Dodaj do ulubionych

Cukier ponad norme!! - co jecie??

06.11.05, 13:34
Obserwuj wątek
    • aagata4 wykopalam to ze stron naszego bociana 06.11.05, 21:34
      wkleje posty z naszego bociana sonki i dwoch innych dziewczyn - niestety nie
      zanowotalam sobie jaki one maja nick...

      mi tez wyszlo nieciekawie badanie na cukier .. w poniedzialek ide je powtorzyc i
      tez zupelniejestem zielona w tym....

      z nsz bocian -sonka


      5. Streszczę Ci swój przykładowy dzień.
      Śniadanie: dwa kawałki chleba /pełnoziarnisty, pumpernikiel/ z czymś + pomidor
      lub ogórek, opcjonalnie twarożek, nie więcej niz dwa kawałki chleba

      II śniadanie: jeden owoc /jabłko/ albo szklanka owoców /np truskawki, wiśnie,
      czereśnie/, twarożek lub jogurt, wszystko oczywiście bez cukru, tost lub kawałek
      chleba, ewentualnie w nagrode dwa herbatniki

      Obiad: tu przeważnie 25 dkg gotowanych warzyw, mięsko lub ryba, smażone lub
      duszone, choć powinno byc gotowane, lub mniejsze porcje tego co przed chwilą z
      makaronem, opcjonalnie spaghetti, innych wynalazków nie trenowałam, więc nie
      wiem jakie sa po nich cukrowe rezultaty, aha jak jemy do tego jakąś surówkę to
      tego nie licze do tych 25 dkg, oblicznie gramów to mniej więcej pół mrożonki
      więc jade oczywiście na oko, nie jemy ziemniaków i ryżu, ziemniaków bo nie chce
      mi sie obierac, a ryżu bo ma wysoki indeks

      Podwieczorek: budyń bez cukru ale z sokiem, opcjonalnie powtórka drugiego
      śniadania, ale raczej z herbatnikami niż tostem i raczej bez jogurtu

      Kolacja: powótrka ze śniadania, przewaznie bez twarożku
      Czasem po mierzeniu cukru wieczorem jem owoc

      inny post

      1 Liczbę posiłków należy zwiększyć do 6-7 dziennie. (ja zjadam 5 i nie chodzę
      głodna )Posiłki należy spożywać regularnie . Dieta powinna dostarczać podobnych
      ilości składników pożywienia w ciągu kolejnych dni.
      2. W każdym posiłku powinny znajdować się produkty zawierające węglowodany
      złożone - wolnowchlanialne - pieczywo razowe, kasze, ryz , makarony, mąka,
      ziemniaki. Węglowodany , inaczej cukry są to składniki , które wpływają
      bezpośrednio na poziom glukozy we krwi.
      Wyróżniamy 3 rodzaje węglowodanów :
      - niewskazane - wchłaniające się najszybciej z przewodu pokarmowego i
      powodujące szybkie zwiększenie stężenia glukozy we krwi - cukier , miód,
      słodycze, ciasta, czekolada, lody, soki owocowe, dżemy, coca cola i inne napoje
      słodzone, syropy, owoce cukrowane lub naturalnie słodkie.
      - wskazane - wchłaniające się dość szybko z przewodu pokarmowego ( zwiększenie
      stężenia we krwi jest wolniejsze ),
      produkty mączne - biały chleb, ryż, ziemniaki, kasze , płatki, makarony
      owoce - banany, melony, jabłka , gruszki, śliwki, poziomki, truskawki
      mleko - jogurty
      - wskazane - wchłaniają się najwolniej z przewodu pokarmowego (zwiększenie
      stężenia glukozy jest najwolniejsze)
      jarzyny - wszystkie części roślin, korzenie, łodygi, liście , kwiaty.
      produkty zbożowe i chleb gruboziarnisty razowy, niełuskany ryż , kasza gryczana.

      3. Zalecane są pokarmy, które zawierają dużą ilość błonnika ( błonnik zawarty w
      pożywieniu zmniejsza ilość wchłanialnego w jelitach cukru).
      Ciemne pieczywo, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, warzywa
      na surowo.

      4. W każdym posiłku powinny znajdować się warzywa lub owoce.

      5. Do smarowania pieczywa używamy masła, do surówek i sałatek oliwy lub olejów
      roślinnych.

      6. Unikamy zbytniej ilości soli, należy pamiętać, że przemysłowo przygotowane
      pożywienie z reguły zawiera jej zbyt dużo.

      7. Wykluczamy pokarmy smażone i tłuste. Dozwolone jest gotowanie, duszenie bez
      dodatku tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej.

      8. Zabronione jest używanie sztucznych środków słodzących oraz słodyczy
      przeznaczonych dla diabetyków.

      Szczególną uwagę musimy zwrócić na mleko i produkty mleczne. Spożywamy mleko
      o niskiej zawartość tłuszczu, chude twarogi, jogurty naturalne i kefir. Ze
      względu na dużą zawartość tłuszczu należy ograniczyć sery żółte, topione, i
      mleko skondensowane. Płynne produkty mleczne zawierają tzw. cukier mlekowy -
      szybko podwyższają poziom glukozy we krwi, dlatego nie należy pić mleka w
      większej ilości niż jedna szklanka. Nie należy łączyć w jednym posiłku dwóch
      produktów mlecznych (np. kanapka z twarogiem + mleko do picia).
      UWAGA Spożycie mleka na śniadanie u wielu osób jest powodem podwyższonej
      wartości cukru we krwi po śniadaniu. W takim przypadku wskazane jest spożywanie
      mleka po południu lub wieczorem .

      Mleko nie może stanowić samodzielnego posiłku. Wskazany jest dodatek pieczywa
      lub produktu zbożowego zawierającego duże ilości błonnika.
      Mięso i przetwory mięsne, ryby - zaleca się wybieranie chudych gatunków.
      Mięso chude, drób, ryby, jaja - nie zawierają węglowodanów więc nie mają wpływu
      na poziom glukozy we krwi.
      Warzywa- powinniśmy jeść je w każdym posiłku, ponieważ są dobrym źródłem
      błonnika .
      Więcej węglowodanów znajduję się tylko w kukurydzy, groszku zielonym,
      ziemniakach, suchej fasoli, suchym grochu - dlatego należy ograniczyć ich
      spożycie.
      Zaleca się spożywanie warzyw na surowo - kalafior, kapusta pomidory, ogórki,
      papryka, sałata. Można je jeść w większych ilościach.
      Owoce - spożywane w większych ilościach powodują wzrost stężenia glukozy we
      krwi. Zawartość węglowodanów w owocach jest różna. Najwięcej jest ich w
      winogronach, bananach, gruszkach, śliwkach, owocach suszonych - dlatego ich
      spożywanie jest zabronione. Mniej węglowodanów zawierają jabłka , maliny,
      mandarynki, pomarańcze, brzoskwinie, kiwi, porzeczki, wiśnie. Najmniej
      truskawki, arbuzy, grejpfruty.
      Zalecane są owoce na surowo. Ilość owoców podaną w dziennej racji pokarmowej
      dzielimy na dwie porcje i spożywamy je łącząc z pieczywem lub produktem
      zbożowym na drugie śniadanie i podwieczorek.

      ZALECANE
      Chleb razowy pełnoziarnisty, razowy mieszany, graham, chleb chrupki.
      Grube kasze, gryczana, jaglana, wiejska, ryż niełuskany.
      Jogurt , kefir, maślanka, chudy twarożek, jajka .
      Chude gatunki mięsa, cielęcina, indyk, drób zawsze bez skóry, chude ryby.
      Masło extra, oleje roślinne, oliwa z oliwek.
      Jarzyny na surowo, sałata, rzodkiewka, ogórek, pomidor.
      Owoce o mniejszej zawartości cukru, na surowo w ilości dozwolonej w diecie
      (250g)

      DOZWOLONE
      Słone paluszki, krakersy, biały chleb, suchary bez cukru, pieczywo tostowe,
      makaron, ryż, mąka, drobne kasze, wafle bez cukru, mieszaniny masła z olejem
      tzw. miksy, soki warzywne (np. pomidorowy), chuda wieprzowina (szynka ,
      polędwica) ziemniaki gotowane i tłuczone, groch, fasola, soje, soczewica,
      herbata słaba bez cukru, kawa naturalna (jedna filiżanka dziennie, jeżeli nie
      ma przeciwwskazań), kawa zbożowa, woda niegazowana, herbata owocowa naturalna
      bez cukru.

      NALEŻY ZACHOWAĆ OSTROŻNOŚĆ
      Sery żółte i topione, ryby - makrela, łosoś , pstrąg, śledź, mięso wołowe,
      jagnięcina, groszek zielony, kukurydza, marchewka gotowana, buraki, konserwy
      jarzynowe.

      ZABRONIONE
      Cukier, miód, sztuczne środki słodzące, ciasta, czekolada, chałwa, sękacz,
      cukierki, lody, dżemy, konfitury, soki owocowe, mleko pełne, śmietana, tłuste
      żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem pełnego mleka - jogurty, tłuste mięsa,
      baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, parówki, kiszka, słonina, boczek,
      smalec, nerki, płuca, owoce morza, gęsi, kaczki, majonez, frytki, chipsy,
      ziemniaki smażone owoce w cukrze i kandyzowane, owoce suszone, orzechy, napoje
      alkoholowe, konserwowane owoce, galaretki, kisiel i budyń z cukrem, owoce o
      dużej zawartości cukru - banany, winogrona, gęste, tłuste i zawiesiste zupy,
      zaprawiane zasmażkami, śmietaną, ostre przyprawy - ocet musztarda, papryka,
      mocna herbata i kawa w większych ilościach.




      inny post


      Tyle możesz zjeśc przez cały dzień:
      1. WARZYWA - ( wszystkie i w każdej ilości, najlepiej jeśc je przed każdym
      posiłkiem np. kalarepka albo kila rzodkiewek, itd )
      2. PIECZYWO CIEMNE ( 1 kromka na I sniadanie około 8 a potem 2 kromki na II
      śniadanie około 11- 12 )
      3. KASZA, RYŻ ( 4 lyżki po ugotowaniu ) lub MAKARON ( niepełna szklanka po
      ugotowaniu ) lub ZIEMNIAKI ( ok. 2-3 ) - to wszystko wymnienie np. na obiad.
      4. RYBY,MIĘSO DROBIOWE ( chudziutkie, gotowane, duszone lub z grilka - teraz
      sezo
    • aagata4 Re: Cukier ponad norme!! - co jecie?? 07.11.05, 20:24
      poszperalam troche i sie dowiedzialam ze w ciązy trzeba tylko ograniczyc
      slodkie, nie pić sokow z kartonow tylko soczki wyciskane z owocow, nie uzywac
      cukru - a jezeli juz musimy t slodzika - choc lepiej nie...

      zamiast czekolady mozna jesć takie produkty ktore sa bez cukru i bez sacharozy i
      bez fruktozy a moze zawierać maltitol lub aspartan

      to mozna dostac w duzych supermarketach na polce z dietetyczna zywnoscia....

      podobno mozna dostac tez i konfitury dla diabetykow....

      generalnie mozna jesc maksymalnie trzy owoce dziennie takei jak grejfruty

      trzeba jesc ciemne pieczywo...

      suszone sliwki i winogrona są zakazane i

      podobno w cukrzycy ciezarnych nie ma potrzeby ograniczanai jedzenia ... trzeba
      tylko jesc male posilki i czesto.....

      to tyle ile sie dowiedzialam .. bede kopala dalej i cos dokleje tutaj....

      jak cos znajde albo jak bede po wizycie u lekarza to sprobuje cos naskrobac....
      generalnie nie wolno ograniczac jedzenia w ciązy - wiec ta dieta ciazowa jest
      troche inna niz cukrzyca bez ciązy...
      pozdrawiam

      Agata
      --
      www.poronienie.pl
    • aagata4 co u ciebie? jak idzie ci walka z cukrzycą? 16.11.05, 10:48
      napisz, co u ciebie?

      ja zaczelam sie "bawic" glukometrem - nie za bardzo mi sei to udaje.... boje sie
      czegokolwiek jesc a z drugiej strony wiem, że musze dziecku dostarczyc
      potrzebnych skladnikow... jedzenie 6 posilkow dziennnie (wychodzi rono co 3
      godziny) i odstawienie slodyczy, smalcu (ktory jadlam łyzkami) i rezygnacja ze
      smazonego - nie sprawila mi klopotu.
      poniewaz jem czesto to zmniejszenie porcji nie jest uciążliwe...


      najgorsze jest to, że palce mnie bola bo sie boje igly i nakluwam sie po kilka
      razy zanim zbadam sobie krew, marnuję paski - bo po wlozeniu do glukometru mam
      tylko 60 sekund na ukucie i wycisniecie kropelki krwi ...

      choc juz sie aż tak nie boję przy zastrzykach z Clexane ...

      mam mnostwo wątpliwości a spotkanie u lekarza diabetyka dopiero w grudniu...

      na razie mam stosowac tylko diete bez insuliny i sprawdzać...

      napisz jak sobie radzisz z tym wszyskim...

      pozdrawiam

      Agata

      --
      www.poronienie.pl
    • kaskazuza Re: Cukier ponad norme!! - co jecie?? 21.11.05, 14:36
      Hej, jestem juz weteranka, bo to moja druga ciąża z cukrzycą ciężarnych.
      Zasadniczo reguł jest bardzo dużo, ale najważniejsze to wyposażyć sie w
      glukometr. Bez tego nie wiesz, które produkty znacząco podwyższają Ci cukier, a
      które nie. Oczywiście jest parę rzeczy, których nie opłaca sie jeść, oczywiście
      słodycze, słodkie owoce jak banany, winogrona, arbuzy, soki lepiej cieńczyć
      wodą. Ja nie mogę jeść rano nabiału, w ogóle najwyższy cukier mam po śniadaniu,
      więc jem stosunkowo małe, potem po dwóch godzinach II śniadanie. Warto
      posprawdzać jakie pieczywo najmniej podwyższa cukieru Ciebie, bo z tym bywa
      różnie...
      Jak masz jakieś pytania pisz na priva - pare razy w tygodniu sprawdzam wink
      --
      Kasia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka