maxxymama 05.03.16, 16:06 Dziewczyny za bardzo sie nie znam może mi ktoś podpowiedzieć czy mam sie mega martwić bo trochę sie zdołowałam wynikiem... Glukoza na czczo 4,76 mmol/l - Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michrunnisa Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 05.03.16, 17:38 Cześć, ogarniam zakres mg/dl nie mmol/l Nie masz obok wyników mg/dl? Odpowiedz Link
maxxymama Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 05.03.16, 18:00 właśnie w tym problem że nie mam podanego w zakresie mg tylko tyle na wyniku pisze Odpowiedz Link
kinga_iskierka Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 06.03.16, 21:04 www.mp.pl/cukrzyca/lista/show.html?id=104976 Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów: stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l) stężenie glukozy po 60 minutach ?180 mg/dl (10,0 mmol/l) stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l) Odpowiedz Link
kinga_iskierka Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 06.03.16, 21:05 po godzinie masz w gornej granicy, lekarz moze kazac powtorzyc test po paru tygodniach na czczo masz za malo, jedz przed snem pożywną kolacje (weglowodany zlozone, białko, tluszcz) Odpowiedz Link
maxxymama Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 06.03.16, 22:31 dziekuje za odpowiedz tzn ze nie mam cukrzycy Odpowiedz Link
kinga_iskierka Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 07.03.16, 12:22 Na razie nie, ale tolerancja na cukier spada wyraz ze wzrostem.ciąży... W którym tygodniu było robione badanie? Odpowiedz Link
maxxymama Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 08.03.16, 12:41 Kinga dokładnie robiłam badanie 24tygodniu trochę się obawiam że coś nie tak mam z cukrem a ja tak lubie slodycze Odpowiedz Link
kinga_iskierka Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 08.03.16, 14:40 obawiam sie, ze moze Ci sie pogorszyc ten wynik. mysle, ze lekarz Cie skieruje na powtorzenie testu. na pewno dobrze zrobi CI dieta cukrzycowa (bez cukru, białej mąki, bialego makaronu, wszystko pelnoziaarniste, owoce, zwlaszcza sldokie w niewielkich ilosciach, to tak w skrocie), koniecznie jedz kolacje porzadna, bo jak Ty masz niski cukier, to dziecko ma jeszcze nizszy, a to z kolei niebezpieczne dla niego. Pomoze Ci ruch po posilkach (zbija cukier), a takze picie pokrzywy, która cukier normuje. Jak zastosujesz diete i ruch (zakladajac, ze nie musisz lezec), jest duza szasna ze cukier sie unormuje i bedziesz miala spokoj do konca ciazy. Jednak wynik graniczny, jak Twoj, na pewno jest jakims sygnalem ostrzegwaczym. Odpowiedz Link
maxxymama Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 08.03.16, 14:44 ah to mnie nie pocieszyłas a mega zmartwiłaś że może sie pogorszyc Boje sie strasznie.... a po urodzeniu taka cukrzyca może minąć całkowicie? Miałaś już taki przypadek bo widzę że się znasz na tym bo ja totalnie nie Herbatki z pokrzywy nie zaszkodza małej? dodam że w ciągu dnia mierząc w domu cukier mam w granicach 70-80mg Odpowiedz Link
kinga_iskierka Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 08.03.16, 19:19 nie no, nie jest zle dieta pewnie wystarczy proeblemy z cukrem na 90 % mina po porodzie. Niestey to jest jedna z dolegliwosci ciazowych i tyle. Nie masz zlych tych cukrow. po prostu jestes na granicy. I tyle. unikaj cukru, a jak juz cos zjesz, to nei kladz sie, tylko idz na spacer Jezeli nie musisz lezec... Herbata z pokrzywy absolutnie nie zaszkodzi dziecku. Sama sobie popijam prawie codziennie, bo lubie Ja w poprzedniej ciazy mialam podobny wynik i stwierdzona nietolerancje glukozy, wiec nie jadlam cukru i prostych weglowodanow... Po ciazy ok. Teraz jestem w kolejnej ciazy i cukry ok. dobrze, ze w domu masz niskie cukry, to dobry znak. Jednak badanie wskazuje, ze wieksze ilosci Ci szkodza, wiec lepiej ogranicz. Wiem, ze to trudne, ale ciaza nie trwa wiecznie, a czego nie robi sie dla dziecka glowa do gory, nie jest zle Odpowiedz Link
maxxymama Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 08.03.16, 20:28 Iskierko diety dziś to chyba nie przestrzegałam na obiad kurczak z rożna frytki sałatka potem z bomboniery kilka cukierków no i ciasteczka mega słodkie dość troche ich zjadłam ... po 1h od zjedzenia zmierzyłam cukier wyszlo mi 115mg wiec nie wiem czy to ok podobno norma jest do 120... wiec po takiej bombie kalorycznej chyba nie jest duzo co jak sadzisz? Ogranicze te slodycze jak mi doradziłaś mam nadzieje ze bedzie dobrze i po ciąży wszystko mi sie wynormuje a zostaly 3miesiace do konca wiec dam rade.. Odpowiedz Link
kinga_iskierka Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 09.03.16, 01:22 No wynik spoko po godzinie, ale jak nie weźmiesz się za dietę, to się pogorszy. Dostałaś sygnał ostrzegawczy i tyle ?? wiadomo, krzywa cukrowa jest dokladniejsza niż badanie cukru w domu, bo po pierwsze jest stała dawka cukru, po drugie przy glukometrach łatwo o przeklamanie wyniku (wystarczy ucisnac palec przed pobraniem kropelki na pasek, krew się rozrzedza i wynik jest zanizowy, więc bierz tylko te krew, która sama wyplynela po nakluciu). A plus jescze taki, jak wywalisz słodycze, że nie przybędzie Ci za dużo kg... Powodzenia ?? będzie dobrze, nie martw się na zapas ?? Odpowiedz Link
maxxymama Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 09.03.16, 21:45 zobaczymy czas pokaże co bedzie dalej dzis cukier 85mg wiec spoko Odpowiedz Link
maxxymama Re: interpretacja wyniku krzywej cukrowej 10.03.16, 15:12 byłam skontaktować sie z lekarzem bo nie dalo mi to spokoju uspokoił mnie mega mowwił ze mieszcze się w normie i jest wszystko ok ale sie ucieszylam Odpowiedz Link