Dodaj do ulubionych

Jońskie czy Egejskie jest bardziej przejrzyste?

17.05.22, 00:26
:) Nie mogę znaleźć konkretów, a zdjęcia z Grecji są zawsze piękne..
Byłam na zakinthos i morze jońskie tam było zachwycające. Czystość wody i widoczność w wodzie niesamowite. Chciałabym zobaczyć wyspy egejskie, ale jeżeli będzie tam lepki, brudzący piach jak na Cyprze, to najpierw wracam na Zante.
Ktoś coś podpowie? ;)
Obserwuj wątek
    • alex2222 Re: Jońskie czy Egejskie jest bardziej przejrzys 17.05.22, 13:45
      Mi się wydaje, że generalnie tam gdzie jest piach morze jest mętne a gdzie są kamienie - przejrzyste. Przykład:
      Korfu (Jońskie) byłem w okolicach Rody i woda była tak mętna ,że wchodząc trzeba było uważać żeby nie uderzyć nogą o głazy ,które były tu i ówdzie pod wodą a na przykład na Skopelos (Egejskie) na przepięknych ,kamienistych plażach Panormos czy Agnodas woda była kryształowa.
      • dodekanezowiec Re: Jońskie czy Egejskie jest bardziej przejrzys 18.05.22, 18:21
        No Rodos ma piękne morze. Właśnie od zachodu lepiej, bardziej kamieniste akurat wybrzeże. Muszę gdzieś, ale nie na tym wymarłym forum, rzucić temat - z czego bierze się turkus wody? Czystość, zasolenie, wiatr, kat padania światła?
        • alex2222 Re: Jońskie czy Egejskie jest bardziej przejrzys 18.05.22, 20:13
          Zachodnie Rodos-przepiękne!!! I w dodatku bezludne! I te fale!
          Jeśli chodzi o kolor wody to kiedyś oglądałem Galileo w którym wyjaśniali skąd bierze się niebieski kolor wody ,która przecież jest przeźroczysta ale niestety-nie pamiętam :-( Na pewno nie jest to jak niektórzy sądzą odbicie nieba. Chyba chodzi właśnie o światło i kąt padania...
      • ja.s.i.u Re: Jońskie czy Egejskie jest bardziej przejrzys 18.05.22, 18:23
        Tylko że piaszczyste plaże Apulii poniżej Gallipoli, a woda przejrzysta. Z drugiej strony niektóre plaże Riviery, szczególnie te w Ligurii, a woda po prostu brudna. Różnie bywa.
        • alex2222 Re: Jońskie czy Egejskie jest bardziej przejrzys 18.05.22, 20:16
          No więc właśnie nie ma jakiejś sztywnej reguły.
          Ale pytając kolega (koleżanka?) kotwtrampkach może się dowidzieć, gdzie się czego spodziewać.
          • dodekanezowiec Re: Jońskie czy Egejskie jest bardziej przejrzys 18.05.22, 22:42
            No właśnie tak niebieski ze aż zielony kolor wody :)
          • nicknanowyrok Re: Jońskie czy Egejskie jest bardziej przejrzys 19.05.22, 12:03
            Przy skałach i żwirze zwykle morze jest bardziej przejrzyste. Ale nie ma sztywnej reguły. Na Halkidikach i Thassos mimo piaszczystego dna woda była bardzo przejrzysta.

Idealnie przejrzysty jest Adriatyk po stronie chorwackiej. Ponoć ma to związek z wapiennym dnem i skałami krasowymi, po włoskiej stronie gdzie są piaszczyste plaże woda nie umywa się do chorackiej.
            • dodekanezowiec Re: Jońskie czy Egejskie jest bardziej przejrzys 19.05.22, 15:31
              Tak! Tyrrenskie bardziej przejrzyste od włoskiego Adriatyku.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka