mieszkaniec1985
27.02.13, 00:28
Drodzy państwo, skierowałem się na to forum z problemem który mnie gryzie.
Chciałbym zapytać czy to co za moment państwu przedstawię to mój wyimaginowany wymysł czy problem który dotyczy Gminy i trzeba coś z tym zrobić? Bo w grę jak by nie patrzeć wchodzą nasze pieniądze.
Problemem który chce poruszyć jest integracja Gminnego Ośrodka Kultury z niedawno powstałą Galerią Osielsko. Tak jak do samej Galerii Osielsko nie mam żadnych zastrzeżeń to do tej pierwszej instytucji tak. GOK Osielsko jest instytucją samorządową, finansowaną przez Urząd Gminy czyli jak by nie patrzeć utrzymuje się z naszych podatków. A świadkami jesteśmy dziwnej współpracy pomiędzy komercyjną Galerią a samorządową instytucją. Pytanie tylko kto kogo wykorzystuje i kto daje się mamić?
Jasnym i czytelnym przykładem według mnie jest ostatni finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Co roku, każdy Finał odbywał się w ogrzewanej sali Gminnego Ośrodka Kultury która przystosowana jest do tego typu imprez masowych. Ale mimo to finał orkiestry został przeniesiony z ciepłej sali na parking przed Galerią gdzie panowało -8 stopni Celsjusza (Wiadomo pogoda bywa kapryśna ale nie sposób spodziewać się upałów w środku zimy.) Tak więc organizatorzy ze strony Galerii odnieśli sukces bo zziębnięci ludzie chodzili ugrzać do wnętrza czasami coś kupili czasami zobaczyli coś ciekawego co zwróciło ich uwagę, tak organizatorzy po stronie Gminnego Ośrodka Kultury ponieśli klęskę bo nie od dziś wiadomo, że tego typu imprezy zrzeszają rodziny i dzieci a w takich warunkach większość z nich zostało w domu a nawet jak postanowili przyjść to ryzykowali problemami zdrowotnymi. Nie mogę doszukać się logiki w myśleniu osób odpowiedzialnych za decyzje o przeniesieniu takiej imprezy z ogrzewanej sali ( która w tym samym czasie była zamknięta i dalej ogrzewana więc nawet tutaj nie doszukamy się oszczędności). Niestety bombardowany przez media każdego dnia o różnych aferach korupcyjnych mimochodem w duchu sobie odpowiadam idąc tym samym tropem. Nie chce rzucać tu żadnego oskarżenia ale proszę odpowiedzieć na pytanie jaki to miało sens?) Najbardziej boli mnie to, że Gminny Ośrodek Kultury w Osielsku zrobił reklamę swojemu sąsiadowi to znaczy Galerii za moje i państwa pieniądze to jest chyba najbardziej uderzające w tej sytuacji.
Przyznam się, że od tego momentu monotonia życia codziennego rozwiała w mojej głowie ten problem ale wrócił on w momencie gdy wziąłem do reki ostatni numer „Panoramy Osielska” (Nr1/112/2013) w którym na pierwszej stronie w dziale „Osielskie Pokrzywki” w pierwszym akapicie zatytułowanym „ Warto się zjednoczyć!” czytamy:
„ Przykład? Proszę bardzo: Galeria Osielsko, Szkoła Podstawowa w Niemczu, Szkoła Podstawowa w Maksymilianowie, Gimnazjum w Żołędowie, Zespół Szkół w Osielsku i Gminny Ośrodek Kultury w Osielsku zorganizowały razem WOŚP. Efekt? Mimo -8 stopni Celsjusza graliśmy dla WOŚP. Wielkie dzięki dzięki dla 73 wolontariuszy,którzy ofiarnie wsparli inicjatywę i nie żałując zdrowia, marznąc zbierali niemałe kwoty do puszek ”
Autor który to napisał, podpisał się ciekawym pseudonimem który mnie szczerze zaintrygował mianowicie podpisał się tak” Taki inny Wasz znajomy, z życia zza marginesu...” Zaciekawiony autorem postanowiłem sprawdzić kto się kryje za tym. Przewertowałem znalezione w domu starsze numery „Panoramy Osielsko” i znajdujące się tam „Osielskie Pokrzywki” wszędzie pod tekstem widniał podpis „MM”, nie sposób po tym dojść do autora jednak przeglądając dokładnie drugą stronę trafiamy na stopkę redakcyjną gdzie na pierwszym miejscu osób redagujących jest Marek Manuszewski, Dyrektor GOK Osielsko. Być może jest to tylko i wyłącznie zbieg okoliczności, żaden dowód jednak wertując tylko ostatni numer „Panoramy Osielsko” Trafiamy na trzy teksty podpisane „MM” a co ciekawsze wszystkie te teksty dotyczą Gminnego Ośrodka Kultury to daje chyba już niemal pewność kto jest autorem teksu. Tylko Dlaczego osoba pełniąca takie stanowisko jakim jest Dyrektor instytucji Kulturalno-oświatowej boi się brać odpowiedzialność za słowa które napisał, a co więcej chowa się za pseudonimami jak by się obawiał ujawnienia?