Dodaj do ulubionych

Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko!

06.11.10, 15:01
www.facebook.com/pages/Ireneusz-Rzadkiewicz-Wojtem-Gminy-Osielsko/147446868634603
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z profilem Kandydata na Wójta w wyborach 2010.
Jednocześnie zachęcam do głosowania. To zdecydowanie najlepszy wybór!
Obserwuj wątek
    • osielsko21 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 06.11.10, 16:38
      Osobiście jestem zainteresowany, czy Pan Kandydat należał do pzpr lub innej przybudówki socjalistycznej przed 1990r. (pytanie to zadawałem przy okazji innego wątku, ale nie otrzymałem do tej pory odpowiedzi)? Myślę, że pytanie jest dość proste - dlatego proszę o odpowiedź.....

• ryniobyd Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 06.11.10, 17:19
        Tak się składa, że znam bardzo dobrze tego Pana od 1983 roku. Stąd wiem, że co najmniej od tego czasu nie był członkiem i nie jest do dzisiaj w żadnej organizacji politycznej. Pozdrawiam
        • osielsko21 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 07.11.10, 14:05
          obecnie jest członkiem PO..... (strona PKW), taże przepraszam, ale Pani/a informacje nie są miarodajne..... Czekam na odpowiedź samego Pana Kandydata.......
      • i.rzadkiewicz Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 08.11.10, 19:52
        Witam Serdecznie,
        W odpowiedzi na pytanie użytkownika osielsko21 pragnę stanowczo podkreślić, że celem Wojskowej Akademii Technicznej było szkolenie specjalistów-techników, a nie oficerów politycznych. Nigdy nie należałem do PZPR, ani żadnej innej "przybudówki socjalistycznej".
        Pragnę również potwierdzić, że startuję z ramienia Platformy Obywatelskiej.
        Z wyrazami szacunku
        Ireneusz Rzadkiewicz
        • osielsko21 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 10.11.10, 09:19
          Serdecznie dziękuję Panu za konkretną odpowiedź - teraz już wiem. Pozdrawiam i życzę sukcesu w wyborach.
    • osielsko21 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 06.11.10, 16:44
      i przepraszam - w innych wątkach używam drugiego imienia Pana Kandydata....
    • edi_osielsko Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 06.11.10, 18:12
      Czy Pan Ireneusz Rzadkiewicz w ostatnich czterech latach coś zrobił dla gminy Osielsko?
      Czy w jakiś sposób pomagał w działalności organizacjom pozapartyjnym?
      Jakimi osiągnięciami społecznymi może się pochwalić?
      • osielsko22 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 06.11.10, 20:17
        Pytanie czy wójt powinien osobą sprawnie zarządzającą społecznymi pieniędzmi byłoby bardziej zasadne? Moim zdaniem lepiej dla nas gdy będzie.

• edi_osielsko Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 06.11.10, 21:02
          Nie można wszystkiego sprowadzać do zarządzania kasą ...
        • osielsko21 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 07.11.10, 14:11
          moim zdaniem powinien mieć wiedzę dotyczącą zarządzania majątkiem gminy (finansów, itp.), tak żeby oprócz doradców i pracowników urzędu gminy sam potrafił zająć stanowisko.
      • one.inteligent Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 07.11.10, 14:51
        edi_osielsko napisał:

> Czy Pan Ireneusz Rzadkiewicz w ostatnich czterech latach coś zrobił dla gminy O
        > sielsko?
        > Czy w jakiś sposób pomagał w działalności organizacjom pozapartyjnym?
        > Jakimi osiągnięciami społecznymi może się pochwalić?\

idealne pytanie wprost wyjete mi z ust....

lecz czy jest to najlepszy kandydat mozna polemizowac. bo ogolnikowe hasła typu
        "Chcę wykorzystać cały potencjał naszej gminy do zmiany jej wizerunku w atrakcyjne i ekskluzywne miejsce odpoczynku i pracy". Słowo ekskluzywne zaraz kojarzy mi sie z Niemczem czy tamtejsza nowo przybyla ludnosc nie ulega jakiejś megalomai ? no ale to tak poza konkursem.

JAk to zamierza zrobic ? konkrety ?

* Działać tylko w interesie mieszkańców naszej społeczności; tych zameldowanych tylko rozumiem ? czy o co kaman ? kolejny ogolnik
        * Opracować kompleksową, docelową wizję rozwoju gminy; hmm czyli to co bylo dotychczas jest zle ? należy wszystko odnowa z tego wynika ? wizje w jakim kierunku ? osiedli blokowych których tak wszyscy sie boja a które i tak i tak nie ominą gminy Osielsko
        * Ustalić przejrzyste zasady rozdziału środków inwestycyjnych; tu nie wypowiadam sie pan Kandydat jest spec w tej materii i moja wiedzę jest niewspółmiernie mniejsza choicaz kto tam wie.
        * Poprawić sieć komunikacyjną w gminie; no przydało by sie wybudować więcej Rond i postawić potem więcej 40 co by Policja i SG miała gdzie nabijać kabzę ;)
        * Rozbudować gminną sieci kanalizacyjną, wodociągową, gazową i energetyczną; raczej rozbudowywać a jeśli kandydat ma pomysl jak chce przyspieszyć obecne plany należało by o tym napisać wiec znow ogólniki
        * Działać przy otwartej kurtynie, realizując program rozwoju gminy zgodnie planem opracowanym wspólnie z radą gminy; O ile mi wiadmo otwarta kurtyna to jest realizowana w mysl ustawy o dostepnie do informacji. Strona BIPu no chyba ze o co innego chodzi. Kto wymyslal panu kandydatowi te hasla dziwne.
        * Rozpocząć proces integracji mieszkańców naszej gminy; W ramch prowadzonych juz festynow itp ten proces jest rozpoczęty chyba ze chodzi o jakieś kolka biznesowe lub brydzowe :) Jestem ciekaw czy pan kandydat jako mieszkaniec i tak wybitny przedsiębiorca bral udzial lub wspomagał organizacje w chociaz jednym takim przedsięwzięciu.
        * Zmienić statut Gminy – posiedzenia komisji i obrady sesji Rady Gminy transmitować na żywo w Internecie. a to by bylo ciekawe ;) oczywiście z głosem ?
        Moze wtedy większość kandydatów na radnych ulożyła by programy odwzorowujące możliwość radnego. Czym sie zajmuje na co ma realny wpływ jednak większość o tym zapomina i pisze brednie typu ogolnikowe dbanie o spokój bezpieczeństwo o angażowanie w edukacje mlodziezy czy jakies inne bzdury na które Radni maja tyle wpływu co kazdy wybrany z ulicy obywatel gminy.
        • soltysniemcza Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 08.11.10, 00:53
          Odpowiem w kwestii ,rond i ograniczeń prędkości.Interweniowałam na sesjach,aby ograniczenie do 40km/h zamienić na ogólne zasady dotyczące terenów zabudowanych(taka jest też opinia policjantów z drogówki).Oprócz zdecydowanego sprzeciwu sołtysa Osielska,poinformowano mnie również,że ograniczenia do 40km/h zostały wprowadzone na ZDECYDOWANE I KATEGORYCZNE ŻĄDANIE mieszkańców ulic Bydgoskiej i Kolonijnej.Jeżeli chodzi o ul.Słowackiego-inwestycja nie jest jeszcze zakończona.Gmina oczekuje wyników badań asfaltu,korekty ronda na Jeżdzieckiej,po czym będzie można znieść ograniczenie do 40km/h.
          M.Rutka
          • fazer5 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 08.11.10, 19:40
            , a zwiększenie dopuszczalne prędkości na ulicach Niemcza to autorski pomysł Pani Sołtys czy inicjatywa większości mieszkańców? Pytam ponieważ jak dotąd nie słyszałem o takim pomyśle i nawet nie przyszło mi do głowy aby postulować o zwiększenie dopuszczalnej prędkości.
        • only.one.intelligent Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 08.11.10, 20:42
          @one.inteligent
          Nastepnym razem rozwazniej proszę dobierać sobie nick, gdyż jako mieszkanka Osielska czuję się urażona, że tak zaniża Pan poziom intelektualny naszej Gminy. Powyższa wypowiedź to nic innego jak bełkot, który nie wnosi absolutnie żadnej wartości merytorycznej do sprawy, a jedynie ma na celu sprowadzenie na wątek konfliktu. Jeśli szuka Pan potencjalnych odbiorców tej żałosnej prowokacji to niedocenia Pan mieszkańców tej Gminy!

przede wszystkim co tu maja radni do rzeczy?
          radni sobie moga uszczegolowiac programy o jakies konkretne przedsiewziecia, uchwaly itp.,
          bo kandyduja do RADY, ktora to rada jest organem UCHWALODAWCZYM.
          Wojt jest organem wykonawczym, moze jedynie zatwierdzic badz nie to co sobie rada wymysli
          wiec nie widzę celu zeby w program wciskał sobie konkretne inicjatywy.
          A jako glowa gminy, organ przy tym jednoosobowy, wiec badz co badz przedstawicielski to chyba naturalne, ze chce stac na strazy ogolnie rozumianego poczucia bezpieczenstwa mieszkancow i wspierac rozwoj i wizerunek gminy.
          a jak Pan one.inteligent (buhahaha) sie tak czynnie bawi w polityke to niech sie pofatyguje poczytac zalozenia programowe PO juz mu bedzie blizej do drugiego czlonu swego nick'a
          • radik0 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 08.11.10, 21:13
            Proszę tylko o jeden konkret bo o więcej nie śmiem prosić bo jest zbyt duże zacietrzewienie
            W programie kandydat na wójta Pan Rzadkiewicz i Platforma Obywatelska ma wpisane że zamierza rozbudowywać sieć gazową .
            Dziwny pomysł bo budową sieci gazowej nie zajmuje się gmina tylko Spółka Gazownicza .
            ( o tym nawet wiedzą obecni radni z PO bo przez 4 lata nie poruszali tego tematu)
            Dlatego proszę o wytłumaczenie jak to będzie robione.
            Tylko proszę o odpowiedź jak to zrobić zgodnie z prawem i bez frazesów że: będziemy namawiać , lobbować, spotykać się , wnioskować czy zbierać podpisy ( bo te już są zebrane).
            Konkretnie w jaki sposób Platforma ma zamiar zrealizować obietnicę wyborczą.
          • niemczanka25 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 08.11.10, 21:14
            Szanowni Państwo!
            Z uwagą śledzę rozwój sytuacji na tym forum i uważam, że najwyższy już czas zareagować. Jestem głęboko poruszona postem Pana one.inteligent, który cechuje się brakiem profesjonalności. W zaistaniałej sytuacji solidaryzuję się z Panią only.one.intelligent, choć język jej wypowiedzi, przynajmniej we wstępie, również wymagałby uspokojenia emocji.

Rada jestem i pełna podziwu, że tak jeszcze konkretni i konkretów pragnący ludzie stąpają po ziemii. Jednak gorzej wygląda sytuacja kiedy po tak górnolotnym postulacie natrafia się na wywód sam w sobie nic nie wnoszący do dyskusji, na argumenty mające raczej charakter czepialskich docinek i wywód ten kreuje mi przed oczami smutny obrazek człowieka, któremu nawet gwarancja realizacji ustawy o jawności informacji w jego jestestwie zaczyna przeszkadzać.
            Każdy z elementów programu kandydata podważa Pan one.inteligent jednakowo - jednym wielkim ALE JAK? Oczywiście, zgodzę się, że szczegóły są niekiedy istotne, nie wszystkie jednak zdania uszczegółówienia wymagają. Jeśli kandydat gwarantuje działanie w interesie mieszkańców gminy, to dla przeciętnego intelegentnego człowieka oczywistym jest tu zabieganie o jak najlepszą sytuację Osielska na arenie międzygminnej. Mówimy tu chociażby o takich sytuacjach jak przeciwstawianie się wchłonięciu Osielska przez Bydgoszcz,
            lub o zapewnienie dzieciom z Osielska możliwości nauki w szkołach bydgoskich, którą to możliwość prezydent Dombrowicz ostatnio im odebrał.
            Warto by Pan przy tym zauważył iż, jak pisze Pani only.one.intelligent Wójt jest organem władzy wykonawczej, a przy tym jednoosobowym organem o charakterze reprezentatywnym.
            Co się z tym wiąże, nie sporządza on projektów uchwał, od tego proszę Pana mamy Radę Gminy, więc trudno oczekiwać że Kandydat w swoim programie zawrze postanowienia wykraczające poza jego osobiste kompetencje. Zachęcam Pana jednak do pogłebienia swojej wiedzy o postulaty programowe Platformy Obywatelskiej, może w ten sposób nasyci Pan swoją ciekawość.
            Odpowiadając na kolejne Pańskie "o co kaman" (musiałam skorzystać z Miejskiego słownika slangu i mowy potocznej Slang Młodzieżowy) Kandydat wyraźnie mówi o zapewnieniu spokoju, miejsca odpoczynku i swoistej eksluzywności gminy, zupełnie zatem nie na miejscu jest Pański zarzut o chęci budowaniu osiedli bloków. Co się natomist tyczy integracji mieszkańców, przykro słyszeć, że Panu słowo "integracja" kojarzy się z festynem i kółkiem brydżowym. Chodzi tu raczej o rozwijanie cech społeczeństwa obywatelskiego we
            wspólnocie mieszkańców, o wspólne podejmowanie inicjatyw polityczno-społecznych dla dobra gminy, o dyskusję i chęć działania już na szczeblu każdej jednostki.
            Bynajmniej nie o"integrację" przy grillu.
            Jeśli zaś rzeczywiście jest Pan świadomy możliwości wpływu na sytuację gminy przez jej zwykłych obywateli, to tylko mieć nadzieję, że i własne siły Pan zaangażuje, żeby żyło nam się lepiej.
            Pozdrawiam, mieszkanka Niemcza.
            P.S. Owszem, na ile mi wiadomo współczesne możliwości technologiczne dopuszczają opcję transmisji "z głosem".
            • jestemzosielska Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 11:22
              Dziękuję! W końcu jakiś głos rozsądku @niemczanka25. Solidaryzuję się z Panią całkowicie. Dobrze widzieć, że są jeszcze osoby poważnie podchodzące do sprawy, bo w dzisiejszych czasach fora internetowe służą głównie biciu piany.
              Ja również przeczytałem program Pana Rzadkiewicza i mam nadzieję, że wywiąże się ze swoich obietnic. A nic nie wskazuje na to, żeby nie miał! Skoro postuluje o obrady RG na żywo poprzez transmisje internetowe to jestem rad, że już na tym etapie dysponuje takimi narzędziami jak strona internetowa, czy fanpage na facebooku. To jest człowiek, który idzie z duchem czasu. Skoro on stawia na rozwój to ja stawiam na niego. Jak było i jest już wszyscy wiemy.

P.S. Panie Ireneuszu, czytając powyższe posty faktycznie zainteresowała mnie sprawa podciągnięcia sieci gazowej. Ja również prosiłbym o odpowiedź w tej kwestii!
              POZDRAWIAM!
              • niemcz44 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 14:42
                Sądzę podobnie jak "jestemzosielska". Popieram pana Rzadkiewicza i myślę, że może dużo dobrego zdziałać dla Naszej Gminy.
                • niemcz2010 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 15:39
                  niemcz44 napisała:

> Sądzę podobnie jak "jestemzosielska". Popieram pana Rzadkiewicza i myślę, że może dużo dobrego zdziałać dla Naszej Gminy.

A niby na jakiej podstawie tak sądzisz, niemczu44? Wyciąganie kandydata niczym królika z kapelusza na parę tygodni przed wyborami to obraza dla wyborców! Zastanówmy się najpierw co ten Pan zrobił dla gminy PRZED wyborami w ciągu ostatnich kilku lat, a potem dajmy kredyt zaufania na przyszłość.
                  Słaby kandydat działa wbrew pozorom na korzyść obecnego Wójta, który nie musi już zebrać 50%+1 głosów, a wystarczy, że wygra 1 głosem - co w tej sytuacji wydaje się niemal pewne. To jest największa wada tego kandydata!
                  • radik0 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 15:45
                    ponawiam sprawę budowy sieci gazowej . Jest szansa się wykazać że mamy konkretny plan działania a nie hasła bez pokrycia

Proszę tylko o jeden konkret bo o więcej nie śmiem prosić bo jest zbyt duże zacietrzewienie
                    W programie kandydat na wójta Pan Rzadkiewicz i Platforma Obywatelska ma wpisane że zamierza rozbudowywać sieć gazową .
                    Dziwny pomysł bo budową sieci gazowej nie zajmuje się gmina tylko Spółka Gazownicza .
                    ( o tym nawet wiedzą obecni radni z PO bo przez 4 lata nie poruszali tego tematu)
                    Dlatego proszę o wytłumaczenie jak to będzie robione.
                    Tylko proszę o odpowiedź jak to zrobić zgodnie z prawem i bez frazesów że: będziemy namawiać , lobbować, spotykać się , wnioskować czy zbierać podpisy ( bo te już są zebrane).
                    Konkretnie w jaki sposób Platforma ma zamiar zrealizować obietnicę wyborczą.
                    • i.rzadkiewicz Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 17:37
                      radik0 napisał:

> ponawiam sprawę budowy sieci gazowej . Jest szansa się wykazać że mamy konkretn
                      > y plan działania a nie hasła bez pokrycia
                      >
                      > Proszę tylko o jeden konkret bo o więcej nie śmiem prosić bo jest zbyt duże zac
                      > ietrzewienie
                      > W programie kandydat na wójta Pan Rzadkiewicz i Platforma Obywatelska ma wpisan
                      > e że zamierza rozbudowywać sieć gazową .
                      > Dziwny pomysł bo budową sieci gazowej nie zajmuje się gmina tylko Spółka Gazown
                      > icza .
                      > ( o tym nawet wiedzą obecni radni z PO bo przez 4 lata nie poruszali tego temat
                      > u)
                      > Dlatego proszę o wytłumaczenie jak to będzie robione.
                      > Tylko proszę o odpowiedź jak to zrobić zgodnie z prawem i bez frazesów że: będz
                      > iemy namawiać , lobbować, spotykać się , wnioskować czy zbierać podpisy ( bo te
                      > już są zebrane).
                      > Konkretnie w jaki sposób Platforma ma zamiar zrealizować obietnicę wyborczą.

Szanowny Panie, Szanowni Państwo

Pragnę ustosunkować się do powyższego pytania, dotyczącego budowy sieci gazowej. Realizacja w/w punktu programowego polega na zaprojektowaniu docelowych ciągów komunikacyjnych zarówno wewnątrz każdego, jak i pomiędzy poszczególnymi, sołectwami. Wyznaczenie dokładnych tras pozwoli Gazowni zaprojektować ciąg magistrali gazowych, które następnie mogą być rozbudowywane na zasadzie dokonywania przyłączeń.
                      Druga sprawa: prosi Pan "bez frazesów". Nie zapominajmy, że polityka to przede wszystkim rozmowa, a jednym z jej narzędziem jest język dyplomacji. Rzeczą oczywistą jest, że Gmina będzie prowadzić dyskusje z Gazownią. Wszystko jednak celem przyspieszenia budowy gazociągu.

Dziękując Państwu zarówno za głosy przychylne jak i za słowa krytyki,
                      z wyrazami szacunku
                      Ireneusz Rzadkiewicz
                      • radik0 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 17:47
                        Odpowiedź mało przekonywująca . Wszak hasłem wyborczym jest "Czas na zmiany " a tu proponuje się to co jest - ciągi komunikacyjne z przygotowanym pasem na sieci w tym gazową.
                        Mam wrażenie że merytorycznie przygotowanie nie jest za dobre.
                        Tym bardziej że w waszym programie jest też budowa sieci energetycznej. A tego gmina również nie buduje tylko Enea.
                        Nie pytam jak to Platforma widzi bo podejrzewam że
                        odpowiedź będzie tak samo mało konkretna jak w przypadku gazu
                        • jagodowo123 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 18:22
                          radik0, człowieku, czego ty oczekujesz, że gaz zacznie się przesyłać światłowodami? Jeśli do tej pory nikt nie stworzył planu ciągów komunikacyjnych, to może warto by zacząć od małych kroków. Na jakiej zasadzie oceniasz przygotowanie merytoryczne? Bo wg mnie jest ono przynajmniej zadowalające, skoro w samym programie kandydat porusza problem, którego obecna władza nie widziała przez ostatnie -naście lat!
                        • niem-czanin Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 20:32
                          i.rzadkiewicz : radik0 - 1:0
                          • radik0 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 21:53
                            Sprawy gazu w gminie to nie pomysł pana Rzadkiewicza i Platformy Obywatelskiej.
                            Bo przykładowo w 2002 roku były działania w tym kierunku
                            co mówi chociażby ten artykuł
                            wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,874243.html
                            A w Niemczu sieć gazową budowano od 2004 roku.
                            A tutaj chce zrobić wrażenie że nie ma sieci gazowej w gminie i dopiero kandydat na wójta i PO wpadli na pomysł że można by gminę zgazyfikować.

• niem-czanin Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 22:43
                              i.radkiewicz : radik0 - 1 : -1 :-)
                              P.S. aleś sie radiku uparł, przecież Ci człowiek całkiem sensownie odpisał
                        • dziwny22 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 10.11.10, 01:25
                          W języku polskim nie ma słowa "przekonywująca". Pewnie chodziło o "przekonująca" lub "przekonywająca".
                  • niemcz44 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 16:27
                    A czy ty wiesz /niemcz 2010/ jak wybierano, po raz pierwszy w połowie lat 90-tych ubiegłego wieku obecnego wójta? Czy wiesz jakie miał wówczas zasługi dla gminy? Czy wiesz kto o tym decydował? Stosujmy równa miarę dla wszystkich. Obecny kandydat pan Rzadkiewicz jest bardzo dobrym, merytorycznie i organizacyjnie przygotowanym kandydatem do pełnienia funkcji wójta.
                    • niemcz2010 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 17:13
                      Nie wiem jak wybierano p.Sypniewskiego kiedyś,,ale podobno postępy demokracji mamy, a i profil naszej gminy zmienił się nieco i już nie te czasy, by brać ludzi pod but i z góry, jak niegdyś nasz obecny pan Wójt traktował (jak wieść gminna niesie) ówczesnych mieszkańców-rolników. Nie życzę p. Irkowi źle, może zabierze głos na tym forum i da się poznać i polubić? Sądzę jednak, że większość głosów które dostanie, to raczej będą głosy przeciw panu S. a niekoniecznie za panem R.
            • osie-lsko Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 17:59
              niemczanka25 napisała:

> Warto by Pan przy tym zauważył iż, jak pisze Pani only.one.intelligent Wójt jes
              > t organem władzy wykonawczej, a przy tym jednoosobowym organem o charakterze re
              > prezentatywnym.
              > Co się z tym wiąże, nie sporządza on projektów uchwał, od tego proszę Pana mamy
              > Radę Gminy, więc trudno oczekiwać że Kandydat w swoim programie zawrze postano
              > wienia wykraczające poza jego osobiste kompetencje. Zachęcam Pana jednak do pog
              > łebienia swojej wiedzy o postulaty programowe Platformy Obywatelskiej, może w t
              > en sposób nasyci Pan swoją ciekawość.

Witam

Od długiego czasu zaglądam na to forum i czasami prawdę mówiąc aż żal d.. ściska jak te wypowiedzi się czyta. Ale do rzeczy...
              W tym momencie muszę zareagować. Jeżeli już Pani bierze się za korygowanie kogoś wypowiedzi proszę najpierw sprawdzić czy ma Pani tyle wiedzy aby to robić.

"Wójt jest organem władzy wykonawczej, a przy tym jednoosobowym organem o charakterze reprezentatywnym" - tu się zgadzam

ale
              "Co się z tym wiąże, nie sporządza on projektów uchwał, od tego proszę Pana mamy
              > Radę Gminy, więc trudno oczekiwać że Kandydat w swoim programie zawrze postano
              > wienia wykraczające poza jego osobiste kompetencje. " - to to już kompletna bzdura

Dla Pani wiadomości to Wójt przedstawia projekty uchwał które to Rada Gminy zatwierdza bądź nie.

Wniosek

Gdy nie jest się zorientowanym do końca w temacie to lepiej przemilczeć niż pisać takie pierdoły co ślina na język przyniesie.
              I to właśnie w taki między innymi sposób odbywają się wybory w tym kraju.

A co do tematu wyborów na urząd Wójta proszę pamiętać, że mamy wybrać Wójta Gminy Osielsko, a nie Wójta Sołectwa Niemcz.

Pozdrawiam

• one.inteligent Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 09.11.10, 21:57
          Słowem wstepu...
          Odnosząc sie do programu Kandydata z ramienia PO na Wójta p. Rzadkiewicza nie użyłem żadnego słowa które raziłoby w jego godność osobista. Mój wywód może i miał sprowokować do debaty ale w pozytywnym sensie. Celowo odniosłem sie do programu czy raczej postulatów które trochę mało intuicyjnie zostały dobrane. Widać że ktoś tu się nie przyłożył tym samym zmarnował potencjał nowego kandydata gdyż niewątpliwie jest to osoba ciekawa. Szkoda że nie występuje jako nie partyjna no ale to już małe PR się wkrada, którego widać w sztabku KANDYDATA brakuje.
          Dalej...
          Krytyka programu odniosła się po części do ogólnikowych haseł. Ja rozumiem że na broszurce takie rzeczy można wypisywać i rozdawać sklepach czy wsadzać w skrzynki od listów.
          Ale zrobienie strony internetowej daje możliwość do nieco lepszego zainteresowania kandydatem. I teraz nie wiadomo czy kandydat naprawdę nie ma nic do zaoferowania czy ma pojecie co chce zrobić czy chce sie dopiero uczyć i to jest wszystko co ma do zaoferowania.
          Jesli TAK to ja dziękuje i głos oddaje na tego który juz jest w temacie, wie co zrobił i co zrobić chce. Jeśli NIE czekam niecierpliwie na uszczegółowienie wtedy będę miał powód żeby się zastanowić nad tym na kogo oddać swój głos.
          Gdzie tu jest nie profesjonalnie ? to nie nasza klasa czy facebook gdzie każdy pisze komentarze w stylu OK Pieknie jestem za i takie tam.

Sprawa 1
          "Mówimy tu chociażby o takich sytuacjach jak przeciwstawianie się wchłonięciu Osielska przez Bydgoszcz" - tego tam niestety nie ma w programie wiec rozumiem mamy inne dane ;)
          Sprawa 2
          Zapewnienie nauki w Bydgoszczy ? hmm tego tez nie ma a nawiasem chodzi o przedszkola? bo ze szkolą średnia chyba nie ma problemu z tego co wiem. Jeśli tak to w tej sprawie chodzi o pieniądze dlatego Bydgoszcz nie chce czyli rozumiem ze p. Rzadkiewicz chce dopalać za te dzieci z budżetu gminy? Bo w jaki inny sposób niby to osiągnie.
          Sprawa 3
          Nidzie nie napisałem ze p. Kandydat chce budować bloki, też jeśli chodzi o centrum Niemcza jestem przeciwny ale na obrzeżach czy to Niemcza czy Osielska czy nawet Maksymilianowa jak najbardziej za w końcu gdzieś ludzie mieszkać muszą a akurat w Niemczy bo tam jest dobra infrastruktura. Wiec proszę nie przekłamywać mojej wypowiedzi.

PS: Co do pogłębienia wiedzy Sam/a masz widać spore braki hmm chyba ktoś na Wikipedii panią/a w błąd wprowadził co?;) Radze zajrzeć do USTAWY z dnia 8 marca 1990 r.o samorządzie gminnym np. art. 30, 31,33,39,52,60 ja je znam na pamięć a ty ?

Na zaczepki z technologia nie będę reagować bo to rozumiem w formie dobrego poczucia humoru i rozładowania napięcia było przytoczone ;)

BTW: odsyłanie mnie do programy PO uważam za szczyt naiwności w dyskusje czysto polityczne się wdawać nie będę dość mamy tego typu dyskursu w TV i tego typu dyskurs uważam za mało wnoszący do debaty i mam nadzieje ze KANDYDAT (PO) nie będzie tego sformułowania zbyt często używał ;)
    • osielsko21 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 10.11.10, 09:27
      Szanowni użytkownicy forum. Pan Ireneusz Rzadkiewicz - kandydat na Wójta udzielił mi konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, udziela też odpowiedzi w innym miejscu - dlatego też proponuję nie "rozmywajmy" głównego wątku niepotrzebnymi "wycieczkami" osobistymi - przeciaż to do niczego dobrego nie prowadzi....Jeszcze raz dziekuję Panu Kandydatowi za odpowiedź, pozdrawiam i życzę sukcesu w wyborach....
      • edi_osielsko Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 10.11.10, 19:53
        Szanowny Panie!

Na Facebook-u widziałem, że popiera Pan kandydaturę Pana Rafała Bruskiego - w tym się jak najbardziej zgadzam.
        W związku z powyższym, że nie uzyskałem od Pana prostej odpowiedzi na poniższe pytanie - proszę o informację czy w ostatnich czterech latach coś Pan zrobił dla gminy Osielsko?
        Nie należy zamydlać wyborcom obrazu "gazem". Myślę, że potraktuje Pan to pytanie poważnie!

Serdecznie pozdrawiam!
        • one.inteligent Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 11.11.10, 14:01
          edi_osielsko napisał:

> Szanowny Panie!
          >
          > Na Facebook-u widziałem, że popiera Pan kandydaturę Pana Rafała Bruskiego - w t
          > ym się jak najbardziej zgadzam.
          > W związku z powyższym, że nie uzyskałem od Pana prostej odpowiedzi na poniższe
          > pytanie - proszę o informację czy w ostatnich czterech latach coś Pan zrobił dl
          > a gminy Osielsko?
          > Nie należy zamydlać wyborcom obrazu "gazem". Myślę, że potraktuje Pan to pytani
          > e poważnie!
          >
          > Serdecznie pozdrawiam!
          Żeby p. Rzadkiewicz nie zgubił wątku i tego ciekawego pytania kolegi dodam swoje bezpośrednio do pana kandydata.
          Co pan zrobił dla gminy OSIELSKO przed pomysłem na kadencje lub tez czy coś panu uniemożliwiało takie aby takie wysiłki podjać.

Co rozumie pan przez postulat pana programu.

1. Ustalić przejrzyste zasady rozdziału środków inwestycyjnych ... skąd taki pomysł i jakie sa jego przesłanki.

Drugie bardziej osobiste pytanie.
          2. Co pan sądzi o dziwnych zbiegach okoliczności "Nepotyzmie" w Gminie Osielsko ?
          Czy bedzie Pan stał na straży porządku czy tylko sie przyglądał biernie?.
          Czy Nazwiska z UG i GOSiR czy tez RG( na skład której nie ma Wójt wpływu ale silę przepchnięcia swoich tez na pewno maja) będą się powtarzać.

Pytania są jak najbardziej szczere i dla mnie jako wyborcy ciekawe. Nie ma w nich żadnego podtekstu wiec prosił bym serdecznie o odpowiedz w miarę wolnego czasu pewnie którego panu brakuje w ostatnich dniach ale nikt nie obiecał że będzie łatwo.

PS: Planuje pan jakaś debatę ? Spotkanie gdzie będzie można zadać klika pytań aby rozwiać swoje wątpliwości bo przyznam, że gdyby nie był pan z Niemcza to myślę, że o wynik mógłby Pan być spokojny a tak trzeba przekonać do siebie mieszkańców innych sołectw.
          • niemcz44 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 12.11.10, 00:14
            A czy panowie /panie/ radik i inteligent macie również jakieś pytania dla obecnego wójta?
            • niemcz44 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 12.11.10, 02:14
              Pytanie także do pana /pani/ edi.
              • edi_osielsko Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 12.11.10, 07:56
                Obecnego znam - więc nie mam do niego pytań.
                • tylkoobserwuje Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 12.11.10, 15:39
                  pewnie osobiście...
          • i.rzadkiewicz Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 12.11.10, 20:17
            Szanowni Państwo

Poniżej zamieszczam odpowiedzi do pojawiających się na forum pytań:
            Odpowiedzi do pytań użytkownika edi_osielsko:

Szanowny Panie
            Jeśli chodzi o gminę Osielsko to byłem w grupie inicjatywnej, która doprowadziła do zmiany w Planie Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Osielsko - Niemcz III. Celem zmiany w/w planu było ograniczenie budowy domów wielorodzinnych tzw. "bloków" oraz wyeliminowanie z naszego otoczenia średniopowierzchniowych obiektów handlowych. Na własnej skórze odczułem czym jest sąsiedztwo w/w obiektu. Mimo walk i protestów rozpoczęcie budowy stało się faktem. Dziś jestem bogatszy o kolejne doświadczenie i wiem, że potrafiłbym uchronić niejednego Mieszkańca w nierównej walce jednostki z korporacją. Nie jestem wrogiem tych budynków lecz uważam, że ewentualna ich budowa powinna być sterowana poprzez zapisy w "Planie", które np. dopuszczałyby ich lokalizację w sąsiedztwie ul. Armii Krajowej czy Szosy Gdańskiej, a nie na obszarach gdzie jest dopuszczona zabudowa jednorodzinna. Szereg nieścisłości w Planie Zagospodarowania przeważył szalę na stronę obiektu handlowego. Takie sytuacje uważam za niedopuszczalne.
            Ponadto należę do Stowarzyszenia Metropolii Bydgoskiej gdyż urodziłem się w Bydgoszczy i mimo że mieszkam w Niemczu nie odrywam się od swoich korzeni. Gmina Osielsko to teren gdzie cena m^2 jest wysoka w stosunku do sąsiednich miejscowości i należy uszanować zarówno Mieszkańców żyjących tu od pokoleń jak i tych, którzy przenieśli się z Bydgoszczy wierząc, że znajdą tu ciszę i spokój.

Odpowiedzi do pytań użytkownika one.inteligent:
            „Ustalić przejrzyste zasady rozdziału środków inwestycyjnych ... skąd taki pomysł i jakie są jego przesłanki
            Co pan sądzi o dziwnych zbiegach okoliczności "Nepotyzmie" w Gminie Osielsko ?
            Czy bedzie Pan stał na straży porządku czy tylko sie przyglądał biernie?.
            Czy Nazwiska z UG i GOSiR czy tez RG( na skład której nie ma Wójt wpływu ale silę przepchnięcia swoich tez na pewno maja) będą się powtarzać.”

Szanowny Panie, Szanowna Pani
            W przypadku Gminy należy wyróżnić Inwestycje Gminne mające wpływ na rozwój całego obszaru naszej społeczności oraz Inwestycje Lokalne dedykowane poszczególnym Sołectwom. Podział środków zostałby przeprowadzony według zasady proporcjonalności: w zależności od liczby mieszkańców, bądź powierzchni Sołectwa (kwestia do uzgodnienia). Uważam, że każda Wieś co roku powinna mieć określony minimalny budżet, który zostanie przeznaczony na jej potrzeby. Można również przyjąć, że budżety poszczególnych Wsi byłyby wykorzystywane na realizację jej celów np. co drugi rok, tak, aby środki zostały skumulowane i wykorzystane na inwestycje o większym zaangażowaniu kapitałowym. Wprowadzenie takich zasad może skłonić mieszkańców do patrzenia na swoje Sołectwo przez pryzmat Gminy.
            Kolejnym aspektem są tutaj dotacje z Funduszy Unii Europejskiej. Uważam, że Gmina Osielsko nie wykorzystuje w pełni ich potencjału. Na stronie www.mapadotacji.gov.pl/ można sprawdzić ilość i wartość poszczególnych dotacji. Jestem zdania, że stać nas na o wiele więcej. Grunt to właściwie napisany projekt.
            To co obecnie można zauważyć w UG i GOSiR może być przejawem nepotyzmu lub „sterowanego przypadku”. Moim hasłem jest „ Stawianie na PROFESJONALIZM” co niesie za sobą również dokonanie przeglądu kadrowego pracowników zatrudnionych obecnie w w/w komórkach. W jaskrawym przypadku braku kompetencji w krótkim czasie zostanie ogłoszony konkursu na określone stanowiska. Kryteria będą takie same dla wszystkich – nie będzie wyjątków.

W swoim życiu zawodowym nie uznaję przypadku. Gdy coś robię mam dokładną wizję planowanego przedsięwzięcia. Dlatego też zapewniam Państwa, że wybór związany z kandydowaniem na Wójta Gminy Osielsko jest z mojej strony deklaracją, że będę aktywnie działał na jej rzecz i stał na straży jej porządku. Pragnę być Wójtem dla Gminy i wspólnym głosem jej Mieszkańców.

Co się tyczy debaty to jestem otwarty na bezpośrednie spotkanie z wyborcami. Do piątku, 19 listopada, przyjmę każdego zainteresowanego w swoim domu, przy ulicy Bolesława Prusa 24 w Niemczu, po uprzednim kontakcie telefonicznym pod numerem 52 328-22-55 (proszę o kontakt po godzinie 17.00). Jeśli woleliby Państwo mniej zobowiązujące spotkanie na dniach zamieszczę na forum/facebook’u/naszej-klasie informację o spotkaniu z Mieszkańcami w wyznaczonym miejscu. Także czekam na wiadomości!

Z wyrazami szacunku
            Ireneusz Rzadkiewicz
            • edi_osielsko Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 12.11.10, 20:53
              Dziękuję za odpowiedź!
            • osielsko21 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 13.11.10, 14:11
              A pączki będą ;-) ? To teraz weszła taka moda, że trzeba umawiać się telefonicznie na spotkanie z kandydatem? A może to taka odgórna "linia pr-owska" partii....? To teraz Mieszkańcy mają organizować spotkania Kandydatowi na wójta - bo mnie się wydaje, że to startujący zapraszają potencjalnych wyborców na spotkania otwarte....
              Proszę o zorganizowanie w Osielsku zwykłego spotkania przedwyborczego w szerszym gronie -no chyba, że Kandydat się boi, że mało ludzi przyjdzie.... lub boi się publicznych wystąpień (co jest rzeczą ludzką).
              I jeszcze dwa pytania/refleksja do Pana Kandydata - Czy jak zostanie Pan wójtem Gminy Osielsko, też otwarte spotkania będą musieli organizować mieszkańcy Gminy?
              • edi_osielsko Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 13.11.10, 14:37
                Jeszcze raz dziękuę za odpowiedź: "Jeśli chodzi o gminę Osielsko to byłem w grupie inicjatywnej, która doprowadziła do zmiany w Planie Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Osielsko - Niemcz III. Celem zmiany w/w planu było ograniczenie budowy domów wielorodzinnych tzw. "bloków" oraz wyeliminowanie z naszego otoczenia średniopowierzchniowych obiektów handlowych." - pisze Pan kandydat - myślę, że taka inicjatywa jest dobra dla rady sołeckiej - przyszły wójt powinien bardziej angażować się w życie gminy i znać problemy społeczeństwa ...
              • i.rzadkiewicz Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 13.11.10, 15:16
                Szanowny Panie

Wnioskując po Pańskiej odpowiedzi musiałem wyrazić się nieprecyzyjnie. Przepraszam. W poprzedniej odpowiedzi zaznaczam, że w przypadku przygotowania otwartego spotkania zostaną Państwo powiadomieni o tym fakcie z uprzedzeniem: "Jeśli woleliby Państwo mniej zobowiązujące spotkanie na dniach zamieszczę na forum/facebook’u/naszej-klasie informację o spotkaniu z Mieszkańcami w wyznaczonym miejscu.". Mylącym może być tutaj "wyznaczone miejsce"; spokojnie - to kandydat organizuje spotkanie. Kolejną rzeczą jest nr telefonu. To nie linia PR-owa, tylko mój numer domowy, dostępny w książce telefonicznej ;-). Proszę pamiętać - "Pragnę być Wójtem dla Gminy i wspólnym głosem jej Mieszkańców." Tym samym mam nadzieję odpowiedziałem na Pańskie pytanie dotyczące organizowania spotkań z Mieszkańcami.

Co zaś tyczy się drugiego pytania:
                "Wiadomym jest od jakiegoś czasu, iż Bydgoszcz czyni starania przyłączenia Gminy Osielsko do miasta. Jaka będzie Pana stanowisko, w przypadku wydania takiej decyzji przez Premiera Donalda Tuska i rząd PO w Warszawie? Czy podporządkuje się Pan "dyscyplinie partyjnej" a może wybierze inną drogę?"

Szanowny Panie
                Pragnę zaznaczyć bardzo jasno: Jestem przeciwnikiem włączenia Gminy Osielsko do Bydgoszczy. Takie połączenie byłoby z punktu widzenia Gminy nieekonomiczne. Gmina dysponuje wysokim budżetem. Włączenie jej do miasta nadwyrężyłoby znaczenie ten budżet, obniżając jednocześnie możliwości rozwojowe Gminy. Zrobię wszystko co w mojej mocy by Gmina Osielsko pozostała niezależną Gminą, a nie dzielnicą Bydgoszczy.

Z wyrazami szacunku
                Ireneusz Rzadkiewicz
                • osielsko21 Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 15.11.10, 20:27
                  Dziękuję Panie Kandydacie za kolejną rzetelną odpowiedź - czekam na informację o spotkaniu.... a jeśli i pączki i ciepła herbata się pojawi, to będzie taki fajny (i smaczny) gest ;-)
                • barttop Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 16.11.10, 10:11
                  Szanowny Panie Kandydacie
                  Jako wieloletni mieszkaniec Osielska ( a przypominam, że gmina nie składa się wyłącznie z Niemcza bo czytając fora można odnieść takie wrażenie) mam do Pana pytanie jaki widzi Pan sposób ( i jakie zamierza Pan podjąć w tym kierunku kroki) na usprawnienie ruchu w Osielsku. Chodzi mi głównie o możliwość włączania się do ruchu na szosie gdańskiej. Projekt S5 przez Osielsko poległ, tymczasem z roku na rok na jedynym sensownym połączeniu Osielska ( skrzyżowanie centralna, kolonijna, gdańska) z szosą do miasta korki coraz większe (szczególnie lewoskręt centralna-gdańska). Pytanie nr 2 dotyczy estetyki osiedla handlowego w Osielsku. Czy widzi Pan jakieś możliwości jej poprawy ?
                  Z poważaniem Barttop
                  • i.rzadkiewicz Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 16.11.10, 23:28
                    Szanowny Panie

Jedynym możliwym i racjonalnym rozwiązaniem usprawniającym ruch na skrzyżowaniu ulicy Centralnej i Kolonijnej z Szosą Gdańską jest poszerzenie dojazdu w/w ulic na długości co najmniej 200m.
                    Ponadto należy zamknąć drogę prowadząca na plac, który przylega do Polomarketu.
                    Należy "ożywić" istniejące drogi dojazdowe do ul. Armii Krajowej, aby odciążyć przedmiotowe skrzyżowanie. Przykład niech stanowi choćby droga równoległa do Armii Krajowej zaczynająca się na wysokości Pentela.
                    Więcej szczegółów nie będę podawał gdyż można odpowiedzieć na Pana pytanie, że od strony projektowej i technicznej istnieje możliwość rozwiązania tego problemu. Konsultowałem tę solucję w Zarządzie Dróg i mogę powiedzieć, że naprawienie tego problemu leży wyłącznie w gestii Gminy. Problemem może stanowić fakt, iż jest to skrzyżowanie dróg gminnych i krajowej co może znacznie przedłużyć czas przebudowy.

Odnośnie estetyki osiedla handlowego to powiem tylko, że to miejsce nie jest dobrą wizytówką dla Osielska i całej Gminy. Jedyne co w tej chwili można zrobić z tym placem to ogłosić konkurs na najciekawszy projekt architektoniczny zagospodarowania przestrzennego terenu. Projekty zaprezentowane, rzecz jasna, Mieszkańcom.

Z wyrazami szacunku
                    Ireneusz Rzadkiewicz
                    • edi_osielsko Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 17.11.10, 08:16
                      Szanowny Panie ! Na wyskości firmy Pentel nie zaczyna się żadna droga równoległa do Szosy Gdańskiej kilkadziesiąt o ile nie kilkaset metrów brakuje - jest mozliwość wyburzeń - ale to chyba kiepskie rozwiązanie!
              • lokalna.patriotka Re: Ireneusz Rzadkiewicz - Wójtem Gminy Osielsko! 13.11.10, 17:06
                Śledzę powyższą dyskusję już od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem.
                Jako człowiek robi Pan wrażenie niezwykle rzeczowego i opanowanego. Jeśli jako wójt będzie Pan z takim opanowaniem i tak profesjonalnie realizował cele naszej gminy, jak dziś odpiera Pan ataki oponentów, to jako jego mieszkanka, o losy Osielska będę zupełnie spokojna.

Pozdrawiam i życzę sukcesu w wyborach.
    • osielsko21 Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 13.11.10, 14:22
      Wiadomym jest od jakiegoś czasu, iż Bydgoszcz czyni starania przyłączenia Gminy Osielsko do miasta. Jaka będzie Pana stanowisko, w przypadku wydania takiej decyzji przez Premiera Donalda Tuska i rząd PO w Warszawie? Czy podporządkuje się Pan "dyscyplinie partyjnej" a może wybierze inną drogę?
      • jagodowo123 Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 14.11.10, 16:22
        i.rzadkiewicz napisał:

>Szanowny Panie
        >Pragnę zaznaczyć bardzo jasno: Jestem przeciwnikiem włączenia Gminy Osielsko do >Bydgoszczy. Takie połączenie byłoby z punktu widzenia Gminy nieekonomiczne. Gmina >dysponuje wysokim budżetem. Włączenie jej do miasta nadwyrężyłoby znaczenie ten budżet, >obniżając jednocześnie możliwości rozwojowe Gminy. Zrobię wszystko co w mojej mocy by >Gmina Osielsko pozostała niezależną Gminą, a nie dzielnicą Bydgoszczy.

Cieszę się, że jest Pan przeciwko włączeniu Gminy Osielsko do Bydgoszczy!

a w odpowiedzi do osielsko21:

"dyscyplina partyjna" - kto ci takie rzeczy wymyśla?
        od tego mamy decentralizacje wladzy zeby kazda jednostka mogla dzialac w interesie wlasnym. W takiej sytuacji odpowiedzialnosc za pelniona funkcje i dobro mieszkancow gminy maja pierwszenstwo przed celami samej partii.
        • osielsko21 Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 15.11.10, 20:21
          ale niejednokrotnie propozycje partii są więcej warte niż pełnione obecnie dla "dobra i szczęśliwości" społeczności lokalnej funkcje, a później to wystarczy odpowiednio przedstawić i "zinterpretować" fakty (o co nie posądzam oczywiście Kandydata na wójta - dziękuję za odpowiedź).... i jeszcze jedno Szanowny jagodowo 123 - nie bądź naiwny! W polityce, nawet tej lokalnej wszystko jest możliwe.....
          • lokalna.patriotka Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 15.11.10, 20:43
            Posądzanie p. Rzadkiewicza o tzw. "dyscyplinę partyjną" wydaje mi się tutaj bezpodstawne.
            Kandydat sam, w jednym z punktów swojego programu przedstawia działanie w interesie gminy jako swoisty priorytet. Ponadto, jest on jednym z mieszkańców gminy, wydaje mi się więc, że dobro własnej rodziny, przyjaciół oraz oddanej mu pod opiekę społeczności jest bezsprzecznie ważniejsze aniżeli interes partyjny.
            • 777kubas Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 16.11.10, 16:10
              cyt."Jeśli chodzi o gminę Osielsko to byłem w grupie inicjatywnej, która doprowadziła do zmiany w Planie Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Osielsko - Niemcz III. Celem zmiany w/w planu było ograniczenie budowy domów wielorodzinnych tzw. "bloków" oraz wyeliminowanie z naszego otoczenia średniopowierzchniowych obiektów handlowych. Na własnej skórze odczułem czym jest sąsiedztwo w/w obiektu. Mimo walk i protestów rozpoczęcie budowy stało się faktem. Dziś jestem bogatszy o kolejne doświadczenie i wiem, że potrafiłbym uchronić niejednego Mieszkańca w nierównej walce jednostki z korporacją."

Wszyscy kandydaci PO jednogłośnie opowiadają się za tym aby na terenie Niemcza nie były budowane nowe markety, centra handlowe, bloki itp. Sam kandydat na wójta jak można wyczytać z przytoczonej wypowiedzi nie jest zachwycony sąsiedztwem z marketem. Mam proste pytanie Czy to prawda, że grunt na którym stoi market Polo został nabyty od Pana Ireneusza Rzadkiewicza?

• i.rzadkiewicz Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 16.11.10, 22:37
                Szanowny Panie

Odpowiem stanowczo: Teren pod Polomarket nigdy nie był moją własnością. Po wybudowaniu Polomarketu i oddaniu go do użytku sprzedałem część mojej działki, na którym obecnie wybudowany jest parking. Mur klinkierowy oddzielający mój ogród od parkingu wyznacza grunt, który był moją własnością.

Z poważaniem
                Ireneusz Rzadkiewicz
                • wojtek2000 Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 17.11.10, 11:44
                  Wyrazy współczucia za lokalizację Polo , mam nadzieję , że będzie Pan skutecznie wpływał na plan zagospodarowania aby innym mieszkańcom nie trafiały się takie niespodzianki , niedaleko jeździeckiej też jest taki mikro bloczek a za nim dom tragedia !

• blackswan9 Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 17.11.10, 12:01
                  no trudno się dziwić człowiekowi, z takim sąsiadem jak polo market ten grunt musiał nieźle stracić na wartości..
                • ryniobyd Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 18.11.10, 01:08
                  i.rzadkiewicz napisał:

> Szanowny Panie
                  >
                  > Odpowiem stanowczo: Teren pod Polomarket nigdy nie był moją własnością. Po wybu
                  > dowaniu Polomarketu i oddaniu go do użytku sprzedałem część mojej działki (...)

No... nie dziwię się. Tej części działki i tak nikt inny (oczywiście poza samym Polomarket-em) nie chciałby kupić. Na co komu, rozsądnemu takie sąsiedztwo?
            • osielsko21 Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 16.11.10, 21:26
              Szanowna lokalna.patriotko a niby w którym miejscu posądzam Pana Rzadkiewicza o tzw. "dyscyplinę partyjną"?
              • lokalna.patriotka Re: Pytanie do Pana I. Rzadkiewicza 16.11.10, 21:43
                zapewne w dyskretnej sugestii ukrytej w tym pytaniu: "Czy podporządkuje się Pan "dyscyplinie partyjnej" a może wybierze inną drogę?".

z resztą, to chyba nie miejsce na utarczki słowne, zgodzi się Pani ze mną?
                pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka