Dodaj do ulubionych

Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszawe???

14.01.09, 04:23
Czy ktos zalatwial staly pobyt w Kanadzie mieszkajac w USA przez
Warszawe?
Obserwuj wątek
    • sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 15.01.09, 00:34
      Ja robilem przez Detroitsmile; to ciekawe co piszecie o Szewczyku -
      czyzby w jakis sposob noga mu sie podwijala. Ja go znalem jako
      balaganiarza ale nie oszusta, a juz zupelnie nie wiem jak mozna
      zbankrutowac prowadzac dzialalnosc tego typu. Przeciez jego koszty
      to tylko ta nora na Belmont, tel itp. - a tam w dalszym ciagu rzesza
      niepisatych i nieczytatychsmile.
      Czemu nie probujesz Nadziejo wypelnic aplikacji sama? To naprawde
      trudne nie jest.
    • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 20.04.09, 21:12
      nadziejana2009 napisała:
      hejka
      czy cos zorientowalas sie o ten wyjazd, ja mam ta sama sytuacje, ostatnio
      zastanowil mnie wymog zeby dostarczyc ksero visy w kraju w ktorym obecnie
      rezydujesz. a jak oni na to patrza jesli moja visa dawno skonczyla waznosc, z
      drugiej strony slyszalam ze duzo osob wyjechalo z usa do kanady bedac w podobnej
      do mojej sytuacji, prosze o rade, dzieki

> Czy ktos zalatwial staly pobyt w Kanadzie mieszkajac w USA przez
      > Warszawe?
      >
      • sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 21.04.09, 02:36
        Mozna starac sie o wyjazd z kraju w ktorym sie przezywa [w tym
        przypadku USA] pod warunkiem, ze mieszkalo sie w nim min. 1 rok
        legalnie. Tym samym trzeba miec przynajmniej 2 kwitki I-94 [badz
        inne] opiewajace lacznie na 12 miesiecy. Jesli sie nie ma, mozna
        zlozyc papiery do Buffalo ale zostana przeslane do Warszawy i tam
        tez sprawa bedzie prowadzona z ewentualnym interview wlacznie.
        Powodzenia.
        • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 30.04.09, 06:28
          dzieki,
      • andrew-01 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 21.04.09, 03:20
        chicek napisała:

> ostatnio zastanowil mnie wymog zeby dostarczyc ksero visy w kraju
        > w ktorym obecnie rezydujesz. a jak oni na to patrza jesli moja
        > visa dawno skonczyla waznosc, z drugiej strony slyszalam ze duzo
        > osob wyjechalo z usa do kanady bedac w podobnej do mojej sytuacji

Dobrze slyszales , wszystkich magikow od "dobrych" rad i krecenia lodow ( konsultantow ) wyslij na szczaw . Wypelnij aplikacje , dolacz potrzebne dokumenty i wyslij do Buffalo , gdy dokumenty beda OK za jakis czas bedziesz w Kanadzie .
        Legalnosc pobytu oznacza czy wjechales do Stanow z wiza czy przeszedles przez granice , jezeli od przyjazdu ( mimo ze wiza sie Tobie skonczyla ) minelo 12 miesiecy spelniasz warunek pobytu .
        • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 30.04.09, 06:24
          Hejka

Przegladalam te wymogi na skilled worker do kanady na stronie dept imigracyjnego
          i wyglada na to ze ja nie moge skladac do buffalo jesli nie mialam legalnego
          pobytu w usa przez okres 12 miesiecy, ja mialam wbita vise na 6 miesiecy i tyle,
          uplynela jej waznosc cale lata temudlatego nie bardzo rozumiem cala idea tego
          wymogu, czym rozni sie osoba majac legalny pobyt pzez 6 mieisecy od tej ktora
          miala przedluzona vise do roku z pkt widzenia ambasady kanadyjskiej, jest to dla
          mnie dosc nie jasne, ale wyglada mi ze nie moge isc prezz buffalo, prosze o rade
          jesli zalatwiales ta droga, dzieki
          • andrew-01 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 30.04.09, 07:55
            Chicku smile

Zle zrozumialas , wymog legalnosci pobytu to sposob w jaki znalazlas sie w Ameryce , jezeli przyjechalas na podstawie wizy to znalazlas sie legalnie , jezeli mieszkasz tam powyzej 12 miesiecy to mozesz skladac w Buffalo aplikacje BO JESTES LEGALNIE , fotokopia wizy ktora musisz dolaczyc jest tego dowodem :

www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/guides/E37048.pdf

Powodzenia .
          • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 30.04.09, 07:58
            Jesli nie byles w USA przez rok legalnie, twoja sprawe bedzie
            rozpatrywac Warszawa. Jest to plus o tyle ze procesowanie w Warszawie
            jest dosc szybkie a minus to niestety ewentualne interview, na ktore
            musisz zglosic sie w Warszawie. Jesli jednak starannie przygotujesz
            wszystkie dokumenty, tak zeby ambasada nie miala watpliwosci, ze
            spelniasz ich warunki, interview nie bedzie konieczne. powodzenia!
            • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 04.05.09, 20:06
              Hejka

Dzieki za info, tam mi sie wydawalo, ja mieszkam w chicago
              jestes juz w kanadzie?
              • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 04.05.09, 21:17
                Jesli nic nie stanie nam na przeszkodzie to wylatujemy pod koniec
                czerwca smile
                • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 13.05.09, 22:22
                  powodzenia, i gratulacje!!!przed nami jeszcze dluga droga ale mam nadzieje ze
                  warto to przejsc by w koncu tam osiasc
                  • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 14.05.09, 23:00
                    Dzieki smile Wlasnie dzisiaj odebralismy nasze wizy smile
                    Wam tez zycze powodzenia! Zlozyliscie juz aplikacje?
                    • krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 15.05.09, 00:08
                      Gratulacje!!! A ile czasu trwal wasz proces??? pozdrawiam smile
                      • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 15.05.09, 21:34
                        Dziekuje smile Caly proces trwal prawie rok ale tylko dlatego, ze po
                        wyslaniu aplikacji okolo 5 miesiecy czekalismy na instrukcje w zwiazku
                        z wprowadzaniem nowych zasad a pozniej zwlekalismy nieco z wyslaniem
                        kompletu dokumentow i badan. Reakcja ze strony ambasady za kazdym
                        razem byla bardzo szybka. Mysle, ze gdyby nie ta reforma imigracyjna
                        oraz nasza opieszalosc zamknelibysmy sprawe w 6 miesiecy. Na jakim
                        etapie jest Twoja sprawa? Pozdrawiam smile
                        • krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 16.05.09, 01:28
                          jestem na etapie zbierania dokumentow dostalem list z odpowiedzia z kanady ze
                          przekazuja sprawe do wawy i mam 120 dni na przeslanie dokumentow.... i potrwa to
                          jeszce pewnie z miesiac lub dwa i juz powinno byc wszystko gotowe...
                          A jak juz wyslaliscie dokumenty do ambasady w wawie to ile czasu mniej wiecej
                          czekaliscie na ich reakcje i jakie byly nastepne kroki??? pozdrawiam
                          ps.w jakie rejony sie wybieracie w kanadzie???
                          • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 16.05.09, 08:55
                            Po wyslaniu kompletu dokumentow do ambasady dostalismy dosc szybko
                            formularze do badan medycznych. Po miesiacu od zrobienia badan
                            dostalismy informacje o przyznaniu wiz wraz z prosba o dostarczenie
                            paszportow do ambasady. Obylo sie bez interview. Pod koniec czerwca
                            ladujemy w Toronto. Zycze szybkiego i bezproblemowego procesu smile
                            • krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 01:14
                              Mam nadzieje ze sie obejdzie bez problemow, wystarczy juz tego latania za
                              wszystkimi dokumentami smile, a jeszcze mam male pytanie czy podchodziliscie do
                              egzaminu z jezyka???? jak zrozumialem ze nie jest to wymagane ale jest
                              "strongly recomended"...ale liczy sie to do punktacji w skilled worker wiec jak
                              punktuja gdy sie nie ma egzaminu??? pozdrawiam
                              • sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 03:23
                                Pare lat temu - kiedy nie bylo jeszcze strongly recommended i nie
                                mialo sie certyfikatu z IELTS "umiejetnosci" jezykowe byly
                                sprawdzane podczas interview - tzn. urzednik na podstawie rozmowy
                                decydowal jaki posiada sie poziom angielskiego. Nie wiem czy
                                przekladalo sie to na konkretne pkt czy nie, bo kobieta z ktora
                                mialem rozmowe powiedziala mi tylko congratulation na koniec.
                                Znajomego podczas interview odeslano na test, innego z kolei nie
                                zaproszono na interview bo mial za slaby wynik z testu.
                              • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 06:46
                                Tak, dolaczylismy wyniki z IELTS. Jest bardzo prawdopodobne, ze beda
                                chcieli za pomoca IELTS zweryfikowac poziom angielskiego i poprosza o
                                podejscie do egzaminu. Moim zdaniem lepiej od razu przeslac im wyniki
                                wraz z kompletem dokumentow - oszczedzasz czas. Chyba, ze masz inne
                                "mocne" dowody na znajomosc angielskiego.
                                • krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 09:29
                                  dzieki za podpowiedzi.... egzamin z jezyka zdaje pod koniec maja i wyniki
                                  powinny byc kolo polowy czerwca i wlasnie to jeszcze musze doslac do ambasady.....
                                  a jak tam na IELTS wymeczyli was ostro czy test byl w miare ok.???
                                  • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 22:54
                                    Moj maz zdawal IELTS, bo on aplikowal o PR. Jego zdaniem IELTS mierzy
                                    dwie rzeczy: umiejetnosc poslugiwania sie j.angielskim oraz
                                    umiejetnosc zdawania IELTS wink Trzeba skoncentrowac sie na specyfice
                                    danego zadania. Maz zdal b.dobrze wiec chyba bardzo trudno nie bylo
                                    wink. Jesli bedziesz zdawal IELTS to mam troche materialow
                                    instruktazowych, moge Ci przeslac mailem.
                                    • krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 00:46
                                      hej!!!bede bardzo wdzieczny jakbys mogla przeslac te materialy do IELTS zawsze
                                      sie przyda cos nowego... egzamin juz niedlugo ale bedzie jeszcze czas to
                                      przestudiowac moj mail to plocicak@poczta.onet.pl dzieki smile pozdrawiam
                                      • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 10:50
                                        Wyslalam wszystko co mialam, moze cos sie przyda. Powodzenia na
                                        egzaminie!
                            • bumka_01 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.06.09, 00:13
                              hej blue_lily.
                              Mozesz mi powiedziec w jaki sposob Cie poinformowano o przyznanej
                              wizie?? Byl to list, email czy telefon??

Pozdrawiam.
                              • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.06.09, 21:31
                                W moim przypadku akurat wyslali fax smile
                        • majcka1977 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 07.01.10, 23:23
                          No wlasnie! Zastanawia mnie dlugosc zalatwiania sprawy. My idziemy wg nowych
                          zasad i czekamy juz 10 miesiecy na odpowiedz z Konsulatu. Dostalismy tylko
                          potwierdzenie przyjecia dokumentow i wstepna akceptacie. Na stronie co tydzien
                          sprawdzam moj status i ciagle jest napisane ze sprawa jest w toku! Jak to jest u
                          Was??
                          • krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 07.01.10, 23:51
                            majcka1977 napisała:

> No wlasnie! Zastanawia mnie dlugosc zalatwiania sprawy. My idziemy wg nowych
                            > zasad i czekamy juz 10 miesiecy na odpowiedz z Konsulatu. Dostalismy tylko
                            > potwierdzenie przyjecia dokumentow i wstepna akceptacie. Na stronie co tydzien
                            > sprawdzam moj status i ciagle jest napisane ze sprawa jest w toku! Jak to jest
                            > u
                            > Was??
                            hej!
                            staracie sie przez Warszawe???
                            ja dostawalem zawsze odpowiedz max. po miesiacu.... zawsze mozecie napisac
                            maila i zapytac... moze poczta cos zgubila itp...
                            na maila otrzymywalem odpowiedz na nastepny dzien
                            powodzenia
                            • majcka1977 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 08.01.10, 01:01
                              > hej!
                              > staracie sie przez Warszawe???
                              > ja dostawalem zawsze odpowiedz max. po miesiacu.... zawsze mozecie napisac
                              > maila i zapytac... moze poczta cos zgubila itp...
                              > na maila otrzymywalem odpowiedz na nastepny dzien
                              > powodzenia

Nie. Staramy sie przez Bufflo. Nie sadze, zeby jakis list nie doszedl, bo byloby napisane na stronie, ze taki list wyslali. A jak wysylales maila to o co pytales? I co Ci odpisywali??
                              Dzieki za opdowiedz.
                              • krzychup78 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 08.01.10, 01:21

>
                                > Nie. Staramy sie przez Bufflo. Nie sadze, zeby jakis list nie doszedl, bo bylob
                                > y napisane na stronie, ze taki list wyslali. A jak wysylales maila to o co pyta
                                > les? I co Ci odpisywali??
                                > Dzieki za opdowiedz.
                                hej, ja zazwyczaj mialem pytania bardziej dotyczace dokumentow, chyba raz napisalem zeby sie upewnic czy wszystko doszlo i otrzymalem odpowiedz, ze wszytsko gra i trzeba czekac....
                                a pozatym z tego co wiem po doswiadczeniach znajomych z usa to trzeba czekac dluzej
                                powodzenia jeszcze raz moze z nowym rokiem jakies nowe wiesci beda smile
                                • majcka1977 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 08.01.10, 01:38
                                  Dzieki!
                                  I oczywiscie Tobie zycze pozytywnego zakonczenia sprawy!
                    • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 22:54
                      blue_lily napisała:

> Dzieki smile Wlasnie dzisiaj odebralismy nasze wizy smile
                      > Wam tez zycze powodzenia! Zlozyliscie juz aplikacje?

hejka
                      my na razie mamy komplet paierow gotowy do tlumaczenia, i szukamy pracodawcy by
                      miec ten arrangement employment
                      egzamin z angielskiego ustawilam na 26 czerwca, ja staram sie w bookkeeper a moj
                      maz jako geodeta ale ciezko znalezc kogos kto by nam podpisal ten papier,
                      staramy sie przez znajomych ale to tez trwa, nei staram sie zrazac bo na prawde
                      chce tam wyjechac, zycze Wam wszystkigo dobrego i mnostwo powodzenia i dzieki za
                      rady, pozdrawiam

• blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 18.05.09, 23:27
                        Zycze Wam powodzenia! My rok temu bylismy w podobnej sytuacji i
                        dopiero zaczynalismy caly proces. Daj znac o postepach w Waszej
                        sprawie. Pozdrawiam smile
                        • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 04:07
                          dzieki bede w kontakcie, trzymajcie sie i duzo sukcesow na nowej ziemi, pozdrawiam
                          wyglada na to ze bardzo szybko dostaliscie te papierki, moge zapytac na jaki
                          zawod staraliscie sie?
                          ja chce na bookkeeper a maz ma geodezje i lata praktyki w tym zawodzie tutaj w
                          stanach ale ciezko znalezc jakos oferte dla niego a i dl amnie to nie latwa
                          sparawa,ale staram sie nie poddawac
                          • sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 04:26
                            Czlowiek ktorego kiedys znalem [kilka lat pracy w Chicago jako
                            geodeta] od razu po przyjezdzie tutaj mial 3 propozycje pracy.
                            Niestety nie mam z nim juz kontaktu ale wiem ze pracuje w:
                            www.krcmar.ca/ Sprobujcie uderzyc tam. Wiem, ze ostatnio i u
                            nich odrobine zelzalo - ale dotychczas byl zadowolony z warunkow.
                            Powodzenia
                            • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 19.05.09, 20:54
                              Sunee,

Slicznie dziekuje za info, to forum jest rewela, wielkie wielkie dzieki, moze
                              akurat, trzymaj kciuki, do uslyszenia
                              • sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 21.05.09, 04:01
                                Dodam jeszcze, ze zanim spowolnilo ostatnio - on caly czas powtarzal
                                ze maja glod geodetow i zatrudniaja kazdego kto kiedykolwiek chocby
                                trzymal instrumentsmile - wiec mysle, ze smialo mozecie probowac. Nawet
                                jesli nie beda chcieli wystawic Wam oferty pracy - to moze sie
                                przydac kontakt jak juz bedziecie na miejscu [Toronto oczywiscie].
                                Powodzenia.
                                • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 21.05.09, 15:53
                                  Hejka
                                  Moj maz dzownil tam wczoraj,ale niestety nikogo teraz nie przyjmuja,
                                  ale dzieki za info, bedziemy szukac dalej,powodzenie dla Ciebie
                                  • sunee Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.05.09, 01:06
                                    ok masz nastepne firmy: www.GTAsurveying.ca, Rabideau&Czerwinski
                                    tel. 416 2522511 e-mail tom@rcols.com, Chris Beresniewicz 416
                                    2311174 e-mail info@avantisurveying.com - to sa firmy z polskiego
                                    przewodnika handlowego ale mozesz tez wpisac w google haslo i
                                    powinniscie znalezc sporo firm; jesli uda mi sie spotkac mojego ex-
                                    znajomego wypytam go jak sytuacje w Krezcmar ale pewnie w kazdej
                                    tego typu firmie - wesolo teraz nie jest, choc chyba zaczyna sie cos
                                    ozywiac; powodzenia
                          • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.05.09, 11:37
                            Papiery skladalismy w kategorii Restaurant and Food Service Managers
                            bez arranged employment. Sprawe zamknelismy w rok. Gdyby nie kilka
                            miesiecy przestoju i oczekiwania na dalsze instrukcje (ze wzgledu na
                            reforme) i nasza opieszalosc w wysylaniu dokumentow i badan do
                            ambasady wizy otrzymalibysmy znacznie wczesniej. Zycze Wam powodzenia
                            w szukaniu oferty pracy!
                            • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.05.09, 17:07
                              tak wczesniej bylo latwiej bo i lista byla znacznie wieksza a w tej chwili jest
                              tylko 30 zawodow bodajze na tej liscie i nie jest latwo uudowodnic ze na ktorys
                              sie kwalifikujesz, wiec cong, dzieki za info, mam nadzieje ze cos znajdziemy
                              pozdrawiam
                              • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 22.05.09, 19:24
                                My bylismy procesowani juz wedlug nowych zasad, kiedy zaczela
                                obowiazywac nowa lista z 38 zawodami. Faktycznie trudniej sie zalapac
                                ale procesuja znacznie szybciej. Podejrzewam, ze ta lista nie jest
                                stala i bedzie sie zmieniac wraz ze zmieniajacym sie zapotrzebowaniem
                                na danych specjalistow w Kanadzie. Pozdrawiam i po raz kolejny zycze
                                powodzenia smile
                                • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 26.05.09, 19:51
                                  dzieki
                                  i powodzenia dla Was, daj znac jak jest jak juz wyladujesz w Kanadasmile
                            • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 27.05.09, 20:13
                              Hejka Blue Lioly,

jeszcze jedno pytanie: pomyslalam czy nie sprobowac podobnie jak Wy bez
                              arrangement employment, jak miala sie Twoja punktacja jesli moge wiedziec? u
                              mnie o ile mi pojdzie jezyk na moderate, bedzie jakies 68 punktow, oczywiscie
                              przy zalozeniu ze mi uznaja ten maks na nauke, czyli 17 lat, ale ja nie mam
                              podyplomowych studiow tylko magistra wiec sama nie wiem, co myslisz? myslalam by
                              starac sie w accounting,

blue_lily napisała:

> Papiery skladalismy w kategorii Restaurant and Food Service Managers
                              > bez arranged employment. Sprawe zamknelismy w rok. Gdyby nie kilka
                              > miesiecy przestoju i oczekiwania na dalsze instrukcje (ze wzgledu na
                              > reforme) i nasza opieszalosc w wysylaniu dokumentow i badan do
                              > ambasady wizy otrzymalibysmy znacznie wczesniej. Zycze Wam powodzenia
                              > w szukaniu oferty pracy!
                              • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 27.05.09, 20:47
                                Jesli tylko miescisz sie w tej kategorii zawodowej to pewnie, ze
                                skladaj bez arranged employment. Moj maz mial 77 punktow. Ma
                                skonczone studia magisterskie 5-letnie wiec w sumie 17 lat nauki i
                                dostal za to max punktow. Jesli od kilku lat mieszkasz w USA i
                                poslugujesz sie angielskim, to moim zdaniem zdasz lepiej niz
                                moderate. Mam kilka materialow jak sie przygotowac do egzaminu, zeby
                                zdac jak najlepiej, jak chcesz to podaj email i ci przesle. Moim
                                zdaniem to znacznie lepsze wyjscie niz szukac oferty pracy, bo to
                                wcale nie jest latwe i do tego czasochlonne. Jesli tylko masz 67 pkt
                                i lapiesz sie na ten accounting to skladaj aplikacje. Powodzenia!
                                • chicek Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 27.05.09, 21:39
                                  hejka Blue Lily

moj email martac1116@gmail.com
                                  dzieki sliczne za rady,moglabys mi to wyslac dzisiaj?
                                  • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 27.05.09, 22:15
                                    wyslalam smile daj znac jaka decyzje podjelas i powodzenia na tescie!
            • kuznia.1 Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 06.01.10, 06:50
              Witaj. Nie wiem, czy przyjdzie do Ciebie powiadomienie o tej
              wiadomosci, ale chce sprobowac napisac do Ciebie. Przegladnelam
              Twoje posty na forum i wnioskuje, ze duzo wiesz i masz pozytywne
              podejsciesmile
              Czy bylabys tak dobra i dala kilka wskazowek, bo chyba jestes juz w
              Kanadzie jakas chwilke.
              Ja z mezem jestesmy na etapie skladania aplikacji do Warszawy a
              mieszkamy w USA. Aplikujemy przez meza z zaaranzowana praca na
              miejscu i potwierdzona. Dostalismy wstepne potwierdzenie sprawy.
              Teraz musimy jeszcze zalatwic jeden dokument i wyslac cala aplikacje
              przez Warszawe. Mam wszytskie dokumenty prawidlowe, taxy, czeki,
              zdany egzamin ELTS na 10 punktow. Zastanawiamy sie, jak dlugo od
              otrzymania naszej aplikacji bedziemy musieli czekac na zlecenie
              zrobienia badan lekarskich. Ktos mowil nam, ze przez Warszawe sprawa
              trwa 6 miesiecy?! Ciekawa jestem czy w praktyce trwa to krocej? no i
              rozwazamy sytuacje, jak sie zorganizowac jesli bedziemy musieli
              jechac do Polski na interview? Mamy tu troszke mebli i rzeczy,
              ktorych nie chcielibysmy sie pozbywac. Ktos pisal, ze mozna je
              zostawic znajomym i moga je przewiezc lub przeslac? jesli bedziemy
              mieli zrobione listy rzeczy z wycenieniem, czy faktycznie nie bedzie
              problemu z wwiezieniem ich bez cla, nawet jesli do granicy dowiozl
              by te rzeczy ktos znajomy? i kolejna sprawa. Niektorzy mawiaja, ze
              jesli jest sie tu nielegalnie to lepiej wjechcac do Kanady z POlski
              aby uniknac konfrontacji z american immigration? No i czy jesli
              dostaniemy ten pobyt staly, czy ja jelsi do konca bede tu legalnie
              bede mogla bez problemu przyjechac do USA w odwiedziny w jakims
              krtokim czasie po wyjezdzie?Sorry za tyle pytan, ale ogarniac mnie
              zaczyna stres zwiazany z cala ta sytuacja i nie wiem , jak planowac
              przyszlemiesiace, czy zaczac juz wszytsko sprzedawac i zwijac sie
              przygotowujac do wylotu do Polski czy cierpliwie czekac na rezultaty
              i wtedy podejmowac radykalne kroki?

Z gory dziekuje za pomoc.
              pozdrawiam
              • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 09.01.10, 03:59
                Hej,
                Nie wiem czy to pytanie kierowalas do mnie ale postaram sie
                odpowiedziec smile
                Nasz proces zamknal sie w rok (wliczajac oczekiwanie na wprowadzenie
                nowych zasad). Jestem przekonana, ze 6 miesiecy to realny termin
                zeby przeprowadzic cala sprawe. W przypadku posiadania oferty pracy
                w Kanadzie, caly proces prawdopodobnie moze trwac jeszcze krocej.
                Jesli wasze dokumenty sa kompletne i starannie przygotowane jest
                bardzo duza szansa, ze nie bedziecie musieli stawic sie na interview
                w Warszawie. Nie orientuje sie jak mozna zorganizowac przesylke
                mienia jesli jednak bylibyscie zmuszeni wyjechac z USA i nie wiem
                jak wyglada odprawa na przjsciu USA-Kanada (mnostwo osob wjezdza do
                Kanady po nielegalnym pobycie w USA, wiec chyba nie jest tak zle).
                Jesli do konca swojego pobytu w USA bedziesz legalnie, to mysle, ze
                bez problemu mozesz wjechac tam z Kanady jesli masz wazna wize
                amerykanska. Na waszym miejscu zdecydowanie czekalabym z podjeciem
                radykalnych dzialan dopoki wizy nie beda pewne.
                Powodzenia!
                • sylwek07 majcka1977 10.01.10, 17:36
                  blue_lily Oni moga i czekac z podjeciem decyzji ale jak Im przyjdzie jechac do
                  Warszawy na rozmowe to wtedy musza cos postanowic
                  o mieniu mozna poczytac na forum,,chyba z rok temu ktos pisal jak kto bylo tylko
                  ze jest jedno ale ze ta osoba jechala z USA do Kanady a nie jak Oni chca
                  zrobic,,mozna napisac do urzedu celnego w Kanadzie i zapytac sie jak to mozna
                  zrobic...
                  Co do pobytu to masz racje ze wiele osob wyjezdza z USA do Kanady a te osoby
                  byly nielegalnie ale wtedy jak sa w systemie to wedle prawa :
                  do 6 miesiecy do 1 roku pobytu nielegalnego ma sie zakaz wjazdu na teren USA
                  przez okres 3 lat
                  jak sie bylo powyzej 1 roku to ma sie zakaz na 10 lat

Sa osoby ze ryzykuja i leca-staraja sie o wize jak byly nielegalnie ale moga
                  zostac wychwycone w Ambasadzie lub tez na granicy ze majac zakaz wjazdu chca
                  jechac do USA.

o czym nalezy tez pamietac:

polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/consular.html
          • blue_lily Re: Do Kanady na staly pobyt z USA przez Warszaw 30.04.09, 08:11
            W jakim miescie w USA mieszkasz? Moge podac ci telefoniczny namiar na
            kogos z NY, kto prawdopodobnie udzieli ci fachowej odpowiedzi na twoje
            pytanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka