Dodaj do ulubionych

Reklama za pieniądze podatników?!

27.02.13, 00:28
Drodzy państwo, skierowałem się na to forum z problemem który mnie gryzie.
Chciałbym zapytać czy to co za moment państwu przedstawię to mój wyimaginowany wymysł czy problem który dotyczy Gminy i trzeba coś z tym zrobić? Bo w grę jak by nie patrzeć wchodzą nasze pieniądze.
Problemem który chce poruszyć jest integracja Gminnego Ośrodka Kultury z niedawno powstałą Galerią Osielsko. Tak jak do samej Galerii Osielsko nie mam żadnych zastrzeżeń to do tej pierwszej instytucji tak. GOK Osielsko jest instytucją samorządową, finansowaną przez Urząd Gminy czyli jak by nie patrzeć utrzymuje się z naszych podatków. A świadkami jesteśmy dziwnej współpracy pomiędzy komercyjną Galerią a samorządową instytucją. Pytanie tylko kto kogo wykorzystuje i kto daje się mamić?
Jasnym i czytelnym przykładem według mnie jest ostatni finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Co roku, każdy Finał odbywał się w ogrzewanej sali Gminnego Ośrodka Kultury która przystosowana jest do tego typu imprez masowych. Ale mimo to finał orkiestry został przeniesiony z ciepłej sali na parking przed Galerią gdzie panowało -8 stopni Celsjusza (Wiadomo pogoda bywa kapryśna ale nie sposób spodziewać się upałów w środku zimy.) Tak więc organizatorzy ze strony Galerii odnieśli sukces bo zziębnięci ludzie chodzili ugrzać do wnętrza czasami coś kupili czasami zobaczyli coś ciekawego co zwróciło ich uwagę, tak organizatorzy po stronie Gminnego Ośrodka Kultury ponieśli klęskę bo nie od dziś wiadomo, że tego typu imprezy zrzeszają rodziny i dzieci a w takich warunkach większość z nich zostało w domu a nawet jak postanowili przyjść to ryzykowali problemami zdrowotnymi. Nie mogę doszukać się logiki w myśleniu osób odpowiedzialnych za decyzje o przeniesieniu takiej imprezy z ogrzewanej sali ( która w tym samym czasie była zamknięta i dalej ogrzewana więc nawet tutaj nie doszukamy się oszczędności). Niestety bombardowany przez media każdego dnia o różnych aferach korupcyjnych mimochodem w duchu sobie odpowiadam idąc tym samym tropem. Nie chce rzucać tu żadnego oskarżenia ale proszę odpowiedzieć na pytanie jaki to miało sens?) Najbardziej boli mnie to, że Gminny Ośrodek Kultury w Osielsku zrobił reklamę swojemu sąsiadowi to znaczy Galerii za moje i państwa pieniądze to jest chyba najbardziej uderzające w tej sytuacji.
Przyznam się, że od tego momentu monotonia życia codziennego rozwiała w mojej głowie ten problem ale wrócił on w momencie gdy wziąłem do reki ostatni numer „Panoramy Osielska” (Nr1/112/2013) w którym na pierwszej stronie w dziale „Osielskie Pokrzywki” w pierwszym akapicie zatytułowanym „ Warto się zjednoczyć!” czytamy:
„ Przykład? Proszę bardzo: Galeria Osielsko, Szkoła Podstawowa w Niemczu, Szkoła Podstawowa w Maksymilianowie, Gimnazjum w Żołędowie, Zespół Szkół w Osielsku i Gminny Ośrodek Kultury w Osielsku zorganizowały razem WOŚP. Efekt? Mimo -8 stopni Celsjusza graliśmy dla WOŚP. Wielkie dzięki dzięki dla 73 wolontariuszy,którzy ofiarnie wsparli inicjatywę i nie żałując zdrowia, marznąc zbierali niemałe kwoty do puszek ”
Autor który to napisał, podpisał się ciekawym pseudonimem który mnie szczerze zaintrygował mianowicie podpisał się tak” Taki inny Wasz znajomy, z życia zza marginesu...” Zaciekawiony autorem postanowiłem sprawdzić kto się kryje za tym. Przewertowałem znalezione w domu starsze numery „Panoramy Osielsko” i znajdujące się tam „Osielskie Pokrzywki” wszędzie pod tekstem widniał podpis „MM”, nie sposób po tym dojść do autora jednak przeglądając dokładnie drugą stronę trafiamy na stopkę redakcyjną gdzie na pierwszym miejscu osób redagujących jest Marek Manuszewski, Dyrektor GOK Osielsko. Być może jest to tylko i wyłącznie zbieg okoliczności, żaden dowód jednak wertując tylko ostatni numer „Panoramy Osielsko” Trafiamy na trzy teksty podpisane „MM” a co ciekawsze wszystkie te teksty dotyczą Gminnego Ośrodka Kultury to daje chyba już niemal pewność kto jest autorem teksu. Tylko Dlaczego osoba pełniąca takie stanowisko jakim jest Dyrektor instytucji Kulturalno-oświatowej boi się brać odpowiedzialność za słowa które napisał, a co więcej chowa się za pseudonimami jak by się obawiał ujawnienia?
Obserwuj wątek
    • zamiejscowy1 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 27.02.13, 00:52
      Uważam Pańskie spostrzeżenie za niezwykle trafne. Działalność GOK zdecydowanie odbiega od standardów jakimi powinna się kierować kulturalna instytucja. Mam wrażenie, że jest to miejsce coraz bardziej przypominające prywatny folwark. Zwalnia się kolejne oddane ośrodkowi osoby. Dobry gospodarz by na to nie pozwolił.
    • 1dajmonion Re: Reklama za pieniądze podatników?! 27.02.13, 08:42
      P r z e s t r o g a ! ! !
      Takie pisma dziś drukować ?
      Kuso z nami panie bracie ...
      Grosza, sławy pożądacie ?
      Huuu ... to trzeba lawirować.
      Bo kto słyszał, do stu katów,
      Takim słowem grzmieć do chłopów, Takim tekstem wiać do mas, bez kretesu; „Wasz znajomy, z życia, zza marginesu”,
      I tak lizać potentatów !
      Toż się cały świat rozjuszy ! Popy mają dobre chrapy, Możni mają długie łapy,
      Pozostali, co – długie uszy ?!!!
      • niemcz44 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 27.02.13, 13:59
        Rozważania od tego, jakże obecnie "normalnego" zbratania, rozpocząć trzeba od powzięcia wiadomości kto jest wlaścicielem owej galerii i jak przypadkiem /na pewno tak stwierdzi/ nie ma to nic wspólnego z szarą eminencją naszej gminy. Zresztą podobnie jest obecnie w całym naszym kraju to dlaczego mielibyśmy się wyróżniać?
        • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 27.02.13, 16:17
          Wydaje mi się, że nie chodzi o to jak jest w całym kraju ale o to jak jest u Nas. Jak My nie zadbamy o nasze podwórko to nikt tego nie zrobi;/
    • login.1991 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 27.02.13, 15:32
      W końcu ktoś odważył się głośno mówić na ten temat..
      Chciałam pójść z rodziną na WOŚP.
      Dzieci mają 2 i 5 lat. Miałam pozwolić na to, by marzły w czasie, kiedy przystosowane pomieszczenia "stoją" bez użytku? Miałam patrzeć na to, jak bezmyślnie jest organizowana impreza, która powinna być rozrywką dla Nas, a nie próbą wytrzymania w takich warunkach pogodowych?
      Może wkońcu komuś się oczy otworzą, i ktoś (chociaż myślę, że wiadomo o kogo chodzi), weźmie się wkońcu w garść i rozwiąże tą śmieszną i żenującą dla mieszkańców sytuację, a nie tylko będzie żerować na Naszych podatkach...

BRAWO DLA AUTORA TEKSTU!
      • bigben123 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 27.02.13, 23:51
        tak. należą się brawa dla autora tekstu. Ale to nic dziwnego. Jako były pracownik GOK , który współredagował ,,Panoramę Osielska" pan ,,mieszkaniec1985" wie jak się pisze teksty. Szkoda tylko że z krytyką obudził się dopiero po rezygnacji z pracy w GOK.
        • lutekwiejski Re: Reklama za pieniądze podatników?! 28.02.13, 00:07
          Ale może teraz poznamy jakieś smaczki , które zapewne skrzętnie były skrywane w zakamarkach naszej kulturalnej instytucji ? A może jakieś ciekawostki dotyczące dyrekcji GOK , urzędników UG lub naszych ,,pracusiów" zwanych radnymi ?
        • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 28.02.13, 01:45
          Przepraszam nie do końca rozumiem ten wywód a raczej odwrócenia kota ogonem.
          Nie jestem, ani nie byłem pracownikiem GOK ani żadnej innej instytucji podlegającej pod Urząd Gminy.
          Jednak z charakteru tej wypowiedzi mogę wnioskować, że autorem jest ktoś właśnie z kulturalno - oświatowej instytucji. Tak więc jeżeli się nie mylę. To zamiast wdawać się w "pyskówki" może doczekamy się odpowiedzi na pytanie które zadałem na samym początku "Dlaczego finał WOŚP został przeniesiony z ogrzewanej sali na parking przed Galerią" już nie tylko dla mnie ale chociażby dla Pani która wypowiadała się wcześniej, że nie przyszła z dziećmi ze względu na panującą pogodę a myślę że takich osób i rodzin jest o wiele, wiele więcej. Na pewno istnieje jakieś logiczne i sensowne wytłumaczenie tego dziwnego posunięcia.
          • dajdziuba Re: Reklama za pieniądze podatników?! 28.02.13, 08:34
            Tak, posunięcie bardzo dziwne, a wytłumaczenie-zwiększone obroty "galerii" w których udział mają zapewne możni tej gminy...no ale dla tych co mają dużo, trochę więcej też się liczy, to nic że kosztem dzieci... Bo to właśnie dzieci stanowiły w głównej mierze oprawę "orkiestry". Zespół gitarzystów, zmarzniętymi paluszkami cisnął skurczone z mrozu struny, dziewczęta w zwiewnych szatkach tańczyły na ciaśniutkiej scenie tracąc na uroku w ciemnych światłąch, inne zasmucone, bo kładł się im program, ponieważ nie pozwolono (albo same nie chciały) wystąpic bez kurtek, co oczywiście zrozumiałe w 8 st. mrozie. Ale zapewne te dzieci pomogły "orkiestrze", czego nie można powiedzieć o organizatorach. No a sala GOK (także szkoła) ogrzewane za pieniążki podatników stały sobie puste (no chyba że odbywały się tam jakieś tajne zebrania dotyczące dochodów galerii) co całkiem możliwe, bo niewiele szacownych osób stało na mrozie i podziwiało dzieło pomocy wykonywane przez dzieci.
            A wykopanie pracownika po 25 (?) latach pracy jest też swoistym dziełem...
            • niemczxyz Re: Reklama za pieniądze podatników?! 28.02.13, 14:47
              Pan Sławek posługuje się na tym forum od 5-6 lat Nickiem ,,zamiejscowy1”. Czyli bigben123 trafił jak kulą w płot. Ale zgadzam się z pewnym zarzutem dotyczącym dyr. GOK poruszonym w jednym z postów. Nie jest pan dyrektor dobrym gospodarzem. Bo dobry gospodarz takiego pracownika , który przez 7 lat nie potrafił wykazać się w pracy , powinien zostać już dawno zwolniony . Moje latorośle już dawno na studiach ale nigdy nic poprzednio nie znalazy ciekawego w działalności świetlicy . Teraz też rozmawiając z sąsiadami słyszę że w Niemczu po zajęciach szkolnych nie ma żadnej propozycji dla dzieciaków. Kiedy się to zmieni?
              • lesz1411 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 28.02.13, 18:51
                Witam. W odpowiedzi na post ,,niemczxyz” chciałbym zachęcić do przeczytania wątku ,,ŚWIETLICA W NIEMCZU ZAPRASZA DZIECIAKI” . Świetlica działa od 1 lutego w nowej formie
                i jest codziennie pełna roześmianych dzieciaków , które biorą udział w zajęciach. Zapraszam do odwiedzin w świetlicy w dowolnym dniu i przekonaniu się o tym oraz o poinformowaniu o tym Swoich sąsiadów , którzy nie wiedzą o tym że ich pociechy mają możliwość ciekawie spędzić czas .
                Chciałbym jednocześnie prosić o umiar w dociekaniu kto kryje się pod jakim nickiem ponieważ można kogoś skrzywdzić . Pozdrawiam. L.K.
                • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 28.02.13, 21:14
                  Czyli pojawiają się dobre strony GOK.
                  Świetlica w Niemczu. A jak wygląda sytuacja w innych świetlicach?
                  Co do dochodzenia kto jest autorem komentarzy to faktycznie lepiej nie drążyć i nie podejrzewać bo tu można być każdym. Ale nie zmienia to faktu, że powinniśmy drążyć temat dotyczący nie udolności instytucji którą utrzymujemy. Może to da komuś do myślenia i coś się zmieni.

• lesz1411 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 28.02.13, 23:17
                    Witam.Mogę jedynie wypowiedzieć się jeszcze o świetlicy w Maksymilianowie i Żołędowie. W Maksymilianowie jest nowy i duży obiekt . Odbywają sie tam cykliczne zajęcia dla najmłodszych oraz młodzieży. Jest tez jedna impreza o zasięgu powiatowym czyli Powiatowy Przegląd Teatrów Dziecięcych ,,MASKI ". Polecam. W Żołędowie jest budynek , który w nazwie ma ,,Klub Rolnika" ale pełni role świetlicy. Budynek ten woła o pomstę do nieba za wygląd i warunki lokalowe. Dlatego tym bardziej zaskakujące jest ze pani Joasia Kanabaj , która tym obiektem kieruje potrafiła stworzyć tam miejsce , w którym jest jak w ulu. Tam ciągle przez cały rok coś fajnego się dzieje. Można tam często spotkać mieszkańców w przedziale wiekowym od 4 do 100 lat ;-). Czyli nie mury lecz fajne , pełne pomysłów osoby potrafiący przyciągnąć i zainteresować mieszkańców tworzą klimat takich swietlic. Mysle ze mieszkancy tych miejscowosci zgodza sie z tym co tu napisalem. nie pisze o świetlicach w innych solectwach bo nie wiem jak dzialają ale prosze zajrzec na strony GOK , tam jest duzo informacji dla zainteresowanych. Pozdrawiam. L.K.
                    • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 28.02.13, 23:37
                      Wiec skoro świetlice radzą sobie tak dobrze to dlaczego w samym "sercu" GOK mają miejsce takie wpadki? Może potrzebne jest "odświeżenie" krwi na samej górze instytucji?
                      • zamiejscowy1 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 01.03.13, 00:56
                        Nie tylko krwi odświeżenie skoro dzieci-wolontariusze, które są bohaterami wystają w nagrodę na mrozie. Rozumu zwyczajnie zabrakło. Kultury także bo jak inaczej spojrzeć na zachowanie dyrektora w dniu poświęconym parom świętujących złote gody. Zaproszone pary, Wójt, pani z USC, wszyscy ubrani elegancko, dostojnie, stosownie do charakteru wyjątkowej przecież uroczystości. Dyrekcja GOK, również stosownie w kurtce typu Harleyowca, żując gumę z mlaśnięciami nagrywała całe spotkanie. Ciekawe czy dziecko w szkole może sobie pozwolić na takie zachowanie w klasie czy na apelu? Być może to nowy trend w kulturowy. Uważam, że pracownicy w poszczególnych placówkach wiejskich z zaangażowaniem oddawali i oddają się swojej pracy natomiast "góra" dzieli i rządzi pożytkami wg własnego klucza. Czy służebność wobec ludzi tu żyjących są właściwie rozumiana? Wg mnie nie! Nie jestem panem Sławkiem i nigdy nie byłem. Naturalnie też nie będę. Niemczxyz też zaliczył piękne pudło.
                        • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 01.03.13, 01:13
                          Powiem szczerze, że ciężko jest mi uwierzyć w to co Pan napisał. Bardzo ciężko.
                          Ale jak to prawda to aż brakuje mi słów, osoba na poważnym stanowisku mogłaby się tak zachować? Absurd! W jaki sposób "strażnik" kultury ma dbać o jej rozwój jak sam najwidoczniej jest z nią na bakier.
    • felyetonista Re: Reklama za pieniądze podatników?! 01.03.13, 07:43
      Już kilka lat temu pisałem na tym forum, iż grengolgolada władz Osielska, a dokładniej układu świętej trójcy, czyli lokalnego powiązania biznesowo-samorządowego jest wyjątkowa.
      Sugeruję ponownie, stworzenie powiązań genealogicznych pracowników gminy, zakładu komunalnego oraz gosiru.
      Władza stała sie arogancka w obejściu, nielicząca się z opinią swoich wyborców. Rączka, rączke myje a układ pozwala zamazać prawdziwy braz całości. Dotyczy to wszystkich struktur władzy - nie tylko struktur lokalnych.
      • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 01.03.13, 09:14
        Drodzy państwo przyznam się, że nie jestem w temacie rodzinnych koligacji które "rządzą" w Gminie. Przyglądam się działalności różnych instytucji z boku Ale wracając do tematu, jako nieświadomy koligacji oceniam działalność placówek po tym co robią i jak funkcjonują i tak jak w przypadku GOSIR - u lub GZK nie mam zastrzeżeń poza niektórymi drogami( widać Drogowcy to już klątwa narodowa bez święconej wody i drewnianego kołka nic nie wskóramy).
        To do GOK mam te zastrzeżenia, teraz okazuje się, że Finał to nie tylko jedna taka impreza troszkę wcześniej połączone siły GOK i Galerii zorganizowały "Jesienne Harce w Galerii Osielsko" 28 października, informacje o tym znajdziemy na stronie internetowej Galerii.
        To niemal kampania reklamowa za nasze pieniądze. Ciekawe tylko czy też było to tak nieudolnie zorganizowane. Zacząłem dyskusje od problemu WOŚP ale przebieg rozmowy pokazał, że GOK ma dużo większy problem. Brak kultury na samym szczycie. Same informacje w komentarzach zmuszają do myślenia czy obecny dyrektor GOK to osoba odpowiedzialna i nadająca się na to stanowisko skoro nawet podczas pięknych uroczystości nie umie się zachować? Ja raczej swoich dzieci nie puszczę na zajęcia prowadzone przez niego.
        • dajdziuba Re: Reklama za pieniądze podatników?! 01.03.13, 13:08
          mieszkaniec napisał
          > "Ja raczej swoich dzieci nie puszczę na
          > zajęcia prowadzone przez niego. "

Hmm, pytanie tylko czy szan p. dyrektor prowadzi jakiekolwiek zajęcia? czy tylko "jest" ? bo z tego co mi wiadomo, gro zajęć prowadzi inny pan...o jakiej kulturze-nie wiem.
          • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 01.03.13, 19:16
            To może i lepiej, że nie prowadzi. Przynajmniej w ten sposób nie szkodzi tej instytucji.
      • pokazhontaz Re: Reklama za pieniądze podatników?! 08.03.13, 10:15
        felyetonista napisał:

> Już kilka lat temu pisałem na tym forum, iż grengolgolada władz Osielska, a dok
        > ładniej układu świętej trójcy, czyli lokalnego powiązania biznesowo-samorządowe
        > go jest wyjątkowa.

Pojawiło się ogłoszenie o nowym stanowisku w urzędzie - ciekawe czy znowu zajmie je "ktoś z rodziny"?
        • lutekwiejski Re: Reklama za pieniądze podatników?! 08.03.13, 18:58
          prawdopodobnie nikt z rodziny już nie będzie startował...przewodniczący nie ma już więcej dzieci
          • pokazhontaz Re: Reklama za pieniądze podatników?! 12.03.13, 11:15
            lutekwiejski napisała:

> prawdopodobnie nikt z rodziny już nie będzie startował...przewodniczący nie ma
            > już więcej dzieci

Co nie znaczy, że pociotek szwagra nie może zostać zatrudniony...
            • zamiejscowy1 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 12.03.13, 14:36
              Jeśli tak się dzieję to dlaczego na to się zezwalamy?? Czy bierność nie jest czasem paliwem napędzającym tą całą machinę kolesiostwa? Przeszkadza krawężnik, papierki a na forum zaraz jest reakcja. Piszemy tu o wieloletniej patologii rozwijającej się na naszych oczach. Przeradza się ona powoli w normę, o której mówimy ale nic nie robimy. Wszystkie wpisy są jednoznaczne a nikt z GOK się nie odniósł. Czuję takie lekcoważenie, piszcie sobie, piszcie a za chwilę przycichnie. Może pozbierajmy wszystko co każdy(a) wie nt działalności GOK i zróbmy wreszcie z tym porządek. Zapraszam do dyskusji.
              • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 12.03.13, 19:12
                Jakie działanie ma Pan na myśli?
                Co możemy zrobić?
                • zamiejscowy1 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 12.03.13, 21:45
                  mieszkaniec1985 napisał:

> Jakie działanie ma Pan na myśli?
                  > Co możemy zrobić?
                  Skoro kilkanaście osób wyraziło swoje stanowisko wobec działalności GOK to jest jasne przesłanie, że sposób prowadzenia ten instytucji odbiega od oczekiwań mieszkańców. Dalsza bierność prowokuje wręcz do coraz śmielszych kroków jak zwolnienia niewygodnych pracowników, organizacja kontrowersyjnych imprez itp. Niech każdy wypowie się ... ja wiem jedno, ktoś inny drugie. Wątek się rozwija. Może się pojawić całkiem ciekawy obraz jak postrzegany jest GOK w oczach mieszkańców.
              • felyetonista Re: Reklama za pieniądze podatników?! 12.03.13, 19:26
                zamiejscowy1 napisał:

> Jeśli tak się dzieję to dlaczego na to się zezwalamy?? Czy bierność nie jest cz
                > asem paliwem napędzającym tą całą machinę kolesiostwa? Przeszkadza krawężnik, p
                > apierki a na forum zaraz jest reakcja. Piszemy tu o wieloletniej patologii rozw
                > ijającej się na naszych oczach. Przeradza się ona powoli w normę, o której mówi
                > my ale nic nie robimy. Wszystkie wpisy są jednoznaczne a nikt z GOK się nie odn
                > iósł. Czuję takie lekcoważenie, piszcie sobie, piszcie a za chwilę przycichnie.
                > Może pozbierajmy wszystko co każdy(a) wie nt działalności GOK i zróbmy wreszci
                > e z tym porządek. Zapraszam do dyskusji.

Myslę, iż aby podjąć się wspólnego działaniania należy pozbyć się jednego problemu: Strachu przez duze S.
                Strach przed potencialnymi problemami. Znaleźć haka nie jest trudno, prowadzimy tutaj działalności i nie chcemy problemów. Żyjemy tutaj i nie chcemy, aby nasza ulica znajdowała się na szarym końcu inwestycji.
                Polecam historię rodzin walczących z pewnym lekarzem, który wybudował nielegalnie (oczywście formalnie okazało się legalnie) lecznicę na miejscu, gdzie była planowana droga. I co... zrobiono z rodzin durniów, bo za lekarzem stali wielcy (dosłownie) naszej politycznej Polski. A droga dojazdowa dla tych mieszkańców, nie mieści się nawet w planach, chociaż wszyscy wokoło są juz pobudowani. Pomimo zbieranych podpisów, pomimo osób niepełnosprawnych mieszkających w niektórych domach. Chcieli sie stawiać to mają. I jak piszę, końcowo żadnego formalnie wykroczenia, lekarz nie popełnił a sprawa wycichła. Mieszkańcy mają mur 10 metrowy pod oknami postawiony na planowanej w tym miejscu drodze.

Kolesiostwo kwitnie w tym kraju a nasza gmina nie jest żadnym wyjątkiem. Powiem więcej, w naszej gminie jak w żadnej innej widać mechanizmy działąjące w sferze publicznej. I to jest temat nie dla przeciętnego Kowalskiego jak ja, znającego temat z rozmów i obserwacji. To temat na poważne, dziennikarskie dociekanie opierające się na faktach. Kogoś, kto jest z zewnątrz.
                Przepraszam za mój sceptycyzm "zamiejscowy1", ale mam już dosyć lat, aby się łudzić, iż pewne układy można pisaniem zwalczyć. Co najwyżej za takie pisanie, które ja uprawiam, można co najwyżej zamknąć do pierdla.
                • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 12.03.13, 19:40
                  Drodzy państwo to co mamy zrobić? Nasłać prasę na np. GOK?
                  • abcniemcz Re: Reklama za pieniądze podatników?! 13.03.13, 13:46
                    Przecież GOK wykonuje tylko polecenia Urzędu.....
                    • bigben123 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 13.03.13, 17:17
                      A moze tak otwartym tekstem panie zamiejscowy...za co chcesz dowalić tym w GOK-u ?
                      • mieszkaniec1985 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 13.03.13, 19:53
                        Bigben123... obrońca uciemiężonych albo jeden z nich, jak pozwolił nam tak pomyśleć ostatni Pana wpis:)
                        Wydaje mi się, że w tym miejscu Ja powinienem skorygować pewną rzecz dotyczącą Dyrekcji GOK, polecam wklepać w google imię i nazwisko obecnego Dyrektora. Wyskoczy nam niemal pełen jego życiorys. Szef reklamy radia, dział promocji TVP Bydgoszcz, autor. Wydaje mi się, że "minusy" które do tej pory wpadły pod jego adresem stają się niemal nieistotne:)
                        • felyetonista Re: Reklama za pieniądze podatników?! 13.03.13, 20:51
                          Słusznie ktoś zauważył powyżej: źródło tego co się dzieje w GOK i cały ten układ GOK-Galeria ma swoje korzenie w Urzędzie Gminy.
                        • niemcz44 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 14.03.13, 02:52
                          A czy bigben to nie jest prawdziwy bigben tej gminy od 20 lat? A czy corka bigbena nie jest dyrektorem gminnego ośrodka sportu, czyli basenu z ambicjami na następstwo po obecnym wójcie? Tak tylko pytam. Moim zdaniem GOK przy całej reszcie gminnych układów to malutki pryszcz.
    • osielsko21 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 13.03.13, 22:28
      Nie jest prawdą, że co roku finały odbywały się w GOK-u. Ja pamiętam finały odbywające się w szkole w Osielsku.
      A co do tej "ogrzewanej sali" w GOK-u, to uważam, że całe to miejsce powinno zostać zburzone i na jego miejscu postawiony porządny, nowoczesny, na miarę XXI budynek ośrodka kultury. Obecne, ciemne, smutne "pozborowe" miejsce może doprowadzić jedynie do płaczu, depresji i poważnych stanów lękowych.....- nikt, nawet z dopłatą nie namówiłby mnie do zabawy sylwestrowej, tudzież świętowania innej okazji w tym smutnym miejscu...... Ile osób jednocześnie zmieści się w tej sali?:-))))

Co do finału koło galerii - to w wielu miejscach w Polsce odbywa się on na świeżym powietrzu, ale niestety pod względem artystycznym w Osielsku pozostawia on wiele do życzenia...... - szczerze, to mam wrażenie, że odbywa się on zasadzie, aby "odhaczyć" imprezę. Żeby chociaż jacyś znani wykonawcy wystąpili, to nawet mróz by tak nie przeszkadzał.
      • dajdziuba Re: Reklama za pieniądze podatników?! 14.03.13, 19:20
        osielsko21 napisała:

" Żeby chociaż jacyś znani wykonawcy wystąpili, to nawet
        > mróz by tak nie przeszkadzał. "

-...a po co płacic znanym wykonawcom, lepiej posłużyć się dzieciaczkami, nie wiem nawet czy ktoś poczęstował te dzieci gorącym napojem...no ale kasa została, nawet ta za herbatę się liczy :( nie mówiąc o znanych wykonawcach...
        • krysp16 Re: Reklama za pieniądze podatników?! 20.03.13, 12:56
          Pan osielska pokrzywka sprytnie podjął próbę odwrócenia uwagi:-)
          z marnym skutkiem, bo ani to klasy nie miało ani rzeczowe nie było . Czasami myślę warto przemyśleć i przeanalizować opinie mieszkańców w końcu to my jesteśmy społecznością dla której powinno się "dziać".... zamiast ryć i kopać we własnym otoczeniu... niczym kret "po omacku" nieudolnie..
          no cóż ale to już trzeba być "niemałym" człowiekiem......
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka