Dodaj do ulubionych

clexane,na jakiej podstawie

31.01.06, 19:59
Witajcie kochane!
spędziłam tu 3 miesiące-właśnie na tym forum...ale niestety straciłam swoje
maleństwo w kawietniusad
mam do was prośbę abyście napisały na jakiej podstawie macie przykaz brania
heparyny,clexanu?jaka była wasza przeszłość ginekologiczna,jakie badania i
wyniki ?

Pozdrawiam Was serdeczniesmile
Obserwuj wątek
    • moniao1 Re: clexane,na jakiej podstawie 31.01.06, 23:10
      Z tego co mi wiadomo..
      Lekarze zaczynają prowadzić ciąże na heparynie, jeśli występowały nawykowe
      poronienia bez zdiagnozowanej przyczyny - czasem wystarczy tylko taki wywiad...
      Ci bardziej dociekliwi zlecają badania w kierunku układu krzepnięcia i
      zdiagnozowania zespołu antyfosfolipidowego, a w szczególności najczęsciej w
      zespole podwyższonych przeciwcial antykardiolipinowych i antykoagulanta
      toczniowego..Tych grup przeciwciał jest więcej (Anuteczek wkleiła w nagłówku
      artykuł o zespole antyfosfolipidowym)..
      Sama specyfika zespolu antyfosfolipidowego bywa dość indywidualna...Dość często
      przeciwciała "skaczą" dopiero po zajściu w ciążę - stąd ich wcześniejsze
      badanie nie wskazuje na istnienie zespołu antyfosfolipidowego...Czasem
      przeciwciała są podwyższone i bez ciąży ( tak jak u mnie) i dość łatwo jest
      wtedy zespół zdiagnozować. Moje wyniki pc antykardiolipinowych to
      w "standardzie" 10 razy ponad górną normę...
      Heparyny drobnocząsteczkowe (np najpopularniejszy clexane) stosuje się również
      przy ciąży z trombofilią, przy ciążach u dziewczyn z rozrusznikiem serca czy u
      dziewczyn z niedomykalnośćią zastawek.

pozdrowionka
      • samboraga Re: clexane,na jakiej podstawie 01.02.06, 11:43
        >przy ciążach u dziewczyn z rozrusznikiem serca czy u
        > dziewczyn z niedomykalnośćią zastawek.

Monia, nie ma takich wskazań...
        natomiast są przy złym krążeniu żylnym określanym popolarnie jako 'żylaki' (ale
        to też przy poważnych zmianach, a nie przy drobnych 'pajączkach')
        w kazdym razie ja mam clexan z powodu żylaków, a nie problemów z sercem mimo
        'posiadania' właśnie wyżej wymienionych wad...
        przy niedomykalności problem jest dopiero w okollicach porodu (i to nie zawsze -
        ja nie miałam mieć nic dodatkowego)
        • moniao1 Re: clexane,na jakiej podstawie 01.02.06, 12:48
          a to kuku w takim razie z moją wiedząwink

Mi wiadomo było tyle, że przy problemach z serduchem poza ciążą bierze się dość
          często zapobiegawczo leki przeciwzakrzepowe - acenokumarol..Ponieważ w ciąży
          rezygnuje się z tego specyfiku, to przechodzi się własnie na heparyny
          • samboraga do Moniao:) 01.02.06, 15:01
            Monia, a jak się czujesz? co tam u Ciebie?

ps. przeciwzakrzepowe bierze się po niektórych operacjach serca (np. zastawek,
            ale tez nie wszystkich) - ale to juz specyficzne sprawy, jestem za zielonawink)
      • bockos Re: clexane,na jakiej podstawie 12.03.06, 19:22
        mam nadzieję że jeszcze Ci spotkam na tym forum lub na innym. jestem w 13 tc a
        od 6 wiem że mam zespół antyfosfolipidowy biorę clexane 40. zastanawam sie czy
        heparyny drobnocząsteczkowe mają jakiś wpływ(zly) na rozwój dziecka. jesli cos
        wiesz na ten temat daj znać. pozdrawiam
    • maretina Re: clexane,na jakiej podstawie 01.02.06, 09:25
      bralam profilaktycznie. mialam nawracajace poronienia. badania wyszly ok.
      • donata72 Re: clexane,na jakiej podstawie 01.02.06, 12:04
        niemialam zednych poronien wyniki badan ok ale byla to profilaktyka przed ivf i
        biore jeszcze do dzis
        • heath2 Re: Zylaki, pomóżcie 01.02.06, 12:10
          Ja straciłam drugie Dziecko w 35tc, żadnych konkretnych przyczyn nie ustalono,
          zrobiłam mnóstwo badań, m.in. na trombofilię i różne przeciwciała.Nic, wszystko
          ze mną ok.W sekcji łożysko było II stopnia, duże i obrzęknięte, a jednocześnie
          niedojrzałe.Zmiany zarostowe i zwłóknienia w naczyniach łożyska.Teraz biorę
          clexane 0,4 profilaktycznie.Nie mam też żylaków na nogach, choć to moja 3 ciąża
          i wywiad rodzinny ogromny: mama, dziadek i babcia, wujek (wszyscy z tej samej
          rodziny) mają duże żylaki na nogach.Ja natomiast dziś wyczułam i potem
          obejrzałam sobie w lusterku spore żylaki na... wargach sromowych.Wiem, że miałam
          je już w 1 ciąży, zauważyły pielęgniarki przed porodem.Ale nigdy nie były aż tak
          wielkie.Do lekarza idę w poniedziałek.Czy wiecie coś na temat żylaków w tych
          okolicach?Nie dają żadnych objawów.
          • samboraga Re: Zylaki, pomóżcie 01.02.06, 12:24
            to typowe miejsce w ciąży...sad((
            ja sama mam tylko na nogach, ale wiem, że wiele kobiet ma problemy 'tam' (a
            jednocześnie bez żylaków nóg), one nie muszą boleć
            moje żylaki w 1-szej ciąży były duże, ale w 2-giej stały się ogromne...
            też profilaktycznie biorę 40 clexanusmile
            acha - w mojej rodzinie najbliżeszej nikt nie ma żylaków (lekazrze zdziwieni, że
            ja mam tak duże...), a kwestia umiejscowienia to chyba predyspozycje indywidualne
            • beettinna Re: Zylaki, pomóżcie 01.02.06, 14:16
              dzięki dziewczyny....
              Pozdrawiamsmile
              • bach28 Re: Zylaki, pomóżcie 13.03.06, 09:10
                Hej Bettina co słychać?
                badania w kierunku układu krzepnięcia czy moze któras wiecej napisac coś na ten
                temat co to za badania?
                Z góry dzieki serdeczne
    • maretina Re: clexane,na jakiej podstawie 13.03.06, 12:15
      jako leczenie nawykowych poronien.
      • maretina wyniki wszystkie w normie/nt 13.03.06, 12:16

• szalona_lola Re: poszukuje koleżanki z trombofilią 14.03.06, 15:15
          Siemanko,

mam trombofilię i xcała ciążę będę zasuwać na heparynce. Chciałabym znaleźć
          koleżanke, która też ma trombofilię. Ot tak do konwersacji i wymiany
          doświadczeń. Ktoś jest chętny?
          • annullka Re: poszukuje koleżanki z trombofilią 14.03.06, 17:26
            hej
            Ja też mam trombofilię, narazie jem akard. Jesteśmy w trakcie starań, to nasz
            pierwszy ckykl, więc myśle, że jeszcze troche czasu zleci zanim będę w ciąży,
            zazwyczaj potrzebujemy na to ok 6 miesięcy. Ale oczywiście cała ciąża też
            będzie na heparynie, więc z chęcią czegoś się dowiem albo podpowiem. Trzymaj
            się i odwagi przy zastrzykach, a to Twoja pierwsza ciąża?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka