Dodaj do ulubionych

Ile $ na komunie?

24.04.07, 16:02
Idziemy na komunie do coreczki mojej kolezanki. Nie jestesmy ze soba blisko,
o taka znajomosc na telefon widzimy sie raz na 3 miesiace. Komunia bedzie w
restauracji okolo 80 osob. Mam problem bo nie wiem jaka sume na to
przeznaczyc. Nie chcialabym sie wyglupic i dac za duzo i za malo tez nie.
Orientujecie sie w tym temacie? Poradzcie cos. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • aneta05 Re: Ile $ na komunie? 24.04.07, 16:19
      z tego wiem to minimum koszt "talerza na osobe" w restauracji czyli jesli
      ipreza na osobe kosztuje $100 to powinniscie dac $200...musisz sie jakos
      zorientowac jakie ceny sa w tej restauracji
      • magdziol18 Re: Ile $ na komunie? 24.04.07, 16:26
        oj to chyba duza przesada!!!! Z doswiadczenia mojego powiem tak -kolezanka w
        zeszlym roku szla na komunie do syna brata meza - czyli bliska bardzo rodzina i
        kupila mu ksiazki za jakies $50. my mielismy chrzciny w tym roku i dostalismy
        najwieksza sume $75 tez od rodziny. Wlasnie to mi sie tu podoba, ze nie daje
        sie takich wystawnych prezentow jak w Polsce. I nie ma znaczenia czy jest to w
        restauracji czy w domu, rety, tak chlodna kalkulacja!!!! No ale moze zalezy w
        jakim srodowisku sie obracasz....
        • edytkus Re: Ile $ na komunie? 24.04.07, 16:49
          magdziol18 napisała:

> oj to chyba duza przesada!!!! Z doswiadczenia mojego powiem tak -kolezanka w
          > zeszlym roku szla na komunie do syna brata meza - czyli bliska bardzo rodzina i
          >
          > kupila mu ksiazki za jakies $50.

z bardzo bilska rodzina czy bardzo dobrymi przyjaciolmi sytuacja jest zupelnie inna, od kogos
          dalszego ksiazki jezeli juz to raczej jako dodatkowy prezent

>my mielismy chrzciny w tym roku i dostalismy
          > najwieksza sume $75 tez od rodziny.

zalezy od okolicy i lokalnych zwyczajow

>Wlasnie to mi sie tu podoba, ze nie daje
          > sie takich wystawnych prezentow jak w Polsce.

oj, to chyba o bar mitzvach nie slyszalas :))

>I nie ma znaczenia czy jest to w
          > restauracji czy w domu, rety, tak chlodna kalkulacja!!!!

oj ma znaczenie i to wielkie. wyprawienie imprezy w domu na ogol jest tansze niz w restauracji.
          Zazwyczaj tam gdzie gospodarze twierdza ze nie zalezy im na prezentach lub robia przyjecia tylko ze
          wzgledu na prezenty imprezy wypadaja beznadziejnie. Zreszta gosciowi tez powinno zalezec na
          okazaniu wdziecznosci.

PS. ja mieszkam w NJ, tu na komunie i chrzciny daje sie ok. $100 ale raczej nie mniej, 50-75 gdy
          przychodzi sie w pojedynke. Prezent "materialny" mile widziany ale jako dodatek do gotowki. W przyp.
          wesel te same kwoty plus min. 50% wiecej.
          • edytkus Re: Ile $ na komunie? 24.04.07, 17:26
            jeszcze jedno, jezeli ogolnie przyjete kwoty sa dla Ciebie za wysokie a gospodarze znaja Twoja sytuacje
            wtedy jestes z nich zwolniona ;), oferujesz ile mozesz lub ladnie odmawiasz i na impreze nie idziesz
            • edytkus Re: Ile $ na komunie? 24.04.07, 17:30
              swoja droga czytalam kiedys w prasie nowojorskiej w stalej rubryce savoir-vivre odpwowiedz na
              podobne pytanie dotyczace wesela. Prowadzaca napisala ze daje sie tyle ile sie moze, nie chodzi
              przeciez o prezenty itp. itd. Zostala zasypana lawina listow od ludzi, szczegolnie mlodych malzenstw,
              piszacych ze to nie te czasy, oni potrzebuja kasy na downpayment na dom lub splacenie weseliska :))))
    • magdziol18 do edytkus 24.04.07, 18:31
      oczywiscie,ze slyszalam o bar mitzwah i innych roznych udziwnionych praktykach
      ale my nie zadajemy sie z ludzmi ktorzy tak chlodno kalkuluja..i ktorzy maja
      takie oczyekiwania i zwyczaje
    • olensia Re: Ile $ na komunie? 24.04.07, 19:37
      Dokladnie zalezy od rodziny i ich zwyczajow. Moje dziecko na chrzest dostalo po
      300$ od kazdego, na komunie dawali 4 lata temu po 200$...
      • jasti Re: Ile $ na komunie? 24.04.07, 20:43
        Dzieki dziewczyny.
        • kisiulak Re: Ile $ na komunie? 25.04.07, 23:19
          My na chrzest dalismy $100, ale nie poszlismy na przyjecie. Na komunie i wesele
          dalabym tyle samo. W moim gronie przyjaciol nikt wiecej nie daje.
          • marcysiaw1 Re: Ile $ na komunie? 05.05.07, 18:43
            my mielismy wlipcu chrzciny wrestauracji i przewaznie od pary dostawalismy
            $200, od rodzicow i blizszej rodziny $300 lub $500. Na komunie dalabym $200.
            Wkoncu Ci co robia tez sie troche wykosztowali i (na pewno jak my nie licza na
            zwrot) ale uwazam, ze $200 wypada dac!
            • marcysiaw1 i jeszcze cos! 05.05.07, 18:46
              na przyklad w NY gdzie mamy wesele w lipcu w bardzo wytwornej restauracji typu
              palacyk, ludzie daja po $400 lub $500 od pary. Dla mnie jest to troche przesada
              bo co za znaczenie dla gosci ma piekna restauracja jak za talerz placi sie tyle
              samo co w normalnej knajpie czyli przykladowow po $75 od osoby (tyle placilismy
              na chrzcinach)
              • edytkus Re: i jeszcze cos! 06.05.07, 05:28
                marcysiaw1 napisała:

> na przyklad w NY gdzie mamy wesele w lipcu w bardzo wytwornej restauracji typu
                > palacyk, ludzie daja po $400 lub $500 od pary. Dla mnie jest to troche przesada
                >
                > bo co za znaczenie dla gosci ma piekna restauracja jak za talerz placi sie tyle
                >
                > samo co w normalnej knajpie czyli przykladowow po $75 od osoby (tyle placilismy
                >
                > na chrzcinach)

mielismy ostatnio wesele u znajomych, talerz w restauracji kosztowal $250 od osoby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka