Dodaj do ulubionych

Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas zacząć

04.09.14, 00:21
Ktoś się mnie ostatnio pytał, kiedy warto zacząć się rozglądać za tanimi lotami, wygląda na to, że na 2015 r. warto już dziś. Mimo że jeszcze nie mamy ostatecznej listy tras do Grecji i na Cypr na 2015r (mam nadzieję), fajne ceny pojawiają się już z rocznym wyprzedzeniem. Przykłady:
Cypr od 236 zł RT:
www.fly4free.pl/forum/wizz-warszawa-larnaka-cypr-iv-x-236-40-300-40-zl-rt-z-wdc,231,55032
www.fly4free.pl/tanie-loty-na-cypr-z-warszawy-od-300-pln-lato-2015/
Korfu od 400 zł:
www.fly4free.pl/easyjet-tanie-loty-na-wiosne-z-berlina-od-222-pln/
Aegean ma zniżę do 09.09 więc możemy polecieć z Warszawy od 01 do 03.2015 m.in do:
Aten za 360 zł,
Rodos, Chania, Heraklion, Korfu, Saloniki, Chios, Lesbos, 550 zł
Santorini 710 zł
Obserwuj wątek
    • stopczyk22 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 04.09.14, 10:56
      Wow!!!! ;-) piterek jestes webski wielkie dzieki za 2014 rok i zabieramy sie za 2015!!! Ja mysle o Krecie chiciaz maz wspomnial o Santorini...
    • 82piterek Korfu lato 2015 od 300 zł RT 04.09.14, 23:17
      Jak ktoś lubi planować urlop z dużym wyprzedzeniem to bardzo dobra cena jest w Wizzair na bezpośrednie loty na Korfu z Warszawy, ceny na lipiec i sierpień zaczynają się już od 300 zł RT:
      www.fly4free.pl/wakacje-2015-korfu-bezposrednio-z-warszawy-od-268-pln/?pid=4603#galeria959
      obawiam się że taniej nie będzie.
      • ma.ci.ej Re: Korfu lato 2015 od 300 zł RT 05.09.14, 10:53
        Na booking. com tańsze oferty na lato 2015 zniknęły kilka dni po pojawieniu się (a można rezerwować na 365 dni do przodu) - ja akurat piszę o Korfu
        • Gość: aga Re: Korfu lato 2015 od 300 zł RT IP: *.net.hawetelekom.pl 05.09.14, 15:23
          Weszłam na stronę wizz air i korfu koniec sierpnia 2015, na moją rodzinę 4 osobowa wyszło mi w jedna strone 249 zł, a w druga 449 zł. Nigdy w ten sposób nie latałam, zawsze z biurem, i tak sie zastanawiam czy w ten sposób nie spróbowac. Jestem w tym temacie zielona, proszę mi powiedziec jakie koszty związane z lotniskiem do tego biletu trzeba doliczyć? ( pewnie bagaż, oplata lotniskowa, ubezp. i jak wysokie , ?), z grubsza, zapewne na stronie wizzar sie dowiem. Szkoda ze z poznania nie ma takiego lotu.
    • 82piterek Korfu za 318 zł RT 8-15.08.2015 Wizz z WDC 16.09.14, 21:00
      Dla tych co lubią planować z dużym wyprzedzeniem jest Korfu za 318 zł RT w Wizz z Warszawy w terminie 8-18.08, jak na ścisły sezon świetna cena. 5 biletów w tej cenie, dla tych co nie mają WDC cena o 90 zł droższa.
      • grekan Re: Korfu za 318 zł RT 8-15.08.2015 Wizz z WDC 17.09.14, 01:04
        Jesli chodzi o Korfu i nie tylko, to pod koniec czerwca 14 dni: ok.1000zl. SC, ok.1500zl. z HB, ok. 1200zl. z BB za dwie osoby.Rezerwacje na str: Expressrooms.com
        • stopczyk22 Ryanair z Modlina do Aten!!! 18.09.14, 11:59
          turystyka.wp.pl/kat,1036541,title,Znamy-nowe-kierunki-Ryanaira,wid,16892733,wiadomosc.html?ticaid=11377b
          • 82piterek Ryanair z Modlina do Aten!!! 18.09.14, 23:16
            Spodziewałem się że Modlin może dostać Ateny, ale 7 razy w tygodniu?? Nie wydaje mi się żeby był aż taki potencjał, chciał bym się mylić ale wg. mnie koło marca ogłoszą że zmniejszają ilość lotów do 3-4 w tygodniu. A może to właśnie Grecja stanie się hitem przyszłorocznych wakacji, już nasza w tym robota, żeby jak najwięcej osób przekonać do tego, że Hellada jest świetnym miejscem na spędzenie urlopu, czy kilkudniowy wyjazd. Można będzie robić fajne kółeczka w dowolnej konfiguracji, np. Modlin - Ateny - Paphos - Chania - Saloniki - Modlin. Poza tym z Aten dostaniemy się praktycznie w każdy zakątek Grecji, czy to samolotem, promem czy busem.
            www.fly4free.pl/ryanair-nowe-trasy-konferencja/
            • Gość: aalissson Re: Ryanair z Modlina do Aten!!! IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.14, 10:33
              Ja na przyszły rok obstawiam Ateny, a stamtąd prom na Paros,Naxos,Mykonos.
              W zeszłym tygodniu wróciliśmy z Krety. Chyba nie muszę nic pisać :)
              Tak więc poluję na tanie loty do Aten, najlepiej z Berlina..
              Miłego dnia wszystkim!
              • Gość: gtw Re: Ryanair z Modlina do Aten!!! IP: *.static.sl-net.pl 19.09.14, 17:29
                dlaczego "nie musisz nic pisać"?
                • Gość: aalissson Re: Ryanair z Modlina do Aten!!! IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.14, 21:02
                  ..bo wiadomym jest, że Kreta,jak z resztą cała Grecja jest cudna, więc komentarze zbędne..
              • Gość: hmmm Re: Ryanair z Modlina do Aten!!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.09.14, 19:03
                hmmm ale przylot do Aten jest o takiej godzinie, że nie wiadomo czy szukać noclegu, czekać na lotnisku czy jechać do portu
                • andrzejdz1 Re: Ryanair z Modlina do Aten!!! 20.09.14, 00:10
                  Skoro jesteś taki wygodny i po dotarciu z lotniska np. na Syntagme myslisz o noclegu zaczynającym się o 5 nad ranem . to od razy proponuję mocną podwójną frape w KFS obok ostatniego przystanku z 1,6 e Nocleg ,i jego opuszczenie o 10,30 jak w wielu hotelach mija się z celem.Czekać na lotnisku nie ma żadnego sensu do rana. Ateny w nocy są piekne. Nawet godzinny spacer po Monastyrakach o 4 rano daje niezapomniane wrażena. Ci o muszą na 7 być w Pireusie powinni od razu jechać z lotniska X96. Jednak nawet jak ktoś jest oblatany moze po drodze zabaczyć dużoooo w samych Atenach.
    • 82piterek Ateny Ryanem od 328 zł RT 20.09.14, 13:06
      Są już ceny na loty do Aten, w kwietniu od 328 zł, maju, czerwcu, październiku 362 zł.
    • barbinos Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 24.09.14, 22:02
      Fajne noclegi można wyszukać tutaj noclegi-z-airbnb.blogspot.com
      • 82piterek Airbnb, Wimdu 24.09.14, 22:21
        Przecież lepiej samemu sobie poszukać na stronie www.airbnb.pl/ lub www.wimdu.pl/. Niby do czego ma mi się przydać ta strona, przy odrobinie czasu znajdziemy masę dostosowanych do naszych wymagań miejsc noclegowych.
    • 82piterek Saloniki od 180, Ateny 234, Korfu 323 z Berlina 25.09.14, 18:58
      Terminy może nie na wakacje ale wypad do Grecji nawet na kilka dni zawsze warty jest rozważenia. Liniami EasyJet z Berlina polecimy od 180 zł RT:
      www.samolotemtaniej.pl/tanie-loty/z-Berlina
      www.fly4free.pl/forum/berlin-sxf-korfu-334-zl-rt-kwiecien-2015,231,56416
    • 82piterek Cypr na lato za 300 zł RT w Wizz 28.09.14, 11:17
      www.fly4free.pl/lato-2015-cypr-z-warszawy-za-300-pln/
    • rafu75 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 02.10.14, 20:05
      Czytam co jakiś czas Twój wątek i korci mnie aby w przyszłym roku pojechać samodzielnie na Korfu. Z tego co piszecie to najlepsze oferty są - wiadomo - przed sezonem ale jeżeli taka rodzina jak nasza "uwiązana jest" szkołą i może sobie pozwolić na wyjazd od np 20 czerwca to już nie jest tak fajnie. Szukam i liczę i nijak nie mogę sklecić tak fajnie wyjazdu aby było wyraźnie konkurencyjniej aniżeli BP. Chcemy lecieć na Korfu rodzina 2+1 na 2 tyg. Koszt przelotu WizzAir to ok 2500zł z 1 bagażem rejestrowym. Pobyt w hotelu lub apartamencie z basenem w miarę blisko plaży oraz nie na totalnym zadupiu z opcją BB lub HB to koszt od 2500 do 3500tys. Do tego liczę ok 50e wydatków na codzienne zakupy i jedzenie np. obiady to wyjdzie ok 3000tys. Daje to już 8000-9000tys. Dochodzi jeszcze fakt,że mieszkam w okolicach Poznania a wylot jest z Wa-wy to dojazd pociągiem lub autem i parking to ok 500zł. A jeszcze transfer z lotniska i z powrotem. Wychodzi ok 10000zł. Myślę, że za taką kasę to mogę polecieć z BP i nie martwić się logistyką a organizowanie czasu we własnym zakresie na wyspie to już nie problem. Reasumując konkurencyjniej na pewno jest poza sezonem ale w trakcie to raczej nie - chyba, że coś źle kalkuluję. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie jak zorganizować sobie pobyt samemu biorąc pod uwagę powyższe dane dotyczące terminu i pobytu. Chętnie przyjmę wszelkie propozycje. Pozdrawiam
      • meltibi Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 02.10.14, 21:19
        Mamy ten sam dylemat w tym roku. Korci nas Cypr, ewentualnie znana już nam Kreta. W ubiegłym roku kupiliśmy z biurem wczasy na Zante dla rodziny 2+2 za 7200 zł (tylko śniadania). Wyjazd w sierpniu, a więc w szczycie - tak musimy ze względu na nasze plany urlopowe i wakacje dzieci ( o cudowne lata kiedy mogliśmy latać jesienią ;) ). W tym roku miejsca (te rezerwowane samemu) podobne do standardu ubiegłorocznego kosztują podobnie jak z biura podróży. Różnica nie jest porażająca. Sama nie wiem czy czekać na biura podróży i ich ofertę czy już rezerwować loty...
      • dzoony Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 02.10.14, 21:30
        Witam ja lece takim samym sładem jak ty czyli 2+1 w lipcu i bilety zakupiłem z jednym bagażem rejestrowanym za około 1100 zł do tego dojdzie hotel 3* z hb do max 3500 zl.Razem 4600 zł za 14 dni( oczywiście nie licze dojazdu do Warszawy a jestem z okolic Gdańska i wydatków na miejscu).Ty w swoich wyliczeniach dodałeś wydatki na miejscu ale kupując z BP też z takimi musisz się liczyć.
        Ps. Ja na własną ręke jeżdże od 2002(bo przeważnie taniej i mam frajdę w samodzielnym planowaniu) i nie zamierzam tego zmieniać na BP .
        Pzdr
        Pzdr
        • rafu75 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 03.10.14, 08:30
          Dzięki za odzew, nie wiem gdzie i kiedy znalazłeś tak tanie bilety bo ja od ok 3 tyg widzę, że Wizz kosztowałby mnie ok.2500zł a Twoja kwota to rewelacja. Co do kalkulacji wydatków na miejscu to brałem pod uwagę to, że dotychczas brałem hotele z All (dla mojej i przede wszystkim dziecka wygody) co nie przywiązywało mnie do hoteli i zwiedzalismy też co się dało. A mozna dostać ofertę takiego hotelu za fajne pieniądze, gdzie różnica między all a hb nie jest duża. Dlatego liczyłem te dodatkowe wydatki przy hotelu HB lub BB. Pewnie, że inne wydatki tak czy tak też są ale o nich nie wspominam. Dlatego się "głośno" zastanawiam - bo jeśli różnica po uwzględnieniu wszystkiego jest rzędu 1000zł i więcej to jest to warte ale jak to będzie np 500zł to dla mnie juz nie jest to takie atrakcyjne. Pozdrawiam
          • dzoony Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 03.10.14, 19:43
            Bilety kupowałem 3 września jak była dodatkowa promocja -20%.Poniżej ktoś napisał,że za dziecko płaci 690-1200 zł a ja szukam takich hoteli w których za dziecko się nic nie płaci lub symboliczne np.20-30 Euro za cały pobyt .Podam Ci przykład z tego roku pobyt 25.06-09.07 hotel Pyli Bay (wyspa Kos) hotel 3* za 14 dni pobytu z wyżywieniem 2 os dorosłe płaciły 2530 zł a 2+1 (8lat) 2580zł.
      • Gość: Jula Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.14, 08:33
        rafu75 napisał:

> Czytam co jakiś czas Twój wątek i korci mnie aby w przyszłym roku pojechać samo
        > dzielnie na Korfu. Z tego co piszecie to najlepsze oferty są - wiadomo - przed
        > sezonem ale jeżeli taka rodzina jak nasza "uwiązana jest" szkołą i może sobie p
        > ozwolić na wyjazd od np 20 czerwca to już nie jest tak fajnie. Szukam i liczę i
        > nijak nie mogę sklecić tak fajnie wyjazdu aby było wyraźnie konkurencyjniej an
        > iżeli BP. .....

Dokładnie tak jest. Wyjazdy z rodziną w sezonie wakacji szkolnych opłacalne są tylko z biurem podróży. Ja też próbowałam organizować wyjazdy naszej rodziny (2+2) na własną rękę, ale wychodziło to drożej (i to znacznie) za gorszy standard, o wygodzie już nie wspomnę.
        Same przeloty dla naszej czteroosobowej rodziny w lipcu lub sierpniu to był koszt prawie w cenie całego kosztu wyjazdu z biura podróży (przelot, hotel + transfer).
        Dlatego teraz nawet już nie tracę czasu na poszukiwania. Zdecydowanie bardziej się opłaca przejrzeć oferty biur podróży, gdzie za dziecko zapłacę nawet 690zł (max 1200) za 2 tygodniowy pobyt w hotelu z all oczywiście z przelotem. Indywidualnie nie jestem w stanie zorganizować sobie takiej oferty.
        • m.c.r Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 03.10.14, 12:00
          Gość portalu: Jula napisał(a):

> Dokładnie tak jest. Wyjazdy z rodziną w sezonie wakacji szkolnych opłacalne są
          > tylko z biurem podróży. Ja też próbowałam organizować wyjazdy naszej rodziny (
          > 2+2) na własną rękę, ale wychodziło to drożej (i to znacznie) za gorszy standar
          > d, o wygodzie już nie wspomnę.

Wiele zależy od oczekiwań. Jeśli faktycznie urlop ma polegać wyłącznie na siedzeniu w jednym miejscu to zapewne wybrałbym ofertę BP, natomiast w przypadku kiedy chcesz się na miejscu przemieszczać i nie być uwiązanym do jednego miejsca - zdecydowanie samodzielnie.
          Coś za coś. BP to "hurtownik", jemu łatwiej negocjować ceny przy wieloosobowych rezerwacjach więc zapewne nawet dokładając marżę wychodzi taniej niż wyjazd na własną rękę.
          • Gość: Jula Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.14, 12:46
            Jak się jedzie na wakacje z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym to czas spędza się głównie na plaży i basenach najlepiej z all, bo dzieciaki wiecznie chcą pić i coś przekąsić, chociaż zawsze jedziemy też na jakieś ciekawe wycieczki fakultatywne (albo wypożyczamy samochód na 2-3 dni), żeby zwiedzić okolicę, w której jesteśmy. W żadnym wypadku nie czujemy się uwiązani, ale wycieczki objazdowe i bardziej intensywne zwiedzanie zostawiamy na czas, kiedy dzieci będą starsze.
            • rafu75 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 03.10.14, 13:26
              Dokładnie tak, ja też wykupując All nie trzymam się kurczowo hotelu (bo zapłacone to szkoda) i organizuję sobie zwiedzanie samemu lub kupuję fakultety (zależy od kraju). Będąc np w Turcji nie szkoda mi było poświęcić 2 dni poza hotelem zwiedzając Kapadocję. Zawsze pobyt w hotelu przeplatamy ze zwiedzaniem tak, że jest czas na błogie lenistwo i korzystanie z dobrodziejstwa All i jest czas na intensywne zwiedzanie od rana do wieczora z degustacją lokalnych specjałów. Będąc na małych wyspach nie trzeba zmieniać miejsc noclegowych i mieć jedną "bazę wypadową".
              • Gość: Aga Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.14, 17:55
                To ja prezentuje trochę inne stanowisko. Jesteśmy rodziną 2+3 i też już na wczasy latamy w ścisłym sezonie. W takiej konfiguracji wczasy z BP są dla nas nie do przeskoczenia finansowo. Dlatego ostatnie 2 lata, to organizacja samodzielna. Wcześniej Kos, teraz Malta. I za każdym razem płaciliśmy mniej niż zapłacilibyśmy z BP. Mam to szczęście, że mieszkamy w Krakowie skąd dolecimy w kilka wakacyjnie atrakcyjnych miejsc. Choć w poszukiwaniach biletu nie wykluczam wylotu z Katowic bądź z Wrocławia. Myślę, że w przypadku wczasów samodzielnych trzeba być nieco elastycznym co do kierunku podróży, terminu. Przynajmniej my jesteśmy. Bo albo - albo. Albo będę się umiała dostosować, albo nie polecę wcale, bo zwyczajnie mnie nie będzie stać. Przy wyborze hotelu korzystam z wielu wyszukiwarek, żeby znaleźć dobrą dla mnie ofertę. Z racji podróży w dziećmi ważne dla mnie jest, żeby było choć częściowe wyżywienie. Ale znowu - gdyby się okazało, że jest za drogo, wybiorę spanie bez wyżywienia, aby obniżyć koszty. Lot rezerwuję, gdy widzę, że cena jest korzystna dla mnie (do tej pory ok 500 RT na osobę), a nie za pierwszym razem jak wejdę na stronę danego przewoźnika. Tu trzeba niestety poświęcić trochę czasu na poszukiwania, porównywania. Ja to akurat lubię, choć wiem, że dla niektórych to temat nie do przeskoczenia...
                Tak to mniej więcej wygląda z mojej strony. Ale tak jak pisałam - nie mam alternatywy: albo zorganizuję sobie coś samej albo zostaną nam "wczasy pod gruszą" u teściowej;)
              • Gość: pszczoleczka16 Wakacje organizowane samodzielnie IP: 85.222.79.* 03.10.14, 18:27
                Witaj Rafu!
                Przeczytałam uważnie Twoje posty i rozumiem Twoje wątpliwosci.Wypowiedziałam się już na ten temat w analogicznym wątku jak ten,tylko dotyczącym roku 2014-dosć szeroko(tak sądzę).Jeżeli intersuje Cię moje stanowisko w dyskusji na temat:,,Czy wakacje organizowane samodzielnie są tańsze niż wakacje wykupione za posrednictwem Biura Podróży?,,to znajdziesz tam odpowiedź.Tutaj skoncentruję się na paru poradach,co moim zdaniem możesz zrobić,aby obniżyć koszty indywidualnie organizowanego wypoczynku.
                *Jeżeli wybrana przez Ciebie grecka wyspa jest jednym z kierunków,na które możesz polecieć czarterem z Biurem Podróży i jestes osobą o bardzo silnych nerwach,to zaoszczędzić możesz w ten sposób:Wykup sam hotel tzn.noclegi+wybraną formę wyżywienia w terminie ,pokrywającym się z terminem,,biurowym,,.Następnie na ok.2-3 tygodnie przed wylotem zakup bilety na lot czarterowy(najkorzystniejsze oferty takich przelotów ma TUI).Najwięksi twardziele potrafili zakupić takie bilety na 3 dni przed wylotem za ok.300zł w obie strony z bagażem rejestrowanym i podręcznym:-)
                *Jeżeli potrafisz wykupisz przelot tanimi liniami i potrafisz zapakować się wyłącznie w bagaż podręczny-również możesz troszkę zaoszczędzić.Porady na ten temat znajdziesz w wątku Soni pt.,,Jak spakować się w podręczny na 2 tygodnie,,.
                *Jeżeli zdecydujesz się na wakacje z wyżywieniem we własnym zakresie,to aby zaoszczędzić,możesz: robić zakupy warzywno-owocowo-rybne na lokalnych targach lub zaopatrywać się w dużych supermarketach:Lidl,Carrefour,AB.
                *Staraj się przygotowywać posiłki we własnym zakresie,gotując na obiadokolację jakąs prostą,lecz ciepłą potrawę-redukujesz koszty w sposób znaczący,jednak wtedy omija Cię przyjemnosć biesiadowania w tawernach.
                *Zamiast korzystać z wycieczek fakultatywnych,radzę wypożyczyć autko-duużo zaoszczędzisz i sam decydujesz o kształcie,tempie,trasie Waszego zwiedzania.Myslę,że jest to dużo bardziej komfortowe rozwiązanie w przypadku podróży z dziećmi.
                *Zorientuj się,jak w wybranym rejonie działa komunikacja lokalna.Często do miejsc wartych zobaczenia można dotrzeć autobusem.Następnie porównaj taką opcję z ceną wynajmu autka-może być czasem taniej.
                *Taksówki są dosyć kosztowną opcją podróżowania(no,może za wyjątkiem Rodos,gdzie ceny były jeszcze akceptowalne-zwłaszcza na niewielkie odległosci).Jeżeli masz inne możliwosci,to wybieraj taksówki w ostatecznosci-chyba,że zdecydujesz się na wyspę,gdzie alternatywą dla nich jest autko lub...własne nogi:-)
                Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy,ale mam nadzieję,że trochę Ci pomogłam.
                Pozdrawiam,Maja
                • meltibi Re: Wakacje organizowane samodzielnie 04.10.14, 07:05
                  > Wykup sam hotel tzn.noclegi+wybraną formę w
                  > yżywienia w terminie ,pokrywającym się z terminem,,biurowym,,.Następnie na ok.2
                  > -3 tygodnie przed wylotem zakup bilety na lot czarterowy(najkorzystniejsze ofer
                  > ty takich przelotów ma TUI).Najwięksi twardziele potrafili zakupić takie bilety
                  > na 3 dni przed wylotem za ok.300zł w obie strony z bagażem rejestrowanym i pod
                  > ręcznym:-)

O rany ;) Nie mam aż takich mocnych nerwów. Obawiam się jednak, że zakup biletów dla 7-8 osób w ostatniej chwili np. na tydzień czy 3 dni "przed" może być utrudniony. W szczycie sezonu w sierpniu naprawdę nie ryzykowałabym z zarezerwowaniem hotelu i czekaniem do ostatniej chwili na zakup lotu.
                  Zgadzam się z tym, że 2 osoby mogą czekać do ostatniej chwili, ale już 7-8 osób ... w sierpniu, raczej nie
                • Gość: Miśka Re: Wakacje organizowane samodzielnie IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.14, 08:19
                  Rafu chodziło raczej o wakacje w opcji all inclusive, a nie o apartament bez wyżywienia i latanie po zakupy pichcenie podczas wakacji, więc twoje porady trochę są nie na temat.
                  Ja zresztą mam podobne wymagania, podczas urlopu chcę mieć wygodę i wszystko podane, cały rok muszę troszczyć się o codzienne zaopatrzenie i gotowanie dla rodziny, więc podczas urlopu chcę żeby to ktoś inny gotował, stołowanie się w tawernach też raczej mnie nie interesuje, bo zawsze wychodzi to drożej niż wyżywienie w hotelu - chociaż oczywiście od czasu do czasu mogę zjeść w tawernie jakiś posiłek, chociaż te w miejscowościach wypoczynkowych bardzo rzadko dobrze karmią, najczęściej jest to tania masówka dla turystów.
                  • Gość: mg Re: Wakacje organizowane samodzielnie IP: *.free.aero2.net.pl 04.10.14, 12:04
                    Moze nie na temat ale .......w ntej stronie Airbnb tez ceny to są za ?? osobe czy za tyle cały apartament ?? bo faktycznie zieraz niezłe perełki mozna znaleść......
                    • 82piterek Airbnb 05.10.14, 00:27
                      W zależności od tego ile osób wpiszesz cena będzie/lub nie się zmieniać. Może być tak że apartament dla 1 osoby kosztuje 30e, dla 2 40e, dla 3 50e, itd. Może być też tak że nie ma różnicy czy w apartamencie będzie 1, 2 czy 3 osoby bo cena się nie zmieni. Przed rezerwacją warto zawsze skontaktować się z właścicielem i zapytać jakie są warunki, czy nie planuje akurat jakiegoś wyjazdu. Więcej tu:
                      www.fly4free.pl/poradnik-jak-z-glowa-korzystac-z-airbnb-79-zl-bonusu/
                      www.fly4free.pl/forum/airbnb-pytania-problemy-dyskusja-o-portalu,20,44480
                  • ritazien Re: Wakacje organizowane samodzielnie 27.10.14, 05:40
                    Tanią masówkę to masz właśnie w hotelach w opcji AI - co się nie zje na obiad, to się przerobi i da na kolacje. A jak coś zostanie z kolacji to będzie na jutro... :D
                    2 razy byliśmy w Grecji na AI z biurami, w tym roku po raz pierwszy - dzięki inspiracji tematem piterka z 2013 roku - zdecydowaliśmy się na samodzielnie organizowany wypad na Santorini. I była to najlepsza, jak do tej pory, nasza Grecja :)
                • rafu75 Re: Wakacje organizowane samodzielnie 04.10.14, 13:19
                  Dzięki bardzo za propozycje - czytałem już o tym w różnych wątkach. Niemniej jak pisałem wcześniej różnica w cenie końcowej pobytu organizowanego samodzielnie a przez BP musi być wyraźna bo inaczej to motywacja jest słaba. Z drugiej strony jak napisała Miśka nie po to zap...rzam cały rok aby na wakacjach codziennie coś pichcić i chodzić z siatami na zakupy. Już nie wspomnę jak na to patrzy moja żona;). Chcę odpoczywać - ładować akumulatory. Co oczywiście nie przeszkadza mi w organizowaniu sobie "fakultetów" we własnym zakresie. Biuro jest mi potrzebne do przelotu, dostarczenia do hotelu i z powrotem. Ale jeżeli mógłbym zorganizować sobie taki sam wyjazd w takiej samej opcji ale wyraźnie taniej to bardzo chętnie to zrobię. Ale nijak mi to wychodzi jak sobie kalkuluję. pozdrawiam
                  • stopczyk22 Re: Wakacje organizowane samodzielnie 04.10.14, 18:41
                    Ceny hoteli w tym roku były w styczniu najlepsze. Przeloty można upolować w dobrej cenie jak zaczną sprzedawac na loty lato 2015.
                    Jak dla mnie to super sprawa siedzieć szukać oglądać czytać o regionach opinie o hotelach. ... dopiescic swoj urlop na swój własny inwidualny sposób. Naj prościej jest pójść do bp i czekać a potej jak to w większości przypadków narzekać
                    Tak czy siak ja mam zamiar w przyszłym roku lecieć na koniec czerwca-kreta chyba :-)
                    Udanych wakacji obojętnie w jaki sposób organizowanych
                    • l-a Re: Wakacje organizowane samodzielnie 04.10.14, 19:59
                      stopczyk22 napisała:

> Ceny hoteli w tym roku były w styczniu najlepsze. Przeloty można upolować w do
                      > brej cenie jak zaczną sprzedawac na loty lato 2015.
                      > Jak dla mnie to super sprawa siedzieć szukać oglądać czytać o regionach opinie
                      > o hotelach. ... dopiescic swoj urlop na swój własny inwidualny sposób. Naj proś
                      > ciej jest pójść do bp i czekać a potej jak to w większości przypadków narzekać.....

Dlaczego narzekać??? Dla mnie super sprawa to przeglądać oferty biur podróży (najlepiej w listopadzie czy grudniu) i czytać opinie o hotelach, a potem wybrać hotel spełniający w największym stopniu moje oczekiwania w terminie, który mi pasuje. Stosując taką metodę od kilkunastu lat i rezerwując wakacje (najczęściej w first minute) zawsze wracam z urlopu zadowolona, nigdy nie musiałam na nic narzekać.
                      Oferta biur podróż jest tak szeroka, że zawsze można wybrać coś dla siebie, ale oczywiście największy wybór jest w ciągu kilku-kilkunastu pierwszych miesięcy po ukazaniu się oferty, potem (a już szczególnie w last minute) zostaje tylko to co wcześniej nie zostało sprzedane.
      • expertour Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 25.10.14, 09:33
        Mnie Korfu za 2+2 kosztowało 3260 złotych z Berlina w terminie 28.06.-12.07. w tym roku. Osobno lot Condor i osobno hotele z quickrooms.com/default.aspx 3* bez wyżywienia. Zakupy w Lidlu greckim, kolacje w tawernach od 25 do 40 euro za rodzinę. I tak już od lat mam gdzieś biura podróży, w razie słabego hotelu pretensje mam sam do siebie. Pamiętaj też, że w Berlinie wakacje zaczynają się w połowie lipca więc początek lipca to jeszcze nie sezon.
        • summerfestival Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 05.11.14, 08:18
          Czy mogłabym się dowiedzieć co składało się na kolację w tawernie w cenie 25 do 40 EUR dla 2+2?
        • krzysiekis Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 07.04.15, 21:13
          Mam pytanie czy często korzystaliście ze strony quickrooms.com ? Czy jest ona wiarygodna i od jakiego czasu istnieje. I czy w hotelach nie ma problemu z realizacją ich vouchera ?
          A może znasz jeszcze jakieś inne ciekawe portale z nie drogimi hotelami ?
          • Gość: stanley Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.15, 21:22
            proponuje poczytać w internecie na temat tejże strony, ale jak dla mnie jest podejrzana
            ja rezerwuje na bardziej wiarygodnych stronach typu booking.com, oraz hotels.com
            może zapłacę drożej ale mam pewność rezerwacji i mogę zapłacić na miejscu w hotelu
    • 82piterek Dla kogo jest/nie jest podróżowanie na własną rękę 05.10.14, 02:45
      Tak sobie czytam Wasze uwagi, spostrzeżenia i dochodzę do wniosku że nie dla każdego jest wyjazd bez BP, bez względu na to czy do Grecji, Turcji czy na Kanary. Część z Was nie wyobraża sobie urlopu bez BP i najlepiej z All Incl. bo wygodniej, taniej, bez stresu, odpowiedni termin da się wybrać... i nie sposób się z tym nie zgodzić.
      Nie dla każdego jest wczesne wstawanie, zwiedzanie co dzień, pichcenie we własnym zakresie/jedzenie w tawernie, poznawanie tubylców. Niektórzy nie wyobrażają sobie spędzenia urlopu w jednym miejscu, nie chcą siedzieć przez 2 tygodnie w jednym hotelu/pensjonacie (połączenie 2 hoteli podczas 1 urlopu z BP jest prawie niemożliwe lub bardzo drogie, nie mówiąc już o zwiedzeniu 2 czy więcej wysp), są elastyczni co do terminu urlopu, nie jest dla nich problem pójście na zakupy do piekarni czy do Lidla, nocleg nie musi być przy plaży/w centrum/ mieć 4 lub 5*/pokój nie musi mieć 40m2/ nie liczy się dla nich hotel tylko miejsce w którym chce się być, lub po prostu lubią organizować sobie wszystko sami (niepotrzebne skreślić).
      Często w tych najfajniejszych miasteczkach lub wyspach polskie BP nie organizują wycieczek (choć dużo na plus zmieniło się w ostatnich 2 latach bo doszły Lefkada, Kefalonia, Skiathos, Lesbos, Karpathos i chyba jeszcze coś), całych innych masa jest pomijana.
      Po przeczytaniu różnych relacji sam mam na teraz plan na kilka wakacji (Chalkidiki, Sporady, Peloponez, Pelion, Epir, Cyklady) do których nie można z BP lub oferta jest bardzo ograniczona.
      Nie powiem, też zaczynałem z BP, było świetnie, ale czytając relacje innych jak sobie organizują wszystko sami, co zobaczyli, kogo poznali (dziękuję im pięknie) zastanawiałem się czy samemu wszystko ogarniając nie było by dla nas lepiej/ciekawiej. Miałem czas żeby godzinami czytać relacje innych, przewodniki, przeglądać neta, szukać połączeń, promocji na noclegi i loty, planować sobie wymarzony urlop.
      Nie każdy z Was ma ten czas, wiedzę, odwagę lub chęci, do tego żeby spróbować bez BP.
      Jedząc w All nie musimy się o nic przejmować, biorąc nocleg bez wyżywienia lub tylko ze śniadaniami jedzenie na mieście wyjdzie nas prawdopodobnie drożej... ale ten kto jadł w dobrych , pięknie położonych tawernach nie zamienił by tego na jedzenie hotelowe. Niestety (albo stety) do takich trzeba często dojść/dojechać dalej niż do najbliższej stołówki, trzeba mieć środek transportu, trzeba trochę czasu i wysiłku... ale opłaci się, zapewniam. Nie musi to być jakiś wykwintny obiad/kolacja, wystarczy domowa i rodzinna atmosfera, kilku miejscowych, pysznie przyrządzona mussaka, stifado, suvlaki, kleftiko, samo meze, jakaś rybka czy owoce morza, do tego zwykłe ziemniaki, ryż, jakieś warzywo czy owoc, domowe wino, zapewniam że każdy znajdzie coś dla siebie.
      Nie każdą rodzinę stać na wydanie 8-10 tyś na wakacje w sezonie, a tyle często kosztuje hotel z BP na 2 tygodnie dla 2 osób razem z wydatkami na miejscu, dla rodziny z dziećmi jeszcze więcej. Rezygnując z pewnych wygód typu All incl (zresztą jak jest ciepło to i tak nie chce się jeść, wystarczy śniadanie jakiś owoc w porze obiadowej i dopiero wieczorem nabiera się ochoty na coś treściwszego, przynajmniej ja tak mam, nieprzypadkowo chyba też Grecy nie jedzą obiadów takich jak my znamy), pięknego ale drogiego hotelu, zabierania walizki, noclegu w dalszej odległości od plaży, urlopu poza głównym sezonem, wtedy wydatki można ograniczyć. Niestety ale coś za coś.
      Pomagając wybrać cel podróży lub plan zwiedzania konkretnej wyspy forumowiczom lub znajomym zawsze najpierw pytam czego oczekują po urlopie, co ich interesuje a co nie, ile czasu chcą przeznaczyć na zwiedzanie, czasem ich odpowiedzi mnie zaskakują ale to fajnie że każdy jest inny.
      Gdy w 2011 zaczynałem z organizacją urlopu na własną rękę to oprócz przelotów nie miałem nic więcej zaklepane, wiedziałem tylko że chcę zwiedzić Wyspy Jońskie, nie wiedziałem do końca jak spasują miejsca w których będziemy, noclegi, promy dlatego wiedziałem tylko w jakich miastach chcę się zatrzymać na Zante, Kefalonii, Itace i Lefkadzie (żona chciała mnie zabić jak się dowiedziała po dotarciu na Zante że noclegu dopiero będziemy szukać), na mapkach miałem jednak zaznaczone nazwy hoteli, które dzięki opinii innych, zdjęć w necie i cenie wpadły mi w oko. Kto jeszcze nie miał okazji a chciał by zerknąć na mój opis z Jońskich to jest tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,37196,126430139,,Mini_relacja_z_Tour_de_Wyspy_Jonskie_2011_.html?v=2
      Małe podsumowanie tegorocznych wakacji bez BP, trzy rodziny 2x 2+1, 1x2, termin początek czerwca, cel odpoczynek i maksymalne ograniczenie kosztów. Bilety kupione na raty w cenie 350 zł od osoby do tego jedna walizka dla wszystkich, transfer z lotniska do Plakias za 45 zł od osoby, 10 dni w hotelu Myrtis w All Incl za 1200 zł za pokój na parterze 3m od basenu (Polacy, którzy przylecieli z Itaką płacili w First Minute 2400 zł za osobę za tydzień pobytu, jedna para miłośników astronomii kupiła tydzień na 3 dni przed wylotem za 1000 zł), hotel Tropicana w Kato Stalos za 4 dni 400 zł za pokój ze śniadaniem. 2 auta w Plakias na 2 dni 140e i 1 w Stalos 30e na dzień, benzyna drugie tyle dzielona na 3. Standardowe wydatki na miejscu na lody, soki, piwo, wino, ciastka i inne pierdoły, jakieś pamiątki, 3 wyjścia do tawerny, wydatki na busy. Koszt całych wakacji nie przekroczył 5500 zł na rodzinę. Gdybyśmy polecieli miesiąc później wystarczyło by nam na tydzień urlopu.
      Reasumując, nie mając wygórowanych wymagań, poświęcając sporo czasu na wyszukiwanie noclegów, przelotów i transferów było nas stać na 2 tygodnie bardzo fajnych wakacji.
      Pozdrawiam i życzę każdemu bez wyjątku udanych wakacji, czy to z BP czy na własną łapę.
      • meltibi Re: Dla kogo jest/nie jest podróżowanie na własną 05.10.14, 07:41
        Brawo za wypowiedź. Rzeczywiście zamiast organizacji wakacji na 2015 zaczęła się dyskusja co lepsze i tańsze. Dla każdego coś innego :)
        Różnice są kolosalne i zależą od wielu rzeczy. My niestety urlop tylko w sierpniu. Wiadomo, że ciasno i drogo. Ale nie ma wyjścia. Próbuję szukać fajnego lotu i hotelu (tylko ze śniadaniami lub bez) dla 7 osób - ale w sierpniu na razie mi się to nie kalkuluje. Czekam cierpliwie na okazję z biura lub może jakieś loty.
        Ważne, że kończąc jeden urlop trzeba planować drugi :)
        • rafu75 Re: Dla kogo jest/nie jest podróżowanie na własną 05.10.14, 16:58
          Wywołanie takiej dyskusji nie było moim zamiarem. Oczywiście każdy organizuje sobie urlop jak chce i nic nikomu do tego. Niemniej zupełnie nie zgadzam się z opiniami, że jak ktoś jedzie z BP to z automatu jest w jakimś stopniu "uwiązany". Oczywiście opieram się na moim doświadczeniu. To, że kupiłem wczasy w biurze nie przeszkadza mi w zwiedzaniu w takiej formie jak chcę i nie jestem absolutnie przywiązany do hotelu. zwłaszcza jak się jest na mniejszych wyspach (choćby Rodos czy Zante w moim przypadku) nie ma potrzeby zmian baz wypadowych bo wszędzie spokojnie dojedziesz sobie autem czy komunikacją. A wakacje w moim wykonaniu zawsze połączone są ze zwiedzaniem i błogim lenistwem na plaży czy basenie z drinkiem. I nie uważam również, aby w wysokich temperaturach nie chciało się jeść - akurat moja rodzina nie ma z tym problemu (nie wspomnę już o dzieciakach, które co chwilę coś sobie lubią przekąsić).
          Moim celem było znalezienie takiej opcji aby móc zorganizować sobie wakacje alternatywnie do BP a co za tym idzie taniej ale w porównaniu do ofert biur - przecież do czegoś trzeba się odnieść. A to jak pisałem wcześniej w sezonie nie jest już tak atrakcyjne. Niemniej jeszcze raz każdy robi jak lubi. pozdrawiam
          • czerwone_winko Re: Dla kogo jest/nie jest podróżowanie na własną 09.10.14, 12:08
            Zorganizowanie wakacji samodzielnie tak, żeby były porównywalne komfortem wypoczynku do wyjazdu z PB i za razem tańsze, jest możliwe, ale nie jest łatwe. Trzeba się przy tym napracować. Wielomiesięczne polowanie na najtańsze bilety lotnicze i promocje hotelowe, to główne punkty programu. Do tego potrzebna jest elastyczność wyboru terminu - początek czerwca, ale równie dobrze może być koniec - wybór miejsca - Kofru, ale też i Kretą nie pogardzę. W ten sposób można obniżyć koszt wyjazdu nie tylko o 1000 zł. Nie raz mieliśmy na forum przykłady rodzin, którym się to udaje. Trzeba tylko włożyć w to sporo wysiłku. Jasne, łatwiej przelać na konto BP 9000 zł i mieć święty spokój, ale niektórzy lubią wyzwania ;) A po powrocie jaka satysfakcja.... bezcenna....
            • Gość: Ada Re: Dla kogo jest/nie jest podróżowanie na własną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.14, 12:27
              Satysfakcja??? Chyba tylko dla kogoś kto się nudzi i ma mnóstwo czasu.
              Wybór hoteli, kierunków, cen i terminów w biurach podróży jest tak olbrzymi, że znalezienie odpowiedniej i atrakcyjnej cenowo oferty też nie jest łatwe i zajmuje sporo czasu. Po co jeszcze wielokrotnie bardziej utrudniać sobie życie, na dodatek efekt nie zawsze będzie w pełni zadowalający.
              • ritazien Re: Dla kogo jest/nie jest podróżowanie na własną 27.10.14, 05:48
                Co robisz w tym temacie poza sianiem fermentu i marudzeniem skoro Cię to nie interesuje?
                • kubub1 Re: Dla kogo jest/nie jest podróżowanie na własną 25.05.15, 21:52
                  Tanie podróżowanie nie jest wcale trudne. Wymaga jedynie umiejętności dobrego organizowania i pamiętania o kilku prostych zasadach:

1. To termin wybiera Ciebie, a nie Ty termin!
                  Najtańsze bilety lotnicze czy autobusowe nie zawsze będą na ten termin, który nam pasuje. Musimy być elastyczni. Rozumiem, że większość ma osób ma prace, ale bilety w najlepszych cenach najlepiej upolować na kilka miesięcy przed, więc dosyć odległy termin pozwala na wybłaganie szefa czy szefowej o kilka dni urlopu.

2. Noclegi rezerwujcie na ostatnią chwilę
                  O ile bilety lotnicze, autokarowe czy kolejowe osiągają najtańsze ceny na długo przed wyjazdem, to w przypadku cen noclegów jest odwrotnie. Ten sam hotel rezerwowany na jutro może kosztować nawet o 75%-80% mniej niż jakbyś go rezerwowała na wyjazd w przyszłym miesiącu. Rezerwowałam kiedyś hotel w Rzymie. Gdy jakiś miesiąc przed wyjazdem sprawdzałem ceny w tym hotelu to za pobyt zapłaciłabym 1300zł, a gdy rezerwowałam go dzień wcześniej zapłaciłam tylko 345zł. Należy jednak pamiętać, że co kraj to inne zasady. W niektórych taniej wyjdzie rezerwując na długo przed, więc warto sprawdzić przeszukując ceny dla różnych dat.

3. Korzystajcie z pomocnych stron
                  W internecie znajdziecie sporo stron o tematyce taniego podróżowania. Dla mnie niezastąpione podczas planowania podróży są:
                  www.fly4free.pl - myślę, że każdy już o nich słyszał, bardzo dobra strona o promocjach lotniczych, hotelowych itd.
                  www.sknerusy.pl - ostatnio odkryłam tą perełkę , znajdziemy tutaj dużo pomysłów podróży na własną rękę (wszystko szczegółowo opisane jak, gdzie i kiedy zarezerwować, aby nie zapłacić zbyt dużo). Nazwa strony mówi sama za siebie. Fajny pomysł
                  www.mlecznepodroze.pl - podobne do fly4free, loty, noclegi itd.
        • Gość: pszczoleczka16 A może takie rozwiązanie? IP: 85.222.79.* 07.10.14, 12:03
          Witaj Meltibi!
          Napisałas,że w 2015r.zamierzasz wybrać się do Grecji z grupą 7 osób oraz że rozważasz także noclegi bez wyżywienia.Hmm...to może spróbuj zamiast hoteli szukać willi do wynajęcia.Kiedy przekopywałam internet w poszukiwaniu noclegu w takiej willi dla mnie i Męża,to pojawiały mi się głównie wille własnie dla większej liczby osób.Koszt wynajęcia takiej willi był w przeliczeniu na osobę niezbyt duży(moim zdaniem-bo wynosił ok.20-30 Euro za dzień,często mniej),a zyskujesz:*kameralną atmosferę,*standard odpowiadający hotelom 4 lub 5*,*basen tylko dla Waszej grupy,*wielokrotnie przepiękne położenie(np.na wzgórzu z cudnym widokiem na morze) i *swięty spokój.Przemysl-może jest to rozwiązanie dla Was.
          Pozdrawiam,Maja
          • meltibi Re: A może takie rozwiązanie? 08.10.14, 20:36
            Maju, bardzo dziękuję za radę. Rzeczywiście szukamy i willi i apartamentów lub po prostu dostępnych hoteli. Nie ukrywam, że liczy się cena.Znalazłam na Cyprze fajne domy i myślimy właśnie o nich.
    • 82piterek ZTS Lot + 9 noclegów na Korfu z BB za 751 zł/osoba 09.10.14, 15:22
      Jak ktoś ma blisko do Berlina to warto spoglądać na loty EasyJeta do Grecji bo trafiają się naprawdę dobre ceny:
      www.fly4free.pl/wypoczynek-zrob-to-sam-grecja-korfu-wakacje-za-751pln/
      • noemi27 Re: ZTS Lot + 9 noclegów na Korfu z BB za 751 zł/ 10.10.14, 09:11
        Czy ktoś może ma na wierzchu linki na wynajem willi w Grecji? Oprócz holidayletting .
        • 82piterek Strony z willami 10.10.14, 14:42
          Na każdej z nich znajdziesz wille do wynajęcia, na niektórych wille się powtarzają tylko ceny inne więc warto porównywać:
          www.holidaylettings.co.uk/greece/
          www.villas.com/
          www.airbnb.pl/s/Grecja?room_types%5B%5D=Entire+home%2Fapt
          www.casamundo.pl/index.php?split6=controlsrb&split1=control11521&submitted=1&query=grecja
          www.booking.com/
          www.ownersdirect.co.uk/greece.htm
    • 82piterek ZTS Cypr 2-16.08 Lot + nocleg od 710 zł przy 6 os. 14.10.14, 23:52
      Ostatnio ktoś pisał że trzeba mieć kupę wolnego czasu żeby znaleźć coś interesującego szukając na własną rękę, mi zajęło 30 min.
      Korzystając z dość niskich cen w Wizzair i tanich apartamentów na Cyprze można tanio złożyć urlop na 2 tygodnie jak poleci grupa 6 osób.
      W terminie 2-16.08 (uwaga na upały) bilety z Warszawy do Larnaki są za 358 zł RT dla członków WizzClub, dla reszty 448 zł, 6 biletów w tej cenie.
      Jeśli ktoś przeżyje bez hotelu 5* z All i samemu popichci (poodwiedza tawerny) to spokojnie znajdzie jakiś nocleg dla siebie w zależności od preferencji, dalej/bliżej plaży/centrum, ilość apartamentów ogromna na stronach, które podałem we wcześniejszym poście.
      Przykładowo dla 6 osób apartament z basenem od 2121 zł:
      www.airbnb.pl/rooms/3899509?checkin=02-08-2015&checkout=16-08-2015&guests=6&s=sRBj
      www.airbnb.pl/rooms/3220948?checkin=02-08-2015&checkout=16-08-2015&guests=6&s=sRBj
      www.airbnb.pl/rooms/2404263?checkin=02-08-2015&checkout=16-08-2015&guests=6
      www.airbnb.pl/rooms/1976320?checkin=02-08-2015&checkout=16-08-2015&guests=6&s=8JYN
      www.holidaylettings.co.uk/rentals/kiti/273930
      www.holidaylettings.co.uk/rentals/alethriko/170377
      www.holidaylettings.co.uk/rentals/tersefanou/214555
    • 82piterek ZTS Cypr 14-21.06.2015 za 1041 zl lot, hotel z HB 24.10.14, 21:05
      www.fly4free.pl/tydzien-na-cyprze-z-warszawy-za-1041-pln-lot-hotel-hb-transfer/
    • ritazien Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 27.10.14, 05:59
      Witaj Piterku.
      W tym miejscu dzięki Ci za inspirację do samodzielnego podróżowania i robotę, jaką tu odwalasz. Nasze pierwsze samodzielne wakacje są już historią ale za to wspaniale wspominaną. Od teraz już tylko w ten sposób ;) Przytulny hotelik bez tłumu, codzienne kolacje w tawernach z prawdziwym greckim żarciem. totalna niezależność w zarządzaniu czasem. A to wszystko na rzekomo drogiej Santorini bez jakiegokolwiek żałowania sobie czegokolwiek ;) W porównaniu z naszymi poprzednimi wyjazdami z biurami całkowity koszt dla 2 osób wyniósł w tym roku ok. 1500-2000zł mniej. Na przyszły rok już kupione Korfu z Wizz za 720zł dla dwóch osób z jednym wielkim bagażem i hotel na plaży w Glyfadzie :)
      Początek relacji z Santorini, jeszcze nie do końca dopracowana zieniowie.blogspot.com/2014/10/grecja-2014-villa-georgia-perissa.html
      Na dniach ciąg dalszy ;)
      Pzdr.
      • 82piterek :) 27.10.14, 23:10
        Cieszę się strasznie że mogłem pomóc, że jesteście kolejnymi osobami, które uwierzyły że nie tylko z BP muszą być udane wakacje, ba bez BP mogą być nawet lepsze:) To o czym piszesz jest tym czym ja i myślę że spora część podróżujących do Grecji uwielbia, "Przytulny hotelik bez tłumu, codzienne kolacje w tawernach z prawdziwym greckim żarciem", jestem pewien że nawet wielbiciele 5* z All się kiedyś przekonają... a jak nie... to choć raz spróbują.
        Ty już się przekonałeś że na własną rękę się da, i daje satysfakcję, jak będziesz miał chwilkę napisz jak to wszystko ogarnąłeś i posklejałeś, wiem że jest na tym forum sporo osób które chcą... ale się boją, jeśli przekonasz choć 1 to już będzie krok naprzód:) Choć właściwie wszystko pisze ładnie na Twoim blogu więc ... jak ktoś chce to znajdzie, jak widać Santorini nie musi być tylko odległym marzeniem:)
        Ps. Korfu mile Cię zaskoczy, ale nie zapomnij o... pewnie się sam domyślasz. Aha, czekamy na ciąg dalszy relacji z Thiry... żeby nie było:)
        • ritazien Re: :) 28.10.14, 21:56
          Poważnie, ale nie mam pojęcia o czym miałbym nie zapomnieć....
          Część druga - Akrotiri, na blogu
          • 82piterek Re: :) 29.10.14, 00:40
            Mała podpowiedź, jedno miejsce na A, drugie na P:)
            • ritazien Re: :) 29.10.14, 08:07
              Jeśli chodzi o to, że miałbym pamiętać o odwiedzeniu konkretnych miejsc to mi przychodzi do głowy jako must see:
              na A : Albania z Butrini oraz Achillion na Korfu
              na P: Pantokrator, ewentualnie Paleokastritsa z łódką do grot i snoorkowaniem
              Oczywiście są w rozpisce. Jeśli chodzi, że mielibyśmy unikać czegoś na A i P to nie mam pojęcia ;)
              • 82piterek Re: :) 30.10.14, 01:08
                To co napisałeś też z pewnością warte zobaczenia ale jak dla mnie gdybym był na Korfu to bym nie odpuścił:
                www.paxos-greece.com/
                intopassion.pl/photo-story-antipaxos-zablakana-karaibska-wysepka-na-morzu-jonskim/
                Wiem że można na jednodniową wycieczkę z Korfu ale mi się marzy kilka dni na Paxos w miasteczku Lakka. Jak nie masz jeszcze klepniętych noclegów na Korfu to przemyśl sprawę.
                Pozdrawiam
    • 82piterek ZTS Zante Lot+nocleg na 7 dni za 700 zł/osoba 27.10.14, 15:00
      Nie mogąc wyjść z podziwu dla TUI za tak wczesne wrzucenie biletów czarterowych w dobrych cenach (500-600 zł RT z walizką) można już teraz zaklepać sobie wspaniałe wakacje na początek sezonu (jak ktoś nie lubi upałów tylko ok 25 stopni termin jak znalazł). Polecam samemu obserwować stronę TUI i na bieżąco samemu rezerwować bilety.
      www.tui.pl/bilety-lotnicze/przeloty-czarterowe
      Za 700 zł możemy mieć lot i nocleg w terminie 29.05-05.06, znajdźcie mi wyjazd z biurem w tym terminie za taką cenę.
      www.fly4free.pl/zakynthos-na-tydzien-z-warszawy-od-682-pln-lot-hotel/
    • 82piterek ZTS Zante Lot+nocleg 2 tyg willa z basenem 1400 zł 27.10.14, 23:32
      Dalszy ciąg bardzo dobrych cen z TUI na Zante - 499 zł RT, sprawdzając pobieżnie znane już pewnie strony z willami można polecieć na wyspę na 2 tyg i mieć dla siebie willę z basenem od ok 1400 zł od osoby:
      www.holidaylettings.co.uk/rentals/zakynthos/342115
      www.airbnb.pl/rooms/3690580?checkin=12-06-2015&checkout=26-06-2015&guests=4
      www.villas.com/greece/ionian-islands/langadhakia/agrikia-villa.html
      Jeśli pokombinujemy trochę jak się dostać na nieodległą i jeszcze niekażoną masową turystyką Kefalonię to mamy:
      www.airbnb.pl/rooms/3171748?checkin=12-06-2015&checkout=26-06-2015&guests=10
      www.airbnb.pl/rooms/2961305?checkin=12-06-2015&checkout=26-06-2015&guests=4
      www.airbnb.pl/rooms/2359252?checkin=12-06-2015&checkout=26-06-2015&guests=6
    • 82piterek ZTS Kreta lot+willa z basenem 1025 zł 7 dni 27.10.14, 23:56
      TUI termin 7-14.06 za 599 zł RT osoba + willa od 791 euro za 8 osób, za osobę wyjdzie od ok 1025 zł.:
      www.holidaylettings.co.uk/rentals/chania/618350
      www.holidaylettings.co.uk/rentals/chania/49522
      www.holidaylettings.co.uk/rentals/agia-paraskevi,-crete/324444
      www.holidaylettings.co.uk/rentals/rethymno/1673419
    • chacarron_macarron Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 28.10.14, 12:58
      my liczymy na fajne oferty do Grecji, zwłaszcza Rodos! Gdzie szukacie?
      • 82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 29.10.14, 01:03
        Wszystko zostało napisane wcześniej, bilet np. na stronie TUI:
        www.tui.pl/bilety-lotnicze/przeloty-czarterowe/bilety;search,5322?region=RHO&miesiac%5B%5D=6&pobyt=
        masa terminów za 599 zł /osoba, potem nocleg w hotelu lub willi z basenem na jednej ze stron i można układać plan zwiedzania.
        Pozdrawiam
    • 82piterek ZTS Kos lot+hotel 14-28.06 od 705 zł RT 28.10.14, 21:11
      www.fly4free.pl/forum/krakow-kos-705-pln-czerwiec-lot-hotel,233,58448
      • Gość: aga Re: ZTS Kos lot+hotel 14-28.06 od 705 zł RT IP: *.miedzychod.mm.pl 28.10.14, 22:11
        Tak czytam te rady dla chętnych wyjazdów we własnym zakresie. Tylko nikt nie doda ze aby tak jechac trzeba znać dobrze język. Ja jestem z ery gdzie uczono w szkołach rosyjskiego. Obecnie uczę się angielskiego. Mam nadzieje ze kiedyś samodzielnie zorganizuje sobie wyjazd. Tymczasem pozostaje wyjazd z biurem.😊 pozdrawiam
        • stopczyk22 Re: ZTS Kos lot+hotel 14-28.06 od 705 zł RT 28.10.14, 22:41
          Oj z tym jezykiem to lekka przesada ja tez jestem dzieckiem lat 70-80 w szkole wiersze z rosyjskiego recytowalam a z angielskim jakos kuleje ;-) nie ma roznicy czy z bp czy bez na miasto wychodzisz i trzeba jakos sobie radzic no chyba ze sie ma osobistego tlumacza bo rezydent bp za raczke wszedzie nie prowadzi :-)
        • 82piterek Re: ZTS Kos lot+hotel 14-28.06 od 705 zł RT 29.10.14, 00:56
          Dobrze to trzeba znać miejsca, które się chce zobaczyć i zrobić dobry plan zwiedzania. Wszystko jesteś w stanie zrobić przed wyjazdem po polsku, noclegi, bilety lotnicze, transfery, wypożyczenie auta, żeby zrobić zakupy w sklepie też wystarczy wszytko zapakować do koszyka. Wystarczą podstawy angielskiego lub dogadasz się... na migi, w dobrych tawernach kucharz zaprosi Cię do kuchnii i pokaże co gotuje, w tych nastawionych na turystów są obrazki w menu. Naprawdę nie wiem po co musisz znać dobrze angielski, lepiej nauczyć się parę zdań czy zwrotów po grecku, zostanie to lepiej odebrane. Nie szukaj wymówek Aga tylko organizuj wszystko sama, jak coś to napisz mi maila a pomogę:)
          Może Korfu za 800 zł/osoba na tydzień:
          www.fly4free.pl/7-dni-na-korfu-z-warszawy-od-681-pln-lot-hotel/Pozdrowionka
        • Gość: oli Re: ZTS Kos lot+hotel 14-28.06 od 705 zł RT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.14, 11:04
          aga, nie trzeba znać j.ang.! Uwierz mi, sama to przerabiałam. Też uczyłam się tylko rosyjskiego i angielskiego nie znam, a pojechałam bez pb i były to najlepsze wakacje! Odwiedziłam kilka hoteli. W dwóch spotkałam polki tam pracujące. Na Krecie, Rodos karty w knajpach nie raz też są po polsku, a polaków spokasz wszędzie.

A jak myślisz czy osoba głuchoniema nie opuszcza domu, bo się nie dogada??
          • Gość: aga Re: ZTS Kos lot+hotel 14-28.06 od 705 zł RT IP: 46.77.124.* 29.10.14, 13:38
            No dobra niech wam będzie, da sie obejść ten język, troche mi dodaliście skrzydeł. Ale po drugie większość wylotów jest z wawy. Ja jestem z okolic poznania a tam juz jak zauwazylam gorzej z lotami. Interesuje mnie Korfu, skopelos, skhiatos i Rodos.
            • 82piterek ZTS Rodos od 1050 zł, All od 2000 zł 8-22.06 30.10.14, 00:45
              Rodos masz z Poznania za 599 zł RT od 08.06 na 7 lub 14 dni, tak samo z pobliskiej Bydgoszczy lub Łodzi w czerwcu w tej samej cenie, Wrocław i Warszawa tak samo. TUI na Korfu lata tylko z Warszawy, łatwo na Skiathos czy Skopelos dostaniesz się z Volos, do którego bez problemu dojedziesz busem z Aten czy Salonik do których lata Ryan z Modlina czy Aegean z Okęcia.

Do tego jakiś nocleg od ok 1000 zł, np Apostolis Hotel Apartments na booking.com za 945 zł w Pefki, jak ktoś chce All to w Meliton Hotel jest za 2 676 zł na hotelopia.pl.

Jak ktoś by chciał trochę prywatności to można na holidaylettings wynająć willę lub dom dla 6 osób, np klimatyczny Clive and Bifi's House za 1 060 euro (ok 760 zł za osobę),
              www.holidaylettings.co.uk/rentals/rhodes/352828
              Villa Maiya z malutkim basenikiem za ok 1200 zł za osobę.
              www.holidaylettings.co.uk/rentals/rhodes/201486
              czy z większym Villa Olivia za ok 1350 za osobę
              www.holidaylettings.co.uk/rentals/rhodes/111823
              Jet też Seaside Villa przy samym morzu za ok 1100 zł od osoby
              www.holidaylettings.co.uk/rentals/rhodes/1356770
              Ciekawie też wygląda Maria's Cottage gdzie przy 4 osobach za 1 wychodzi 1025 zł
              www.holidaylettings.co.uk/rentals/rhodes/2345037
              • Gość: aga Re: ZTS Rodos od 1050 zł, All od 2000 zł 8-22.06 IP: *.net.hawetelekom.pl 30.10.14, 07:21
                Dzieki za odpowiedz przeanalizuje i zobacze co wybiore.
    • 82piterek ZTS Korfu 2 tyg. 2-16.06 od 970 zł, BB 1150 zł/os. 03.11.14, 00:19
      Skoro są cały czas dobre ceny na czartery z TUI, możemy wykorzystać termin np 2-16.06 lub 16-30.06 za 499 zł osoba (9 biletów w tej cenie).
      Noclegi na 02-16.06 na 2 osób w Goudelis w Sidari na stronie alpharooms.com kupimy od 470 zł, a ze śniadaniem od 654 zł za osobę. Jak weźmiemy apartament dla 4 osób wyjdzie jeszcze taniej, odpowiednio 310 zł bez wyżywienia, 500 ze śniadaniami. Śmieszne ceny.
      Razem lot + hotel od 970 zł od osoby na 2 tygodnie przy 2 osobach, i 810 lub 1000 przy 4.
      • 82piterek ZTS Korfu+Paxi lot + willa 2 tyg. z bas. 1825 zł 03.11.14, 00:54
        Lot z TUI od 499 zł 2-16.06
        Wille w tym terminie od ok 1325 zł od osoby łącząc Paxi i Korfu, podróżując w 6 osób
        www.holidaylettings.co.uk/rentals/paxos/1192901
        www.holidaylettings.co.uk/rentals/corfu/1473689
        Rezygnując z basenu na Paxi można zejść z ceny
        www.holidaylettings.co.uk/rentals/paxos/1660771
        www.holidaylettings.co.uk/rentals/paxos/600902
      • agular31 Re: ZTS Korfu 2 tyg. 2-16.06 od 970 zł, BB 1150 z 03.11.14, 17:15
        na jakich wiarygodnych stronach można poszukać hoteli oprócz bookingu?
        • silvia0406 Re: ZTS Korfu 2 tyg. 2-16.06 od 970 zł, BB 1150 z 03.11.14, 18:01
          amoma.com
    • 82piterek Wyspy Greckie poniżej 400 zł RT w marcu 03.11.14, 22:31
      Jak ktoś ma ochotę na wiosenną Grecję to można spróbować zamówić bilety na flipo.pl
      www.fly4free.pl/tanie-bilety-loty-grecja-ateny-milos-za-360pln/
      Poniżej 400 zł RT widzę że jest jeszcze Paros, Leros, Ikaria, pewnie jak się poszuka to i inne wyspy. W cenę wliczony jest bagaż rejestrowany do 23 kg, możliwe są przerwy w lotach w Atenach kilkugodzinne lub nawet całodniowe, można więc upiec 2 pieczenie na 1 ogniu.
    • 82piterek Santorini za 700 zł RT w czerwcu 03.11.14, 23:07
      Na stronie Aegeana jest kilka dat z których da się złożyć lot za 161e czyli ok 700 zł, np. 15-23.06, 4-13,15.05, 18-27.05. W podobnej cenie loty z Korfu, Mykonos, Lesvos, Rodos.
      • gona31 Re: Santorini za 700 zł RT w czerwcu 04.11.14, 19:14
        Poniżej "gotowa" wersja pobytu na Santorini:
        www.fly4free.pl/zrob-to-sam-grecja-santorini-za-971pln/
        82piterek napisał:

> Na stronie Aegeana jest kilka dat z których da się złożyć lot za 161e czyli ok
        > 700 zł, np. 15-23.06, 4-13,15.05, 18-27.05. W podobnej cenie loty z Korfu, Myko
        > nos, Lesvos, Rodos.
    • noemi27 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 04.11.14, 16:15
      Miało być tutaj a nie w 2014 :)

Kato Doratso - macie coś sprawdzonego dla 2+2 w okolisy, budżetowe :) self catering najlepiej.
      • ada1 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 05.11.14, 11:25
        noemi27 napisała:

> Miało być tutaj a nie w 2014 :)
        >
        > Kato Doratso - macie coś sprawdzonego dla 2+2 w okolisy, budżetowe :) self cate
        > ring najlepiej.

Noemi, mogę ci polecić fajny hotelik Evilion trochę dalej w Stalos.
        pl.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1190975-d661556-Reviews-Hotel_Evilion_Kato_Stalos-Kato_Stalos_Chania_Prefecture_Crete.html
        Jeśli będziesz zainteresowana, pytaj.
        Pozdr.
        Ada
        • stopczyk22 do ada1 07.11.14, 09:46
          Witaj!
          Czy Ja mogła bym skorzystać z twojej podpowiedzi na temat tego hoteliku??
          Myślimy o Krecie i o Korfu...
          • Gość: katka Re: stopczyk22 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.14, 11:19
            stopczyk22, jeśli chcesz mogę Ci podać w jakich ja byłam hotelach w tym roku na Krecie.

Ja też myślę o Korfu na przyszły rok, tak że jeśli znajdziesz coś fajnego to daj znać.
            • stopczyk22 Re: stopczyk22 07.11.14, 15:06
              hej katka!
              Pisz na priva, nas jest 2+1. ja osobiście myślę bardziej koniec czerwca chociaż może być i sam czerwiec bo zawsze parę ojro taniej i teraz właśnie zaczynam oglądać apartamenty bez wyżywienia lub ew ze śniadaniem szczyt luksusu to basen i plac zabaw dla małej no i blisko plaży jakiegoś miasteczka żeby można było gdzieś pospacerować wieczorkami.
              Tak jak pisałam interesuje mnie Kreta lub Korfu bo Kos Rodos i Zakynthos zaliczone i tu myślę że co do Korfu to musimy poprosić "mistrza" piterka o pomoc bo on ma wiedzę na temat tejże wyspy i umie wynajdywać tanie i fajne kwaterki ;-) ;-) ;-)
              będę pisać jak tylko coś wyszperam...
          • ada1 Re: do ada1 28.11.14, 14:05
            stopczyk22 napisała:

> Witaj!
            > Czy Ja mogła bym skorzystać z twojej podpowiedzi na temat tego hoteliku??
            > Myślimy o Krecie i o Korfu...

Stopczyku, przepraszam że dopiero teraz ale bardzo dawno do tego wątku nie zaglądałam. Oczywiście pytaj o co tylko chcesz :))))
      • Gość: jarecky9 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za IP: 109.95.202.* 05.11.14, 16:53
        Sprawdzone Sea View Apartments, niedaleko Ilona Apartments (polecano mi to miejsce) i Frida, bliżej Chani.
        Może coś Ci przypadnie do gustu.
        • noemi27 Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 05.11.14, 22:34
          Dziękuję, sprawdzam :D
          Powiem Wam, że nie jest łatwo zrobic wakacje dla 8 osób.... ;(
          • 82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2015 czas za 06.11.14, 17:04
            Hej Jowita, czyżby Kreta 3 raz pod rząd?:)
            Ja w tym roku po raz 1 składałem urlop właśnie dla 8 osób, lekko nie było nie powiem ale się udało. A myślałaś o willi zamiast hotelu?
            Pozdrowionka
    • 82piterek Cypr i Ateny z Warszawy za 298 zł 14-21.01 04.11.14, 21:44
      www.fly4free.pl/cypr-i-ateny-z-warszawy-za-298-pln/
    • 82piterek Ateny z Polski w styczniu od 259 zł RT 04.11.14, 21:47
      www.fly4free.pl/tanie-loty-do-aten-z-polski-od-259-pln-bilety-dla-wszystkich/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka