Dodaj do ulubionych

skatepark w Niemczu

07.02.13, 20:34
Witam . w budżecie rada Sołecka zaplanowała środki na skatepark. Obiekt ma być wybudowany obok placu zabaw przy ul Kusocińskiego. Środki jakie RS na ten cel przeznaczyła to 20 tys. zł. Ok. 50-80 tys. będzie UG chciał pozyskać z pewnego projektu . Razem szacujemy , że to będzie ok. 100 tys. zł.
Zastanawiam się nad paroma kwestiami i zwracam się o opinie w tej sprawie do państwa oraz ( co bardzo istotne ) do tych państwa pociech , które uprawiają tego typu sport .

- czy taki obiekt jest potrzebny ( jakie byłoby zainteresowanie młodzieży )

- jakie urządzenia wg uprawiających ten sport powinny znaleźć się na tym obiekcie w pierwszej kolejności ( proszę wziąć pod uwagę ograniczone środki - za bardzo nie poszalejemy z zakupami )

- czy lokalizacja w tamtym rejonie jest właściwa ?

W najbliższym wydaniu Panoramy Osielska będzie zamieszczona ankieta dotycząca zasadności tej inwestycji I można będzie się do tego odnieść. Uważam że 20 tys . zł z naszego sołeckiego budżetu nie jest kwotą małą , dlatego warto się zastanowić nad rozsądnym wydaniem tych środków .
Czekam na państwa opinie i propozycje
Pozdrawiam L.K.
Obserwuj wątek
    • niemcz44 Re: skatepark w Niemczu 08.02.13, 02:14
      A co na to, aktualni radni z Niemcza? Przecież pan jest radnym powiatowym i dobrze, że pan działa na rzecz lokalnej społeczności, ale ta społeczność wybrała troje swoich radnych. Gdzie oni są?
      • pokazhontaz Re: skatepark w Niemczu 08.02.13, 12:51
        niemcz44 napisała:

> ta społeczność wybrała
        > troje swoich radnych. Gdzie oni są?

Spokojnie, spokojnie - ujawnią się znowu przed wyborami... :)

Dyskusja powinna się toczyć na temat, czy warto i jest potrzebne bo takie padło pytanie.
        • niemczxyz Re: skatepark w Niemczu 08.02.13, 20:03
          A ile dzieciaków jest tym zainteresowanych? Ja czasami na parkingu przy Polo widziałem trzy lub cztery osoby z deską. Czy dla kilku dzieciaków warto pakować taką kasę ? Niedaleko mamy Myślęcinek i warunki do takiego sportu. Jest tam kryta hala z skate parkiem , rynny dla deskarzy z zapleczem w mini parku na świeżym powietrzu i kilometry ścieżek asfaltowych . Wydajcie tę kasę na coś , z czego będzie korzystać więcej dzieciaków. Ten pomysł jest bezsensowny . Ale to moje zdanie.
    • sx3 Re: skatepark w Niemczu 09.02.13, 16:58
      A skąd nagle Rada Sołecka znajduje taką kasę. Zwykle doskusje na zebraniu wiejskim w tej sprawie są emocjonujące przy malutkich kwotach, a tu proszę. Czy pani sołtys o tym wie? Czy znalazło się te 20 tys. czy też jest możliwość dofinansowania / skądś?/ i trzeba się dorzucić.
      Za kilka lat może nic ważniejszego nie będzie do zrobienia. Aktualnie wazniejsze jest aby dzieci i młodzież mogły suchą nogą przejść do szkoły czy autobusu.
      Pozdrawiam Panie Leszku "Człowieku instytucjo" To forum odwiedzam głownie dzięki Panu.
      • lesz1411 Re: skatepark w Niemczu 10.02.13, 16:49
        witam. Te środki na wniosek jednego z członków Rady Sołeckiej zostały zapisane w budżecie sołeckim a następnie przedstawione na Zebraniu Wiejskim w ubiegłym roku . Mieszkańcy na tym zebraniu zatwierdzili ten wydatek . Przyznam że od początku miałem mieszane uczucia , lecz zostałem przekonany że niewielkimi środkami powstanie fajny i bardzo oczekiwany obiekt dla młodzieży. Ale jak to w życiu bywa , zderzenie rzeczywistości z oczekiwaniamii nie zawsze jest pozytywne. Gdy okazało się że nasze własne środki ( 20 tys zł ) wystarczy na przygotowanie terenu ( utwardzenie i ewentualne położenie krawężników ) a pozostałe środki będą pozyskiwane z innych źródeł co nie gwarantuje w 100% tych środków , to zacząłem się zastanawiać nad celowością takiego inwestowania pieniędzy. Dlatego założyłem ten wątek aby skonsultować z mieszkańcami celowość tego zamierzenia. Powtarzam , jeżeli będzie duży pozytywny odzew młodzieży na zapotrzebowanie takiego skate parku to sprawa jasna ...robimy co w naszej mocy aby taki powstał. Ale jeżeli miałby to być obiekt martwy , to szkoda sił i środków. A łatwiej zwołać zebranie wiejskie i skorygować budżet sołecki niż tłumaczyć że zmarnotrawiliśmy nasze wspólne finanse. Pozdrawiam . L.K.
        • dajdziuba Re: skatepark w Niemczu 10.02.13, 17:54
          Witam:)
          Myślę, że taki profesjonalny skatepark nie zda egzaminu. Wg. mnie bardziej przydałby się jakiś obiekt ogólnego pożytku i to gdzieś w centrum Niemcza. Taki, żeby dzieciaki zamiast z krawężników przy polo mogły korzystać z krawężników w jakimś bezpieczniejszym miejscu, ale także żeby inne dzieci miały możliwość pojeździc na rowerkach, hulajnogach. Mam na myśli rodzaj parku z rozległym placem zabaw innym niż tradycyjne piaskownice i huśtawki dla małych dzieci.(też potrzebne). Pozdrawiam :)
    • zniemcza Re: skatepark w Niemczu 17.02.13, 11:17
      Wedlug mnie lokalizacja jest OK, ale robienie czegos dla 3-5 osob z tej czesci Niemcza to troche mija sie z celem.
      To powinno byc cos bardziej uniwersalnego. Moze byc jakis element dla deskowcow, ale patrzac na ul.Olimpijczykow to rolkowcow jest zdecydowanie wiecej. A jezdzac po ulicy narazaja sie na niebezpieczenstwo. Robiac cos dla nich to beda lepiej wydane pieniadze. A podejrzewam, ze jak powstalby jakis odcinek w owalu chociaz z 100m to rolkowcow ujawni sie wiecej.
    • wooodnik Re: skatepark w Niemczu 26.03.13, 23:16
      Powiem szczerze jestem trochę starszą osobą i wydaję mi się, że każda forma interesowania młodzieży czymkolwiek jest jak najbardziej ok. Czy akurat to jest skate park to nie mam pojęcia ale z moich obserwacji wynika, że nie będzie to trafiona lokalizacja. W/w obiekt jeżeli już to powinien powstać bliżej kościoła ponieważ tam jednak jest większe skupisko innych rzeczy takich jak np. boisko piłkarskie tak więc młodzież w jednym miejscu miałaby możliwość "zabawy" na kilku obiektach sportowych.
      • rsisioux Re: skatepark w Niemczu 01.04.13, 12:05
        Co do zasadności budowy tzw. skateparku jest wiele opinii, sam nie mam nic przeciwko każdej formie zachęcenia młodzieży do sportowego trybu życia, jednakże zastanowiłbym się nad lokalizacją tego przedwsięwzięcia. Z drugiej strony rzucam temat budowy boiska do gry w siatkówkę plażową nieopodal orlika w Niemczu...
        • pokazhontaz Re: skatepark w Niemczu 11.04.13, 10:12
          rsisioux napisał:
          >Z drugiej strony rzucam
          > temat budowy boiska do gry w siatkówkę plażową nieopodal orlika w Niemczu...

Nieopodal orlika, to boisko piłki nożnej miało być - takie właściwe, a nie jak teraz, że dzieciaki grają w nogę na boisku do piłki ręcznej.
          • 1dajmonion Re: skatepark w Niemczu 10.10.13, 09:07
            Wyczynowe formy jazdy na deskorolce, BMX-ie, hulajnodze, rolkach lub podobne inne extreme, wymagają ponad przeciętnych umiejętności, odwagi i działania w warunkach dużego ryzyka, często zagrożenia życia.
            Są to konkurencje niosące ryzyko utraty zdrowia, a nawet życia niż zwykły sport który jest praktycznie dla każdego.
            Mający powstać przy zbiegu ulic Kusocińskiego i Komara w Niemczu skatepark obok placu zabaw i boiska do siatkówki plażowej oraz obok głębokiego rowu melioracyjnego, wydaje się, że jest nietrafioną inwestycją.
            Po pierwsze - stanowić będzie wzór do naśladownictwa dla małych dzieci bawiących się obok,
            wzbudzając ogromny zachwyt wśród tej widowni śledzących poczynania jeżdżących i kręcących frontsid-y i backsid-y najeżdżając na piramidę, falę czy bank ramp.
            Po drugie - czy miałoby się odbywać bez nadzoru instruktażowego i zabezpieczenia medycznego ? Samopas....?
            Po trzecie - kto obejmie mecenat nad tym obiektem? Rada sołecka?
            Po czwarte - czemu ma służyć garstce członków etnowspólnoty, kiedy ok.2 km na południe od tego miejsca jest profesjonalny obiekt tego typu?
            Po piąte - czemu wydatkowanie publicznych (naszych wspólnych) środków przeznacza się na tak mało znaczące cele, zapominając o rzeczach ważniejszych jak bezpieczeństwo dzieci na przykładzie Julki?
            Po szóste - składam veto pod tą inicjatywą RS.
            W tym stanie rzeczy wybrałem długą deskę, preferuję spokojną jazdę np. na Promenadzie parkowej, dopasowując jej szerokość do długości stopy i moich indywidualnych preferencji.
            • sx3 Re: skatepark w Niemczu 12.10.13, 21:38
              Są ważne osoby i instytucje które lepiej wiedzą co nam potrzeba. Wiele pomysłów, próśb i krytyk wyrażanych na tym forum, czy na zebraniach pozostało bez odzewu. Buduje się drogi z nikąd do nikąd . Jeżdżąc po Niemczu widać jak nierównomiernie w sposób niewytłumaczalny obdziela się mieszkańców nową infrastrukturą pomimo postulatów, list i petycji. Wszystkim mają służyć ścieżki rowerowe ale ich przebieg pokazuje, że nikt nie dba czy są ze sobą powiązane. Niektóre ich przebiegi zagrażają bezpieczeństwu. Kończą się i zaczynają niezrozumiale. Zakłada się i likwiduje progi zwalniające / to też kasa/ itd. itp. Skate Park w ochach i achach został przegłosowany na zebraniu. Właściwie nie sposób było go odrzucić. Jest jakaś dodatkowa duża dotacja ale pewnie wyłącznie na niego podobnie jak na Ul. Jana Pawła. Skate Park ma plusy dodatnie i ujemne. Już widzę jak cieszą się sąsiedzi z hałasu i nieodłącznych przekleństw jak to jest przy orliku. Maluchy na placu zabaw wiele dowiadują się o życiu. Ale lepiej coś dostać niż nic. Idźmy z duchem czasu. Klamka zapadła. Nie marudźmy.
              Dla starszych podobno zainstaluje się "maszyny do ćwiczeń" ale nie pamiętam gdzie i kiedy.
              Co u nas zbudowało się na prośbę społeczną. Można powiedzieć że wszystko- tak jak skate park. Małe trzydzieści lat i będzie OK.
              • lesz1411 Re: skatepark w Niemczu 13.10.13, 10:16
                Witam. Moze pare słów wyjaśnienia na temat powyżej poruszonych tematów. Skate Park był pomysłem jednego z członków rady sołeckiej , p. Pińkowskiego. Przekonywał ze jest duże oczekiwanie rodziców i młodzieży na taka formę rozrywki . Wskazał dokładna lokalizacje i rada sołecka potraktowała to jako jeden z wniosków mieszkańców do budżetu sołectwa. Propozycja została przedstawiona na zebraniu wiejskim , które jest jedynym organem władnym zaakceptować lub odrzucić proponowany wniosek. To jest jedna z nielicznych form , gdzie mieszkańcy maja bezpośredni wpływ na to co sie dzieje w ich miejscowości. Ja nie do końca jestem przekonany o tym ze ten Skate park to dobry pomysł. Dlatego założyłem ten wątek i prosiłem o opinie....ale to było w lutym tego roku. Obecnie , jak to sx3 napisał ,,klamka zapadła " . Prawdą jest że bedzie dofinansowanie Skate parku z środków ,, LGD Trzy Doliny " tylko prosze tego nie mylić z dotacjami na drogi . To całkiem inna grupa środków na dofinansowania i nie ma nic wspólnego z finansowaniem dróg .. Co do ,,maszyn do ćwiczeń " , to był to mój pomysł i prosiłem aby przedstawić Go na zebraniu wiejskim . Mamy w naszej wiosce nie tylko młodzież i dzieci , dla których buduje sie płace zabaw lecz i osoby starsze . Z moich obserwacji w innych gminach i miastach , takie urządzenia cieszą sie zainteresowaniem osób starszych . Po decyzji Zebrania Wiejskiego , które zaakceptowali ten zakup uzgodniłem z p. dyr. GOSIR. ze przy Orliku zostanie wydzielony i ogrodzony teren ( sfinansowany ze środków GOSIR ) a my wstawimy jedna maszynę. Jak sie sprawdzi ten pomysł to co roku będziemy starać sie o zakup następnej maszyny ( myślę że trzy docelowo wystarczą ) . Co do ścieżek....są wykonane dobrze i estetycznie ( za wyjątkiem tej do Żołędowa na leśnym odcinku ) Ale ma racje Sx3 ze ścieżki rowerowe na terenie gminy są w wielu miejscach zaprojektowane źle. Mam wrażenie ze projektujacy te rozwiązania nie wie jakie są oczekiwania rowerzystów . Moze przydałby sie w UG konsultant? 😉. Pozdrawiam. L.K
                • sx3 Re: skatepark w Niemczu 15.10.13, 22:52
                  Panie Leszku to dobry pomysł z tym konsultantem. Ludzie coraz więcej przywiązują wagi do zdrowego stylu życia. Mimo wszystko jestem zdziwiony, że tak na co dzień bardzo mało jak na pozornie prężnych mieszkańców Niemcza jest ludzi biegających i jeżdżących /oprócz samochodami/. Mało widać aktywnej młodzieży i rodziców z dziećmi- na razie chodzą z wózkami to może kiedyś będzie lepiej. Kto zainstalował maszyny do ćwiczeń w Osielsku /przy Szosie Gdańskiej/? Są fajne, ale lokalizacja tragiczna w oparach spalin. Może któryś z Radnych stałby się rzecznikiem ludzi aktywnych. Ale to marzenie ściętej głowy. To takie proste na tym forum podsunąć pomysł- zebrać opinie i przeforsować, uwiarygodnić się. Jak widać po Skate Parku istnieją różne możliwości pozyskiwania środków, ale potrzebne są realne dobre pomysły. Budowa dróg, a raczej zawiedzione nadzieje mieszkańców zniechęcają do aktywności. Na zebraniach zewsząd słychać rozmowy-przyszedłem na zebranie żeby dowiedzieć się kiedy zrobią moją ulicę. Brak środków to tylko część prawdy, czy obiektywnej? Czy kolejność realizacji, jakość wykonania pozwala na stwierdzenie że jest uczciwie. Władzom Gminy nie zależy, żeby być wiarygodnymi w oczach mieszkańców - coś jak z Prezydent Warszawy. Idą wybory. Czy tylko emeryci, nauczyciele i inni zależni od Gminy mają patent na wygrywanie /bo kasa nęci/? Pozdrawiam forumowiczów.
                  • lesz1411 Re: skatepark w Niemczu 15.10.13, 23:15
                    Witam. Urządzenia do ćwiczeń stojące przy ul. Szosą Gdańska są reklamą firmy , która mieści się obok i sprzedaje tego rodzaju urządzenia. To właśnie jedno z takich urządzeń chcemy w przyszłym roku zakupić z funduszu sołeckiego w Niemczu i zainstalować przy orliku. Pozdrawiam. L.K.
    • bydgoszczanka1956 Re: skatepark w Niemczu 10.02.14, 17:08
      Muszę przyznać, że jestem zdziwniena, że Skatepark w Niemczu to nie plotka..
      Mieszkam przy takim miejscu (o udręko) i podsłyszałam przez okno rozmowy naszej "młodzieży", która już zacierała ręce z zaciekawieniem kiedy będą mogli "wbić do Niemcza na deskach". Pomyślałam - nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie robił skateparku w Niemczu. To jakieś bzdury. Jednak pogooglałam i się okazało że skatepark owstanie! Nie dość że w Niemczu to przy placu zabaw dla dzieci?? Ludzie! naprawdę nie wiecie co sobie robicie.. Takie miejsce to nie tylko ciągły, wielogodzinny stukot i przekleństwa (każdego wiosennego czy letniego dnia, do późnych godzin, aż do obrzydzenia!). Ale to przede wszystkim szemrane towarzystwo, piwko, narkotyki, a rozmowy jakie! O samobójstwach, mordach, gwałtach, o wszystkim. Im pikatniejsze tym lepsze. Jeśli w pobliżu jest plac zabaw, to winszuję dobrego pomysłu!
      Aha.. nie znam okolicy ale mam nadzieje, że decydenci wiedzą że skatepark nie powinien znajdować się bliżej niż 200m od zabudowań?
      • scharki60 Re: skatepark w Niemczu 10.02.14, 22:07
        Dyskutantów zapraszam do oceny przedmiotowego pomysłu na parking LPKiW w Myślęcinku. Bardzo blisko mamy już taki park dla rolkowców. Można spojrzeć i ocenić.
        • bydgoszczanka1956 Re: skatepark w Niemczu 10.02.14, 22:40
          Nie trzeba się z domu ruszać, żeby ocenić. Oto lokalne filmy z Bydgoszczy (uwaga - wulgaryzmy)
          www.youtube.com/watch?v=6chc9mttbfQ.
          Jest tego sporo na yt. Wystarczy wpisać BDG skateboard
          • lutekwiejski Re: skatepark w Niemczu 10.02.14, 23:35
            ten temat zaczął p.Kuziak pytając o opinie na temat projektu budowy. Ale to było rok temu. Trzeba chodzić na zebrania wiejskie i interesować sie tym co się dzieje tam gdzie sie mieszka. Teraz pretensje to tylko do pomysłodawcy i tych co tam będą się bawić .
            • hulajnogawyczynowa Re: skatepark w Niemczu 08.05.14, 14:58
              Pomysł na skatepark jest bardzo dobry. Sam jeżdże na hulajnodze wyczynowej wraz z kolegami jest nas 6 + 2 kamerzystów. Nie mamy gdzie jeździć bo w Niemczu nie ma skateparku, a do Myślęcinka jest za daleko i drogo. Fajnie by było gdyby powstał owy skatepark. Myślę, że do skateparku w Niemczu przyjeżdżałoby też dużo osób z Osielska, Bydgoszczy, Żołędowa czy też Maksymilianowa.
              • bylemwanglii Re: skatepark w Niemczu 09.05.14, 09:18
                hulajnogawyczynowa napisał(a):

> Fajnie by było gdyby powstał owy skatepark. Myślę, że do skateparku w Niemczu przyjeżdżałoby też dużo osób z Osielska, Bydgoszczy, Żołędowa czy też Maksymilianowa.

Fajnie również by było, gdyby użytkownicy hulajnóg nie zabawiali się w jazdę mniej-lub-bardziej wyczynową po jezdniach w Niemczu - zwłaszcza ul. Bydgoska czy Al. Mickiewicza.
                • lesz1411 Re: skatepark w Niemczu 18.06.14, 09:44
                  witam. Wczoraj odbyło się zebranie wiejskie zwołane z inicjatywy sołtysa w celu rozwiązania konfliktu , który powstał między zwolennikami a przeciwnikami powstania skateparku we wskazanej w projekcie lokalizacji. Podczas burzliwej dyskusji nie doszło do porozumienia stron i o tym jaki los będzie tej inwestycji zdecydowało głosowanie . Przeciwnicy budowy skateparku zostali przegłosowani i inwestycja będzie kontynuowana . Pozdrawiam . L.K.
                  • semeon Re: skatepark w Niemczu 19.06.14, 01:31
                    18:11 przy trzech wstrzymujących się. A mieszkańców Niemcza jest ponad 3 tysiące.
                  • mk2222 Re: skatepark w Niemczu 12.08.14, 18:57
                    kim jest Pan LK że uzurpuje sobie prawo podejmowania decyzji o realizacji inwestycji w Gminie Osielsko. mk
                    • pokazhontaz Re: skatepark w Niemczu 13.08.14, 13:26
                      mk2222 napisał:

> kim jest Pan LK że uzurpuje sobie prawo podejmowania decyzji o realizacji inwes
                      > tycji w Gminie Osielsko. mk

Przecież było głosowanie wśród mieszkańców. Zapewne nie byłeś/byłaś.
    • semeon Re: skatepark w Niemczu 13.08.14, 00:37
      Wczoraj (12.08.14.) radni na sesji Rady Gminy przegłosowali (przy jednym głosie przeciwnym) rezygnację z budowy tego parku w Niemczu.
      • pokazhontaz Re: skatepark w Niemczu 13.08.14, 13:28
        semeon napisał:

> Wczoraj (12.08.14.) radni na sesji Rady Gminy przegłosowali (przy jednym głosie
        > przeciwnym) rezygnację z budowy tego parku w Niemczu.

Ciekawe czy zagłosują za zorganizowaniem czegoś dla młodzieży w zamian? Znajc życie znowu nic.
        • lesz1411 Re: skatepark w Niemczu 14.08.14, 09:47
          Witam. Prawo do zgłaszania różnych inicjatyw i projektów inwestycyjnych mają min. mieszkancy oraz ich przedstawiciele czyli rada sołecka . Również prawo do podejmowania decyzji dotyczących inwestycji na terenie sołectwa mają mieszkańcy , którzy poprzez głosowanie w trakcie zebrania wiejskiego wyrażają Swoją wolę . W tym konkretnym przypadku projekt budowy skateparku został zgłoszony przez jednego z członków rady sołeckiej . Ja miałem cały czas wątpliwości co do zasadności tego projektu . Założyłem na forum ten wątek aby zacząć jakieś konsultacje z mieszkańcami. W tym czasie można było jeszcze bez żadnych konsekwencji finansowych ponownie rozważyć i zmienić decyzję dotyczącą budowy skateparku podczas jednego z zebrań wiejskich. Niestety , osoby wnoszące protesty otwarcie wypowiadały się , że nie interesuje ich udział w takich zebraniach .Osobiście uważam że w tamtej lokalizacji można zaplanować ciekawsze i mniej uciążliwe urządzenia dla dzieci ale sposób zmiany decyzji zatwierdzonej na dwóch zebraniach wiejskich uważam za dosyć kontrowersyjny bo podważający wolę większości wyrażoną na zebraniu wiejskim . Myślę że radni podejmując taką decyzję powinien zaproponować w zamian coś innego dla naszej młodzieży aby wszyscy byli usatysfakcjonowani . pozdrawiam . L.K
          • semeon Re: skatepark w Niemczu 15.08.14, 00:03
            Radni nawet nie pomyśleli w ten sposób, a wręcz przeciwnie - jedna z radnych z Osielska stwierdziła, iż w Niemczu buduje się za dużo. Na moje pytanie czy Rada Gminy może podważyć uchwałę zebrania wiejskiego, obecny na sesji prawnik oświadczył, że tak. Ten obiekt miał być w znacznej większości sfinansowany ze środków UE ( w ramach programu "Trzy doliny"). Nie ma możliwości przeznaczenia tych środków na inny cel. Pieniądze te przepadną, a pieniądze z funduszu sołeckiego przeznaczone na ten cel trzeba do połowy października przeznaczyć na inny cel, gdyż w przeciwnym razie także przepadną.
            • lutekwiejski Re: skatepark w Niemczu 15.08.14, 13:08
              Czy ja dobrze rozumiem ? Wola mieszkanców wyrażona w głosowaniu została zmieniona przez radnych ? To oznacza że bezsensowna jest cała szopka z zebraniami wiejskimi . Po co coś uchwalać , angażować mieszkańców jak rada gminy może zrobić to co chce czyli zmienić dowolnie każde postanowienie mieszkańców......? Ludzie ....idą wybory , zacznijmy wreszcie mądrze i rozważnie wybierać . Bo inaczej będą dalej robić ,,wieczni radni" to co chcą ,,,ze szkodą dla nas , mieszkańców
              • semeon Re: skatepark w Niemczu 15.08.14, 22:35

Czy ja dobrze rozumiem ? Wola mieszkanców wyrażona w głosowaniu została zmieniona przez radnych ?

Dokładnie tak to na ostatniej sesji Rady Gminy w dniu 12.08.2014 wyglądało i tak się odbyło. Protokół z sesji i wyniki głosowania pojawią się niebawem w BIP.
              • mk2222 Re: skatepark w Niemczu 15.08.14, 23:59
                Czy tak trudno zrozumieć, że Radni nie chcieli łamać rozporządzenia Ministra Ochrony środowiska w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku. Ekspertyza wykonana przez specjalizującą się w tej kwestii firmę wykazała, że pomimo zastosowania ekranów akustycznych oraz pasów zieleni w postaci żywopłotu dopuszczalny poziom hałasu będzie przekroczony o 5dB bez uwzględnienia hałasu powstającego na placu zabaw, na boisku do siatkówki plażowej oraz od ruchu samochodowego. Projektanci takich obiektów mówią, że ich minimalna odległość od zabudowań powinna wynosić 300m. Teren na którym zebranie mieszkańców chciałoby wybudować skatepark jest zwyczajnie za mały oraz położony zbyt blisko zabudowań. Uważam, że mieszkańcy mogą wyrażać wolę budowy tego typu obiektów natomiast decyzję gdzie to zrealizować należy opierać o obowiązujące w naszym kraju przepisy. Ponadto skatepark wybudowany przy placu zabaw dla najmłodszych byłby błędem ze względu na ich bezpieczeństwo o czym nikt nie myślał. mk
              • observver Re: skatepark w Niemczu 16.08.14, 18:02
                Miejsce: elytarny Niemcz - plac zabaw przy Orliku - na wysięgniku zamontowane kamery monitoringu.
                Czas: wiosenne (letnie, jesienne), sobotnie popołudnie ok. godz. 17.
                Uczestnicy: rodzic z dziećmi w wieku przedszkolnym, inne osoby.
                Akcja: na elementach zjeżdżalni siedzi głośno dyskutująca (przeważnie po łacinie) grupa "dzieci" powyżej 12 roku życia paląca "coś". Rowery oparte o elementy wyposażenia placu zabaw. Małe dzieci boją się wejść na zajętą zjeżdżalnię. Na zwróconą przez rodzica uwagę, że w regulaminie placu zabaw jest opisany sposób jego użytkowania - reakcja "starszych dzieci" - poza "inteligentnymi" uśmiechami i chwilą milczenia - żadna. Niedopałki, po papierosach i nie tylko, rozrzucone po całym placu. Dzień następny i wiele kolejnych: butelki, puszki i potłuczone szkło leżące na terenie placu.
                Ile takich dni i takich zdarzeń miało miejsce na tym i innych placach zabaw na terenie gminy? Po co montowano tam kamery (atrapy)?
                Dzieci i młodzież powinny mieć miejsca do spotkań, zabawy i wypoczynku. Nikt tego nie neguje. Jednak jeśli gmina inwestuje środki własne i pozyskane z funduszy, w takie miejsca, to powinno być zapewnione wykorzystanie tych miejsc zgodnie z przeznaczeniem. Do kogo można się zgłosić w gminie, jeżeli widzi się rażące łamanie regulaminów obowiązujących na placu zabaw? Do wójta? sołtysa? radnego? Reakcja sąsiadów na zwróconą uwagę na zachowanie ich dzieci - jak reakcja dzieci na placu zabaw. Dzwonienie na policję, że małoletni niewłaściwie korzystają z placu zabaw? Nie ośmieszajmy się.
                Na zebraniu wiejskim, zwłaszcza cieszącym się tak licznym zainteresowaniem jak w Niemczu, przegłosować można prawie wszystko, co się chce. Dla danej sprawy "zwolenników", można zorganizować szybo. Ale nawet w demokracji wola "tak uzyskanej większości" nie musi być spełniona.
                Jeśli gmina nie jest w stanie zapewnić wykorzystania i utrzymania obiektów dotychczas wybudowanych za publiczne pieniądze zgodnie z ich przeznaczeniem i własnymi uregulowaniami, a Osielsko nie jest, to lepiej niech nie buduje nowych.
                • sx3 Re: skatepark w Niemczu 18.08.14, 10:02
                  Jaki On ten Niemcz elitarny. Może sadzimy tak po samochodach jakie stają na parkingu w niedzielę przed kościołem. Skate park był kontrowersyjny od początku. Widać było od że jest strasznie forsowany przez Pana Radnego Kuziaka, a i pozostali radni widząc, że chociaż przy czymś można się ogrzać podbijali bębenek. To może ustawić go w Osielsku?
                  Nasza gmina osiągnęła pewien stopień rozwoju jaki jest przeznaczeniem małych środowisk. Samorządność zostaje zawłaszczona przez wąską grupę pseudo działaczy widzących tylko prywatę - diety radnych, możliwości przeforsowania pewnych inwestycji np. utwardzenia ulic obok swoich posesji lub na swoim osiedlu. Ludzie ci tylko z założenia mają służyć innym.
                  Wszystko to zniechęca innych mieszkańców do jakiejkolwiek aktywności. Do tego okopane w układach na swoich stołkach władze gminy, plus wszechmocni urzędnicy. Frekwencja na zebraniach wiejskich znikoma. Ludzie naiwnie wierzą , że chociaż coś nowego pozyskają , a tymczasem służą jako głosy liczone pod poparciem jakichś malutkich pomysłów, bo duża kasa jest rozdzielana ponad ich głowami. Inwestycje są prowadzone po uważaniu, bo władze wiedzą lepiej. Brak jawności. Gdzie można się dowiedzieć, np. ile kilometrów dróg jest utwardzona, a ile nie. Czy istnieje rzeczowy plan wieloletni inwestycji drogowych, kanalizacyjnych, oświetlenia ulic, komunikacji na terenie gminy. Czy badana jest gęstość zaludnienia, ruchu pojazdów, aby poprawiać jakość życia bardziej "sprawiedliwie". Jedyne głośniejsze głosy mieszkańców słyszymy jeżeli dociera do nich że są zagrożeni - maszt radiowy, skate park. Porzućmy nadzieję. Nie będzie lepiej i nie dajmy się nabrać podczas kampanii wyborczej. Pozostaje nam ewentualnie ośmieszać głupie pomysły i wyliczanie zasług. Demokracja to coś innego od systemu w jakim musimy żyć. Ale trudno się mówi i kocha się dalej.
                  • lesz1411 Re: skatepark w Niemczu 18.08.14, 18:41
                    Witam . Pozwolę nie zgodzić się ze stwierdzeniem że skatepark,, że jest strasznie forsowany przez Pana Radnego Kuziaka” . Nie byłem pomysłodawcą tego przedsięwzięcia lecz p. Pieńkowski , członek rady Sołeckiej . Sam nie byłem do końca przekonany o słuszności tego przedsięwzięcia . Wielokrotnie , również na tym forum zaznaczałem że powinny być przeprowadzone konsultacje z mieszkańcami . W tym całym zamieszaniu związanym z tym skateparkiem mam pewien żal do urzędników , którzy opiniowali całe przedsięwzięcie i ubiegali się o dofinansowanie z źródeł zewnętrznych ( które pozyskali ) Dopiero po tak długim czasie stwierdzili że usytuowanie tego obiektu jest niewłaściwe . Przepadły środki z dofinansowania , które można było aplikować na inną inwestycję . Byłaby wtedy możliwość zareagować dużo wcześniej i zmienić cel , na który mają zostać przeznaczone środki z funduszu sołeckiego . Przypomnę że ja proponowałem aby zamiast skateparku, gdzie ze środków sołeckich można przy orliku ogrodzić teren , kupić kilka maszyn do ćwiczen i urządzić małe centrum ćwiczeń . Pozdrawiam . L.K
                    • lutekwiejski Re: skatepark w Niemczu 19.08.14, 10:52
                      chyba uwaga sx3 dotycząca p. Kuziaka jest chybiona . Przeczytałem wszystkie wypowiedzi p. radnego na tym wątku ( który zresztą on założył ) i jasno z nich wynika że miał od początku duże wątpliwości co do tego że powinien ten skatepark tam powstać . Co nie zmienia faktu że szkoda utopionych bezsensownie dużych pieniędzy,
                      • pokazhontaz Re: skatepark w Niemczu 25.08.14, 08:50
                        lutekwiejski napisała:

> Co nie zmienia faktu że szkoda utopionych bezsensownie dużych pieniędzy,

Ja ciągle czekam na boisko do piłki nożnej, które było w oryginalnym projekcie zagospodarowania "orlika" w Niemczu.
                        • lesz1411 Re: skatepark w Niemczu 25.09.14, 23:25
                          witam. Na dzisiejszym zebraniu wiejskim definitywnie został zakończony temat budowy skateparku przy ul. Kusocinskiego w Niemczu . Mieszkańcy w głosowaniu zadecydowali o zaniechaniu budowy skateparku w zaplanowanym wcześniej miejscu. Pieniądze z funduszu sołeckiego pierwotnie przeznaczone w tym roku na ten cel ( 3500 zł ) zostały decyzją zebrania wiejskiego przeznaczone na zakup laptopa do świetlicy oraz strojów do tanca dla dzieci uczęszczających do tej świetlicy. Fundusze pozyskane ze LGD Trzy Doliny na budowę skateparku ( 130 tys zł ) zostaną zwrócone do tego stowarzyszenia ponieważ nie mogą byc przeznaczone na inny cel . Pozdrawiam . L.K
                          • bolekxlolek Re: skatepark w Niemczu 26.09.14, 20:59
                            No i świetnie kolejna inicjatywa utracona.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka