Dodaj do ulubionych

Wiza amerykańska w przypadku przesiadki

30.03.18, 13:39
Mam pytanie odnośnie obowiązku posiadania wizy amerykańskiej w przypadku lotu z Berlina na Dominikanę z przesiadką w Nowym Jorku. Lecę na całej trasie tymi samymi liniami lotniczymi - Delta. Czytałam, że ma to znaczenie, gdyż nie zmieniając linii lotniczych , obowiązku wizowego nie ma (?) Dodam, że przesiadka w Nowym Jorku trwa 16h. I czy wiza turystyczna jest wystarczająca do opuszczenia lotniska na ten czas ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • saturn5 Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 31.03.18, 05:44
      na wizie turystycznej mozesz jechac na Alaske lub na plaze na Florydzie, nagle lotniska w NYC nie wolno by ci bylo na tej wizie opuscic, gdzie tu logika?? Co to za pytanie?
      • hello1994 Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 31.03.18, 08:30
        Kluczowym dla mnie była pierwsza część pytania 😉
    • engine8 Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 31.03.18, 07:13
      Wszyscy obcokrajowcy ladujacy na amerykanskim lotnisku sa traktowani jako przylatuajcy do USA i musza spelniac wymagania przyjecia ich na terytorium Stanow.
      Jesli lecisz na Polskim paszporcie to potrzebujesz vize C-1 Transit Visa.

• engine8 Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 31.03.18, 07:30
        Wize c1 jest latwiej dostac niz Turystyczna ale ciagle trzeba przejsc przez ten sam proces.
        I na tej wizie mozesz opuscic lotnisko jedynie w celu i przypadku koniecznosci zwiazanym z tranzytem... np zmieniasz lotnisko czy przesiadasz sie z samolotu na statek etc...albo jesli np masz 20 godzin przerwy i chcesz sie przespac w hotelu..
        Ale jesli bedzie podejrzenie ze mozesz probowac zostac na dluzej i np chcesz zwiedzic Manhatan czy odwiedzic znajomych to juz potrzebujesz wize turystyczna i wtedy na lotnisku C1 nie dostaniesz a wiec klapa - do Stanow Cie ni ewpuszcza a wiec i na tranzytowy lot tez nie a wiec wracasz do Berlina...

W praktyce to wyglada to tak ze jak sie ma wize turystyczna to do paszportu wbijaja wize na 3 albo 6 miesiecy a jak sie ma C1 to na 29 dni... a wiec reszta sobie nalezy dospiewac i postyepwac tak aby sie nie dac zlapac na klamstwie.

ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typecandd.asp
        • hello1994 Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 31.03.18, 08:28
          A czy lecąc u tego samego przewoźnika na wszystkich etapach lotu, nie zmieniając przy tym terminalu, to też potrzebuje wizę tranzytową ? 😳
          • more.ketchup Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 31.03.18, 14:16

Yes! Wizę potrzebujesz w KAZDYM przypadku lądowania w Stanach. Nawet gdybyś nie wysiadał z samolotu. Wizy C-1 (transit) i B-2 (tourist) wydaje się w ściśle określonym celu podanym przez Ciebie w aplikacji o wizę. Jeżeli chcesz tylko zostać na lotnisku ubiegaj się o wizę C-!, jeżeli chcesz zobaczyć Manhattan musisz mieć wizę B-2.

Proces ubiegania się o obie wizy jest identyczny i koszt ten sam dlatego moją sugestią jest ubieganie się o wizę B-2. Korzyść jest oczywista.

• marek.zak1 Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 14.04.18, 12:15
              more.ketchup napisał(a):

>
              > Yes! Wizę potrzebujesz w KAZDYM przypadku lądowania w Stanach. Nawet gdybyś nie wysiadał z samolotu.
              -------------------
              Leciałem nie raz do Tokio z Kopenhagi przez Anchorage, gdzie następowało tankowanie. Wszyscy musieli opuścić samolot i czekać w terminalu. Nikogo nie kontrolowano.
          • engine8 Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 01.04.18, 06:19
            A jak zmienia terminal?
            Musisz pamietac ze zasady tranzytu w USA sa inne od reszty swiata gdzie mozesz na lotniski przbywac poz strefa kontoli paszportow a w Stanach tego nie ma...
            • more.ketchup Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 01.04.18, 09:40
              engine8 napisał(a):

> A jak zmienia terminal?<

"...nie zmieniając przy tym terminalu,"
              • felusiak1 Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 01.04.18, 19:08
                Wszyscy przylatujacy do USA muszą przejść kontrolę graniczną i celną nawet jak nie zmieniają terminalu.
    • mcpear Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 06.04.18, 19:19
      USA ma inny system obsługi lotów. Nie ma lotów krajowych i międzynarodowych w oddzielnych strefach. Nie ma w związku z tym kontroli granicznej jak "wylatujesz" z USA. Jak chcesz wylecieć nikt ci tego utrudniać nie zamierza. Czyli nie ma czegoś takiego jak strefa "tranzytowa" na lotniskach. Przylatujesz, musisz przejść kontrolę graniczną i wtedy decydujesz co robisz dalej. Jak chcesz lecieć tranzytem to po prostu po wyjściu ze strefy przylotów ustawiasz się w kolejce do security na odlotach i idziesz do bramki z twoim samolotem.
    • student_zebrak Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 14.04.18, 04:36
      wiza watykanska i blogoslawienstwo wystarcza
    • lendo Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 14.04.18, 11:36
      Wize US mam głeboko w d... - myślę że najszybszy sposób na "uzdrowienie" usiackich statystyk wizowych to BOJKOT i nie latanie tam przez Polaków w ogóle ( turystycznie )
      • entres Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 14.04.18, 17:02
        :)
      • stary_chinczyk Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 24.04.18, 06:56
        Wystarczy ze te kilka % "turystow" przestana pracowac w USA na czarno i problem wiz sie rozwiaze. To wszystko.
        • engine8 Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 25.04.18, 19:03
          Bzdura - % wizy jest odrzucany tylko dlatego ze taki jest nakaz od gorny a wplyw na to ma pewne lobby i pewne przepisy.
          Gdyby to bylo na podstawie tego ile osob sobie przdluzylo czy nie worcilo to co innego...
      • nchyb Re: Wiza amerykańska w przypadku przesiadki 24.04.18, 11:08
        na pewno USA bardzo się twoim bojkotem przejmie...

ja nie mam US tam gdzie ty, wizę mam i z przyjemnością tam latam...
      • faraon.drugi Myślenie i pojemność d.py 25.04.18, 09:26
        lendo napisał:

> Wize US mam głeboko w d... - myślę...<

Wklej, proszę, zdjęcie swojej ogromnej d.py. USA to ogromny kraj. Wielkość i głębokość twojej d.py budzi szacunek:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka