tamilnadu
21.01.13, 16:34
...o ile to możliwe?
Witajcie, piszę tu po raz pierwszy. Jestem po trzech tygodniach ślęczenia nad tripadvisorem, kalkultatorem itd., a cel jest jeden: wakacje życia na Florydzie. W które powoli coraz mniej wierzę z powodów finansowo logistycznych, no żadnym cudem nie dopinamy się budżetowo w moim wymarzonym planie...:(
Jesteśmy czteroosobową rodziną, najstarsze dziecko 13 lat, młodsze 3 lata (prawie 4). Disney World jest dla nas kluczowy, nastawiamy się na 5 nocy/6 dni, ale chcemy zobaczyć też coś wiecej, bo nie sądzę, abyśmy jeszcze kiedykolwiek wybrali się na Florydę ponownie. Oto dwie trasy, które wymyśliłam, będę wdzięczna za komentarze.
Jedziemy w drugiej połowie sierpnia + kawałek września.
1 dzień: przylot do Orlando, aklimatyzacja
2. dzień zwiedzanie SeaWorld
3. dzień zwiedzanie Universal Studio
4. dzień podróż na Cape Canaveral, Kennedy Center, powrót do Orlando
5. wyjazd do Clearwater
5 dzień- 9 dzień: plażowanie w Clearwater + plaża w Caladesi Park i Honeymoon Parkk
9 dzień po południu: wyjazd do Everglades, nocleg
9 dzień zwiedzanie bagien, wieczorem wyjazd do Orlando
10 dzień: Walt Disney World
10-15 dzień WDW
16 dzień powrót
Trasa II
1 dzień: przylot do Orlando, aklimatyzacja
2. dzień zwiedzanie SeaWorld
3. dzień zwiedzanie Universal Studio
4. dzień podróż na Cape Canaveral, Kennedy Center, powrót do Orlando
5. wyjazd rano do Everglades
6. dzień zwiedzanie bagien, wieczorem zjazd do Key Largo
7. dzień: John Pennekamp park (plaża + snorkeling), po południu przejazd do Key West
8. dzień: Dry Tortugas, nocleg w Key West
9. dzień wyjazd do Bahia Honda Beach, wieczorem przejazd do Miami, nocleg
10. zwiedzanie miami, powrót do orlando
11-16 dzień WDW
17 dzień powrót
i teraz tak- oba scenariusze są koszmarnie drogie. Zakładałam noclegi w motelach, B&B lub hotelach ***, generalnie średnia krajowa, aby dla dzieci nie było specjalnego syfu, ale też bez luksusu. WDW to hotel disneyowski, opcja value.
Mam poczucie, że usiłuję wszystko zobaczyć, a tak się w ciągu 16 dni nie da (ok, napaliłam się potwornie na Dry Tortugas, oczywiście opcja statkiem, nie wodolotem. Jak wiadomo Key West jest koszmarnie daleko i to od razu mi "ustawiło" koszty w trasie drugiej).
Co wyciąć, co dodać zakładając, że 5 dni w WDW jest żelazne i musi zostać?
Co możemy sobie darować?
Jak obciąć koszty?
A może jest inna trasa lepsza i ciekawsza na tę porę roku i skład rodzinny, na którą po prostu nie wpadłam?
Bardzo proszę o wypowiedzi, jesteście o niebo bardziej doświadczeni niż ja. Z góry dzięki za pomoc!