Dodaj do ulubionych

Co dalej ze śmieciami?

28.06.13, 15:25
Od poniedziałku nowy system odbioru śmieci. Jest harmonogram ich wywozu na stronie gminy, ale nie ma worków do segregacji. Jak segregować śmieci, gdy nie ma w czym? Za trzy dni odbiór pierwszych segregowanych śmieci. Jak to zrobić?
Obserwuj wątek
    • oren123 Re: Co dalej ze śmieciami? 28.06.13, 21:15
      zadzwoń do sołtysa lub radnych. Powinni Ci udzielić wyczerpujących informacji
    • wojtek2000 Re: Co dalej ze śmieciami? 30.06.13, 16:31
      jak to zrobić ? .... wrzucać wszystko do śmietnika nie ma worków to nie twój problem

chyba GZK zostawiło poprzednio jakieś worki ( żółty / zielony ) tylko na co po co ?

generalnie powinno być 6 rodzajów worków ..

• sx3 Re: Co dalej ze śmieciami? 30.06.13, 17:30
        Na wstepie proponuje przyznać Panu Wójtowi w imieniu całej społeczności naszej wzorcowej, przyjaznej i jak tam jeszcze gminy specjalny laur " Palmę", "Malinę" lub coś bardzej wyszukanego za spiepszenie totalne akcji śmieciowej. Pamiętam jak rok lub więcej temu na zebraniu opowiadał jaka to wielka i ważna operacja. A było jeszcze dużo czasu i co. Król jest nagi. Przykro Szanowny Panie ale to Pan firmuje taki bezład i brak wiedzy u urzędników. Przecież to nie Pani Walc w Warszawie zbiera śmieci, ale miała to ogarnąć i co i leci. W Gminie urzędnicy niewie wiedzą. W GZK wiedzą nieco więcej, ale cóż podobno już zwalniają ludzi. Czy ktoś bo przcież nie urzędnicy, czy Pani Sołtys czy też Pan Kuziak /lepiej niech Pan nie próbuje bronić tego badziestwa/ nie są w stanie udzielić odpowiedzi na pytania.
        1. Jeżeli umowy z GZK obowizujące do końca czerwca zostały zerwane z urzędu to co, jeżeli od mieszkańców odebrano ostatni raz śmieci w pierwszym czy drugim tygodniu, zrobić z śmieciami zalegającymi do końca miesiąca w pojemnikach. Od lipca jest segregacja, czy mamy teraz je przebrać, czy może wywieźdź własnym staraniem do przysłowiowego lasu a może na schody urzędu Gminy.Czy to czasem GZK nie powinien odebrać ostatni raz śmieci za miesiąc czerwiec.
        2 Nowa firma miała podobno do końca czerwca rozwieźć worki i instrukcję do każdego /tak informowała urzędniczka telefonicznie/ gdzie te worki.
        3. Czy gminy nie stać na akcję propagandową od której się nie wymigają i wydrukować plakaty informacyjne, czy opublikować w internecie instruktarz/ale rzeczowy/, czy uruchomić infolinię gdzie można uzyskać będzie odpowiedź czy naklejki z butelk odklejać, które pudełka myć, ile razy można zrobić błąd segregacji aby nie być ukaranym /może chodzi o to aby wszystkich tak załatwić i aby płacili więcej/, gdzie wrzucac sreberka od czekoladek, gdzie kartoniki od mleka /płukać czy nie?/ itd. itd.
        3. Ile złotówek z podatku śmieciowego zostaje w Gminie. Czy z tej kwoty będą nowe etaty urzędnicze. Nie mam nic przeciwko temu, ale niech wtedy to się trzyma kupy.
        4.Gdzie firma ze Świecia będzie wywozić nasze śmieci.
        5. Jaki będzie harmonogram odbioru śmieci z poszczególnych posesji.
        6. Czy obecne nasze pojemniki na śmieci będziemy dalej używali, ale w jakim litrażu możemy je zapełnić.
        7. Czy zrobiono absolutnie wszystko aby GZK mógł dalej wywozić śmieci, podobno różnie w kraju bywało.
        8. Jak to jest z tymi stawkami , na jak długo będą obowiązywać.
        9. Czy nowa firma śmieciowa wprowadzi jakieś nowe wymagania niz dotychczas, bo pewnie umowa z Gminą chyba podpisana. Czy urzędnicy będą monitorować na bieżąco wykonanie umowy, aby nie dopuścić do wypaczeń.
        10.Jak będzie ze śmieciami nietypowymi, czy może będzie zbiórka okresowa /wystawka/?

Proszę Pana Wójta o spowodowanie udzielenia odpowiedzi i to na jak najszerszym forum.
        Ten bałagan niestety bije w Urząd Gminy.
        • gandalf_siwy Re: Co dalej ze śmieciami? 30.06.13, 18:48
          Ja na pewno żadnych worków nie dostałem.
          Jak przez cały tydzień uzbiera mi się kupa śmieci to po prostu zostawię je pod Urzędem Gminy. W końcu to ich śmieci, ich odpowiedzialność i biorą za to kasę.
          • lesz1411 Re: Co dalej ze śmieciami? 30.06.13, 21:43
            Witam. Nie mam zamiaru nikogo bronić lub tłumaczyć . Zgodnie z zaleceniami UG wypelnilem stosowne dokumenty i tak jak każdy mieszkaniec naszej gminy wiem tyle co wyczytałem z informacji zamieszczonej na stronie UG. A tam żadnej wzmianki o tym w jaki sposób fizycznie mamy dotrzymać zobowiązania złożonego w deklaracji. Myśle ze w takiej sytuacji trzeba spokojnie czekać na rozwój sytuacji i do czasu dostarczenia odpowiednich worków gromadzić śmieci na starych zasadach. Szanowny Państwo...usuwanie śmieci to zadanie firmy wylonionej w przetargu przez UG a nie mieszkańców i to ta firma ma zadbać aby zaczęło to sprawnie funkcjonować . A co do innych wątków tu poruszonych...firma ze Świecia wygrała ponieważ zaproponowała najniższe stawki. Mamy chyba jedne z najniższych stawek w kraju. Co do GZK to pare miesięcy temu p.sekretarz gminy wyjaśniała mi ze GZK nie moze startować w przetargu ponieważ nie posiada osobowości prawnej. Nie wiem czy coś sie zmieniło ale faktem jest ze nie jest firma która będzie od jutra wywozić śmieci. A gdzie bedą wywożone? Prawdopodobnie na nowo budowane wysypisko w Świeciu , dlatego jest taniej. Co do akcji propagandowej... Kilka razy wspominałem ze powinny do czerwca odbyć sie we wszystkich solectwach zebrania wiejskie gdzie osoby kompetentne z UG wyjaśniłyby mieszkańcom zasady nowej ustawy smieciowej oraz rozwialy wiele wątpliwości odpowiadając na nurtujące nas pytania . Urzędnicy często podkreślali ze jest to rewolucja i ....no właśnie ....i co ? Nie każdy zagląda na stronę UG . Na kilka pytań , które tu postawił sx3 uzyskają państwo odpowiedź na stronie UG
            Poniżej link do strony gdzie są informacje na ten temat. Zachęcam do przeczytania tych informacji.bo mogą sie przydać.

osielsko.pl/63-odpady_komunalne.html
            Pozdrawiam. L.K.
            • oren123 Re: Co dalej ze śmieciami? 30.06.13, 23:50
              panie radny Kuziak , zamiast nas pouczać co i gdzie mamy czytać , zajmij się tym , jak wywieżć na śmietnik pana ugrupowanie partyjne. Ma rację lukasz1209 pisząc że całe zło to pan i to pana PO
              • 1dajmonion Re: Co dalej ze śmieciami? 01.07.13, 09:52
                Po co ten sarkazm w kwestii odpadów? Zmiany są zawsze trudne i bez ponoszenia pewnych ofiar się nie odbywają. Zawsze boimy się ich. Firmy które dotychczas obsługiwały, są do przodu o tydzień z kasą.
                Przecież naszym zasranym obowiązkiem jest wyposażenie posesji w urządzenia do gromadzenia odpadów, a ich zawartość jest naszą własnością, a nie UG, ponieważ myśmy je wytworzyli. Uważam, że jeżeli na razie gromadzimy je w innych workach, czy w pojemnikach, sortowane lub mieszane, to się nic nie dzieje na tą chwilę, nowa firma ze starego systemu na pewno je odbierze. Jest to bardzo krótki okres przejściowy, albo praktycznie go nie ma.
                Dalece nie stosowne jest pouczanie człowieka, który wskazuje informacje w nurtującym temacie. Istotnie pretensje do wykonywania niektórych ustawowych obowiązków należałoby mieć raczej do "pomysłodawców" z Wiejskiej, miejscowi są tylko wykonawcami "pomysłu".
                Jeśli chodzi o "zło", to przeważnie utożsamia się go z pojęciem niebytu lub też, jako przeciwieństwo dobra gdy mówimy o moralności. A tak ogólnie, zło moralne to przeciwstawienie się obowiązującym normom: nakazom i zakazom ustanowionym w celu ochrony pewnego porządku egzystencjalnego, etyczno-moralnego czy religijnego.
                Na forum i na przestrzeni Gminy pełno tego zła. Przykładem tego, mogą być miejsca ulicznego recyklingu szczególnie w ostatnim czasie - np. przy świetlicy w Niemczu.
                "Dobro i zło muszą istnieć obok siebie, a człowiek musi wykonać wyboru" - Mahatma Gandhi
                "Kto sam jest zły, ten niechętnie mówi dobrze o drugim bliźnim" - Jan Chryzosom Pasek
                • 1dajmonion Re: Co dalej ze śmieciami? 01.07.13, 14:36
                  News - wieść z wiarygodnego źródła - od soboty tego tygodnia rusza PSZOK przy ul.Jastrzębiej 62 przy siedzibie GZK w Żołędowie. Wszelkie informacje, w tym regulamin, ukażą się na BIP-ie.
                  • pokazhontaz Re: Co dalej ze śmieciami? 03.07.13, 14:50
                    1dajmonion napisał:

> News - wieść z wiarygodnego źródła - od soboty tego tygodnia rusza PSZOK przy u
                    > l.Jastrzębiej 62 przy siedzibie GZK w Żołędowie. Wszelkie informacje, w tym reg
                    > ulamin, ukażą się na BIP-ie.

Ale to przecież już od dawna było wiadomo...
                    • 1dajmonion Re: Co dalej ze śmieciami? 04.07.13, 07:30
                      Zgadza się, tylko nie wiadomo było od kiedy?
                      • pokazhontaz Re: Co dalej ze śmieciami? 04.07.13, 14:56
                        1dajmonion napisał:

> Zgadza się, tylko nie wiadomo było od kiedy?

"W domysle" było, że równo ze startem nowego odbioru śmieci. Fajnie, że jest punkt - może mniej starych opon będzie się walało po rowach.
                        • osiemak45 Re: Co dalej ze śmieciami? 06.07.13, 10:14
                          Już to widzę jak wywozimy śmieci do pszoku w Żołedowie, np. z jarużyna mając po drodze rowy i lasy!!?? Szkoda paliwa !!A może się mylę ? A co z działkowcami ? pozostana bez kontroli ze strony UG ??
            • pokazhontaz Re: Co dalej ze śmieciami? 01.07.13, 10:33
              lesz1411 napisał:
              > Zachęcam do przeczytania tych informacji.bo mogą sie przydać.

Która to lewa strona a która prawa?
              osielsko.pl/File/Section/file/Harmonogram%20Gmina%20Osielsko.pdf:
              "[...]Osielsko (lewa strona)[...]" i "[...]Niemcz (lewa strona od
              ul. Bydgoskiej)[...]"

jadąc od strony Bydgoszczy, czy może z drugiej strony? :)
              • wojtek2000 Re: Co .. zarzut do P. Leszka to już poziom kanału 01.07.13, 23:13
                co do prawa /lewa strona kolumna w prawo na wskazanym pdf-ie są wyszczególnione ulice tak trudno się w tym zorientować ?

Co do krzykacza potrafisz dotrzeć na forum zalogować się umieścić posta , ale zerknąć na stronę UG to już przekracza poziom twojej inteligencji ?

najazd na Pana Leszka ..... aż przykro mi się zrobiło , jedyny chyba przedstawiciel władzy , który aktywnie tu na tym forum udziela informacji , bierze udział w różnych tematach wiejskich choć jest radnym powiatowym , bierze aktywny udział w spotkaniach wiejskich na których wielokrotnie go widywałem ...

A teraz do Ciebie twórco złośliwej opinii , którą trafiłeś jak kulą w płot , jakbyś mały złośliwy człowieczku bardziej interesował byś się tym co dzieje się w twojej wsi i brał udział choćby w spotkaniach sołeckich to byś takich głupot nie pisał , no ale cóż lepiej pluć jadem anonimowo na forum

Mi też się nie podoba , że podniesiona podatki , wydłużono wiek emerytalny , nie ma S5 itd. ale to nie upoważnia do głupich złośliwości pod adresem człowieka, który akurat poważnie podchodzi do swoich obowiązków

• facka12 Re: Co .. zarzut do P. Leszka to już poziom kanał 03.07.13, 16:58
                  „Kto sam jest złym człowiekiem, ten niechętnie mówi dobrze o drugim bliźnim" - Jan Chryzosom Pasek
        • pokazhontaz Re: Co dalej ze śmieciami? 01.07.13, 10:36
          sx3 napisał:

> 1. Jeżeli umowy z GZK obowizujące do końca czerwca zostały zerwane z urzędu to
          > co, jeżeli od mieszkańców odebrano ostatni raz śmieci w pierwszym czy drugim t
          > ygodniu, zrobić z śmieciami zalegającymi do końca miesiąca w pojemnikach.

www.osielsko.pl/65-odpady_komunalne_odpowiedzi_na_najczesciej_zadawane_pytania.html
          5. Czy obowiązujące umowy na odbiór odpadów komunalnych, po 30.06.2013 r. same stracą ważność?
          Nie. Wejście w życie z dniem 1 lipca br. znowelizowanej ustawy nie rozwiązuje automatycznie dotychczas zawartych umów. Właściciel nieruchomości, na której zamieszkują mieszkańcy, jako strona tej umowy, musi skutecznie ją wypowiedzieć, zgodnie z obowiązującym w niej okresem wypowiedzenia. Np. umowy z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia musimy wypowiedzieć z końcem marca, zaś z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia – z końcem maja.
    • niemcz44 Re: Co dalej ze śmieciami? 03.07.13, 16:23
      Muszę, przynajmniej na razie, pochwalić firmę wywożącą śmieci z naszej gminy. Zabrali stare śmieci bez problemu i zabrali segregowane w normalnych czarnych workach od śmieci. Dali także nowe worki do segregacji. Oby tak dalej.

Dobrze byloby, gdyby GZK lub inna firma pomyslała o produkcji stojaków do tch worków na segregację. Przy rozsądnej cenie, na pewno wielu by zakupilo taki stojak.
      • 1dajmonion Re: Co dalej ze śmieciami? 04.07.13, 08:16
        Jak ktoś nie dostał worków, to można pobrać w UG w Informacji na parterze.
        • pokazhontaz Re: Co dalej ze śmieciami? 04.07.13, 14:55
          1dajmonion napisał:

> Jak ktoś nie dostał worków, to można pobrać w UG w Informacji na parterze.

O! Super informacja - dziękuję. :)
          • 1dajmonion Re: Co dalej ze śmieciami? 05.07.13, 07:48
            Nice to me ...!
            • niemczxyz Re: Co dalej ze śmieciami? 05.07.13, 20:03
              super ??? Czy to znaczy że jak mi firma zajmująca się wywozem śmieci z naszej gminy nie dostarczy worków to łaskawie mogą mi je dać w urzędzie gminy ? Z tego co wiem , to wielu sąsiadów nie dostało jeszcze worków . I za to odpowiedzialny jest urząd gminy poniewaz to urzędnicy powinni dbać aby to dobrze wszystko funkcjonowało. A w praktyce...urząd jest czynny do 15:00 , ja pracuję do 16.. kiedy mam odebrać te worki ?
              • lesz1411 Re: Co dalej ze śmieciami? 08.07.13, 13:17
                Witam. Osoby , które nie otrzymały worków do sortowania śmieci a nie mają możliwości odebrać ich osobiście w UG niech sie nie denerwują. Mogą śmieci wyrzucać do pojemników na starych zasadach czyli nieposortowane . Firma będzie je odbierała uznając ze mieszkańcy nie z własnej winy oddają śmieci nieposortowane i nie będzie z tego tytułu żadnych dodatkowych naliczen finansowych. Prosze o trochę cierpliwości . Myśle ze podczas następnego odbioru śmieci już wszyscy otrzymają potrzebne do sortowania worki. Dajmy troche czasu firmie na zapoznanie sie z terenem gmińy i ustaleniem harmonogramu pracy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby osoby chcące już sportować śmieci mimo braku worków , robiły to we własnym zakresie . Nie jest wymagany w takiej sytuacji warunek zachowania kolorów worków . Następna sprawa to ze narazie nie obowiązuje termin odbioru śmieci typu szkło i metale raz w miesiącu. Wszystkie rodzaje śmieci bedą odbierane w/g zalaczonego do workow terminarza ( rownież terminy odbioru są podane na stronie UG ) czyli raz na dwa tygodnie. Prosze zwrocic uwage ze zmienil sie rowniez sposob rozliczenia . teraz nie bedziemy otrzymywac rachunku z wezwańiem do zaplaty lecz sami musimy pilnowac aby raz na dwa miesiace (Koniec drugiego miesiaca czyli najblizszy to 30 sierpnia ) musimy na wskazane nowe konto wplacac odpowiednią należności . Jeszcze jedna praktyczna porada. Firma odbiera śmieci bardzo wczesnym rankiem. Lepiej wystawić je wieczorem w dzien poprzedzajacy odbiór aby nie zostać z dodatkowym bagażem śmieci na następne dwa tygodnie. Jednocześnie jeżeli uważają państwo ze na terenach gminy gdzieś zalegają śmieci to prosze to zgłaszać do sołtysów lub bezpośrednio do UG . Mam nadzieje ze w niedługim czasie tereny gminy beda o wiele czystsze niz obecnie. Pozdrawiam. L.K
                • osielsko26 Re: Co dalej ze śmieciami? 08.07.13, 21:24
                  Po uważnym przestudiowaniu wskazówek na stronie UG nie znalazłem takich informacji jak to ze nie trzeba wystawiać worków z metalami i szkłem co dwa tygodnie . Właśnie zastanawiałem sie kiedy przypada termin odbioru tych worków jeżeli mają być odbierane co miesiąc. Teraz mam jasnośc sytuacji. Ja worki dostałem i to 120 litrowe. to sporo i chyba przekonam się do takiego sposobu pozbywania się śmieci. A za cenne informację dziękuję p. Leszku
                  • oren123 Re: Co dalej ze śmieciami? 08.07.13, 23:02
                    Panie radny kuziak , jesteś pan radnym i nie przystoi abyś wypisywał tu takie brednie. Kto naopowiadał panu że jeżeli nie dostał mieszkaniec worków to może robić co chce i nie sortować odpadów? Ma mieszkaniec pójść do urzędu i dostanie komplet worków z dokładną instrukcją. Jeżeli nie , to wójt zgodnie z uchwałą podwyższy stawkę ponieważ nie wywiązuje się mieszkaniec z zobowiązania złożonego w deklaracji. Nie wprowadzaj pan niewinnych mieszkańców w błąd. Dosyć PO okłamało ludzi , to pan jeszcze tu na gminnym podwórku to robisz w imieniu partyjnych interesów ? A wstyd………
                    • wojtek2000 Re: Co dalej ze śmieciami? 09.07.13, 08:31
                      o pojawił się forumowy troll , w tej firmie też pracują ludzie i nie są wyłącznie wrogo i złośliwie nastawianie do reszty społeczeństwa ale pewnie tego nie zrozumiesz
                • osiemak45 Re: Co dalej ze śmieciami? 09.07.13, 12:10
                  Panie Leszku ,gratuluję optymizmu - a juz informacja żeby zgłaszać do sołtysów zalegające śmieci to już farsa chyba .Przecież tylko chyba oprócz sołtys Niemcza wszyscy inni mają wszystko w głębokim poważaniu.O radnych to już nawet wspominać nie wypada.!!!
                  Też życzyłbym sobie żeby śmieci było mniej ale tak nie będzie niestety.
                  • abcniemcz Re: Co dalej ze śmieciami? 09.07.13, 12:18
                    Ciekawe,o której sołtys Niemcza mówisz?Poprzedniej?Czy obecnej?
                    Samo wyciąganie wniosków,że sołtysów to nie interesuje chyba nie wystarczy-może po prostu wystarczy ruszyć cztery litery i pójść na wybory sołtysa i wybrać takiego ,którego sprawy sołectwa będą interesowały bardziej od dietki i lokalnych układzików.
                    • osiemak45 Re: Co dalej ze śmieciami? 10.07.13, 12:49
                      O obecnej ,poprzednia (mam wrażenie)tylko sie eksponowała ale mniej pracowała.A na wyborach byłem i cztery litery ruszyłem i na każdym z.wiejskim też jestem.pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów!
                      • niemcz44 Re: Co dalej ze śmieciami? 10.07.13, 14:07
                        Można nie lubić pani Małgosi (poprzedniej sołtysowej), ale trzeba być sprawiedliwym w ocenie jej działalności. Przypomnę chociażby inicjatywę budowy nowej świetlicy wiejskiej. To pani sołtys usilnym i zaangażowanym działaniem doprowadziła do wykonania koncepcji tejże. Niestety radni nie uznali potrzeby budowy świetlicy, chociaż taką potrzebę widzieli w Maksymilianowie - wsi o połowę mniejszej. Ponadto przypominam starania pani sołtys o sterylizację bezpańskich kotów, walkę o skwer przy świetlicy i przy szkole. Starania dotyczące zmiany sposobu wydawania sołeckich funduszy, a także konkretną działalność na rzecz wiejskiej świetlicy i szkoły. Mógłbym jeszcze wymienić wiele innych jest działań i starań, ale jak ktoś nie widzi takich oczywistości to nie zauważy (lub nie będzie chciał zauważyć) także tych innych. Jakoś nie znam tak konkretnych i zaangażowanych działań obecnej pani sołtys i to zarówno jako radnej jak i jako sołtysowej. Niemcz to nowoczesna wieś, dynamicznie się rozwijająca, zamieszkała przez światłych i inteligentnych mieszkańców. Tacy też, moim zdaniem, powinni być jej przedstawiciele w samorządowych władzach.
                      • lesz1411 Poprzednia Pani Sołtys 10.07.13, 17:52
                        Witam. Myślę że to jednak tylko Pana subiektywne wrażenie. Pani Małgosia Rutka będąc sołtysem Rozpoczęła dużo ciekawych wątków. W czasie Jej kadencji wszedł nowy system rozdziału funduszu sołeckiego. Tak naprawdę nikt nie wiedział jak do tego podejść. Dzięki determinacji i uporczywym wizytom p. Rutki u p. skarbnik gminy z tego funduszu nie została oddana do kasy gminy ani jedna złotówka. Wszystko zostało wydane na potrzeby naszego sołectwa. To na jej doświadczeniach wzorowali się później inni sołtysi planując wydatki z własnych budżetów. Dzięki jej pomysłom i staraniom świetlica została wyposażona w nowoczesny sprzęt audio-video , postarała się o środki na wyposażenie potrzebne naszemu Kołu Gospodyń ( zazdroszczą go teraz w innych sołectwach ) , zainicjowała dyskusję o budowie nowej świetlicy i doprowadziła do etapu powstania koncepcji (projekt nowoczesnego , funkcjonalnego i ładnego budynku ) . Wiele z tych inicjatyw jest teraz kontynuowanych przez obecną radę Sołecką. Ale najistotniejsze było to że reagowała na każdy sygnał od mieszkańców i potrafiła w Swojej stanowczości wyegzekwować z UG to czego oczekiwali mieszkańcy. A było tych interwencji bardzo dużo. Obecnie nadal aktywnie działa na rzecz mieszkańców , reagując na różnego rodzaju sytuacje ( zgłaszanie zanieczyszczeń lasu i okolicznych terenów , akcje pomocy zwierzętom itp. ) . pozdrawiam. L.K
                • gandalf_siwy Re: Co dalej ze śmieciami? 09.07.13, 19:53
                  Mam wyrzucać nieposortowane śmieci do pojemnika?
                  Ale jak, skoro nie mam pojemnika?
                  Stary został zabrany przez poprzednią firmę a nowego nie dostałem.
                  • lesz1411 Re: Co dalej ze śmieciami? 09.07.13, 21:46
                    Witam. Odpowiadając na zarzuty postawione przez ,,oren123"... w UG jest wydział , który ma za zadanie zajmować się wszystkimi sprawami związanymi z wdrażaniem i późniejszym funkcjonowaniem tzw. ustawy śmieciowej. Osoby tam pracujące mają największą wiedzę na temat tego jak funkcjonuje ten system na terenie naszej gminy. Informacje , które zamieściłem powyżej , pochodzą od osób z tego wydziału . Mieszkańcy , którym firma poprzednio odbierający śmieci , zabrała pojemniki , muszą zaopatrzyć sie w pojemniki na własny koszt i to niezależnie jaką opcjęodbioru śmieci wybrali. A co do wspomnianego powyżej optymizmu...tak , jestem optymista gdy widzę reakcje moich sąsiadów na śmieci walające sie w lesie przylegajacym do osiedla oraz na pobliskich łąkach . Często sprzątają ten teren. Niestety pesymizm przeważa....jak widzę brudny Niemcz , Osielsko....i to w centralnych , reprezentatywnych miejscach tych miejscowości to mam wątpliwości czy zależy nam na czystym otoczeniu. Pozdrawiam. L.K.
                    • bigben123 Re: Co dalej ze śmieciami? 14.07.13, 20:18
                      czy ktoś mi powie ....jeżeli moja rodzina liczy 5 osób to mam po 100 l. śmieci co dwa tygodnie z każdego asortymentu ( plastiki , papier itp ) oddawać czy to 100 l. wszystkich śmieci ? I druga sprawa....gdzie mam wyrzucać np. opakowania po farbach lub stare szmaty ?
                      • dajdziuba Re: Co dalej ze śmieciami? 14.07.13, 21:11
                        bigben123 napisał:

> czy ktoś mi powie ....jeżeli moja rodzina liczy 5 osób to mam po 100 l. śmieci
                        > co dwa tygodnie z każdego asortymentu ( plastiki , papier itp ) oddawać czy t
                        > o 100 l. wszystkich śmieci ? I druga sprawa....gdzie mam wyrzucać np. opakowani
                        > a po farbach lub stare szmaty ?

Witam. 100 litrów, to możesz zmieszanych (niesortowalnych ) śmieci oddać,w pojemniku który masz po poprzedniej firmie, a jeśli nie masz to trzeba kupić. Plastyki, papier, szkło itd...jakie tam masz worki, to możesz do pełna każdy. A szmaty i puszki od farby do tych 100 l. Jak z zawartością, to trzeba odwieźć do Żołędowa na własną rękę. Myślę, że dobrze myślę :)

A tu jeszcze link co i gdzie wrzucać. Pewnie już był, ale może się przyda . Pozdrawiam :)

osielsko.pl/File/Section/file/ulotka%20informacyjna-segregacja-1.pdf
                        • lesz1411 Re: Co dalej ze śmieciami? 14.07.13, 21:14
                          Witam. Zasada segregacji jest jasna . Limit 20 litrów odpadów na osobę dotyczy śmieci nieposegregowanych tzw. zmieszanych czyli tych , które nie kwalifikują się do śmieci podanych w ulotce jako nadające się do sortowania( mam na myśli ulotkę załączoną do pierwszej dostawy worków ) . I do tych śmieci przeznaczony jest pojemnik . Śmieci segregowane są zbierane w workach i nie podlegają limitom ilościowym . Czyli jeżeli w pana rodzinie np. uzbiera się 200 l. plastikowych odpadów to zmieszczą się w dwóch żółtych workach i będą one odebrane raz na dwa tygodnie w ramach opłaty , która wynika z deklaracji , którą pan złożył w UG. Następna sprawa… wszystkie śmieci , które nie są wymienione w ulotce jako nadające się do sortowania , należy wrzucać do śmieci zmieszanych ( tych , których dotyczy wspomniany wyżej limit ) . Zwracam uwagę że śmieci sortowane są odbierane w innym terminie niż śmieci niesortowane . Harmonogram odbioru jest również zamieszczony w tej ulotce. Pozdrawiam. L.K.
                  • 1dajmonion Re: Co dalej ze śmieciami? 15.07.13, 07:37
                    Właściciel nieruchomości jest zobowiązany wyposażyć nieruchomość w pojemniki służące do zbierania odpadów ... - art.5 ust.1 pkt.1 ustawy o utrzymaniu nieruchomości.
                    Trzeba uważnie czytać umowy. Przy zawieraniu umów z GZK pojemniki kupowaliśmy, i te pozostały, w przypadku innych firm, dzierżawiliśmy.
                    Pozostaje kupić nowy ....
                    • pokazhontaz Re: Co dalej ze śmieciami? 16.07.13, 11:53
                      1dajmonion napisał:

> Pozostaje kupić nowy ....

GZK miało pojemniki w dobrej cenie - może nadal mają.
                • pokazhontaz Re: Co dalej ze śmieciami? 17.07.13, 10:16
                  lesz1411 napisał:

> Jeszcze jedna praktyczna porada. Firma odbiera śmieci bard
                  > zo wczesnym rankiem. Lepiej wystawić je wieczorem w dzien poprzedzajacy odbiór
                  > aby nie zostać z dodatkowym bagażem śmieci na następne dwa tygodnie.

No moje stoją od przedwczoraj - i stoją nadal, mimo że już powinno ich nie być...
                  • wojtek2000 Re: Co dalej ze śmieciami? 17.07.13, 10:32
                    U mnie na razie wszystko działa wzorowo odebrane/zabrane nowe worki zostawione i co najważniejsze nic nie wystawiam na ulicę , mam odpowiedni box wymurowany w płocie z małą furtką i tam wszystko zostawiam ... wg mnie jeśli ktoś ma to tak zorganizowane to nie widzę najmniejszego sensu wystawiania czegokolwiek na ulice .. sąsiedzi mieli obawy i wszystko wystawili m ja nie i Panowie wszystko zabrali więc brawo
                    • pokazhontaz Re: Co dalej ze śmieciami? 18.07.13, 14:30
                      wojtek2000 napisał:

> U mnie na razie wszystko działa wzorowo odebrane/zabrane nowe worki zostawione

U mnie dzień później, ale odebrane i nowy worek zostawiony. :)
      • ket-iow Re: Co dalej ze śmieciami? 09.08.13, 10:53
        Produkcja w Polsce polega na imporcie z chin w wiadomej jakości. Lepiej samemu kupić coś co trochę posołuży od dobrego dostawcy, np. tu: stojaki na worki na śmieci
    • j742 Re: Co dalej ze śmieciami? 15.08.13, 07:37
      Dzisiaj mamy czwartek, święto. I zostaliśmy ze śmieciami już 3 dzień a będzie jeszcze 4 dzień w piątek, a może dopiero w poniedziałek.
      Firma nie uznaje harmonogramu wywozu śmieci. Tak jest od 1 lipca w Osielsku. Nigdy nie wywieziono odpadów segregowanych w terminie. Odpady niesegregowane wywieziono w terminie tylko jeden raz, wczoraj.
      • lesz1411 Re: Co dalej ze śmieciami? 15.08.13, 15:11
        Witam. Prosze tego typu uwagi zgłaszać do UG do Referatu ods. ochrony środowiska, gospodarki odpadami (52) 324 18 50 ( ekologia @ osielsko.pl ) . Jest to właściwy adres ponieważ od 01 lipca z UG mamy umowy na odbiór śmieci. Urzednicy w tym referacie powinni podjąć w takich sytuacjach odpowiednią interwencje . Pozdrawiam. L.K
    • rsisioux Re: Co dalej ze śmieciami? 09.10.13, 15:06
      Rozpisano nowy przetarg na odbiór śmieci ?
      bip.osielsko.pl/?app=przetargi&nid=3675&y=2013&status=1
      • lesz1411 Re: Co dalej ze śmieciami? 09.10.13, 16:31
        Witam. Przetarg na wywóz śmieci z terenu gminy dotyczył czasu do końca tego roku . Wójt na zebraniach wiejskich we wrześniu oraz na ostatnich sesjach informował ze UG przygotowuje sie do przetargu mającego wyłonić firmę , która bedzie odbierała w przyszłym roku śmieci z terenu naszej gminy. Nie wynika to z jakichś zastrzeżeń co do dzialalnosci obecnie dzialającej na terenie gminy firmy , lecz jest to wymóg wynikający z ustawy . Niedługo , bo po rozstrzygnięciu przetargu dowiemy sie czy i ewentualnie o ile wzrosną opłaty za wywóz śmieci od początku przyszłego roku. Pozdrawiam . L.K

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka