Dodaj do ulubionych

Kreta - kretynski pomysl, nie polecam

IP: *.range86-137.btcentralplus.com 05.10.06, 23:45
Nie polecam Krety z uwagi na nieuprzejmosc i lenistwo jej mieszkancow to na pierwszym miejscu. Po
drugie uwazam, ze Kreta jest przereklamowana i tak naprawde to nie ma co na niej zwiedzac.
Wiekszosc plaz jest kamienistych a nieliczne piaszczyste sa bardzo zatloczone. Kreta jest bardzo
gorzysta i podrozowanie po niej powoduje spadki cisnienia i zawroty glowy

Spedzilam 2 tygodniowy urlop z rodzina w Rethymno, gdzie jest dosc fajna Starowka ale handlarze
potrafia byc prawdziwie hamscy. Nie korzystajcie z 3godz. wycieczki do jaskin - mala lodzia
motorowa wypakowana turystami (36os.) wplywa sie w falami wyrzezbiona nisze, kazdy proboje
robic zdjecia i wsadza glowe sasiadowi w obiektyw a spaliny zatruwaja na reszte dnia.

Same dobre rzeczy czytalam o Krecie nim wybralam ten kierunek i mialam bardzo pozytywne
nastawienie. Czy jest ktos kto podobnie jak ja rozczarowal sie to Mitycznym Wyspa?
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 07:22
      Ha ha ha ubawił mnie twój post byliśmy już 3 razy na Krecie a jeszcze bardzo
      dużo do zobaczenia przed nami, twoja strata że nie umiesz zorganizować sobie
      wypoczynku/ zwiedzania. Nie będę opisywać ile życzliwości spotkało mnie ze
      strony Kreteńczyków bo pewnie byś nie uwierzyła - w Polsce nigdy mnie to nie
      spotkało więc w kwestii lenistwa i nieuprzejmości POLACY zajmują u mnie pierwsze
      miejsce a napewno nie Kreteńczycy. Większość plaż na Krecie jest PIASZCZYSTYCH
      szczególnie na północy a w okolicach Rethymna jest ich najwięcej.

Co do tłoku można łatwo przewidzieć że lipiec a napewno sierpień jest miesiącem
      kiedy większość mieszkańców Europy wyjeżdza na urlop - i we wszystkich kurortach
      są tłumy nie tylko w Grecji, dlatego może warto pomyśleć o czerwcu (zaraz po
      zakończeniu roku szkolnego jeśli masz dzieci) lub wrześniu - wtedy plaże są
      prawie puste

życzę Ci abyś nie zraziła się do wysp greckich bo są naprawde piękne a z tego co
      widzę nie odkryłaś najpiękniejszych plaż na Krecie
      • zorbathegreek Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam 06.10.06, 08:26
        W ogole nie polecam calego Lewantu: Grecja to mocno przereklamowany kraj oszustow, brudasow, leniow i chamow, Turcja to brudnawe i pustynne biedne panstwo policyjne, a ja sie zle czuje w takich panstwach, w Libanie wojna domowa moze wybuchnac w kazdej chwili, Izrael to tez panstwo policyjne i na dodatek nielegalny okupant Palestyny itp. itd.
        A Kretenczycy nie przypadkiem maja tak zla opinie. Latwo sie chyba domyslec skad sie wzial wyraz KRETYN!
        • ewula36 Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam 26.10.06, 13:40
          Czy tu pisze paru niezbyt rozgarniętych ludzi? Na Krecie nie ma co zwiedzać?
          Raaatunku. Jest piękna, bajeczna i szczyci się pozostałościami po kulturze
          najstarszej w Europie. Bez wyrazów szacunku. Ewa
          • Gość: pomoc_domowa Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 01:19
            Mówiłam, że Kagan odwróci kota ogonem! To myśmy odwrócili dyskusję o Grecji na
            dyskusję o jego osobie! Ha, dobre!

Kaganie! Pojęcia nie masz o greckich wyspach i dlatego wypisujesz głupoty.
            • aneta3321 Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam 14.12.06, 15:57
              mam odmienne zdanie o krecie niz wiekszosc z was. mieszkam i zyje na niej juz 5
              rok. to wy turysci nie wiecie sami co chcecie zobaczyc, wasze oczekiwania sa
              inne niz to co widzicie , a to tylko z braku wiedzy o tym miejscu , Samaria
              najdluzszy i najglebszy wawoz w Europie- cud natury warty zobaczenia, Fajstos,
              Knossos,Lafonissi, Falasarna ,Paliachora ,Agia Triada , i wiele innych miejsc
              samych wawozow jest tu 18 ktore warto przejsc lub przejechac , a ludzie -tacy
              jak wszedzie na calym swiecie , zwykli normalni rzyczliwi dla turystow- jesli i
              wy jestescie tscy.pozdrawiam wszystkich ktorzy spotkali sie ze mna na szlaku
            • aneta3321 Re: Kreta - polecam 14.12.06, 16:02
              mam odmienne zdanie o krecie niz wiekszosc z was. mieszkam i zyje na niej juz 5
              rok. to wy turysci nie wiecie sami co chcecie zobaczyc, wasze oczekiwania sa
              inne niz to co widzicie , a to tylko z braku wiedzy o tym miejscu , Samaria
              najdluzszy i najglebszy wawoz w Europie- cud natury warty zobaczenia, Fajstos,
              Knossos,Lafonissi, Falasarna ,Paliachora ,Agia Triada , i wiele innych miejsc
              samych wawozow jest tu 18 ktore warto przejsc lub przejechac , a ludzie -tacy
              jak wszedzie na calym swiecie , zwykli normalni rzyczliwi dla turystow- jesli i
              wy jestescie tscy.pozdrawiam wszystkich ktorzy spotkali sie ze mna na szlaku
        • Gość: i love greece Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 17:39
          wyraz kretyn wzial sie stad bo bylo to pierwsze slowo jakie krzyknal lekarz
          odbierajacy cie przy porodzie. baran jestes i tyle. co ma slowo kretEńczyk z
          kretynem wspolnego? poza tym Kreta? boska i najpiekniejsza grecka wyspa
        • arius5 He he, wlasnie mi znajomy to samo zarzucil 15.11.06, 10:57
          i to z pretensjami, ze mu doradzilem Krete, a tam same wioski i nie ma co
          zwiedzac :o)
          Coz, odpowiedzialem, ze po pierwsze, to trzeba wiedziec, czego sie chce i
          wiedziec, dokad sie jedzie, a po drugie, ze jak chcial zwiedzac, to trzeba
          bylo, k***, jechac do Louvre do Paryza.
          W koncu jak ktos chce sie poopalac na i poplywac to nie jedzie do Londynu o)

• Gość: ela5pm Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.range86-134.btcentralplus.com 06.10.06, 20:50
        Bylam we wrzesniu i plaza w Rethymno byla zaladowana co do lerzaka. Tylko raz tam bylismy a naprawde
        fajna plaze znalezlismy w Episkopi, 15km w kierunku Chanii i o tym wlasnie mowie trzeba jezdzic i
        szukac bo wiekszosc wybrzeza to jednak skaly -sorry ale 2tygodnie to troche krotki czas zeby sie uganiac
        za plazami a z drugiej strony co tam innego robic

Kreta jest przereklamowana i chce tylko zasygnalizowac to osoba, ktore jeszcze nie zdecydowaly jaki
        kierunek wybrac.
        • Gość: ewamalgorzata Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 21:08
          No sorry, ale chyba nie doczytałas dokładnie. Mimo całego mojego uwielbienia
          dla Krety - nie polecałabym jej nikomu, dla koga główną atrakcją są piękne
          plaże. Wtedy raczej - z popularnych i dostępnych z naszych biur - Kos i
          Thassos. Tam sa naprawdę piękne, piaszczyste plaże, na Kos dodatkowo sporo
          fajnych zabytków, na Thassos - piękne krajobrazy. Dla mnie Kreta to przede
          wszystkim piękno przyrody - od lagun Elafonissi i Gramvoussa, poprzez
          niesamowite skaliste wybrzeża południa, ładne góry, opuszczone wioski w
          górach...
          Co do Twojej opinii o Grekach - z nią nie dyskutuję, może miałas pecha - a może
          ja nieustannie mam szczęscie? Nie wiem - wiem za to, że podczas swoich wileu
          pobytów w Grecji spotkałam raz nieuprzejmą Greczynkę - w kasie w supermarkecie.
        • Gość: gość Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.chello.pl 06.10.06, 21:12
          To napisz nam gdzie Ci się podobało? Jeśli tak dużo jeździsz po świecie, chętnie
          się dowiemy gdzie jest fajnie.
          • Gość: Kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.50.194.203.dial.dynamic.acc02-dryb-mel.comindico.com.au 07.10.06, 08:59
            Nie wiem jak innym osobom, ale mi sie bardzo podobaly zawsze takie kraje jak Wlochy, lacznie z glebokim poludniem (np. Kalabria), Szwajcaria, Austria, Czechy, Slowacja, Niemcy, Skandynawia (znam, niestety tylko Danie i Szwecje), Bulgaria, Wegry i b. Jugoslawia (znam tylko Serbie, kawalek Bosni oraz Slowenie i Chorwacje)...
            Poza Europa podoba mi sie jako turyscie glownie Nowa Zelandia, choc i w US of A tez mozna znalezc ciekawe miejsca... Odradzam zas stanowczo Australie (niemili ludzie, i to nie mam na mysli Aborygenow) i Indie (brud, smrod i straaszne, przygnebiajace ubostwo)...
            • Gość: ewamalgorzata Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.06, 10:01
              > Nie wiem jak innym osobom, ale mi sie bardzo podobaly zawsze takie kraje jak
              Wlochy, lacznie z glebokim poludniem (np. Kalabria),

Nosz, sorry: To nie Ty tutaj ciagle narzekasz na grecki brud i bałagan? Włochy
              są identycznie brudne, ani mniej ani bardziej.. Fakt, w mojej opinii mają
              leszą kuchnię i tańsze wino - ale ja widoczniemiałam mniej szczęścia do ludzi,
              bo ani Włosi nie jawia mi się jako sympatyczny naród, ani oaza czystości to nie
              jest.
              W Serbii śmieci może trochę mniej, ale tak niesympatycznych ludzi jak w Serbii
              i Macedoni - w żadnym innym europejskim kraju nie spotkałam - w mojej prywatnej
              opinii mają I miejsce w kategorii: ilość niemiłych osobników na metr kwadratowy.

• Gość: mysz_bis Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.remedium.bochnia.pl 07.10.06, 10:58
                a pozwiedzać na własną ręke tozto radość być w knossos być w fajstos być w w
                fodele a różowa plaża przesadzasz grecja cie nie rajcuje i tyle
                • jacek1f proszę.. idźcie sobie stąd. n/t 07.10.06, 16:11

• zorbathegreek Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam 09.10.06, 02:33
                Nie przesadzaj. We Wloszech jest o wiele wiekszy porzadek niz w Grecji czy Turcji. Podobnie ad Serbia. Moze ja mam inne wspomnienia, bo ja znam nieco wloski i serbochorwacki, oraz porozumiewam sie w przypadku trudnosci jezykowych po angielsku, a nie na migi...
            • Gość: jeff Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 01:48
              Odradzasz Indie.....Stary,wybacz ale skladam wyrazy glebokiego wspolczucia.
              I to nie dlatego,ze napatrzyles sie tam na to przygnebiajace ubostwo,bowiem
              obawiam sie iz prawdziwe ubostwo miales bynajmniej nie przed swoimi oczami....
              • zorbathegreek Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam 17.10.06, 08:27
                Niestety, ale prawdziwa kulture poznaje sie po standardzie zycia i traktowaniu najubozszych. Dla mnie kraj, gdzie miliony ludzi zyja z musu w skrajnej nedzy, nie jest w zadnej mierze cywilizowany, a wrecz barbarzynski...
                • Gość: jeff Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 15:02
                  W nedzy zyje polowa tej planety i to w duzej czesci dzieki temu iz druga polowa
                  swego czasu eksploatowala ja niemilosiernie,a w zasadzie czyni to do dzisiaj.
                  Mysle o tej polowie bardzo cywilizowanej...
                  Poza tym nie za bardzo widze istnienie koniecznosci podrozowania wylacznie do
                  krajow o "prawdziwej kulturze",co wiecej w wielu wypadkach to jest autentycznie
                  nudne,to dokladne poukladanie wszystkiego i wszystkiego przewidywalnosc.
                  A co do Indii,Boze naprawde uwazasz iz ten najbardziej z mi znanych
                  ciekawy,roznorodny i egzotyczny kraj nie jest wart zobaczenia,chociazby po to
                  aby dac zarobic tym biedakom pare rupii....tylko dlatego iz nie jest tam tak
                  gemutlich jak w Szwajcarii.Wybacz,ale wydaje mi sie iz dramatycznie pomyliles
                  forum,to jest miejsce dla podroznikow,a nie turystow spoczywajacych przy
                  basenach 5* hoteli.
                  • Gość: Kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.29.221.203.dial.dynamic.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 23.10.06, 10:34
                    Zle mnie zrozumiales. Ja po prostu nie mam przyjemnosci ogladania milionow nedzarzy, a to jest, niestety, ale najbardziej popularny widok w Indiach. Poza tym uwazam kulture hinduska za zboczona, a to ze wzgledu na system kastowy, do dzis funkcjonujacy praktycznie w 100% i te hinduska mentalnosc, zupelnie niepasujaca do mej, wschodnioeuropejskiej... Widac, ze niewiele miales w zyciu do czynienia z Hindusami, a jak mialem, i to sporo...
      • Gość: Gabo Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.06, 01:10
        Co do piekna wyspy zgodzę się , ale co do uprzejmości , już począwszy od hotelu
        to trzeba być Niemcem lub ostatecznie Angolem, aby liczyć na przyjazne
        spojrzenie...
    • zorbathegreek Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam 06.10.06, 08:48
      Nie moja wina, ze trudno mi znalezc pozytywy we wspolczesnej Grecji. Wynika to, pewnie z konfrontacji mego wyobrazenia o Grecji zdobytej z lektury starogreckich filozofow i Mitologii Parandowskiego itp. ksiazek z rzeczywistoscia nowogrecka. Dla mnie popi pod Akropolem pasuja jak ajatollachowie w Watykanie albo w katedrze na Wawelu. Dawno tez wyroslem z zachwytu nad tym, ze na ulicach rosna palmy, bo palmy mam u siebie w ogrodzie. Niestety, wspolczesna Grecja to najbardziej zacofany kulturalnie (cywilizacyjnie) kraj UE (moze przyjecie Rumunii do UE wypchnie Grecje z ostatniego miejsca w Unii, bo nawet Bulgaria stoi zdecydowanie wyzej pod wzgledem kultury na codzien od wspolczesnej Grecji)...
      • Gość: bb Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.dsl.hol.gr 06.10.06, 09:25
        wiec co tam jeszcze robisz,bo chyba tam mieszkasz ,albo sie myle ????????
        • Gość: Andi Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 13:36
          Kreta jest piękna,ludzie uprzejmi,jeżeli uprzejmie się ich traktuje,plaże
          piękne,kuchnia świetna a jazda po górach,dostarcza adrenaliny,owszem,ale za to
          jakie widoki!Góry nad morzem to najpiękniejsze połączenie.Byłam oprócz tego na
          Rodos,uważam że greckie wyspy są piękne i na pewno jeszcze się tam wybiorę.Obym
          tylko spotkała tam jak najmniej wiecznie kwękających i niezadowolonych ze
          wszystkiego polskich pseudoturystów.Pozdrawiam wszystkich miłośników Grecji
          • zorbathegreek Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam 06.10.06, 14:53
            Widzisz, mnie sie tez Cypr podobal przez pierwsze kilka miesiecy. Dopiero pozniej, jak lepiej poznalem grecki i greckie obyczaje, zorientowalem sie "co jest grane". Najbardziej dokuczalo mi to, ze na kazdym kroku Grecy starali sie mnie oszukac: w pracy (choc pracowalem na wyzszej uczelni), w domu (czynsz brali, ale jak trzeba bylo cos naprawic, to znikali), w sklepie (na reszcie, wadze itp.), i nawet w banku wpychali sie przede mnie bezczelnie do kolejki... Niestety, uczciwosc i kultura zycia codziennego pozostawia u Grekow wiele do zyczenia.
        • zorbathegreek Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam 06.10.06, 14:47
          MIESZKALEM (rok czasu), ale juz tam nie mieszkam...
          • Gość: ? Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.interpc.pl 06.10.06, 18:10
            nie mówi się :"rok czasu".Wystarczy"rok"
            • Gość: ela5pm Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.range86-134.btcentralplus.com 06.10.06, 20:32
              zorbathegreek popieram. Skoro zyles tam tyle czasu to napewno zdazyles sie zorienotwales jacy sa Grecy
              tak jak my juz po 2 tygodzniach pobytu. Bylismy cala rodzina w 6osob i wszyscy mieli identyczne zdanie
              i spostrzezenia.
              ... no chyba ze jest sie turysta oszolomionym palmami. WOW PALMY! i nie dostrzega sie tam brudu,
              chamstwa i lenistwa a kretyn zdecydowanie pochodzi z Krety. Niestety nie wszyscy sa tak spostrzegawczy

Ciekawe co takiego widzicie w ich kuchni - zubozala wersja wloskiej. Trzeba troche pojezdzic po swiecie
              zeby nie dac sie wziasc na plewy
              • Gość: nadja Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 23:12

A moze moznaby poczas tych podrozy poczytac cos co sie nazywa SLOWNIK
                ORTOGRAFICZNY???

n.
                • Gość: Kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.50.194.203.dial.dynamic.acc02-dryb-mel.comindico.com.au 07.10.06, 08:53
                  O co ci chodzi? To jest forum, a nie szkola...
                  • Gość: Smarkacz forum vs szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 23:46
                    Chyba kultura obowiązuje wszędzie, a nie tylko w szkole. Pisząc z błędami
                    traktujesz czytelników swoich wypowiedzi jak nieuków. Pisanie z błedami
                    wystawia także świadectwo o autorze i wierz mi, niezbyt pochlebne.
                    • Gość: Kagan Re: forum vs szkoła IP: *.32.221.203.dial.dynamic.acc13-dryb-mel.comindico.com.au 10.10.06, 02:55
                      Ile razy mam ci pisac, ze na tym forum uzywamy jezyka mowionego, a w mowie kazdy robi bledy, chodzi tylko o to, aby te bledy nie przeszkadzaly w odbiorze tresci. Nie badz nudny i sprobuj dojrzec...
              • Gość: Kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.50.194.203.dial.dynamic.acc02-dryb-mel.comindico.com.au 07.10.06, 08:53
                Do Grecji (wl. Pld. Cypr) pojechalem z najlepszymi checiami. Ze studiow i szkoly sredniej pamietalem grecka filozfie, architekture i mitologie. Choc wiedzialem iz wspolczesni Grecy sa prawoslawni, to jednak mi popi i cerkiewki nie pasowaly do Grecji, szczegolnie iz architektura owych cerkiewewk jest na ogol bardzo uboga i nieciekawa. Niestety, Grecy niewiadomo czemu mysla, ze sa bardzo sprytni i kazdego "ksenosa" oszukaja. Udaje sie im to moze czasem z zamoznymi turystami z Zachodniej Europy czy Ameryki Pln., dla ktorych pare funtow/euro to nie majatek. Ale ja tam bylem rok (dokl. prawie 12 miesiecy) i znudzilo mi sie, to chca mnie ci "cwani" Grecy na prawie kazdym kroku oszukac... Do wszechobecnego brudu, braku trawy i chamstwa Grekow nie moglem sie wiec przyzwyczaic. Co do kuchni - nie jest ona zla, choc do wloskiej sie nie umywa. Ale ja przyjechalem na Cypr z Australii, gdzie podstawa wyzywienia jest tania, a wiec tlusta baranina, chleb konsystencji waty i piwo o smaku moczu...
                Pozdr. :)
            • Gość: Kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.50.194.203.dial.dynamic.acc02-dryb-mel.comindico.com.au 07.10.06, 08:44
              "Mieszkalem rok" to znaczy od 1 stycznia do 31 grudnia. "Rok czasu" znaczy 12 miesiecy... Rok kalendarzowy niekoniecznie musi sie rownac rokowi czasu, bowiem miesiace sa roznej dlugosci... Polecam studia z zakresu elementarnej astronomii!
              • Gość: jjj Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 23:27
                astronomia nie ma tu nic do rzeczy, w języku polskim zwrot "rok czasu" nie jest
                poprawny
                • zorbathegreek Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam 09.10.06, 02:35
                  A kto jest wedlug cibie arbitrem tej poprawnosci? Twoja nauczycielka polskiego z podstawowki?
                  Gość portalu: jjj napisał(a): astronomia nie ma tu nic do rzeczy, w języku polskim zwrot "rok czasu" nie jest poprawny
          • Gość: max Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 14:03
            uffff całe szceście ze juz nie mieszkasz tam!!! najlepsze co mogłeś zrobić!
            teraz napisz nam jaki TY-POLAK jesteś wspaniały, pracowity, uczciwy, gościnny,
            abstynent itd:)
            • Gość: Kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.32.221.203.dial.dynamic.acc13-dryb-mel.comindico.com.au 10.10.06, 02:54
              O co ci chodzi? To nie jest watek o mnie. Niezaleznie kim jestem, mam prawo do wlasnej opinii, ktora nie musi sie zgadzac z twoja. Zamiast atakowac mnie ad personam, sprobuj zbic me merytoryczne argumenty swoimi merytorycznymi kontrargumentami. A jak ich nie masz, to siedz cicho!
              • Gość: torbaniegreek Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 22:09
                Kagan! I ty mówisz o dyskusji na argumenty?!
                Weź ty się zastanów co mówisz! Jak możesz żądać od innych rzeczowych
                argumentów, kiedy sam (vide temat o podróży do Aten) robisz uniki.
                Prawo do własnych opinii masz, ale nie rób z ludzi balona!
                • Gość: kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, TEZ nie polecam IP: *.29.221.203.dial.dynamic.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 23.10.06, 10:22
                  Re: podroze - zobaczx www.kagan.com.au
    • Gość: Kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.32.221.203.dial.dynamic.acc13-dryb-mel.comindico.com.au 10.10.06, 02:48
      Kwestia umowy. Zeromski oryginalnie zatytulowal swa nowelke "RozdziUbia nas kruki, wrony". Pozniejsze wersje mialy "rozdziobia" przez "o" zwykle i kreskowane... I tak kazdy wie, ze chodzi o dzioby albo cos do lezenia (lerzenia)... ;)
      Gość portalu: ort napisał(a): piszemy LEŻAK!!! a nie LERZAK wspaniała Polko:)!
    • Gość: toya [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 09:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ania na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: 195.117.255.* 10.10.06, 15:32
      • Gość: Kagan Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.49.194.203.dial.dynamic.acc01-dryb-mel.comindico.com.au 11.10.06, 13:22
        A co ci sie konkretnie nie podoba w Ciechocinku? Teznie?
        • Gość: madzinka2 Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.crowley.pl 11.10.06, 15:16
          A cóż sie tak oburzacie wątkiem??!!!.Kobieta pojechała,zobaczyła,zasmakowała i
          pisze o swoich odczuciach.Mają sie tu miescic wątki samych zakochanych w tym
          kraju??.Sama byłam na krecie pierwszy raz w czerwcu i w zachwyt nie
          wpadłam.Różne są gusta i upodobania i każdy ma prawo do własnej opini na tym
          forum.TU jest wstęp wolny zarówno dla fanatyków jak i sceptyków i tych
          rozczarowanych!!!
          pozdrawiam
          • Gość: maras Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 16:39
            madzinka a co widzialas na tej Krecie poza hotelem?:) mniemam ,że niewiele, no
            pewnie bylas jeszcze na paru dyskotekach gdzie zachwycalas sie szarmanckimi
            Grekami i ich podrywem.
            • Gość: madzinka2 Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.crowley.pl 11.10.06, 17:13
              wiesz co maras???daruj sobie takie komentarze.BYlam z mężem i dzieckiem wiec
              zupelnie błednie postawiona diagnoza!!!Widziałam mniemam wiecej niż ty bywalcu
              dyskotek!!!!
              • Gość: maras Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 13:59
                hahahaha Ty widzials wiecej ode mnie na Krecie?! a to dobre bo musialabys tam
                mieszkac ok 5 lat a nie zrec byle co w hotelu przez tydzien na Krecie
                znawczyni tej wyspy hahahahaha:), to mnie rozbawilas. By sie wypowiadac na
                temat jakiegos miejsca trzeba je dobrze poznac, a nie z prespektywy hotelowego
                lezaka pilnujac rozwydzronych bachorow
                • Gość: micky mouse Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 14:05
                  a co ona, bidna moze wiedziec o Krecie:)?..................................tyle
                  hahahahahaha
          • zorbathegreek Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! 12.10.06, 09:30
            Wreszcie jakis glos rozsadku na tym forum, opanowanym przez ekstreme helenofilska...
            • Gość: maras kagan extrema hellofobiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 14:01
              jakies kompleksy?
              • zorbathegreek Re: kagan extrema hellofobiczna 12.10.06, 14:21
                Kompleksy? Wzgledem wspolczesmych Grekow? Zartujesz chyba...
                • Gość: max wgledem siebie elokwencjuszu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 15:58
                  • zorbathegreek Re: wgledem siebie elokwencjuszu! 17.10.06, 08:25
                    A tobie to o co chodzi?
            • Gość: gosc Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.bb.online.no 12.10.06, 14:35
              Mnie Kreta zachwyciła przyrodą, kuchnią, zapachem i krajobrazem jednakże
              mieszkańcami mocno się rozczarowałam... Spodziewałam się roztańczonych,
              rozśpiewanych, temperamentnych południowców a obserwowałam posępne i nieufne
              twarze... I uwierzcie, nie jestem mrukiem, uśmiech mam wrodzony i leciałam tam
              nastawiona beeerdzo pozytywnie... Oczywiście były wyjątki... sympatyczny kelner
              w tawernie, uśmiechnięty sprzedawca brzoskwiń na targu czy staruszek - sąsiad
              pozdrawiający nas już z daleka. Jednak jeśli chodzi o naród ogólnie, pozostał
              niesmak... Takie same odczucia miał mój mąż, nasi przyjaciele i czwórka rodaków
              poznanych w aquaparku (z którego musieliśmy wracać piechotą 12 km bo taxówkarze
              po prostu nas olali)
              • Gość: Zico Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.static.szczecinek.net.pl 12.10.06, 16:57
                A czego się spodziewaliście od tego społeczeństwa? Z jakimi wyobrażeniami
                jechaliście? Może zbyt dużo się po nich spodziewaliście? Bo ja wyruszając na
                Kretę nie zastanawiałem się jacy są Grecy. I się nie rozczarowałem. Poznałem
                ich (jako turysta oczywiście)i uważam, że są OK
                • ontarian Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! 12.10.06, 18:06
                  jako turysta, to ich slabo poznales
                  • Gość: lil maras,micky mouse i max obecnie hehe IP: *.crowley.pl 12.10.06, 18:17
                    TY nie wiesz kolo ze jak sie nie logujesz to sie twoje IP wyswietla uahhahahaha.
                    Ale czytajac twoje teksty widze ze jestes zbyt ograniczony zeby pewne rzeczy
                    zrozumiec i sie poorientowac hehe
                    • Gość: Kagan Re: maras,micky mouse i max obecnie hehe IP: *.55.194.203.dial.dynamic.acc04-dryb-mel.comindico.com.au 13.10.06, 11:24
                      O co ci chodzi? Co ma me IP do tego? Moge pisac przez proxy, i wtedy zobaczysz to, co ja chce abys ty zobaczyl, madralo! Niby czemu mam sie zreszta wstydzic mego IP?
                  • Gość: Zico Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.static.szczecinek.net.pl 13.10.06, 10:13
                    Mi wystarczyło. Nie jechałem tam szukać przyjaciół, tylko wypocząć i zwiedzić
                    co nieco. A Polakowi nie dogodzisz i już. Choćbys sie starał jak najlepiej-to i
                    tak będzie zrzędzenie, męczenie wora i zgrzytanie zębami. Ot taki naród
                    • Gość: Kagan Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.55.194.203.dial.dynamic.acc04-dryb-mel.comindico.com.au 13.10.06, 11:25
                      Zmien sobie narodowosc, jak ci polska nie odpowiada!
                      • Gość: Zico Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.static.szczecinek.net.pl 17.10.06, 10:48
                        Bez komentarza. Z Tobą nie da się rozmawiać. Nie odpisuj-proszę Cie o to tylko
                        • Gość: Kagan Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.29.221.203.dial.dynamic.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 23.10.06, 10:21
                          Jak nie chcesz abym ci odpisywal, to mnie nie prowokuj!
                          www.kagan.com.au
                      • Gość: pukajacy kagana kagan vel greekzorba in jeszcze z 10 nickow IP: *.otenet.gr 18.10.06, 17:03
                        Kagan do twojej debilku wiadomosci ::
                        Narodowosci nie mozesz zmienic chocbys golym tylkiem napie..j po oltarzu ,
                        palantem sie urodziles palantem umrzesz.
                        Co innego obywatelstwo : jak ty , raz masz polskie , raz kangurowskie Au. jutro
                        np.tureckie..
                        Jezeli nie rozumiesz debilku z kwadratowa glowa jaka jest roznica miedzy jednym
                        a drugim ,twoj problem.
                        • Gość: Kagan Re: kagan vel greekzorba in jeszcze z 10 nickow IP: *.29.221.203.dial.dynamic.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 23.10.06, 10:24
                          Prosze usunac chamskie posty "pukajacego kagana"!
                          www.kagan.com.au
              • Gość: Kagan Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.55.194.203.dial.dynamic.acc04-dryb-mel.comindico.com.au 13.10.06, 11:22
                Co powiesz? Taksowkarze nie chcieli pieniedzy od "ksenosow"? Pierwsze slysze w Grecji! A na Cyprze taksowkarz po prostu zabladzil, bo byl z Larnaki a wiozl mnie z lotniska do Nikozji, ok. 100 km na polnoc od swego miasteczka. Nie znal Nikozji, nie umial czytac planu miasta, dobrze ze przynajmniej znal grecki, to sie (za ma porada) zapytal tubylcow o droge (ale licznika nie wylaczyl)... No coz, Grecy to narodek drobnych oszustow... :(
      • Gość: Vanessa Re: na drugi raz jedz z rodzina do Ciechocinka!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:56
    • Gość: gosc Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.prokom.pl 17.10.06, 14:18
      Ja sie tez przylączam do tego. Kreta jest nudna bylismy tam w tamtym roku i
      zwidzilismy wszystko co bylo w dwa dni, łącznie z samaria a reszte czasu
      platalismy sie bez celu po plazach. Objechalismy wyporzyczonym samochodem ta
      wyspe w zdluz i w szerz. Generalnie lipa i drogo.

Pozdrawiam
      Michał Kosmowski
      A tu opisy moich wyjazdow do Egiptu:
      Egipt 2006: www.wypady.pl/content/view/64/50/lang,/
      Egipt 2004: www.wypady.pl/content/view/55/50/lang,/
      Galeria zdjec podwodnych: galerie.wypady.pl/main.php?g2_itemId=39
      • Gość: gość Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 14:43
        w dwa dni wszystko, ha ha ha. To może to było Kos, a nie Kreta. Bardzo śmieszne,
        wzdłuż i wszerz w dwa dni. Bardzo śmieszne. Rozumiem,że z innych miejsc na
        świecie, to byłeś tylko w Egipcie? Wytrawny z Ciebie podróżnik.
      • tomskey Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam 17.10.06, 15:00
        A Egipt to dopiero rewelacja:) Tam dopiero sie mozna juz za drugim
        pobytem "pochlastac":)
        • bah77 Re: Kreta - polecam... 17.10.06, 21:27
          Ależ przeczytaj te wspomnienia z Egiptu. ;-)))

Przecież to właśnie chodziło o to, że w Egipcie jest piękniej (choć pod wodą) i
          można tam mieć wspaniałe, niezwykłe przeżycia, np.:

"Naczytaliśmy się wszystkiego, co się dało o Egipcie, dużo nam to pomogło, bo
          nasze przekonanie o tym, że to turystyczny, więc dość cywilizowany kraj było
          odrobione mylne."

"Siedzieliśmy tak na schodach dworca kompletnie załamani, na domiar tego ciągle
          ktoś nas zaczepiał, jak nie z jakąś propozycja nie do odrzucenia, hotelu lub
          wycieczki to biedne obdarte dzieci, które prosiły o pieniądze. Koszmar, po
          prosty koszmar!!!"

"Po zakwaterowaniu postanowiliśmy wyjść na spacer zobaczyć miasto itp. Szybko
          jednak zorientowaliśmy się, że nie był to najlepszy pomysł, biegające szczury
          po ulicach i wszędzie panujący bałagan skutecznie nas przestraszył."

"Awantura była niezła łącznie z szarpaniną i rzucaniem się pod koła autobusu.
          Baliśmy się robić zdjęć, a szkoda, bo było by, co pokazać."

itd., itp.

A na Krecie, co?
          Nudne, bo kolorowe krajobrazy, nudne, bo urocze tawerny na każdej nudnej, bo
          malowniczej plaży, nudne, bo bezpieczne miasta, jak np. zabytkowa starówka w
          Chania, więc przecież nie ma nawet co wspominać!

bah77
          • Gość: Kagan Re: Kreta - polecam...??? IP: *.30.221.203.dial.dynamic.acc12-dryb-mel.comindico.com.au 18.10.06, 07:55
            Uzyles starej sztuczki, mianowicie porownales Grecje nie z lepiej rozwinietymi
            krajami, np. z Wlochami, a ze znacznie biedniejszym Egiptem, aby Grecja wypadla
            w tym porownaniu pozytywnie. Ale, pamietaj, ze Egipt tez nalezy do Unii, tyle ze
            Afrykanskiej! ;) Zas Grecy maja ambicje bycia Europejczykami, zas mentalnosc
            maja, niestetty, azjatycka (turecka)... A mieli ponad 100 lat na poprawe, w tym
            ponad 20 lat w UE!
        • Gość: kretynka-od Krety! Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: 217.153.86.* 18.10.06, 15:08
          Sam jestes Kretynem (od Krety oczywiscie - wiec bez obrazy - bo przeciez sam
          obrażasz w ten sposob ludzi..prawda?) i LEPIEJ, ze tacy jak Ty na Krete ani do
          Grecji jezdzic nie beda! Zdecydowanie!
          • Gość: Kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.29.221.203.dial.dynamic.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 23.10.06, 10:28
            No coz, sam nick "kretynka od Krety" duzo mowi o jego posiadaczce!
            www.kagan.com.au
          • Gość: Vanessa Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:58
            Popieram !!
            NIE DLA CIEBIE KRETA< DUPKU !!!!
      • Gość: Andi Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 11:28
        Widać,że kolega nie był na Krecie,albo wyspy mu się pomyliły.Krety NIE DA się
        zwiedzić w dwa dni;my podczas tygodniowego pobytu w Hersonissos mieliśmy
        samochód na 4 dni i udało nam się objechać wyłącznie bzęść wschodnią
        (Lasithi,Vai,Agios Nicolaos,Elounda,Spinalonga,Ierapetra...Matala była
        najbardziej na zachód wysuniętym miejscem,do którego udało nam się
        dotrzeć).Prosiłabym o dokładną instrukcję,jak można zwiedzić CAŁĄ Kretę w dwa
        dni...może uda nam się to podczas następnego pobytu? ;-))
        • Gość: Andi Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 11:31
          Oj,to miało być wyżej...komentarz do postu niejakiego Gościa
      • iberia30 Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam 23.10.06, 12:41
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Ja sie tez przylączam do tego. Kreta jest nudna bylismy tam w tamtym roku i
        > zwidzilismy wszystko co bylo w dwa dni, łącznie z samaria a reszte czasu
        > platalismy sie bez celu po plazach. Objechalismy wyporzyczonym samochodem ta
        > wyspe w zdluz i w szerz. Generalnie lipa i drogo

oj synek synek chyba palcem po mapie :-DDDDDDDDDDD
    • Gość: Kasia Warszawa Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.aster.pl 19.10.06, 07:59
      Sa gusta i guściki. Byłam z rodzinką na Krecie w zeszłym roku na 2 tygodniowym
      urlopie i do dzisiaj jestem tym miejscem zafascynowana. Byliśmy w Hersonisos w
      hotelu Eri Palace i było świetnie mimo, ze kawałek drogi do plazy. Wynajeliśmy
      samochód i zwiedzaliśmy wyspę od Chani aż po Vai. Jestem bardzo zadowolona z
      tego wyjazdu i z przyjemnością go kiedyś powtórze. Miejscowi bardzo mili,
      uśmiechnięci. Polecam Kretę. Pozdrawiam serdecznie wszystkich wielbicieli tego
      miejsca :-))))
    • eridan Re: Trolle to lubią 20.10.06, 19:50
      Hura! Trolle uwielbiają takie wątki. Przewiduję wpisów moc. Niektóre znajome
      nicki już są. Jak pięknie jest jechać na innych! Zapomniałaś dodać słowo o
      wszechobecnych śmieciach, beczących bez szacunku kozach i śmierdzących
      hałaśliwych motorynkach. A ileż tego złomu po wąwozach i plażach! Nasi
      złomiarze tam jeszcze nie dotarli, ale to kwestia czasu, w końcu Grecja już
      otworzyła rynek pracy.
    • Gość: viola Urodzeni malkontenci. IP: *.chello.pl 21.10.06, 10:10
      Was można spotkać wszędzie gdzie docierają Polacy; jedyne rozsądne wyjście to
      trzymać się od was z daleka. Potraficie zepsuć innym turystom wypoczynek
      wybrzydzając na wszystko dookoła; psujecie też opinie Polakom podróżującym po
      świecie z zamiłowania do przyrody i innych nacji.

Elu naucz się dziergać i spędzaj urlop w domu robiąc szaliki dla członków
      rodziny a będą ci wdzięczni gdy nadejdzie ostra zima. Turyści korzystający z
      tego forum nie mają żadnej satysfakcji ani pożytku z twojej subiektywnej oceny
      Krety; zwłaszcza ci co ją już poznali i czekają na kolejny urlop aby na nią
      powrócić.

• Gość: Bor Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.itaka.pl 22.10.06, 10:30
      Wybacz, ale Twoja inantylność pobija wszystko. Jedź lepiej na wczasy do Sopotu.
      • Gość: Kagan Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.29.221.203.dial.dynamic.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 23.10.06, 10:30
        Infantylni sa raczej milosnicy wspolczesnej Grecji...
        www.kagan.com.au
        • amigo50 Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam 23.10.06, 12:26
          Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Infantylni sa raczej milosnicy wspolczesnej Grecji...

Bardzo dziękuję za wystawioną ocenę w imieniu swoim przede wszystkim, a myślę,
          że także w imieniu wielu innych miłośników współczesnej Grecji.
          • zorbathegreek Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam 24.10.06, 03:49
            No coz, infantylnosc polega na glownie na tym, ze sie bardzo kocha mame i tate, i nie widzi w nich zadnych wad, choc to tez ludzie...
            • Gość: pomoc_domowa Paranoicy są wśród nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 05:57
              zorbathegreek napisał:

> No coz, infantylnosc polega na glownie na tym, ze sie bardzo kocha mame i
              tate,
              > i nie widzi w nich zadnych wad, choc to tez ludzie...

Projekcja jest schorzeniem psychicznym z grupy paranoi. Tylko czy paranoję
              można leczyć?
              Obawiam się Kaganie, Zorbathegreek czy jak ci tam jeszcze, że jesteś
              przypadkiem nieuleczalnym. Szkoda, że jesteś i zostaniesz paranoikiem.
              • Gość: Kagan Re: Paranoicy są wśród nas IP: *.50.194.203.dial.dynamic.acc02-dryb-mel.comindico.com.au 25.10.06, 13:29
                A ty, "pmoco domowa", jak sowieccy biurokraci, uznajesz kazdego, kto ma nieortodoksyjne poglady, za chorego psychicznie. Gdyby dac ci wladze, to bys pewnie wszystkich, ktorzy mysla inaczej niz ty, pozamykala w wiezieniach, obozach koncentracyjnych i szpitalach psychiatrycznych. Cos podobnego bylo tez niedawno praktykowane w Grecji (za rzadow polkownikow, ktore zakonczyly sie zreszta szczegolnie tragicznie dla Grekow cypryjskich) ... :(
    • iberia30 Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam 23.10.06, 10:57
      Gość portalu: ela5pm napisał(a):

> Nie polecam Krety z uwagi na nieuprzejmosc i lenistwo jej mieszkancow to na
      pierwszym miejscu.

hhaha kobieto spojrz na Polske i Polakow...do nas NIKT nie powinien przyjezdzac.

>Po drugie uwazam, ze Kreta jest przereklamowana i tak naprawde to nie ma co na
      niej zwiedzac.

hahahah po raz drugi.... wybacz ale szkoda czasu zeby cie uswiadamiac.

> Wiekszosc plaz jest kamienistych a nieliczne piaszczyste sa bardzo
      zatloczone.

ameryke odkrylas.......na drugi raz znaim GDZIEKOWLIEK pojedziesz to z laski
      swojej poczytaj, poszperaj w necie i dowiedz sie co miejsce docelowe oferuje
      turystom.

> Kreta jest bardzo gorzysta i podrozowanie po niej powoduje spadki cisnienia
      i zawroty glowy .

???? owszem jest gorzysta ale bez przesady z tymi zawrotami glowy..:-DDDDd

> Spedzilam 2 tygodniowy urlop z rodzina w Rethymno, gdzie jest dosc fajna
      Starowka ale handlarze potrafia byc prawdziwie hamscy.

bzdura kolejna + blad ortograficzny,wroc sie dziecko do szkoly to moze
      zaczniesz pisac po polsku i uzupelnisz wiedze o Krecie.

>
      > Same dobre rzeczy czytalam o Krecie nim wybralam ten kierunek i mialam bardzo
      pozytywne nastawienie. Czy jest ktos kto podobnie jak ja rozczarowal sie to
      Mitycznym Wyspa?

jestes chyba w mniejszosci i mam nadzieje, ze nie spotkam Cie malkontentko na
      swojej drodze.
    • iberia30 Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzilas na 23.10.06, 12:43
      wczasy?
      Niech zgadne:Krynica?Hel? A moze Kozia Wolka?

a tak poza tym to chyba jestes kolejnym alterg ego Kagana i zorbythegreeka-bo
      jako typowa polska malkontentka jakos nie pisalas, ze np. hotel byl do bani i
      jedzenie nudna itd-zawiodlas mnie rotfl
      • zorbathegreek Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 24.10.06, 03:50
        A ty "iberio" bylas gdzies kiedys poza Polska i Grecja?
        • iberia30 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 24.10.06, 10:22
          zorbathegreek napisał:

> A ty "iberio" bylas gdzies kiedys poza Polska i Grecja?

wystarczy, ze poczytasz moje posty na forach turystycznych gazety to sie
          dowiesz, ale specjalnie dla ciebie grekus:
          w tym roku:Egipt, Dubllin, Amsterdam+Enschede, Muenster, Villingen-Schwenningen
          i Schwarzwald.
          2005r:Praga, Gran Canaria+Tene, Paryz, Luksemburg, St.Petersburg, VS,Szwajcaria
          (Bazylea, Zurich,Schaffhausen).
          w latach ubieglych:Dania, Norwegia, Ukraina, Austria, Czechy, Slowacja, Wegry,
          Wlochy z San Marino, Hiszpania z Andora,Niemcy.

Czy zaspokoilam Twa ciekawosc?
          • Gość: Kagan Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila IP: *.50.194.203.dial.dynamic.acc02-dryb-mel.comindico.com.au 25.10.06, 13:32
            Bedac w tylu miejscach powinnas zauwazyc, ze wspolczesna Grecja to brod, smrod i ubostwo. Nic ci tez nie mowi fakt, ze najlepsi znawcy greckiej starozytnosci to Niemcy i Anglicy. Nawet Polacy znaja lepiej starogrecka kulture niz wspolczesni Grecy, ktorzy ze starozytnymi maja tyle wspolnego, co wspolczesni Egipcjanie z tymi z czasow faraonow...
            PS: A wsyatwilas kiedys nos poza Europe, aby uzyskac szersza perspektywe?
            • seatac kaganek oswiaty 25.10.06, 14:14
              Szanowny adwersarzu...
              Czyniac innym uwagi, nalezy zwrocic uwage na to, czy samemu bladzac z glowa w
              chmurach, nie wchodzi sie w bloto.
              Piszac o rzadach pulkownikow nalezy odroznic ich od polek (chocby sklepowych),
              a brud i smrod, choc podobnie brzmia, pisza sie jednak inaczej.
              A poza tym... najpierw pytanie do Iberii...a gdzie bylas poza Polska i
              Grecja...teraz...gdzie poza Europa.... za chwile zapytasz czy widziala Ziemie z
              orbity.
              Jak widac, wystarczy pojechac do Australii, a ortografie diabli biora...
              T.
              • zorbathegreek Re: kaganek oswiaty 25.10.06, 14:52
                Widze, ze koniecznie musisz sie czegos doczepic. Jak nie do meritum, to przynajmniej do pisowni... Zazdroscisz mie tej Australii, czy co? Zapewniam cie, ze nie ma czego...
                PS: Na orbite sie nie wybieram. Czy wiesz jak upierdliwe jest korzystanie z ubikacji w stanie niewazkosci?
            • iberia30 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 25.10.06, 18:19

> Bedac w tylu miejscach powinnas zauwazyc, ze wspolczesna Grecja to brod,
              smrod i ubostwo.

naucz sie czytac ze zrozumieniem:napisalm, ze bylam na Krecie-to co zadajesz
              durne pytanie na temat Grecji?
              Nie bylam w Grecji kontynentalnej i na razie sie tam nie wybieram i to nie
              bynajmniej z powodu-jak twierdzisz brudu-tylko mnie tam nie ciagnie, wole
              wyspy, planuje Rodos, Karpatos, Kitire.

>Nic ci tez nie mowi fakt, ze najlepsi znawcy greckiej starozytnosci
              > to Niemcy i Anglicy. Nawet Polacy znaja lepiej starogrecka kulture niz
              wspolczesni Grecy, ktorzy ze starozytnymi maja tyle wspolnego, co wspolczesni
              Egipcjanie z tymi z czasow faraonow...

co to ma do rzeczy?Idac tym tokiem rozumowania proponuje nie jezdzic do Niemiec
              bo ich poziom wiedzy na temat geografii jest.....mierny.

> PS: A wsyatwilas kiedys nos poza Europe, aby uzyskac szersza perspektywe?

A potrafisz czytac?Jesli dla Ciebie Egipt czy GC leza w Europie to odpowiedz
              brzmi NIE.

Nie bylam ani w Ameryce ani w innych dziwnych zakatkach swiata.Marzy mi sie
              Japonia, Chiny, USA-mam jeszcze czas aby tam zawitac.
              • Gość: pomoc_domowa Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 01:32
                To już kolejna osoba, która zwraca uwagę Kaganowi na konieczność czytania ze
                zrozumieniem, ale spokojnie, Kagan coś wymyśli i ponownie odwróci kota ogonem i
                skieruje dyskusję na inny temat. Ma to opanowane do perfekcji.
                Nie zdziw się iberio, jeśli dostaniesz od niego instrukcję, że do Chin nie
                warto jechać, bo tam bieda i nędza, do USA nie jedź, bo tam murzynów gnębią a
                do Japonii nie jedź, bo...
                ...w Grecji brud i smród, na Cyprze motorki kradną, na orbicie też źle, bo tam
                też pewnie bród i smród skoro istnieje problem nawet z załatwianiem potrzeb
                fizjologicznych,itd, itp.
                Pojedź do Australii, choć i tam, sądząc z jego wypowiedzi nie jest
                najciekawiej, ale może praca w jakiejś firmie (np transportowej) pozwoli Ci
                trochę poznać kraj i ludzi. On już to ma za sobą, więc wie.
                Wie! I to co on wie i mówi jest jedynie słuszne!
                • zorbathegreek Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 26.10.06, 10:39
                  Kolejna madrala, co z dyskusji na temat Grecji, zrobila dyskusje na temat mej osoby. Niestety, atakujac ma skromna osobe dowodzicie tylko, ze mam merytorycznie racje, bo inaczej zbijajliscie by moje argumenty zamiast mnie szkalowac...
              • zorbathegreek Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 26.10.06, 10:37
                Grecja to glownie Ateny i okolice, a nie wysepki. Wyspy greckie tak sie maja do Aten, jak Mazury czy Bialowieza do Warszawy. Nie znasz wiec prawdziwej Grecji, i tyle... I co jest ta tajemnicza GC? Generalna Cukiernia?
                • iberia30 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 26.10.06, 12:31
                  zorbathegreek napisał:

> Grecja to glownie Ateny i okolice, a nie wysepki. Wyspy greckie tak sie maja
                  do Aten, jak Mazury czy Bialowieza do Warszawy. Nie znasz wiec prawdziwej
                  Grecji,i tyle...

ameryke odkryles....litosci, przeciez napisalam, ze bylam na Krecie a nie w
                  Grecji, anprawde masz problem ze slowem pisanym czy sie czepiasz?

>I co jest ta tajemnicza GC? Generalna Cukiernia?

rece mi opadly, anprawde polski jezyk i czytanie ze zrozumienim to dla ciebie
                  wielki klopot.
                  Poza tym taki obiezyswiat jak TY a nie wie co znaczy GC?Nawet jesli nie wiesz
                  to mozna to wywnioskowac z tego co pisalam wczesniej, ale extra dla ciebie
                  oswiece cie:GC to Gran Canaria a Tene to Teneryfa, alles klar?
                  • Gość: Kagan Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila IP: *.55.194.203.dial.dynamic.acc04-dryb-mel.comindico.com.au 27.10.06, 08:43
                    Iberio! GC moze rownie dobrze znaczyc Great Chicago, Good Choice, Glen Collins itp. itd.
                    Zreszta uzywanie slangu niezbyt dobrze swiadczy o czlowieku, choc Hollywood dosc skutecznie lansuje slang (na ogol amerykanskich murzynow). Ale ja w U$A i w Afryce bylem latami, wiec sie murzynami nie zachwycam...
                    Gdyby to GC bylo na forum "Hiszpania", to moze by mi w glowie jakis dzwonek zadzwonil, ale wybacz, skrot GC niewiele znaczy na forum GRECJA i CYPR - rownie dobrze mogl byc to wlasnie skrot of Grecji i Cypru!
                    • zico72 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 27.10.06, 09:16
                      Grecja i Cypr byłoby G&C :) No musiałem to napisać, bo polemika Twoja by się
                      skończyła. Dalej-jedź z nami ostro po bandzie. Skoro byłeś w USA (a hokej jest
                      tam popularny) więc wiesz jak jechać po bandzie:) Dodam jednak, że chyba
                      wszyscy zrozumieli co znaczy skrót GC prócz Ciebie. Tylko Ty bowiem zadałeś to
                      pytanie. Znowu rozmywamy temat-ale jaaaazda!!
                      • zorbathegreek Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 27.10.06, 14:59
                        Jak taka jestes dobra w skrotach, to roszyfruj nastepujace skroty:
                        SA
                        USA
                        PNG
                        NT
                        VIC
                        NH
                    • iberia30 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 27.10.06, 13:54
                      juz lepiej ci?Popisale sie jak zwykle , jestes alfa i omega wiec konczmy te
                      prowadzace donikad dywagacje.
                      • Gość: Ania Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila IP: *.volta.net.pl 27.10.06, 14:02
                        Kreta jest cudowne, mieliśmy wynajete auto na 4 dni - zwiedzilismy kupe
                        swietnych miejsc. Kretenczycy niezwykle sympatyczni, spokojni, pogodni - Polacy
                        moga sie od nich uczyc luzu. Polecam Krete ale nie z biurem Ecco Holiday!
                      • zorbathegreek Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 27.10.06, 15:00
                        Na razie to jestem "vita", ale niebawem awansuje na "alfe"...
                        • Gość: popychacz kagana Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila IP: *.otenet.gr 27.10.06, 17:26
                          kagan vel zorba ..
                          jak dla mnie jestes juz alfa...
                          Tak ze juz mozesz spac spokojnie gdyz jestem calym alfabetem od alfy do omegi..
                          Ty masz racje a my bedziemy spokoj od twoich palanckich tekstow pelnych zajadow.
                          • Gość: Kagan Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila IP: *.32.221.203.dial.dynamic.acc13-dryb-mel.comindico.com.au 29.10.06, 01:25
                            Na poczatek wymysl sobie bardziej oryginalnego nicka niz "popychacz kagana", a potem moze podyskutujemy...
                            • iberia30 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 29.10.06, 07:44

> Na poczatek wymysl sobie bardziej oryginalnego nicka niz "popychacz kagana",
                              a potem moze podyskutujemy...

a Ty sie moze najpierw zaloguj to potem podyskutujemy.
                              • zorbathegreek Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 30.10.06, 02:36
                                A co ma do tego logowanie?
                                • iberia30 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 30.10.06, 10:39
                                  zorbathegreek napisał:

> A co ma do tego logowanie?
                                  skoro dla ciebie ma znaczenie czyjs nick to dla mnie znaczenie logowanie.
                                  • magdalena964 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 01.11.06, 00:28
                                    A ja zupełnie zgadzam się z "zorbathegreek"... w odczuciach jeżeli chodzi o
                                    Grecję, a konkretnie Kretę...2 tyg. temu wrociłam z tej "mitycznej wyspy"...
                                    • voyager747 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 01.11.06, 11:16
                                      Hm... co w takim układzie ludzie, którym podoba się Kreta i ogólnie Grecja mogą
                                      Ci przekazać? Moim zdaniem tylko serdeczne wyrazy współczucia.
                                      Jeśli zgadzasz się z tym gościem, to serdecznie Ci współczuję. Ja już byłem na
                                      Krecie dwa razy i pewnie jeszcze tam wrócę. To co wypisuje zorba-kagan o
                                      zacofaniu, brudzie, lenistwie, nieuczciwości mieszkańców itp. nie ma nic
                                      wspólnego z wypoczynkiem. Jedyne co mi się nie podoba to np. brak śmietniczek w
                                      miejscach widokowych, tam niestety jest trochę śmieci, ale to nie wpływa aż w
                                      takim stopniu,żeby wypisywać to co Zorba-Kagan. Trudno jest wymagać,żeby w
                                      Grecji było tak jak np. w Szwajcarii ale na tym właśnie polegają róznice
                                      pomiędzy krajami i kulturami. Jeśli jadę np. do Egiptu to wiem,że mogę się
                                      spodziewać namolnych sprzedawców a jeśli jadę do USA, to nie. I to są właśnie
                                      różnice, których Zorba nie może pojąć, to smutne. Nie mam zamiaru go obrażać i
                                      wypisywać,że jest głupi itp. ale wystarczy poczytać jego twórczość i można sobie
                                      wyrobić odpowiednie zdanie. Grecja,Turcja, Cypr, to są na 100% kraje których On
                                      nie lubi i może " dyskutować" o tym latami. Nie wiem tylko po co, bo każdy kto
                                      tam był i mu się spodobało ma swoje zdanie i Zorba go nie przekona.
                                      Tak,tak w Turcji też byłem klilka razy i też mi się podobało i nie obchodzi mnie
                                      to jaka tam jest religia, rząd itp. na tygodniowym wypoczynku i zwiedzaniu to
                                      nie jest aż takie istotne.
                                      Wracając do tematu, to zastanawiam się zawsze gdzie jest fajnie, gdzie się
                                      podobało ludziom, dla których np. Kreta jest brzydka i przereklamowana. Czekam
                                      na opinie, gdzie jest fajnie?
                                      I bardzo proszę nie pytajcie gdzie dotąd byłem i co widziałem.Wystarczy kliknąć
                                      na link w podpisie( fotosik), tam jest mała część zdjęć z moich wyjazdów.
                                      Pozdrawiam wszystkich miłośników Grecji.
                                      • magdalena964 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 01.11.06, 11:49
                                        Swoje zdanie podtrzymuję. Wyrazy współczucia nie są potrzebne. Ja piszę z
                                        perspektywy mieszkańca Krety, nie turysty. Mieszkałam tam na stałe, prowadziłam
                                        firmę i świadomie zrezygnowałam, wracając do Polski.
                                        Patrząc okiem turysty Kreta wydaje się zupełnie inna..
                                        Pozdrawiam.
                                        • voyager747 Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 01.11.06, 16:28
                                          To jest właśnie forum turystyczne i raczej turyści je czytają. Turyści
                                          wyjeżdżają na tydzień lub dwa i wracają. Ja nigdzie nie pisałem,że chcę się tam
                                          osiedlić na stałe, ale na tygodniowy wyjazd jest ok.
                            • Gość: Aga Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila IP: *.c31.msk.pl 03.01.07, 21:02
                              Kagan ma obsesję również na punkcie Turcji,a właściwie nawet większą niż na
                              punkcie Grecji.Spójrzcie na forum.Przez wiele miesięcy przed podróżą do Turcji
                              czytałam jego wypowiedzi,teraz chcę jechać na Kretę(2-gi raz) i znowu Kagan na
                              forum.Biedny człowiek.
                  • turhotel Re: Elunia pochwal sie gdzie do tej pory jezdzila 03.01.07, 21:12
                    Kreta jest śliczna.
    • Gość: mmena Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.crowley.pl 09.11.06, 10:22
      O rany, ale post!
      Nie, ja sie nie rozczarowalam. Grecy, ktorych spotkalam byli b. mili. Na plazy
      (piaszczystej) lezacej 20 m od hotelu bylo 10 osob na krzyz (bylam na poczatku
      wrzesnia), nie mialam zawrotow glowy ani spadkow cisnienia (idz do lekarza,
      jesli cierpisz na to).
    • ksad Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam 11.11.06, 12:36
      Ja uwazam ze jest super, tylko najlepiej samemu sobie zaplanowac zwiedzanie. My
      wynajelismy samochod na 5 dni, w ciagu ktorych zwiedzilicmy cala srodkowa i
      zachodnia czesc wyspy. Czyli wszystkie najciekawsze miejsca,najpiekniejsze
      plaze, male wioski gdzie mozna spotkac nie tylko kozy ale i osiolki, ruiny,
      groty ze stalaktytami i stalakmitami, oczywiscie Samaria. Bylo po prostu
      pieknie.
      Ocywiscie to kwestia upodoban. Poderzewam ze gdybysmy caly czas siedzieli w
      hotelu i ewentualnie korzystali z wycieczek fakultatywnych, to moglibysmy
      myslec podobnie jak ty.
      A co do ludzi to sa rozni, zapewniam ze w polsce np. jezdzac komunikacja
      miejscka jest gorzej. Tylko jestesmy do tego przyzwyczajeni.
    • Gość: Vanessa Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:49
      Mylisz się ogromnie. Ja byłam w sierpniu 2006 na wakacjach na Krecie a
      dokładnie w Hersonissos. BYŁO SUPER. Wyspa przepiękna , ludzie sympatycni ,
      słońce , morze i wogóle.super !!! poznałam fantastycznych ludzi z Polski i
      Greków rownież. Byłam z bp Orbis i spisali się na 6 !!!!!!!!!!!! A ty widocznie
      nie umiesz bawić si i wyluzować !!!!! NIE JESTEŚ PĘPKIEM ŚWIATA !!!
      Pozdrowionka :-))
    • Gość: Maks Re: Kreta - kretynski pomysl, nie polecam IP: *.acn.waw.pl 02.12.06, 12:00
      Osobiście polecam wyspę WOLIN. Nie ma na niej ani kamienistych plaż, ani tabunów
      turystów. Dodatkowo, nie trzeba na nią lecieć samolotem. Nie ma też
      cudzoziemców, którzy mówią w niezrozumiałym przez niektórych języku. W
      zachodniej części wyspy znajduje się znane uzdrowisko – Międzyzdroje. Poza tym
      na wyspie zlokalizowanych jest kilka mniejszych kąpielisk – Międzywodzie,
      Wisełka, Dziwnów. Na wyspie Wolin jest łącznie 281 km oznakowanych szlaków
      turystycznych.
      Pozdrowienia z Polski, dla całego forum greckiego przesyła Maks.
      • Gość: pukajacy kagana zgoda z tym Wolinem ,tylko powiedz mi co mi tam IP: *.otenet.gr 02.12.06, 18:29
        mozesz zaoferowadc poza tlustymi fokami i tlusciochami w wasach ?
        Poza bigosem serwowanym i szmalcem co inego moge tam zjesc ?
        Slonca za chiny nie uwidzisz.
        Woda w morzu zimna jak zwykle nie przekraczajaca 15/17 stopni.
        Zasyfione morze jak w reszcie baltyku ,wszystkie horoby zapewnione.
        No tak pozostaja panienki ze pelna skala horob wiadomych.
        Zlodzieje tak samo na miejscu.
        Wiec Maks co ma ten wolin do zaoferowania ???
        • Gość: Maks Re: Przeciwnicy Krety - polecam wam Wolin IP: *.acn.waw.pl 03.12.06, 20:35
          Na Wyspie Wolin znajdziesz...

Trudno o lepszy wybór na wakacje nad morzem... Jeżeli dopiero się
          zastanawiasz, czy tu przyjechać - pomyśl dwa razy, zanim weźmiesz pod uwagę inną
          opcję. Nigdzie indziej nad polskim Bałtykiem nie znajdziesz miejsca, które
          zarówno Natura, jak i Kultura obdarzyłyby tak hojnie.

Tylko tutaj znajdziesz tyle odmiennych krajobrazów -leśne ostępy, dzikie
          plaże i spokojne wioski, jak i pulsujące życiem kurorty. Łagodne wydmy, urwiste
          klify; pierwotną, górzystą puszczę, pola i łąki po horyzont, zalewy i delty rzek
          z trzcinowiskami, leśne jeziora... Ale także pamiątki potęgi sprzed tysiąca lat,
          słowiańskie kurhany, ślady szwedzkiego i pruskiego panowania, i w końcu -
          jeszcze świeże ślady militarnej obsesji Hitlera.
          Odpoczniesz, wyleniuchujesz, zmęczysz, rozerwiesz się, nauczysz, najesz,
          odchudzisz - wszystko co tylko chcesz! Jedno jest pewne - wrócisz zadowolony, z
          ochotą na jeszcze...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka