Dodaj do ulubionych

Czy na KOS w pazdzierniku

17.07.19, 15:54
jeszcze się posmażę na słoneczku, i pokąpie w ciepłym morzu?
Czy sobie odpuścić ten wyjazd bo raczej deszcz wiatr i skromne 18 stopni? pierwsza połowa października. Jak ktoś był kiedyś to może napisać, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • erotoman_gawedziarz Re: Czy na KOS w pazdzierniku 17.07.19, 22:42
      rodacy, pomożecie?
      • Gość: Niuñka Re: Czy na KOS w pazdzierniku IP: *.dynamic.mm.pl 30.05.23, 23:55
        Kos w październiku jest cudny. Pobyt zakończyłam 22 października. Było ok 24 stopni, woda w morzu cieplutka. Obowiązkowo popłynąć na Nisyros i pospacerować w kraterze wulkanu. Polecam z polskim przewodnikiem. Natomiast do Bodrum na własną rękę promem. Warto popłynąć ale nie warto wykupywać jako wycieczki. Wypożyczyć na 2-3 dni samochód, zwiedzić wyspę, jezioro, muzeum Hipokratesa, ogrody Hipokratesa, muzeum w Kos, i całe Kos, obowiązkowo dom rzymskiego urzędnika, zaliczyć zachód słońca w Zia, termy i objechać cała wyspę, nawet tam, gdzie kończy się asfalt z uwagi na obłędne widoki, kupić wino w dobrej winiarni, oliwę i miody tymiankowy i piniowy oraz dżem z pomidorów. Z Bodrum halwa że sklepu gzie produkują ją jako rolade najlepsza słodycz jaka jadłam w życiu oraz ciuchy, ręczniki.
    • mariza11 Re: Czy na KOS w pazdzierniku 18.07.19, 00:01
      Moim zdaniem jest duża szansa, ze skorzystasz ze słońca a i morze będzie jeszcze ciepłe (choć pojęcie "ciepłe" jest względne). My byliśmy dwa lata temu w pierwszej połowie października na Tinos i na Mykonos, a jest to jednak bardziej na północ i pogoda była bardzo przyjemna. Fakt, ze wieczory były chłodne, a ranki chłodne i mgliste zwłaszcza w górach, ale nad morzem było słońce. Parę dni dość mocno wiało, tak że przydały się kurtki, ale w zasadzie cały czas chodziliśmy w krótkich spodniach i sandałach. Pogoda była idealna na wędrowanie po górach, włóczenie się po wioskach, ale z plaż i morza też skorzystaliśmy- wróciliśmy opaleni. Na plus było to, ze na Tinos na plażach byliśmy sami, a i plaże na Mykonos były bardzo, bardzo luźne i spokojne. Na minus, że ok 16.00 słońce było na tyle nisko, że robiło się chłodnawo na plażowanie, a i wiatr dodatkowo obniżał odczuwalną temperaturę. Trzeba też zwrócić uwagę, na jakie plaże się wybierasz, bo na północnych wiatr i fale mogą uniemożliwiać wypoczynek. Nam podobało się bardzo tak, że w zeszłym roku mieliśmy zaplanowany wyjazd na Andros w połowie października, który w końcu nie doszedł do skutku, bo dzień przed wylotem rozchorowała się córka. Pogoda jednak wówczas nie była za szczególna, choć nie brzydka, przynajmniej w prognozach, ale kamery, które codzienne wówczas śledziłam z żalem że mnie tam nie ma, potwierdzały owe prognozy. Z pogodą bywa różnie. Zwłaszcza w tym roku, mam wrażenie, jest nieprzewidywalna. Byliśmy pod koniec czerwca w Atenach i codziennie przechodziły burze z ulewnym deszczem (nawet znajomi Grecy mówili, ze codzienny deszcz to ewenement o tej porze roku). Zatem jeśli nastawiasz się wyłącznie na plażing i smażing to możesz być rozczarowany, ale jeśli plażowanie ma być jednym elementów wypoczynku to myślę, ze masz duże szanse na udany urlop.
      • dodekanezowiec Re: Czy na KOS w pazdzierniku 18.07.19, 20:57
        Najlepszy jest Cypr, a na samym poczatku października Rodos, Kos czy Ierapetra to całkiem całkiem niezły pomysł.
        • dodekanezowiec Re: Czy na KOS w pazdzierniku 23.07.19, 22:29
          Ogólnie z 26 stopni w dzień, chłodniejsze wieczory, wietrznie ale raczej słonecznie. Moze padac, moze byc powoedzmy średnio 1 gorszy dzień pogody na tydzień.
    • wislok1 Re: Czy na KOS w pazdzierniku 29.07.19, 19:37
      Kos jest bardzo nieciekawa wyspa

Poza sloncem i cieplym morzem nic tam nie ma interesujacego, absolutnie nic, totalne nuuuuudy

Generalnie sporo miejsc w Grecji jest bardzo przereklamowanych
      • dodekanezowiec Re: Czy na KOS w pazdzierniku 29.07.19, 20:26
        A piekne plaze Tigaki i Marmari ? A calkiem calkiem fajne miasto Kos? A gorskie krsjobrazy okolic Kardameny? A klimat właśnie dobry na wrzesień czy październik? A.rejsy na niedalekie bardzo fajne wyspy Dodekanezu? Żeś Pan może był na zapoopiu jakimś to moze i Pan moowisz że nic nie ma.
        • dodekanezowiec Re: Czy na KOS w pazdzierniku 29.07.19, 20:34
          A białe domku tureckiego Akyalar widziane z Lambi? A ścieżka rowerowa od Psalidi po chyba Tigaki? A rowery, quady, skutery - ale to też nie jest tylko sztuka dla sztuki bo ludzie jedzdza i zwiedzaja ? A południe i Kefalos ? A promenada w mieście Kos ? Z tymi palmami wysokimi, pozostałościami tureckimi czy wloskimi? NA Rodos żeś Pan też coś narzekał- A szedłes żeś droga z miasta Rodos do Ixii tymi nadmorskimi korytarzami skalnymi owiewany meltemi patrząc na turkusowe morze ?
          • wislok1 Re: Czy na KOS w pazdzierniku 30.07.19, 08:33
            Czytam relacje z Kos i do takich wnioskow doszedlem
            Kwestia gustu, mnie wspomniane atrakcje wydaja sie robione na sile

Co do Rodos, to jako calosc wyspa d... nie urywa
            Poza starrym mastem w Rodos z zamkiem, poza Lindos, poza Prassonissi, mam podobne uwagi jak do Kos....
            Nic ciekawego

Ale na Rodos sa przynajmniej te 3 wyjatki i do tego wyspa Symi, ktora jest fantastyczna
      • erotoman_gawedziarz Re: Czy na KOS w pazdzierniku 29.07.19, 20:50
        pytałem o pogodę na Kos czy o to jaką wyspa jest Kos? odpowiedz nie na temat. Czytając Pana komentarze w innych wątkach proszę o nieudzielanie sie w tym temacie.
        • wislok1 Re: Czy na KOS w pazdzierniku 30.07.19, 08:38
          Prosze bardzo

• Gość: Anka Re: Czy na KOS w pazdzierniku IP: *.dynamic.mm.pl 31.05.23, 00:01
        Co za bzdury. Wspaniała przyroda, zabytki, prywatny skansen, muzeum Hipokratesa, ogrody Hipokratesa, jezioro, Zia, góry, plaże, pyszne lokal e wina, oliwy, miody...... Trzeba tylko poczytać przed wyjazdem co zobaczyć i ruszyć tyłek z hotelu. Niedaleko Nisyros wyspa wulkan cudo, Bodrum, Polecam
        • dodekanezowiec Re: Czy na KOS w pazdzierniku 31.05.23, 15:55
          Dodajmy jeszcze ze super plaże, że ten klimacik grecki wyspiarski, że choć mala to zróżnicowana bo i miasto Kos ma swój klimat, i ta część z najlepszymi plażami czyli Marmari i Mastichari, i Kardamena ladna. Dodajmy do tego długie lato (późno zaczyna się pora deszczowa) i umiarkowane ceny porównując z Włochami i Hiszpania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka