Dodaj do ulubionych

Co myślicie o cenach na lato 2019?

04.09.18, 17:03
Czy ktoś już znalazł dla siebie odpowiednią ofertę do Grecji?

Jest już dostępna spora część ofert,przeglądam i przeglądam,i nie wiem na co się zdecydować.Ceny są wysokie,wyższe o kilkaset złotych na rezerwacji w stosunku do lata 2018.
W tym roku korzystałam z oferty Rainbow(wakacje kupione w first),porównując cenę na 2019 to akurat w przypadku mojego hotelu cena jest wyższa tylko o 100 zł na całości rezerwacji (2+1).Plusem Rainbow jest,że ubezpieczenie od kosztów rezygnacji mają w cenie 15zł za osobę,co w przypadku mojej rezerwacji daje kwotę 45 zł,a nie jak w Itace ponad 500 zł.

W Itace upatrzyłam sobie hotel,ale właśnie to ubezpieczenie podbija mi cenę końcową rezerwacji, i to już nie do końca mi odpowiada.Mają gwarancję najniższej ceny,ale tylko na wybrane hotele,na mój akurat nie.

Ogólnie uważam,że jest bardzo drogo :-(
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 04.09.18, 18:27
      Sam sobie odpowiedziales na wlasne pytanie, z jaka firma TERAZ zarezerwowac
      • alaveda Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 05.09.18, 12:42
        Samodzielnie, Grecja to nie tylko masówka z biur podróży. Z Grekami można negocjować, niewiadomą jest tylko cena biletów lotniczych albo benzyny do auta. Wstępnie przymierzamy się Pelionu i wyjdzie nam chyba taniej niż Peloponez rok temu.
        • lennox Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 05.09.18, 13:06
          W moim przypadku Hellada to tylko na własną rękę. Unikam wówczas takich strasznych dylematów jak planowanie hotelu we wrześniu na kolejne wakacje :)
          I żeby nie było, że jestem złośliwy czy coś :)
    • Gość: arti Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: 212.33.72.* 05.09.18, 15:24
      Byłem w tym roku z Itaką na lesbos. Było super, planowałem w to samo miejsce w 2019. Ale cena jest wyższa o 1000 zł (dla 2+1). RT oglądałem, ale też drożej niż 2018, i to wcale nie o 100 zł. Więc wyszukałem coś innego. Z TUI w promocji First Minute do 10 września mozna coś znależć. Zaliczka jest minimalna, więc ryzyko rezerwacji tak wcześnie - niewielkie. Wybrałem Cypr, Cynthiana Beach. Mam nadzieję że warto. 7 dni w sierpniu, HB, 2+1 za ok. 4500 PLN
      • darkoo00 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 06.09.18, 00:22
        Nie do końca się z Tobą zgadzam, wg mnie ceny w tym roku nie odbiegają od zeszłorocznych, a jeśli nawet to w stopniu nieznacznym, czyli około 100 - 300 zł za rezerwację, przynajmniej w Rainbow. Ale jeśli weźmiesz pod uwagę zniżkę na dziecko albo na partnera -400/500 zł oraz gwarancje to wygląda to w tym roku całkiem korzystnie.
    • alex2222 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 07.09.18, 19:23
      W przyszłym roku interesuje mnie Kos i widzę,że jest drogo...
      W każdym razie sporo drożej niż się spodziewałem.
      Myślę jednak że ten pierwszy first jest droższy i w październiku-listopadzie trochę potanieje ale mimo wszystko trudno liczyć na duże spadki.
      Najwyraźniej taniej już było...
      • Gość: arti Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: *.homenett.pl 07.09.18, 20:07
        Nie sądzę, że potanieje. Po prostu First w tym roku wcześnie się zaczął. I teraz powolutku ceny będą jednak rosnąć. Moim zdaniem nie ma co czekać. Ja się dlatego zdecydowałem.
        • ja.s.i.u Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 08.09.18, 17:59
          W Niemczech też jest drożej. Może spora podwyżka cena paliwa ma na to wpływ, a może po prostu zwyczajnie, światowa inflacja? Nie wiem.
          • wislok1 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 08.09.18, 18:03
            Moze po prostu to, ze Grecja jest coraz bardzije popularna i mozna podnosic ceny bez ryzyka, ze kient ucieknie
      • Gość: m_ale Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: *.ap-media.pl 11.09.18, 21:51
        polecam hotel Caravia Beach na Kos. byliśmy w tym roku. Super!
        • alex2222 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 12.09.18, 07:50
          Owszem,hotel wygląda fajnie ale cena 5800/os/2tyg w poł.czerwca to nie dla mnie...
          • j363 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 23.09.18, 19:42
            Ja na Kos byłam os tydz października.hotel Corali.Z HB.
            Kupowałam ok 10 dni przed wylotem.Cena była ok 1400 zł os.
            Ogólnie nam się podobało,na 4 dni mieliśmy rowery wypożyczone i to był strzał w dziesiątkę.Objechalismy niespiesznie spora część wyspy.
            Nigdy nie kupowałam fristow,bo nie mam już małych dzieci.ktore czekają na wakacje.
            • erotoman_gawedziarz Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 23.07.19, 22:07
              jak pogoda w ostatnim tygodniu pazdziernika na Kos?
              • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 23.07.19, 22:19
                Dopiero cośzes Pan pytał o pierwszy tydzień października. Ostatni odradzam.
              • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 23.07.19, 22:21
                Dopiero coś żeś Pan pytał o pierwszy. Ostatni odradzam.
                • erotoman_gawedziarz Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 23.07.19, 22:24
                  jeżeli w ostatnim tygodniu była ładna pogoda, to w pierwszym tym bardziej :) stąd komentarz.
                  • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 23.07.19, 23:22
                    No to jest tak - wrzesień 85 proc.slonca, październik 70, listopad 60. Statystycznie. Bywają odchyly ale nie aż tak jak to bywa w Polsce.
      • grekan Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 26.09.18, 02:45
        TUI ma Kos na przelomie czerwca i lipca 2019 od 1550 zl., 1800 zl. z BB za 2 tygodnie
        • j363 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 26.09.18, 17:18
          Tylko w jakiej miejscowości na Kos.Pewnie w mieście Kos.

Ja akurat nigdy nie jeźdze w pełnym sezonie ,bo......za gorąco i za duże tłumy.Lato najlepsze na---
          • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 26.09.18, 22:13
            j363 napisała:

> Tylko w jakiej miejscowości na Kos.Pewnie w mieście Kos.
            >
            > Ja akurat nigdy nie jeźdze w pełnym sezonie ,bo......za gorąco i za duże tłumy.
            > Lato najlepsze na---
            • j363 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 27.09.18, 11:54
              Wiesz
    • tol8 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 24.09.18, 10:00
      Mam rezerwację na lipiec. Rodzina 2+2, dwa apartamenty z balkonem i klimą, bez wyżywienia. Dojazd autokarem- jedyny minus. Za 12 dni wpłacone 2800zł- to już całość.
      • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 24.09.18, 22:45
        Moim zdaniem w przypadku first minute na 2018 r. przekroczono pewną granicę ("oparów absurdu" czy jak by to nazwać), biura myślały że Polacy wszystko i za każde pieniądze kupią, owszem - popyt był, ale może podaż za duża i chyba pierwszy raz od lat nierzadko kupowanie bliżej wyjazdu nie wychodziło drożej, a nierzadko taniej. Teraz chyba przegięto gdzieniegdzie jeszcze bardziej.
      • j363 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 25.09.18, 09:14
        A dokąd tym autokarem?
        Bo jak do Hiszpanii czy Grecji to mordęga.
        Musicie doliczyć wyżywienie .

• Gość: arti Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: 212.33.72.* 25.09.18, 10:19
        linka do oferty mozna prosić ?
        • Gość: kalamata Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.18, 10:44
          Moja strategia od paru lat to spakowanie walizki i przyglądaniu się ofertom. Nigdy w okresie czerwiec - sierpień, tylko maj, wrzesień/październik na cieplejszych wyspach. Dotychczas trzy razy na cztery wytrzymałem nerwowo na trzy dni przed końcem ofert i polecieliśmy prawie o połowę taniej. First to balon to balon próbny wypuszczany przez biura. Może kupią... Ja nie:)
          Obecnie jeszcze dwa dni do końca oferty. Kto wie:)
          • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 25.09.18, 12:45
            No we wrześniu last od lat to drożyzna. Bo każdy myśli że kupi taniej o dużo chce kupić we wrześniu. A jeszcze tacy frajerzy jak ja i mnie podobni ciągle chwalą Grecję za najlepszą pogodę we wrześniu:)
          • aga72 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 25.09.18, 15:50
            firsty nie sa zle jezeli zawieraja bezplatna gwarancje najnizszej ceny. pod koniec 2017 r wykupilam dwutygodniowe wczasy na sierpien 2018 w grecji bez wyzywienia ale z przelotem samolotem. zaplacilam 1800 zl/osobe. ten sam pensjonat z tego samego biura w tym samym terminie w lastach stal po 1600 zl/os ale za pobyt tygodniowy
            • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 25.09.18, 16:16
              Tak też zauważyłem tendencje nierzadka od paru lat - first na 2 tygodnie i last na tydzień mają podobną cenę. Ale trochę wyjatek jest chyba z Itaka. Nie ma tak atrakcyjnych first jak zupełnie pierwsze oferty TUI i Rainbow. Od początku ma drogo i te ceny raczej staly. A nawet właśnie musieli czasem obniżyć cenę bliżej wylotu.
            • aseretka Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 25.09.18, 18:57
              Podobnie jak Ty korzystałam z oferty first. Ponieważ miałam gwarancję najniższej ceny, tak na wszelki wypadek sprawdziłam lasty przed wylotem. W wybranym przeze mnie wcześniej terminie nie było już ofert na dwa tygodnie, a jakieś resztkówki 4-5 dniowe kosztowały więcej niż zapłaciłam. I jeszcze do tego wylot np. był z Katowic, a powrót do Poznania. Tydzień temu już kupiłam wczasy na 2019 r. Czy będą tańsze w
              lastach? Szczerze wątpię. :) Bo przy gwarancji najniższej ceny wiele osób jednak korzysta z firstów, chociaż jak obserwowałam w ubiegłym roku, po wykupieniu wczasów oferty first, które niby miały obowiązywać do końca września, były przedłużane na październik, a później na listopad a nawet na grudzień. Ot taka strategia marketingowa, jak np. w salonach mebli Agata - gdzie ciągle jest ostatnia szansa na tańszy zakup. :)
              • Gość: PawełP Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: *.dynamic.mm.pl 25.09.18, 21:42
                Prawda jest taka, że z roku na rok "instytucja" last minute zaczyna mieć coraz mniejsze znaczenie, a ceny nie są już tak atrakcyjne jak bywało kiedyś. Touroperatorzy coraz więcej ofert sprzedają w first minute i w sezonie. Polacy nie boją się też już jak kiedyś inwestować w coś, co będzie zrealizowane za niemal rok. Do tego przytaczana tutaj już choćby gwarancja najniższej ceny, czy możliwość bezkosztowej zmiany rezerwacji. Od dwóch lat na własne potrzeby analizuję kilka kierunków (Rodos, Kreta, Riwiera Turecka...) i muszę niestety stwierdzić, że na przykład w tym roku średnia cena na okres 15 - 31 październik około 30 hoteli w Turcji, których cenę sprawdzam co tydzień od zimy, jest na tą chwilę (koniec września!) o ok. 20% wyższa niż była w lutym i o 10% wyższa od ceny czerwcowej. W przypadku Rodos (20wybranych hoteli) tej wiosny ceny na drugą połowę maja sprawdzane pod koniec kwietnia i porównywane z okresem zimowym były na podobnym poziomie. Niestety (albo stety, co kto woli) podobne wnioski można wysnuć na podstawie znacznie bardziej kompleksowo prowadzonych analiz jednego z kluczowych polskich instytutów zajmujących się badaniem rynku turystycznego (nie będę podawał nazwy, bo mnie zlinczujecie, że niby spamuję, jak ktoś chce to mogę oczywiście podać namiar na priva).
                Tak więc lasty przestają spełniać taką rolę jaką spełniały jeszcze 5 - 10 lat temu. A jak ktoś trafi coś okazyjnie to ma szczęście. Ja niestety należę do tych szperaczy - grzebaczy, którzy będą czekać do końca na okazję. Tylko czy to ma jeszcze sens.... :)
                • lena354 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 25.09.18, 23:25
                  Wciąż jeszcze nie ma oferty Grecosa,a wiele osób czeka właśnie na to co zaproponują,by móc podjąć ostateczną decyzję gdzie zarezerwować wakacje na 2019 rok.Na pewno większość czeka z nadzieją,że będą mieli niższe ceny niż konkurencja,oby tak było...choć nie bardzo w to wierzę.Grecja jest z roku na rok coraz droższa,a sprzedaje się bardzo dobrze więc nie ma co liczyć,że będzie taniej niż rok czy dwa lata temu.
                  Przyznaje,że jak wystartowało Tui to zabili mnie cenami,a wybór hoteli marny więc czekałam na Itakę,jak ruszyła Itaka to upatrzyłam u nich hotel,ale wciąż nie byłam pewna na 100% wyboru, i czekałam na Rainbow,u nich nic ciekawego nie znalazłam i...teraz czekam na Grecosa.
                  Stawiam na Grecję,a dokładniej na Zakynthos,a że będzie to 8 raz na tej wyspie to wybór jest bardzo trudny.Termin koniec lipca/początek sierpnia więc ceny wysokie,ale i tak niższe niż w lastach z ostatnich lat.Latam do Grecji od wielu lat,najczęściej dwa razy do roku,z czego jeden wyjazd jest w sezonie wakacyjnym,a drugi w czerwcu lub wrześniu.Na ten dłuższy urlop zawsze miałam rezerwacje w first minute,i to mi się opłaciło,bo albo nie było miejsc na lasta w wybranym hotelu lub samolocie z mojego miasta,albo cena była wyższa niż ja zapłaciłam.Te drugie krótsze wakacje kupowałam zazwyczaj z regularnej oferty lub lasta,ale nie mam porównania do cen z first,bo to były spontaniczne wypady,i nie pamiętałam w jakiej cenie były w opcji first.
                  • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 26.09.18, 07:17
                    Na pewno o last w maju czy czerwcu duuuzo łatwiej. Ja w przyszłym roku może skorzystam z last w czerwcu ale nie chodzi o $ € £ :) tylko o to że nic nie mogę planować z wyprzedzeniem z przyczyn prywatnych.
                    • j363 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 26.09.18, 09:33
                      Ja czekam na dobra cena do Turcji,do Side.na 3 do 10 listopad.Z Tui.Sprawdzam codziennie .
                      Ceny spadają ,ale jeszcze wysokie jak na Turcję po sezonie.
                      W styczniu tego roku za Turcję dałam nie caly 1 tys zł.Hotel 5 z All.
                      Kupiony na ok 10 dni przed wylotem.
                      • lena354 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 26.09.18, 11:30
                        Dobrego Firsta też trzeba umieć kupić,do tego potrzebny jest zaufany agent,albo umiejętność korzystania z wyszukiwarek różnych biur.
                        Spośród ofert,które już są dostępne jest sporo takich,za które można przepłacić w jednym biurze,albo kupić taniej w drugim.Mnie interesuje Grecja,i porównuję oferty Itaki,Tui,i Rainbow,a także ofertę Neckeramana,choć oni to już inna półka cenowa.Są obiekty hotelowe do których wysyłają swoich klientów wszystkie te biura,i widać jakie są rozbieżności cenowe.Dla przykładu:
                        termin wylotu 30.07-04.08,Wrocław,2+1 (6 lat),kierunek Grecja

1.Alexander (Zakynthos),w ofercie Itaki droższy,w Rainbow tańszy
                        2.Admiral Tsilivi (Zakynthos),w ofercie Tui droższy, w Rainbow tańszy
                        3.Creta Palm (Kreta),w ofercie Itaki najtańszy,Rainbow i Tui droższy
                        4.Commodore (Zakynthos),w Tui najtańszy,Potem Rainbow, a w Itace najdroższy
                        5.Zante Park (Zakynthos) w Itace tańszy,w Neckermanie dużo droższy
                        6.Galaxy Beach (Zakynthos) w Itace tańszy,w Neckeranie cena kosmos.
                        7.Louis Creta Princess (Kreta) w Itace tańszy,w Tui droższy
                        8.Blue Lagoon (Kos) w Itace tańszy,w Tui droższy

Nie ma jednego taniego biura,ceny mocno się różnią,trzeba więc dobrze szukać żeby się nie naciąć na firsta już na starcie.
              • joankawm Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 29.09.18, 16:59
                A można zapytać , co wybrałaś tym razem, bo ja zrezygnowałam z Grecji , jak zobaczyłam ceny w first minute. Nasze wczasy podrożały o 4 tysiące. Naprawdę, szok, może ten hotel tak podrożał.
                • joankawm Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 29.09.18, 17:01
                  To było pytanie do aseretki :)
                • aseretka Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 29.09.18, 17:22
                  W przyszłym roku Maroko, ale przed sezonem, czyli w kwietniu. Tydzień objazdówki, tydzień pobytu w ***** hotelu w Agadirze z all. Na sierpień jeszcze niczego nie wybierałam, ale wkrótce będę się musiała na coś zdecydować. Myślałam o Kos albo Lesbos.
                  • j363 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 01.10.18, 12:06
                    Aseretka-
                    • aseretka Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 01.10.18, 13:24
                      Na Magicznym Południu byłam w październiku 2016 r.
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,162778683,162778683,0,2.html?v=2
                      W Agadirze też byłam tydzień po objeździe i chociaż nie ma zabytków, bo miasto zostało niemal całkowicie zniszczone podczas trzęsienia ziemi w 1960 r., to jednak warto zobaczyć:
                      - nową agadirską medynę wzniesiona według tradycji architektonicznych typowych dla Maroka, przez włoskiego architekt i dekorator Coco Polizzi;
                      - położone na szczycie wzgórza częściowo odbudowane ruiny twierdzy;
                      - ogród Vallee des Oiseaux, zwany też Doliną Ptaków;
                      - Muzeum Dziedzictwa Berberyjskiego poświęcone społecznością berberyjskim, które żyły przez stulecia w Dolinie Souss i na obrzeżach Sahary;
                      - Muzeum Pamięci (Exposition Memoire d’Agadir, poświęcone ofiarom trzęsieniu ziemi, które położone jest w parku Jardin de Olhao.
                      Na sierpień zdecydowałam się na Lesbos (Aronia Studios - bez wyżywienia), chociaż mąż kręci nosem, bo tam uchodźcy. Ale w końcu przystał i właśnie przed chwilą wpłaciłam zaliczkę w kwocie 620,00 zł
    • Gość: kalamata First v. Last IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.18, 13:04
      Moje trzykrotne doświadczenie preferuje Last. Od wiosny oglądałam katem oka oferty na Wyspach. Hotele które nam się podobały były poza budżetem. Polecieliśmy w maju z Last na Cypr (hotel King Evelthon) za połowę ceny którą zapłacili turyści z First.

Od miesiąca przypatruję się dwóm hotelom 4* na Krecie. Oba mają zachłystujące się opinie.
      Ceny początkowe odpowiednio 2 849/2 549 PLN/tydz. spadły teraz do 1 959/1 359 PLN. I dzisiaj gdy wskazujący palec dotykał ikonki KUPUJ! pojawił się cyklon śródziemnomorski nad Wyspami.
      Wylot miał być w niedzielę. Wstrzymałam się więc śledząc jednym okiem pogodę a drugą patrząc na Hiszpanię w odrobinę późniejszym terminie. Temperatura w Sewilli ma oscylować ~ 30C.
      Przed pół h znajomi z Rodos przesłali słoneczne zdjęcie z temperatura 26C.

Siedzę więc na balkonie, piję espresso i gryzę palce wahając się:) Być może gdy się prześpię z wahaniami obudzę się z decyzją...

• Gość: gość Re: First v. Last IP: 95.160.98.* 29.09.18, 17:29
        Cyklon przechodzi znaczniej bardziej na północ niż oczekiwano więc na Krecie prawie go nie było. I już nie będzie bo się przemieścił w stronę Cyklad Zachodnich. Na Krecie trochę powialo (nie bardziej niż podczas "zwykłego" meltemi) i się zachmurzyło na południu i zachodzie. Rodos w ogóle jest poza cyklonem i nie należy się go tam spodziewać bo idzie w zupełnie innym kierunku.
        • dodekanezowiec Re: First v. Last 29.09.18, 20:06
          Kalamata cyklon właśnie bardziej w Kalamacie:) czyli Peloponez. W tygodniu będzie ładna pogoda na Krecie i innych wyspach wiec te lasty bardzo warto.
    • alex2222 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 29.09.18, 21:08
      No więc ja chyba znalazłem.Jednak odpuszczam Kos i stawiam na Skopelos.
      Studia Pantelis z All inclusive w sąsiednim hotelu Rigas.Skromnie ale wg.opinii czysto i przyjemnie.
      15.-29.06.-5.290zł za dwie osoby.
      r.pl/skopelos-wczasy/studia-pantelis
      • alex2222 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 30.09.18, 17:43
        No to ja się pochwalę-już kupiłem!
        Jednak ostatecznie stanęło na pokoju typu studio w hotelu Rigas na Skopelos.
        Ja nie jestem zbyt wymagający jeśli chodzi o pokój ale żona obawiała się kiepskich warunków w pensjonacie Pantelis a jak wiadomo z żoną się nie dyskutuje:-)
        Zwłaszcza jeśli chodzi o wakacje które mają być relaksem a nie słuchaniem "a nie mówiłam?!!!" :-)))
        Ostateczna cena 6.160zł/2tyg/2os. (15-29.06.)
        Jest to dla nas do przyjęcia w porównaniu z dwoma upatrzonymi wcześniej hotelami na Kos gdzie cena w tym samym okresie to odpowiednio 8.200zł i 10.400zł!!!
        • j363 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 03.10.18, 09:32
          Tak patrzę na Santorini z BP na przyszły rok czerwiec i ceny jakby z kosmosu .Od ,2,5 tys najtańszy hotel.i objazdowki po Cyklady od3 tys ,ze śniadaniem tylko .A jak czytałam opinie śniadania z najtańszych produktów.
          Do objazdowki trzeba jeszcze ponad 100 e za program dorzucić.
          Co ta wyspa ma w sobie,że taka droga?chyba widoki.
          Przekonam się w przyszłym roku,lecz ja sama zaplanuje podróż.
          Czy ktoś ma rozeznanie
          • Gość: tsipouro Ceny na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.18, 10:18
            "Co ta wyspa ma w sobie?"

Ile masz czasu aby czytać:)? Amerykanie mogą nie wiedzieć gdzie w Europie leży Grecja ale Santorini jest popularne. Wyspa jest piękna. I droga:)
            Ceny (w PLN) możesz porównać tutaj:www.numbeo.com/cost-of-living/in/Santorini-Greece?displayCurrency=PLN
            • j363 Re: Ceny na Santorini 03.10.18, 10:54
              Słuszna uwaga.Mam dużo czasu na przeglądanie ofert,forum itd.Tym bardziej że mój wypad zaplanowałam na maj.
              Poprawie sie.i nie będę zadawać niestosownych pytań.😁
              • Gość: tsipouro Re: Ceny na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.18, 11:09
                Moje żartobliwe pytanie dotyczyło tego, ze o Santorini mogę opowiadać/pisać godzinami i nie byłem pewien czy masz dzisiaj czas aby o tym czytać:)
                Twoje letnie plany przypadają na szczyt sezonu turystycznego. Wyspa jest zadeptywana przez tłumy turystów. Obejrzyj jakikolwiek filmik na youtubie z pielgrzymek do Oi aby podziwiać zachód słońca. www.santorini-view.com/attractions/sunset-in-oia/
                Władze wyspy rozważają ograniczenia podobne do tych wprowadzonych już w Wenecji.
                Coś za coś. Pytanie o coś taniego w lecie na Santorini to bolesna sprawa:)
                • j363 Re: Ceny na Santorini 03.10.18, 16:02
                  Owszem ,mam dziś czas czytać i czytam.Wszak dzis dzien wolny tu w DE.Mnie chodziło bardziej o porównanie cenowo.Jak wychodzi tydz planując samemu wyjazd zaczynając od lotow tanimi liniami przez Ateny.poprzez wynajęcie noclegu + wyżywienie z tygodniem BP za ok 3 tys.
                  Ale na pewno samemu znacznie taniej.
                  Tak,widziałam już filmiki z zachodu słońca .na wyspie ,Okropność
                  • j363 Re: Ceny na Santorini 03.10.18, 16:08
                    j363 napisała:

> Owszem ,mam dziś czas czytać i czytam.Wszak dzis dzien wolny tu w DE.Mnie chodz
                    > iło bardziej o porównanie cenowo.Jak wychodzi tydz planując samemu wyjazd zaczy
                    > nając od lotow tanimi liniami przez Ateny.poprzez wynajęcie noclegu + wyżywieni
                    > e z tygodniem BP za ok 3 tys.
                    > Ale na pewno samemu znacznie taniej.
                    > Tak,widziałam już filmiki z zachodu słońca .na wyspie ,Okropność
                  • aseretka Re: Ceny na Santorini 03.10.18, 17:19
                    > Zauroczyła mnie np ostatnio Madera
                    Też mam zamiar zwiedzić tę wyspę. :)

> Osobiscie wolę gdzie jest dużo zieleni,kwiatów a tego na Santorini nie ma.
                    Ależ są... Chociaż na betonie kwiaty nie rosną. :)
                    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3580796,1,0,91,Grecja-SantoriniOia--na-betonie-kwiaty-nie-rosna.html
                    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/207643,1,0,91,Santorini.html
                    • j363 Re: Ceny na Santorini 03.10.18, 18:03
                      Hehehe.doniczki,donice,skrzynki .Chociaż tyle .kolorowe kwiaty na tle białych domów i błękit morza na dalszym planie.Pieknie.
          • Gość: gość Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: 95.160.98.* 03.10.18, 11:16
            Jak w maju to cenowo powinno być w miarę OK. Santorini jest z roku na rok jest coraz drozsza i coraz bardzie oblężona, nawet wschodnia strona ( o hotelach z widokiem na kalderę nawet nie mówię). Juz pod koniec czerwca poniżej 50E/dobę zostają tylko łóżka w wieloosobowych pokojach w hostelach. Jeszcze pare lat temu tak nie było- o Santorini zahaczałem co roku na co najmniej kilka dni. Od jakiś 2 lat porażka. Z Polski bywaja dobre czartery last minute (jak w tym roku poniżej 500zł w dobrych godzinach), ale co z tego kiedy trudno znaleźć sensowne zakwaterowanie na Santorini.
            • Gość: tsipouro Ceny hoteli na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.18, 11:58
              "...(o hotelach z widokiem na kalderę nawet nie mówię)."

Ze smutkiem potwierdzam. Mieszkałem dwa razy w lecie w hotelu w Imerovigli i przy płaceniu rachunku musiałem podeprzeć się "chwilówką" i zastawić samochód:) Widoki jednak bezcenne:)
              • lena354 Re: Ceny hoteli na Santorini 11.10.18, 11:29
                Codziennie sprawdzam oferty interesujących mnie kierunków i hoteli,bo w najbliższych dniach chcę już podjąć ostateczną decyzję co do wakacji,i dziś zostałam mile zaskoczona.Na stronie Itaki obniżki,nawet całkiem duże,bo na całości 800-1000 zł więc całkiem fajne te kwoty końcowe ;-) Myślę,że zainteresowanie Firstami nie jest tak duże jak w poprzednich latach stąd takie ruchy ze strony biur (Tui również zrobiło trochę przecen).Poza tym dużo ludzi czeka na Grecosa,który wcale się nie spieszy z ofertą.
                • 12maria12 Re: Ceny hoteli na Santorini 11.10.18, 18:41
                  Grecos w zeszłym roku wystartował 21.10.też czekam na ofertę .Interesuje mnie Kefalonia a z Itaki tylko z wylotem z Warszawy.Po przeczytaniu twojego posta-moja rezerwowa Kreta z Itaki potaniała o 600 zł :)
                  • lena354 Re: Ceny hoteli na Santorini 22.10.18, 11:30
                    Grecos wystartował,ale nie dość,że z dużym opóznieniem to jeszcze z niekompletną ofertą.Do tego fatalna wyszukiwarka,która nie daje możliwości zaznaczenia opcji wyżywienia i długości pobytu.
                    Cenami mnie również nie zauroczyli,trzeba się zdecydować na którąś z wcześniej upatrzonych ofert ;-)
        • alex2222 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 28.11.18, 12:16
          Tak sobie obserwuję ruchy cen i widzę,że dobrze zrobiłem nie czekając.
          Oferta za którą zapłaciłem 6.160 teraz kosztuje 8 tys.!
          • aseretka Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 29.11.18, 13:17
            Też sprawdziłam dzisiaj ceny. 2 pokoje dla 6 osób na Kos z wyżywieniem własnym też kosztują aktualnie o 1640 zł więcej. Do tego w wybranym przeze mnie terminie nie mogłabym już liczyć na pobyt 6 osób. Myślę, że na zwrot nadpłaconej kwoty w ramach gwarancji najniższej ceny nie ma co liczyć. :)
    • aga72 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 25.11.18, 17:36
      miesiac temu wykupilam firsta na sierpien 2019. rodos hotel lymeria all inclusiv. gwarancja najnizszej ceny, bez kosztowa zmiana uczestnika, ubezpieczenie od kosztow rezygnacji 15 pln/os. za dwa tygodnie pobytu 3 osobob zaplacilam niecale 12 tys. sprawdzalam dzisiaj i koszt tej samej imprezy wzrosl o 2 tys czyli jak na razie zyskuje :-D
      • aseretka Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 26.11.18, 20:06
        Byłam w tym hotelu w maju 2014 r. Trochę daleko (ok. 700-800 m) do plaży, ale hotel mogę z czystym sumieniem polecić. Śniadania raczej nie skąpe, chociaż jak to niektórzy uważają "monotonne". Do wyboru: jajecznica, smażony bekon, kilka rodzajów wędlin, ser żółty, twarożek, jogurty, mleko, różnego rodzaju płatki, ciepłe bułeczki francuskie, kilka rodzajów dżemu, miód i pyszne świeże pieczywo, które "z chętnością" jadałam z samym masłem. Lunch i kolacja bardziej urozmaicone. Przynajmniej 4-5 dań do wyboru chociaż jak dla mnie, to potrawy mogłyby być cieplejsze. Przez 7 dni codziennie inne potrawy. Przepyszna była kaczka z pomarańczami. Bar czynny od 11:00 do 22:00, gdy byłam obsługiwany przez przemiłą Czeszką Paulę. Animacje moim zdaniem trochę słabe. Brak atrakcji dla dzieci. Pokoje standardowe, codziennie sprzątane. Trochę mało komfortowe łazienki, bo kabina prysznicowa zasłonięta tylko ceratową zasłonką, co sprawia, że po kąpieli cała łazienka jest zalana. Istotne jest to, że w hotelu panuje rodzinna atmosfera, a personel bardzo dba o potrzeby gości. Warto wypożyczyć na 3-4 dni samochód i samodzielnie zwiedzić wyspę.
        Trochę zdjęć z Faliraki można zobaczyć tu:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,151287834,0,2.html?v=2
        • ametystowa.pani Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 07.12.18, 10:06
          Ja się naszukałam teraz, trochę późno ale plany się zmieniły. Mieliśmy zaplanowaną podróż samodzielnie samochodem południe Francji ale jak podliczyliśmy koszty to te 15 dni by nas zjadły. Teraz jeszcze się odbijamy od naszych włoskich wyjazdów wakacyjnych 2018.Gdybyśmy wcześniej zaskoczyli, to pewnie by było taniej. Znaleźliśmy za 6800 na tydzień na Krecie z coral travel. To jest apartament z dwiema sypialniami, pokojem dziennym, aneksem bez wyżywienia. Taniej się nie dało przy naszych preferencjach pokojowych(że wszyscy na pupie w jednym pomieszczeniu- bo wtedy może coś taniej by było). Jedziemy 2 dorosłych, 2 dzieci- naszego 12 latka już skasowali jak dorosłego. W sierpniu jedziemy sami samochodem ale to już południowe Czechy i ciutkę Austrii, ekonomicznie.
          Ach zazdroszczę tego Maroka....moje marzenie
          • aseretka Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 07.12.18, 12:21
            Kupując w przedsprzedaży prawie tyle,co Ty zapłaciłam za dwutygodniowy pobyt 6 osób (4 dorosłych +2 dzieci). Jak sprawdzałam przed chwilą cena znowu wzrosła do 10 055,00 zł.
            Maroka nie ma czego zazdrościć... Ja miałam marzenie zobaczenia Meksyku i w zrealizowałam je w marcu tego roku. Okazało się, że to była najgorsza podróż mojego życia. Klimat w tropikach mi nie odpowiada. :( Ciśnienie tak mi spadło, że ledwo łaziłam. Do tego 11 godzin w samolocie i 7 godzinna lotniskach - w Warszawie 3 godziny przed wylotem i w Cancun 4 godziny w tłumie po wizę wjazdową. I choć Meksyk ciekawy, to odechciało mi się... :(
    • Gość: kasencja30 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: *.75.78.170.h2dns.net 20.12.18, 15:27
      zależy o jakie wycieczki chodzi... ja kupiłam wycieczkę Mozaika Azji od konsorcjum i wyszło mnie to bardzo korzystnie aczkolwiek jest ona początkiem kwietnia i końcem maja więc może dlatego ;)
      • Gość: malinowa20 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: 46.101.11.* 10.05.19, 08:37
        ja z Konsorcjum lecę w czerwcu na Kubę i ceny wcale nie są drogie - jak porównać wakacje nad Polskim morzem teraz to zamknęłabym się w podobnej cenie jak tutaj a tutaj przynajmniej trochę świata zwiedzę no i wiem, że pogoda na Kubie mnie nie zawiedzie :D
        • ja.s.i.u Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 10.05.19, 13:59
          A to ciekawe, co piszesz, może jeszcze dodasz, co w cenie wakacji nad polskim morzem (w sopockim Sheratonie?) proponują ci na tej Kubie. Na marginesie, choć to nie ta część forum, na Kubie pora deszczowa trwa od maja do października. Tam się lata jesienią, zimą i wiosną.
    • Gość: zmalu01 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: *.play-internet.pl 19.03.19, 14:44
      nie są złe, a już zwłaszcza z Itaką ;) ale chyba najbardziej lubię oferty last minute a teraz bardzo ciekawe są na Egoztykę, póki co czekam aż mi zaakceptują urlop w pracy :D
      • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 20.03.19, 07:23
        I po co ten durny spam, najdroższa Itako ?
    • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 27.03.19, 22:19
      Prawdziwe opinie w przeciwieństwie do Twojego nedznego spamu mówią że biuro się wielce nie różni od innych bądź działa gorzej, często ma gorsze hotele (choć i tansze). Plusem jest może to że nie jak Itaka same all inclusivy. No ale ilez jeszcze tego rozpaczliwego spamu?
    • ja.s.i.u Coral Travel zatrudniło spamerów? 30.03.19, 09:59
      No bo jak czytam opinię o Coral Travel, dawniej nazywającym się Wezyr, to nie wiem czy chciałbym z nimi jechać. Szczegóły na przykład tu: www.easygo.pl/opinie/biura/wezyr.html
      • dodekanezowiec Re: Coral Travel zatrudniło spamerów? 30.03.19, 10:14
        80 proc.hoteli w Turcji ma kiepskie opinie. Często same narzekania. Albo hotel był dobry kiedyś a teraz podupadl. Choć są może też takie hotele których nawet Wezyr nie zepsuje. Czasem też zdarza się że mają to samo co Itaka tj.ten sam hotel, ten sam samolot A trochę taniej czy większy wybór pokoi czy możliwość HB zamiast all czy niższa dopłatę do jedynki itp. Ale po co ten durny spam zamiast jakiejs rzetelnej informacji.
        • wislok1 Re: Coral Travel zatrudniło spamerów? 30.03.19, 17:06
          80 proc.hoteli w Turcji ma kiepskie opinie ???

W to ciezko uwierzyc,bo NOWOCZESNYCH i NOWYCH hoteli tam od groma, a gosci tez sporo
          Wiec im zalezy na zarobku
          Bez turystyki kilka regionow Turcji lezy i kwiczy

Inna sprawa co robic w Turcji poza byczeniem sie w hotelu

O ile wTurcji Egejskiej sa fajne miejsca do zwiedzania, to w Alanya-Antalya NIC CIEKAWEGO NIE MA

• dodekanezowiec Re: Coral Travel zatrudniło spamerów? 30.03.19, 23:05
            Takie ten właśnie Wezyr vel Coral dobral. No i masz odpowiedź że się ratują spamem
            • dodekanezowiec Re: Coral Travel zatrudniło spamerów? 30.03.19, 23:20
              Nie leżą i nie kwicza bo jest i rolnictwo, ubrania, inwestycje zagraniczne w tym Toyota czy Renault. Nie naruszaj netykiety pisząc wielkimi literami. Ludzie się zachwycają Zakynthos. No piękna ta Zatoka Wraku czy inne. Ale jakie piękne krajobrazy w Antalyi z górami, a widoki z wejścia na górę w Alanyi mi przypominały Taormine. A na hotele ktore mial Wezyr tez moze konkurencja pisała zle czasem, inna sprawa.
              • wislok1 Re: Coral Travel zatrudniło spamerów? 31.03.19, 16:39
                To wszystko jest kwestia gustu

Mnie interesuja wycieczki krotkie i tresciwe, a takich fajnych miejsc na riwierze nie ma
                Do hotelu to moge pojechac do Polski
                Chodzi zeby oprocz hotelu zobaczyc ciekawe rzeczy
                a tam na riwierze moim zdanim nic fajnego nie ma
                • dodekanezowiec Re: Coral Travel zatrudniło spamerów? 31.03.19, 18:56
                  Owszem w jakiejś dziurze typu Kizilot, Karamburun czy Ozbamburuburum nic nie ma. Ale Demre Myra Kekova starowka w Antalyi czy starowka w Side sa na Riwierze. Z tym ze nie będę sie upieral , oczywoscie ze kwestia gustu, ostatecznie to forum Grecja :)
                  • Gość: śmierć spamerom Nie polecam shiftrex.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.19, 11:12
                    To żałośni spamerzy.
    • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 29.04.19, 10:02
      Wiesz durniu że możesz bardzo popłynąć finansowo na spamie? Wezyrek dostaje 100k kary od UOKIK. Wychodzi na jaw że mieli Z Tobą umowę ale w umowie o reklamę nie ma nic o spamie. O spamie była mowa tylko na ucho. Idą do sądu przeciw tobie że przez ciebie polecieli z kasą. Wygrają. A komornik ostatnie gacie z doopy sciagnie.
    • Gość: Renatka901 Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? IP: *.unknown.vectranet.pl 31.05.19, 19:24
      Cena są OK tylko trzeba umieć wyszukiwać, polecam last-minute.io do polowania na lasty.

Nam sie udało w tamtym miesiącu 4* Zakyntos z Gdańska za 1200zl za osobę upolować. Trzeba dużo szukać i da rade.. a no i spakowane walizki to podstawa hehe
      • ja.s.i.u Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 01.06.19, 13:51
        Renatko, masz rację, problem w tym, że niektórzy mają dość sztywne terminy urlopów. Jeśli ja ze swojego urlopu muszę wyrzucić 7 dni, bo w tych dniach nie pracujemy (tzw. długie weekendy i czas między świętami), to dla mnie ważne jest, żeby wylecieć w możliwie najwcześniejszym wolnym terminie, a wrócić jak najpóźniej, ale by zmieścić się w urlopie. Większość ludzi, którzy planują urlop za granicą woli dołożyć trochę, a mieć ten hotel, czy ten termin, który im pasuje.

Nie ma problemu z lastami w czerwcu, bo wtedy dzieci jeszcze w szkołach, ale i normalne urlopy wówczas tańsze. Ale oferty w sierpniu będą (jeśli będą) mocno przebrane. Z tym trzeba się liczyć, reklamując portal z lastami.

Na dodatek, zamiast reklamowanego przez ciebie portalu, polecałbym raczej bezpośrednie rozmowy w biurach. Wbrew pozorom, czasem można się dogadać, na zasadzie "jak się coś trafi w atrakcyjnej cenie, to zadzwońcie". Zadzwonią! Z poważnych biur zadzwonią.
        • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 02.06.19, 08:33
          1200 zł w kwietniu bądź np. 5 maja. Być może za 4 dni. Być może za hotel ze śniadaniami. Z Gdanska jakos najlepsze lasty ostatnio ale niektorzy sa po drugiej stronie kraju. Jakieś 5-6 biur w Polsce ma Zakynthos i ta Twoja przegladarka nie uwzględnia nic specjalnie poza tym.
    • offal Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 27.06.19, 11:24
      Tez wtedy byłem i nie polecam, cały turnus się zatruł mielonką z puszki podawaną na obiad...
      Cały ten Coral Travel to na skraju bankructwa jest, tak Wiesią z Magla mówi, a ona się na tym zna.
    • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 17.07.19, 17:22
      Dajmy jej na pośmiewisko zgodne z naturą nazwisko. Nazwijmy Joanna Baran. Q....!!!!! Co ten Mega Travel ma innego niż oferty różnych Itak czy Rainbow itp. ?!!!! Tak jak Kowalski jest dealerem toyoty mazdy i hondy to jakim autem jeździsz? Twoje auto nazywa się Kowalski ???!!! Spamerzy od siedmiu boleści.
      • jachay Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 17.07.19, 18:54
        A ja byłem służbowo w Grecji, samochodem. Zabrałem żonę, chciała jechać. Spędziliśmy dwie noce w hotelu z widokiem na morze i śniadaniem (bufet). zapłaciliśmy 120 Euro (z drugiej strony, widok na Olimp, 50 Euro za 2 osoby.. Platamonas nad Morzem Egejskim zjazd z autostrady i po 500 metrach już mnóstwo hoteli i pensjonatów. Czysta plaża, czysta przejrzysta woda. Leżanki z parasolem i dwoma butelkami oszronionej wody w wiaderku z lodem (butelka 1/2 litra) 8 Euro, ale jeżeli zamówisz coś z kafejki to zapłacisz tylko za zamówienie. W Neo Pori, ok. 4-5 kilometrów na południe, przy plaży, kilkanaście knajpek z różnorodnymi specjałami ale też schabowym (sic!). Dwa obiady (kalamaris i pieczona dorada) w rybnej restauracji z karafką wina i grecką sałatą i talerzem pieczonych sardynek i owocami na deser 40 Euro z napiwkiem. Po drodze noclegi w Bułgarii tam, hotel (32 Euro) i Rumunii powrót, pensiunea (36 Euro ze śniadaniem). Po drodze, w kotlinie okolice Larissy, było 40 stopni Celsjusza! Nad morzem 28-30. Nic nie rezerwowałem, "z marszu" :-).
    • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 23.07.19, 16:35
      To twoje mega spamerko to pośrednik a nie touroperator. Więc on nie wymyśli niższych cen. Już ci pisałem że nie jeździ się autem Kowalski tylko np.honda czy nissanem które dealer Kowalski sprzedaje. Poza tym to forum Grecja, a nie Tunezja, hotel ma słabe opinie, cena na 7 dni tez nie jakas super, nawet nie podalas wieku dzieci (O ile w ogóle nie jesteś np.dorabiajaca gimbaza w ogole), a Tunezja nawet jesli bezpieczna (Ale.nigdzie indziej ostatnio nie strzelano na plazy), to turystyka podupadla.
    • Gość: głupia owca Śmierć spamerom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.19, 11:34

Zdychacie?
    • Gość: death to spamer Gdzie Grecja gdzie Stany IP: *.centertel.pl 05.09.19, 21:41

You are a pitiful asshole, spamerze!
    • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 06.09.19, 07:30
      A to Sronsorcjum ma w ogóle Grecję? Po kiego grzyba spamerze na forum Grecja reklamujesz wycieczkę do Stanów?
      • ja.s.i.u Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 06.09.19, 15:58
        Konsorcjum biur podróży - can't wait! płaci spamerom pewnie pińdziesiunt groszy od posta. Mało płaci Konsorcjum biur podróży - can't wait, to i spamerzy cienkie się tej roboty podejmują.
        • dodekanezowiec Re: Co myślicie o cenach na lato 2019? 06.09.19, 16:03
          Forum 2019 konsorcjum biur podróży spam opinie 2019 spam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka