Dodaj do ulubionych

Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsku

22.01.14, 15:50
Witam, chciałbym zapytać czy nie przeszkadza Państwu fakt, iż pracownicy Urzędu Gminy w Osielsku (pewnie niektórzy) palą papierosy bezpośrednio w swoich biurach?
Miałem okazje kilkukrotnie być w Urzędzie ostatnio i skala tego procederu jest wyjątkowo duża. Czy My, Ja, Państwo jako klienci/petenci Urzędu możemy zapalić papierosna bezkarnie na terenie urzędu, czy dostaniemy od razu mandat?

Dlaczego nie ma zakazu? A może jest, ale dotyczy petentów, a nie pracowników....?

Panie Leszku, czy coś Panu wiadomo w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • lesz1411 Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 22.01.14, 17:51
      Witam. Jako osoba niepaląca często zwracam uwagę na to czy ktoś pali w miejscu , gdzie obowiązuje zakaz . Obserwuje w Urzędzie Wojewódzkim ze mimo całkowitego zakazu palenia w obrębie budynków zakaz jest nagminnie łamany . W rożnego rodzaju korytarzykach , łazienkach i pokoikach , w warunkach przypominających konspirację spotykają sie palacze. Mam wrażenie ze wszyscy o tym wiedza lecz jest ciche przyzwolenie na ten proceder. Tylko nieliczni wychodzą poza obręb budynku i palą ,,pod chmurką. W przypadku naszego urzędu nie spotkałem osoby palącej na terenie urzędu tzn na korytarzu czy w pomieszczeniach biurowych . Ale to tylko moje spostrzeżenie .Myślę , że w myśl ustawy ( link poniżej ) organ samorządowy ( np. Wójt ) w ramach własnych uprawnień powinien uregulować tę kwestię w podległym urzędzie .Nie zwracałam do tej pory uwagi na to czy w naszym UG są oznaczenia zakazujące palenie oraz czy jest tam palarnia , ale nie widzę problemu aby zapytać w UG jak jest ta kwestia uregulowana , tym bardziej że nie znalazłem z roku 2010 i 2011 ( po wprowadzeniu w/w ustawy ) żadnego zarządzenia wójta regulującego ten problem . Po uzyskaniu informacji na ten temat podzielę sie nimi z Państwem . Pozdrawiam . L.K.

isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=9AD0D21DBF8CE291AB492F0C07F91E78?id=WDU20100810529&type=2
      • oren12 Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 22.01.14, 18:43
        Nie wiem czy i gdzie jest palarnia, ale jedno wiadomo, smród papierosowy ściele się po korytarzach...
        • osielsko26 Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 22.01.14, 20:16
          palarnia jest u wójta ;-))). Wójt , jako nałogowy palacz nieustannie pali w swoim gabinecie . To i urzędnicy biorąc przykład z szefa robią to samo . Niepalącym urzędnikom wypada tylko współczuć
          • osielsko26 Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 22.01.14, 20:26
            zajrzałem do ustawy , którą podał p. Kuziak . Jest tam art.5 ust1 , p.5 ,, zabrania się palenia wyrobów tytoniowych w pomieszczeniach obiektów kultury i wypoczynku do użytku publicznego" . A wchodząc do GOK już od wejścia śmierdzi papierosami. Kiedyś przyprowadzając córkę na zajęcia widziałem jak pan i panie , pracownicy GOK gnieździli się w pomieszczeniu kuchennym w kłębach dymu papierosowego . Czyli tam jest palarnia .
    • mocnozirytowany Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 23.01.14, 14:58
      A w budynku przy ul.Centralnej (przychodnia, ) ,na piętrze jest" kanciapa" pracowników urzędu.Tam prawie zawsze "jedzie" papierosami.
    • 1dajmonion Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 27.01.14, 12:05
      Czemu służyć miał ten temat? Przecież od paru tygodni trwa remont U.G., a wiadomo jak to na budowie – kurz, smród i brudno…
      Oburzenie to, byłoby może w pełni uzasadnione, gdyby wzmiankowane palenie papierosów było rzeczywiście wyłącznie tylko publiczną sprawą, gdyby ostentacyjnie palono w pomieszczeniach publicznych gdzie przebywają ludzie oraz gdyby przy okazji palenia skutki tego nałogu miały wpływ na otoczenie ludzi tam przebywających. Palacz wie co robi i jakie w związku z tym poniesie konsekwencje, więc skrywa się i oddala w ustronne miejsca, opuszczając strefę bezdymową.
      Podczas pobytu w UG przed remontem, nigdy nie stwierdziłem zapachu dymu papierosowego, nawet w gabinecie Wójta. Natomiast snuł się przeważnie zawsze przyjemny zapaszek, szczególnie z pokoi na parterze. Z pewnością przyjąć można, że zdecydowana większość pracowników UG to ludzie niepalący. Wygląda na to, że ranga gówna, urasta do rangi tortu.
      Większe uciążliwości złowonne są na zewnątrz U.G. w przestrzeni publicznej, łatwo można stwierdzić czym oddychamy.
      • osielsko26 Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 27.01.14, 12:39
        A w Pana pokoju również malarze palili podczas tego remontu ? ;-)))
        • 1dajmonion Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 27.01.14, 13:39
          Nierozumiem!!! Nie jestem związany żadną umową z UG, abym przebywał w którymś pokoju tego przybytku. Malowanie ścian u siebie w domu przeprowadzam sam, póki zdrowie pozwala.
          • lesz1411 Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 27.01.14, 18:04
            Witam. Otrzymałem potwierdzenie ze na terenie UG obowiązuje całkowity zakaz palenia . Dotyczy to wszystkich osób przebywających w budynku . Na drzwiach wejściowych do UG jest duży piktogram informujący o tym . Pozdrawiam . L.K
            • pokazhontaz Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 03.02.14, 16:29
              lesz1411 napisał:

> Witam. Otrzymałem potwierdzenie ze na terenie UG obowiązuje całkowity zakaz pa
              > lenia . Dotyczy to wszystkich osób przebywających w budynku . Na drzwiach wejśc
              > iowych do UG jest duży piktogram informujący o tym .

....i wchodząc do Urzędu od razu uderza nas smród papierosów z pokoju obok punktu informacyjnego. Widocznie piktogram naklejono w złym miejscu.
      • felyetonista Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 28.01.14, 18:50
        1dajmonion napisał:

> Podczas pobytu w UG przed remontem, nigdy nie stwierdziłem zapachu dymu papiero
        > sowego, nawet w gabinecie Wójta. Natomiast snuł się przeważnie zawsze przyjemny
        > zapaszek, szczególnie z pokoi na parterze.

Nie wiem, jaki masz interes w tym, aby tak pisac, ale kazdy kto w urzedzie byl przed remontem wie, ze palilo i pali sie tam bezposrednio w niektorych pokojach. Byc moze, niektorzy maja wieksze prawa i zatruwaja zycie dymem papierosowym petentom i niepalacym pracownikom.
        Jako palacz mi to nie przeszkadza i sam z checia zalatwilbym sprawy przy biurku moc zapalic papieros. Ale skoro jest prawo zakazujece palenia niech obowiazuje wszystkich.

• osielsko26 Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 28.01.14, 23:12
          > Podczas pobytu w UG przed remontem, nigdy nie stwierdziłem zapachu dymu papiero
          > sowego, nawet w gabinecie Wójta. Natomiast snuł się przeważnie zawsze przyjemny

To snuł się zapaszek WAZELINY .
          • 1dajmonion Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 29.01.14, 09:24
            Pisać na forum każdy może, trochę lepiej lub gorzej... Po co ten sarkazm?
            Nie świadczy to dobrze o piszących. Trzeba mieć trochę cywilnej odwagi, aby wyrazić konkrety,
            chociażby wskazać kiedy i w którym pokoju palono papierosy.
            Proszę o przeczytanie pierwszego postu, który zapoczątkował ten dialog - osielsko 22.01.14
            "Witam, chciałbym zapytać czy nie przeszkadza Państwu fakt, iż pracownicy UG (pewnie niektórzy - ?!) palą papierosy bezpośrednio w swoich biurach" - ?!
            Już na wstępie treści, występuje zwątpienie w swoim zarzucie...
            Był w UG (nie wiemy co załatwiał), przy ocenie: pewnie niektórzy, określił skalę procederu jako wyjątkowo dużą. Czy to wiarygodna treść ? No i poszło ..., a inny podchwycili.
            Nie przeszkadza mi jak ktoś jara papierosa na parkingu przed UG, byle by petował w popielniczce na koszu. Kreślę się z respektem...

• felyetonista Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 29.01.14, 18:51
              Raz jeszcze Tobie napisze, iz nie wiem jaki masz interes aby trawe malowac na zielono...? Dobrze wiesz, ze w urzedzie sie plilo i pali i zaprzeczanie aksjomatowi jest bezsensowne. Ale byc moze masz interes w malowaniu trawy zima na zielono.

Rowniez nie rozumiem argumentu, dlaczego niby firma remontujaca, ktorej pracownicypodobmo pala nie jest obciazana mandatami, za palenie na terenie urzedu...?

Ojojoj.... i to pisze ja, palacz od wielu lat. Ale wqrwia mnie komunistyczne podejscie, ze sa lepsi i lepsiejsi, tym co wolno wiecej bo siedza przy korycie. To juz bylo przed '89, ale jak widac w UG Osielsko czas sie zatrzymal.
              • 1dajmonion Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 30.01.14, 08:05
                Stwierdzam, że Twoja metoda opisywania świata, stosując w opisie pozornie bezsensowne nagromadzone trudne słowa, pozwala ze sprytnego debila lub po prostu miernoty, zrobić inteligenta.
                Z urzędników zszedłeś na robotników. To chłopie na co czekasz, dzwoń lub pisz do Wójta, że Cię wqrwiają tym paleniem.
                Rozmywasz do granic rozsądku temat, a wszystko po to, by było naukowo.
                Domniemam, że nie wiele wiesz o minionej epoce, aby porównywać do obecnych czasów.
                Skończmy ten temat, bardzo proszę ...
                • felyetonista Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 04.02.14, 07:54
                  1dajmonion napisał:

> Stwierdzam, że Twoja metoda opisywania świata, stosując w opisie pozornie bezse
                  > nsowne nagromadzone trudne słowa, pozwala ze sprytnego debila lub po prostu mie
                  > rnoty, zrobić inteligenta.
                  > Z urzędników zszedłeś na robotników. To chłopie na co czekasz, dzwoń lub pisz d
                  > o Wójta, że Cię wqrwiają tym paleniem.
                  > Rozmywasz do granic rozsądku temat, a wszystko po to, by było naukowo.
                  > Domniemam, że nie wiele wiesz o minionej epoce, aby porównywać do obecnych czas
                  > ów.
                  > Skończmy ten temat, bardzo proszę ...

I już Ciebie lubię;-) Zero merytoryki, same inwektywy.
                  Nie ma do czego sie odnieść.
              • kajtek765 Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 31.01.14, 13:26
                Kto miałby karać mandatami ? Wójt ? Radni?. Policja ...ha,ha,ha!Dajcie już Państwo spokój z tym paleniem .mam wrażenie ,.ze to jakiś temat zastępczy ale jeszcze nie wiem czego !
                • felyetonista Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 04.02.14, 07:59
                  kajtek765 napisała:

> Kto miałby karać mandatami ? Wójt ? Radni?. Policja ...ha,ha,ha!Dajcie już Pańs
                  > two spokój z tym paleniem .mam wrażenie ,.ze to jakiś temat zastępczy ale jeszc
                  > ze nie wiem czego !

Jeśli nie ma komu wystawiać to niech wystawiają mandaty te osoby w UG, które wysyłają wezwania do zapłaty za opóźnienia w płatościach należności względem gminy.

A jesli nie, to skoro palą urzędnicy - pozwolić palic również nam.
                  • kajtek765 Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 04.02.14, 14:07
                    to już lepiej zezwolić wszystkim na palenie , bo póki co to "bicza " na palących urzędników już nie ma (policja tym się nie zajmie, straż zlikwidowali)Nie wiem tylko czy palenie jest dopuszczalne np.w wydzielonych miejscach w UG?
      • pokazhontaz Re: Palenie papierosów w Urzędzie Gminy w Osielsk 03.02.14, 16:30
        1dajmonion napisał:

> Natomiast snuł się przeważnie zawsze przyjemny

szczególnie zza drzwi tuż obok (nie vis-a-vis) punktu informacyjnego...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka