Dodaj do ulubionych

wyboryosielsko.2010.pl

05.11.10, 13:19
jest coś więcej o kandydatach

www.wyboryosielsko2010.pl
Obserwuj wątek
    • mieszkaniecniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 05.11.10, 18:25
      Strona bardzo przejrzysta, o przyjemnej szacie graficznej i co najważniejsze pokazująca profile kandydatów. Sądzę, że dobra inicjatywa informacyjna przed wyborami.
    • osielsko Re: wyboryosielsko.2010.pl 06.11.10, 12:36
      Gratuluje pomyslu! W koncu podejscie profesionalne!

Nie jestem zwolennikiem PO ale potrafie docenic, iz pokazaliscie panstwo wyborcom siebie i wlasne programy.
      Mam nadzieje, ze strona nie zniknie i bedziemy mogli Was rozliczyc za 4 lata z tego, co napisaliscie.

Powodzenia 21-go!
    • osielsko21 Re: wyboryosielsko.2010.pl 06.11.10, 16:34
      bardzo fajna stronka - dziękuję za informacje i do zobaczenia "na żywo" z kandydatami..... Pozdrawiam....
    • edi_osielsko Re: wyboryosielsko.2010.pl 06.11.10, 18:18
      Strona w miarę profesjonalna!
      Tylko szkoda, że brak kandydatów, którzy znają problemy gminy Osielsko...

Czy ktoś na forum orientuje się kto jeszcze startuje w wyborach poza kandydatami popieranymi przez PO?
      • dalekoodgminy Re: wyboryosielsko.2010.pl 06.11.10, 21:05
        Jak to nie ma takich??? Przecież ekipa , która od wielu lat piastuje stanowiska radnych zna doskonale nasze problemy. Dlatego jest tak , jak jest. Strona ładna i przejrzysta , dużo haseł programowych lecz nadal cisza w naszym realnym światku. W Bydzi aż zatrzęsienie ulotek i plakatów oraz spotkań z mieszkańcami a u nas nadal cisza. czy naprawdę kandydaci myślą że będziemy głosować jak barany na chybił - trafił lub na pierwsze nazwiska z list?
        • niemczxyz Re: wyboryosielsko.2010.pl 06.11.10, 21:27
          W Niemczu pokazały się plakaty jednego z ,,platformsów". Ale z tego co przeczytałem to ubiega się o mandat radnego powiatowego. Nadal cisza o naszych gminnych radnych....
        • osielsko21 Re: wyboryosielsko.2010.pl 07.11.10, 14:01
          Może będą spotkania na żywo - a może "kandydaci" (nie tylko PO) boja się takich spotkań z wyborcami.....? Życie pokaże...
          • one.inteligent Re: wyboryosielsko.2010.pl 07.11.10, 14:32
            Strona jak naj bardziej na tak... sam pomysl i odwaga...
            ale programy kandydatow to juz nie porozumienie.... nic nowego Pan Przyszly Wojt w programie ma ciekawy puntk odnosnie posiedzien RG ale jak sie ma to z prawnego punktu widzenia to juz inna bajka.
            Spokój bezpieczeństwo porządek a teraz go nie ma ? Co to za ogólniki? Proces Integracji ? a to nie Niemcz jej najbardziej nie chce ?

Plusy za fachowość widać ze dość bogate CV w zakresie budownictwa itp tylko czy ono posłuży gminie jako całości czy tylko tam gdzie jest kasa ? tu juz bym taki pewny nie byl.

Działać tylko w interesie mieszkańców naszej społeczności? rozumiem tych zameldowanych w Gminie?

Rozbudować gminną sieci kanalizacyjną, wodociągową, gazową i energetyczną; a czy nie jest rozbudowywana ? jesli tak to wypadało by napisać jak zamierza pan to przyspieszyć ale tego zapewne pan kandydat jeszcze nie wie.

Co do reszty kandydatów

co to za programy
            :"Aktywnie uczestniczyć w rozwoju życia kulturalnego i inicjować ciekawe imprezy dla wszystkich mieszkańców Gminy,
            Dbać o potrzeby dzieci i młodzieży oraz pomóc w prawidłowym ich rozwoju przez zaangażowanie się w oświatę".

No litosci. Jak Radny niby na to ma mieć wpływ ?
            czytal ktos ustawy jakies tutaj czy od paragrafów boli głowa.

czy
            "Zajmować się sprawami ochrony środowiska", ze co bedzie pan wspomagal roznosic karmiki zimia ?
            "Porządku i bezpieczeństwa w Gminie", co druga bez użyteczna straż gminna ?

Zagospodarowania przestrzennego. Pan od przyrody za gospodarkę przestrzenna sie lepiej nie bierze ;) S5 właśnie przez takie pierdoly nawet nie zaczęta.

Zadbam o:
            -marginalizację zabudowy wielorodzinnej w opracowywanych planach zagospodarowania przestrzennego,

nie lepiej wyznaczyć odpowiedni region w gminie i rozpoczac zabudowe wielorodzina w oparciu o jakieś konkretne planowanie a nie ciagle mowic nie nie nie i tak to naszej gminy nie ominie czy to nie jakis POPULIZM i walka o glosy ludzi z Niemcza i okolic ;] ?

Utwardzenie dróg w okręgu nr 6 w Osielsku (obszar dotychczas zaniedbany przez władze gminy). sobie jaja ktos tu robi? nie którzy mieszkańcy gminy czekają 15 lat i więcej na drogi a powstają jednak głownie w u nowych mieszkańców Osielska czy Niemcza

Być animatorem kultury,
            Zajmować się sprawami prawa lokalnego stanowionymi przez Radę Gminy,

a ten pan to odrazu niech złoży pióro i nie pisze takich ogolnikkow nie masz pomyslu na wybory nie kandyduj.

Jestem za taka akcja jak ta storna jednak to tylko pokazuje jak mało kompleksowi sa kandydaci, jak mało fachowości nich jest jesli chodzi o wzije tego co robia radni i tego co mozna zrobic. Kazdy krytykuje Posłow RP a jak przychodzi co do czego to programy wyborcze niczym SAMOBORNY a niby kandydatom PO daleko do tego jak widac nie bardzo.

Ktos powie naucza sie w sowim czasie takim tokiem myslenia lepiej zostawic tak jak jest bo tamci juz sie nauczyli czegos przez 4 lata.

Uważam ze nie których kandydatów sam bym mogl reklamować i walczyć o ich glosy ale tych którzy piszą w swoich programach takie brednie, takie ogólniki chętnie zapytał bym na jakimś spocie wyborczym co mieli na mysli. Nie chcial bym wteyd uslyszec czegos w stylu yyyyy yyyy yyyyy yyyy I jazda z kartki co wczesnie wydukali.
            • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 07.11.10, 18:27
              one.inteligent napisał:

> Strona jak naj bardziej na tak... sam pomysl i odwaga...
              > ale programy kandydatow to juz nie porozumienie.... nic nowego Pan Przyszly Woj
              > t w programie ma ciekawy puntk odnosnie posiedzien RG ale jak sie ma to z praw
              > nego punktu widzenia to juz inna bajka.
              > Spokój bezpieczeństwo porządek a teraz go nie ma ? Co to za ogólniki? Proces In
              > tegracji ? a to nie Niemcz jej najbardziej nie chce ?
              >
              > Plusy za fachowość widać ze dość bogate CV w zakresie budownictwa itp tylko czy
              > ono posłuży gminie jako całości czy tylko tam gdzie jest kasa ? tu juz bym tak
              > i pewny nie byl.
              >
              > Działać tylko w interesie mieszkańców naszej społeczności? rozumiem tych zameld
              > owanych w Gminie?
              >
              > Rozbudować gminną sieci kanalizacyjną, wodociągową, gazową i energetyczną; a cz
              > y nie jest rozbudowywana ? jesli tak to wypadało by napisać jak zamierza pan to
              > przyspieszyć ale tego zapewne pan kandydat jeszcze nie wie.
              >
              > Co do reszty kandydatów
              >
              > co to za programy
              > :"Aktywnie uczestniczyć w rozwoju życia kulturalnego i inicjować ciekawe imprez
              > y dla wszystkich mieszkańców Gminy,
              > Dbać o potrzeby dzieci i młodzieży oraz pomóc w prawidłowym ich rozwoju przez z
              > aangażowanie się w oświatę".
              >
              > No litosci. Jak Radny niby na to ma mieć wpływ ?
              > czytal ktos ustawy jakies tutaj czy od paragrafów boli głowa.
              >
              > czy
              > "Zajmować się sprawami ochrony środowiska", ze co bedzie pan wspomagal roznosic
              > karmiki zimia ?
              > "Porządku i bezpieczeństwa w Gminie", co druga bez użyteczna straż gminna ?
              >
              > Zagospodarowania przestrzennego. Pan od przyrody za gospodarkę przestrzenna sie
              > lepiej nie bierze ;) S5 właśnie przez takie pierdoly nawet nie zaczęta.
              >
              > Zadbam o:
              > -marginalizację zabudowy wielorodzinnej w opracowywanych planach zagospodarowan
              > ia przestrzennego,
              >
              > nie lepiej wyznaczyć odpowiedni region w gminie i rozpoczac zabudowe wielorodzi
              > na w oparciu o jakieś konkretne planowanie a nie ciagle mowic nie nie nie i tak
              > to naszej gminy nie ominie czy to nie jakis POPULIZM i walka o glosy ludzi z N
              > iemcza i okolic ;] ?
              >
              > Utwardzenie dróg w okręgu nr 6 w Osielsku (obszar dotychczas zaniedbany przez w
              > ładze gminy). sobie jaja ktos tu robi? nie którzy mieszkańcy gminy czekają 15 l
              > at i więcej na drogi a powstają jednak głownie w u nowych mieszkańców Osielska
              > czy Niemcza
              >
              > Być animatorem kultury,
              > Zajmować się sprawami prawa lokalnego stanowionymi przez Radę Gminy,
              >
              > a ten pan to odrazu niech złoży pióro i nie pisze takich ogolnikkow nie masz po
              > myslu na wybory nie kandyduj.
              >
              > Jestem za taka akcja jak ta storna jednak to tylko pokazuje jak mało kompleksow
              > i sa kandydaci, jak mało fachowości nich jest jesli chodzi o wzije tego co robi
              > a radni i tego co mozna zrobic. Kazdy krytykuje Posłow RP a jak przychodzi co d
              > o czego to programy wyborcze niczym SAMOBORNY a niby kandydatom PO daleko do te
              > go jak widac nie bardzo.
              >
              > Ktos powie naucza sie w sowim czasie takim tokiem myslenia lepiej zostawic tak
              > jak jest bo tamci juz sie nauczyli czegos przez 4 lata.
              >
              > Uważam ze nie których kandydatów sam bym mogl reklamować i walczyć o ich glosy
              > ale tych którzy piszą w swoich programach takie brednie, takie ogólniki chętnie
              > zapytał bym na jakimś spocie wyborczym co mieli na mysli. Nie chcial bym wteyd
              > uslyszec czegos w stylu yyyyy yyyy yyyyy yyyy I jazda z kartki co wczesnie wy
              > dukali.

Witam i pozdrawiam wszystkich piszących na tym forum,z pewnością każdy głos świadczy o zainteresowaniu i trosce o naszą gminę-a to już cenne.
              Nie zamierzam się tutaj ukrywać(o czym świadczy mój nick),i chętnie podejmę się polemizować w kwestiach tu poruszonych.
              Nie jest tajemnicą,że od półtora roku,w ramach wyborów uzupełniających zostałam sołtysem Niemcza,a w obecnych wyborach kandyduję do Rady Powiatu z piątego miejsca,czyli krótko mówiąc "do odstrzału".
              Przez te 1,5 roku aktywnie uczestniczyłam w sesjach Rady Gminy,często buntując się przeciwko jej działaniom ale jako sołtys niewiele mogłam zdziałać,podobnie jak tylko dwójka(na troje) radnych z Niemcza.
              Moje krytyczne uwagi na temat braku inwestycji,były zbywane świętym oburzeniem niektórych radnych i argumentem,że wybudowano nam salę gimnastyczną.Pytam kiedy?Niedawno!!!To niedawno dla radnego z Osielska to rok 2003-od 2004 mieszkam w Niemczu i sala już stała.
              Przez ostatnie 10lat ilość mieszkańców Niemcza się potroiła,a inwestycje pozostały na dawnym poziomie.Powie ktoś,budujemy wam szkołę-przecież to była KONIECZNOŚĆ!!!!Macie Orlika-konkretnie PÓŁ ORLIKA!!!
              Pojawiły się place zabaw-owszem jeden jako nagroda za frekwencję w wyborach do PE,drugi unijny.Będzie również trzeci ,finansowany z budżetu sołeckiego i umieszczony na boisku szkolnym z myślą o dzieciach z klas nauczania początkowego,a szczególnie o sześciolatkach,które w 2012 roku obowiązkowo będą uczęszczać do szkoły.
              One.inteligent zadaje pytanie o integrację w Niemczu-wnioskując z imprez organizowanych dla mieszkańców,jak i obecności na zebraniach wiejskich nie jest tak żle-porównując np.do Osielska,gdzie na 4 tyś mieszkańców,w zebraniach uczestniczy 20-30 osób(w Niemczu ponad 100 na 2,5 tyś mieszk).
              Jednocześnie,odpowiadając na kolejne pytanie,czyj interes reprezentuję-odpowiadam wszystkich mieszkańców-myślę,że obecnie, kwestia miejsca zamieszkania,a miejsca zameldowania z wielu powodów(np.fakt,że ktoś może posiadać kilka domów),jest dość skomplikowana,na tyle,że nawet musiał się nią zająć Sąd Najwyższy.Zdaję sobie z tego sprawę,lepiej niż ktokolwiek,dostarczając mieszkańcom korespondencję z wymiarem podatku od nieruchomości.
              Nie zamierzam się odnosić do krytycznych uwag,na temat postulatów kandydatów-niech każdy mówi za siebie!Moim założeniem jest walka o środki unijne-w tym wymiarze mamy je zaledwie do 2020 roku-póżniej będzie mniej,a ich dystrybucja przez UM woła o pomstę do nieba!!!!!!!.Miałam okazję to stwierdzić przy okazji inwestycji realizowanych w gminie,takich jak gimnazjum z basenem i rozbudowa szkoły w Niemczu.
              Skandaliczny jest również fakt,iż dawne woj.bydgoskie otrzymuje per capita połowę tego co byłe toruńskie.A bez pieniędzy niczego się nie zrobi!!!.
              Moje częste wizyty w Urzędzie Gminy i liczne rozmowy z pracującymi tam urzędnikami tylko obrazują,jak wygląda współpraca z UM w Toruniu,ilość ogłaszanych konkursów na inwestycje-a podobno pieniędzy jest tyle,że nic ,tylko z nich korzystać.
              Na przyszły rok planowana jest budowa porządnej świetlicy w Niemczu(jak obecna wygląda,każdy chyba wie),ma posiadać salę gimnastyczną ok.150m2,siłownię,dwie sale świetlicowe,ciągi sanitarne i pomieszczenia magazynowe.Rada Sołecka będzie niebawem opiniowała projekty,a czy znajdą się pieniądze?Od obecnej rady,raczej nie ale ten projekt będzie opracowywała nowa rada...zobaczymy.
              Podobna kwestia dotyczy budowy,drugiego,trawiastego boiska,w ramach kompleksu Orlik.
              Po wyborach zamierzam również poruszyć kwestię siedziby PFRON w Toruniu-w blisko 400tyś Bydgoszczy nie ma oddziału PFRON,co skazuje statystycznie dwa razy więcej niepełnosprawnych niż w Toruniu na załatwianie swoich spraw w Toruniu.Domyślam się,że spotkam się z zarzutem,że nie należy to kompetencji ew.radnego powiatowego(do słowa pisanego nie czuję wstrętu i ze zrozumieniem przeczytałam,jakie są zadania rady powiatu) ale skoro niektórzy nasi posłowie bardziej zajmują się spłacaniem kredytów,niż pracą na rzecz mieszkańców,to ktoś musi zając się tą patologią.
              W liście one.inteligent brakuje mi jednego-żądania bliskich kontaktów radnych z mieszkańcami-bo jak mogą spełniać oczekiwania mieszkańców nie rozmawiając z nimi,nie spotykając się?

pozdrawiam serdeczn
              • one.inteligent Re: wyboryosielsko.2010.pl 07.11.10, 21:20
                odnosząc się do wypowiedzi pani Sołtys Niemcza ... Na początku trzeba pogratulować odwagi to się ceni, wg mnie osoba publiczna powinna być publiczną choicaz by na szczeblu regionalnym.

Chce sprostować kilka rzeczy... Mieszkańcy naszej gminy często nie mogą lub nie chcą z różnych względów dopełnić formalności meldunkowych. I na dzień dzisiejszy nie jest to niezgodne z prawem. Niestety pieniądze z ich podatków zamiast trafiać do budżetu Gminy Osielsko uciekają do np Bydgoszczy. Warto nadmienić ze problem ten dotyczy nie tylko Osielska a każdej podmiejskiej gminy, która ma podobna dynamikę migracji. Straty sa spore a ciekawe ile takich osób narzeka ze tego nie ma czy tamtego szczególnie w takich sołectwach jak Niemcz które jak sama pani przyznała potroiło swoją liczebność. Tutaj tez pole do popisu maja nasi decydenci aby zachecic do spelnienia obowiązku meldunkowego.

Na temat świetlic itp sie wypowiadać nie będę mam negatywna opinie i uważam działalność GOKu jak i poszczególnych świetlic sa trochę chybione. A przykładowo taki kompleks fitness w Niemczyu? tylu bogaczy, przedsiębiorców wizjonerów a nikt nie potrafi wykorzystać niszy rynkowej i zrobić interesu dlaczego o wszystkie potrzeby mieszkańców ma dbac gmina. Szkoła sala ok to podstawa ale jakieś salki żeby potem jakas pani mogla sobie siedzieć na ciepłym etacie no nie bardzo ;]

Nie odniosla sie pani chyba do problemu blokowisk dlaczego tylko w Niemczy i Osielsku sie tak protestuje czy teksty Jednej z radnych ze Niemcz to Beverly Hills świadczy o jakiejs megalomani tamtejszych mieszkanców. Gmina przez bloki nie zubożeje a odpowiednie miejsce na tego typu zabudowę by raz na zawsze uregulowało ten buńczucznie podejmowany temat min. www. wyboryosielsko2010.pl

Dodam jeszcze ze Radny reprezentuje swój okręg ale nie jest on zwiazany żadnymi instrukcjami czyli będąc w RG powinien reprezentować interes ogółu a interesem ogóly jest zrównoważony rozwój. Radni często o tym zapominają i ulegają takim własnie błednym pojmowaniem mandatu. Jestem z Niemcza to w Niemczu ma byc inwestowane, z OSielska podobnie. Z tego co tu czytam ma byc 2 bosiko w Niemczu jest Orlik jest szkola i nowa sala w w osielsku podobnie w takim wypadku zal mi Maksymilianowa bo jest 3 najludniej zamieszkiwanym sołectwem.
                • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 01:27
                  Dziękuję za gratulacje i zapewniam,że jako osobie szczerej odwagi,stanowczości ale i pokory mi nie brakuje.
                  Odpowiadając krótko na pozostałe wątki:
                  Nikogo do meldunku zmusić nie można,jednak w zeszłym roku wiele osób odpowiedziało na mój apel,aby uregulować sprawy zameldowania.
                  Każdy ma prawo do własnej opinii nt. świetlic-w przypadku Niemcza pracownik świetlicy jest od dawna zatrudniony,nie ma więc potrzeby zatrudniać drugiego.Na marginesie dodam,że z funduszu sołeckiego dofinansowaliśmy świetlicę(co odbyło się za jednogłośnym poparciem mieszkańców),zakupując sprzęt tv,nagrywarkę i sprzęt nagłaśniający),co zostało przyjęte z pełnym uznaniem.
                  Życzy Pan sobie ,abym odniosła się do problemu bloków.Plan zagospodarowania przestrzennego zakłada budownictwo wielorodzinne ograniczone jednak do 9 m wysokości w kalenicy.Nikt nie wyklucza budowania bloków(istnieją na ul Mickiewicza,Żeromskiego,Orzeszkowej itd.)ale ograniczenia ich wysokości.Myślę,że ten"straszny dwór"przy ul Bydgoskiej,który oszpeca naszą miejscowość nie jest szczytem marzeń mieszkańców Niemcza,a wyrazili oni swoją wolę głosując za ograniczeniem wysokości budynków wielorodzinnych.
                  Beverly Hills nie skomentuję-odsyłam do autora.
                  Pański żal dotyczący Maksymilianowa wynika ,jak sądzę z braku informacji-obecnie trwa realizacja 600m2 świetlicy ładnej architektonicznie.
                  Dokończenie naszego zespołu Orlika nie wynika z czyjegoś widzimisie-Orliki istnieją nie tylko w Osielsku ale również w Żołędowie,Niwach-Wilcze,Jarużynie-czyli dużo mniejszych od nas sołectwach,czas więc może zakończyć również realizację u nas.
                  Przyznam,że cieszę się z dużego odzewu na mój wpis,bardzo zachęcam Państwa do dyskusji,"burzy mózgów",gdyż tylko w ten sposób możemy WSPÓLNIE zdziałać dużo więcej.
                  Pozdrawiam
                  Małgorzata Rutka
              • osielsko21 Re: wyboryosielsko.2010.pl 07.11.10, 22:29
                Szanowna Pani Sołtys!
                Pisze Pani o "Orliku" - ale, po co budować takie boisko w gminie? Żeby płacić tylko pensje instruktorom?
                W tym roku parę tysięcy młodych ludzi brało udział w organizowanym przez Premiera Donalda Tuska "Turnieju Orlika". Niestety nie z gminy Osielsko - czyli także nie z Niemcza.... Już wcześniej poruszałem ten temat, lecz do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie, dlaczego tak się stało.... na marginesie, na wsi mówią, że na "Orliku" nic się nie dzieje......
                • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 00:21
                  Szanowny Panie

Nie wiem,czy w Osielsku nic się nie dzieje.Wiem natomiast,że w Niemczu młodzież korzystała do póżnych godzin wieczornych.Nie mówimy tu o gminnych boiskach,gdyż Orliki znajdują sie również w sołectwach-w naszym połowa,dobrze byłoby więc zakończyć inwestycję.Rozumiem,że chodzi o turniej piłki nożnej...niestety Niemcz nie dorobił się jeszcze boiska z trawą.
                  • osielsko21 Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 09:42
                    Dziękuję za odpowiedź.
                    • niemczxyz Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 09:49
                      Dziękuję Pani Sołtys za rzeczowe odpowiedzi. Myślę że wystawienie Pani na piątej pozycji do Rady Powiatu było bardzo dużym błędem tutejszego koła PO . Pani dotychczasowe dokonania w przeciągu półtora rocznej kadencji są zdecydowanie większe i bardziej zauważalne niż dokonania obecnych radnych ( mam na myśli radnych powiatowych ). Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie chciała Pani ubiegać się o mandat radnego do rady Gminy. Zapewniam że miałaby Pani bardzo duże szanse na ten mandat. Wbrew pozorom , mieszkańcy Niemcza widzą , kto pracuje , a kto tylko tę pracę markuje i na pewno nie jesteśmy zadowoleni z przyklejenia nam przez p. Araszkiewicz łatki Beverly Hills .
                      • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 14:12
                        Bardzo dziękuję za tak ciepłe i miłe słowa pod moim adresem.Prezentując się jako kandydatka na sołtysa powiedziałam,że Niemcz jest moim miejscem na ziemi,obiecałam pracować na rzecz naszej miejscowości,a jeżeli podejmuję się czegoś,to staram się wykonywać to dobrze i dotrzymywać słowa.Bardzo też proszę o sugestie,pomysły,które mogłyby przyczynić się do tego,aby wszyscy mogli się tu czuć jak najlepiej.
                        Pozdrawiam serdecznie
                        M.Rutka
                        • onekopernikus Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 15:11
                          Witam Wszystkich!
                          A mianowicie kieruje prośbe do Pani Sołtys Niemcza, o postawieniu kilku lamp na ulicy Mikołaja Kopernika żeby Pani w Urzędzie Gminy na radzie upomniała się o ulicy Kopernika...
                          Ponieważ wieczorem aż strach iść...
                          • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 16:10
                            Witam
                            Z wielką chęcią się upomnę...ale,czy złożyliście Państwo,jako mieszkańcy wniosek o taką inwestycję?(przypominam do 30 września!!!).Jeżeli taki wniosek znajduje się w UG,chętnie poprę i będę zabiegać o jak najszybszą realizację.
                            Pozdrawiam
                            M.Rutka
                            • onekopernikus Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 16:20
                              No właśnie jest po terminie już... a jeżeli nie ma w Gminie wniosku o taką inwestycje to dopiero można na drugi rok złożyć co będzie uwzględnione w budżecie na rok 2012?
                              Chociaż o 2, 3 lampy i zawsze jaśniej... a bez wniosku nic nie da się zrobić? Może Pani uda się;)
                              z góry dziękuje bardzo!
                              • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 17:23
                                Oczywiście zapytam ale niczego nie mogę obiecywać.No cóż,taka jest procedura.Wniosek złożony w 2011 może(ale nie musi!!)być uwzględniony w 2012 roku.We wrześniu wielu mieszkańców złożyło wnioski...szkoda,że Państwo nie złożyliście.Obawiam się,że niewiele mogę zrobić,przykro mi.
                                Pozdrawiam
                                • onekopernikus Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 20:40
                                  rozumiem,może się uda... a jak nie to na pewno w przyszłym roku złożymy wniosek do Gminy o oświetlenie.
                                  A także pamiętam że kilkanaście miesięcy temu chodziła petycja na Ulicy Kopernika o progi zwalniające ponieważ zrobili Nakładke bitumiczną i wszyscy poprostu szaleją samochodami... może by znaki postawić,ponieważ dużo osób chodzi na spacery z dziećmi itd... aż któregoś dnia dojdzie do tragedii...
                                  z góry dziękuje bardzo!
                  • oren12 Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 11:17
                    Hmm, boisko w Niemczu było... kilka lat temu, istniało dopóki zawodnicy sami podlewali i kosili trawę. Ale gmina pożałowała pieniążków na rachunki za wodę....Teraz nie ma ani w Niemczu, ani w Żołędowie, gdzie straszy nikomu niepotrzebny amfiteatr ( nawet na dożynkach szanowne władze zasiadały przy stoliczkach zdecydowanie lepiej umiejscowionych niż ów amfiteatr). Drużyna piłkarska traci pieniądze na wypożyczanie boisk, kibice nie mają przyjemności obserwowania meczów, a młodzież trenująca na orlikach jest spisana na straty. No bo co jeśli z "orlicząt" wyrośnie?Wczoraj w TV pokazywali inne gminy , sołectwa i wsie w których pięknieją boiska sportowe, aż żal że nieraz na "zadupiu" mają piękne obiekty a w "bewery hils" d...
                • akbk Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 11:05
                  Co tak o tym turnieju Donalda ciągle - w związku z 'orlikiem' są np. chłopaki z sekcji piłki nożnej w niemczu (strona klubowa).
                  Chłopaki biorą udział w rozgrywkach grupowych K-PZPN oraz dodatkowo 'Daichmana' na wiosnę i nawet czasu już by im nie starczyło na jakiś inny turniej. Używają boiska w Żołędowie , zresztą chyba podobnie jak chłopaki z Osielska. Chyba , że powstaną jeszcze inne grupy zaiteresowane piłka nożną to może i turniejami będzie wieksze zainteresowanie. A co do boiska typu 'orlik' to pewnie, że się przyda w Niemczu - będą mieli bliżej.
                  • oren12 Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 11:20
                    o, ja o boisku piłkarskim dużym, orlik z trawą też potrzebny w Niemczu:))
                    • dalekoodgminy Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 15:26
                      Zajrzałem do spisu zarejestrowanych kandydatów do rady Powiatu. Na liście nr 4 ( PO ) jest siedmiu kandydatów. Na stronie ,,wyboryosielsko2010.pl” jest tylko czwórka . Czyżby pozostała trójka była pariasami niewartymi uwagi wyborców?
                  • osielsko21 Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 17:56
                    tu nie chodzi o to, że jakaś grupa czy sekcja nie miałaby czasu wziąć udziału w turnieju, lecz o to, że "Turniej Orlika" nie był zorganizowany w naszej gminie. Przypominam albo informuję, że mogły w nim wziąć udział drużyny nie zrzeszone - a niestety instruktorzy "Orlika" nie podjęli się nawet trudu sprawdzenia, czy byliby chętni do gry....
        • niemcz2010 Re: wyboryosielsko.2010.pl 09.11.10, 15:25
          dalekoodgminy napisał:

> czy naprawdę kandydaci myślą że będziemy głosować jak barany
          > na chybił - trafił lub na pierwsze nazwiska z list?

Nie wiem, czy kandydaci tak myślą, ale zapewne tak myślą sztaby partyjne ustawiające listy pod miernych, ale wiernych (na początku). Od rozsądku wyborców zależy, czy kierować będziemy się narzuconą przez partie kolejnością, czy tym, co konkretni kandydaci sobą reprezentują, nawet gdyby przez kierownictwo partii zsyłani byli do drugiej ligi.
    • mieszkaniecniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 16:00
      Dziwi mnie troszkę, że czepiacie się jednego hasła dotyczącego tak zwanego Bevery Hills wypowiedzianego przez panią Alicję, zatracając przy tym bardziej szerokie spojrzenie na sprawy. Z tego co pamiętam to kobieta stawała wielokrotnie na głowie żeby zdziałać jak najwięcej. Wiele kwestii w Niemczu i w Osielsku rozpoczęło się z jej inicjatywy. Ktoś dobrze powiedział kiedyś, że pamięć społeczna jest bardzo krótka, miejmy nadzieję, że tym razem tak nie będzie. Poza tym oby w wyborach samorządowych nie odbijały się echem polityczne tendencje panujące w tak zwanej "wielkiej polityce" poruszane non stop w głównych serwisach informacyjnych. Zwykli ludzie mieszkający w różnych gminach mają wiele problemów nadal nierozwiązanych także nie wprowadzajmy napastliwej retoryki bo to tak na prawdę nic nie pomoże. Skupmy się na tym aby w sposób rozważny wybierać naszych przedstawicieli. Wszystkiego dobrego!
      • lesz1411 Re: wyboryosielsko.2010.pl 08.11.10, 17:09
        Witam ponownie. Odpowiadając na uwagę ,,dalekoodgminy"...na liście kandydatów do Rady Powiatu z listy PO są członkowie z całego okręgu nr 4 na który składają się Gmina Osielsko i Gmina Sicienko. Na pierwszym , trzecim i piątym miejscu są osoby z gminy Osielsko a na drugim , czwartym i siódmym miejscu z terenu gminy Sicienko. Strona www.wyboryosielsko2010.pl przedstawia osoby reprezentujące naszą gminę , dlatego zabrakło tam wizerunków pozostałej trójki kandydatów. A nawiązując do krytycznych uwag pod adresem p.Alicji , to SA one krzywdzące, ponieważ wiele problemów , które nas dotyczą , było rozwiązywanych dzięki jej inicjatywie. Jednym z przykładów jest inicjatywa rozpoczęcia zmian w planie zagospodarowania Niemcza , aby nasz Niemcz był nadal przyjazną wioską z klimatem a nie namiastką Fordonu.
        Pozdrawiam L.Kuziak
        • niemczxyz Re: wyboryosielsko.2010.pl 09.11.10, 09:22
          Rozumiem że jest Pan rzecznikiem waszego ugrupowania? To proszę o odpowiedź na takie pytania:
          na jaki wynik liczycie w wyborach...
          - gdzie dowiem się coś o pozostałych kandydatach do Rady Powiatu nie umieszczonych na waszej liście?
          - pana kampania wyborcza jest widoczna na terenie gminy dzięki plakatom ale zaglądając na waszą stronę nic o panu się nie dowiaduję np. jaki ma pan program , co chciałby Pan robić i czego już dokonał. Nie ma Pan nic do zaoferowania wyborcom?
          - czy ma Pan pojęcie na czym polega praca radnego w Radzie Powiatu?
          proszę o odpowiedzi konkretne , bez wodolejstwa...jako wzor wypowiedzi podpowiadam posty naszej Pani Soltys
          • niemcz44 Re: wyboryosielsko.2010.pl 09.11.10, 14:45
            Chciałbym podobne pytania skierować do wszystkich kandydatów na radnych, zarówno tych startujących do Rady Powiatu jak i tych startujących do Rady Gminy.
          • niemcz2010 Re: wyboryosielsko.2010.pl 09.11.10, 15:11
            Dobrze Panie Leszku, że chociaż Panu zależy i jako jedyny ruszył Pan z kampanią plakatową, widziałem też wkładkę w Panoramie Osielska. Reszta kandydatów zupełnie niewidoczna. Akurat znam Pana na tyle by docenić Pana działalność w radzie Sołeckiej lub na rzecz szkoły w Niemczu, strona internetowa rzeczywiście jednak milczy na ten temat.
            Generalnie jednak niezły początek kampanii , teraz prosimy o program i konkrety.
      • niemcz2010 Re: wyboryosielsko.2010.pl 09.11.10, 15:19
        mieszkaniecniemcza napisał:

>Z tego co pamiętam to kobieta stawała wielokrotnie na
        > głowie żeby zdziałać jak najwięcej. Wiele kwestii w Niemczu i w Osielsku rozpoczęło się z jej inicjatywy.

"Wielokrotnie, wiele kwestii..." Ogólniki, ogólniki! Jakie KONKRETNIE sprawy załatwiła ta Pani, czym wykazała się poza świeceniem odbitym blaskiem jako żona znanego i szanowanego męża?!?
        • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 09.11.10, 16:28
          Witam wszystkich Mieszkańców Niemcza.
          Pragnę poinformować,że po moich ponad rocznych interwencjach,"dorobiliśmy się" czterech odnowionych tablic ogłoszeniowych.Prace związane z ich odnowieniem prowadzone były wczoraj i zakończone dzisiaj.
          Dzisiaj też na wszystkich tych tablicach znajdziecie Państwo obwieszczenia PKW z wykazem wszystkich kandydatów startujących do różnych szczebli samorządowych.
          Dobrą informację pragnę przekazać mieszkańcom osiedla Olimpijczyków-tablica ogłoszeniowa,która do tej pory znajowała się na ul.Malinowskiego-ulicy bocznej,rzadko uczęszczanej,została na mój wniosek przeniesiona na główną ulicę,czyli Olimpijczyjów(róg Narciarzy),aby mieszkańcy mieli lepszy dostęp do informacji gminnych lub sołeckich.
          Forumowiczów spoza Niemcza informuję,że ta operacja renowacji tablic dotyczy wszystkich sołectw w gminie.
          Pozdrawiam
          Małgorzata Rutka
          • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 09.11.10, 16:43
            Korzystając z tego forum pragnę poinformować-szczególnie Panie,nasze Mieszkanki(na Panów liczę,że zachęcą swoje Panie..),że w każdy wtorek o godż 18.45 w świetlicy w Niemczu odbywają się zajęcia callanetics,prowadzone przez naszą Mieszkankę,panią Ewę Szarlej-Gierach,wieloletnią nauczycielkę rytmiki w Zespole Szkół Muzycznych w Bydgoszczy.
            Zajęcia są bezpłatne,twają godzinę,dostosowane dla Pań w każdym wieku i o różnej kondycji-ZAPRASZAMY!!!
            M.Rutka
            • lesz1411 Re: wyboryosielsko.2010.pl 09.11.10, 17:48
              Witam ponownie. Dziękuję za słowa uznania i otuchy od ,,Niemcz2010” . Chciałbym jednak odpowiedzieć na pytania zadane przez ,,Niemczxyz” wyjaśniając jednocześnie że nie jestem rzecznikiem naszego koła PO lecz jedynie w miarę możliwości dzielę się wiedzą którą posiadam na temat naszego koła PO

- Jaki będzie wynik wyborów….to pytanie do wyborców i ich preferencji wyborczych. Ja jedynie mam cichą nadzieję na przychylność wielu z nich przy urnie wyborczej

- o pozostałych kandydatach może Pan dowiedzieć się na stronie PKW pod adresem wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/040000/040300-okg.html?okreg=040300-RDA/4 . ja żadnej dodatkowej wiedzy na temat tych kandydatów nie posiadam

- plakaty z moim wizerunkiem są jednym z elementów kampanii wyborczej na którą składają się również rozmowy z mieszkańcami oraz wspólna strona internetowa , na której , co przyznaję ze skruchą , nie było dużo treści ,lecz powodem było dopracowywanie strony i sukcesywne uzupełnianie wpisów. Mój program wyborczy nie jest bogaty i nie zawiera fajerwerków. Postanowiłem zamieścić tam to , co uważam za ważne i możliwe do zrealizowania dla ułatwienia nam życia w naszej gminie bez zbędnego obiecywania tego , czego i tak nie można by zrealizować.

- Postaramy się o budowę i rozbudowę ścieżek rowerowych w naszych wsiach ( mam na myśli że dużo takich inwestycji powstało na terenie całego powiatu ale wzdłuż naszych dróg powiatowych tylko jedna taka ścieżka. Chciałbym zmienić te proporcje.

- Współpracując ściśle ze szkołami i instytucjami społecznymi, będziemy
              zabiegać o dotacje i wsparcie ze Starostwa Powiatowego
              - mam na mysli informowanie oraz pomoc w dofinansowaniu różnego rodzaju programów tworzonych dla szkół i instytucji pozarządowych ( kluby sportowe , koła gospodyń wiejskich , opieka pomoc społeczna – w tym działania na rzecz osób niepełnosprawnych )

- Postawimy na współpracę z innymi sołectwami oraz promocję naszego regionu w
              powiecie
              ,- to był smutny widok , jak podczas festynu Ziemi Bydgoskiej w Myślęcinku wśród reprezentacji sołectw powiatu bydgoskiego nie było ani jednego z naszej gminy. Zapewniam że mamy w naszych sołectwach czym się pochwalić , tylko musimy stworzyć naszym mieszkańcom warunki do pokazania jaką jesteśmy fajną i sympatyczną gminą …no i jest to wspaniała reklama naszego regionu

- Drogi powiatowe muszą być bezpieczne – wspólnie zadbamy o instalowanie barierek,
              znaków sygnalizacji świetlnej, chodników, zwłaszcza na terenach przylegających do
              szkół, przedszkoli, przychodni i urzędów.
              – tak , w Osielsku czy Niemczu są nowe i solidne barierki przed szkołami , ale gmina to również pozostałe sołectwa. I nie widze powodu aby tam , gdzie przy drogach powiatowych są budynki użyteczności publicznej, nie instalować takich zabezpieczeń z funduszy powiatowych. To samo dotyczy chodników czy sygnalizacji świetlnej Nie wszystko musi być finansowane z naszych gminnych funduszy. Moim zadaniem będzie , aby te inwestycje były realizowane w naszym regionie. A u podstaw takich działań leży to co najważniejsze …bezpieczeństwo…..szczególnie naszych milusińskich.

- Zadbamy o niską zabudowę naszej gminy – bloki niech powstają w Bydgoszczy – tu duża rola nowej Rady Gminy aby tak zmienić plan zagospodarowania że nie będzie dużych budowli. Ale to w Starostwie Powiatowym wydają zezwolenia i jest wydział geodezji. To tam można w miarę szybko uzyskać informację o tym co nam może szykować jakiś developer. I mam o tym nas informować oraz ściśle z radnymi z Rady Gminy przeciwstawiać się takim działaniom

Ostatnie Pana pytanie… czy mam pojęcie o pracy w Radzie Powiatu. Wiem dużo o zakresie i obowiązkach …ale to raczej teoria. Nie byłem radnym i nie wiem jak wygląda to w rzeczywistości . Ale wiem jakie są zadania statutowe oraz czym zajmują się poszczególne komisje oraz w jakich ja bym chciał pracować

Mam nadzieję że odpowiedzi były konkretne , jak to Pan określił … ,,bez wodolejstwa”. Pozdrawiam Leszek Kuziak
      • niem-czanin Re: wyboryosielsko.2010.pl 09.11.10, 20:02
        Czy mógłbym uprzejmie prosić o przypomnienie chociaż kilku (z wielokrotnych) przykładów gimnastycznej sprawności (stawanie na głowie) i inicjatyw wnioskowanych przez Panią Radną. Chciałbym wytypować swojego kandydata, a ten wpis nie ułatwia mi decyzji.
        A w sprawie hasła o Beverly Hills - mi też wyjątkowo się nie podoba (zresztą dowiedziałem się o tych słowach z forum).
        cóż...jakie Los Angeles, takie Beverly Hills...
        • dalekoodgminy Re: wyboryosielsko.2010.pl 10.11.10, 03:13
          Panie Leszku , brawo za odważne i treściwe wyjaśnienie Swojego programu wyborczego. Jako jedyny kandydat do Rady Powiatu na tym forum przedstawił Pan bez ,,lania wody" Swoje zamierzenia. Jeżeli pozostali kandydaci będą nadal tak aktywni jak do tej pory.... to ma Pan mój i moich znajomych głos w tych wyborach.
          • lutekwiejski Re: wyboryosielsko.2010.pl 10.11.10, 11:39
            Panie uśmiechnięty z plakatu...jak to jest pana program do pracy w powiecie , to lepiej daj pan spokój z kandydowaniem. Pozostaw to doswiadczonym ludziom , którzy juz to robią , bo wiedzą jak. Mysle że ta rada , która jest teraz , jednak jest dobrą radą ( może za wyjatkiem Bena ) i nie zmieniajmy tego co dobre bo będziemy przez 4 lata się wstydzić za tych nowych. Myśle że dużo forumowców przyzna mi tu racje
            • niemcz2010 Re: wyboryosielsko.2010.pl 10.11.10, 14:28
              Lepszy ambitny nowicjusz niż zasiedziały "działacz", który "nie chce zmieniać tego, co dobre". Jak jest dobrze to każdy widzi, a "lutkowi" gratuluję samopoczucia.
              • one.inteligent Re: wyboryosielsko.2010.pl 10.11.10, 19:54
                Tylko jak mierzyć ta ambicje? w czym ona sie przejawia?. Czy po wyborach czasem nie spadnie ?. Jesli nowy nie bedzie duzo lepszy od starego ( cos jak w boksie champion i pretendent do tytulu) to szkoda go wymieniać. Przynajmiej wie o co w tym chodzi 4 lata sie uczył a nowy znow 4 lata bedzie podejmowal nauke.

I nie róbcie sobie nadziei że jak będą nowi to zaraz zaczną wywracać cała gminę do góry nogami. Często wiele rzeczy jest uwarunkowane finansami a budżetu sie nie zmienia od tak sa planowane srodki na lata i żadne widzi mi sie Radnego nie zmieni nagle wczesniej opracowywanych planow.

Obiecują ze postawia lampy czy drogi czy zbudują boisko to wszystko jest juz zaplanowane kwestia realizacji i pewnej hierarchii interesów. Wg powinno sie wybierać osoby aktywne, które robią cos społecznie dla innych, którym zależy na rozwoju całeh gminy nie tylko swojego okregu.

Dla tego pożegnał bym 3 najstarszych działaczy plus mr Ben za matactwo roku do tego zmiana warty w Maksie i Osieslku( częściowo). Dałbym trochę nowej krwi ale nie tego gówniarstwa 20 paro letniego które kandyduje. To jest dopiero kpina człowiek, który zdał maturę czy ledwo dostał sie na studia zaoczne (czesto bo tam latwiej) bedzie udawał działacza społecznego.

BTW : czy ktos zaobserwował jakaś kampanie starej gwardii i nowych wilczków ?
                Narazie to tylko hasełka rzuciła ekipa PO. Pomijając fakt co tam jest to jednak maja plusa za sam fakt wyjścia z cienia.
                Ci bez programowcy chyba nie uważają że przejdą po znajomości. W mysl znam go osobiscie to zaglosuje, nie ważne co chciał by dokonać eeee chyba nie tym razem drodzy kandydaci.
                Czekam szczególnie na ofensywe p. Sypniewskiego, czyżby kandydat z ramienia PO go zaskoczył? Watpie.

Chociaż uważam ze z obecnej RG zostawil bym kilku doswiadczonych
                • edi_osielsko Re: wyboryosielsko.2010.pl 10.11.10, 19:58
                  W kampanii cisza - Pan Rzadkiewicz z PO reklamę świetlną na skrzyżowaniu w Osielsku sobie wykupił - dobrze jest widoczna z gabinetu aktualnego wójta ....
                  • niemczxyz Re: wyboryosielsko.2010.pl 12.11.10, 09:12
                    W kampanii wyborczej ożywienie. Aktywność niektórych kandydatów jest widoczna poprzez plakaty w całym Niemczu a innych poprzez zrywanie tychże plakatów. Wczoraj w Niemczu widziałem nędzne szczątki kilku plakatów jednego z kandydatów . Czyżby komuś się ten kandydat naraził? A może to taka tradycja przedwyborcza?
                    • lutekwiejski Re: wyboryosielsko.2010.pl 12.11.10, 09:34
                      Pojawił się plakat kandydatów PO do Rady Gminy i do Rady Powiatu . Totalna porażka. Ktoś wpuścił Was w ,,maliny”z tym projektem. Aby zobaczyć kandydatów trzeba się zatrzymać i uważnie wpatrzyć , kto jest gdzie i skąd startuje. Aby dowiedzieć się że występujecie z ugrupowania PO trzeba długo szukać identyfikującego Was logo. To plakat typu kinowego , gdzie ludzie stojąc do kasy po bilet mają czas aby zapoznać się z treścią .Strzeliliście Sobie w stopę takim plakatem. Szkoda na to kasy
                    • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 12.11.10, 13:31
                      Ani kandydat się nie naraził(no,chyba tylko faktem,że wystartował),ani taka tradycja(jeżeli już ,to ogólnopolska).Z pewnością to metody tych,którzy więcej do powiedzenia nie mają,jak również odwagi,aby stanąć do konkretnej merytorycznej dyskusji.Szkoda,że zamiast tego,przez najbliższe dni czeka nas wylewanie pomyj,donosy(jeden już był),opluwanie kontrkandydatów,zrywanie plakatów i podobne działania-szkoda,że to zawsze te same osoby......Może więc lepiej,jak pisał Voltaire w "Kandydzie"-"uprawiać swój własny ogródek".
                      Pozdrawiam
                      Małgorzata Rutka
                      • fazer5 Re: wyboryosielsko.2010.pl 12.11.10, 19:39
                        a propos dyskusji , czy mogłaby Pani odpowiedzieć na moje zapytanie zadane Pani w dniu 8 listopada w wątku "Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko!". Z pewnością Pani umknęło zapytanie, nie wierzę bowiem, iż niektóre pytania Pani ignoruje.
                        • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 12.11.10, 21:25
                          Miło mi,że brak mojej odpowiedzi,traktuje Pan jako przeoczenie,bo tak w istocie jest.
                          Przed chwilą odczytałam Pańskie pytanie i odpowiadam.Czy to mój autorski pomysł?W pewnym sensie tak,pytanie ,które zadałam podczas sesji Rady Gminy podyktowane było moimi wielokrotnymi rozmowami z policjantami "drogówki",którzy uznają,że ograniczenie prędkości do 40km/h jest przesadne i pozostawienie zasad ogólnych,obowiązujących w terenie zabudowanym,byłoby całkowicie wystarczające.Wyjaśniono mi,że mieszkańcy żądali takiego ograniczenia,w związku z tym nie kontynuowałam tego wątku.Część jednak mieszkańców uważa,że jest to tylko do nabijania kasy mandatami.
                          Przepraszam za tak spóżnioną odpowiedż i mam nadzieję,że moja odpowiedż jest dla Pana satysfakcjonująca,jeżeli nie,proszę pytać dalej.
                          Pozdrawiam serdecznie.
                          Małgorzata Rutka
                          • fazer5 Re: wyboryosielsko.2010.pl 13.11.10, 11:32
                            Dziękuję za odpowiedź. Jeśli można to miałbym jeszcze pytania bardziej szczegółowe. Pisze Pani, że według opinii policjantów z drogówki należałoby zwiększyć dopuszczalną prędkość, czy jest to oficjalne stanowisko Policji czy luźne opinie wyrażane półprywatnie? Pytam ponieważ w ubiegłym tygodniu widząc patrol policji na ul. Słowackiego (na wysokości zatoczki autobusowej mierzyli prędkość radarem) zatrzymałem się i o taką opinię poprosiłem lecz wynikało z niej zupełnie co innego. Zatem jeśli były to rozmowy półprywatne nie traktowałbym tego jako opinii drogówki.
                            Pisz Pani również, że "Część jednak mieszkańców uważa,że jest to tylko do nabijania kasy
                            mandatami." , pewnie się Pani zdziwi ale ja również, tym niemniej nie mając wyrobionego zdania na temat większości opinii, a tym bardziej osób mieszkających w sąsiedztwie ulic z nawierzchnią asfaltową nie podejmowałbym próby zwiększenia dopuszczalnej prędkości. W tej chwili mieszka Pani przy ulicy z nawierzchnią gruntową, lecz kiedyś będzie ona z pewnością utwardzoną i proszę pamiętać, że zasady ogólne dopuszczają prędkość 60 km/h w godzinach nocnych (natomiast my kierowcy przy takich ograniczeniach często jeszcze dodajemy sobie 10-15 km/h ponieważ taka jest tolerancja radaru), a więc nie jestem pewny czy chciałaby Pani aby pod oknami jeździły pojazdy z prędkością 75 km/h.
                            Kolejna sprawą to przestrzeganie obowiązującej prędkości. Mieszka Pani niedaleko ulicy Mickiewicza , a więc z pewnością zauważyła Pani, że zdecydowana większość pojazdów z pewnością jej nie przestrzega, czy tutaj również może Pani pochwalić się jakimiś inicjatywami zmierzającymi do przestrzegania prawa np. progi zwalniające. Chciałbym przypomnieć szaleńca , który jechał z tak ogromną prędkością, że nie zauważył ronda na ul. Słowackiego, stracił tam miskę olejową samochodu i dopiero to go powstrzymało.
                            Jeśli już jesteśmy przy al. Mickiewicza czy nie dziwi Pani , że na przestrzeni około 1 km (od ronda przy ul. Słowackiego) na tej ulicy nie ma przejść dla pieszych?
                            • lesz1411 Re: wyboryosielsko.2010.pl 13.11.10, 12:30
                              Witam. Odpowiem na pytanie związane z ruchem na Al.Mickiewicza. jako że mieszkam przy tej ulicy podejmowałem trzykrotnie inicjatywy mające na celu spowolnienie ruchu na tej ulicy. Nasze petycje do UG niezmiennie były opiniowane negatywnie. Tłumaczenia były dwa. Pierwsze , że w fazie projektowania ciągów komunikacyjnych nie zostały zaprojektowane żadne spowalniacze i teraz przez 5 lat nie ma możliwości ingerencji w tę ulice ponieważ jest na gwarancji a drugie tłumaczenie że na drodze , na której będzie się odbywała komunikacja zbiorcza (pod tym określeniem kryją się podmiejskie linie autobusowe ) nie ma możliwości instalowania progów. Co do przejśc dla pieszych...nie ma takiej możliwości ponieważ przejście musi łączyć dwa ciągi komunikacji pieszej a po drugiej stronie Al. Mickiewicza nie ma chodników. Jednocześnie wiazdy na Zaułki , a dokładniej wejścia bo tam nie ma wjazdu z Al. Mickiewicza , są usytuowane naprzeciwko wjazdów do bloków osiedla Gawra. Pozdrawiam
                              • one.inteligent Re: wyboryosielsko.2010.pl 13.11.10, 16:04
                                Ja rozumiem ze miedzy domostwami czy szkołami sklepami nikt nie powinien jeździć zbyt szybko ale stawanie co 200 m zwalniaczy mija sie z celem i tak sie jedzie szybko od do ;] No ale pomijam ten fakt.

Chodzi o główne drogi wiadomo gdzie POLICE stoją najczęściej jakoś na ul, Mickiewicza ich nigdy nie ma wiec możne te gadanie pana trochę wyssane z palca ze tak tam lamia przepisy.

Chodzi tez (jesli mowa o Niemczu) o drogę Słowackiego, która ma byc docelowo objazdem bardziej niebezpieczne drogi kolo szkoły i gdzie jest wjazd na wasz Manhattan itp. Stawianie tam 40 co ma oznaczac ? ze to droga tak niebezpieczna jak kolo szkoły no litosci?.

Ograniczanie na terenach zabudowanych już jest dużym ograniczeniem a robienie kolejnych to juz lekka przesada najlepiej postulujcie o zakaz parkowania i o ograniczenie do 20 a co tam.
                                Dalej...
                                POLICJA nie staje w tych miejscach bardzo zabudowanych i nie jest jest to prewencja jest to nabijanie kasy i tyle. Bo nie stoją miedzy domami a na wylotówkach miejscowości bo oczywiste jest ze poza niedzielnymi kierowcami czy działkowcami nit tam nie przestrzega tych ograniczeń. To samo tyczy sie SG. Zamiast jezdzic z patrolami stoją i łapnia na radar i gdzie tu logika :) Dobrze ze prywatne jednostki sobie takiego cacka wypożyczyć nie mogą bo niezle dorobić by sie można bylo łapiąc sąsiada jak wyjeżdża za szybko z posesji.

Co do rozmowy z POLICIANTAMI jeśli opina która przedstawili p. Sołtys jet nie miaro dajna to i ta ktora przedstawili panu również bo co mieli innego powiedzieć niech sie pan zastanowi i nie będzie az tak naiwny.
                                • fazer5 Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 14:27
                                  do one.inteligent : nie bardzo Pan zrozumiał moją wypowiedź, ja nie jestem naiwny, chciałem jedynie pokazać, że rozmowy z patrolem drogówki nijak mogą się mieć do oficjalnego stanowiska Policji w kwestii ograniczeń prędkości. Skoro mi przedstawiają (jak podkreślam w rozmowie półprywatnej) skrajnie odmienne stanowisko niż Pani Sołtys, to budowanie na tej podstawie przez Panią Sołtys teorii, że Policja dąży do zwiększenia prędkości i , że społeczność tego oczekuje jest trochę na wyrost. Pisze Pan, że rozumie ograniczenia prędkości między domostwami, otóż ulice Mickiewicza czy Olimpijczyków również przebiegają między domostwami. Prawdopodobnie nie mieszka Pan przy jednej z tych ulic i problem Pana nie dotyczy, jeśli jednak przed Pana domem ktoś rozwijał by takie prędkości to miałby Pan dużo do powiedzenia. Jeśli zamiarem gminy było tworzenie ulic szybkiego ruchu to rozsądnym byłoby aby wzdłuż takich ulic nie było domów i można to było umieścić w planie zagospodarowania. Jest Pan typowym przedstawicielem głoszącym poglądy, że wokół mojego domu ma być spokój i cisza, natomiast wyjeżdżając dokądkolwiek nie liczy się Pan już z nikim, bo przecież Panu się śpieszy. Wysnuwanie wniosku, że jeśli na ul. Mickiewicza nie ma patroli to kierowcy zachowują tam nakazaną prędkość wskazuje z kolei na Pańską naiwność (jak rozumiem przykład ze stratą miski olejowej nie przemawia)

do lesz1411: inicjatywy,o których Pan wspomina zasługują na uznanie i sądzę , że należy je docenić (są wybory jest okazja). Martwi mnie jedynie mała skuteczność stąd pytanie czy petycje były w formie pisemnej, czy odpowiedzi z gminy były pisemne, jeśli tak to kto podpisywał takie odpowiedzi. Pytam ponieważ argumenty (szczególnie ta o komunikacji) wydają się być śmieszne, skoro prze naszą gminę nie kursuje żadne regularne i profesjonalne połączenie z Bydgoszczą (jak wynika z postów na tym forum jest taka potrzeba), a gmina rozkłada ręce i dotąd nie poradziła sobie z tym problemem to powoływanie się na komunikacje jest nieuzasadnione.
                                  Podczas prac prac związanych z budową ul. Słowackiego mieszkańcy dojeżdżający za budowane rondo (w kierunku do Osielska) znaleźli sobie skrót przedłużając ul. Pod Wierzbami i jadąc koło kliniki Zdrówko (zatwierdzony objazd był bardzo długi i uciążliwy), po zakończeniu prac bardzo szybko na końcu ul. Pod Wierzbami pojawiły się słupki drogowe uniemożliwiające taki objazd czyli jak widać działania mogą być szybkie i skuteczne, a zależy to w pewnym stopniu od determinacji mieszkańców, w końcu w jednym i drugim przypadku chodzi o egzekwowanie istniejących przepisów, a nie ich zmianę.
                                  • niemczxyz Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 16:16
                                    ,, .....ul. Pod Wierzbami pojawiły się słupki drogowe uniemożliwiające taki objazd czyli jak widać działania mogą być szybkie i skuteczne, a zależy to w pewnym stopniu od determinacji mieszkańców, w końcu w jednym i drugim przypadku chodzi o egzekwowanie istniejących przepisów, a nie ich zmianę" Chyba nie zna pan układów panujących w Niemczu. Rozjaśnię może to trochę. Jak Al. Mickiewicza miała byc dopiero budowana , między ta ulicą a Pod Wierzbami zasadzono duży zagajnik brzozowy. Bardzo by sie to chwalilo gdyby to była dbałość o zazielenienie całej miejscowości. Ale tu chodziło o wyciszenie hałasów dochodzących z Al. Mickiewicza do konkretnie dwóch posiadłości.Zanim pojawiły się słupki ,ul. Pod Wierzbami miała byc włączona do ul.Leszczynki ale ze względu na uciążliwości dla dwóch posiadłości zmieniono w planach na ulicę tzw. ślepą. Aby jednak mimo znaku nadal sie ludziska nie pchali na skróty i hałasowali pod oknami tych dwóch domostw , pojawiły się szybko paliki , a my o takie dobro wspólnie z sąsiadami prosimy od ponad roku. Ale naszych ulicach ( boczne od Olimpijczyków ) nie ma takich dwóch domostw. Teraz zagadka...co za wspaniali ludzie tam mieszkający wymagaja takiej troskliwej opieki naszych gminnych urzędników?
                                    • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 17:30
                                      Zgadza się
                                      • fazer5 Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 19:23
                                        Państwo poważnie z tą prywata na ul. Pod Wierzbami? Jeśli tak to niebywałe aby w tak małych sprawach również decydowały zależności.
                                  • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 17:43
                                    Ma Pan na myśli chyba odcinek od ronda ze Słowackiego do końca Leśnego Runa-dalej al.Mickiewicza nie jest zabudowana.Była ona dofinansowana ze sródków UE,dlatego przez pięć lat nie można niczego zmieniać.Pisałam zresztą o Bydgoskiej i moje rozmowy z drogówką bydgoską dotyczyły tej ulicy-prywatne ,nie ukrywam.
                                    W sprawie komunikacji-temat ten powraca bardzo często na sesjach rady gminnej-uważa Pan,że tak łatwo znależć przewożnika?Była mowa o zorganizowaniu busa,czy autobusu objeżdżającego gminę i dowożącego ,szczególnie starszych mieszkańców do przychodni w Osielsku,do lekarza,na rehabilitację.Żaden przewożnik nie był zainteresowany.Wbrew temu,co Pan pisze,większość mieszkańców posiada własne samochody,zainteresowanie komunikacją zbiorczą nie jest tak duże,co nie znaczy,że należy ten problem ignorować.
                                    pozdrawiam
                                    M.Rutka
                                    • edi_osielsko Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 18:08
                                      Szkoda, że na tym forum pisze się nie o wyborach tylko o problemach sołectwa Niemcz. Ciągle pojawiają się "ulice, słupki, przejazdy" - takie rzeczy myślę, że powinniście Państwo na zebraniach sołeckich przedyskutować i podjąć odpowiednie działanie! Niczego te dyskusje nie wnoszą dla dobra całej GMINY OSIELSKO!
                                      • fazer5 Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 18:55
                                        Pan "edi_osielsko" zechciał napisać "Szkoda, że na tym forum pisze się nie o wyborach tylko o problemach sołectwa Niemcz" , szanowny Panie to forum powstało dużo wcześniej niż wyznaczono termin obecnych wyborów i nie tylko w celu omawiania wyborów. Poza tym jest to forum gminy Osielsko, a ponieważ Niemcz należy do tej gminy to można, a nawet jest wskazane omawianie problemów wsi Niemcz. Jeśli męczą Pana wątki dotyczące Niemcza to proszę poczytać o ul. Centralnej w Osielsku, omawianej właśnie przez "benny'ka" w wątku "Drugie oblicze gospodarności wójta Osielska". Ja ponieważ niezbyt często korzystam z ul. Centralne to właśnie z tego wątku dowiedziałem się o niezbyt szczęśliwej przebudowie tej ulicy, a ponieważ mieszkam w tej gminie to sprawa ul. Centralnej , pomimo że znajduje się w Osielsku mnie zainteresowała, a jednocześnie zbulwersowała. Co do podnoszenia kwestii "ulic, słupków, przejazdów" (które Pan uważa za nieistotne) na zebraniach to gdyby czytał Pan dokładniej to by się Pan dowiedział, że p. Leszek Kuziak trzykrotnie próbował zainteresować tą problematyka władze gminy ale został jak to młodzież mówi "olany".
                                        Rozumiem, że Pana zdaniem jedynie dyskusje na temat wyborów są "dla dobra całej GMINY OSIELSKO" ale mam nadzieję, że dopuszcza Pan , iż inni maga mieć w tej kwestii inne zdanie.
                                    • fazer5 Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 19:18
                                      nawet nie śmiem przypuszczać, że zainteresowanie prywatnego przewoźnika profesjonalną komunikacją w naszej gminie jest proste. Gdyby to było (komunikacja) bardzo opłacalne to z pewnością prywatni przewoźnicy wręcz biliby się o koncesję. Prawdopodobnie zorganizowanie takiej komunikacji wymagałoby dotacji ze strony gminy i pewnie tu leży problem. Zresztą jeśli większość mieszkańców (tak działa demokracja) nie jest zainteresowana komunikacją publiczną to musimy się z tym pogodzić ale przyzna Pani, że w tym świetle poruszanie przez władze gminy argumentu takiej komunikacji na ul. Mickiewicza jak przekreślającego możliwości uregulowania ruchu pojazdów do obowiązującej prędkości jest nieracjonalne i nie powinno być brane pod uwagę. Co zaś do braku możliwości ingerencji w wybudowaną ulicę przez 5 lat to zdaje się , że niebawem te 5 lat mija i pytanie czy są już przygotowane plany regulacji i pozycja w budżecie.
                                      Jeśli chodzi natomiast o sprawę przejść dla pieszych to jak rozumiej z postu p. Kuziaka gmina nie jest zainteresowana wyznaczeniem chociażby jednego takiego przejścia na odcinku około 800 m ponieważ prawno/technicznie jest to niemożliwe?
                                      • edi_osielsko Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 19:46
                                        Szanowny Panie "fazer5" ulica Centralna należy do dróg powiatowych więć za złą przebudowę powinien odpowiedzieć zarząd dróg powiatowych nie gminnych.
                                        • ddwalczyk Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 19:59
                                          ..Mily Panie, ktos te drogi odbiera i wnosi ewentualne bledy..w dniu odbioru pracownicy duzymi miotlami zmiatali wode..studzienki jej nie przyjmowaly..zalosne i typowe dla Naszej Gminy..bylejakosc i tak juz sie przyzwyczajamy, byle cos sie dzialo...przed wyborami samorzadowymi.
                                        • fazer5 Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 20:05
                                          Szanowny Panie edi_osielsko, a w którym miejscu ja napisałem, że ul. Centralna w Osielsku to droga gminna lub, że za jej przebudowę gmina Osielsko ponosi odpowiedzialność?? Napisałem, że ta sprawa mnie zainteresowała i zbulwersowała.
                                          Swoją drogą pomimo, że jest to jezdnia powiatowa to leży w granicach gminy Osielsko i z pewnością jej przebudowa była, powinna być opiniowana przez gospodarza terenu, jeśli natomiast władze gminy dopuściły do niezbyt udanej przebudowy drogi, którą podróżuje znacząca część mieszkańców gminy to nie jest to najlepsze świadectwo.
                                      • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 20:22
                                        Przyznam szczerze,że po raz pierwszy słyszę o planach komunikacji na ul.Mickiewicza ale obiecuję dowiedzieć się,czy takie plany istnieją.
                                        • fazer5 Re: wyboryosielsko.2010.pl 14.11.10, 20:26
                                          Bardzo dziękuję za zainteresowanie, o takich planach pisze powyżej p. Leszek Kuziak, którego z pewnością zna Pani osobiście więc prawdopodobnie udzieli dalszych wyjaśnień.
                                          • soltysniemcza Re: wyboryosielsko.2010.pl 15.11.10, 21:49
                                            Informacja dla wszystkich mieszkańców gminy-ZAMIESZKAŁYCH-a nie zameldowanych!!!!!!
                                            Każdy,kto identyfikuje się z naszą gminą,ze swoim sołectwem i pragnie oddać głos na przedstawicieli z gminy,czy swojej miejscowości MOŻE TO UCZYNIĆ!!!!-jeżeli zgłosi taki zamiar w UG,do dn.19.11 u p.Dąbrowskiej Wioletty -kierownika Urzędu Stanu Cywilnego-pokój nr 6 na parterze.
                                            Dotyczy to osób na stałe mieszkających w gminie,które z różnych powodów nie są zameldowane.
                                            Pozdrawiam
                                            Małgorzata Rutka-sołtys Niemcza
                                          • niemcz2010 Re: wyboryosielsko.2010.pl 17.11.10, 09:33
                                            Jeszcze ciekawostka - do sprawdzenia przez fachowców.
                                            Rozmawiałem ze znajomym urbanistą, który odwiedził mnie ostatnio w Niemczu. Twierdzi on, że owszem, w przypadku komunikacji masowej (której, jak wiemy, na Mickiewicza nie ma i długo pewnie nie będzie) nie stosuje się progów zwalniających ale nie ma przeszkód, by stosować zwężenia i wysepki zwalniające ruch. Przydało by się coś takiego np. na wysokości bloków Gawry. bowiem na odcinku od ronda wielu zamienia tam ulicę w tor wyścigowy. I jeszcze jedno - ulica ta, zdaniem mojego gościa, nigdy nie powinna być odebrana. Jej wyprofilowanie (pofałdowanie) sprzeczne jest z elementarnymi zasadami budowy dróg.
                                            Wystarczy zresztą przejechać się tam po deszczach lub roztopach by zobaczyć, jak niektóre odcinki Mickiewicza zamieniają się w bajora.
                                            • fazer5 Re: wyboryosielsko.2010.pl 18.11.10, 09:34
                                              Panie Leszku (do lesz1411) w tym wątku wspominał Pan o swojej inicjatywie związanej z regulacją ruchu na ul. Mickiewicza, jednak nie odpwiedział Pan na pytania, które zadałem. Wiem, że nie zawsze dysponuje się czasem ale zauważyłem, że w międzyczasie ustosunkował się Pan do kilku uwag , a tę Pan pominął.

"do lesz1411: inicjatywy,o których Pan wspomina zasługują na uznanie i sądzę , że należy je docenić (są wybory jest okazja). Martwi mnie jedynie mała skuteczność stąd pytanie czy petycje były w formie pisemnej, czy odpowiedzi z gminy były pisemne, jeśli tak to kto podpisywał takie odpowiedzi. Pytam ponieważ argumenty (szczególnie ta o komunikacji) wydają się być śmieszne, skoro prze naszą gminę nie kursuje żadne regularne i profesjonalne połączenie z Bydgoszczą (jak wynika z postów na tym forum jest taka potrzeba), a gmina rozkłada ręce i dotąd nie poradziła sobie z tym problemem to powoływanie się na komunikacje jest nieuzasadnione."
                                              • lesz1411 Re: wyboryosielsko.2010.pl 18.11.10, 13:23
                                                Witam. Przepraszam za niezamierzone pominięcie odpowiedzi na to pytanie.
                                                Nauczyliśmy się , ze wszelkiego rodzaju inicjatywy muszą być poparte papierkiem. Tak było i w tych przypadkach. Petycje były adresowane do Wójta , podpisane przez mieszkańców z podaniem nazwiska oraz adresu i złożone za potwierdzeniem odbioru w sekretariacie UG. W ustawowym terminie otrzymywaliśmy odpowiedzi desygnowane podpisem i pieczątką wójta .Niestety , nie dysponuję żadnymi kopiami lub ksero ponieważ wszystkie kopie petycji zostały przekazane do dokumentacji Rady Sołeckiej. Dodam ,że koncepcja komunikacji gminnej przez Al.Mickiewicza była brana pod uwagę ze względu na brak połączenia Niemcza z Osielskiem , lecz wszystko rozbiło się o brak chętnego do poprowadzenia takiej trasy . Żaden prywatny przewoźnik nie był zainteresowany taką trasą ze względu na niską rentowność tego przedsięwzięcia. Pozdrawiam. L.K
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka