Dodaj do ulubionych

Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki?

22.11.07, 23:57
i mógłby się podzielić informacjami.
Obserwuj wątek
    • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 23.11.07, 22:19
      W zebraniu uczestniczyło bardzo dużo osób, świetlica GOK "pękała w
      szwach". Przedstawiono 2 warianty budowy drogi. Wariant przez
      Osielsko i Bydgoszcz, ogólnie rzecz biorąc po nitce szosy
      gdańskiej, w Bydgoszczy między pasami Wyszyńskiego, potem po nitce
      JPII, spotkał się z ogromna krytyką prawie wszystkich uczestników
      zebrania, także przybyłych urzędników UG (choć sam Pan Wójt
      podkreśłał prywatny charakter swojej obecnosci, był bardzo pomocny w
      objaśnieniach dotyczących przebiegu drogi przez Osielsko i
      jednoznacznie deklarował swój sprzeciw przeciwko takiemu przebiegowi
      trasy). Drugi wariant to obwodnica północno-zachodnia, która
      odchodzi od nitki Szosy Gdańskiej na wysokości
      restauracji "Goloneczka", przecina żołędowo, biegnie przez lasy
      okolic Bożenkowa, krzyżuje Brdę "koło zakonnic" w Tryszczynie,
      następnie Szczutki, Pawłówek w stronę Białych Błót. Ta wersja
      została gorąco poparta przez większość uczestników.
      Większość wypowiedzi była taktowna i rozsądna, całość spotkania
      sensowna.
      Z wielką przyjemnością odebrałem solidarność w tej ważnej sprawie
      dotyczącej nie tylko naszego regionu, ale także naszych domów.
      Niestety osobiście nie wierze w wage naszych głosów w tej sprawie,
      ponieważ trasa przez Bydgoszcz jest znacznie tańsza, w wielu
      punktach już gotowa, lub realizowana, a trasa północno-zachodnia
      wymaga ponadto wycinki sporych obszarów leśnych. Nie chcę rozpisywac
      się na temat przytaczanych na stronach internetowych argumentów
      zwolenników obu przebiegów tras, wspominanych także przez niektórych
      uczestników tego forum. Ja sam jestem bardzo gorącym przeciwnikiem
      budowy trasy dzielącej naszą gminę. Choć sam mieszkam w Niemczu i
      to "daleko od szosy" to jestem przekonany, że takie rozwiązanie
      znacznie pogorszy warunki życia wielu mieszkańców. Szczególnie
      dokuczliwe może stac się to rozwiązanie dla mieszkańców Osielska, ze
      względu na trudne warunki z komunikacją wewnętrzną, co podkreślali
      także przybyli na spotkanie pracownicy UG.
      Ostateczne decyzje mają zapaść podobno w grudniu.
      Pozdrawiam wszysykich Forumowiczów (to moja pierwsza czynna obecność
      na strinie)
      • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 24.11.07, 18:18
        Naprawdę, nie potrafię zrozumieć, jak można przedkładać interes swój, nad dobro
        całego wręcz kraju...
        Przecież jeśli zaczniemy kombinować przy S5 to nie dostaniemy nic! Na liście
        rezerwowej jest masa projektów, których lobbyści tylko czekają na naszą głupotę!
        Trzeba odłożyć lokalne ambicje i wygodę i przedłożyć nad nie interes regionu i
        miasta, które daje nam pracę, rozrywkę i bogactwo gminie.
        O tym się zapomina na każdym kroku, protestując przeciwko urbanizacji, przeciwko
        zmianom organizacyjnym, korektom administracyjnym.
        Funkcjonalnie południowa, czyli intensywnie zaludniona, część gminy jest częścią
        aglomeracji Bydgoszczy.
        Jeśli przebieg S5 zostanie oprotestowany, będzie to dobitny przykład egoizmu
        skromnej grupy społecznej. Nie umiem się z tym pogodzić, dlatego tak emocjonalne
        są moje posty. Niezrozumienie dla potrzeb ogółu zawsze irytowało mnie w
        społeczności naszej gminy.
        Ta trasa nie zaszkodzi w sposób poważny interesom Osielska, tymczasowo
        zdezorganizuje nasze życie, ale nauczymy się z tym żyć, a korzyści osiągnięte
        dla obszaru metropolitalnego Bydgoszczy są niewspółmiernie większe. Jak już
        pisałem, powstanie możliwość wygodnego osiedlania się kilkadziesiąt kilometrów
        na północ od miasta, bo czas dojazdu nie wzrośnie ponad kilkanaście minut!
        Wariant obwodnicowy będzie realizowany, nie ma co do tego najmniejszych
        wątpliwości. Będzie realizowany w takim samym terminie, w jakim mógłby być
        realizowany w miejsce miejskiego, czyli po 2015 roku. Problem w tym, że tracimy
        trasę ekspresową już teraz.
        Jest też problem znacznie poważniejszy.
        S5 powstanie tak czy siak, najwyżej z "dziurą". Skończy się w Aleksandrowie i
        dalej pobiegnie dotychczasowym szlakiem i parametrami.
        To byłby prawdziwy koniec świata dla gminy.

Może krótko o zaletach.
        Na pewno gmina będzie mogła negocjować zakres inwestycji, na przykład budowę
        dwóch dróg zbiorczych dla systemu lokalnego [Długiej, Kąty?], koniec z korkami
        na Centralnej, koniec z takim natężeniem ruchu na Centralnej, wyrzucamy
        samochody z okolic szkoły, wszystko to pojedzie słabo zurbanizowanymi terenami
        okolic Długiej, zekranowanie przebiegu trasy poskutkuje wyciszeniem gminy,
        przecież w okolicach oddalonych nawet o dwa kilometry od Gdańskiej słychać ruch
        uliczny!, zyskamy ułatwiony dojazd do największych terenów mieszkaniowych miasta
        - południowego tarasu, bez korków na Wyszyńskiego. Wiele by jeszcze wymieniać...
        Większości pewnie i tak nie przekonam, ale będę próbował.
        Zachęcam do chwili refleksji, do przygotowania swojego małego SWOTa,
        przekonajcie się, czy naprawdę ta trasa utrudni, zdezorganizuje Wam życie,
        poszukajcie korzyści, a nie trzeba ich szukać daleko.

Pozdrawiam
        • osielsko Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 24.11.07, 18:50
          >Jeśli przebieg S5 zostanie oprotestowany, będzie to dobitny przykład >egoizmu
          skromnej grupy społecznej. Nie umiem się z tym pogodzić, >dlatego tak
          emocjonalne są moje posty. Niezrozumienie dla potrzeb >ogółu zawsze irytowało
          mnie w społeczności naszej gminy.

Nieporozumieniem jest wprowadzanie ruchu tranzytowego w centra miast i wsi. Nie
          jest to egosistyczne stanowisko garstki mieszkancow. Jak slysze z relacji,
          wiekszosc spotkania byla przeciwna takiemu przebiegowi trasy. W rozmowach, ktore
          prowadze nikt jeszcze nie okazal sie zwolennikiem.
          Egoistyczne stanowisko, byloby wowczas, gdyby nie bylo alternatywy a cala
          realizacja leglaby w gruzach. Ale alternatywa jest i to najbardziej rozsadna,
          realna i korzystna, gdyz tworzy polnocno-zachodnia obwodnice miasta, tym samym
          tworzac 3/4 kola otaczajacego Bydgoszcz.
          Jest to korzysc dla regionu i kilkuset tysiecy mieszkancow, nawet gdyby
          realizacja tej inwestycji miala zajac 4 lata wiecej.
          • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 24.11.07, 21:58
            Jeśli dopuścimy do czteroletniego opóźnienia, to Bydgoszcz straci względem
            innych dużych polskich miast i będą to straty, których odrobić nie będzie
            prosto, jeśli w ogóle będzie to możliwe. Nikt inny tylko my - mieszkańcy,
            dostaniemy przez to po kieszeni...
            A spotkania w różnych sprawach mają to do siebie, że są na nich tylko Ci, którzy
            są przeciw i mają ogromną ochotę poinformować o tym świat. Obojętni i zwolennicy
            raczej się ze swoimi poglądami nie afiszują...

Pozdrawiam
            • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 24.11.07, 23:50
              Obojętni nie afiszuja się na pewno, ale im z natury jest często
              wszystko jedno. Czy zwolennicy się nie afiszują...to zalezy od
              punktu widzenia, np na spotkaniu w GOK była masa zwolenników
              wariantu obwodnicy północno-zachodniej.
              Chciałbym podkreślić, że przytaczane na zebraniu dane zaproszonych
              ekspertów określały stan organizacyjno-prawny obu przebiegów jako
              jednakowy. Realizacja (bez względu na to jaki wariant zostanie
              wybrany) ma odbywac się w latach 2009-2011, rok 2008 ma zamknąć
              prace przygotowawczo-projektowe.
              Nie spotkałem aktualnych propozycji o realizacji obwodnicy północno
              zachodniej jako 2 etapu po wybudowania S5 w centrum Bydgoszczy, nie
              rozważano takiego wariantu takze na spotjkaniu. Jak Państwo z
              pewnościa czytaliście juz budowa S5 wisiała na włosku z racji na
              niedostateczne natężenie ruchu dla potrzeb drogi ekspresowej. Po co
              więc dobudowywac mało uczęszczana obwodnicę za 10 lat? Myślę, że
              duzo łatwiej będzie zdobyc środki na poprawę infrastruktury drogowej
              w obrębie Bydgoszczy (np. budowy bezkolizyjnych skrzyżowań na
              Wyszyńskiego, ale to oczywiście tylko moje wyobrażenie na ten temat,
              nie wiedza. Z całą pewnościa nie będzie realizowana nitka wschodnia,
              która miała dochodzic od Niw do Fordonu, ta informacja została
              potwierdzona na zebraniu.
              Przesunięcie 20-30% ruchu tranzytowego, w tym wielu ciężkich aut z
              ulicy Wyszyńskiego, raczej nie zaszkodzi mieszkańcom Bydgoszczy i
              możłiwościom przemieszaczania się w mieście.
              Trudność z droga zbiorczą w Osielsku dotyczy dużej części
              mieszkańców, jej realizacja w kierunku węzła Myślęcinek ma byc
              bowiem trudna, a nie każdy będzie chciał cofac się do węzła
              Długa/Kąty (zawsze można będzie przeskoczyc wiaduktem z Centralnej
              na Kolonijna i JPII, ale wtedy nie zmaleje ruch koło szkoły).
              Przykro, że mój post wywołał irytację Pana Sant,Andera - w związku z
              niezrozumieniem potrzeb ogółu . Na usprawiedliwienie mam jedynie to,
              że ogół można różnie definiować - moga to byc samolubni mieszkańcy
              wsi, ale także gminy, powiatu, województwa... Ja jestem miłośnikiem
              małych społeczności, myślę, że czasem można uwzględnic także i ich
              interes, zwłaszcza jeśli nie zmienia on istotnie losu społeczności
              większych...
              Ukłony
              • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 25.11.07, 01:03
                Przecież to nie na Ciebie byłem zły, spokojnie, ogólnie na sytuację :)

> Czy zwolennicy się nie afiszują...to zalezy od
                > punktu widzenia, np na spotkaniu w GOK była masa zwolenników
                > wariantu obwodnicy północno-zachodniej.

Bo są jednocześnie przeciwnikami przebiegu miejskiego :)

Jedno mówią projektanci, drugie GDDKiA. Wierzę bardziej tym drugim. Nie będą w
                stanie wykupić całej ziemi pod północno-zachodnią w dwa lata, dlatego realizacja
                się nie powiedzie i środki przepadną...
                Nie stać nas na podjęcie ryzyka.

BTW Będzie się opłacało nadrobić kilometr do węzła, z pewnością.

Pozdrawiam
              • osielsko Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 25.11.07, 11:03
                > Nie spotkałem aktualnych propozycji o realizacji obwodnicy północno >
                zachodniej jako 2 etapu po wybudowania S5 w centrum Bydgoszczy, nie > rozważano
                takiego wariantu takze na spotjkaniu

Tym bardziej, nalezy bezwarunkowo przyjac koncepcje budowy polnocno-zachodniego
                odcinka S5. Jesli teraz przyzwolimy na wariant "tanszy", finalnie moze sie
                okazac, ze inwestycja docelowa nie zostanie zrealizowana z roznych przyczyn, np
                braku srodkow.
                Jesli teraz S5 jest przyjeta jako inwestycja priorytetowa do roku 2012 oraz UE
                chce pokryc czesc tej realizacji, nie nalezy upierac sie przy tanszym i szybszym
                rozwiazaniu.
                Cztery lata w skali tak poteznej inwestycji, to naprawde niewiele. Aby
                przyspieszyc realizacje trasy Pol-Zach uwazam, iz do roku 2012 moglaby powstac
                jedna nitka obwodnicy a do 2016 druga.

Pozdrawiam przy niedzielnej kawie!
                • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 25.11.07, 11:49
                  > Aby
                  > przyspieszyc realizacje trasy Pol-Zach uwazam, iz do roku 2012 moglaby powstac
                  > jedna nitka obwodnicy a do 2016 druga.

A jaka to jest różnica? Lasu trzeba wyciąć tle samo, ziemię wykupić pod całość,
                  obiekty inżynierskie w formie docelowej.
                  Problemem nie są pieniądze. Jest nim czas. A budowa połowy trasy niczego nie
                  przyspiesza.

Pozdrawiam
                  • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 25.11.07, 14:43
                    Nie do końca rozumiem pesymistyczne dane związane z realizacją
                    obwodnicy północno-zachodniej. Jeszcze raz podkreślam: zarówno
                    przedstwicielka firmy logistycznej opracowującej warianty trasy jak
                    i przedstawiciel GDDKiA oba warianty przedstwiali jako równoważne
                    jesłi chodzi o aktualne przygotowanie i mołżiwości terminowej
                    realizacji. S5 w kujawsko-pomorskim to ponad 150 km drogi. Wiele
                    odcinków w przebiegu trasy modyfikowana jest dopiero teraz. "Aleja
                    Dębowa" będzie np ominięta łukiem odległym od niej o około 1 km, co
                    nie było przedtem uwzględniane. Nitka pn-zach wbrew pozorom to
                    bardzo stary pomysł. Mogą to potwierdzić poszukujący przed laty
                    działek budowlanych w okolicach Tryszczyna, Szczutek, czy Pawłówka,
                    którzy rozpytywali w miejscowych UG o przewidywane warunki rozwoju
                    infrastruktury. Trasa jej potencjalnego przebiegu znana juz była
                    dawno temu i uwzględniana w powstających planach zagospodarowania.
                    Przebieg obwodnicy przez Gmine Osielsko nie ma stanowić problemu
                    prawnego, w każdym razie na pewno nie większy, niz przebieg trasy
                    przez wieś i miasto.
                    Ja też jestem przekonany, że droga musi powstać!
                    Bydgoszcz to nie jest wielkie miasto i nigdy nim nie będzie, szkoda,
                    żeby główną jego atrakcją stała sie droga ekspresowa biegnąca prawie
                    przez sam środek.
                    Obstaje przy wariancie obwodnicy. Czas pokaże, czy wola niemałej
                    grupy Bydgoszczan i mieszkańców okolicznych wsi będzie miała
                    jakiekolwiek znaczenie wobec argumentów chyba jednak głównie
                    finansowych (nie czasowych).
                    Nie stawiajmy sprawy: S5 przez miasto albo wcale (bo sie nie uda),
                    nie mówmy też "obwodnica albo śmierć". Na stronie UG można odnaleźć
                    link do strony w której mozna wpisać swój głos w tej sprawie. Może
                    jednak "vox populi" coś będzie znaczył...Inaczej "Vox, vox,
                    praeterea nihil"...
                    Ukłony
                • higan pobozne zyczenia i pozytywne dzialania 16.12.07, 22:56
                  Ktokolwiej kupujacy/inwestujacy w otoczeniu ok 1 km od obecnej,
                  bardzo ruchliwej DK 5 w osielsku nie moze sie tlumaczyc swa
                  niewiedza, w koncu w planach zarezerwowano teren pod rozbudowe tej
                  drogi; albo slepota albo zla wola mozna tlumaczyc poglady o tym,ze
                  wybudowanie obwodnicy spowoduje znaczne zmniejszenie ruchu przez
                  Osielsko, wszak auta jadace do Bydgoszczy, Inowroclawia i pewnie
                  Poznania beda nadal przebijac sie w strone Bielawek. A jest to
                  naprawde wielki strumien pojazdow. Jesli bedziecie widziec koniec
                  swego nosa to zablokujecie budowe S 5(stracicie szanse na
                  bezkolizyjne drogi, ekrany -moze wynegocjowalibyscie przejscia
                  podziemne/kladki dla pieszych-tak macie swiatla, ktore nie ochronia
                  wasze dzieci przed piratem drogowym);obwodnicy nie ma szansy
                  wybudowac przed 2012 r (projekt, protesty , wykup ziemi przetargi to
                  trwa miesiacami i latami -badzcie realistami). Tak wiec ruch u Was
                  bedzie narastal az po 2020 r a moze i pozniej a zadnych inwestycji
                  na tej trasie w obrebie Osielska nie bedzie. Niestety coraz wiecej
                  bedzie u was przydroznych krzyzy. Chyba nie tego zyczy Wam dr
                  Pawlowicz?
                  Moja rada dla Was: wykorzystajcie, podobnie jak B Blota, szanse
                  wynegocjowania fajnych bezpiecznych rozwiazan ( moze wiecej wjazdow
                  na trase S 5, ekrany, waly ziemne gluszace halas no i drogi
                  zbiorcze). Powodzenia w dzialaniach pozytywnych!

• barttop Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 03.12.07, 11:33
          Santander ma rację. Jeśli nie zaakceptujemy S5 w obecnym planie, to nie będziemy
          mieli nic. Albo inaczej : w dalszym ciągu ruch TIRów i innego tranzytu
          wymieszany z ruchem lokalnym ( upiorne światła przy gminie)A ten ruch robi sie z
          roku na rok coraz większy, tymczasem władze go nam "ułatwiają" montując po
          drodze coraz więcej świateł, wysepek itd...
          A zresztą jakby nawet kiedyś powstała obwodnica północno-zachodnia to
          przypuszczam że całkiem spora część kierowców będzie jeździć przez miasto bo
          krócej...
      • osielsko Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 24.11.07, 18:40
        Witam nowego uczetnika forum i dziekuje za bardzo wazny i stonowany glos w dyskusji.
    • airmax1 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 25.11.07, 17:15
      Mi jest wszystko jedno ktory wariant zwyciezy.. wazne zeby ta trasa WOGOLE powstala! Poniewaz czesto jezdze do Poznania, wolalbym zeby biegla przez miasto.. nie chce sie cofac gdzies na polnocna obwodnice..
      Co Wam przeszkadza, ze bedzie biegla przez miasto? Przeciez i tak zostana zbudowane osobne nitki dla ruchu tranzytowego, ktory bedzie sprawnie, bezkolizyjnie przebiegal przez miasto.
      • wojtek2000 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 26.11.07, 07:53
        Panowie możecie mi wytłumaczyć w jaki sposób S5 ma przebiegać
        osobnymi nitkami przez miasto ...

cudownie przeskoczy 2 ronda , brdę i kilka skrzyżowań ?

Bo na razie to 2 lata w tym mieście będzie się remontować jeden most
        i kładeczkę nad torami w myślęcinku

Ktoś dyskutował nad tym , że ten wariant w realizacji do momentu
        ukończenia zapewne sparaliżuje całkowicie ruch w tym mieście na 4
        lata ...

Jeśli ma powstać S5 jedynym słusznym rozwiązaniem jest obwodnica
        miasta , nikt na świecie nie wpuszcza ruchu tranzytowego w miasta

i niech buduje to się i dłużej i drożej ale będzie to rozwiązanie
        właściwe a nie chwilowe

a co do kosztów jakoś w Polsce nikt nie płacze nad tym , że A2
        zbacza w na południe o klikadziesiąt km , żeby objąć Łódź jak
        doskonale można dojechać z Łodzi do wspomnianej A2 autorstradą A1

... a może zróbmy to jeszcze taniej po co S5 z Bydgoszczy , może S5
        z Torunia , będzie mnije km do wybudowania , mniej lasów do
        wycinania , mniej gruntów do wykupienia itd

... może trochę więcej zdrowego rozsądu
        • airmax1 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 26.11.07, 12:37
          wojtek2000: tak bedzie biegla www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_bydgoszcz/konsultacje_spoleczne/article.php/id_item_tree/5f30e7a6cec4f5f2d4a895601307bb79/id_art/cebdf6a6d3d20af1c6afa44e19a5bae2
          • wojtek2000 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 26.11.07, 15:07
            ... czyli 4 lata stania w korkach
            • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 26.11.07, 15:45
              Nie. GDDKiA tylko w jednym miejscu będzie zmuszona zając dotychczasowy pas
              drogowy. Między Kamienną, a Powstańców.

Pozdrawiam
            • airmax1 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 26.11.07, 16:09
              A teraz nie ma korkow? mysle ze juz nie moze byc gorzej. Poza tym zanim zaczna budowe S-ki to mam nadzieje ze skoncza most na Gdanskiej i tedy ludzie beda jezdzic.
          • osielsko Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 27.11.07, 20:52
            airmax1 napisał:

> wojtek2000: tak bedzie biegla <a
            href="www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_bydgoszcz/konsultacje_spoleczne/article.php/id_item_tree/5f30e7a6cec4f5f2d4a895601307bb79/id_art/cebdf6a6d3d20af1c6afa44e19a5bae2"
            target="_blank">www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_bydgoszcz/konsultacje_spoleczne/article.php/id_item_tree/5f30e7a6cec4f5f2d4a895601307bb79/id_art/cebdf6a6d3d20af1c6afa44e19a5bae2</a>

Budowa S5 w tej koncepcji to odwrot od tego co robi caly cywilizowany swiat:
            wyprowadzania ruchu poza miasto, z dodatkowym buforem wolnych terenow,
            przeznaczonym na cele inwestycyjne.
            Jesli wygra opcja wprowadzenia ruchu tranzytowego z pn-zach Polski do Trojmiasta
            przez centrum Bydgoszczy, bedzie to patrzenie wyjatkowo krotkowzroczne bez
            zadnych perspektywicznych opcji, ktore powinny pojawic sie, gdy zostanie
            wybudowana pol-zach obwodnica. Budowa obwodnicy to nowe tereny inwestycyjne
            przylegle do S5, w poblizu duzego miasta Bydgoszczy, z doskonalym dojazdem, z
            mozliwoscia logistycznej organizacji, z dostepem do A1, lotniska itd.

Nie wiem czy bral to ktos pod uwage z lokalnych decydentow, ale S5 przez
            centrum, nawet jak bedzie, to nie przyniesie regionowi i Bydgoszczy zadnych,
            dodatkowych inwestycji.
            • wojtek2000 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 27.11.07, 22:17
              zgadzam się w 100%

żeby nie było korków w miastach buduje się się obwodnice tak aby
              ruch tranzytowy je omijał ...
              jeśli nateżenie ruchu jest duże to buduje się skrzyżowania
              bezkolizyjne ...

a co mądrego obecnie się proponuje ... budujmy środkiem miasta
              obwodnicę to może dorobimy się kilku skrzyżowań bezkolizyjnych

może w końcu ktoś się stuknie w głowę i zrozumie , że drogi typu S5
              mają na celu łączenie miast w poszczegónych województwach a nie
              rozwiązywanie lokalnych problemów drogowych

• waran_z_komody Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 10.12.07, 12:13
              Puszczanie ruchu obwodnicą jak to piszesz w cywilizowanym świecie ma
              sens gdy miasto ma kształt mniej więcej koła. Spójrz na Bydgoszcz i
              zobaczysz jak mocno jest rozciągnęta w kierunku wsch- Zach i ile km
              trzeba by nadrobić. Dodatkowo spójrz jaka gęsta jest zabudowa w osi
              ul. Wyszyńskiego i JP II. Poza kilkoma blokami na odcinku Kamienna -
              Fordońska najbliższe sąsiedztwo to obszar bardziej wykorzystany pod
              działalność gospodarczą, podobnie ma się przebieg trasy przez
              Osielsko. Dlatego ja bym za bardzo nie przejmował się szukaniem
              alternatywnych rozwiązań bo tych mieszkańców którzy będą mieszkali w
              najbliższym sąsiedztwie trasy jest na prawdę mało. Poza tym ci z
              Wyszyńskiego teraz mają większy smród i hałas niż jakby ruch odbywał
              się płynnie w wykopie z ekranami dźwiękoszczelnymi. Rozwiązanie S5 w
              obecnym kształcie jest optymalne ale trzeba też pamiętać o budowie
              za kilka lat obwodnicy w kierunku Tryszczyna oraz już teraz o
              pognaniu ekipy by jak najszybciej oddała wiadukt na Gdańskiej bo to
              jest główną przyczyną obecnych korków w okolicach cmentarza na
              Wyszyńskiego na pasie w kierunku Osielska.
              • wojtek2000 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 11.12.07, 16:43
                .... samochody jadące z Gdańska będę miały bliżej do Poznania przez
                S5 w wariancie , który proponujesz ? .... czy w swojej głupiej
                naiwności myślisz , że kierowcy TIR-ów nie zorientują się , że
                będzie bliżej pchać się gdańską i nowym mmostem na jachcice :)

a przepraszam do Koszalina lub Świnoujścia też przez stryszek
                będzie po drodze ?
                • red.traktor Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 11.12.07, 23:46
                  Myślę, że na to jest akurat prosty sposób - istnieje wiele znaków
                  drogowych, uniemożliwiających ruch określonych pojazdów na wybranych
                  trasach... Co do przebiegu S-5 - nie da się pogodzić wszystkich
                  interesów, to oczywiste, mam natomiast wrażenie, że forsowanie
                  trasy "przez Bydgoszcz" wynika z... lenistwa decydentów - bo po co
                  wszczynać mozolne procedury wywłaszczeniowe, skoro w samym mieście
                  nikogo nie trzeba wywłaszczać. I chyba nie chodzi tutaj o czas, bo
                  gdyby do sprawy zabrano się szybko i rygorystycznie przestrzegano
                  wszystkich terminów administracyjnych, to czasu by starczyło. W
                  Polsce jednak zwykle bywa tak, że na początku marnuje się czas na
                  jałowe dyskusje i niepotrzebne spory...
                • waran_z_komody Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 13.12.07, 11:43
                  To ty kierujesz sie naiwnością liczac na to ze kierowcy jadący z
                  Gdańska do Koszalina specjalnie bea jechali przez Osielsko by
                  przejechać się obwodnicą ;-)
                  Duża część ruchu tranzytowego odbywa sie nie tylko w kierunku
                  Poznania ale Konina i właśnie po to S5 przez Wyszyńskiego jest
                  potrzebna, dodatkowo mieszkańcy Osielska, Niemcza a nawet PN krańców
                  B-szczy bedą mieli okazję szybko, omijając korki dostać się na
                  dzielnice PD i w okolice lotniska.
                  Nie neguję potrzeby budowy obwodnicy ale priorytety są następujące:
                  1/ ekspresowy remont wiaduktu na Gdańskiej
                  2/ budowa S5 w ciągu Wyszyńskiego by rozładować korki na tej ulicy
                  3/ budowa obwodnicy z Osielska do Tryszczyna i w kierunku Poznania
                  • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 13.12.07, 17:28
                    Z Gdańska do Konina i odwrotnie, to będzie chyba można niedługo
                    jechać głównie A1 i nie jestem pewien, czy odbijanie w Nowe Marze do
                    Bydgoszczy będzie się opłacało (ale nie wiem, ponieważ nie jestem
                    zawodowym kierowcą). A1 będzie płatna, S5 nie. Na pewno znajdą się i
                    tacy, którzy przejechac przez Bydgoszcz będa chcieli tylko po to,
                    żeby popodziwiać zabudowę:-). Kolega przekazał mi informacje
                    zaczerpnięte od urzędnika z GDDKiA, że walka o obwodnice skazana
                    jest na niepowodzenie, wszystkie ruchy wykonywane przez urzad
                    skupione są wokół wariantu przejścia przez miasto. Przeforsowanie
                    obwodnicy ma w praktyce wykluczyć realizacje trasy do 2012 w naszym
                    odcinku. Ale to tylko ploteczki. Jeszcze raz (chyba już 4:-)))
                    przypomnę, że na spotkaniu w UG realizacja obu wariantów przebiegu
                    trasy przedstawiane były jako jednakowo prawdopodobne.
                    Drogi Waranie z komody, Twój argument o wykorzystywaniu S5 do ruchu
                    miejskiego wydaje mi się całkiem chybiony, naprawdę upłynnienie
                    Wyszyńskiego, to kwestia 2 skrzyzowań bezkolizyjnych, a nie drogi
                    ekspresowej.
                    Pozdrawiam
                    • fazer5 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 13.12.07, 22:17
                      Drogi "niem-czaninie".
                      Ja również słyszałem o tych "ploteczkach" i to z zupełnie innego źródła niż
                      GDDKiA, więc może to jednak nie ploteczki, a przysłowie ludowe mówi, że lepszy
                      wróbel w garści niż... .
                      Nie wiem dlaczego uważasz argument "Warana z komody" o upłynnieniu ruchu za
                      chybiony. Zgadzam się, że lepszy przejazd ul. Wyszyńskiego to przede wszystkim
                      bezkolizyjne skrzyżowania ale jeśli sądzisz, że miasto wybuduje je bez
                      pieniędzy z budżetu państwa w jakimś skończonym czasie to uważam, że jesteś
                      sporym optymistą mając za przykład budowę wiaduktu na Jachcice.
                      Uważam, że jeśli przejdzie wariant obwodnicy to powstanie ona kilka lat później,
                      owszem zmniejszy się ruch jedynie ciężarowy ale należy pamiętac ,że zwiększy się
                      ruch samochodów osobowych (w gminie Osielsko oraz Dobrcz z roku na rok przybywa
                      mieszkańców).
                      Efekt będzie taki, że przejście z jednej strony Osielska na drugą będzie jeszcze
                      bardziej utrudniony, nasza gmina z pewnością nie wybuduje przejśc i przejazdów
                      bezkolizyjnych, hałas będzie większy - również ekranów nikt nie sprezentuje, a
                      dojazd do Bydgoszczy z roku na rok będzie coraz bardziej koszmarny.
                      Nie dziwię się protestom mieszkańców ul. Wyszyńskiego w sprawie przebiegu S5
                      przez miasto natomiast dla nas - mieszkańców gminy Osielsko widzę więcej korzyści.
                      • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 13.12.07, 23:06
                        Drogi Fazerze
                        Podobno oszacowano, że sama obwodnica zmniejszy natężenie ruchu na
                        Wyszyńskiego o 30%. Masz rację, że ten ruch z czasem i tak powróci
                        do wyjściowego poziomu (ale szczęśliwie zmieni się natężenie ruchu
                        ciężarówek). Samochody osobowe z naszej gminy i tak będa kłębiły się
                        na 4 rondkach - 2 rondach w godzinach rannych w drodze do pracy i 2
                        w godzinach popołudniowych. Od strony Osielska dodatkowo auta kłębić
                        się będa na osiedlowych drużkach, bo na drogę zbiorcza podobno nie
                        ma miejsca. Przy braku S5 na Szosie Gdańskiej tak jak teraz
                        samochody wkapywac będą do niej z drobnych dróg (a i w Bydgoszczy
                        tych zjazdów nie ma za dużo, a i one nurkuja częściowo w ronda).
                        Pisząc o nietrafności pomysłu kanalizacji ruchu miejskiego za pomocą
                        drogi ekspresowej na Wyszyńskiego myślę o ogólnym przeznaczeniu tego
                        typu rozwiązań, raczej do przemieszczania się na dalsze dystanse.
                        Masz rację, że ciężko będzie przebudować skrzyzowania w mieście, ale
                        na pewno łatwiej niz dobudowac obwodnicę Bydgoszczy. S5 przez
                        Bydgoszcz pochłonie więc nie tylko wzrastający ruch osobowy, ale
                        także ciężarowy.
                        Z jednym zgadzam się z Tobą całkowicie:
                        "Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu"
                        Ukłony
                        • fazer5 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 14.12.07, 06:41
                          Drogi "niem-czaninie"
                          Obserwując codziennie ruch na na ul. Wyszyńskiego (oczywiście amatorski- w
                          drodze do pracy)wnioskuję, że skrzyżowania bezkolizyjne znacznie zmniejszyłyby
                          tłoczenie się się na rondkach. Co do drogi zbiorczej to nie wiem jak jest od
                          strony Osielska ale od strony Niemcza ma nią byc ul. Jana Pawła II - i tu
                          kolejna korzyśc z budowy S5 przez miasto dla nas - nowa droga, którą nasza gmina
                          w najbliższym czasie pewnie by nie zbudowała.
                          Nie wiem skąd przekonanie, że łatwiej byłoby przebudowac skrzyżowania na ul.
                          Wyszyńskiego (wariant obwodnicy) niż budowę obwodnicy (wariant drogi S5 przez
                          miasto). Obwodnica z pewnością powstanie pytanie tylko w jakim czasie, a to
                          zależec będzie głownie od lobbingu oraz dotacji.
                          Procedura budowy drogi ekspresowej przewiduje konsultacje społeczne - mamy je za
                          sobą. Władze gminy pokazały, że są wraz ze społecznością, (przy okazji:
                          chciałbym aby zaangażowanie wójta było podobne w sprawie zaprzestania budowy
                          bloków czego również domaga się społecznośc. Drogowcy na poważnie na dzień
                          dzisiejszy biorą pod uwagę jedynie koncepcje drogi S5 przez miasto dlatego
                          nadal sądzę, że albo S5 będzie będzie wybudowana do 2012r przez miasto albo
                          środki na jej budowę przesunięte zostaną no budowę drogo gdzieś koło Rzeszowa, a
                          nasza obwodnica powstanie około roku 2018-20, mój czas dojazdu do pracy wzrośnie
                          do 1 godziny.
                        • wojtek2000 Re: korki na wyszyńskiego 14.12.07, 11:42
                          Z czego wynikają korki na wyszyńskiego :

1) ruch tranzytowy

2) zamknięty mostek na gdańskiej ( myślęcinek )

3) brak skrzyżowań bezkolizyjnych

rozwiązanie

1) obwodnica miasta czyli S5 nie przez centrum - ruch tranzytowy
                          nawet nie dociera do wyszyńskiego

2) ukończenie ślamazarniej ciągnącej się inwestycji przy zawiszy -
                          jakiś znaczny % aut do miast pojedzie gdańską

3) przebudowy i remonty kamienna/wyszyńskiego , rondo fordońskie to
                          pieniądze wyrzucone w błoto już na tamtym etapie powinny być
                          budowane skrzyżowania bezkolizyjne , a kolejne środki są marnowane
                          zamaist udrożnić tą nitką wybudujemy sobie nową przeprawę i drogę na
                          wzgórze wolności czytaj miasto utopi kolejne milony na dojazd do
                          galerii handlowej

Reasumując władze miasta absolutnie nic nie robią w celu poprawienia
                          komunikacji w tym mieście , zwolennicy przebiegu S5 przez miasto
                          wyłącznie potwierdzają tą nieporadność. A główny ostatnio argument
                          za S5 przez środek Bydgoszczy to usprawnienie lokalnego ruchu .

WG MNIE TO ABSURADLNE JEŚLI INWESTYCJĄ W KRAJOWĄ DROGĘ EKSPERSOWĄ
                          CHE SIĘ USPRAWNIAĆ 2 SKRZYŻOWANIA W CENTRUM MIASTA I UŁATWIAĆ DOJAZD
                          DO OŚCIENNEJ GMINY .... PUKNJCIE SIĘ ZWOLENNICY TEJ KONCEPCJI W
                          CZÓŁKO !

• wojtek2000 Re: korki na wyszyńskiego 14.12.07, 12:43
                            przy okazji projektantowi obecnego rozwiązania drogowego na
                            skrzyżowaniu wyszyńskiego - zamczysko należą się gratulację ... za
                            głupotę .

Od strony Bydgoszczy wykonano pas do skrętu w lewo w zamczysko , od
                            strony Gdańska nie efekty znane : tamowanie ruchu ,
                            stłuczki ,wypadki i wycinanie ludzi z samochodów jak to miało
                            miejsce ostatnio , na fotoradar pieniądze się znalazły na kawałek
                            pasa ruchu już nie a to milionów PLN nie kosztuje

• piotr_kb Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 13.12.07, 19:47
                Dużych bloków mieszkalnych (głównie wieżowców) w bezpośrednim
                sąsiedztwie planowanej trasy jest kilkadziesiąt. Nie są to obszary
                wykorzystywane dla działalności gospodarczej, ale typowe, duże
                osiedla mieszkaniowe.
                Wariant S5 z obwodnicą jest KRÓTSZY niż wariant z przejściem przez
                Bydgoszcz.
                Trzeba być bardzo naiwnym, aby łudzić się, że po powstaniu trasy
                przez miasto ktokolwiek, kiedykolwiek da pieniądze na obwodnicę.
                • airmax1 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 14.12.07, 13:56
                  Wiadomo nie od wczoraj, ze nie wyrobimy sie na Euro2012 budjac obwodnice, a co za tym idzie.. Unia wycofa swoje dotacje. Wiec nie ma co dyskutowac nad przebiegiem trasy tylko BUDOWAC!
                  pozdr
    • osielsko Krazace e-miale w sprawie S5 15.12.07, 08:44
      Dostalem ostatnio dwa e-maile w sprawie S5. Widze, ze ta sprawa naprawde poruszyla nie tylko mieszkancow Osielska, ale rowniez sporo grupe mieszkancow Bydgoszczy.
      Moze ktos rowniez skorzysta z ponizszych informacji i wysle swoj protest.

Subject: droga s5 - podaj dalej

Czesc i czolem!
      to sa linki do sprawy budowy s5:
      www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_bydgoszcz/konsultacje_spoleczne/index.php?id_item_tree=5f30e7a6cec4f5f2d4a895601307bb79
      www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/PO/20071205/TEMATDNIA/71204057/0/aktualnosci
      mapka:
      www.forum.osielsko.eu/viewtopic.php?t=6&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=a4bb21ac9c7d699b9f3fbca57714ded1

Ja wyslalam maila takiej tresci:
      Niniejszym chcę zaprotestować przeciwko planom budowy drogi S5 przez Osielsko.
      Skoro istnieje alternatywa w postaci obwodnicy północno-zachodniej, to po co prowadzić drogę ekspresową w tak gęsto zabudowanym terenie, przyczyniając się przy tym do trwałego podziału wsi, upadku firm usługowych przy szosie Gdańskiej i likwidacji wielu miejsc pracy?
      Jednocześnie chcę wyrazić swoje poparcie dla projektu budowy obwodnicy północno-zachodniej.
      Z poważaniem,

trzeba sie podpisac imieniem i nazwiskiem, podac swoj adres i wyslac na adres: tokonski@bydgoszcz.gddkia.gov.pl
      • niem-czanin Re: Krazace e-miale w sprawie S5 15.12.07, 14:12
        Na mapce do krtórej link zamieszczony jest w poście znajduje sie
        powszechnie powielany błąd. W niewłaściwym miejscu umieszczony jest
        węzeł Osielsko (mapka sugeruje linie Kolonijna-Centralna), w
        rzeczywistości węzeł znajdować ma się na linii ulic Kąty-Długa. Od
        strony ulicy Kąty są 2 warianty lokalizacji.
        Pozdrawiam
        • rewitalizacja.ok Re: Krazace e-miale w sprawie S5 15.12.07, 19:42
          tak było na początku roku
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20312&w=59245402&a=59245402
          wszyscy wtedy myśleli ze to dobre rozwiązanie teraz tylko na tym stracimy!
          ja jestem PRZECIW !!!
          • osielsko Re: Krazace e-miale w sprawie S5 16.12.07, 10:21
            Nie kwestionujemy zasadnosci powstania S5, i nigdy tego nikt z nas nie czynil.
            Jestesmy przeciwni poprowadzeniu trasy w forsowanej przez urzednikow z
            Bydgoszczy wersji.
            Jesli myslimy o rozwoju Bydgoszczy i wojewodztwa, S5 musi stanowic pol-zach
            obwodnice miasta, dajac tym samym mozliwosci inwestycyjne firmom, ktore moga
            ulokowac biznes na terenach przyleglych do obwodnicy.
            Pomijam tutaj kwestie oczywista, czyli wyprowadzenia ruchu tranzytowego z
            Trojmiasta na pn-zach, poza Bydgoszcz.

rewitalizacja.ok napisał:

> tak było na początku roku
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20312&w=59245402&a=59245402
            > wszyscy wtedy myśleli ze to dobre rozwiązanie teraz tylko na tym stracimy!
            > ja jestem PRZECIW !!!
            • fazer5 Re: Krazace e-miale w sprawie S5 16.12.07, 18:51
              "Osielsko" napisał/a "wyprowadzenia ruchu tranzytowego z
              Trojmiasta na pn-zach, poza Bydgoszcz"

Mam pytanie w jakim celu samochody miałyby jeździc z Trójmiasta na pn-zach (np
              Szczecin) przez Bydgoszcz?
    • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 16.12.07, 21:29
      Na stronie Gminy Osielsko ( www.osielsko.pl ) informacje z 13 i 14
      grudnia dotyczace S5. Ciekawe! Jest aktualna mapa z przebiegiem obu
      waeiantów trasy, a także list włodarzy gminy.
      Pozdrawiam
    • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 19.12.07, 14:34
      osielsko.pl/?cid=418
      Ależ wójt z przewodniczącym bzdury podpisali... Ciekawe jaki frustrat im to
      napisał...
      Rzeczywiście biznes umrze wzdłuż trasy... Tak... Szczególnie po twarzy dostanie
      sprzedawca samochodów i podgrzewaczy wody... Bo to właśnie te produkty kupuje
      się, od tak, przejeżdżając obok sklepu...
      Naprawdę, szkoda słów.
      I trasa do miasta i obwodnica są niezbędne i powstaną, spokojnie. Ale przecież
      od czegoś trzeba zacząć.
      Szkoda też, że władze gminy zajmują się głównie najmniejszym problemem z punktu
      widzenia mieszkańców.
      Nie lepiej byłoby negocjować z GDDKiA jak największe inwestycje w infrastrukturę
      gminy, a zapał poświęcić na oświetlanie, kanalizowanie i, przede wszystkim,
      sprzątanie gminy i pilnowanie wykonawców inwestycji, żeby nie niszczyli tego, co
      już mamy?

Z ostatniej chwili mogę się podzielić informacją, że protesty mieszkańców
      najprawdopodobniej okażą się skuteczne.
      Nie będzie ani obwodnicy, ani trasy przez miasto. Będzie za to odcinek
      Żnin-Gniezno :)
      Szczęśliwi?

Pozdrawiam
      • airmax1 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 19.12.07, 20:34
        Jak to nie bedzie ani obwodnicy ani drogi przez miasto? ktoras z nich musi powstac, zeby S5 miala sens!
      • prezes_prezes Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 19.12.07, 20:46
        Aż szkoda słów na te brednie co tu sant.ander pisze. Puknij się
        koleś w dekelek, pomyś jak to możliwe i później dopiero pisz.

a tak na marginesie to obydwa warianty przebiegu S-5 są na tym samym
        poziomie przygotowań i wcale nie jest prawdą, że jeżeli I wariant
        nie przejdzie to obwodnica tym bardziej. To jest tylko wersja GDDKiA
        Bydgoszcz i władz Bydgoszczy.

szacuneczek
        • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 20.12.07, 08:35
          > a tak na marginesie to obydwa warianty przebiegu S-5 są na tym samym
          > poziomie przygotowań i wcale nie jest prawdą, że jeżeli I wariant
          > nie przejdzie to obwodnica tym bardziej. To jest tylko wersja GDDKiA
          > Bydgoszcz i władz Bydgoszczy.

Nieprawda. Naprawdę nie widzisz różnicy między koniecznością wykupu setek
          hektarów gruntów, a brakiem takiej konieczności?

Pozdrawiam
          • prezes_prezes Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 24.12.07, 18:23
            Szczerze mówiąc to nie bardzo wiem o jakich hektarach Ty mówisz przy
            IV wariancie???? jeżeli chodzi o IV wariant to większość terenów
            przez które przechodziłaby obwodnica to tereny LEŚNE stanowiace
            własność Skarbu Państwa. Zgodnie ze "spec ustawą" tereny te poprostu
            decyzją wojewody o lokalizacji celu publicznego przeszłyby na
            zarządce drogi, czyli w tym przypadku na GDDK i A. Natomiast w I
            wariancie jest bardzo dużo gruntów do pozyskania chociażby w naszej
            Gminie i tu są rzeczywiście potrzebne POTĘŻNE pieniądze, żeby je
            pozyskać. Ponadto też trzeba przewidzieć, że w przypadku gdy
            przejdzie I wariant S5 to sporo spraw pójdzie do sądu o
            odszkodowania - nie mówie tu o odszkodowaniach za grunty.

pozdrawiam
      • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 19.12.07, 22:33
        Szanowny SantAnderze
        Smuci mnie stanowczość Twojej wypowiedzi. Ja zauważyłem w liście,
        tak jednoznacznie przez Ciebie skrytykowanym, 10 punktów
        podniesionych przez autorów. Wiele z nich całkiem sensownych. Ty
        oceniając tylko jeden z nich przekreslasz całość, odmawiając
        jednocześnie madrości 3 osobom - Wójtowi, Przewodniczacemu i ...
        Frustratowi, który im list napisał :-))
        Proszę przeczytaj wszystko jeszcze raz... może trochę wolniej.
        Nie wiem skąd Twój optymizm dotyczący budowy obwodnicy w 2 etapie.
        Nigdy nie spotkałem takiej opcji rozwoju. I Ty z pewnościa czytałeś,
        że juz budowa samej S5 wisiała na włosku, w związku z
        niedostatecznym natężeniem ruchu na większości trasy, po co więc 2
        nitki - przez i wokół Bydgoszczy?
        Informacja z ostatniej chwili którą dzielisz sie z Forumowiczami,
        nawet jeśli prawdziwa, wpisuje się tylko w kampanie wzbudzania
        poczucia winy w tych, którzy woleliby szosę szybkiego ruchu wokół
        miasta a nie przez jego środek.
        Pozdrawiam
        • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 20.12.07, 08:40
          Nie odmawiam mądrości wójtowi. W pełni go rozumiem, stara się reprezentować
          interes mieszkańców. Jeśli docierają do niego jedynie głosy przeciwne S5 przez
          gminę, powinien to stanowisko podzielać.
          Wolałbym jedynie, żeby nie podpisywał listów zawierających fałszywe tezy.
          Nasz kraj się rozwija i bogaci, w perspektywie 10 lat moim zdaniem obwodnica
          powstałaby.
          Całe szczęście, że moja informacja z ostatniej chwili okazuje się nieprawdziwa.
          Moim zdaniem, S5 przez Osielsko nie utrudniłaby życia mieszkańcom, ani nie
          popsuła biznesu przedsiębiorcom. Szkoda, że mało kto przychyla się do tego
          stanowiska w gminie.

Pozdrawiam
        • airmax1 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 20.12.07, 12:04
          miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,4780032.html
          miales racje Sant. nie bedzie NIC. Gratuluje mieszkancom Osielska za sqteczna kampanie.. :/ podziekowania od mieszkancow 3miasta, Poznania i Wrocka
          • cinqueda Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 20.12.07, 12:30
            airmax1 napisał:

> miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,4780032.html
            > miales racje Sant. nie bedzie NIC. Gratuluje mieszkancom Osielska
            za sqteczna k
            > ampanie.. :/ podziekowania od mieszkancow 3miasta, Poznania i
            Wrocka

tia. nie ma to jak sprawdzona demagogia.
            bo przeciez tak naprawdę istniała tylko jedna WŁAŚCIWA koncepcja
            prawda??? przez miasto. A ponieważ jest protest to oczywiście należy
            teraz winę zrzucić na kogoś, najlepiej na tych którym nie podoba sie
            podział gminy na 2 połowy.
            aaa i piekny tekst na końcu o tym że jak S5 nie będzie w mieście to
            będą większe korki..
            Może tak:
            1) S5 idąc przez misto będzie miała 2 sztuk 2 węzły na które można
            będzie wjechać. Pierwszy to kamienna drugi okolice wojska
            polskiego... jak to sie ma do cholery do korków w środku miasta???
            jak rozumiem po wybudowaniu magicznej S5 wszyscy z ochota pojadą z
            centrum na kamienna i omina miasto wyjeżdżając po drugiej stronie.
            2) zwalanie winy na protestujacych. przepraszam ale chyba cos
            takiego jak konsultacje społeczne są po to by mozna było z nich
            korzystać. jesli nie to po cholerę . mozna we wniosku napisac od
            razu : MIESZKAŃCY SĄ NA TAK. 110% poparcia :)
            3) S5 śladem wyszyńskiego.... ciekawe, czyli ta kanalizacja która
            własnie położyli bedzie znów przełożona za kupe kasy ???
            4) poza nawiasem, tak gospodarka na trasie przez Osielsko upadnie,
            bo chociażby takie knajpy jak Gazdówka czy inne maja dochód z osób
            które tylko przejeżdżają, nie sądze by komus się chciało wjechac na
            wezeł pokluczyć drogami lokalnymi i zatrzymać sie celowo akurat w
            tawernnie. ludzie sa leniwi, taka nasza natura
            5) S5 przez miasto tańsze??? chyba żart jakiś. wykupy ziemi , cuda
            wianki po drodze przez misto i to oczywiscie jest tansze niz
            przejscie przez działki lasów państwowych :).
            to tyle. a tak naprawdę to sobie zwróćcie uwage co zostało
            wyremontowane w mieście i powiążcie z s5 to bedziecie wiedziec
            dlaczego misto forsuje taka opcję :)
            aaa no spoko wariant przez miasto jest tańszy bo stryszek zejdzie z
            kosztów prawda??? i mozna bedzie jasno powiedzieć, że teraz to już
            drobne zostana.

PS. a ja tak bez przeszkód chciałbym dojechac na działkę w kierunku
            Inowrocławia, z tego co widac teraz to będę musiał jechac lasem koło
            zachemu, chyba ze udowodnię rozpędzając się do 90 km/h że to nie
            rower tylko kometa.

• fazer5 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 20.12.07, 18:54
              Jeśli to prawda to ja również chciałbym "podziękowac" wszystkim protestującym za
              zafundowanie kolejnych lat w korkach wzdłuż ul. Wyszyńskiego oraz hałasu
              (przecież ekranów również nie będzie) a także zapachów z przetaczających wolno
              tirów.
              No cóż wójt do pracy rzeczywiście miałby gorszy dojazd ale dziwię się
              mieszkańcom gminy, którzy sądzę że w większości dojeżdżają do pracy do
              Bydgoszczy, że dali się tak podejśc.
              Co do osób prowadzących działalnośc gospodarczą wzdłuż trasy to przypomnę słowa
              wójta, które wypowiadał podczas protestów mieszkańców dotyczących budowy bloków
              na terenie Niemcza: przecież takie plany były znane od dawna, również budowa
              trasy szybkiego ruchu wzdłuż Gdańskiej była znana od dawna.
              • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 20.12.07, 21:36
                Wójt miałby lepszy dojazd, bez świateł! Działa więc wbrew swojemu interesowi ;)

Pozdrawiam
              • osielsko Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 21.12.07, 04:16
                Takie stanowisko, "zrobmy to, bo jak nie to nic nie bedzie" to zwykly nacisk negocjacyjny, majacy odniesc okreslony cel. Nie przejmowalbym sie takimi spekulacjami.
                Trzymajmy sie faktow:
                1. Dwie rownowazne koncepcje poprowadzenia S5
                2. Brak ekspertyz geodezyjnych, stwierdzajacych mozliwosc powstania mostu na Brdzie - moze to opoznic rowniez budowe przez centrum Bydgoszczy
                3. Wiekszosc gruntow na ktorych ma przebiegac S5 /o ktorych pisze sant.ander/ to wlasnosc Lasow Panstwowych a nie prywatnych wlascicieli - kwestia wykupu, nie jest tutaj problemem
                4. Obwodnica pol-zach to pomysl stary, /lata 60-te/
                5. Koncepcja S5 przez centrum nie jest tansza i szybsza, biorac pod uwage skale inwestycji.
            • fazer5 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 20.12.07, 19:12
              1. Częśc ruchu wzdłuż ul Wyszyńskiego to tranzyt, jeśli tranzyt pojedzie
              "swoimi" jezdniami to ruch na pozostałych 2 jezdniach będzie mniejszy, tym samym
              zmniejszą się korki jest to oczywiste
              2. tu się zgadzam, że to miały byc najprawdopodobniej formalności,a GDDKiA nie
              przewidziała takich protestów
              3. nie są to wielkie koszty przy tego typu inwestycjach, a kanalizację należało
              remontowac ze względu na jej stan
              4. Tak ja wcześniej pisałem inwestorzy wymienionej gazdówki mogli zapoznac się
              przed rozpoczeciem inwestycji z planami budowy S5. Tak poza nawiasem dla mnie
              istotniejszy jest interes mieszkańców naszej gminy, niż właścicieli gazdówki,
              którzy mieszkają poza gminą
              5. Wzdłuż Wyszyńskiego prawie wszystko jest już wykupione, obwodnica zaś nie
              biegłaby jedynie przez lasy jak się Panu wydaje. Ja nie jestem drogowcem, sądzę
              że Pan również więc możemy jedynie gdybac. Koszty obu wariantów są dostępne w
              GDDKiA, a z nich jasno wynika, że trasa wzdłuż Wyszyńskiego jest tańsza, a
              przede wszystkim szybsza w realizacji.
              No ale teraz to już chyba rozważania teoretyczne ponieważ nie będziemy miec ani
              jednego ani drugiego.
              • sant.ander Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 20.12.07, 21:35
                3. Kanalizacja nie będzie przeszkadzała, podczas jej budowy przewidziano
                realizację S5 przez miasto.
                • rr111 Re: Kto szybko bierze ten dwa razy bierze 20.12.07, 23:54
                  Rząd tnie obecnie wydatki aż furczy i pewnie spór o drogę s5
                  może wykorzystać aby jej realizację odsunąć w czasie na odcinku
                  bydgoskim.Oby to nie skończyło się tak jak z mostem w Toruniu,mogli
                  wybudować most ze środków które dawał minister, w toku kłótni środki poszły na inne cele a im pozostał smak goryczy.Każy przebieg drogi
                  ma swoje plusy i minusy.Jeśli dokumentacja jest już gotowa przez miasto to ruszać z budową bo zostaniemy z niczym.

• barttop Re: Kto szybko bierze ten dwa razy bierze 21.12.07, 16:37
                    Także uważam, że należy budować przez miasto skoro jest wola władz i fundusze.
                    Zresztą w jakim celu wybudowano odcinki Bydgoszcz-Stryszek, węzeł Stryszek,
                    skrzyżowanie w okolicy Carrefoura? Po co przetarg Stryszek-Białe Błota?
                    A przecież zbudowanie trasy przez miasto nie wyklucza dobudowania w przyszłości
                    obwodnicy pl-zach.
                  • waran_z_komody Re: Kto szybko bierze ten dwa razy bierze 22.12.07, 21:33
                    Też uważam ze należy kuć zelazo póki gorace. jak jest kasa to trzeba
                    to wykorzystać a i tak zawsze znajdą sie tacy którym to nie
                    odpowiada oraz tacy do których nie trafiają rzeczowe argumenty.
                    Obwodnica jest potrzebna to fakt no ale ona jest w dalekich planach,
                    na razie należy budować to do czego jest juz dokumentacja i
                    zaklepana kasa.
              • airmax1 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 28.12.07, 16:35
                miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,4792754.html
                i jak ten kraj ma ruszyc do przodu gdy protest kilku osob moze skutecznie zablokowac priorytetowy projekt, aprobowany i wspierany przez Unie?
                • shuty Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 29.12.07, 10:38
                  Z zaciekawieniem przeczytałem tekst p.Aładowicza w Gazecie Wyborczej.
                  Niestety jest to typowa manipulacja informacją.
                  Ponadto p.Aładowicz podaje sprzeczne informacje:"trasa przetnie osiedle domków
                  w Osówcu i JEDNO gospodarstwo"Pięć wierszy dalej:"nie ma nawet ogólnych
                  koncepcji budowy (drogi).
                  Szczytem wszystkiego jest jednak ostatnie zdanie.Oczywiście
                  "nieoficjalnie".P.Aładowicz stwierdza że obecny rząd "nie ma czasu na
                  rozstrzyganie społecznych protestów".Chciałbym skromnie przypomnieć ,że
                  konsultacje społeczne są jednym z punktów ustawy.Ciekawe skąd
                  p.Krzysztof Aładowicz wie,że obecny rząd na zamiar łamać PRAWO.
                  A co tyczy się EURO 2012 to w przeszłości powstawały buble budowlane
                  bo zbliżał się 1 Maja czy 22 Lipca.
                • mallezia Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 31.12.07, 13:47
                  Nie protest kilku osób tylko kilku tysięcy , a to drobna różnica !

Ten kraj ruszy do przodu gdy zacznie sie szanować ludzi. S5 powinna
                  powstać tylko i wyłącznie jako obowodnica.Pozdrawiam
                  • waran_z_komody Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 05.01.08, 17:10
                    mallezia napisała:

> Nie protest kilku osób tylko kilku tysięcy , a to drobna różnica !

a czy nawet kilka tys. osób (choc mocno w tą liczbę wątpię) ma prawo
                    utrudniać życie kilkuset tysiącom?????
                    • mallezia Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 05.01.08, 20:38
                      Prawo do wypowiedzi ma każdy , a nikt nie utrudnia życia tysiacom mieszkańców tylko własnie ułatwia podjecie jedynie słusznej decyzji.Nigdy ułatwieniem nie będzie S5 przez miasto ,to utopia !! i krótkowzrocznośc rządzacych i decydujących o inwestycji. Polityka nie powinna nam przeszkodzić w realistycznycm myśleniu. To co stosują władze Bydgosczy można nazwać wręcz szntażem wobec słusznie protestujących.Jak nie przez miasto to S5 nigdy nie powstanie !!! Obwodnica to jedyna mozliwość na rozładowanie korków w Bydgoszczy oczywiście połączona z lepszym planowaniem i koordynacją inwestycji oraz remontów.
                      Sama popieram zdecydowanie protest mieszkańców osiedla Bartodzieje i Osielska.
                      W tej gminie władze korzystają z opinii mieszkańców a w Bydgoszczy niestety nie. Warto brać przykład.
                      • waran_z_komody Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 05.01.08, 22:45
                        Trasa szybkiego ruchu przez miasto to nie żadna utopia. Po co jadąc
                        np. na Konin okrążać z Szosy gdańskiej cały Fordon lub Osową górę w
                        imie zasady ze miasto musi mieć obwodnicę. Tu nie należy patrzeć
                        tylko na trasę B-szcz Poznań ale na trasę PN- PD. Na pewno jadąc z
                        Osielska do Inowrocławia nie będziesz wjeżdżał na obwodnicę B-szczy
                        w kierunku Tryszczyna (o ile by taka powstała) by potem objechać
                        Osową gorę do obwodnicy a potem dojechać do Stryszka i dalej jechać
                        na Inowrocław). Bydgoszcz jest bardzo rozciągniętym miastem i trasa
                        przecinająca ją w pół jest optymalnym rozwiązaniem także patrząc na
                        to że w pobliżu obecnej trasy mieszka stosunkowo mało mieszkańców.
                        Protesty powinny być skoncentrowane nie na tym czy trasa ma być czy
                        nie tylko na negocjowaniu ułatwień dla mieszkańców typu ekrany
                        dźwiękochłonne, pasy zieleni czy przejazdy z 1 strony Osielska na
                        drugą oraz uzasadniona ilość wjazdów i zjazdów na S5
                        • shuty Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 05.01.08, 23:18
                          Sam stwierdzasz ,że nikt nie lubi nadrabiać drogi.myślisz że kierowcy ciężarówek
                          będą jechać do stryszka następnie obwodnicą bo Białych Błót aby skierować się
                          na poznań. nikt tak nie będzie jeździć Skręcą w kamienną obecnie budowanym
                          wiaduktem ,kawałek Grunwaldzką i są na obwodnicy.zaoszczędzą dobre 25 km,a więc
                          czas i paliwo.Zresztą pisać się nie che.Jak mallezia słusznie stwierdza:"To co
                          stosują władze Bydgoszczy można nazwać wręcz szantażem wobec słusznie
                          protestujących.Jak nie przez miasto to S5 nigdy nie powstanie !!!"
                          To były też ostatnie słowa wypowiedziane do mikrofonu przez dyrektora
                          ZDMiKP z Bydgoszczy p.Siudę:jak nie chcecie przez Osielsko trasy S5
                          to wcale jej nie będzie.Niestety kondom uważa się za nieomylnego ,a jego świta
                          tylko mu przytakuje jaki on wspaniały.Dzięki Bogu mamy demokrację i wybory ,a
                          nie monarchię.niestety wybory dopiero za trzy lata ,a do tego czasu mogą dużo
                          spier.......
                          • airmax1 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 06.01.08, 04:04
                            shuty napisał:

> Sam stwierdzasz ,że nikt nie lubi nadrabiać drogi.myślisz że kierowcy ciężarówe
                            > k
                            > będą jechać do stryszka następnie obwodnicą bo Białych Błót aby skierować się
                            > na poznań. nikt tak nie będzie jeździć Skręcą w kamienną obecnie budowanym
                            > wiaduktem ,kawałek Grunwaldzką i są na obwodnicy.zaoszczędzą dobre 25 km,a więc
                            > czas i paliwo

.. ja bym wlasnie wybral ta trase przez stryszek, B-B z bezkolizyjnymi skrzyzowaniami niz tluc sie w korkach przez centrum Bydzi (nie wiem gdzie tu oszczednosc czasu a zwlaszcza paliwa) :>
                          • waran_z_komody Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 06.01.08, 12:38
                            wioerz mi ze jak raz pojedzie i postoi co kawałek na swiatłach to
                            nastepnym razem wybierze moze troche dłuższą drogę ale za to taka
                            którą przejejdzie w o wiele ktrótszym czasie. Poza tym kto tu pisze
                            tylko o jechaniu na Poznań jeśli część ruchu odbywa sie też w
                            kierunku Konina czy nawet Torunia (o ile start trasy jest bliżej B-
                            szczy niż most w Świeciu). Wtedy przejechanie S5 przez Wyszyńskiego
                            bedzie jak znalazł. Poza tym zyskają na tym też mieszkańcy Osielska
                            Niemcza czy PN dzielnic B-szczy jadący do PD dzielnic B-szczy czy w
                            okolice lotnisk. Pewnie też zalecisz im jechanie obwodnicą przez
                            Stryszek. Napisz moze od razu że mieszkasz w Osielsku przy szosie
                            albo na Wyszyńskiego to bedzie wszystko jasne i utnie dyskusję
                            • wojtek2000 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 07.01.08, 08:06
                              A ja mam pytanie zasadnicze kto jest właścicielem gruntu, przez
                              który będzie przebiegać S5 a kto kiedy S5 będzie już wybudowane ?
                        • piotr_kb Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 13.01.08, 17:40
                          > przecinająca ją w pół jest optymalnym rozwiązaniem także patrząc
                          na
                          > to że w pobliżu obecnej trasy mieszka stosunkowo mało mieszkańców.
                          Czy nie zna Pan Bydgoszczy, czy celowo kłamie ?
                          Kilkadziesiąt bloków (w tym większość wieżowców) to mało ?
    • osielsko Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 11.01.08, 07:27
      Wczoraj, Polskie Radio 1 podalo, iz w Sejmnie odbyla sie konferencja prasowa, na
      ktorej dzienikarze zostali poinformowani, iz realizacja S5 od Nowych Marz do
      Wroclawia, jest wpisana do realizacji na lata 2008-2012 i nie ma ZADNYCH
      przeslanek, wplywajacych na opoznienie badz wykasowanie tej inwestycji z planow.

Uwazam, iz w zwiazku z tak postawiona sprawa, nie ma zadnych merytorycznych
      przeslanek, aby straszyc mieszkancow Osielska, ze ALBO S5 przez centrum
      Bydgoszczy i Osielska ALBO wogole.

Pozostaje trwac na stanowisku, ze jedynym rozsadnym rozwiazaniem, jest
      wybudowanie polnocno-zachodniej czesci obwodnicy Bydgoszczy, ktorej czescia
      mialaby byc powstajaca S5.

Pozdrawiam
      • airmax1 Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 11.01.08, 14:12
        jasne.. okaze sie, ze nie wyrobia sie do euro2012 i caly projekt lacznie z kasa przepadnie.. wedle przyslowia " miales chamie zloty rog". Na obwodnice zawsze bedzie latwiej pozyskac srodki niz na trase tranzytowa przez miasto, wiec teraz jest okazja.
      • fanfaroni Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 11.01.08, 14:42
        najpierw S5 przez Osielsko i Wyszyńskeigo a potem dopiero obwodnica
        PN-Zach. Oczywiscie należy zadbnbać o właściwą ilość zjazdów i
        bezkolizyjnych skrzyżowań oraz ekrany dźwiękochłonne
      • osielsko Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 12.01.08, 10:09
        z innego zrodla:
        miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,87204,4826123.html
    • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 11.01.08, 20:06
      To chyba najdłuższy wątek na Forum, a gdyby zsumować wszystkie
      wypowiedzi na temat S5 to rekord murowany.
      I ja kilkakrotnie zabierałem głos w sprawie - dzieląc się zdobywaną
      wiedzę i oczekiwaniami, nie będę się powtarzał.
      Pozdrawiając serdecznie wszystkich "aktywnych" i "biernych"
      Forumowiczów (za sprawą S5 i ja dołączyłem do "aktywnych"),
      doceniając różnorodność opinii, ocen, pogladów przedstawianych
      nieraz bardzo emocjonalnie na stronie, polecam maksymę La
      Rochefoucaulda "Spory nie trwałyby tak długo, gdyby brak słuszności
      był tylko po jednej stronie".
      • osielsko Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 12.01.08, 07:55
        Zauwaz, ze zdecydowana wiekszosc wypowiedzi to oceny wywazone i kulturalne, pomimo jednoznacznej wymowy za danym wariantem.

Wybudowanie tak strategiocznego obiektu w centrum wsi jakim bylaby S5, musi poruszyc emocjonalnie. To nie jest budynek, ktory mozna zburzyc. Zgoda na S5 w centrum Osielska, oznacza praktycznie bezterminowe wpisanie tej inwestycji w krajobraz a przede wszystkim w funkcjonowanie gminy.
        Stad bardzo zaangazowana dyskusja, ktora osobiscie niezmiernie cenie. Cenie rowniez z innego powodu: pomimo znieczulicy, jaka naklada na nas wspolczesna dynamika zycia, widac, ze sa tematy, ktore gdy dotykaja bardzo powaznych, publicznych spraw - nie sa obojetne i nie staramy sie stac z boku.

Zakoncze rowniez madrym, zydowskim przyslowiem: "lepiej powiedziec slowo przed, niz dwa po".

Pozdrawiam
    • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 14.01.08, 20:57
      Na stronie gazety pomorskiej jest link z wypowiedzią dyrektora
      generalnego GDDKiA
      Warto przeczytać. Mam nadzieję, że tej osobie nie będzie
      przypisywany brak kompetencji.
      Pozdrawiam

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080114/REGION/900232244
    • niem-czanin Re: Czy ktoś był na spotkani w sprawie S5-ki? 15.01.08, 17:41
      I jeszcze informacja z expresu. Ciekawe dane dotyczące planowanej
      intensywnosci ruchu, a także potwierdzenie niewielkiego
      prawdopodobieństwa budowy obwodnicy w przyszłości (jako 2 etapu)
      Pozdrowienia

www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=802&NrSection=1&NrArticle=89238
      &IdTag=85

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka