.

bah77
            • bah77.pl Re: Rodos - co warto zwiedzić? 12.05.14, 18:36
              Oprócz posiłków w pokazanych przeze mnie kilku wioskowych knajpkach, niezapomnianą frajdę sprawiła mi komercyjna kolacja w ogródku dachowym w Lindos:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,141092948.html

bah77
    • bah77.pl Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.04.14, 20:28
      Polecam wypożyczenie autka.

Mój foto-przewodnik:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,140524071,0,2.html?v=2

bah77
      • Gość: xxxx Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.centertel.pl 29.04.14, 15:15
        Zjechać w 1 dzień - nie chodzi o to ze szkoda na paliwo. Każdy lubi co innego - miałem na myśli ze spacer + rejsy a jeszcze np.rowery etc.
        • Gość: xxxx Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.centertel.pl 29.04.14, 17:40
          Poza tym kwestie finansowe też są i takie ze mi nie szkoda 20 euro na wycieczkę autokarem do Lindos. Moje doświadczenia są natomiast inne - to ci którzy muszą wszystko zwiedzić autem na wszystkim oszczędzają i dorabiaja ideologie że lepiej pozwiedzać autem (bo w 4 osoby taniej) niż np.poplynac na Symi bo tu juz każdy bilet swoje kosztuje co boli po kieszeni :)
          • Gość: xxxx Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.unknown.vectranet.pl 30.04.14, 18:35
            I jeszcze takie kwestie:
            1) najwięcej ciekawego jest w miescie Rodos, wiec będąc tam jest "mniej do zwiedzenia" jeżdząc
            2) ani mi nie pasuje postawa tych co to tylko na plazy siedzą, ani tych co to tylko zwiedzają, nie opalą się, nie pokąpią w morzu; więc fajna sprawa to rejsy i rower - zwiedzanie na świeżym powietrzu, Kos jest pod tym względem b. fajna.

• 46borys Re: Rodos - co warto zwiedzić? 30.04.14, 20:51
              Tobie nie pasuje siedzenie na plaży ni zwiedzanie. Nie pasują ci wycieczki wypożyczonym samochodem, ale pasuje ci zwiedzanie autokarem w grupie zorganizowanej w ramach fakultetów. No i dobrze! Bądź jednak uprzejmy szanować wybory innych. I nnie pisz więcej głupot, żeby umocnić swoje zdanie.
              • Gość: xxxx Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.centertel.pl 30.04.14, 22:52
                Ty jesteś cudak bo nie oglądałeś meczu. Wiec nie pisz glupot w czasie meczu. Jesteśmy kwita :)
                • Gość: xxxx Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.centertel.pl 30.04.14, 22:54
                  Nakazujesz być uprzejmy a obrażasz ze ja pisze głupoty. Twój nick jednoznacznie kojarzy się z państwem będącym aktualnie negatywnym bohaterem :)
                  • Gość: Lue Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.14, 09:24
                    A ja uwielbiam wylegiwac sie kolo basenu i na plazy ....i korzystac z luksusu jakiego nie mam na codzien/praca,praca/ W ciagu 2 tygodni jest czas na rejs ,wypozyczenie auta i zwiedzenie Rodos, a poza tym to RELAX < RELAX>>>>>>>>
                    • Gość: xxxx Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.centertel.pl 01.05.14, 11:36
                      Ja też o tym pisałem ze lubię trochę tego, trochę tamtego.
    • w_isienka Moje MUST SEE :) 01.05.14, 21:11
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,135107050,135276752,Re_Moje_Rodos.html
      A teksty pod tytułem całą wyspę można objechać autem w 1 dzień to uwielbiam :/ Owszem można - tylko jakość takiego zwiedzania pozostawia wiele do życzenia.... jak ktoś lubi zwiedzać na "japońca" (podjazd-zdjęcie-wyjazd) to proszę bardzo... mi akurat taki sposób zwiedzania nie odpowiada, bo lubię pobyć, podelektować się zakątkiem i poplażować (z kąpielą) na plaży, na której jest się pierwszy raz w życiu...
      • Gość: xxxx Re: Moje MUST SEE :) IP: *.unknown.vectranet.pl 01.05.14, 22:07
        Ja też "uwielbiam" teksty w stylu: pozycja obowiązkowa itp.
        Każdy ma swoje podejście, każdemu co innego się podoba itd.
        Nie będę tracił czasu na tłumaczenie, bo człowiek chce coś wyjaśnić itp. a napotyka na krytykę.
        Moim zdaniem miasto Rodos to arcydzieło, kurort najlepszy w Grecji a może i na świecie, natomiast wyspa Rodos poza stolicą nie ma niestety aż tak wiele do zaoferowania. Stąd pisałem o tym że poza miastem Rodos najbardziej warto na Symi, Chalki i Fethiye, mozna 1 dzien autem, na półdniową wycieczkę do Lindos.
        • Gość: xxxx Re: Moje MUST SEE :) IP: *.unknown.vectranet.pl 01.05.14, 22:18
          Chodziło mi również o to - bo tak kilka osób poddało mnie ostracyzmowi - że miasto Rodos (sciślej Kritika między miastem Rodos, a Ixią, gdzie znajdował się bedzie hotel Sirene Beach autora watku) oferuje świetną komunikację. Mozna więc wyskoczyć np. na pół dnia autobusem do Faliraki czy do innych miejscowości. Kazdy ma swój sposób zwiedzania. A moze autor jedzie jako singiel i np. bilet za 1,80 do Faliraki wyjdzie tyle co litr benzyny? Może autora wątku poddacie ostracyzmowi że wybrał hotel z all inclusiv bo to "passé"?
          Prośba - na forum ktoś (np. ja) poswieca swój prywatny czas żeby coś wyjaśnić. Nawet jak ma mniejszościowy pogląd na coś, to nie obrzucajcie go proszę błotem.
          • 2bootylicious Re: Moje MUST SEE :) 04.05.14, 20:51
            Bardzo dziękuję za wszelkie opinie :)
            Zgadzam się, że każdy ma prawo spędzać urlop tak jak lubi i po swojemu :)
            Bo ja na przykład lubię All inclusive, owszem to może być uznawane za passe, jednakże mnie daje "poczucie bezpieczeństwa" - czyli nie muszę się martwić czy będę miała co zjeść, albo zastanawiać czy kawa nie wyniesie mnie 5 euro :) W zeszłym roku też byłam na all inclusive i tak naprawdę często jadałam na mieście, więc nie chodzi tu o koszty ale wybór i nie martwienie się co do garnka włożyc :P
            A autobusy to dla mnie najlepsza opcja - po pierwsze niedrogie, a po drugie można próbować "miejscowych alkoholi" :) Ot taka motywacja :P
    • Gość: jadcem Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.14, 08:58
      Rados jest bardzo małą wyspą do zwiedzenia warto sobie wypożyczyć samochód a tak bardzo dobrze działa komunikacja miejska,Do zwiezdzenia błękitne groty coś wspaniałego faktycznie woda granatowa,Stare miasto Rados też jest piękne,Jeśli są dzieci polecam aqua park dojazd autobusem miejskim dla dzieci jest w nim wiele atrakacji
      • 2bootylicious Re: Rodos - co warto zwiedzić? 06.05.14, 20:11
        Dzieci nie ma, ale myślę że i dorośli mogą zabawić się w Faliraki w ponoć największym w Europie Aqua parku :)
        Co do auta to myślę że autobusy są dla nas lepszym rozwiązaniem - tańsze i z tego co wszyscy piszą - całkiem dobrze rozwinięta jest komunikacja na Rodos.
        • ja_mamuska Re: Rodos - co warto zwiedzić? 10.05.14, 11:04
          aseretka podeslij i mi proszę swoją agende zwiedzania Rodos malinia1@wp.pl dziękuję!!
          • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 10.05.14, 16:24
            Wysłałam.
            • Gość: Ewa Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.14, 15:52
              czy ja mogę prosić o przesłanie planu zwiedzania?
              • ja_mamuska Re: Rodos - co warto zwiedzić? 11.05.14, 16:57
                możecie polecić sprawdzona wypożyczalnie samochodow?
              • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 11.05.14, 18:40
                A na jaki adres e-mail?
                • Gość: Ewa Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.14, 05:50
                  przemeks155@wp.pl
                  poproszę
                  • Gość: nero Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.14, 14:36
                    Witam Serdecznie również poproszę o plan zwiedzania Rodos na maila 12nero12@wp.pl
                    Lecimy z Gdanska 09czerwca ............to już za 3tyg HURA
                    • Gość: Lui Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.devs.futuro.pl 18.05.14, 17:17
                      9 czerwiec wylot z KRK ...Rodos ....ale pani z planem zwiedzania wyleciala juz na wakacje na Rodos/tak wynika z eczesniejszych wpisow/ ....ale mam nadzieje ze po powrocie udostepni nam swoj plan zwiedzania i podzieli sie uwagami /do 9 czerwca jeszcze 3 tygodnie/.....oooo zeby juz ....
                      • Gość: Ewa Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.14, 22:22
                        jeśli Pani po powrocie zechce sie podzielić także swoimi radami dotyczącymi weryfikacji tego co zamierzała, to będzie super.
                        Jeśli nie - to zrozumiem.
                        Pozdrawiam

my wylatujemy pod koniec czerwca
                        • Gość: Lui Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.14, 11:21
                          do p. Ewy -
                          • Gość: Ewa Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.14, 21:27
                            Wylot mam 26 wcześnie rano....
                  • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 13:45
                    Ewa i Nero.
                    Plan wysłałam. Dajcie znać, czy otrzymaliście.
                    • Gość: Man_zara Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: 194.39.141.* 27.05.14, 13:56
                      Będę wdzięczny jeśli również otrzymam taki plan.
                      helixltd@o2.pl
                      Z góry dziękuję.
                      • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 14:45
                        Wysłałam.
              • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 11:43
                Witam
                Przyleciałam w nocy i dopiero teraz weszłam na forum. Plan prześlę pod wieczór zainteresowanym osobom. Jednak nie wszystkie miejsca które zaplanowałam warte są w mojej ocenie (już po pobycie) zainteresowania. Pozwólcie więc, że opatrzę najpierw swój plan gwiazdkami:
                *** - koniecznie trzeba zobaczyć
                ** - miejsce warte zobaczenia
                * - dość ciekawe miejsce
                Te bez gwiazdek (oczywiście moim zdaniem ) można pominąć.
                Popłynęliśmy też na wyspę Simi chociaż nie było jej w moim planie. Ale warto było wydać po te 20 euro na osobę (dojazd do portu w Rodos z Faliraki i z powrotem 4,40 euro + rejs 16 euro) żeby zobaczyć prześliczne miasteczko Simi oraz klasztor św. Michała w znajdującym się po drugiej strony wyspy Panormitis.
                Ogólnie wyjazd uważam za bardzo udany. Pogoda wspaniała, aż nawet zbyt gorąco bo w cieniu było 38 stopni.
                • Gość: Lue Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.14, 16:37
                  d0 Aseretki ..... Czy nie bylo by mozliwe ujawnienie Twego planu zwiedzania na forum ? Mysle ze wiele osob byloby wdziecznych ..... Co Twoim zdaniem ma 1 miejsce w zwiedzaniu oprocz Symi ,czy jest takie miejsce gdzie mozna sie zachwycic widokiem /jak Zatoka Wraku na Zante/???? Jak mozna zapytac .....ile teraz kosztuje wypozyczenie auta.... Rejs na Symi jest z przewodnikiem ? Bo z hotelu to podobno ok.50 euro od osoby.....Jezeli mozesz podziel sie z nami Swymi radami ......Dzieki !!!!
                  • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 17:57
                    > Czy nie bylo by mozliwe ujawnienie Twego planu zwiedzania na forum ?
                    Niestety nie jest to mozliwe. Plan sporządzony jest w Wordzie, zawiera 31 stron formatu A4 i jako, że jest ilustrowany zdjęciami liczy ponad 16 MB.
                    > czy jest takie miejsce gdzie mozna sie zachwycic widokiem?
                    Jest kilka takich miejsc. Na pierwszym miejscu postawiłabym widok z Akropolu w Lindos. Prześliczny, zarówno na miast, na Zatokę Lindos i na czarującą wprost Zatokę św. Pawła. Drugie miejsce to widok na zamek św. Jana koło Mononitos oraz położoną w jego pobliżu Przylądek Armenistis oraz Przylądek Agios Georgios. Ładny też jest widok na Zatokę Anthonego Quenna oraz Zatokę Navaronne.
                    > ile teraz kosztuje wypozyczenie auta
                    Z tym jest różnie w zależności od wypożyczalni oraz od warunków wypożyczenia. Ja za trzy dni płaciłam 100 euro.
                    > Rejs na Symi jest z przewodnikiem ? Bo z hotelu to podobno ok.50 euro od osoby.
                    Rejs był indywidualny, bez przewodnika. Po prostu wykupiłam bilet na prom (16 euro od osoby + dojazd do portu w Rodos i z powrotem do Faliraki 4,40 euro od osoby). Z Rainbow wycieczka tym samym promem kosztowała z Rainbow 42 euro od osoby, ale była z przewodnikiem - tylko mnie jakoś nie był on potrzebny, bo korzystałam ze zgromadzonych wcześniej informacji.
                    > Jezeli mozesz podziel sie z nami Swymi radami ...
                    Oczywiście mogę i chętnie się podzielę ale wolałabym raczej odpowiadać na pytania bo jakoś tak na razie nic mi nie przychodzi do głowy. :)
                    Postaram się wkrótce zamieścić zdjęcia z miejsc, które zwiedziłam na foto-forum.
                    • Gość: Lue Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.14, 18:08
                      Aseretka bardzo dziekuje za odzew .....i juz pare twoich rad moge wykorzystac .... Wylot 9 czerwca to jeszcze troche czasu na Porady !!! Dziekuje ....!!!!
                      • Gość: gosc Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.14, 18:29
                        Asertka - ja też bardzo proszę o przesłanie na maila:
                        dokasi@poczta.fm
                        Z góry dziekuję i pozdrawiam :)
                      • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 18:40
                        Acha... przyszła mi jedna rzecz na myśl... Absolutnie odradzam "zwiedzanie" Faliraki (ktoś pisał, że to dobry wybór do zwiedzania). Tam nie ma co zwiedzać. Miasto, to nazywane jest "miastem umarłych", gdyż nie ma stałych mieszkańców, a składa się tylko z hoteli, tawern, restauracji, dyskotek i sklepików. Po sezonie wszystko jest zamykane na trzy spusty, a właściciele komercyjnych obiektów wracają do domowych pieleszy położonych w pobliskich wioskach. Zapierających dech w piersiach widoków też w Faliraki nie ma. Plaża co prawda dość ładna, piaszczysta, miejscami piaszczysto-żwirowa, z łagodnym zejściem do wody, ale widziałam na Rodos równie ładne i bardziej widokowe. Moim zdaniem szkoda czasu na odwiedzanie tego miejsca.
                        • bah77 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 19:54
                          > Faliraki (ktoś pisał, że to dobry wybór do zwiedzania). Tam nie ma co zwiedzać. Miasto, to nazywane jest "miastem umarłych", gdyż nie ma stałych mieszkańców, a składa się tylko z hoteli, tawern, restauracji, dyskotek i sklepików.

Ależ Aseretko, nie wzięłaś pod uwagę, że bardzo wielu turystów preferuje właśnie zwiedzanie takich atrakcji, szczególnie nocą. ;)

Jakie najładniejsze miejsce na wyspie ominąłem w mojej fotorelacji?

bah77
                          • laostic Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 20:09
                            Też prosiłabym o plan. Byłam wprawdzie na Rodos rok temu, ale na pewno nie zwiedziłam wszystkiego - laostic2@gmail.com.
                            • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 21:33
                              Ja też na pewno wszystkich ciekawych miejsc nie odwiedziłam. Nie miałam np. siły wejść na górę do starego klasztoru Panagia Tsambika. :) Plan nie mniej jednak wysłałam.
                          • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 21:30
                            > Jakie najładniejsze miejsce na wyspie ominąłem w mojej fotorelacji?
                            Pewnie nie ominąłeś niczego. :) Ale tak na gorąco, to trudno mi zweryfikować. Musiałabym porównać zwiedzane przez Ciebie i przeze mnie miejsca. Nie pamiętam np. czy byłeś na plaży Fourni w pobliżu Monolithos, albo w klasztorze Penagria Ipseni koło Lardos.
                            • tymolka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 22:43
                              aseretko ja również poproszę Twój plan na @.Mój adres olinka-s11@o2.pl .Wprawdzie lecę dopiero w sierpniu, ale moje dzieci są w tak różnym wieku(17 lat a druga 3 lata), boje się, że to co bedzie odpowiadało jednej, niekoniecznie spasuje drugiej
                            • bah77 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 27.05.14, 22:54
                              OK, czekam teraz na Twoje fotki. Szczególnie na Park Rodini, bo plaże pokazałem właściwie wszystkie... :)

bah77
                              • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.05.14, 17:50
                                Niestety, w Parku Rodini nie byłam. :(
                                Fotki zamieszczę, jak je przejrzę i trochę "obrobię".
                                • Gość: a-netka Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.play-internet.pl 15.06.14, 22:29
                                  Bardzo proszę również o plan na maila: anetka_handmade@onet.pl
                    • sewer81 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 12.06.14, 18:24
                      aseretko poproszę również Cię o przysłanie mi tego planu na seweryn23@o2.pl
                • Gość: jędrek Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.14, 23:25
                  Byliśmy w tym samym czasie i wracaliśmy tym samym samolotem, z lądowaniem 26.05 o godz. 18.00 w Warszawie?
                  • Gość: jędrek Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.14, 23:34
                    Właśnie wróciłem i też miałem swój plan do zrealizowania.
                    Jeśli kogoś zainteresuje - można ściągać.
                    Są na nim miejsca, które okazały się ważne i ciekawe, ale są też takie, które były nieporozumieniem i należało je sobie darować. Ale skąd to miałem wiedzieć dopóki ich nie zobaczyłem?
                    A może ktoś. kogo rekomendacjami do utworzenia tej listy się posługiwałem widział to inaczej?
                    Ale oto lista i oceńcie sami:
                    01 – Kalithea Beach
                    02 – Faliraki – Aquapark
                    03 – Faliraki – Lunapark
                    04 – Ladiko Beach – Plaża i Zatoka Anthony Quinna
                    05 – Afandou – Church Panagia Katholiki
                    06 – Agios Nectarios
                    07 – Epta Piges – Dolina 7 Źródeł
                    08 – Tsambika
                    09 – Archangelos
                    10 – Agathi Beach
                    11 – Lindos
                    12 – Megalos Gialos
                    13 – Monastyr Thari
                    14 – Monastyr Moni Ipsenis
                    15 – Glystra Beach
                    16 – Wyspa Prasonissi
                    17 – Monastyr Skiadi
                    18 – Castel Monolithos
                    19 – Sianna Village
                    20 – Embonas Village
                    21 – Castle Kritinia
                    22 – Kamiros
                    23 – Kalavarda
                    24 – Soroni – Agios Soulas Church i Moni Pantanassis Monastery
                    25 – Tholos (or Thelogos)
                    26 – Agios Nicolaos Fountoukli
                    27 – Petaloudes – Dolina Motyli
                    28 – Moni Christou tou Dasous
                    29 – Monastyr Ajios Sulas
                    30 – Rhodes Ostrich Farm & Park
                    31 – Filerimos Hill
                    32 – Rodos Town
                    • bah77 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.05.14, 08:05
                      > Ale skąd to miałem wiedzieć dopóki ich nie zobaczyłem?

A wcześniejsze obejrzenie fotek nie pomaga przy własnym wyborze?

bah77
                      • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.05.14, 18:16
                        > A wcześniejsze obejrzenie fotek nie pomaga przy własnym wyborze?
                        Bahu, na pewno pomaga, ale w moim planie też kilka miejsc okazało się totalnym niewypałem, mimo że oglądałam wcześniej zdjęcia. Zamieszczone opisy miejscowości też wydawały się zachęcające, a po odwiedzeniu tych miejsc miałam poczucie straconego czasu i czułam rozczarowanie. Bo naprawdę szkoda było tracić czas na szukanie położonego pomiędzy Mesanagros a Lahanią klasztoru Zoodochos Pigi czy bizantyjskiego klasztoru św. Tomasza, po którym zostało tylko miejsce piknikowe. :( A na oglądanych wcześniej zdjęciach ten ostatni wyglądał całkiem interesująco i zupełnie nie mam pojęcia, jaki obiekt był na nich pokazy pod nazwą klasztor św. Tomasza.
                        -
                        • izka7790 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.05.14, 18:39
                          aseretka napisała:

> A na oglądanych wcześniej zdjęciach ten ostatni wyglądał całkiem interes
                          > ująco i zupełnie nie mam pojęcia, jaki obiekt był na nich pokazy pod nazwą klas
                          > ztor św. Tomasza.

Obudziłaś moją ciekawość. Podaj może jakiś link do zdjęcia, które miało przedstawiać klasztor św. Tomasza, to może wspólnie ustalimy, co za obiekt w rzeczywistości przedstawia...
                          • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.05.14, 18:56
                            > Obudziłaś moją ciekawość. Podaj może jakiś link do zdjęcia, które miało przedstawiać klasztor
                            > św. Tomasza, to może wspólnie ustalimy, co za obiekt w rzeczywistości przedstawia...
                            Sama chętnie bym się tego dowiedziała. Plan jednak sporządzałam od stycznia do końca kwietnia i na kompie zapisywałam tylko interesujące mnie informacje oraz ciekawe zdjęcia, bez zapisywania linków źródłowych. :( Jeżeli uda mi się znaleźć tę stronę, to podeślę do niej link.
                        • bah77 Re: Rodos - co warto zwiedzić?... 28.05.14, 20:10
                          > w moim planie też kilka miejsc okazało się totalnym niewypałem, mimo że oglądałam wcześniej zdjęcia.

Pod fotkami na naszym FF zawsze można wypytywać o szczegóły, więc ryzyko maleje... ;)

> szukanie położonego pomiędzy Mesanagros a Lahanią klasztoru Zoodochos Pigi...

W Plimmyri koło Lachani był kiedyś klasztor Virgin Zoodochos Pigi, pozostał kościół, a w dawnych pomieszczeniach klasztornych mieści się obecnie świetna tawerna rybna:
                          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,142211917.html
                          Czy to ten?

Jednak spośród niezliczonych kościółków na Rodos, największe wrażenie wywarł na mnie ten:
                          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,142598889.html

bah77
                          • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić?... 28.05.14, 21:09
                            > W Plimmyri koło Lachani był kiedyś klasztor Virgin Zoodochos Pigi, pozostał kościół, a w
                            > dawnych pomieszczeniach klasztornych mieści się obecnie świetna tawerna rybna.
                            Niestety to nie ten. Drogowskazy do Zoodochos Pigi wiodły nas jakąś wąską szutrową dróżką. Nawet nie było możliwości zawrócenia i baliśmy się, że na tych dziurach możemy uszkodzić samochód. Wreszcie dotarliśmy do jakieś maleńkiej kapliczki opatrzonej nazwą Zoodochos Pigi. Byłam tak wściekła i rozczarowana, że nawet nie chciało mi się robić zdjęcia.

> Jednak spośród niezliczonych kościółków na Rodos, największe wrażenie wywarł na mnie
                            > ten
                            Do tego kościółka niestety nie trafiłam :(
                  • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.05.14, 17:55
                    > Byliśmy w tym samym czasie i wracaliśmy tym samym samolotem, z lądowaniem 26.05
                    > o godz. 18.00 w Warszawie?
                    W tym samym czasie może byliśmy, ale nie lecieliśmy tym samym samolotem. My mieliśmy wylot z Warszawy 12 maja o 7:55, a wylot z Rodos 26 maja o 19:55 czasu greckiego. W Warszawie wylądowaliśmy ok. 22:00 czasu polskiego.
                    • Gość: Kasiakm Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.31.233.62.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.05.14, 18:07
                      Bardzo proszę o plan kasia.kmiecik@me.com. ;)
                    • Gość: Blanka Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.14, 17:39
                      do Aseretki , nie wiem czy wchodzisz jeszcze na forum ale mam prośbę czy mogłabyś mi przesłać plan zwiedzania Rodos , fakt że lecę dopiero w przyszłym roku w maju ale lubię wcześniej się przygotować . Z góry dziękuję , mój e-mail marzena720@op.pl
                      • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 22.11.14, 19:30
                        Cały plan znajduje się tu:
                        Wystarczy poczytać i pooglądać. :)
                      • Gość: Lue Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.14, 19:41
                        Kupic przewodnik .....wynajac autko .....i jechac przed siebie ....wszystko mozna zobaczyc ....BYlam w czerwcu i polecam ....Moze nalezy dac spokoj aseretce bo sama to podsumowala bardzo trafnie /mozna poczytac wyzej komentarze ..../ Milego !!!!
                • Gość: Anna Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.chelmek.vectranet.pl 10.07.14, 14:24
                  Bardzo proszę o przesłanie planu :) Lecimy w sobotę :) annamika@op.pl
                  • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 10.07.14, 19:14
                    Plan wysłałam. A fotoreportaż o tym, co zwiedziłam na Rodos zamieszczam tu:
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,151907924,0,2.html?v=2
                    Są tam też wszelkie niezbędne informacje o zwiedzanych miejscach.
    • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.05.14, 18:25
      Kasia i Tymolka - plan wysłałam.
      • Gość: Lue Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.devs.futuro.pl 28.05.14, 19:10
        do Aseretki....czy wypozyczenie auta wystarczy na 2 czy na 3 dni --chodzi mi o zwiedzenie tylko najwazniejszych /najladniejszych/ miejsc. Bede 10 km od Rodos wiec busem mozna dojechac na zwiedzanie miasta. A jaka mialas pogode ? Czy Filerimos jest ciekawym miejscem? Pozdrawiam !!!
        • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 28.05.14, 21:00
          Moim zdaniem trzy dni powinny być wystarczające. Reszta ichnim PKS-em, czyli KTEL-em.
          Ja byłam w Faliraki (ok. 17 km od Rodos) i na zwieszanie stolicy wyspy, jak również na wycieczkę na Simi do portu w Rodos dojeżdżałam autobusem.
          Pogoda była aż za dobra. :) W cieniu 38 stopni. Ja lubię ciepło i słoneczko, ale w słońcu nie można było uleżeć. Nawet kąpiel w morzu, czy w basenie nie dawała szczególnej ochłody, bo jak dla mnie woda była cieplejsza niż zupa, którą nas raczono w hotelu. :)
          Wzgóże Filerimos zasługuje moim zdaniem na ***. Uroczy jest pochodzący z XIV wieku klasztor Rycerzy Marii Panny Filorimos oraz usytuowana wzdłuż okolonej cyprysami ścieżki Droga Krzyżowa. Szczyt wzgórza zdobi postawiony tam o wielki, kamienny krzyż, który stanowi wspaniały punkt widokowy, gdyż można wejść na jego ramiona i podziwiać widok na cała okolicę. Dodatkąwą atrakcję stanowią pawie przechadzające się po ścieżkach wzgórza.
          • Gość: Ewa Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.14, 22:55
            Dziekuję za przesłanie planu.
            • Gość: asica_bgp Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.static.3s.pl 03.09.14, 18:48
              Aseretka, czy mogłabym prosić również plan zwiedzania wyspy?
              Będziemy mieszkać w samym Rodos.
              Wycieczkę na wyspę Symi lepiej wykupić u rezydenta bądź w biurze czy spokojnie damy radę wykupić sam prom i zwiedzić na własną rękę?
              Mój mail: asica.bgp@op.pl
              • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 03.09.14, 22:02
                Cały plan jest tu:
                Na Simi spokojnie dacie radę samodzielnie, wykupując bilety na prom lub statek. Koszt o połowę niższy niż u rezydenta.
          • Gość: jędrek Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.14, 13:24
            > Moim zdaniem trzy dni powinny być wystarczające.

:-) Ha! No to nie wiem co ja tam robiłem tyle czasu, bo nie wszystko udało mi się zrealizować z mojego planu a samochód miałem przez tydzień.
            Prawdą jest, że trochę poleżeliśmy na tamtejszych plażach (najbardziej przypadła nam do gustu Aghia Agathi), ale było to przeważnie tylko 2 godziny dziennie.
            • Gość: pszczoleczka16 Re: Rodos -co warto zwiedzić-pytania do Jędrka IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.14, 13:58
              Witaj Jędrku!
              Napisałes,że nie wiesz,co porabiałes na Rodos przez dwa tygodnie:-).Myslę,że naprawdę poznawałes tą piękną wyspę wszystkim zmysłami:wzroku,dotyku,smaku,zapachu...bez pospiechu chłonąłes jej różnorodnosć.Piszę te słowa jako osoba,która spędziła na Rodos łącznie cztery tygodnie i jeszcze nie zobaczyłam wszystkiego,chociaż -podobnie jak Ty-na słoneczno-wodne atrakcje nie poswięcalismy zbyt wiele czasu. Albo nie udało nam się znaleźć jakiegos slicznego kosciółka,albo wiodła do niego droga niezbyt przyjazna dla osobowego auta,albo...dowiadywałam się o tym miejscu po powrocie(wrr..)
              Zainteresowało mnie kilka puntów Twojego rodyjskiego programu.Bardzo proszę o podpowiedzi,gdzie znajdują się te obiekty.A może wykonałes ich zdjęcia?
              Nr 28:Moni Christou Dasous
              Nr 29:Monastyr Ajios Sulas(bylismy w monastyrze o tej nazwie,ale nie wiemy,czy to ten,o który Ci chodzi)
              Nr 24:Monastery Moni Pantanassis
              Dziękuję i pozdrawiam,Maja
            • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 29.05.14, 19:33
              Trzy dni to oczywiście minimum, żeby zobaczyć najciekawsze miejsca. Poza tym do niektórych miejsc można dojechać autobusem i np. szkoda pieniążków na wypożyczenie, żeby np. zwiedzać przez cały dzień Rodos, a samochód w tym czasie pozostawiać na parkingu. Nie wszystkich interesują też wszystkie monastyry i kapliczki oraz zatrzymywanie się na każdej rodyjskiej plaży. Ale każdy ma swoje priorytety. Podczas naszego dwutygodniowego pobytu tylko jedna para rodaków wypożyczyła samochód na jeden dzień i uważała, że to była wystarczająca wycieczka.
              • Gość: aga Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.14, 00:19
                Aseretka czy mogę otrzymać Twój plan? :-) będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
                agataufnalska@gmail.com
          • edytatutak Re: Rodos - co warto zwiedzić? 23.06.14, 18:13
            Ja z tą sama prośbą co większość tutaj. Jedziemy za dwa tygodnie :) Z góry pięknie dziękuję. edytatutak@gazeta.pl
      • Gość: ola Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.plastcom.pl 28.05.14, 23:18
        Witam. Czy mogłabym prosić aseretka także o plan zwiedzania? inwestsum@gmail.com dziękuję i pozdrawiam!
        • Gość: ola Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.plastcom.pl 30.05.14, 08:47
          sedrcznie dziękuję za plan :)
      • Gość: gosc Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.elsta.net 29.05.14, 07:48
        Uprzejmie dziękuję za plan, dotarł szczęśliwie :)
        • Gość: Paula Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 15:27
          Czy i ja mogę prosić o przesłanie planu?bede bardzo wdzięczna

M_i_z_i_a@wp.pl
      • tymolka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 01.06.14, 18:23
        Aseretko bardzo dziękuję..mam nadzieję,że uda mi się coś wybrac dla mojej wybrednej rodzinki:)
    • pysia83 Re:Czy i ja mogę? 29.05.14, 20:24
      Czy i ja się załapię na plan zwiedzania? Na Rodos będę po raz pierwszy i chciałabym zobaczyć te wszystkie piekne miejsca o których piszecie.
    • pysia83 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 29.05.14, 20:25
      na pysia83@gazeta.pl
      • Gość: pierwszy Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.free.aero2.net.pl 08.06.14, 12:31
        bardzo proszę o plan
        jacakat@gmail.com
    • Gość: fangreek Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.satfilm.net.pl 29.05.14, 23:01
      Mozna prosic o plan?
      mario.w@vp.pl

dzieki.
      • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 30.05.14, 19:04
        Aga i fangreek. Plan wysłałam. Dajcie znać, czy otrzymaliście.
        • Gość: gość Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.06.14, 21:34
          witam mogę również prosić o wysłanie planu na adres ulka7174@interia.pl
        • Gość: kasencja32 Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.14, 15:54
          czy mogę i ja prosić o plan ? bardzo dziękuję wyjezdzam w sobotę i bardzo bym prosiła
    • Gość: aśka Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.14, 20:02
      czy ja również mogę prosic o plan na maila aska0111@interia.pl Z góry serdecznie dziękuję
      • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 01.06.14, 20:54
        Plan wysłałam. :)
        • Gość: kasencja23 Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.14, 15:55
          czy mogę i ja prosić o plan ? bardzo dziękuję wyjezdzam w sobotę i bardzo bym prosiła sejf11@wp.pl
      • Gość: Lue Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.14, 15:41
        Czy jadac busem do Rodos bedziemy w stanie sami trafic w miejsca warte zwiedzenia..??? Mamy tylko przewodnik/ ksiazkowy/ Nie znamy jez.angielskiego .... To samo pytanie tyczy sie auta czy damy sobie rade majac tylko przewodnik ? Aseretka moze by nam pomogla bo wlasnie wrocila jezeli mozna prosic oczywiscie !!!
        • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 02.06.14, 17:11
          Autobus końcowy przystanek ma tuż przy murach Starego Miasta. Wysiadając z autobusu już od razu wiesz, gdzie skierować kroki, bo mury aż "gryzą w oczy". :)
          Plan Starego i Nowego Miasta możesz wziąć w Informacji turystycznej, która znajduje się pomiędzy przystankiem autobusowym a jedną z bram prowadzących na Starówkę. Zaznaczone są na nim wszystkie interesujące miejsca na Starym i Nowym Mieście.
          Trochę kłopotu może być z dojazdem autobusem na Monte Shmit (Wzgórze św. Stefana), gdzie są pozostałości rodyjskiego akropolu oraz do parku Rodin. Niestety tu nie mogę nic doradzić, bo nie dojeżdżałam busem do tych miejsc. Na pewno jeździ tam autobus, ale jaki, to trzeba by dowiedzieć się w informacji autobusowej, która znajduje się przy tym końcowym przystanku. Jeżeli choć trochę znacie jakich obcy język, np. niemiecki, to powinniście się dogadać.
          Na lewo od murów Starówki, nadmorską promenadą dojdziesz do portu Mandraki. Nie sposób zabłądzić nawet bez planu. :)
          Jeżeli macie natomiast w planie zwiedzanie wyspy samochodem, to przydatna będzie mapa wyspy. Ciekawe miejsca są co prawda opatrzone kierunkowskazami i znakami, ale mniej więcej trzeba wiedzieć, w którym kierunku się podąża. Jak się zbłądzi lub nie może znaleźć jakiego konkretnego miejsca, to zawsze można spytać miejscowych, jak tam dojechać pokazując nazwę miejsca w przewodniku lub na mapie. My mieliśmy np. problem ze znalezieniem klasztor Penagria Ipsieni. Miałam napisane, że jest on w Lardos. Okazało się, że trzeba przejechać przez tę wieś i kierować się w prawo drogą pod górkę, co pokazali nam życzywi Grecy.
          • Gość: Lue Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.14, 19:43
            Aseretka bardzo dziekuje za wiele wskazowek ....Troche mnie przeraza to wszystko, ale damy rade zwiedzic co sie da ...a jest mnostwo tych miejsc /rozczytalam sie i jest tego sporo/ Czesc zdjec Aseretki obejrzalam ...sa sliczne i pieknie opisane /podziwiam wiadomosci dotyczace roslin-kwiatow / Tylko na zadnym nie ma czlowieka ,widac duza wprawe w foto . A my tak normalnie bedziemy robic foto zeby i siebie utrwalic w tych miejscach. Widze ze 2 tyg.to wcale niewiele przy tylu ciekawych miejscach . Dziekuje i pozdrawiamy !!!
            • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 02.06.14, 21:00
              > Aseretka bardzo dziekuje za wiele wskazowek ...
              Chyba zbyt wiele ich nie było. Są tu osoby, które jak widzę naprawdę świetnie znają Rodos, jak np. izka7790 :) Ja nawet nie poczuwam się za eksperta, bo zbyt mało widziałam. Po prostu staram się tylko przekazać informacje, które miałam możliwość zebrać podczas pobytu.

> Czesc zdjec Aseretki obejrzalam ...sa sliczne i pieknie opisane /podziwiam wiadomosci
              > dotyczace roslin-kwiatow /
              Mam wątpliwości, czy na pewno oglądałeś moje zdjęcia z Rodos? Ja dopiero zamieściłam kilka od wczorajszego wieczoru. Przypuszczam, że piszesz raczej o zdjęciach baha77, które też były inspiracją dla mojego zwiedzania Rodos.
        • Gość: Adam Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.nowaruda.vectranet.pl 02.06.14, 20:01
          Miałem ten sam dylemat co Ty, ale myślę, że najważniejsze to pozytywne nastawienie. Poczytałem trochę wątków o Rodos - to naprawdę kopalnia wiedzy, podobnie jak Aseretka ułożyliśmy sobie plan zwiedzania na miarę miarę naszych możliwości i dopasowaliśmy go do naszych upodobań - plaże, abytki, ciekawe miejsca i ...Tawerny ;). Język angielski i niemiecki znamy jedynie w stopniu podstawowym dlatego też postanowiliśmy samochód wynająć w Polsce, w firmie Autoway - w razie jakiechkolwiek problemów można komunikować się po polsku, lecimy za tydzień na 7 dni.
    • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 01.06.14, 20:43
      Na foto-forum zaczęłam umieszczać dziś relacje z mojej podróży po Rodos. Zapraszam do oglądania, jeżeli ktoś ma życzenie. :)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,151287834.html
      • Gość: ja Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.kielce.vectranet.pl 01.06.14, 22:37

Czy mogę prosić o plan? Mój mail leclerk@op.pl. W przyszłym tygodniu lecimy, trochę się boję tego upału.
        • Gość: iza Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.14, 23:12
          Witam i nie będę oryginalna :) bardzo proszę o plan zwiedzania Rodos,z góry dziękuje. isbell@wp.pl
        • aseretka Re: Rodos - co warto zwiedzić? 02.06.14, 17:16
          Zainteresowanym osobom plan wysłałam.
          • ewaam Re: Rodos - co warto zwiedzić? 02.06.14, 18:20
            Baaardzo poproszę o plan - wybieram się po raz pierwszy i mam masę wątpliwości :) mój mail: ewaam1969@wp.pl
            Z góry dzięki
            • izka7790 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 02.06.14, 18:51
              Na wzgórze Monte Smith można dojechać fioletową linią (nr9) z portu Mandraki, zaś Park Rodini umiejscowiony jest tuż przy wjeździe do Rodos, od strony wschodniej, tuż przy pierwszych światłach. Poza tym jest tam przystanek autobusowy, więc teoretycznie każdy autobus KTEL-a jadący na południe lub jadący z południa do Rodos, może się tam zatrzymać.

Wszystkie autobusy miejskie, odjeżdżają z portu Mandraki (przystanek początkowy i zarazem końcowy) naprzeciw Nowego Rynku, tuż przy miejscu cumowania jachtów.
              Rozkład jest wystawiony w oszklonych tablicach.
              • pysia83 Re: Rodos - co warto zwiedzić? 16.06.14, 12:03
                A czy ktoś bardziej doświadczony wie może czy z Portu Mandraki odpływają promy do Turcji? I jaki jest orientacyjny koszt takiej podróży? Nasze biuro ma w swojej ofercie taka wycieczke ale koszty sa ogromne i mysle że na własną ręke będzie taniej.
          • ewaam Re: Rodos - co warto zwiedzić? 03.06.14, 08:59
            Dziękuję bardzo i pozdrawiam
            • Gość: gość Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.06.14, 11:25
              mogę prosić również o plan jadę na początku lipca i pomału robię rozpoznanie i plan wycieczki
              peter.k@interia.eu
          • Gość: Przemo Re: Rodos - co warto zwiedzić? IP: 188.95.24.*