Dodaj do ulubionych

Podróż do USA. Prośba o opinie.

21.01.17, 14:25
Cześć, planujemy z dziewczyną tripa do USA.
Chcemy przeznaczyć na podróż około 3 tygodni.
Wstępnie trasa jaką planujemy to: Przylot do Los Angeles i tutaj około dwa dni zwiedzania Następnie Sequoia National Park, San Francisco, Yosemite NP, Bodie Ghost Town, Dolina  Śmierci, Las Vegas, Hoover Dam, Valley of fire, Zion NP, Bryce Canyon, Horseshoe Bend, Antelope Canyon, Grand Canyon, Arches NP i Idaho Springs (tutaj gdzieś jakiś fajny rafting, jaki polecacie?) Następnie ewentualnie Mount Rushmore i Yellowstone NP.
I tutaj racjonalna trasa się kończy i zaczynają dwa chyba nazbyt optymistyczne warianty (ze względu na czas).
Jeden to pojechanie na północ do Chicago, Toronto, Niagara i koniec w Nowym Yorku.
Drugi to pojechanie na południe przez Denver, Dallas, Houston, Nowy Orlean i koniec na Florydzie.
1. Da się tyle zobaczyć w około 3 tygodnie? Czy też lepiej po Yellowstone  wrócić na spokojnie na zachodnie wybrzeże?
2 Jeżeli się da to czy bardziej polecacie trasę północną z finiszem w Nowym Jorku, czy południową z finiszem na Florydzie?
3. Co byście dodali, a z czego ewentualnie zrezygnowali na tej trasie?
4 Jakieś rady?
Dodam, że całą trasę chcemy zrobić wyożyczonym autem Oboje jesteśmy kierowcami, więc możemy się zmieniać.
Dodatkowo, nie potrzebujemy wygód i planujemy nieraz spać w samochodzie lub namiocie, więc odpada czas na dojeżdżanie i poszukiwanie noclegów.
Liczę na konstruktywną krytykę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • porterhouse Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 21.01.17, 20:05
      Bardzo trudno powiedziec, zalezy od gustow. Ja bym po Yellowstone wracal na zachod. No ewentualnie skoro juz jestesie w Yellowstone to zawadzil o Glacier National Park, piekny. Chicago jezszcze ma sens ale takie miejsca jak Toronto, Dallas, Houston wedlug mnie dla turysty nie sa ciekawe, Nowy York - owszem. Colorado jest piekne tez. Problem na wschodzie jest taki ze zaczynaja sie olbrzymie dystanse zeby jechac z jednego ciekawego miejsca do drugiego, duza strata czasu dla kogos kto ma tylko 3 tygodnie i robi wszystko autem.
    • saturn5 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 21.01.17, 21:01
      Pamietaj ze za wypozyczenie auta one-way jest spora oplata, moze byc tak wysoka ze oplaci wam bilety lotnicze, dlatego lepiej jest wypozyczyc auto na zachodzie, oddac je tam gdzie wypozyczyliscie, wsiasc w samolot i poleciec do NYC (tam auto i tak niepotrzebne) lub poleciec na Floryde i tam znowu wypozyczyc samochod. Nie tracicie wtedy czasu, nie placicie za benzyne, nie nocujecie w motelach na trasie, nie musicie polykac tysiecy mil gdzie niczego nie ma.
      • jorn Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 24.01.17, 15:48
        A to zależy, jak się trafi. Coraz częściej przy dłuższych okresach wypożyczenia można tej opłaty uniknąć, albo ją zredukować do sensownej kwoty. Trzeba mieć szczęście i trafic na promocję.
    • felusiak1 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 27.01.17, 05:23
      spać w samochodzie? co ci przychodzi do głowy?
    • kaziksjakub Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 30.01.17, 10:11
      kończąc na Yellowstone nie będziecie się gonić, a na parki warto poświęcić sporo czasu. na sam NY najlepiej poświęcić tydzień, więc jak macie tam tylko przyjechać żeby zaliczyć, to też trochę średnio. ja bym wracał na zachodnie wybrzeże, a do NY lub na Floryde (z tej trasy szalenie polecam Nowy Orlean!) pojechał innym razem.
      • kaziksjakub Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 30.01.17, 10:11
        ah! i pamiętaj, że oficjalnie spanie w aucie w USA jest nielegalne!
    • mcpear Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 02.02.17, 16:42
      Dodałbym Monument Valley pomiędzy Grand Canyon i Arches. Rozumiem, że grand Canyon mówisz po południowej krawędzi. Aczkolwiek na 3 tygodnie plan jest bardzo napiety. Nie wiem do końca czy realny. Piszesz ze 2 dni chcesz w LA. Czyli zostaje ci 19 dni. Rozpisales to na dni? Co ktorego dnia planujecie robic? Jakbys przeslal plan z rozpisaniem na dni to bym ci mógł pomóc czy to realne. Pamiętaj, że odległości są duże. Po najszybszych autostradach jedziesz 75-80 mil na godzine czyli 130-140 km na godzine a poza nimi czesto nie przekroczysz sredniej 50-60 mil czyli 80-100 km. Najlepiej sprawdzać na maps.gogogle.com czasy przejazdu z miejsca na miejsce. Zwiedzanie parku zabiera czas Sequoia to minimum 4-5 godzin, Yosemite : minimum 4 h, Arches: nie wiem czy dacie rade w mniej niz 1 caly dzien - do wielu ciekawych Łuków trzeba dojść. Yellowstone też chyba się nie da w 1 dzień, Ja byłem 2 dni i czuje bardzo duży niedosyt bo uważam, że gnałem. Parki są duże i po nich jeździ się wolno (30-40 mil na godzine). Ale trzymam kciuki, aby Wam się to udało.
    • dan33 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 02.02.17, 18:37
      Jako, ze jestem swiezo po powrocie z USA i tez bylem 3 tyg to pozwole sobie zabrac glos. Przede wszystkim musisz okreslic priorytety. Czy bardziej miasta, czy bardziej natura? Czy chcesz tylko fotke przy golden gate czy chcesz przejsc san francisco na piechote wzdluz i wszerz? Gdzies ponizej znajdziesz watek zalozony przeze mnie z moim planem. Moze pomoze :)

Jesli chodzi o realnosc zrobienia zachodniego wybrzeza a pozniej jazdy do florydy/nowego yorku to mysle ze bedzie ciezko... Moze i to mozliwe ale musialbys wszystko robic w biegu. A jednak jak juz sie jest w grand canyon to warto tam spedzic pare godzin i na luzie wczuc sie w klimat :)

Do Twojej listy dolozylbym sedone, jakies 3-4h jazdy z grand canyon. Piekne miejsce, podobno wygralo konkurs na najladniejsze miasteczko w stanach - w sumie sie nie dziwie. Zion park tez jest blisko i warty zobaczenia.

Jesli chodzi o auto, to polecam wypozyczalnie Alamo, przystepna cena, mozna placic karta debitowa jak sie nie ma kredytowej. W dodatku za niewielka doplata mozna zrobic upgrade auta. Tym sposobem, za 40 dolarow ekstra zamiast jezdzic kompaktem ktorego zamowilismy, dostalismy nowke mustanga z mniej niz 10k mil na liczniku. Od razu inne wrazenia z jazdy i inny komfort! Polecam! :)

Jesli masz jakies pytania to dawaj. Moge polecic jakies budzetowe zakwaterowanie itp

Pozdrawiam
      Daniel
      • zaq Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 02.02.17, 19:26
        Generalnie zgadzam się z przedmówcami, że plan do Yellowstone raczej napięty chyba, że chcesz parki potraktować "na zaliczenie", ale w takiej sytuacji szkoda nabijać kilometry/mile.
        W zasadzie każdy z tych parków jakie wymieniłeś trzeba liczyć minimum 6-8h, żeby zobaczyć choćby najbardziej popularne miejsca o ścieżkach "off-roadowych" nie wspominając, a czasem warto.
        Wyjątki od powyższej reguły: Yellowstone - 2 dni to minimum, Yosemite - 1 pełny dzień, Arches 1 pełny dzień. Przy okazji Arches warto "zahaczyć" o Dead Horse Point (zwłaszcza o zachodzie :-)), ale to dodatkowe 2-3h w tym rejonie.

Miłą rzeczą jest to, że większość atrakcji jest dostępna "w stylu amerykańskim", tzn. można podjechać własnym samochodem na samo miejsce i przejść najwyżej 200m ;-) Ma to oczywiście swoje wady i zalety, ale w przypadku niedoczasu z jakim na 100% się zmierzycie jest to zaleta. Uwaga: są 2 wyjątki. Zion, gdzie nie można wjechać własnym samochodem, ale za to można wsiąć w (darmowy) autobus parkowy, który zawiezie gdzie trzeba. Drugi wyjątek to wspomniane wcześniej Arches, gdzie od bramy parku jedziesz ładnych kilkanaście mil do parkingu, a potem per pedes zasuwasz pomiędzy skałkami - ale warto!

Z prędkościami trzeba uważać, bo pilnują. Na pustyni w Arizonie widziałem patrole powietrzne ;-) W zwiazku z tym uwagi mcpear o policzeniu przy pomocy Google Maps są jak najbardziej na miejscu.

Jeśli chodzi o wypożyczalnie samochodów, to Alamo jest rzeczywiście tanie i wszystko jest dobrze dopóki nie trafi się awaria, Kolega czekał 2 dni na to, żeby mu podmienili samochód, a nie był na odludziu. Osobiście, zawsze płaciłem trochę więcej (w Hertzu), ale jak trafiła się awaria na jakimś odludziu Arizony to po 5h podstawili zamiennik z pełnym bakiem i bardzo przepraszali, za niedogodności, ale to może być kwestia szczęścia/pecha na kogo się trafi.

Reasumując pierwsze 2 wyprawy (3 i 4 tygodnie) też planowałem bardzo ambitnie, ale szybko to zostało zweryfikowane i przemieszczałem się głównie.... nocami, bo dopiero wieczorem przychodziło opamiętanie, że to trzeba jeszcze np. 200-300 mil przejechać ;-)
        Ogólnie w czasie tych wypraw robiłem 5-8 tys mil więc dobrze ponad 100h spędzałem za kółkiem więc z 19 dni które wyliczył ci mcpear odejmij jeszcze 4-5 na same dojazdy, a spać też czasem trzeba ;-)

Życzę powodzenia i... trochę zazdroszczę, bo mimo, że byłem tam kilka razy to chętnie bym się znów tam wybrał...

Z.
    • mcpear Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 02.02.17, 19:04
      Jeszcze jedno. Jak zdecydujesz sie Na Mt Rushmore to powinniście dodać Crazy Horse Monument i Custer State Park
      • saturn5 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 00:12
        W sasiedztwie jest Devils Tower - bije i Mt Rushmore i Crazy Horse i Custer State Park.
    • trzybar Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 02.02.17, 19:40
      Trasa (jak zauważyli inni) jest bardzo napięta - odległości pomiędzy parkami/atrakcjami są spore, a w każdej żeby cokolwiek zobaczyć powinniście spędzić kilka godzin. Np. LA -> Sequoia + wjazd na górę + zjazd to jest cały dzień, jak wyjedziecie rano, do Bryce'a jest dość kiepski dojazd, w Arches sporo się chodzi itd.

Ale plan fajny, koniecznie jedźcie wcześnie rano (9-10) do Antelope Canyon - potem są lepsze zdjęcia, ale też tłumy uniemożliwiają ich zrobienie. Od siebie dodałbym wspomniany też już wyżej Monument Valley (po Antelope Canyon to chyba miejsce robiące największe wrażenie) i koniecznie nie omijajcie Bodie, bo jest niesamowite. A jeśli jedziecie do Monument Valley to już blisko jest do Mesa Verde w Colorado. Dalej na zachód nie byłem.

Sedona, też wspomniana wyżej, jest ładna i fajna, ale spokojnie bym ją ominął.
    • oloros11 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 02.02.17, 21:23
      jedyne co warte to Yellowstone - tylko 3 tygodnie to malo - potrzeba 3 miesiecy najmniej
      reszte mozecie sobi edarowac - nie warte nic!
      • porterhouse Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 04.02.17, 21:59
        Bez przesady z tym ze jedyne co warte to Yellowstone, to kompletna skrajnosc. Osobiscie uwazam ze krajobrazowo to wiele miejsc w Utah bije Yellowstone na lopadki, Yellowstone oferuje takie rzeczy jak zwierzyne, gejzery, itp. I Yellowstone z uwagi na swoja izolacje od razu zobowiazuje do stracenia tam dluzszego czasu. Dla kogos jak oni ktorzy sa zupelnie na styk z czasem to rzeczywiscie moze byc trudne miejsce do zachaczenia, oczywiscie 10 razy wolabym zobaczyc Yellowstone niz Chicago lub Toronto ale widac oni nie chca z tego zrezygnowac - kazdy uklada trase wedlug swoich widzimisie.
    • maxthebrindle Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 02.02.17, 21:52
      Co warto zobaczyć? Wizę przede wszystkim...
      A na poważnie - trzy tygodnie to bardzo mało czasu. Jeśli lubicie zaliczać turystyczne atrakcje, to jesteście w stanie zrobić każdy scenariusz i paść na pyski skończywszy z tysiącem fotek i setą wpisów na FB. Jeśli wolicie podróżować tak, jak ja - odkrywając PRAWDZIWE oblicze kraju a nie jedynie oglądać na własne oczy obrazki z folderów, to radzę się ograniczyć. Na waszej liście już jest sporo rzeczy, z których KAŻDA wymaga minimum kilku dni smakowania...
    • ppi68 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 02.02.17, 21:56
      Cześć,
      Pytanie podstawowe- czy to mają być wakacje i zwiedzanie czy Wielka Pardubicka??? Odległości w USA są olbrzymie.Braknie czasu na zwiedzanie. Wg. mnie trzeba zostać zrobić tylko szeroko pojętą Kalifornię.
      Proponuję trasę: LA-Sequoia-San Francisco-Yosemite-Dead Valley-Las Vegas-Zion-Bryce-Aechies-Antelope-Grand Canyon-Sedona- San Diego-LA.
      To baaardzo napięty kalendarz na 3 tygodnie.
      Pozdrawiam,
      Przemek
      PS. Byłem na wakacjach w USA 4 razy.
    • bimber200 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 02.02.17, 22:19
      cześć byłem w USA na zwidzaniu 6 razy - po 3 tyg - to co chcesz zwiedzić to za duzo Ja to zrobiłem przez 3x po 3 tyg ( polecam szczególnie grand canyon. Bryce canyon i przede wszystkim Yellowstone NP
      Dlatego prponuje lecieć do Salt Lake City, stąd do Yellowston NP, potem na południe Utah do Bryce canyon NP, CanyonlandNP, Zion NP i ArchesNp( tu sa raftingi po colorado river -super.Potem wracasz co SLC i do domu
      Inna opcja zlaezy co lubisz z lecisz do Chicago autem na południe przez springfield. san Louis. Nashville memphis do New Orlean ( jak lubisz muzyke w klibach to sa to miasta raj- niesamowita atmosfera ( Burbon street w n. orlean - mega cud)Oddajesz auto w n orlean ( musisz wtedy dopłacić 300$ za one way)Floryda jest nieciekawqa skomercializowana do bólu i droga Przereklamowana, No może warto zobaczyć keyWest Pozdrawiam wz
      • bogdanikasia Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 10:08
        Widzę, że dużo odpowiedzi padło. Dzięki wielkie.
        Bilet na samolot już kupiony. W sumie będziemy trzy i pół tygodnia.
        Plan na teraz wygląda tak:
        - 10.05 - Przylot do Los Angeles.
        - 11.05 - Universal Studios, inne atrakcje LA, wieczór przy znaku Hollywood
        - 12.05 - Sequoia NP, później wyjazd do San Francisco
        - 13.05 - Zwiedzanie SF, może Alcatraz, Muir Woods
        - 14.05 - Yosemite
        - 15.05 - Yosemite, później Tioga Pass i Miasto duchów
        - 16.05 - Dolina Śmierci
        - 17.05 - Las Vegas
        - 18.05 - Las Vegas, Hoover Dam, Valley of Fire
        - 19.05 - Zion NP
        - 20.05 - Zion NP
        - 21.05 - Bryce Canyon, White pocket, przejazd do Horshoe Bend, później do Antelope
        - 22.05 - Grand Canion
        - 23.05 - Capitol Reef, Gooseneck, monument valley
        - 24.05 - Arches NP
        - 25.05 - Idaho Springs, Rafting
        - 26.05 - Yellowstone
        - 27.05 - Yellowstone
        - 28.05 - Mount Rushmore, długi przejazd do Chicago (po drodze Devils Tower)
        - 29.05 - Chicago
        - 30.05 - Chicago
        - 31.05 - Toronto w dzień, zachód Niagara
        - 01.06 - Dojazd do Nowego Jorku
        - 02.06 - NY
        - 03.06 - Wylot

Wiem, że plan napięty, ale pewnie już nigdy nie wrócimy do USA, więc chcemy jak najwięcej zobaczyć. Ewentualnie jak będzie kiepsko z czasem to z Idaho Springs pojedziemy prosto do Chicago darując sobie Yellowstone co da nam dwa dni.
        Prośba o uwagi.
        I czy znacie jakiś sposób, żeby nie płacić za oddanie auta w innym miejscu. Najtaniej jak znaleźliśmy to było 399$ plus podatek.

Pozdrawiamy
    • bogdanikasia Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 10:15
      Widzę, że dużo odpowiedzi padło. Dzięki wielkie.
      Bilet na samolot już kupiony. W sumie będziemy trzy i pół tygodnia.
      Plan na teraz wygląda tak:
      - 10.05 - Przylot do Los Angeles.
      - 11.05 - Universal Studios, inne atrakcje LA, wieczór przy znaku Hollywood
      - 12.05 - Sequoia NP, później wyjazd do San Francisco
      - 13.05 - Zwiedzanie SF, może Alcatraz, Muir Woods
      - 14.05 - Yosemite
      - 15.05 - Yosemite, później Tioga Pass i Miasto duchów
      - 16.05 - Dolina Śmierci
      - 17.05 - Las Vegas
      - 18.05 - Las Vegas, Hoover Dam, Valley of Fire
      - 19.05 - Zion NP
      - 20.05 - Zion NP
      - 21.05 - Bryce Canyon, White pocket, przejazd do Horshoe Bend, później do Antelope
      - 22.05 - Grand Canion
      - 23.05 - Capitol Reef, Gooseneck, monument valley
      - 24.05 - Arches NP
      - 25.05 - Idaho Springs, Rafting
      - 26.05 - Yellowstone
      - 27.05 - Yellowstone
      - 28.05 - Mount Rushmore, długi przejazd do Chicago (po drodze Devils Tower)
      - 29.05 - Chicago
      - 30.05 - Chicago
      - 31.05 - Toronto w dzień, zachód Niagara
      - 01.06 - Dojazd do Nowego Jorku
      - 02.06 - NY
      - 03.06 - Wylot

Wiem, że plan napięty, ale pewnie już nigdy nie wrócimy do USA, więc chcemy jak najwięcej zobaczyć. Ewentualnie jak będzie kiepsko z czasem to z Idaho Springs pojedziemy prosto do Chicago darując sobie Yellowstone co da nam dwa dni.
      Prośba o uwagi.
      I czy znacie jakiś sposób, żeby nie płacić za oddanie auta w innym miejscu. Najtaniej jak znaleźliśmy to było 399$ plus podatek.

Pozdrawiamy
      • vivalavita Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 13:23
        Skorygujcie datę 20.05. Zion zrobicie w 1 dzień, a drugi dzień dodajcie na Bryce Canyon itd. Nie ma takiej możliwości, żebyście zrobili w 1 dzień to, co zaplanowaliście 21.5 (chyba, że helikopterem).
        Toronto bym odpuściła, na Chicago wystarczy 1 dzień. Wolałabym te 2 dni poświęcić na South Grand Canyon. Jest znacznie ciekawszy. Warto przejść piechotą od Sunrise point do sunset point (powrót kursującym busem). Zapamiętacie na zawsze. Przy okazji Yosemitee zobaczcie Davil's Postpile i ew. Rainbow Falls, a w drodze do Tioga Pass zróbcie fotkę ze słynną skałą El Capitan. Sprawdźcie, czy Tioga Pass będzie przejezdne, bo czasami jest kłopot nawet w maju.

• saturn5 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 20:24
          W tym roku spadlo mase sniegu i bardzo watpliwe aby Tioga Pass byla otwarta w dzien ich przejazdu. W zeszlym roku otworzyli dopiero 18.05 a sniegu bylo malo.
      • matoanna Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 16:23
        Przy znaku Hollywood nie spędzisz wieczoru. Możesz co najwyżej pojechać do Obserwatorium Griffith, ale nastaw się na długi dojazd, bo LA naprawdę jest zakorkowane. Wyjazd z miasta też zabierze Wam dużo czasu. Do Sequoia NP masz ponad 3h jazdy, zanim wjedziesz do parku (to nie jest tak, że dojeżdżasz i już - do "tych sequoi" musisz też dojechać). Nam zwiedzanie parku zajęło cały dzień, szczególnie, jak chcesz zaliczyć wszystkie lub prawie wszystkie "must see".
        Jeden dzień na SF jest ok, ale to miasto jest na tyle urokliwe i ma to "coś", że chciałoby się tam zostać dłużej. Warto, oczywiście oprócz chodzenia, zrobić sobie przejazd po mostach, bo piękne widoki.
        Jeden dzień na LV to niestety mało (mnie się wydawało, że 2 wystarczą) - oprócz zwiedzania hoteli (koniecznie!!!), kasyn, to jak chcecie zrobić jakieś zakupy, to tam są dobre outlety.
        Skoro jedziecie być może jedyny raz, polecam, by zaszaleć i wziąć lot helikopterem do Grand Canyon - nie jest to tanie, ok 400$ od głowy, ale nie żałuję ani jednego dolara. Fakt faktem, że jest to przelot nad GC i półgodzinny postój na dnie kanionu(!), ale wrażenia niesamowite.
        Też uważam, że plan napięty - my w tym roku też byliśmy, też założyliśmy, że być może pierwszy i ostatni raz...
        Rozważcie odpuszczenie kilku miejsc, przelot do NY (jeden dzień na NY??????????????), by zostać tam na kilka dni co najmniej.
        A jeżeli pozostawicie na mapie Death Valley, to zabierzcie ze sobą naprawdę poważny zapas wody. My mieliśmy temperaturę 49 stopni w sierpniu i nieco zbyt lightowo podeszliśmy do tematu (sklepów tam nie ma).
        Powodzenia!
        • saturn5 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 20:20
          odradzam Griffith Observatory - miejsce jest chronicznie zakorkowane chyba ze tam pojedzie o 7-rano.
      • xyzandrzej17 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 19:09
        Wasz plan jest bardzo napiety. Kiedy zamierzacie spac? :)
        Ja uwielbiam parki narodowe w USA i moja opinia moze byc trocha skrzywiona ale dajcie sobie spokoj z Chicago i Toronto. Odradzam przejazd samochodem na wschodnie wybrzeze. Mieszkam w Chicago i kilkukrotnie mialem "przyjemnosc" przejechac Wielkie Rowniny (ostatni raz w pazdzierniku) i naprawde szkoda na to czasu i zdrowia psychicznego. Jesli wracacie do Europy z NY to oddajcie samochod w Salt Lake City albo Denver i poleccie prosto do NY (2 pelne dni w NY to minimum).
        I nie odpuszczajcie Yellowstone. Nie bez przyczyny to jest najstarszy Park w USA.

• mcpear Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 20:03
        Moje uwagi:
        23.05 - nie jesteście w stanie fizycznie zrobić Bryce Canyon, White pockjet, Horseshoe Bend i Antelope jednego dnia - Antelope zwiedza sie z przewodnikiem Indianskim - i chyba o 17 czy 18 zamykaja - wiec jak dojedziecie za pozno to jedyne co zobaczycie to parking odległy o kilometr od kanionu. W Antelope najlepiej byc okolo 10-11 rano - wtedy jest najlepsze słońce. Poza tym Antelope składa się z dwóch osobno zwiedzanych kanionów (górny i dolny) - wszystko zajmuje czas
        23.05 - Baaaardzo napięty plan - w zasadzie bardzo trudny do realizacji. Startujecie pewnie przed Capitol Reef (nie piszesz gdzie nocujecie) i spicie pewnie w Moabie UT to jest 6-7 godzin czystej jazdy Zobaczenie Capitol Reef to minimum 2-3 godziny. Obejrzenie Monument Valley to minimum 3-4 godziny. Na goosneck pewnie też 1 godzina wam zejdzie. To jest to wg zgrubnych obliczen 12 - 15 godzin bez marginesu na jakiekolwiek "nieprzewidziane trudnosci"
        25.05 - jesteś w Idaho Springs a 26.05 w Yellowstone - to jest 10 godzin jazdy z jednego miejsca w drugie. Kiedy chcesz to pokonać? Zapomniałeś dodadać dnia na przejazd między Idaho Springs a YellowStone - nie teleportujesz się za łatwo
        To samo jest 27.05 jestes w Yellowstone a 28.05 w Mt Rushmore i dojezdzasz pod Chicago. Z yellowStone do Chicago jest 21 godzin czystej jazdy a ty chcesz zobaczyc jeszcze devils tower i Mt Rushmore - o spaniu, jedzeniu i tankowaniu nie wspomne,
        Generalnie jak zrobisz to co zaplanowales pomiedzy 11.05 a 27.05 w ciagu całego pobytu to i tak bedziesz czul sie wyczerpany dizycznie
        Poza tym ktos juz tu wspomnial musisz szukac nie NAJTANSZYCH wypozyczalni a wypozyczalni o NAJGESTSZEJ sieci. Jesli samochod ci nawali w srodku Utah to nie moga ci sciagac zastepczy z los Angeles bo stracisz 2-3 dni. W zasadzie jedyne co mozesz rozwazac to AVIS lub HERTZ bo w przypadku awarii w zasadzie zawsze w 2 - 3 godziny dostaniesz zastepczy.
        Darowanie sobie Yellowstone to nie jest dobry pomysl.
        PS. Objeżdżałm zachodnie parki chyba z 5 razy. Od dwóch lat mieszam w Kalifornii.
        • mcpear Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 20:20
          Jeszcze jedno - a propos Yellowstone -> Chicago w jeden dzień. Możesz sobie pomyśleć, że 21 godzin i się zepniesz - Google maps przelicza, że z Warszawy do Barcelony jest właśnie 21 godzin czystej jazdy. Pomyśl sobie że zaplanowałeś to zrobić jednego dnia zwiedzając przy okazji 2 atrakcje turystyczne - to trochę urealnia planowanie :) Ameryka jest olbrzymia. Ale tak czy tak będziesz miał wakacje życia - zapewniam cię jeszcze tu wrócisz. Ja jak pierwszy raz przyleciałem to też miały to być jedyne wakacje w USA w mojej karierze.
      • saturn5 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 20:14
        !!! Uwazaj - Tioga Pass moze byc ciagle zamknieta dla ruchu 15.05 - czesto ja otwieraja dopiero 31.05. W tym roku spadlo mase sniegu - tym bardziej moze byc nieprzejezdna. Sprawdzcie na internecie pare dni wczesniej jaka jest sytuacja.

!! Nie omijaj Yellowstone - to jedno z najlepszych miejsc jakie masz na trasie. Toronto - absolutnie nic specjalnego.
      • forumologin Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 22:37
        Ewentualnie jak będzie kiepsko z czasem to z Idaho Springs
        > pojedziemy prosto do Chicago darując sobie Yellowstone co da nam dwa dni.
        > Prośba o uwagi.

Serio pierwszym elemntem planu do ew. Wykreslenia jest Yellowstone, prawdopodobnie atrakcja numer jeden na tej liscie:p

Mnostwo jazdy, czy w ogole bedziecue mieli czas by cos zobaczyc czy tylko dojechac i zrobic zdecie z tabliczka wstepu? Wybacz jesli z!osliwie zabrzmialo ale naprawde uwazam ze przekombinowany plan.
      • porterhouse Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 04.02.17, 08:19
        Widzisz kolego jaki pozytek z porad na tym forum - uratujemy ciebie od powaznej wpadki, nie licz ze przejedziesz przez Tioga Pass 15.05, szansa ze bedzie otwarta jest minimalna. Moze 2 tygodnie pozniej juz bedzie otwarta ale czesto przy olbrzmich sniegach otwierana jest dopiero z poczatkiem czerwca. Ten rok ma rekordowe, kolosalne opady sniegu. Jest strona internetowa ktora pokazuje daty otwarcia tej przeleczy od 1933.
    • kolczan0 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 14:25
      W trzy tygodnie absolutnie nie do zrobienia, chyba że za zaliczenie parku liczycie tylko godzinny rekonesans z parkingu (pewnie i to by nie wyszło).
      Byłem w 2015 właśnie na 3 tygodnie i po 3 dniach w NY szybki przelot do LA i tam naprawdę intensywne 2 i pół tygodnia na LA, SF, Yosemite (koniecznie Glacier Point tam), Sequoia i Kings Canyon (tylko mały fragment z powodu pożarów), Death Valley, LV (po drodze Red Rock Canyon), Hoover Dam, Zion (wjazd tylko autobusami), Bryce, Arches (z powodu czasu zrezygnowaliśmy z Canyonlands), Mexican Hat i Gooseneck i Monument Valley, Antelope Canyon (Page), Grand Canyon South Rim, Flagstaff i cały dzień jazdy z powrotem do LA przez Joshua Tree. To wszystko na szybko.
    • kasia.reed Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 14:30
      Hey ja chetnie skorzystam z wszelkich rad, co do noclegów, jedzenia, generalnie wszelkie uwagi cenne.
      • xyzandrzej17 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 19:36
        A kiedy sie wybierasz i co chces zobaczyc?
      • saturn5 Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 04.02.17, 00:27
        zbyt malo konkretne pytanie.
    • inz.mrownica Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 17:55
      sklepy z autletem, mc-d., nyc pizza, no i oczywiście autostrady oraz mocne uderzenie na brąksie
    • mcpear Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 03.02.17, 21:36
      Jeszcze jedna ważna uwaga - ktoś chyba już to wspomniał - nie nastawiaj się że będziesz spał w Aucie. Jest to nielegalne, budzi podejrzenia i możesz skończyć w areszcie jak trafisz na bardziej krewkiego lokalnego szeryfa. Zaplanuje noclegi w motelach. Booking.com powinno być twoim przyjacielem. W bardziej atrakcyjnych miejscach musisz zarezerwować wcześniej (praktycznie lada dzień / tydzień). W miejscach jak Page AZ, Kayenta AZ, Moab UT czy w okolicach Yellowstone może być to dość oblegane. Weekend z 29 maja to "długi weekend" w USA - jest to Memorial Day - przy miejscach turystycznych może być dużo bardziej tłoczno - weź to pod rozwagę. Spanie pod namiotem jest chyba tylko dozwolone na oficjalnych kampingach. O miejsce na kampingu czasami trudniej niż w motelu szczególnie w popularnych lokalizacjach jak Yosemite, Zion, Grand Canyon.
      Jak dojedziesz do LA to pierwsze co to kup karte SIM. W sieci T-Mobile najtańsza 3-tygodniowa kosztuje chyba 30-40 dolarów + podatki. Daje ona nieograniczone rozmowy po USA + nieograniczony internet z czego 2 GB po LTE - potem zwalnia chyba do 3G. Internet przyda ci sie jako nawigacja w telefonie za pomoca Google Maps / Waze. Rozmowy do kraju po whatsUpie, Skypie, facetimie tez mozna przez ten internet przeprowadzać. 2GB jednak szybko sie zuzywaja jak byś transmisje video prowadzil lub oglądał filmy.
    • paulinagra Re: Podróż do USA. Prośba o opinie. 05.02.17, 22:09
      Bardzo bardzo proszę osoby podróżujące/ wyjeżdżające na wakacje o wypełnienie ankiety na stronie ...61Xjuv . Prowadzę badanie na uczelni i będę bardzo wdzięczna za każdą opinię.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka