Dodaj do ulubionych

Gospodarowanie odpadami w Osielsku

24.01.13, 18:59
Witam.
Otrzymałem informator "Nowy system gospodarowania odpadami w gminie Osielsko".
Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego Rada Gminy ustaliła stawki za odbiór odpadów komunalnych (5 lub 10 zł/os), a dopiero później będzie wyłoniony w drodze przetargu przedsiębiorca odbierający śmieci? Czy nie powinno być odwrotnie, że najpierw zostaje wybrana najatrakcyjniejsza dla mieszkańców gminy oferta (w tym najniższa cena), a dopiero później ustalone opłaty indywidualne od mieszkańców?
Obserwuj wątek
    • osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 24.01.13, 19:04
      i jeszcze jedna sprawa:
      Dlaczego już teraz, tj. do 31 01.2013r. trzeba się zadeklarować, z której opcji będzie się korzystało - czy z segregacją czy bez?
    • nowy-001 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 25.01.13, 16:22
      Podłączając się pod temat.
      Po przeczytaniu informacji o zasadach odbioru śmieci nasunęło mi się kilka uwag:
      1) 20 litrów na osobę na 2 tygodnie (selektywnie) to bardzo mało. Dla 3 osobowej rodziny to połowa standardowego pojemnika 120l na 2 tygodnie - dla mnie niewykonalne. Natomiast 60 litrów na osobę na 2 tygodnie (nieselektywnie) to wg mnie wystarczająco.
      2) Cena 10 zł za 2x60 l wydaje się całkiem uczciwa, jest zbliżona do aktualnej ceny GZK, natomiast cena 5 zł za 2x20 l jest bez sensu i zniechęca do segregowania.
      3) Co ma zrobić rodzina, która produkuje więcej śmieci, czy ma zadeklarować dodatkową fikcyjną osobę?
      4) Ciekawe jak będzie sprawdzana ilość śmieci. Jak ktoś ma pojemnik 120 litrów to sprawdzenie czy jest w nim 60 czy 80 litrów może być trudne.
      • lesz1411 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 25.01.13, 21:41
        witam. W dniu 29 - go stycznia o godz. 15:00 w UG w sali USC odbędzie się sesja Rady Gminy . Jest to dobra okazja do dopytania o szczegóły spraw , które państwa nurtują ponieważ oprócz wójta będzie również dyrektor Gminnego Zakładu Komunalnego . Pozdrawiam. L.K
        • osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 25.01.13, 23:18
          Dziękuję za informację, ale w tym czasie będę jeszcze w pracy.....
          Moje przemyślenia w temacie:
          1. Gmina powinna najpierw przeprowadzić przetarg i wyłonić najatrakcyjniejszą ofertę - w tym cenową;
          2. Po rozstrzygnięciu przetargu zaproponować stawki mieszkańcom gminy;
          3. Obecnie zbieranie deklaracji jest działaniem "w ciemno": co będzie, jeśli wygrana firma zaproponuje taką stawkę, że indywidualne stawki będą niższe? Czy gmina obniży wtedy stawki?
          4. Każdy przystępujący do przetargu będzie w przybliżeniu wiedział, jaką stawkę może zaproponować (ludziom będącym "w temacie" łatwo będzie policzyć.....);
          5. Przy okazji kolejne pytanie: Na jakiej podstawie Rada Gminy ustaliła takie stawki? Skąd wzięło się to 5zł i 10zł?
          • niemczxyz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 26.01.13, 10:37
            Mam podobne wątpliwości . Dlaczego najpierw stawki a poźniej przetarg na firmę wywożącą. A tak ogólnie....to w takich jak ta sytuacjach powinni się pokazać nasi radni. Jako nasi przedstawiciele powinni przekazywać nam te informacje. A tu jak zwykle cisza.
          • osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 26.01.13, 11:59
            Jeszcze raz przeczytałem "Informator" oraz uchwały Rady Gminy Osielsko Nr IV/55/2012 i VI/73/2012.
            W żadnej z uchwał nie ma mowy o wielkości (litrach, kilogramach, workach, pojemnikach), które te stawki miałyby dotyczyć,cyt.: "§ 1. 1. Ustala się stawkę opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, jeżeli odpady komunalne są zbierane i odbierane w sposób selektywny w wysokości 5,00 zł miesięcznie od jednego mieszkańca zamieszkującego daną nieruchomość.
            2. Ustala się stawkę opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, jeżeli odpady komunalne są zbierane i odbierane w sposób nieselektywny w wysokości 10,00 zł miesięcznie od jednego mieszkańca zamieszkującego daną nieruchomość (VI/73/2012)".
            Zatem:
            1. Uchwała Nr VI/73/2012 jest niezgodna z "Ustawą z dnia 13 września 1996r. (a nie tak jak jest w deklaracji 1999r.!) o utrzymaniu czystości i porządku w gminach" (Dz. U. z 2012 r. , poz. 391), ponieważ w art. 6k ust 1 pkt 2 jest mowa, że gmina: "ustali stawkę opłaty za pojemnik o określonej pojemności", a tego Rada Gminy Osielsko nie zrobiła....
            2. zgodnie z uchwałami każdy z mieszkańców może wyprodukować tyle śmieci, ile mu się podoba lub też należy doprecyzować uchwałę Nr VI/73/2012.

• osielsko21 Do Pana L. Kuziaka 26.01.13, 12:10
              Jeśli będzie Pan na sesji Rady Gminy to bardzo proszę przedstawić zamieszczone przeze mnie wątpliwości, w tym związane ze zgodnością uchwały VI/73/2012 z Ustawą (art6k ust.1 pkt2).
              Jeśli mam rację, to przesłana do podpisania przez mieszkańców gminy Deklaracja zawiera błędy (zła podstawa prawna, brak doprecyzowania wielkości pojemników) - czyli nie nadaje się do podpisania.
              Z góry dziękuję
              osielsko21
            • osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 26.01.13, 12:18
              "zgodnie z uchwałami każdy z mieszkańców może wyprodukować tyle śmieci", ale też stawka ta może dotyczyć małego worka;-)
              • lesz1411 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 26.01.13, 12:32
                Witam. Nie wiem jakie kalkulacje były podstawa do określenia takich stawek na odbiór śmieci ale myślę ze urzędnicy UG kierowali się informacjami z dotychczasowej działalności w tym zakresie z tym ze musieli wziąć pod uwagę ze teraz wszystkie śmieci są własnością gminy...również te , które nie mają właścicieli.
                To ze najpierw radni uchwalili stawki a przetarg odbędzie się w późniejszym czasie nie jest niczym niezwykłym .
                Przetarg ma wyłonić firmę , która przy spełnieniu wymagań określonych przez gminę ma na najbardziej korzystnych finansowo dla gminy warunkach prowadzić odbiór i / lub zagospodarowanie odpadów komunalnych . Reguluje to Ustawa z 01.07.2011 o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw ( Dz. U. 2011.2.06.622) a w punkcie Art. 6d tej ustawy ,,Wójt, burmistrz lub prezydent miasta jest obowiązany zorganizować przetarg na odbieranie odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości , o których mowa w art. 6c, albo przetarg na odbieranie i zagospodarowanie tych odpadów”
                Proszę zwrócić uwagę ze to z UG będziemy podpisywać umowy na wywóz śmieci a nie z firma świadczącą te usługi. Dlatego w stawkach zapewne muszą być uwzględnione nie tylko koszty wywozu śmieci z poszczególnych gospodarstw domowych ale również wywóz odpadów ,,bezpańskich " oraz cała obsługa administracyjna związana z tym zadaniem. Jest tu jeden istotny element...śmieci w lesie lub zalegające po rowach tez będą nasza własnością i bądźmy pewni ze to my , mieszkańcy gminy zapłacimy za wywóz tych odpadów. Wniosek jest oczywisty ….tu już nie tylko ekologia ale i nasz portfel będzie domagał się aby reagować widząc takie sytuacje , jak np. budowlańcy pozbywają się resztek z budowy w pobliskich zagajnikach
                Wątek dotyczący informacji ….jest informacja na stronie UG Osielsko. Do wprowadzenia w życie nowych zasad odbioru śmieci jest jeszcze trochę czasu ( do końca czerwca ) i myślę że jeszcze będzie szeroka kampania informacyjna przeprowadzona przez naszych włodarzy.

PS.
                Oczywiście , na sesji w środę przedstawię państwa wątpliwości i postaram się napisać , jakie uzyskałem wyjaśnienia

Pozdrawiam . L.K
            • nowy-001 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 26.01.13, 14:36
              Brakujące informacje te są w Uchwale VII/88/2012 z 18 grudnia 2012
              • osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 26.01.13, 21:27
                Dziękuję za informację - nie miałem czasu, aby czytać wszystkie uchwały.
                W takim razie wycofuję moje uwagi dotyczące braku określenia wielkości pojemników.
                Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, opłaca się nie selekcjonować śmieci, bo jednorazowo będzie zabierana większa ilość (60l na osobę)?
                • nowy-001 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 27.01.13, 09:35
                  Też zrozumiałem to w taki sposób. Powiem więcej, 20l jest tak małą ilością, że chyba nikt w takim limicie się nie zmieści. Możliwe, że gminie bardziej się opłaca sortować całe śmieci we własnym zakresie, ja to rozumie, ale wówczas najprostszym rozwiązaniem byłaby jednakowa opłata dla wszystkich, np. 8zł, bez limitów pojemności. Wówczas wszyscy powinni być zadowoleni i lasy byłyby czyste. Przyjęte ustalenia będą prowokować wybranie, przez niektórych, niższych opłat z założeniem "nadwyżki spalimy lub wyrzucimy do lasu". Niestety.
                  • lesz1411 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 27.01.13, 14:27
                    witam. Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach ma wiele niedoprecyzowanych artykułów oraz już , jeszcze przed wdrożeniem jej w życie następują zmiany pewnych punktów w ustawie , wiec tak naprawdę gminy nie do końca wiedzą jak zorganizować ten system oraz jak będzie funkcjonował. Dlatego pierwsze półrocze lub pierwszy rok będzie czasem eksperymentowania i dopracowywania systemu zgodnie z oczekiwaniami mieszkańców oraz możliwościami gmin . Zobaczymy jak to zadziała ale obserwując poczynania innych gmin w tej sprawie zauważam że u nas przygotowania organizacyjne są bardzo zaawansowane , co dobrze świadczy o podejściu do tej sprawy przez naszych włodarzy. Pozdrawiam. L.K
                    • niemczxyz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 27.01.13, 15:12
                      A ja wracam do co prawda nudnego ale aktualnego pytania....GDZIE DO CHOLERY JASNEJ SĄ NASI PRZEDSTAWICIELE? GDZIE SĄ RADNI GMINNI ORAZ SOŁTYSI ? Czy któryś z nich przekaże nam jakieś wiadomości na ten temat ? A druga sprawa tez związana z czystością ...na Bydgoskiej , Mickiewicza. , Bałtyckiej są duże ilości śmieci. Nawet śnieg nie jest w stanie ich przykryć. Nasza gmina robi się coraz brudniejsza...szczególnie Niemcz.
                      • niemcz44 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 28.01.13, 03:14
                        Gdzie są nasi przedstawiciele? W kościele. A co do śmieci to nikt sam nie wie jak będzie. To typowa postawa PO. Zlikwidujemy senat i tego nie robimy. Wprowadzimy podatek liniowy - i tego nie robimy. Zlikwidujemy krus - i tego nie zrobimy. Zlikwidujemy finansowanie partii politycznych z budżetu państwa - i tego nie zrobimy. I tak wygląda cała POlska. Każdy mówi: ja tam się polityką nie interesuję, ale zapomina o jednym, że polityka interesuje się nim. Każdy mówi: - kupuję w biedronce bo tam taniej, ale nie zastanawia się, że biedronka nie płaci podatków w Polsce, a jej właściciel jest najbogatszym Portugalczykiem. Każdy mówi.....
                        A może tak każdy by się zastanowił, zanim coś powie.
                  • pokazhontaz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 28.01.13, 17:19
                    nowy-001 napisał:

> Też zrozumiałem to w taki sposób. Powiem więcej, 20l jest tak małą ilością, że
                    > chyba nikt w takim limicie się nie zmieści.

Powiedzmy 4-osobowa rodzina będzie "produkowała" odpady w ilości 160l miesięcznie - to jest mało? Weź pod uwagę, że te 20l to jest dwutygodniowo.
                    • nowy-001 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 28.01.13, 18:04
                      Tak, uważam, że to bardzo mało. Aktualnie, o ile się nie mylę, najmniejsza ilość odbieranych śmieci to jeden pojemnik 110 l co drugi tydzień, czyli 220 l miesięcznie. Wiele rodzin 4 osobowych dzisiaj nie mieści się w tym limicie i ma umowę na odbiór co tydzień, czyli 440 l miesięcznie.

• pokazhontaz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 29.01.13, 10:17
                        nowy-001 napisał:

> Aktualnie, o ile się nie mylę, najmniejsza ilość odbieranych śmieci to jeden pojemnik 110 l co drugi tydzień, czyli 220 l miesięcznie. Wiele rodzin 4 osobowych dzisiaj nie mieści się w tym limicie i ma umowę na odbiór co tydzień, czyli 440 l miesięcznie.

Tak, mylisz się - można zamówić 1 miesięcznie. I czteroosobowa rodzina o ile nie wyrzuca zakręconych butelek 1,5l i metalowych puszek bez zgniatania, to się zmieści. No chyba, że akurat robi remont... ;)
                    • marecki7969 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 28.02.13, 12:39
                      Do tej pory segregowałem odpady, 4-osobowa rodzina produkowała pojemnik na m-c.
                      Niestety po zmianach koszty rosną. Gmina przeżuca koszty na obywateli nawet jak nie wiadomo do końca ile ile będą wynosiły.
                • pokazhontaz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 28.01.13, 17:15
                  osielsko21 napisała:

> Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, opłaca się nie selekcjonować śmieci, bo jednor
                  > azowo będzie zabierana większa ilość (60l na osobę)?

Na to wygląda, że "nieekolodzy" będą mieli promocję, bo za kwotę będącą dwukrotnością opłaty za odpady sortowane mogą wyrzucić trzykrotnie więcej...

• nowy-001 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 28.01.13, 18:20
                    Tak, opłaca się oddawać śmieci niesortowane. Ale jednocześnie opłaca się odbierać śmieci niesortowane. Jak łatwo policzyć firma odbierająca otrzyma za posortowanie 40 l śmieci 5 zł. Uważam, że to świetna stawka.
                    • osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 28.01.13, 22:23
                      Przy okazji chciałbym zapytać jaka rola w tym wszystkim będzie "miejscowego" GZK?
                      Czy nasza rodzima firma będzie mogła uczestniczyć w przetargu?
                      I jeszcze jedno pytanie: Czy ktoś będzie sprawdzał "jakość" posortowanych indywidualnie śmieci i czy będą konsekwencje źle posortowanych?
                      • wojtek2000 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 29.01.13, 14:46
                        Deklaracja o " INFORMACJA O WSPÓŁWŁAŚCICIELACH, WSPÓŁUŻYTKOWNIKACH,
                        WSPÓŁPOSIADACZACH"

Pytam się na co komu imię ojca i matki danego mieszkańca przy szacowaniu ilości śmieci :)
                        • pokazhontaz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 31.01.13, 12:26
                          wojtek2000 napisał:

> Pytam się na co komu imię ojca i matki danego mieszkańca przy szacowaniu iloś
                          > ci śmieci :)

...i po co wpisywać 3x te same dane na trzech formularzach, na dodatek na dole przy podpisie jeszcze raz. :)

Forma i wygląd pozwala mi sądzić, że pomysłodawca chyba zrobił kopiuj/wklej formularza do PITów. Może to taki zakamuflowany sposób na usprawiedliwienie zatrudnienia kolejnej osoby "do obsługi formularzy"?
                        • pokazhontaz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 04.02.13, 13:55
                          wojtek2000 napisał:

> Pytam się na co komu imię ojca i matki danego mieszkańca przy szacowaniu iloś
                          > ci śmieci :)

W weekendowym wydaniu dziennik gazeta prawna jest ciekawy artykuł - "Deklaracja opłaty to nie kwestionariusz osobowy ":

Numer telefonu mieszkańca nie jest niezbędny do wypełnienia przez gminę obowiązku odbioru śmieci, dlatego samorząd nie może o niego pytać w deklaracji o wysokości opłaty za odbiór śmieci. Taki formularz będą musieli złożyć właściciele nieruchomości. Pozwoli on gminie wyliczyć ostateczną wysokość opłaty pobieranej za odbiór i wywóz śmieci. Wzór deklaracji, stanowiący akt prawa miejscowego, ustala każda jednostka samorządu, ale radni muszą pamiętać, by nie pytać o zbyt wiele – uznał wojewoda warmińsko-mazurski w rozstrzygnięciach nadzorczych adresowanych do kilku gmin. Jego zdaniem gmina nie może wymagać od mieszkańców podawania takich danych, jak data urodzenia, numer telefonu kontaktowego czy adres e-mail. Raz, że nie wnoszą one niczego do procesu ustalania opłaty. Dwa, że naruszają przepisy o ochronie danych osobowych. Niedopuszczalne jest również umieszczenie we wzorze deklaracji oświadczenia o odpowiedzialności karnej i karnoskarbowej za podanie danych niezgodnych z rzeczywistością, bo nie ma ku temu podstawy prawnej. „W świetle utrwalonego orzecznictwa sądowo-administracyjnego uchwały organów samorządu terytorialnego muszą być podejmowane wyłącznie na podstawie i w granicach prawa. Przepis udzielający kompetencji prawodawczej podlega wykładni dosłownej, a zatem nie może być interpretowany rozszerzająco. Każde wykroczenie poza zakres udzielonego upoważnienia stanowi naruszenie normy upoważniającej i zarazem konstytucyjnych warunków legalności aktu” – zauważa wojewoda. Oznacza to, że w ramach deklaracji nie można odbierać takiego oświadczenia od mieszkańca.

Rozstrzygnięcia nadzorcze wojewody warmińsko-mazurskiego, nr PN.4131.43.2013, nr PN.4131.54.2013.
                          • sx3 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 20.02.13, 20:05
                            Ambitnie zasiadłem do wypełnienia deklaracji śmieciowej i.. poległem. Kto jest faktycznym autorem tego gniota prawnego? W dniu 20 listopada 2012, 14 na 15 możliwych radnych zagłosowało za tym wzorem. Czyżby bez czytania podnieśli rączki. Powala pięć stron farmularza. Jeżeli już wzoruje się na PIT to konieczna jest broszura z instrukcją wypełniania. Jeżeli tak szacowny organ legalizuje deklarację powstałą przez kopiuj/wklej to faktycznie trzeba zatrudnić nowych kompetentnych urzędników. Zamieszkuję tutaj, ale nie jestem zameldowany. Płacę podatki i od kilku lat GZK wywozi moje śmieci. Teraz mam stracha jak się usprawiedliwić w pkt.E zał. nr 3 i "wyjaśnić różnicę pomiędzy liczbą osób zameldowanych na nieruchomości a liczbą mieszkańców zamieszkujących na nieruchomości" Chciałem napisać, że żyję w wolnym kraju ale żarty mnie opuściły bo pod spodem straszą Kodeksem Karnym. Przecież nie unikam, nie kłamię, chcę płacić chociaż nie bardzo rozumiem za co w szczególe. Nawet wyliczyłem sobie ile ile będę płacił. Pkt 4 objaśnień do zał. 1 każe wpłacić tą kwotę na rachunek bankowy /już?/ Pójdę do urzędu to prostaczkowi wyjaśnią. Jak pomyślę ilu jest mieszkańców gminy, ilu i czy rzetelnie wypełni deklarację, w jakim terminie, to już widzę sukces. Potwierdzam " to bardzo dziwny kraj". Na razie jest to jeszcze śmieszne.Pozdrawiam wszystkich.
                            • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 22.02.13, 13:33
                              Skoro ściągalność opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi odbywać się ma na zasadach ordynacji podatkowej, to tak samo jak przy podatku wypełniamy informacje w sprawie podatku od nieruchomości, przy odpadach deklarację w prawie identycznym brzmieniu. Zatem owa deklaracja o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, bardziej przypomina informację w sprawie podatku od nieruchomości, niż PIT-a. W moim przekonaniu jest drukiem zrozumiałym, nie stwarzającym trudności w jego wypełnieniu, tylko trzeba uważnie czytać. Po co te lęki, strach i sfrustrowanie, szkoda zdrowia. A urząd jest od tego żeby rzetelnie poinformować - vide BIP. Si ad naturam vives, numquam eris pauper! To nie ja, to Seneka.
                              • pokazhontaz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 10.04.13, 11:07
                                1dajmonion napisał:
                                > W moim przekonaniu jest drukiem zrozumiałym, nie stwarzającym trudności w jego wypełnieniu, tylko trzeba uważnie czytać.

Tylko dlaczego tyle stron? Powtarzanie tych samych informacji w kilku miejscach, po co imię ojca i matki? Dlaczego musze wykazać się umiejętnością mnożenia? Dla mnie ten dokument jest przewymiarowany - wszystko można było zmieścić na kartce formatu A5.
      • strusz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 29.01.13, 18:55
        Obserwuję forum i dzięki temu dowiedziałem się, że coś się dzieje w kwestii śmieci. Nic do tej pory nie otrzymałem w poczcie a podobno miałem. Dzisiaj zadzwoniłem do UG gdzie dowiedziałem się, że poczta miała roznosić informację a osoby które nie wypełnią i nie wyślą deklaracji do 31.01.2013 zostaną ukarane. Mam więc poważne pytania:
        1. Ciekawe ile osób jeszcze nic nie wie o tym, że mają coś deklarować.
        2. Zadanie matematyczne. 4 osobowa rodzina wyrzucić może 240l niesegregowanych śmieci minimalnie w miesiącu. Rodzina zakupiła kilka lat temu pojemnik 110l. W jaki sposób należy wrzucać śmieci aby pojemnik był opróżniony ( 2 razy + 20l pojemnik ?), kiedy będą odbierane śmieci , czy jak w danym miesiącu będę miał za mało śmieci to w przyszłym mam zapas? Czy osoby decydujące przewidziały, że ilości przewidziane są niepodzielne w całości i trzeba było podać cenę za 10l jako jednostkę aby wszystko miało jakiś sens.
        • glazia Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 29.01.13, 21:24
          Prawie cała część Osielska po stronie kościoła nie otrzymała do dzisiaj żadnej deklaracji i informacji co z nią zrobić
          Urzędnicy liczą że mieszkańcy wchodzą na stronę www urzędu i czytają ustawy :) i że sami sobie ściągną i wydrukują te druki.
          albo podrepczą do urzędu i odbiorą do 16.00 lub w jakiś dzień do 17.00 druk w urzędzie.
          Większej bzdury nie widziałam.
          Obawiam się że w lipcu będzie śmierdzieć w Osielsku, a w okoliczne lasy zapełnią się workami bo większość zaznaczy opcje tanią za 5 zł od osoby a potem będzie się zastanawiała co z resztą śmieci zrobić, a znajdą się i tacy co nic nie zrobią i będą biadolić że im śmieci nie odebrano.
          Czy ktoś z Państwa rozgryzł co jest lepsze dla rodziny 4 osobowej produkującej znaczne ilości śmieci i co zrobić z trawą?
          • osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 30.01.13, 10:49
            Trawę? Wypalić!!! :-))))) Za komuny Polak radził sobie z większymi problemami - to teraz sobie nie poradzi?;-)))))
          • osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 30.01.13, 10:51
            a do tej pory co Pani robiła z trawą?
            • lesz1411 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 30.01.13, 13:27
              Witam. W UG w Referacie Ochrony Środowiska można uzyskać wyczerpujące informacje dotyczące zasad wprowadzenia nowej ustawy o zagospodarowaniu odpadów. Tel. 52 324 18 50. Pozdrawiam. L.K.
              • glazia Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 30.01.13, 17:23
                a czy to nie można było prościej wysłać do ludzi stosowna informacje wcześniej, z logicznie wytłumaczonymi zasadami ( ja do dzisiaj nic nie dostałam)
                kto ma czas na czytanie tych wszystkich uchwał na stronie lub wydzwaniać w godzinach pracy po urzędach.
            • glazia Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 30.01.13, 17:19
              ładowałam do czerwonych worków kupionych w GZK średnio 3 - 4 sztuki w tygodniu
              czyli dodatkowo 100 zł w miesiącu,
              • borat_niemcz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 30.01.13, 21:43
                Wydaje mi sie ze intencja ustawodawcy bylo pozbycie sie nielegalnych wysypisk (poprzez zmuszenie wszystkich gospodarstw do placenia za wywoz smieci) oraz zachecenie do segregacji. Spodziewalem sie ze przy braku segregacji zaplace znacznie wiecej niz obecnie, ale patrzac na skladki proponowane przez gmine:
                - obecnie: rodzina 4 osobowa, wywoz smieci (120L) raz w tygodniu, czyli lacznie 480L miesiecznie za okolo 60 PLN
                - od lipca: zakladajac wariant nieselektywny, 4 osoby * 60 L = 240L/2 tyg = 480L/miesiac = 40 PLN

taka stawa (promocja) raczej nie zacheca do selektywnego zbierania odpadow ..... zwlaszcza ze po wyborze opcji selektywnej trzeba zainwestowac jeszcze w dodatkowe pojemniki na odpady selektywne. W wielu gminach jednym z warunkow koniecznych do przystapienia do przetargu jest zdolnosc zapewnienia wszystkim odbiorcom odpowiednich pojemnikow na odpady (nieposortowane plus szklo, plastik, papier itd) (zazwyczaj dzierzawa), ale oczywiscie prosciej jest napisac:
                5. Właściciele nieruchomości, zachowując wymagania określone w ust. 4, mają obowiązek wyposażyć nieruchomość w pojemniki do zbierania odpadów komunalnych

ale w sumie to nic dziwnego skoro stawki sa znane jeszcze przed przetargiem, a i podmiot ktory ten przetarg wygra tez jest juz znany ;)

• osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 31.01.13, 10:19
                  Czy ma Pan na myśli GZK? Czy GZK może brać udział w przetargu?
                • osielsko21 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 31.01.13, 10:21
                  Gdyby to był GZK, to nie mam nic przeciwko temu - zawsze pieniądze zostaną w gminie. No chyba, że znajdzie się firma, która "przelicytuje" atrakcyjnością ceny i warunków......
                  • lesz1411 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 31.01.13, 10:33
                    Witam. Zgodnie z ustawą - Ustawa z 01.07.2011 o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych
                    innych ustaw ( Dz. U. 2011.2.06.622) a konkretnie z Art. 6e Spółki z udziałem gminy mogą odbierać odpady komunalne od właścicieli nieruchomości, na zlecenie gminy w przypadku, gdy zostały wybrane w drodze przetargu o którym mowa w art.6d ust.1. Czyli GZK moze na ogólnych zasadach brać udział w przetargu . Pozdrawiam. L.K.

• pokazhontaz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 31.01.13, 12:30
                  borat_niemcz napisał:

> Wydaje mi sie ze intencja ustawodawcy bylo pozbycie sie nielegalnych wysypisk (
                  > poprzez zmuszenie wszystkich gospodarstw do placenia za wywoz smieci) oraz zach
                  > ecenie do segregacji.

Jest jeszcze jedno - w jednym z formularzy trzeba wyjaśnic dlaczego ilość osób zamieszkujących/użytkujących jest różna od ilości osób zameldowanych - takie donoszenie na samego siebie. :) Ciekawi mnie też jak zamierzają sprawdzić faktyczną ilość domowników. :)
        • pokazhontaz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 31.01.13, 12:20
          strusz napisał:

> Obserwuję forum i dzięki temu dowiedziałem się, że coś się dzieje w kwestii śmi
          > eci. Nic do tej pory nie otrzymałem w poczcie a podobno miałem. Dzisiaj zadzwon
          > iłem do UG gdzie dowiedziałem się, że poczta miała roznosić informację a osoby
          > które nie wypełnią i nie wyślą deklaracji do 31.01.2013 zostaną ukarane.

Ciekawe jak udowodnią, że cokolwiek zostało doręczone, skoro to przesyłka niestemplowana i bez jakiegokolwiek dowodu doręczenia...
          • sx3 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 02.02.13, 16:24
            Dlaczego taka dezinformacja ? No bo trzeba coś konkretnego zrobić, zarzadzić, uregulować. Przykład idzie z góry. Czy nasze rzady, parlament są w stanie wygenerować z siebie coś co ma ręce i nogi i może funkcjonować bez Trybunału Konstytucyjnego, są ważniejsze sprawy /e tam szkoda narzekać/ to czemuż nasza Gmina ma to zrobić. Przecież to tylko podatek pod szumną nazwą "śmieciowy" Nie widać w tej zadymie czystych lasów i poboczy dróg, zchęty do segregacji. Jakoś to będzie! A' propos ktoś napisł, że można mieć umowę na odbieranie śmieci raz w miesiącu /aktualnie/. Pytałem kilka miesięcy temu w GZK czy tak można, niestety miła pani powiedziała że są jakieś względy wyższe nie pamiętam chyba sanitarne i pojemnik musi być opróżniany nie rzadziej niż co dwa tygodnie i dałem sobie spokój. A może można? Jeszcze jedno podobno gdzieś w Polsce są firmy lub zakłady komunalne gdzie można dostarczyć trawę w workach. Oni to kompostują i wydają, lub sprzedają w postaci kompostu. Każdy to może zrobić sam, ale zajmuje miejsce i jest pracochłonne sam też to robiłem. Może jest to pomysł na smoll bisnes ze wsparciem unijnym.
            • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 04.02.13, 09:04
              Wydaje się, że dezinformacja wynika raczej z opieszalstwa i braku kompendium wiedzy u większości miejscowych notabli. Przepisy powstały w lipcu 2011 r., a weszły do obiegu prawnego 1 stycznia 2012 r. Zatem cały ubiegły rok był rokiem "oczekiwania", nie wiadomo na co? Był to rok zaskarżeń postanowień ustawy przez niektóre samorządy. Ożywienie u nas, nastąpiło na końcówce ub.roku. Nie wdrożenie "śmieciówki" do lipca br. powoduje nałożenie kary pieniężnej na Gminę. Co do terminu składania deklaracji, to wskazane jest aby obowiązywała przynajmniej jeszcze przez trzy miesiące "dyspensa". Istnieją przesłanki, że pojawią się "pustostany" posesji, właścicieli którzy, jak ktoś w postach słusznie zauważył, zajeżdżają w niedzielę pod kościół samochodami z rejestracją CB i inną. W kwestii odpadów biodegradalnych uważam, że byłby to raczej big biznes dla GZK który posiada stosowne składowisko w Żołędowie, wykorzystując część wytworzonego humusu na obowiązkową jego rekultywację.
              • lesz1411 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 04.02.13, 12:27
                Witam. Chciałbym sprostować moja wcześniejsza informacje dotycząca udziału w przetargu na wywóz śmieci . Okazuje sie ze GZK w Żołędowie nie spełnia warunków zawartych w ustawie i nie moze brać w takich przetargach udziału. Przepraszam za wprowadzenie forumowiczow w błąd . Otrzymałem informacje ze UG planuje uruchomienie na Swojej stronie pewnego rodzaju forum , na którym można zadawać pytania bezpośrednio dotyczące spraw związanych z funkcjonowaniem UG . Na pytania bedą udzielane odpowiedzi przez urzędników dysponujących wiedzą w danym zagadnieniu. Jak będę wiedział wiecej konkretów to poinformuje państwa na tym forum. Pozdrawiam. L.K.
                • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 05.02.13, 08:21
                  "Prawdziwa cnota, krytyk się nie boi", brawo panie Leszku, nie spodziewałem się. . .
                • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 05.02.13, 12:06
                  Pierwsza kwestia - nie rozumiem dlaczego pozostawia się wybór?
                  Przecież wg. ustawowego zapisu nałożonego na KAŻDEGO posiadacza odpadów, odpady których powstawaniu nie udaje się zapobiec, KAŻDY posiadacz odpadów w pierwszej kolejności jest obowiązany poddać odzyskowi, który polega na przygotowaniu odpadów przez ich posiadacza do ponownego użycia (???) lub poddaniu recyklingowi !!! A nie wrzucać wszystko do pojemnika.
                  • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 06.02.13, 14:28
                    Druga kwestia - czy tut. organ admin.publ. w zakresie swojej właściwości podejmie (w kontekście kwestii pierwszej) działania wspierające recykling wraz z przygotowaniem do ponownego użycia oraz ponownym użyciem odpadów - w ramach środków służących zapobieganiu powstawania odpadów? W odniesieniu do odpadów komunalnych, powinny być to środki, które mogą mieć wpływ na fazę konsumcji i użytkowania. Przykładowo; zastosowanie instrumentów ekonomicznych, zachęcających do czystych zakupów czy też, wprowadzających obowiązkową zapłatę przez konsumentów za dany artykuł lub element opakowania, który w przeciwnym wypadku byłby wydawany bezpłatnie - np.(wyższe) kaucje za opakowania napoi - szklane, PET trafiające w efekcie do recyklingu w wyniku ich sprzedaży przez konsumentów, itp.
                    • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 06.02.13, 14:42
                      Czy też, propagowanie ponownego użycia lub naprawy wyrzucanych produktów lub ich składników, w szczególności przez stosowanie środków ekonomicznych, logistycznych i innych. Takich jak wspieranie lub tworzenie akredytowanych (gminnych) sieci napraw i ponownego użycia - stwarzając zachęty ekonomiczne do tworzenia takich sieci.
                      Byłby to pomysł na small bisnes - (sx3 02.02.13).
                      Póki co, sami mieszkańcy mogą wyjść z inicjatywą organizowania wyprzedaży "garażowych" czy, "pchlich" targów.
    • strusz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 06.02.13, 18:13
      1. Oczywiście dyskusja na forum nie zbliżyła nas do rozwiązania problemu zadeklarowanych wielkości oddawanych śmieci i pojemności śmietników które zostały kiedyś zakupione.
      2. Ciekawe czy radni szczerze wypełnili deklarację w terminie i czy w ogóle ją wypełnili. Czy wpisali rzeczywistą ilość mieszkańców w swych posesjach i czy jest to możliwe do sprawdzenia.
      3. Pojawił się dokument Uchwała nr I/6/2013 prawdopodobnie przygotowująca GZK do uczestniczenia w przetargu na śmieci bo przecież dlaczego miałyby zostać ten zakład zlikwidowany, ja nie widzę powodów.
      4. Czy rzeczywiście mieszkańcy gminy mogą być obsługiwani przez kompetentnych pracowników UG, bo nie przeszkadza mi, że zatrudniani są członkowie rodzin ale wkurza mnie kiedy są niekompetentni i w ten sposób szkodzą gminie i odstraszają potencjalnych mieszkańców i inwestorów.
      5. Ciekawe jak długo cena proponowana za wywóz śmieci będzie niezmieniona, bo na razie jest wyższa niż poprzednio ( było 27zł za 220l a teraz proponuje się 30zł za 180l). Kiedy cena zacznie rosnąć i jaki będzie sposób informowania mieszkańców o takiej podwyżce.
      • lesz1411 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 06.02.13, 19:34
        Witam. Jak już wcześniej pisałem , GZK w obecnej formie nie ma uprawnień do udziału w przetargach na wywóz śmieci ze względu na brak uwarunkowań prawnych. Ale to nie znaczy że zakład zostanie zlikwidowany. W chwili obecnej wywóz śmieci to jeden z elementów działalności zakładu , i to nie ten najważniejszy i największy . Na stronie GZK jest krótki opis działalności zakładu ,,Przedmiotem działalności Zakładu jest zaspokajanie zbiorowych potrzeb ludności poprzez świadczenie powszechnie dostępnych usług komunalnych. Zgodnie ze statutem Gminnego Zakładu Komunalnego działalność obejmuje m.in.:
        - zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków, w tym eksploatacja i budowa urządzeń wodociągowych i kanalizacyjnych, - wywóz odpadów komunalnych i ścieków bytowych, - utrzymanie, remont dróg i placów, - utrzymanie środków transportu służących realizacji powyższych usług, - wykonywanie usług doraźnych oraz interwencyjnych w zakresie usług komunalnych" . Wynika z tego że po przejęciu gospodarki śmieciowej przez innego usługodawcę naszemu GZK pracy nie ubędzie i nadal będzie potrzebny do sprawnego funkcjonowania naszej gminy. Pozdrawiam . L.K.
      • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 08.02.13, 09:53
        Oczywiście dyskusja, jak to dyskusja nie zbliży do rozwiązania zadeklarowanych wielkości oddawanych śmieci i pojemności śmietników (pozostają bez zmian) które zostały kiedyś zakupione. Problem ten, pozostawiony jest KAŻDEMU właścicielowi posesji, pozwalając mu, w tym zakresie określić się w deklaracji. Radny, nie radny, KAŻDY jest "kowalem swego losu".
        Z treści uchwały nr.I/6/2013 nie wynika, że GZK uczestniczyć będzie w przetargu na śmieci, brak jest tego zapisu w treści. Myli wprowadzony zapis zakresu działania GZK - par.3a.2.pkt.2) "wywozu odpadów komunalnych i nieczystości ciekłych", winno chyba być; wywozu odpadów komunalnych z terenów niezamieszkałych i publicznych oraz nieczystości ciekłych. Pkt.3) "Prowadzenia punktu selektywnego zbierania" z dodaniem adresu: w siedzibie GZK w Żołędowie przy ul. Jastrzębiej 62.
        • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 08.02.13, 10:00
          Pkt.4) "Zarządzanie gminnym składowiskiem odpadów komunalnych, w tym jego utrzymywania i rekultywacji", sugeruje jakby było jeszcze czynne.
          Stwierdzam, że w U.G. zostałem załatwiony bardzo kompetentnie i profesjonalnie. Co do koligacji rodzinnych, podobno wszyscy mamy wspólnych protoplastów.
          Czyżby zmieniła się pojemność Pana pojemnika? Istotnie zbyt małe zróżnicowanie opłaty, nie skłania do selektywnego zbierania odpadów.
    • niemcz44 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 23.02.13, 12:07
      Cały sposób wprowadzania tej reformy śmieciowej w naszym kraju uważam za skandaliczny, a w gminie Osielsko za szczególnie skandaliczny, między innymi dlatego że:

-deklaracja ma 5 stron A4, a ilość zawartych w niej pytań i stopień szczegółowości jest niczym nieuzasadniony

-do złożenia tych deklaracji tylko w naszej gminie potrzeba tysięcy kartek papieru i już to jest sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem

-do sprawdzenia, wprowadzenia i kontrolowania tych oświadczeń potrzeba iluś
      tam urzędników i to jak wyżej

-w sąsiedniej gminie / na północ/ deklaracja to było połowę kartki A4, czyli mozna inaczej

-W jaki sposób i na podstwie jakiego prawa gmina uznała, że mieszkańcy zostali skutecznie powiadomieni o obowiązku złożenia owych oświadczeń do końca stycznia 2013 roku?

-Co z zawartymi do tej pory umowami na wywóz śmieci z posesji. Czy należy je wypowiedzieć, czy wygasają, czy....?

-urzędnikom się nie dziwię, ale radnym jak najbardziej i mam wrażenie, że wielu z nich pewnie wcale się nie zapoznało z tym co głosowali, a już z deklaracją to na pewno, nie, gdyż w przeciwnym wypadku by tak nie postąpili. Przecież radni są od tego wybrani, aby reprezentować mieszkańców, a nie dbać o interes urzędników zarządzających gminą.

Krótko mówiąc NIC NOWEGO
      • sx3 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 25.02.13, 21:06
        Możemy wyć do księżyca a i tak zrobią po swojemu. Podziwiam, że znajdują się jednak adoratorzy tych wypocin Rady Gminy i tych żenujących pomysłów wdrażania ustawy śmieciowej. To są jaja ale robią sobie z nas je nie od dzisiaj i jeszcze długo będą, jak beton i PO będą ciągle okupować urząd. Radni jak z poprzedniwej epoki mierni ale wierni. Niestety mają mandat społeczny. Alternatywy niestety też nie ma. Ale co tam wiosna idzie !!!
        • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 26.02.13, 10:30
          Wyznając zasadę ruch to zdrowie, a zmiana to postęp .., osobiście jestem za wdrażaniem myśli postępowej również w gospodarce odpadami. Jednakże, wdrażanie to, winno przynieść przede wszystkim uzyskanie pozytywnego efektu w tej dziedzinie. Również odbieram to tak, że nasi realizatorzy ustawy „pomysłodawców” z ul.Wiejskiej w W-wie zbytnio się nie przyłożyli przy wdrażaniu „nowego” systemu gospodarki odpadami na terenie naszej gminy - „ z wysiłku pot po dupie nie poleciał”. Nie skorelowali przynajmniej obydwu ustaw; o odpadach i o utrzymaniu czystości, a przecież tematem przewodnim są wszechobecne odpady. Połączenie aktów prawnych dałoby decydentom możliwość zastosowania instrumentów zachęcających do wdrożenia prawidłowych zasad i zachowań mieszkańców w tej dziedzinie. Dla nich dedykuję te słowa; „ musisz żyć dla innych, jeśli chcesz żyć z pożytkiem dla siebie” – Alteri vivat oportet, si vis tibi vivere ! Wyć do księżyca nie będę...
      • enn0 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 29.03.13, 01:26
        Właśnie dopiero dopiero przypadkiem dotarła do mnie informacja o decyzjach w Gminie - czyli nie było u mnie stosownej oficjalnej informacji na ten temat. DLACZEGO NIE INFORMOWANO WSZYSTKICH ??? !!!
    • zniemcza Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 26.03.13, 21:24
      Czy ktos wie czy trzeba wypowiedziec umowe z dotychczasowa firma wywozaca smieci, zeby od lipca nie placic podwojnie?
      • niemcz44 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 27.03.13, 14:02
        Telefonowalem do GZK i okazuje się, że umowę trzeba wypowiedzieć do końca bm. Druki wypowiedzenia są na stronie GZK
        • zniemcza Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 27.03.13, 22:43
          to pieknie. Juz widze ilu mieszkancow bedzie wiedziec i pamietac, zeby to zrobic. Ale czy GZK bedzie mogl wystawic fakture za usluge, ktorej nie swiadczy?
          • glazia Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 28.03.13, 14:50
            Składając deklaracje w gminie można było jednocześnie wypełnić druk - wypowiedzenie umowy
            z GZK
            • wojtek2000 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 06.04.13, 13:43
              a to ciekawe deklaracje składałem osobiście i jakoś ani tego druku nie zauważyłem a osoba przyjmująca i sprawdzająca deklarację nie raczyła zwrócić uwagi na taką możliwość ...

..... pomijam już fakt , że lokalny aparat władzy w powiązaniu z GMINNYM !!! zakładem komunalnym mógłby wykazać większą inwencję niż ponad 400-stu osłów i oszczędzić mieszkańcom GMINY formalności wypowiadaniu umów w GMINNY zakładzie komunalnym

dodam tylko , że firmy komercyjnie odbierające odpady w Bydgoszczy już deklarowały , że nie będą pobierać opłat mimo braku wypowiedzeń ....

ale może zbyt dużo oczekiwać aby wszyscy byli zdrowo myślący

• bigben123 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 06.04.13, 14:27
                w/g deklaracji przy opcji sortowania na każdego z członków rodziny przypada pięć worków 20 litrowych. W domku średnio mieszka 5 osób . Wywożenie śmieci ma się odbywać raz na dwa tygodnie. Czy to znaczy że 5 worków X 5 osb = 25 worków będzie leżało przed płotem ( w miejscu gdzie jest miejsce na kubeł ze śmieciami ) powiedzmy przez dłuższy czas? Już wyobrażam sobie fetor w czasie letnich upałów z tych bomb ekologicznych
                • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 08.04.13, 08:42
                  O ile mi wiadomo, to każde gospodarstwo domowe otrzyma 6 szt. worków 120 litrowych, bez względu na liczbę zamieszkujących. Nie mniej jednak, ich składowanie nie będzie podnosić walorów estetycznych, jak również, może być przyczyną uciążliwości złowonnych na których określenie nie ma przewidzianych w polskim ustawodawstwie norm. Wszystko okaże się w "praniu"...
                  • wojtek2000 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 08.04.13, 10:21
                    Czy w ogóle istnieje możliwość odbioru śmieci co tydzień , tak jak realizował to dotychczas GZK ???

Śmieci nikomu nie ubędzie do zmiany przepisów i odbiorcy a za chwilę skutek zmian będzie odwrotny do zamierzonego ...
                    • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 08.04.13, 12:34
                      Wszystko w rękach miejscowych decydentów. To oni tworzą prawo miejscowe, tak aby nam się żyło lepiej i dostatnio... Pewno, że mogą uchwalić zwiększenie częstotliwości odbioru odpadów, tylko pytanie, czy za tą samą opłatę - 5 zł przy segregowanych i 10 zł przy niesegregowanych.
                      A może to ich przerasta .... według mnie to na dzień dzisiejszy i tak za drogo. Więcej poświęcę czasu na gospodarkę odpadami na posesji niż firma odbierająca odpady, na których jeszcze zarobią. W ten sposób dostaną kasę z dwóch źródeł.
                      • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 09.04.13, 08:52
                        Opłaca się, nie opłaca..., człowiek ostatnio zmuszony jest cały czas kalkulować. Z tych przemyśleń zrodziła się kalkulacja opłaty śmieciowej. Załóżmy, że jednostkowy nakład czasu pracy odbioru odpadów z posesji wynosi jednorazowo 5 minut, to w skali m-ca czas ich odbioru trwa 10 minut (2 x w m-cu). To w odniesieniu do 4 osobowego gospodarstwa domowego opłata przy selektywnym ich zbieraniu wynosi 20 zł za 10 minut obsługi tj. 1/6 godziny, co daje kwotę 120 zł/h. A to z kolei po przeliczeniu na walutę UE ok.30 Euro tj. ~ 2-3 godzin pracy na ty rynku średnio. Z kolei, przy nie selektywnym zbieraniu wynosi 40 zł za 10 minut obsługi tj. 1/6 godziny, co daje podwojoną kwotę: 240 zł. W walucie UE ok.60 Euro tj.4-6 pracy na tym rynku średnio.
                        Całość wygląda na przewałkę, stosowanie stawek umownych (przy braku kontroli cen i kalkulacji) oraz stosowania praktyk monopolistycznych (dotychczas). Wskazane stawki opłat przekraczają ponad 10 krotnie stawkę regionalną dla woj. kuj.-pom. jednostkowych nakładów rzeczowych robocizny i sprzętu, przyjmowanych do kalkulacji kosztorysowych w przetargach. Czy ktoś na forum posiada taki dochód ? Może by, zainteresować tym RIO lub NIK.
                        Jak zwał, tak zwał nazewnictwo opłaty. Nie ulega wątpliwości, że będzie to również opłata za obsługę posesji w zakresie odbioru odpadów powstałych w gospodarstwie. Może też być, daniną publiczną, skoro jej pobieranie odbywać się będzie wg. ordynacji podatkowej, wówczas będzie również podatkiem lokalnym za posiadanie odpadów, segregowanych, bądź nie.
                        Ciśnie się na usta tekst piosenki: "Żyję w Kraju w którym wszyscy chcą mnie zrobić w c...a, za moją kasę..." kapeli Strachy na Lachy. Tekst pasuje również do wątku: Polska to dziwny kraj.
                        Nie będę się rozwodził na temat opłat w krajach UE i poza nią. Proszę na ten temat porozmawiać z rodziną i znajomymi zamieszkałymi tam. Na podstawie tych relacji ocenicie sami ten temat.

• 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 10.04.13, 14:57
                          Można i bez opłat. Ostatnio zaoferowana przez solecką firmę SOL - HURT zbiórka elektrosprzętu - zaliczanych do tej samej grupy odpadów komunalnych powstających w gospodarstwach domowych, odbywa się NIEODPŁATNIE na terenie naszej Gminy. Firma ta, zaoferowała nawet na koniec zbiórki, upominki w postaci sadzonek drzew i krzewów.
                          Wygląda na to, że jest to najbardziej opłacalny sort tych odpadów dla odbiorcy.
                          Zatem potwierdza się, że na odpadach zarabia wyłącznie ich odbiorca.
                          W przypadku wnoszonej opłaty, podwójnie. Natomiast "wytwarzający" płaci i ponosi dodatkowo nieskosztorysowane nakłady, przygotowując do przekazania i utrzymując miejsca i urządzenia służące do ich składowania, nic w zamian, ani krzty motywacji !
    • niemcz44 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 12.06.13, 18:04
      W gminnej ulotce dotyczącej nowego systemu gospodarowania odpadami, między innymi, możemy przeczytać:

Określono rodzaje dodatkowych usług świadczonych przez gminę w zakresie odbierania odpadów.....
      Odbior zwiększonej ilości odpadów następuje na wniosek właściciela nieruchomości. Ustalono cenę 14 zł za odbior jednego dodatkowego pojemnika o pojemności 120 L.

Krótko mówiąc, podstawowy cel nowej uchwały śmieciowej, został tym samym zanegowany, a ustawa jest nic nie znaczącym zapisem z masą najprzeróżniejszych interpretacji gminnych.

I po co to było? Nieliczni zaplacą te dodatkowe 14 zł, a cała reszta, tak jak dotychczas wywali te "zwiększone " ilości śmieci, znowu, głównie do lasu, ale także na łąki, rowy i inne miejsca.

• borat_niemcz Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 12.06.13, 22:38
        jakby ktos sie jeszcze nie zoorientowal to przetarg na wywoz smieci w naszej gminie wygral:

Zakład Usług Komunalnych Sp. z o.o.
        Ul. Ciepła 4
        86-100 Świecie

wiecej info tutaj:
        www.bip.osielsko.pl/?app=przetargi&nid=3474&y=2013&status=3
      • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 13.06.13, 15:22
        Tak właściwie, to zależy od naszych zachowań.
        Odbiór dodatkowych ilości odpadów za 14 zł dotyczy odpadów zmieszanych, które mamy wytwarzać jak najmniej, stosując segregację odpadów powstających w gospodarstwie domowym. Kto się opowiedział za segregacją zmuszony jest "wyprodukować" 20l/osobę/2 tyg. zmieszanych. Kto nie chce segregować, zmuszony jest "wyprodukować" 60l/osobę/2 tyg.
        Kłopotem dla tych drugich może okazać się odpowiednie dobranie wielkości pojemników.
        Przy stosowaniu dotychczasowych pojemników, może okazać się, że odpady nie będą się mieścić.
        Wówczas ich "nadwyżka" może trafić w przestrzeń Gminy.
        Podobnym zagrożeniem mogą być odpady wielkogabarytowe i budowlane nie mieszczące się w pojemnikach, a które winny być dostarczone przez ich posiadacza na PSZOK.
        Najgorsze w tym jest to, że nie ma służb które dyscyplinowałyby takie zachowania.
        Nie sądzę, że przy stosowaniu segregacji powstaną takie "nadwyżki" odpadów zmieszanych.
        Wówczas używany dotychczas pojemnik 110-120l powinien swobodnie wystarczyć dla 3-4 osobowej rodziny. Nikt chyba nie będzie się droczył o to, że w momencie odbioru nie domyka się pokrywa pojemnika.
        • lukasz1209 Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 13.06.13, 15:58
          "9. Prosimy o wyjaśnienie czy w miejsce kamery do monitorowania obowiązku segregacji przez właścicieli nieruchomości, o której mowa w § 3 ust. 13, Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania urządzenia fotobox, tj. aparatu fotograficznego zamontowanego na pojeździe, sprzężonego z GPS, który będzie rejestrował dane zdarzenie w postaci zdjęć z określeniem daty, godziny i miejsca.

Odpowiedź: W miejsce kamery do monitorowania obowiązku segregacji przez właściciela
          nieruchomości, o której mowa w § 3 ust. 13 dopuszczamy możliwość zastosowania urządzenia fotobox, tj. aparatu fotograficznego zamontowanego na pojeździe, sprzężonego z GPS, który będzie rejestrował dane zdarzenia w postaci zdjęć z określeniem daty, godziny i miejsca."

co do nie domykających się pokryw - to zależy, jak podejdzie do tematu odbierający śmiecie - a jest to konkretny pieniądz..... i konkretne straty tych, co odbierają śmieci....
          • 1dajmonion Re: Gospodarowanie odpadami w Osielsku 14.06.13, 08:07
            Monitorowanie obowiązku segregacji !? (to po co ten wybór?) przez właściciela jest nie tyle głupie, co niedorzeczne.
            Ponieważ właściciel odpadów (do momentu przekazania) niekoniecznie musi przekazać segregowane odpady. Przykładowo ma prawo je spieniężyć.
            Natomiast, sprawdzanie zawartości pojemnika na odpady zmieszane urządzeniem zamontowanym na pojeździe jest niewykonalne.
            A w ogóle, to czy firma odbierająca odpady jest organem, aby bez umocowań prawnych zbierać materiał dowodowy uwieczniając czyjąś własność wraz z otaczającą przestrzenią, bez zgody jej właściciela.
            Bardziej niepokoi to, że założenie "nowej" gospodarki odpadami nie jest oparte na żadnych kalkulacjach, skoro przed wdrożeniem jej od 1 lipca br. mówi się w Gminie już o wzroście opłat śmieciowych od 1.01.2014 r.
            Poza tym, odchodzi manipulowanie słowem "opłata" w zależności od dogodności sytuacji.
            Słowo to, posiada wiele znaczeń - podatek, danina publiczna, opłata za usługę itp. w odniesieniu do górnolotnej - gospodarki odpadami komunalnymi, jak wygodnie.
            • osielsko21 Podwyżka opłat za śmieci od 1 stycznia. 14.06.13, 10:15
              Niestety jest to prawda, że od 1 stycznia planowana jest podwyżka opłat za wywóz śmieci.
              Jak usłyszał mój znajomy powodem jest to, że gmina Osielsko ma jedną z najniższych opłat (podatków) za wywóz śmieci w Polsce. Znaczy się, że gmina też będzie chciała na tym coś zarobić. Przecież stawki były znane przed przetargiem i znalazły się firmy, które znając je zdecydowały się wziąć udział w przetargu. Chyba, że jest tak, jak z wykonawcami autostrad, którzy zgodzili się na stawki, a później okazywało się, że jeszcze trzeba dopłacić za to, za owo i jeszcze za coś.....
              Co takiego się stało w gospodarce (ceny paliw, energii), że już teraz władze planują podwyżkę cen, która miałaby nastąpić za pół roku? Skoro znalazła się firma, która zdecydowała się na obsługę gminy w zatwierdzonej cenie?
              • osielsko21 Re: Podwyżka opłat za śmieci od 1 stycznia. 14.06.13, 10:16
                osielsko21 napisała:

> Niestety jest to prawda, że od 1 stycznia planowana jest podwyżka opłat za wywó
                > z śmieci.
                > Jak usłyszał mój znajomy powodem jest to, że gmina Osielsko ma jedną z najniższ
                > ych opłat (podatków) za wywóz śmieci w Polsce.
                Znaczy się, że gmina też będzie
                > chciała na tym coś zarobić. Przecież stawki były znane przed przetargiem i znal
                > azły się firmy, które znając je zdecydowały się wziąć udział w przetargu. Chyba
                > , że jest tak, jak z wykonawcami autostrad, którzy zgodzili się na stawki, a pó
                > źniej okazywało się, że jeszcze trzeba dopłacić za to, za owo i jeszcze za coś.
                > ....
                > Co takiego się stało w gospodarce (ceny paliw, energii), że już teraz władze pl
                > anują podwyżkę cen, która miałaby nastąpić za pół roku? Skoro znalazła się firm
                > a, która zdecydowała się na obsługę gminy w zatwierdzonej cenie?
              • osielsko21 Re: Podwyżka opłat za śmieci od 1 stycznia. 15.06.13, 12:09
                I jeszcze jedno pytanie:
                Czy w przypadku podwyżki cen władze będą zbierały kolejne deklaracje? Skoro już zadeklarowałem jedną z opcji - a teraz władze zmienią zasady cenowe?
    • lukasz1209 Złamanie ustawy o ochronie danych osobowych? 13.06.13, 15:38
      Na stronie BIP Osielsko znalazłem informację o przetargu na odbiór śmieci. W załącznikach zamieszczone są wykazy zamieszkałych nieruchomości w gminie Osielsko. Nie ma podanych nazwisk, ale są adresy nieruchomości a przy nich informacja, czy ktoś wybrał selektywne czy nieselektywne. Stąd np. dowiedziałem się, że moi sąsiedzi wybrali nieselektywny sposób;-), a natomiast radna/y "x" wybrał/a sposób selektywny i max. 1 pojemnik 120l do odpadów zmieszanych na n osób.
      - proszę o opinie: Czy, aby nie została złamana ustawa o ochronie danych osobowych?

Dla zainteresowanych, jaki wariant wybrali sąsiedzi: www.bip.osielsko.pl/?app=przetargi&nid=3474&y=2013&status=3
      • wojtek2000 Re: może ktoś wyjaśnić zbieranie selektywne 14.06.13, 12:56
        czy ktoś może mi wytłumaczyć jak będzie wyglądać selektywne zbieranie i odbiór odpadów
        • 1dajmonion Re: może ktoś wyjaśnić zbieranie selektywne 17.06.13, 09:00
          Wg. zapisu w ulotce - selektywne zbieranie - rozumie się przez to zbieranie poszczególnych rodzajów odpadów wymienionych w tabeli ulotki. Zbieranie ma się odbywać do odpowiednio oznaczonych worków - 6 sortów, dostarczanych przez firmę odbierającą w nielimitowanych ilościach.
          Pozostałe wyodrębnione odpady - "kłopotliwe" z uwagi na ich rodzaj, wielkość i ilość, jesteśmy zmuszeni od 1 lipca br. zawozić na tzw.PSZOK w Żołędowie.
          Tylko niestety, PSZOK-a przy ul.Jastrzębiej 62 w Żołędowie jakoś nie widać !!! A przecież mamy już połowę czerwca na boku.
          Wygląda na to, że odpady te w dalszym ciągu zalegiwać będą na przestrzeni Gminy.
          Poza tym, w ulotce jest pewna niedorzeczność w informacji skierowanej do nowych mieszkańców, że zgodnie z ustawą ? (w ustawie ni w ząb) właściciel nieruchomości jest obowiązany złożyć do wójta deklarację w terminie 14 dni od dnia zamieszkania na danej nieruchomości pierwszego mieszkańca. Zapis ten, wynikać winien z prawa miejscowego - uchwały RG.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka