Dodaj do ulubionych

Podroz z dzieckiem polski czy kanadyjski paszport

04.07.07, 00:19
Wybieram sie z dzieckiem do Polski na pol roku.
Rozumiem, ze oprocz kanadyjskiego, potrzebny bedzie polski paszport dlatego,
ze jedziemy na dluzej niz 3 miesiace.
Czy ktos wie jaki jest czas oczekiwania na polski paszport?
Strona konsulatu nie jest przejrzysta. Czy mozna na przyklad poleciec na
kanadyjskim paszporcie i poprosic o wize? Jesli tak to ile cos takiego
kosztuje?
A jesli nie mozna na wize, czy dziecko moze poleciec na kanadyjskim
paszporcie a potem maz mi przesle kurierem polski paszport? Dokumenty zlozymy
oczywiscie wczesniej.
Bede wdzieczna za wszystkie informacje.
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 Re: Podroz z dzieckiem polski czy kanadyjski pas 04.07.07, 03:16

Skoro bedziesz w PL, to przeciez mozesz wyrobic sobie paszport tam.
      • sylwek07 Re: Podroz z dzieckiem polski czy kanadyjski pas 04.07.07, 10:32
        Tak jak pisze wiedzma ze szybciej,taniej i lepiej bedzie wyrobic paszport
        dziecku w Polsce i wtedy poczekasz z max 4 tygodnie na paszport...

jak masz rodzine,przyjaciol,znajomych w Polsce i skorzy sa do pomocy to zrobisz
        to szybko i bez problemu smilewazne aby teraz sie zapytali w urzedzie paszportowym
        co nalezy miec ze soba smile
        • checker2 Zle porady 04.07.07, 21:20
          Jesli wjedziesz do Polski na paszporcie kanadyjskim i zostaniesz dluzej jak 3
          miesiace przy wyjezdzie bedziesz musiala zaplacic kare za nielegalny pobyt w
          Polsce.
          Prezd uplywem 90 dni musisz poprosic o wydanie wizy zeby uniknac kar.

• ma.pi Re: Zle porady 04.07.07, 21:25
            checker2 napisała:

> Jesli wjedziesz do Polski na paszporcie kanadyjskim i zostaniesz dluzej jak 3
            > miesiace przy wyjezdzie bedziesz musiala zaplacic kare za nielegalny pobyt w
            > Polsce.
            > Prezd uplywem 90 dni musisz poprosic o wydanie wizy zeby uniknac kar.
            >
            >

Nalezaloby chyba postarac sie o paszport tymczasowy w ambasadzie. Trwa to
            krocej.

Najlepiej skontaktuj sie z ambasada i dowiedz o szczegoly.

Pozdr.
            >
            • mayya2 Re: Zle porady 04.07.07, 21:44
              dzisiaj przez pol dnia dzwonilam do Konsulatu ale oczywiscie nikt nie odbiera.
              Jutro stawie sie tam osobiscie.
          • wiedzma30 Re: Zle porady 04.07.07, 22:23
            A jak osoba kontrolujaca na granicy stwierdzi z jakim paszportem dana osoba
            przekraczala granice? Przeciez nie wbijaja zadnych pieczatek. No, chyba ze
            odnotowuja to w komputerze.
            • wiedzma30 Re: Zle porady 04.07.07, 22:24
              Upsss... ale jak wyrobi sobie paszport w PL, to logiczne ze z nim nie wjechala...
            • checker2 Re: Zle porady i oszustwa 05.07.07, 16:34
              Zauwaz, jak jezdzisz za granice, ze twoj kanadyjski paszport jest czesto
              przeciagany przez takie urzadzenie jak czytnik karty kredytowej albo wklada sie
              go maszynki co wyglada jak lampka.
              Po czyms takim dokladnie wiadomo kiedy i gdzie bylas.
              Przy przekraczaniu granicy w Polsce nie zdarzylo mi sie jeszcze nie dostac
              pieczatki w paszporcie.

No a poza tym to dlaczego oszukiwac kiedy mozna wszystko zrobic legalnie?
    • sylwek07 cos o paszportach 04.07.07, 22:49
      www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/31/
      bip.mswia.gov.pl/portal/bip/4/16/
      www.polishembassy.ca/news_details.asp?nid=367
      • estevez Re: cos o paszportach 05.07.07, 17:02
        "UWAGA: nie jest możliwe korzystanie z formularza wniosku paszportowego
        wydrukowanego ze strony internetowej."
        No po prostu rewelacja, zeby czasem nie bylo zbyt latwo. Mi sie bedzie konczyl
        paszport za kilka miesiecy. Wynika z tego, ze nawet po wniosek trzeba tam jechac
        samemu, bo znajac zycie te leszcze nie wysla go do mnie poczta ?
        • sylwek07 Re: cos o paszportach 05.07.07, 21:19
          Jak Ci go nie wysla to Ci go moge wyslac ..chyba ze sa inne wnioski o paszport
          jak sie starasz w Polsce.
          • estevez Re: cos o paszportach 05.07.07, 21:35
            dzieki Sylwek. Ja sie bede staral o nowy w Kanadzie. Nie wiem czy konsulaty
            wysylaja wnioski poczta ?
            • mayya2 estevez 05.07.07, 22:39

nie wysylaja. Trzeba sie zglosic osobiscie.
            • ma.pi Re: cos o paszportach 06.07.07, 14:05
              estevez napisał:

> dzieki Sylwek. Ja sie bede staral o nowy w Kanadzie. Nie wiem czy konsulaty
              > wysylaja wnioski poczta ?

Sprobuj w jakims polskim biurze podrozy, posrednicza w zalatwianiu formalnosci
              z konsulatem. Kiedys pamietam placilam za jakies posrednictwo $20. Pieniadze
              nie duze, a czas zaoszczedzony.

Pozdr.
              • sylwek07 Re: cos o paszportach 06.07.07, 14:38
                ma.pi moze wyjechac ale po za Unie Europejska inaczej jak wyjedzie do
                Niemiec,Czech to nadal bedzie obowiazywac ten czas tzn tych 90 dni .
    • sylwek07 Re: Podroz z dzieckiem polski czy kanadyjski pas 05.07.07, 11:53
      Nie da sie z terenu Polski wystapic o wize pobytowa jak dla Twojego dziecka

masz 2 wyjscia albo wystapic o paszport tymczasowy dla dziecka lub tez postarac
      sie o wize pobytowa .W Polsce mozesz wystapic dla dziecka o paszport ale tego
      sie dowiesz co jest potrzebne z tych linkow ktore Ci podalem smile
      • checker2 Re: Podroz z dzieckiem polski czy kanadyjski pas 05.07.07, 16:28
        Najwyrazniej nie masz pojecia o czym piszesz.
        W kazdym kraju mozna sie starac o przedluzenie wizy. Pewnie nie zdajesz sobie
        sprawy ze wjezdzajac bez wizy jednak ja otrzymujesz w pewnym sensie.

Nie mieszaj bo tylko kobieta nabawi sie klopotow przez ciebie.
        • mayya2 Po powrocie z konsulatu !!!!! 05.07.07, 20:04
          Pojechalam dzis rano do konsulatu. Oczywiscie nie ma gdzie zaparkowac. Samochod
          zostawilam w jednej z uliczek. Wzielam ze soba wozek, niech to sz..g, nie ma
          jak wejsc gdyz trzeba bylo z wozkiem pokonac schody. Dalam sobie rade. Winda
          zepsuta. Informacji nie ma; zeby wziac wniosek (bo sie skonczyly) i uzyskac
          informacje trzeba stac w okienku za wszystkimi ktorzy wyrabiaja paszporty wiec
          dluzylo sie niesamowicie.
          Dowiedzialam sie:
          Na paszport w Kanadzie czeka sie ok 3-4 miesiace.
          Musze zamowic akt urodzenia (tylko nie skrocony bo taki juz mam). Z tym
          dokumentem musze udac sie do konsulatu i oni musza najpierw zarejestrowac
          dziecko w Polsce. Kiedy dziecko jest juz zarejestrowane, wtedy moge starac sie
          o paszport.
          Powiedzialam Pani, ze nie moge tyle czekac bo skonczy mi sie urlop macierzynski
          a wczesniej nie moglam sie starac o paszport bo czekalam na akt urodzenia w
          Kanadzie. Pani powiedziala, ze paszport moge zatem wyrobic w Polsce. Jak juz
          bede tam, maz musi pojechac do konsulatu z aktem urodzenia i wypelnic
          formularz, ze zgadza sie by dziecku wystawiono polski paszport. Potem mi to
          wysyla do Polski. Ja natomiast rejestruje dziecko w USC i wtedy moge zlozyc
          wniosek. Dodam, ze po wniosek trzeba sie zglosic osobiscie i paszporty mozna
          wyrabiac tylko w miastach wojewodzkich. CZyli skoro bede w Polsce 50 km od
          miasta wojewodzkiego musze jechac po glupi wniosek.

Acha na koniec zapytalam sie czy zamiast tego calego zamieszania z polskim
          paszportem, moge starac sie o wize. Pani odpowiedziala, ze dzieciom wiz nie
          daja.

Czyli tak naprawde pulapka paszportowa sie jeszcze nie skonczyla......
          • checker2 Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 00:19
            Jaka znowu pulapka paszportowa? Co to co opisujesz ma cos wspolnego z jakas
            wyimaginowana pulapka?

I o jaka wize sie pytasz skoro do Polski nie obowiazuja wizy ? Jak wiec mozesz
            dostac wize? W Polsce musisz poprosic o przedluzenie i koniec.
            To ze dziecko musisz zarejestrowac to chyba normalne? Tak samo bedzie musial
            zrobic Kanadysjczyk ktoremu uroidzi sie dziecko poza Kanada.

A probowalas na przyklad zdobyc a raczej odnowic paszport kanadyjski spoza Kanady?
            Dopiero bys zobaczyla jaki z tym jest korowod albo nawet i pulapka paszportowa.
            Jesli nie to sprobuj.
          • ma.pi Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 14:03
            mayya2 napisała:

> Pojechalam dzis rano do konsulatu. Oczywiscie nie ma gdzie zaparkowac.
            Samochod
            >
            > zostawilam w jednej z uliczek. Wzielam ze soba wozek, niech to sz..g, nie ma
            > jak wejsc gdyz trzeba bylo z wozkiem pokonac schody. Dalam sobie rade. Winda
            > zepsuta. Informacji nie ma; zeby wziac wniosek (bo sie skonczyly) i uzyskac
            > informacje trzeba stac w okienku za wszystkimi ktorzy wyrabiaja paszporty
            wiec
            > dluzylo sie niesamowicie.
            > Dowiedzialam sie:
            > Na paszport w Kanadzie czeka sie ok 3-4 miesiace.
            > Musze zamowic akt urodzenia (tylko nie skrocony bo taki juz mam). Z tym
            > dokumentem musze udac sie do konsulatu i oni musza najpierw zarejestrowac
            > dziecko w Polsce. Kiedy dziecko jest juz zarejestrowane, wtedy moge starac
            sie
            > o paszport.
            > Powiedzialam Pani, ze nie moge tyle czekac bo skonczy mi sie urlop
            macierzynski
            >
            > a wczesniej nie moglam sie starac o paszport bo czekalam na akt urodzenia w
            > Kanadzie. Pani powiedziala, ze paszport moge zatem wyrobic w Polsce. Jak juz
            > bede tam, maz musi pojechac do konsulatu z aktem urodzenia i wypelnic
            > formularz, ze zgadza sie by dziecku wystawiono polski paszport. Potem mi to
            > wysyla do Polski. Ja natomiast rejestruje dziecko w USC i wtedy moge zlozyc
            > wniosek. Dodam, ze po wniosek trzeba sie zglosic osobiscie i paszporty mozna
            > wyrabiac tylko w miastach wojewodzkich. CZyli skoro bede w Polsce 50 km od
            > miasta wojewodzkiego musze jechac po glupi wniosek.
            >
            > Acha na koniec zapytalam sie czy zamiast tego calego zamieszania z polskim
            > paszportem, moge starac sie o wize. Pani odpowiedziala, ze dzieciom wiz nie
            > daja.
            >
            > Czyli tak naprawde pulapka paszportowa sie jeszcze nie skonczyla......

Mayya2, a pytalas sie o paszport tymczasowy, czy o normalny? Z tego co pamietam
            to do tymczasowego nie trzeba umiejscawiac metryki w Polsce, po to daja
            tymczasowy aby miec wlasnie czas na pozalatwianie tych wszystkich formalnosci.
            I jedna wazna rzecz, jak bedziesz umiejscawiac kanadyjski akt urodzenia w
            Polsce, to nie pozwol im zabrac Twojego orginalu, nie maja prawa Ci go zabrac,
            chociaz pewnie beda chcieli.
            I tutaj jak bedziesz brala ten dlugi odpis to popros o expresowe wydanie, placi
            sie wiecej, ale trwa duzo krocej.
            Zadzwon moze do jakiegos polskiego biura podrozy, oni tez sie tym zajmuja
            (posrednicza w zalatwianiu polskiego paszportu) i sie wypytaj.

A gdzie bedziesz w Polsce? Jak gdzies blisko granicy, to mozesz jechac na
            kanadyjskim, jak sie bedzie zblizac 90 dni Twojego pobytu wybierz sie na
            jednodniowa wycieczke i wroc, i od nowa Ci sie bedzie liczyc 90 dni :o).
            Stary trick na granicy kanadyjsko-amerykanskiej :o)

A moze ktos wie co tak naprawde moga jej zrobic jak zostanie dluzej? Czy tylko
            nieprzyjemna rozmowa na lotnisku i zaplacenie kary, i ile ta kara moze wynosic?

Pozdr.
            • sylwek07 Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 14:42
              Widzialem taki przypadek na Okeciu i po pouczeniu ta osobe przepuscili bo ta
              Pani przyjechala na paszporcie Amerykanskim i byla dluzej niz te 90
              dni,tlumaczyla sie tym ze zabiera ze soba Pana (milosc swoja) smile

mozna to pytanie zadac strazy granicznej :

www.sg.gov.pl/
              • checker2 Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 15:44
                Pracujesz na Okeciu czy jak?
                • sylwek07 Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 16:12
                  Nie pracuje na Okeciu a kiedy to widzialem to odprowadzalem znajoma do
                  samolotu .Nie mowie ze zawsze tak sie konczy
                  Masz racje ze najlepiej to zrobic legalnie i zgodnie z prawem.
                  • checker2 Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 16:41
                    Co ty krecisz? Jak odprowadzales to jakim cudem byles przy odprawie?
                    • ma.pi Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 17:49
                      checker2 napisała:

> Co ty krecisz? Jak odprowadzales to jakim cudem byles przy odprawie?

Normalnie, na kazdym lotnisku mozna podejsc z osoba ktroa leci do stoiska,
                      gdzie nadaje sie bagaz, a ze te stoiska sa jedno obok drugiego to slychac o
                      czym rozmawiaja obok.

Pozdr.
                      • checker2 Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 22:41
                        Tam gdzie sie oddaje bagaz nie ma nic wspolnego z odprawa przez SG do ktorej
                        podchodza tylko ludzie z biletami.
            • checker2 Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 15:43
              Od tego polskiego cwaniactwa wlasnie uciekalem ale z przerazeniem stwierdzam ze
              emigracji niewiele zmienia.
              Ja nie rozumiem o co chodzi, dlaczego nie mozna legalnie? Skad te wszystkie
              podpowiedzi jak obejsc prawo.
              Ludzie przeciez tak nie mozna. Badzcie uczciwi!
              • ma.pi Re: Po powrocie z konsulatu !!!!! 06.07.07, 17:50
                checker2 napisała:

> Od tego polskiego cwaniactwa wlasnie uciekalem ale z przerazeniem stwierdzam
                ze
                > emigracji niewiele zmienia.
                > Ja nie rozumiem o co chodzi, dlaczego nie mozna legalnie? Skad te wszystkie
                > podpowiedzi jak obejsc prawo.
                > Ludzie przeciez tak nie mozna. Badzcie uczciwi!

Czy wyjechanie z kraju i wjechanie spowrotem po jednym dniu jest dzialaniem
                nielegalnym?

Pozdr.
                • chevreuse wlasnie to jest sposob i jest legalny 18.07.07, 04:40
                  corka spedzila z mezem Amerykaninem 5 miesiecy w Polsce i przed uplywem 3
                  miesiecy pojechali na kilka dni do Pragi. jest to legalne, dzwonilam do konsula
                  pytajac sie o to.
                  Moze z malym dzieckiem jest trudniej wyjechac i wrocic, jednak w ten sposob
                  pozbywa sie czlowiek wielu niedogodnosci. Wystarczy zarejestrowac malucha w
                  Polsce i majac polska metryke urodzenia, zrobic paszport w Kanadzie.
                  • checker2 Niestety ale nie 18.07.07, 05:52
                    Jest to jak najbardziej nielegalne w swietle polskiego prawa:

USTAWA z dnia 13 czerwca 2003 roku O CUDZOZIEMCACH (Dz. U. Nr 128, poz. 1175)

Art. 31.

1. Wizę pobytową wydaje się jako wizę krótkoterminową lub długoterminową.
                    2. Wiza pobytowa uprawnia do wjazdu i nieprzerwanego pobytu na terytorium
                    Rzeczypospolitej Polskiej lub kilku pobytów następujących po sobie, trwających
                    przez okres nieprzekraczający łącznie:

1. 3 miesięcy w okresie 6 miesięcy liczonych od dnia pierwszego wjazdu, w
                    przypadku wizy krótkoterminowej;
                    2. roku w okresie ważności wizy, w przypadku wizy długoterminowej.
                    • chevreuse Re: Niestety ale nie 18.07.07, 10:28
                      wiesz, Amerykanie nie potrzebuja wiz, wjezdzaja na 3 miesiace i gdy wyjada po
                      trzech miesiacach i wroca spowrotem liczy sie jako nowy wjazd. Jestem tego
                      pewna.
                      Wlasciwie to nawet nie wiem, czy Kanadyjczycy sa zwolnieni z wiz.
                      • sylwek07 Re: Niestety ale nie 18.07.07, 10:32
                        chevreuse Kanadyjczycy moga wjechac na teren Polski bez posiadania wiz od 1
                        maja 2004 .
        • sylwek07 Re: Podroz z dzieckiem polski czy kanadyjski pas 05.07.07, 20:23
          checker2 Polsce mozna sie postarac o papiery przedluzajacy pobyt a ze dziecko
          ma obywatelstwo Polskie to podanie zostanie odrzucone,tak mi powiedzieli w
          urzedzie dla cudzoziomcow.Kazdy urzad Wojewodzki ma taka komorke i tam mozna
          dostac informacje na ten temat.

Co innego jesli ktos nie ma obywatelstwa Polskiego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka