Dodaj do ulubionych

Ateny co gdzie kiedy ... i co dalej

29.10.17, 20:49
Witam po dłuższej przerwie ale temat ważny więc trzeba coś niecoś powiedzieć.
Od dawna mieliśmy możliwość bezpośredniego podróżowania do stolicy Grecji tylko z Warszawy, najpierw naszym Lotem, potem grecki Aegean postanowił również otworzyć loty.
Na szczęście po latach posuchy i reszta kraju ma/będzie miała taką możliwość.
Najpierw Ryanair otworzył loty z Modlina do Aten (i Salonik), na początku 2017 r. zapowiedział kolejne 3 trasy do Aten z Katowic, Krakowa i Poznania, które właśnie wystartowały i zostaną na sezon letni, od którego zaczną też latać z kolejnych 4 polskich miast, Gdańska, Rzeszowa, Łodzi i
Wrocławia. Mamy więc w sumie 8 miast które pozwalają polecieć do Aten. Dodatkowo niedawno również Wizzair zapowiedział że od wiosny łączy Katowice z Atenami. Acha, no i od 2 lat Aegean lata w sezonie letnim z Krakowa do Aten.
www.fly4free.pl/nowe-polaczenie-z-warszawy-do-grecji-ateny/
www.fly4free.pl/nowa-trasa-z-krakowa/
www.fly4free.pl/juz-oficjalnie-ryanair-wraca-do-modlina-i-od-lata-2014-otworzy-dwie-nowe-trasy-alicante-hiszpania-i-saloniki-grecja/
www.fly4free.pl/nowa-trasa-ryanaira-do-grecji/
www.fly4free.pl/kolejne-nowe-trasy-ryanaira-do-izraela-i-aten/
www.fly4free.pl/ryanair-zbazuje-w-poznaniu-samolot-jest-5-nowych-tras-polecimy-do-walencji-i-billund/
www.fly4free.pl/w-systemie-nowe-trasy-ryanaira-z-4-polskich-lotnisk-jest-nawet-lodz/
www.fly4free.pl/wizz-air-poleci-z-polski-do-aten/
Żeby nie stało się to co z Salonikami, które niedawno Ryanar zawiesił z Modlina postanowiłem otworzyć ten wątek i prosić wszystkich tych, którym loty do Grecji leżą na sercu o zarekomendowanie Aten jako cel nie tylko krótkich wypadów ale i bazę do dalszego zwiedzania naszej ukochanej Grecji. Chciał bym też żebyżebście wpisywali miejsca warte odwiedzenia, knajpki w których można coś wrzucić na ząb i hotele które będą dobrą bazą do zwiedzania, takie ogólnie porady starych wyjadaczy Aten dla nas wszystkich, żółtodziobów, którzy do Aten zawsze chcieli pojechać ale odsuwali to na bliżej nieokreśloną przyszłość. Teraz już nie mamy możliwości wymigania się, spinamy poślady kupujemy bilety i zaczynamy naszą podróż do Grecji... a co będzie dalej, czy popłyniemy, czy polecimy, co zobaczymy, gdzie wylądujemy, zależeć będzie już tylko od naszych preferencji.
www.fly4free.pl/ryanair-zawiesza-od-listopada-34-trasy-w-tym-az-7-z-polski/
www.fly4free.pl/aegean-airlines-tanie-loty-do-aten-z-warszawy-i-krakowa-od-263-pln/
www.fly4free.pl/wycieczka-do-aten-za-379-pln-loty-z-katowic-4-noclegi-w-3-hotelu/
www.fly4free.pl/city-break-w-atenach-za-377-pln-loty-z-poznania-hotel/
www.fly4free.pl/grecka-przygoda-ateny-i-rodos-w-jednej-podrozy-z-warszawy-za-186-pln/
www.fly4free.pl/bardzo-tanie-loty-do-grecji-ateny-z-warszawy-za-78-pln-santorini-za-165-pln/
www.fly4free.pl/grecka-wyprawa-ateny-i-mykonos-za-252-pln/Cdn.
Obserwuj wątek
    • 82piterek Re: Ateny co gdzie kiedy ... i co dalej 29.10.17, 20:51
      Nie chciało mi puścić w 1 poście więc jest ciąg dalszy.
      Ateny same w sobie są warte kilkudniowych odwiedzin, a znam osoby, które to misto uwielbiają i nie wyobrażają sobie odwiedzin Grecji bez zatrzymania się w nim.
      betaki.pl/pages/ateny.html
      Poniżej kilka relacji z Aten, które powiny przybliżyć nam to miasto i poznać jego niektóre zakątki:
      www.fly4free.pl/forum/ateny-w-pigulce,1256,56222
      citybreakpopolsku.blogspot.com/2014/04/zakochani-w-atenach-czesc-i.html
      www.wnieznane.pl/ateny,24,1,relacja-z-podrozy
      brunetwpodrozy.pl/brunet-atenach-ateny-3-dni-pol-darmo-poradnik-2017-zdjecia-relacja/
      polskazwiedza.pl/2674,wakacje-w-grecji-zwiedzamy-ateny-relacja-z-podrozy/
      www.fly4free.pl/forum/styczniowy-weekend-w-grecji-chania-i-ateny,1504,108119
      www.fly4free.pl/forum/nasze-male-greckie-wakacje-ateny-saloniki-i-rodos,1504,104891
      www.fly4free.pl/forum/ateny-w-lutym-objazdowka,1504,61010
      www.fly4free.pl/forum/ateny-w-40-godzin-wiosna-2015,1504,80657
      Inne przydatne linki:
      www.fly4free.pl/forum/lotnisko-ateny-eleftherios-venizelos-miasto,1301,52257
      www.fly4free.pl/forum/transport-po-atenach,1436,63803
      www.fly4free.pl/forum/ateny,1346,3469
      www.fly4free.pl/forum/ateny-sprawdzone-noclegi,1391,3289
      www.hotelscombined.com/Place/Athens_1.htm
      pl.tripadvisor.com/Attractions-g189400-Activities-Athens_Attica.html
      en.aegeanair.com/
      www.directferries.pl/prom_z_pireus.htm
      www.aferry.pl/piraeus-prom.htm
      Podsumowując, jeśli ktoś coś wie o Atenach, chciał by się podzielić wiedzą, zarekomendować jakieś miejsce, zaproponować trasę wycieczki po mieście czy pobliskich wyspach zapraszam a mam nadzieję że nie tylko ja będę wdzięczny.
      Sam planuję w okresie zimowym Ateny + wyspy Sarońskie, czy to dobry pomysł, ktoś, cos?
      Bebiak i inni... do boju :)
      • bebiak Re: Ateny co gdzie kiedy ... i co dalej 30.10.17, 15:11
        Piterku: gratuluję pomysłu, bo przedni!!! Obiecuję w wolnym czasie coś doskrobać, bo dzięki nam wszystkim ma szanse powstać w mojej ocenie niezłe kompendium wiedzy jeśli chodzi o Ateny. Póki co pokazałam dziś Twój pomysł w grupie Grekomania na Facebook'u - i niech się wątek rozwija dla dobra nas wszystkich :)
        Pozdrawiam!
        • 82piterek Ateny 4-8.12, 29.01-02.02 za 150 zł RT 05.11.17, 22:32
          Dzięki Beata, tez mam nadzieję że wątek się rozwinie, póki co kilka kolejnych linków dla tych którzy już planują zwiedzanie i tych co się jeszcze wachają:
          www.wnieznane.pl/ateny,24
          www.masaperlowa.pl/ateny/
          www.podrozepoeuropie.pl/ateny-zwiedzanie/
          www.weekendowi.pl/2015/11/02/jak-zwiedzic-ateny-za-poldarmo-kilka-porad-ktore-pomoga-wam-oszczedzic-duzo-euro/
          Na zachętę bezpośrednie loty z Katowic w okresie letnim od 300 zł RT, o połowę mnjej z Poznania na okres zimowy.
    • 82piterek 273 zł/osoba 27.11-01.12 lot z Poznania + noclegi 07.11.17, 17:38
      Od poniedziałku do piątku za 273zł/os
      www.fly4free.pl/tania-wycieczka-do-aten/
    • Gość: jasiu... Czy to jest pozycjonowanie strony? IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 07.11.17, 19:55
      Bo tyle tu linków do flaj4fri że chyba chodzi o wypozycjonowanie tej wyszukiwarki lotów w góglach. Mam rację? A moderator drzemie?
      • 82piterek 228-268 zł maj i wrzesień na 2 tyg. 07.11.17, 21:41
        Kurcze rozgryzłeś mnie kolego szybciej niż myślałem:( I teraz już chyba nici z premii 1000 zeta za każdego posta z logiem flajforfri :( Jak żyć:( Tymczasem, schodząc na ziemię, jak ktoś planuje 2 tyg w Grecji to z Katowic w terminie 15-29.05 loty za 228 zł RT a 11-25.09 za 268 zł z Wizz Club (bez Wizz Club 90 zł więcej), przynajmniej 6 biletów w tej cenie. Za dodatkowe 200-250 zł RT Ryanem można dalej polecieć na Mykonos, Santorini, Rodos do Chanii i Salonik.
        • Gość: kasik Re: 228-268 zł maj i wrzesień na 2 tyg. IP: *.146.35.75.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.11.17, 09:37
          Piotrek, to już nie to forum co kiedyś, niestety:-( Uszczypliwości i chamstwo górują.

Mam nadzieję że znajdą się osoby którym pomożesz i zachęcisz do dalszej dyskusji o podróżowaniu do Grecji.
          Ja chętnie skorzystam z Twoich rad:-)

Napisz na priv jakie plany, może gdzieś razem wyruszymy?
          • 82piterek 66 zł RT/os z Katowic 08.11.17, 15:20
            No i chyba mamy najniższą cenę w historii lotów do Aten, w/w ceny w terminach 23/30.11-07.12.
            Ps. co zrobić Kasia, niektórzy chcą zabłysnąć, niestety nie wnosząc nic do dyskusji, oprócz tych uszczypliwości przydało by się i trochę treści, byłeś, zobaczyłeś podziel się wiedzą, daj wskazówkę innym co warto zobaczyć czy gdzie pójść do tawerny, a jak nie byłeś ale znalazłeś fajny artykuł w necie to podaj linka, chętnie, nie tylko ja poszerzę swoją wiedzę.
            I żeby nie było to dziś link z innej strony, niestety Ci płacą mi mniej:(
            www.wakacyjnipiraci.pl/loty/tanie-loty-do-aten-z-warszawy-za-196-pln_20831
    • 82piterek Ateny za 15 zł/os. OW 11.11.17, 20:43
      Jak ktoś by potrzebował do Aten to 12, 26 i 30 listopada są loty za 15 zł/os z Katowic, niestety powroty droższe.
    • 82piterek Ateny + Santorini/Rodos 292/259 zł RT 17.12.17, 15:03
      www.fly4free.pl/grecka-podroz-ateny-santorini-292pln/
      W tym samym czasie, tzn 11-18.01 można też zwiedzić Rodos i Ateny za 259 zł Rt
      • w_isienka Re: Ateny + Santorini/Rodos 292/259 zł RT 27.12.17, 22:52
        Piterku widzę, że trzymasz oko i ucho na pulsie ;) a jak wygląda teraz sprawa z podatkiem turystycznym w Grecji?
      • stopczyk22 Re: Ateny + Santorini/Rodos 292/259 zł RT 04.02.18, 16:40
        A jak z noclegiem w Atenach? Od maja Ryanair będzie latać z Łodzi 😉 więc czas zacząć się rozglądać. Piterku i bebiak jakaś podpowiedź???
        • bebiak Re: Ateny + Santorini/Rodos 292/259 zł RT 05.02.18, 12:54
          Akurat jestem: cześć :)
          Zasadniczo mieszkam w Atenach u znajomych, ale w grupach związanych z Grecją [na Facebooku] ogłaszają się osoby (Polacy), którzy w Atenach wynajmują mieszkania większe, mniejsze, a nawet domy, i może warto się tej opcji przyjrzeć: mnie się wydaje niegłupia. Inna możliwość to booking oczywiście - też ludzie chwalą.
          Rejony? Zależy: zdania są podzielone. Jeśli się nie włóczysz samotnie nocami, nie afiszujesz specjalnie z aparatem/kamerą to i ta nieszczęsna Omonia może być - tu jest w sumie najtaniej, ale komfort miejsca taki sobie: szczególnie wieczory i noce są trudniejsze.
          Ja często zatrzymuję się u znajomych w pobliżu metra Metaksourgijo, co to rejon kochany nie jest (choć coraz bardziej modny ostatniowśród Ateńczyków w rozumieniu barów), ale ja tam od blisko 30 lat czasem stacjonuję i mi dobrze: stąd mówię, że kwestia upodobań. Sporo hotelików sensownych cenowo widuję właśnie w tym obszarze: pomiędzy metrem Metaksourgijo a Statmos Larissis - ale powtarzam: niektórym rejon przeszkadza, bo ... przeszkadza.
          Są osoby, którym przeszkadzają uchodźcy w Atenach - mnie nie przeszkadzają, bo jak dla mnie nie sa kłopotliwi (nie wiem jak nocami, bo sama się nie włóczę).
          Z tańszych a troszkę wyżej poziomem rejonów: dzielnica Ambelokipi.
          Pozdrawiam na szybko, B.
          • jovikaa Re: Ateny + Santorini/Rodos 292/259 zł RT 05.02.18, 21:13
            Na airbnb są niedrogie oferty w pobliżu Akropolu. Czy ta lokalizacja jest w miarę bezpieczna i ok?
          • stopczyk22 Re: Ateny + Santorini/Rodos 292/259 zł RT 06.02.18, 14:38
            A ja zawsze podróżuję z rodziną córka na 6 lat więc raczej wolę coś spokojniejsze nawet dalej ale bezpiecznie. A myślałam też o miejscówka nad morzem i dojazd do Aten??
            • bebiak Re: Ateny + Santorini/Rodos 292/259 zł RT 06.02.18, 20:51
              Z Atenami jest tak jak z każdym wielkim miastem: to mniejsze bezpieczeństwo niż na szczególnie mniej popularnych wyspach jest z tą wielkością i masą najprzeróżniejszych ludzi związane. Oczywiście, są rejony z założenia lepsze i gorsze: w Warszawie też takie są, ale to nie oznacza, że w tych lepszych nie kradną czy nie napadają. Znam takie przypadki z Aten z rejonów/dzielnic uważanych za lepsze typu Chalandri: znajomym dom okradziono doszczętnie a i byle łapserdak też tam iść ulicą może i dać komuś w głowę, bo poczuje głód nikotynowy i potrzebował będzie pieniędzy.
              To nie są już te Ateny, które ja poznałam 29 lat temu: nie oszukujmy się. Świat się zmienił i poszedł w mojej ocenie w tę złą stronę, ale w takich realiach żyjemy i musimy sobie radzić. Nie popadajmy w przesadę, ale miejmy baczenie na zamykanie okien, drzwi w domach/hotelach, na nieafiszowanie się z przedmiotami, które łatwo spieniężyć, szczególnie w miejscach biedniejszych, na noszenie torebek z podtrzymywaniem ich dłonią a nie plecaków na plecach czy portfeli w tylnych kieszeniach, na niewieszanie torebek w tawernach na oparciach krzeseł przy chodnikach, uliczkach, na niekładzenie na stolikach komórek, na nieskupianie się na zdjęciach podczas gdy torebka luźno zwisa... Czy napisałam coś skomplikowanego? Nie: normalne zasady życia w wielkim mieście. Uważajmy w metrze czy autobusie, uważajmy na tzw sztuczny tłok, nie chadzajmy rejonami uznanymi za mniej bezpieczne po zmierzchu... Inaczej: nie kuśmy losu.
              Mieszkanie nad morzem i dojazd do Aten ma ten plus, że Ateny potrafią być męczące: bo hałas, bo szum, bo mnóstwo aut, bo spaliny, bo manifestacje, bo.. Nie wiem co jeszcze - no, jak w wielkim mieście. Wyobrażam sobie, że po dniu w takim mieście aż miło znaleźć się gdzieś... typu miejscowość pod Atenami: Loutraki? Agoi Theodoroi? Nea Makri? Tak tylko rzucam... Minusem dojazdy, ale idealnie chyba nie ma :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka