Dodaj do ulubionych

Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie życia

30.12.11, 22:24
Witam. Szanowni Państwo , zwracam się do wszystkich z gorącą prośbą o baczne zwracanie uwagi na osoby , które majstrują przy studzienkach kanalizacyjnych a następnie je kradną. Jest to plaga na terenie naszej gminy.Wie o tym policja oraz nasze władze , ale na razie mimo różnorakich działań nie mogą uporać się z tym procederem. Przed chwilką , idąc na spacer z psem ulicą Leśnego Runa dosłownie w ostatniej chwili zatrzymałem się przed taką niezabezpieczoną studzienką. Ta ulica jest nieoświetlona a studzienka umieszczona w ulicy . Nie trzeba dużej wyobraźni aby przewidzieć skutki wpadnięcia do takiej dziury lub wjechania w nią samochodem. Pamiętajcie Państwo że zmierzch zapada szybko , a nasze dzieci często wracają takimi drogami ze szkoły czy różnych pozaszkolnych zajęć. Pomóżmy ukrócić ten bezmyślny i bardzo niebezpieczny proceder który zagraża życiu naszych dzieci i nas samych.
ps.Tę studzienkę oczywiście prowizorycznie zabezpieczyłem i powiadomiłem władze aby rano zakryły pokrywą ....ale prawdopodobnie znowu zjawią się po nią złodzieje. Pozdrawiam. L.K
Obserwuj wątek
    • lukasz1209 Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 31.12.11, 12:46
      Może i kradzieże nie ustaną, ale trochę utrudni to życie złodziejom:
      1. zwiększenie częstotliwości patroli policji i straży gminnej (do której godziny pracuje straż gminna? Czy nie tylko do 15tej? na stronach Osielska i bip Osielsko nie znalazłem informacji);
      2. gminny monitoring - przyhamuje i innych "oprychów";
      3. zamawianie pokryw z wyraźnym oznaczeniem gminy Osielsko;
      4. kontrola skupów złomu (chyba, że kradzieże są dokonywane na potrzeby "domowe" - czego nie zrobi część ludzi, aby zaoszczędzić.....).
      • lesz1411 Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 31.12.11, 14:50
        witam. W gminie Dobrcz zanotowano kradzież 6 pokryw , w gminie Sicienko zniknęły 4 pokrywy ...a w gminie Osielsko w listopadzie zanotowano okrągłą liczbę 100 sztuk ukradzionych pokryw. I nadal są kradzione. Dobrym pomysłem przedstawionym przez Pana jest zamówienie pokryw z wyraźnym oznaczeniem , kto jest właścicielem takich pokryw. Na pewno utrudni to sprzedaż takich pokryw. Ale nadal nie zmienia to tego , że możemy czuć się bezpiecznie idąc lub jadąc ulicami , gdzie są umieszczone studzienki kanalizacyjne . Pozdrawiam . L.K
        • niemcz44 Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 01.01.12, 23:46
          Na pewno wiele by pomogło, i to nie tylko w tej sprawie, gdybyśmy tworzyli bardziej obywatelską społeczność, a nie zamykali się za swoimi ogrodzeniami, nie martwiąc się niczym prócz naszej nieruchomości, a krzyk podnosząc dopiero jak coś się stanie co nas dotyczy. Prawie niemożliwym wydaje się, aby nikt, nigdy i nigdzie nie zauważył tych złodziei. Niestety w tak zatomizowanej społeczności nikt nie chce "się wychylać" i nawet jak coś zauważy to woli nic nie mówić niż poświęcić sprawie chociaż jeden telefon, niechby nawet anonimowy. Zmiana takich postaw jest zasadniczą sprawą dla polepszenia życia w swojej małej ojczyźnie.
        • pokazhontaz Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 02.01.12, 14:08
          Pokrywy z "personalizowanym" napisem mogą być dość drogie - z tego co kojarzę, to niektóre miasta przerzuciły się na pokrywy betonowe (metalowy jest tylko rant i szkielet wzmacniający) a studzienki kanalizacji deszczowej zostały wyposażone w pokrywy na zawiasach.
          • minimax46 Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 02.01.12, 20:53
            Zginęło już tyle pokryw a pan radny Kuziak dopiero odkrył problem jak o mało co sam się wpie.... w taką dziurę... Czyli jak obryzga go samochód błotem na poboczu to dopiero zauważy że powinien tam być chodnik ? A co zrobił pan aby gałęzie z dębu na skrzyżowaniu Centralnej koło kościoła nie spadały na ludzi ? To teren powiatu. Były już wnioski naszych radnych gminnych i sołtysa do tego radnego powiatowego aby ściąć to spróchniałe drzewo ale radnemu się nie chce kiwnąć palcem aby to załatwić . Żenada panie radny , żenada....
            • lesz1411 Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 02.01.12, 22:54
              Witam. Problem kradzieży metalowych pokryw ze studzienek kanalizacyjnych jest znany w UG oraz byli kilkakrotnie informowani o tym radni na sesjach Rady Gminy. Problem jest również znany Straży Gminnej i policji , która intensywnie się tym zajmuje. Ale jak na razie to efekty są mizerne. Dlatego apelowałem i czynię to nadal do mieszkańców naszej gminy o baczne zwracanie uwagi na ten problem. Został poruszony przez ,, minimax46” problem drzewa rosnącego na poboczu skrzyżowania ulicy Centralnej / Kwiatowej. Jest to dąb szypułkowy . Na drzewie jest widoczna tabliczka informująca że jest to pomnik przyrody i jest chroniony prawnie . Faktycznie został zgłoszony przez radnego a zarazem sołtysa Osielska p. Cichańskiego wniosek o wycięcie tego drzewa ze względu na zagrożenie jakie stwarza dla pieszych i samochodów. Jestem daleki od szybkiego i bezmyślnego wnioskowania o takie wycięcie. Poprosiłem o wydanie opinii konserwatora przyrody , w jakim stanie jest to drzewo i czy zasadne jest wnioskowanie o wycięcie. O treści tej odpowiedzi poinformuję na tym forum. W opinii wielu mieszkańców Osielska to drzewo jest w dobrym stanie , zadbane i konserwowane , a zagraża w mniejszym stopniu niż pozostałe drzewa wzdłuż ulicy Kwiatowej czy Centralnej ze względu na częstsze przycinanie gałęzi . Mieszkańcy wskazywali również na walor estetyczny …ten dąb dodaje uroku temu miejscu .
              Szanowni państwo … wycięcie tego dębu potrwałoby 1-2 godziny …dębu który przetrwał przez kilka pokoleń….. nie szkoda tego ? Pozdrawiam. L.K
              • lukasz1209 Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 03.01.12, 19:40
                jak najbardziej przychylam się za Panem Kuziakiem. Wreszcie okaże się, że w gminie, która ma w herbie dąb, nie ma ani jednego dębu. Inna sprawa, że może warto byłoby zasadzić kilka nowych tych pięknych drzew - miejsce zawsze się znajdzie......
          • lukasz1209 Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 03.01.12, 19:36
            jeśli gmina będzie zmuszon zapłacić kilka odszkodowań, to sie okaże, że taniej wyjdzie zamówić oznaczone pokrywy ze specjalnym mocowaniem "antyzłodziejskim".....
            • antoniomontana Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 19.04.12, 23:11
              Niech zrobią pokrywy z innego materiału którego cennika nie ma na skupie złomu i po problemie
              • pokazhontaz Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 20.04.12, 15:36
                antoniomontana napisał:

> Niech zrobią pokrywy z innego materiału którego cennika nie ma na skupie złomu
                > i po problemie

Widziałam w kilku miejscach takie tylko z metalowym brzegiem - środek wypełniony betonem.
    • pokazhontaz Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 30.04.12, 13:59
      lesz1411 napisał:

> Witam. Szanowni Państwo , zwracam się do wszystkich z gorącą prośbą o baczne zw
      > racanie uwagi na osoby , które majstrują przy studzienkach kanalizacyjnych a na
      > stępnie je kradną.

Osób nie widziałam - za to dzisiaj z rana w Niemczu można było stracić koło lub przynajmniej pokiereszować samochód. Część pokryw była powyciągana i przesunięta na bok, część stała pionowo w otworach...
      • antoniomontana Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 06.07.12, 20:00
        Dzisiaj w nocy proszę nie wychodzić bo będę kradł pokrywy kanalizacyjne:D
        • piotrglks Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 07.07.12, 00:30
          Powinieneś wpaść i zdrowo się w głupi łeb walnąć to może byś zmądrzał,i nie wypisywał bzdur
          • antoniomontana Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 08.07.12, 10:30
            Cały ten temat to jedna wielka bzdura. Niech w Polsce zapewnią każdemu pracę i godne życie to nikt nie będzie kradł pokryw od kanalizy a tak każdy radzi sobie jak może.
            • pokazhontaz Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 11.07.12, 08:24
              antoniomontana napisał:

> Niech w Polsce zapewnią każdemu pracę

Bo oczywiście to państwo powinno dawać pracę a ludzie powinni być zwolnieni z jakiegokolwiek obowiązku szukania jej na własną rękę i podnoszenia kwalifikacji, żeby być konkurencyjnymi? Tak było w komuniźmie, teraz mamy krwiożerczy kapitalizm i albo będziesz w stanie utrzymać się na powierzchni albo toniesz - nikt Ci koła ratunkowego nie poda jak sam nie wykażesz inicjatywy.

To oczywiście pytanie retoryczne - nie musisz antoniomontana odpowiadać, bo patrząc na Twoje wcześniejsze wypowiedzi, jej poziom byłby żenujący.

> a tak każdy radzi sobie jak może

Mając w czterech literach to, że ktoś może zginąć - ważne, że mam za co wypić.
            • strusz Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 11.07.12, 08:43
              W tym kraju zapewnienie każdemu pracy i tak nic nie da bo zawsze znajdą się pasożyty które będą kraść, niszczyć i robić inne podłości ludziom bo tacy są. Nie słyszałem aby ktoś ukradł w sklepie jedzenie. Raczej kradną wartościowe rzeczy aby mieć kasę na coś innego a tłumaczą się, że robią to z głodu. Zawsze wykorzystywana jest sytuacja że najwięcej krzyczą ci którzy wcale nie muszą krzyczeć ale mogą na tym skorzystać.
              • pokazhontaz Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 11.07.12, 10:38
                strusz napisał:

> najwięcej krzyczą ci którzy wcale nie muszą krzyczeć ale mogą na tym skorzystać.

Dokładnie - prawdziwi ubodzy nie kradną, tylko szukają pracy gdzie się da a nie okazji na szybki zarobek. Często się zdarza, że nawet sąsiedzi nie wiedzą, że taka rodzina ma problemy - poprostu się z tym nie obnoszą.

Ci, co kradną pokrywy na pewno nie robią tego, bo braknie na chleb.
                • antoniomontana Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 07.08.12, 20:14
                  Czyli każdy złomiarz przeznacza pieniądze na alkohol ...ciekawa opinia, to się chyba nazywa sądzenie książki po okładce.
                  Prawdziwi ubodzy nie kradną ... nawet bogaci kradną a co dopiero ubodzy a okazji na szybki zarobek szuka prawie każdy i nie zawsze cel ten osiągany jest uczciwą droga.
                  I niech nie wypowiadają się osoby które znają życie tylko od tej dobrej strony i myślą że wszystko jest takie łatwe.
                  • pokazhontaz Re: Złodzieje pokryw kanalizacyjnych-zagrożenie ż 10.09.12, 14:17
                    antoniomontana napisał:

> Czyli każdy złomiarz przeznacza pieniądze na alkohol ...ciekawa opinia, to się
                    > chyba nazywa sądzenie książki po okładce.

Każdy złomiarzo-złodziej, którego spotkałam na swojej drodze właśnie gros pieniędzy wydawał właśnie na używki - nie mówię o tych, co wybierają puszki ze śmietników.

> Prawdziwi ubodzy nie kradną ... nawet bogaci kradną a co dopiero ubodzy a okazj
                    > i na szybki zarobek szuka prawie każdy i nie zawsze cel ten osiągany jest uczci
                    > wą droga.

Bogaci kradną pokrywy? No to dopiero ciekawe.

> I niech nie wypowiadają się osoby które znają życie tylko od tej dobrej strony
                    > i myślą że wszystko jest takie łatwe.

I tu się bardzo mylisz, bo niżej dna jakiego ja (kiedyś) sięgnęłam ciężko upaść...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka