nadziejana2009 14.01.09, 04:23 Czy ktos zalatwial staly pobyt w Kanadzie mieszkajac w USA przez Warszawe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 15.01.09, 00:34 Ja robilem przez Detroit; to ciekawe co piszecie o Szewczyku - czyzby w jakis sposob noga mu sie podwijala. Ja go znalem jako balaganiarza ale nie oszusta, a juz zupelnie nie wiem jak mozna zbankrutowac prowadzac dzialalnosc tego typu. Przeciez jego koszty to tylko ta nora na Belmont, tel itp. - a tam w dalszym ciagu rzesza niepisatych i nieczytatych. Czemu nie probujesz Nadziejo wypelnic aplikacji sama? To naprawde trudne nie jest. Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 20.04.09, 21:12 nadziejana2009 napisała: hejka czy cos zorientowalas sie o ten wyjazd, ja mam ta sama sytuacje, ostatnio zastanowil mnie wymog zeby dostarczyc ksero visy w kraju w ktorym obecnie rezydujesz. a jak oni na to patrza jesli moja visa dawno skonczyla waznosc, z drugiej strony slyszalam ze duzo osob wyjechalo z usa do kanady bedac w podobnej do mojej sytuacji, prosze o rade, dzieki > Czy ktos zalatwial staly pobyt w Kanadzie mieszkajac w USA przez > Warszawe? > Odpowiedz Link
sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 21.04.09, 02:36 Mozna starac sie o wyjazd z kraju w ktorym sie przezywa [w tym przypadku USA] pod warunkiem, ze mieszkalo sie w nim min. 1 rok legalnie. Tym samym trzeba miec przynajmniej 2 kwitki I-94 [badz inne] opiewajace lacznie na 12 miesiecy. Jesli sie nie ma, mozna zlozyc papiery do Buffalo ale zostana przeslane do Warszawy i tam tez sprawa bedzie prowadzona z ewentualnym interview wlacznie. Powodzenia. Odpowiedz Link
andrew-01 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 21.04.09, 03:20 chicek napisała: > ostatnio zastanowil mnie wymog zeby dostarczyc ksero visy w kraju > w ktorym obecnie rezydujesz. a jak oni na to patrza jesli moja > visa dawno skonczyla waznosc, z drugiej strony slyszalam ze duzo > osob wyjechalo z usa do kanady bedac w podobnej do mojej sytuacji _________________________________ Dobrze slyszales , wszystkich magikow od "dobrych" rad i krecenia lodow ( konsultantow ) wyslij na szczaw . Wypelnij aplikacje , dolacz potrzebne dokumenty i wyslij do Buffalo , gdy dokumenty beda OK za jakis czas bedziesz w Kanadzie . Legalnosc pobytu oznacza czy wjechales do Stanow z wiza czy przeszedles przez granice , jezeli od przyjazdu ( mimo ze wiza sie Tobie skonczyla ) minelo 12 miesiecy spelniasz warunek pobytu . Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 30.04.09, 06:24 Hejka Przegladalam te wymogi na skilled worker do kanady na stronie dept imigracyjnego i wyglada na to ze ja nie moge skladac do buffalo jesli nie mialam legalnego pobytu w usa przez okres 12 miesiecy, ja mialam wbita vise na 6 miesiecy i tyle, uplynela jej waznosc cale lata temudlatego nie bardzo rozumiem cala idea tego wymogu, czym rozni sie osoba majac legalny pobyt pzez 6 mieisecy od tej ktora miala przedluzona vise do roku z pkt widzenia ambasady kanadyjskiej, jest to dla mnie dosc nie jasne, ale wyglada mi ze nie moge isc prezz buffalo, prosze o rade jesli zalatwiales ta droga, dzieki Odpowiedz Link
andrew-01 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 30.04.09, 07:55 Chicku Zle zrozumialas , wymog legalnosci pobytu to sposob w jaki znalazlas sie w Ameryce , jezeli przyjechalas na podstawie wizy to znalazlas sie legalnie , jezeli mieszkasz tam powyzej 12 miesiecy to mozesz skladac w Buffalo aplikacje BO JESTES LEGALNIE , fotokopia wizy ktora musisz dolaczyc jest tego dowodem : www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/guides/E37048.pdf Powodzenia . Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 30.04.09, 07:58 Jesli nie byles w USA przez rok legalnie, twoja sprawe bedzie rozpatrywac Warszawa. Jest to plus o tyle ze procesowanie w Warszawie jest dosc szybkie a minus to niestety ewentualne interview, na ktore musisz zglosic sie w Warszawie. Jesli jednak starannie przygotujesz wszystkie dokumenty, tak zeby ambasada nie miala watpliwosci, ze spelniasz ich warunki, interview nie bedzie konieczne. powodzenia! Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 04.05.09, 20:06 Hejka Dzieki za info, tam mi sie wydawalo, ja mieszkam w chicago jestes juz w kanadzie? Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 04.05.09, 21:17 Jesli nic nie stanie nam na przeszkodzie to wylatujemy pod koniec czerwca Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 13.05.09, 22:22 powodzenia, i gratulacje!!!przed nami jeszcze dluga droga ale mam nadzieje ze warto to przejsc by w koncu tam osiasc Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 14.05.09, 23:00 Dzieki Wlasnie dzisiaj odebralismy nasze wizy Wam tez zycze powodzenia! Zlozyliscie juz aplikacje? Odpowiedz Link
krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 15.05.09, 00:08 Gratulacje!!! A ile czasu trwal wasz proces??? pozdrawiam Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 15.05.09, 21:34 Dziekuje Caly proces trwal prawie rok ale tylko dlatego, ze po wyslaniu aplikacji okolo 5 miesiecy czekalismy na instrukcje w zwiazku z wprowadzaniem nowych zasad a pozniej zwlekalismy nieco z wyslaniem kompletu dokumentow i badan. Reakcja ze strony ambasady za kazdym razem byla bardzo szybka. Mysle, ze gdyby nie ta reforma imigracyjna oraz nasza opieszalosc zamknelibysmy sprawe w 6 miesiecy. Na jakim etapie jest Twoja sprawa? Pozdrawiam Odpowiedz Link
krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 16.05.09, 01:28 jestem na etapie zbierania dokumentow dostalem list z odpowiedzia z kanady ze przekazuja sprawe do wawy i mam 120 dni na przeslanie dokumentow.... i potrwa to jeszce pewnie z miesiac lub dwa i juz powinno byc wszystko gotowe... A jak juz wyslaliscie dokumenty do ambasady w wawie to ile czasu mniej wiecej czekaliscie na ich reakcje i jakie byly nastepne kroki??? pozdrawiam ps.w jakie rejony sie wybieracie w kanadzie??? Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 16.05.09, 08:55 Po wyslaniu kompletu dokumentow do ambasady dostalismy dosc szybko formularze do badan medycznych. Po miesiacu od zrobienia badan dostalismy informacje o przyznaniu wiz wraz z prosba o dostarczenie paszportow do ambasady. Obylo sie bez interview. Pod koniec czerwca ladujemy w Toronto. Zycze szybkiego i bezproblemowego procesu Odpowiedz Link
krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 01:14 Mam nadzieje ze sie obejdzie bez problemow, wystarczy juz tego latania za wszystkimi dokumentami , a jeszcze mam male pytanie czy podchodziliscie do egzaminu z jezyka???? jak zrozumialem ze nie jest to wymagane ale jest "strongly recomended"...ale liczy sie to do punktacji w skilled worker wiec jak punktuja gdy sie nie ma egzaminu??? pozdrawiam Odpowiedz Link
sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 03:23 Pare lat temu - kiedy nie bylo jeszcze strongly recommended i nie mialo sie certyfikatu z IELTS "umiejetnosci" jezykowe byly sprawdzane podczas interview - tzn. urzednik na podstawie rozmowy decydowal jaki posiada sie poziom angielskiego. Nie wiem czy przekladalo sie to na konkretne pkt czy nie, bo kobieta z ktora mialem rozmowe powiedziala mi tylko congratulation na koniec. Znajomego podczas interview odeslano na test, innego z kolei nie zaproszono na interview bo mial za slaby wynik z testu. Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 06:46 Tak, dolaczylismy wyniki z IELTS. Jest bardzo prawdopodobne, ze beda chcieli za pomoca IELTS zweryfikowac poziom angielskiego i poprosza o podejscie do egzaminu. Moim zdaniem lepiej od razu przeslac im wyniki wraz z kompletem dokumentow - oszczedzasz czas. Chyba, ze masz inne "mocne" dowody na znajomosc angielskiego. Odpowiedz Link
krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 09:29 dzieki za podpowiedzi.... egzamin z jezyka zdaje pod koniec maja i wyniki powinny byc kolo polowy czerwca i wlasnie to jeszcze musze doslac do ambasady..... a jak tam na IELTS wymeczyli was ostro czy test byl w miare ok.??? Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 22:54 Moj maz zdawal IELTS, bo on aplikowal o PR. Jego zdaniem IELTS mierzy dwie rzeczy: umiejetnosc poslugiwania sie j.angielskim oraz umiejetnosc zdawania IELTS Trzeba skoncentrowac sie na specyfice danego zadania. Maz zdal b.dobrze wiec chyba bardzo trudno nie bylo . Jesli bedziesz zdawal IELTS to mam troche materialow instruktazowych, moge Ci przeslac mailem. Odpowiedz Link
krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 00:46 hej!!!bede bardzo wdzieczny jakbys mogla przeslac te materialy do IELTS zawsze sie przyda cos nowego... egzamin juz niedlugo ale bedzie jeszcze czas to przestudiowac moj mail to plocicak@poczta.onet.pl dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 10:50 Wyslalam wszystko co mialam, moze cos sie przyda. Powodzenia na egzaminie! Odpowiedz Link
bumka_01 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.06.09, 00:13 hej blue_lily. Mozesz mi powiedziec w jaki sposob Cie poinformowano o przyznanej wizie?? Byl to list, email czy telefon?? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.06.09, 21:31 W moim przypadku akurat wyslali fax Odpowiedz Link
majcka1977 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 07.01.10, 23:23 No wlasnie! Zastanawia mnie dlugosc zalatwiania sprawy. My idziemy wg nowych zasad i czekamy juz 10 miesiecy na odpowiedz z Konsulatu. Dostalismy tylko potwierdzenie przyjecia dokumentow i wstepna akceptacie. Na stronie co tydzien sprawdzam moj status i ciagle jest napisane ze sprawa jest w toku! Jak to jest u Was?? Odpowiedz Link
krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 07.01.10, 23:51 majcka1977 napisała: > No wlasnie! Zastanawia mnie dlugosc zalatwiania sprawy. My idziemy wg nowych > zasad i czekamy juz 10 miesiecy na odpowiedz z Konsulatu. Dostalismy tylko > potwierdzenie przyjecia dokumentow i wstepna akceptacie. Na stronie co tydzien > sprawdzam moj status i ciagle jest napisane ze sprawa jest w toku! Jak to jest > u > Was?? hej! staracie sie przez Warszawe??? ja dostawalem zawsze odpowiedz max. po miesiacu.... zawsze mozecie napisac maila i zapytac... moze poczta cos zgubila itp... na maila otrzymywalem odpowiedz na nastepny dzien powodzenia Odpowiedz Link
majcka1977 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 08.01.10, 01:01 > hej! > staracie sie przez Warszawe??? > ja dostawalem zawsze odpowiedz max. po miesiacu.... zawsze mozecie napisac > maila i zapytac... moze poczta cos zgubila itp... > na maila otrzymywalem odpowiedz na nastepny dzien > powodzenia Nie. Staramy sie przez Bufflo. Nie sadze, zeby jakis list nie doszedl, bo byloby napisane na stronie, ze taki list wyslali. A jak wysylales maila to o co pytales? I co Ci odpisywali?? Dzieki za opdowiedz. Odpowiedz Link
krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 08.01.10, 01:21 > > Nie. Staramy sie przez Bufflo. Nie sadze, zeby jakis list nie doszedl, bo bylob > y napisane na stronie, ze taki list wyslali. A jak wysylales maila to o co pyta > les? I co Ci odpisywali?? > Dzieki za opdowiedz. hej, ja zazwyczaj mialem pytania bardziej dotyczace dokumentow, chyba raz napisalem zeby sie upewnic czy wszystko doszlo i otrzymalem odpowiedz, ze wszytsko gra i trzeba czekac.... a pozatym z tego co wiem po doswiadczeniach znajomych z usa to trzeba czekac dluzej powodzenia jeszcze raz moze z nowym rokiem jakies nowe wiesci beda Odpowiedz Link
majcka1977 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 08.01.10, 01:38 Dzieki! I oczywiscie Tobie zycze pozytywnego zakonczenia sprawy! Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 22:54 blue_lily napisała: > Dzieki Wlasnie dzisiaj odebralismy nasze wizy > Wam tez zycze powodzenia! Zlozyliscie juz aplikacje? hejka my na razie mamy komplet paierow gotowy do tlumaczenia, i szukamy pracodawcy by miec ten arrangement employment egzamin z angielskiego ustawilam na 26 czerwca, ja staram sie w bookkeeper a moj maz jako geodeta ale ciezko znalezc kogos kto by nam podpisal ten papier, staramy sie przez znajomych ale to tez trwa, nei staram sie zrazac bo na prawde chce tam wyjechac, zycze Wam wszystkigo dobrego i mnostwo powodzenia i dzieki za rady, pozdrawiam Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 23:27 Zycze Wam powodzenia! My rok temu bylismy w podobnej sytuacji i dopiero zaczynalismy caly proces. Daj znac o postepach w Waszej sprawie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 04:07 dzieki bede w kontakcie, trzymajcie sie i duzo sukcesow na nowej ziemi, pozdrawiam wyglada na to ze bardzo szybko dostaliscie te papierki, moge zapytac na jaki zawod staraliscie sie? ja chce na bookkeeper a maz ma geodezje i lata praktyki w tym zawodzie tutaj w stanach ale ciezko znalezc jakos oferte dla niego a i dl amnie to nie latwa sparawa,ale staram sie nie poddawac Odpowiedz Link
sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 04:26 Czlowiek ktorego kiedys znalem [kilka lat pracy w Chicago jako geodeta] od razu po przyjezdzie tutaj mial 3 propozycje pracy. Niestety nie mam z nim juz kontaktu ale wiem ze pracuje w: www.krcmar.ca/ Sprobujcie uderzyc tam. Wiem, ze ostatnio i u nich odrobine zelzalo - ale dotychczas byl zadowolony z warunkow. Powodzenia Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 20:54 Sunee, Slicznie dziekuje za info, to forum jest rewela, wielkie wielkie dzieki, moze akurat, trzymaj kciuki, do uslyszenia Odpowiedz Link
sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 21.05.09, 04:01 Dodam jeszcze, ze zanim spowolnilo ostatnio - on caly czas powtarzal ze maja glod geodetow i zatrudniaja kazdego kto kiedykolwiek chocby trzymal instrument - wiec mysle, ze smialo mozecie probowac. Nawet jesli nie beda chcieli wystawic Wam oferty pracy - to moze sie przydac kontakt jak juz bedziecie na miejscu [Toronto oczywiscie]. Powodzenia. Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 21.05.09, 15:53 Hejka Moj maz dzownil tam wczoraj,ale niestety nikogo teraz nie przyjmuja, ale dzieki za info, bedziemy szukac dalej,powodzenie dla Ciebie Odpowiedz Link
sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.05.09, 01:06 ok masz nastepne firmy: www.GTAsurveying.ca, Rabideau&Czerwinski tel. 416 2522511 e-mail tom@rcols.com, Chris Beresniewicz 416 2311174 e-mail info@avantisurveying.com - to sa firmy z polskiego przewodnika handlowego ale mozesz tez wpisac w google haslo i powinniscie znalezc sporo firm; jesli uda mi sie spotkac mojego ex- znajomego wypytam go jak sytuacje w Krezcmar ale pewnie w kazdej tego typu firmie - wesolo teraz nie jest, choc chyba zaczyna sie cos ozywiac; powodzenia Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.05.09, 11:37 Papiery skladalismy w kategorii Restaurant and Food Service Managers bez arranged employment. Sprawe zamknelismy w rok. Gdyby nie kilka miesiecy przestoju i oczekiwania na dalsze instrukcje (ze wzgledu na reforme) i nasza opieszalosc w wysylaniu dokumentow i badan do ambasady wizy otrzymalibysmy znacznie wczesniej. Zycze Wam powodzenia w szukaniu oferty pracy! Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.05.09, 17:07 tak wczesniej bylo latwiej bo i lista byla znacznie wieksza a w tej chwili jest tylko 30 zawodow bodajze na tej liscie i nie jest latwo uudowodnic ze na ktorys sie kwalifikujesz, wiec cong, dzieki za info, mam nadzieje ze cos znajdziemy pozdrawiam Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.05.09, 19:24 My bylismy procesowani juz wedlug nowych zasad, kiedy zaczela obowiazywac nowa lista z 38 zawodami. Faktycznie trudniej sie zalapac ale procesuja znacznie szybciej. Podejrzewam, ze ta lista nie jest stala i bedzie sie zmieniac wraz ze zmieniajacym sie zapotrzebowaniem na danych specjalistow w Kanadzie. Pozdrawiam i po raz kolejny zycze powodzenia Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 26.05.09, 19:51 dzieki i powodzenia dla Was, daj znac jak jest jak juz wyladujesz w Kanada Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 27.05.09, 20:13 Hejka Blue Lioly, jeszcze jedno pytanie: pomyslalam czy nie sprobowac podobnie jak Wy bez arrangement employment, jak miala sie Twoja punktacja jesli moge wiedziec? u mnie o ile mi pojdzie jezyk na moderate, bedzie jakies 68 punktow, oczywiscie przy zalozeniu ze mi uznaja ten maks na nauke, czyli 17 lat, ale ja nie mam podyplomowych studiow tylko magistra wiec sama nie wiem, co myslisz? myslalam by starac sie w accounting, blue_lily napisała: > Papiery skladalismy w kategorii Restaurant and Food Service Managers > bez arranged employment. Sprawe zamknelismy w rok. Gdyby nie kilka > miesiecy przestoju i oczekiwania na dalsze instrukcje (ze wzgledu na > reforme) i nasza opieszalosc w wysylaniu dokumentow i badan do > ambasady wizy otrzymalibysmy znacznie wczesniej. Zycze Wam powodzenia > w szukaniu oferty pracy! Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 27.05.09, 20:47 Jesli tylko miescisz sie w tej kategorii zawodowej to pewnie, ze skladaj bez arranged employment. Moj maz mial 77 punktow. Ma skonczone studia magisterskie 5-letnie wiec w sumie 17 lat nauki i dostal za to max punktow. Jesli od kilku lat mieszkasz w USA i poslugujesz sie angielskim, to moim zdaniem zdasz lepiej niz moderate. Mam kilka materialow jak sie przygotowac do egzaminu, zeby zdac jak najlepiej, jak chcesz to podaj email i ci przesle. Moim zdaniem to znacznie lepsze wyjscie niz szukac oferty pracy, bo to wcale nie jest latwe i do tego czasochlonne. Jesli tylko masz 67 pkt i lapiesz sie na ten accounting to skladaj aplikacje. Powodzenia! Odpowiedz Link
chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 27.05.09, 21:39 hejka Blue Lily moj email martac1116@gmail.com dzieki sliczne za rady,moglabys mi to wyslac dzisiaj? Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 27.05.09, 22:15 wyslalam daj znac jaka decyzje podjelas i powodzenia na tescie! Odpowiedz Link
kuznia.1 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 06.01.10, 06:50 Witaj. Nie wiem, czy przyjdzie do Ciebie powiadomienie o tej wiadomosci, ale chce sprobowac napisac do Ciebie. Przegladnelam Twoje posty na forum i wnioskuje, ze duzo wiesz i masz pozytywne podejscie Czy bylabys tak dobra i dala kilka wskazowek, bo chyba jestes juz w Kanadzie jakas chwilke. Ja z mezem jestesmy na etapie skladania aplikacji do Warszawy a mieszkamy w USA. Aplikujemy przez meza z zaaranzowana praca na miejscu i potwierdzona. Dostalismy wstepne potwierdzenie sprawy. Teraz musimy jeszcze zalatwic jeden dokument i wyslac cala aplikacje przez Warszawe. Mam wszytskie dokumenty prawidlowe, taxy, czeki, zdany egzamin ELTS na 10 punktow. Zastanawiamy sie, jak dlugo od otrzymania naszej aplikacji bedziemy musieli czekac na zlecenie zrobienia badan lekarskich. Ktos mowil nam, ze przez Warszawe sprawa trwa 6 miesiecy?! Ciekawa jestem czy w praktyce trwa to krocej? no i rozwazamy sytuacje, jak sie zorganizowac jesli bedziemy musieli jechac do Polski na interview? Mamy tu troszke mebli i rzeczy, ktorych nie chcielibysmy sie pozbywac. Ktos pisal, ze mozna je zostawic znajomym i moga je przewiezc lub przeslac? jesli bedziemy mieli zrobione listy rzeczy z wycenieniem, czy faktycznie nie bedzie problemu z wwiezieniem ich bez cla, nawet jesli do granicy dowiozl by te rzeczy ktos znajomy? i kolejna sprawa. Niektorzy mawiaja, ze jesli jest sie tu nielegalnie to lepiej wjechcac do Kanady z POlski aby uniknac konfrontacji z american immigration? No i czy jesli dostaniemy ten pobyt staly, czy ja jelsi do konca bede tu legalnie bede mogla bez problemu przyjechac do USA w odwiedziny w jakims krtokim czasie po wyjezdzie?Sorry za tyle pytan, ale ogarniac mnie zaczyna stres zwiazany z cala ta sytuacja i nie wiem , jak planowac przyszlemiesiace, czy zaczac juz wszytsko sprzedawac i zwijac sie przygotowujac do wylotu do Polski czy cierpliwie czekac na rezultaty i wtedy podejmowac radykalne kroki? Z gory dziekuje za pomoc. pozdrawiam Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 09.01.10, 03:59 Hej, Nie wiem czy to pytanie kierowalas do mnie ale postaram sie odpowiedziec Nasz proces zamknal sie w rok (wliczajac oczekiwanie na wprowadzenie nowych zasad). Jestem przekonana, ze 6 miesiecy to realny termin zeby przeprowadzic cala sprawe. W przypadku posiadania oferty pracy w Kanadzie, caly proces prawdopodobnie moze trwac jeszcze krocej. Jesli wasze dokumenty sa kompletne i starannie przygotowane jest bardzo duza szansa, ze nie bedziecie musieli stawic sie na interview w Warszawie. Nie orientuje sie jak mozna zorganizowac przesylke mienia jesli jednak bylibyscie zmuszeni wyjechac z USA i nie wiem jak wyglada odprawa na przjsciu USA-Kanada (mnostwo osob wjezdza do Kanady po nielegalnym pobycie w USA, wiec chyba nie jest tak zle). Jesli do konca swojego pobytu w USA bedziesz legalnie, to mysle, ze bez problemu mozesz wjechac tam z Kanady jesli masz wazna wize amerykanska. Na waszym miejscu zdecydowanie czekalabym z podjeciem radykalnych dzialan dopoki wizy nie beda pewne. Powodzenia! Odpowiedz Link
sylwek07 majcka1977 10.01.10, 17:36 blue_lily Oni moga i czekac z podjeciem decyzji ale jak Im przyjdzie jechac do Warszawy na rozmowe to wtedy musza cos postanowic o mieniu mozna poczytac na forum,,chyba z rok temu ktos pisal jak kto bylo tylko ze jest jedno ale ze ta osoba jechala z USA do Kanady a nie jak Oni chca zrobic,,mozna napisac do urzedu celnego w Kanadzie i zapytac sie jak to mozna zrobic... Co do pobytu to masz racje ze wiele osob wyjezdza z USA do Kanady a te osoby byly nielegalnie ale wtedy jak sa w systemie to wedle prawa : do 6 miesiecy do 1 roku pobytu nielegalnego ma sie zakaz wjazdu na teren USA przez okres 3 lat jak sie bylo powyzej 1 roku to ma sie zakaz na 10 lat Sa osoby ze ryzykuja i leca-staraja sie o wize jak byly nielegalnie ale moga zostac wychwycone w Ambasadzie lub tez na granicy ze majac zakaz wjazdu chca jechac do USA. o czym nalezy tez pamietac: polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/consular.html Odpowiedz Link
blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 30.04.09, 08:11 W jakim miescie w USA mieszkasz? Moge podac ci telefoniczny namiar na kogos z NY, kto prawdopodobnie udzieli ci fachowej odpowiedzi na twoje pytanie. Odpowiedz Link