Gość: Olaf IP: *.toya.net.pl 29.05.06, 02:13 Chciałem sie dowiedziec gdzie szukac najtanszego mieszkania, jakich dzielnic unikać , gdzie sa tanie sklepy , co po pracy mozna tam robic ... jakies parki wodne , baseny , czy cos podobnego tam jest ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hjuston Re: Czy był ktoś w Tucson ??? 02.06.06, 21:49 o parkach wodnych to nie wiem. ale na pewno jest masa basenow. arizona ma ponoc najwieksza liczbe basenow w usa. i podobno przez te baseny jest tam masa komarow. sa tam fajne parki. przede wszystkim saguaro national park. jest troche sciezek. mozna polazic. polecam tez park sabino. nie pamietam czy to jest natural forest, czt recreation area, ale pewnie jak juz tam bedziesz to szybko znajdziesz. jest tam bardzo fajene miejsce, ktore nazywa sie old tucson. miejsce gdzie kiedys krecono westerny. warto sie wybrac, chocby aby porobic zdjecia. pamietaj tylko, ze bedzie tam cholernie goraco. latem nawet 40 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy był ktoś w Tucson ??? IP: *.hwr.Arizona.EDU 03.06.06, 15:38 Mieszkam w Tucson od kilku miesiecy. Nie wiem gdzie szukac najtanszych mieszkan. Unikac dzielnicy meksykanskiej. Tanim sklepemjest WalMart - jeden jest przy skrzyzowaniu Speedway i Kolb, ale pozostale znajdziesz bez problemu. Tanie warzywa, owoce i mieso mozna kupic w Sanflower: jeden rog Pantano i Brodway, drugi rog Swan i Speedway. Generalnie jest to miasto emerytow, ktorzy przyjezdzaja tutaj zeby spedzic zime. Zima klimat jest tu rewelacyjny: 22-25C. Pozna wiosna i latem niestety jest tu piekielnie goraco. Juz temperetury osiagnely 40C, na ten weekend zpowiedzieli 106F czyli wlasnie ok 40C. Nie bylam na basenie, ale wiem ze sa. Bywaja tez w komplekach, w ktorych wynajmuje sie mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
oldtucson Ania 03.06.06, 18:03 Mozesz wyjasnic dlaczego ma unikac dzielnic 'latino' , czy jak pisesz "meksykanskich"?? Ja uwazam ze tam wlasnie jest najprzyjemniej i najtaniej. No i moze posluchac mariachi za darmo .... i napic sie tequila ..... i poznac ciekawych ludzi .... Odpowiedz Link Zgłoś
moped Re: Ania 07.06.06, 21:21 oczywiscie poznasz wszedzie ciekawych ludzi... To samo pytanie moga zadac amerykanie i zapytac jakich dzielnicach szukac mieszkania np. w Pruszkowie czy Warszawie. Jak bedzie Twoja odpowiedz ? Obraz codziennego zycia zupelnie inaczej wyglada na filmie Hollywood, a w rzeczywistosci..w takim razie zycze powodzenia w dzielnicach latino w Tucson i poszukiwan cieakwych ludzi, zwlaszcza na Twoim poziomie. Tutaj masz kilka ciekawych info na temat miasta: www.tucsonaz.gov/visitor.html Nalezy jeszcze dodac po za Old Tucson, San Xavier Del Bac Mission www.thepepper.com/tucson_san_xavier.html Ajo w srodku pustynnego krajobrazu www.weathergraphics.com/tim/ajo/ Saguaro National Park www.americansouthwest.net/arizona/saguaro/national_park.html Mesa www.cityofmesa.org/cityhome/default.asp oraz mnostwo ciekawych miejsc w polnocnej Arizonie.. Ale, ale...czy wiesz, ze tylko 3 godziny jazdy i po stronie meksykanskiej jestes w wspanialej miejscowosci Puerto Penasco www.bajaquest.com/penasco/ www.mostvacations.com/puertopenasco.htm (kiedys to byla wioska rybacka - pamietam nocleg dla calej naszej rodziny w hotelu nad zatoka za 9 USD za noc! oraz spedzane weekendy, tylko 5 godzin spokojnej jazdy z Phoenix Az.) Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Re: Czy był ktoś w Tucson ??? 19.06.06, 06:38 W Tucson unikaj szukania mieszkania w South Tucson. Do South Tucson mozna wpasc na oryginalne jedzenie meksykanskie ale mieszkac nie polecam. Generalnie na poludnie od 22nd street juz nie warto. Robi sie nieciekawie. Polnoc Tucson aspiruje do Scottsdale wiec ceny tez sa troche wyzsze, ale nie za bardzo. Z polnocnej czesci jest blisko do Sabino Canyon, Mt. Lemmon, Bear Canyon. To sa przyjemne miejsca rozrywkowe. Poza tym w Tucson jest ciezko bez samochodu. Ponoc transport autobusowy dostaje nagrody co roku, to i tak trudo sie jest poruszac autobusem. Raz ze goraco , dwa trwa to bardzo dlugo. Czy przyjezdzasz na uniwerek? Jest tutaj mala garstka Polakow na U of A. Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: Czy był ktoś w Tucson ??? 19.06.06, 19:08 Ja bylem w kwietniu. Wtedy dni sa gorace a noce chlodne. Duze skoki temperatur. Co do mieszkania to nie znam sprawy ale znam kilka miejsc ciekawych do zobaczenia. Arizona-Sonora Desert Museum www.desertmuseum.org/ Duzo ciekawej pustynnej fauny i przyrody Sabino Canyon Dosyc ciekawe miejsce gdzie nagrywano wiele Western-ow. Old Tucson Studios Stare miasteczko gdzie stworzono wiele filmow. Jedna z atrakcji jest show gdzie symuluja napad na bank, zlapanie bandytow, sad uliczny i wieszanie. Wieszanie wyglada bardzo autentycznie. Wlacznie z przewozeniem zwlok na cmentarz. Pima Air & Space Museum z Titan Missile Museum www.pimaair.org/ Zlozone z kilku czesci muzeum. W pierwszej sa eksponaty samolotow. B17 ma osobny budynek. Do tego wiele rodzaji B52, Black Bird i wiele innych. Druga czesc to wyjazd autbusem w miejsce gdzie sa skladowane samoloty wojskowe. Jedne sa zakonserwowane i moga byc postawione w stan gotowosci bojowej w kilka dni. Po drugiej strony sa samoloty (nieprodukowane) trzymane tylko dla czesci zamiennych. Jest tez zlomowisko samolotow, gdzie zuzyte modele ida pod topor. Zaskakujace jest wielkosc tego miejsca. Tysiace roznych samolotow i smiglowcow wojskowych. Przyszla mnie reflekcja ze Amerykanie nawet nie poczuja jak dadza Polsce kilkanascie samolotow z tego miejsca. Trzecia czesc to wyprawa do silosu, przerobionego na muzeum, w ktorym znajduje sie rakieta balistyczna. W ramach ukladu rozbrojeniowego wszystkie silosy zostaly zniszczone. Ten jeden zostal zamieniony na muzeum. W okolicy Tucson bylo 18 silosow. Ciekawa rzecz ze te muzeum jest w drodze do Nogales. Wszystkie odleglosci na tej drodze podawane sa w kilometrach. Kitt Peak National Optical Astronomy Observatory www.noao.edu/kpno/ Najwieksze skupisko teleskopow w USA. 50 mil od Tucson w strone granicy z Meksykiem. 6800feet w gore nad pustynia. Bardzo polecam. Przy hotelu w ktorym bylem, Hilton El Conquistador Resort and Country Club znajduje sie bardzo dobry golf course. Hotel organizuje wycieczki na pustynie z przewodnikiem. Mozna tez zjesc kolacje z widokiem na pustynie przy zachodzacym sloncu. Sam resort jest polozony malowniczo u podnoza Coronado Park. Wiem ze istnieje klub Polish Arizona Club 7474 East Speedway Blvd Tucson, AZ 85710 (520) 296-1886 Polski Kosciol 4725 East Prim Rd Tucson, AZ 85712 520-795-1633 Przy drodze na Kitt Peak widac bardzo duzo krzyzy. Jeden z oficerow Border Patrol powiedzial mi ze jak wyciagaja ciala przekraczajacych nielegalnie pustynie to wstawiaja krzyze. Tucson jest dla mnie ciekawym miejscem do zwiedzania ale bylem zachwycony jak wrocilem do zielonej Pennsylwani. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś