Dodaj do ulubionych

przedwczesne odpłynięcie wód płodowych

05.09.07, 10:43
w26 tc odplynęły mi wody płodowe i po 4 tyg. leżenia plackiem w szpitalu
dostałam skurczy, decyzja lekarzy cc, synek urodził się z wadą płuc, która
wytworzyła się z powodu braku wód p,ponadto z rozległą infekcją i krótszą
kończyną dolną lewą i górną prawą żył 3 godz.(czy to możliwe aby lekarze
robiąc 2 razy w tygodniu usg nie widzieli że z dzieckiem dzieje się coś złego
).3lata temu miałam podobną sytuację odejście wód w 21 tc poród naturalny w
25tc w obu ciążach nie miałam infekcji bakteryjnej wyniki były dobre. Mój gin
stwierdził u mnie macice jednorożną, co może być powodem przedwczesnego
odpływania wód płodowych i w następnej ciąży zaleca bezwzględne leżenie od
21tc.Z pierwszej ciąży mam zdrową córeczkę urodzoną o czasie, a tu nagle jakaś
wada macicy.Boje się planować kolejnej ciąży po tych wszystkich
przejściach,ale chęć posiadania dzidzi jest od wszystkiego silniejsza . Czy
może ktoś był lub jest w podobnej sytuacji proszę o pomoc ,a może komuś się udało
Obserwuj wątek
    • milusia288 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 14.09.07, 10:02
      nie wiem czy Ci to pomoże...ja miałam bardzo podobne prtzezycia i
      też boję się zachodzić w ciążę mimo, że bardzo tego pragnę...
      ja urodziłam pierwsze dziecko w 33 tygodniu ciąży a wody płodowe
      odchodziły mi od 28 tygodnia...synek urodził sie na całe szczęście
      zdrowy...po kilku latach postanowiliśmy zrobić z mężęm sobie drugi
      prezent...zaszłam bez problemu w ciążę...problemy zaczęły się od 19
      tygodnia...wtedy zaczęły mi się soczyć wody płodowe...lekarze
      zostawili mnie w szpitalu z przykazem lerzenia przysłowiowym
      plackiem....w 24 tygodniu założono mi pessary, iałam robione również
      wymazy bakteriologiczne i również były w porządku...i tak sobie
      leżałam modląc się każdego dnia, żeby przetrzymać kolejny
      dzień...doczekałam 26 tygodnia...i zaczęło się...odeszły wszystkie
      wody...lekarze wyjeli pessar i zdecydowali o porodzie...urodziałam
      córeczkę o wadze 500g...żyła kilka godzin...po tym wszystkim
      zrobiłam sobie serię badań...wszystko jest w porządku...żaden lekarz
      nie chce mnie zapewnić, że tym razem bedzie wszystko w porządku!a
      wręcz przeciwnie...prawdopodobieństwo powtórzenia sie tej sytuacji
      jest bardzo duże...jestem załamana...strasznie chce mieć swoje
      maleństwo...
      • mama_m5 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 22.02.08, 16:45
        Bardzo często za przedwczesne odejście wód płodowych odpowiedzialna
        jest cytomegalia i "posiadanie" zespołu antyfosfolipidowego.
    • marzena280476 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 22.02.08, 15:42
      Napiszcie dziewczyny co u Was. Ja wlaśnie straciłam mojego synka
      Jasia.W 21 tyg zaczęły odchodziś wody,w 22 odeszły całkowicie.Poród
      w 25 tyg,po trzech amnioinfuzjach.Maluch miał 600 gram po
      urodzeniu.Zył 68 dni.Pierwsza ciążę donosiłam dzięki pesarowi do 36
      tyg.z powodu skracajacej się szyjki.Wody odeszły dopiero przy
      cc.Kamilek jest zdrowy,teraz ma 7 lat.Też chciała bym jeszcze raz
      spróbować ,ale sie boję powtórki.
      • ewikowa Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 23.02.08, 10:45
        z odchodzeniem wod nie moge wam pomoc, ale jesli zalecane jest bezwzgledne
        lezenie, to moge wam pomoc moze - nie jest to latwe, stresujace jak cholera, ale
        jest to mozliwe- moja Izunia 14-miesieczna to potwierdza. Mialam, i mam bardzo
        ostra niewydolnosc szyjki i po jednym poronieniu w 20tyg, druga ciaza prawie sie
        skonczyla dokladnie tym samym. Ale jakos sie udalo - ale lezalam w szpitalu 15
        1/2 tyg. plackiem 'urlop fundowany przez NFZ przy basenie'wink) Mala sie pchala na
        swiat w 20tyg i jakos sie ja udalo utrzymac do prawie 36tyg - a nie dawali mi w
        ogole szans.

• bei Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 04.03.08, 19:05
      Największy kłopot miałam z drugą ciążą- od niedomagania hormonalnego-
      krwawień i rozwarcia po odpłynięcie wod w pierwszym dniu 21 tc i
      infekcji chorej czynności skurczowej macicy- lezałam od 3 tc ciąży-
      od gravitestów- do 40tc- (od 21 tc na gentamycynie)- dziecko w 40 tc
      ur sie z wagą 2006g.
      Trzecia ciąża- mimo trudów, mimo wora patologii dolezana do 38 tc- z
      całym pęcherzem płodowym- i małowodziem- jak w kazdej mojej ciąży.
      Trzymam kciuki- by było jak najlepiej.
      • marzena280476 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 10.04.08, 20:31
        Kochane,czy żadna wiecej nie pomoże.Ja dalej szukam informacji na
        temat przedwczesnego odejścia wód.Pomału myślę o ciąży a tak mało
        wiem,jeszcze bardziej sie boję.
        • nati1011 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 11.04.08, 09:14
          podstawą jest przyczyna odpłynięcia wód.

Z twojego postu wynika - ale to tylko moja interpretacja - że masz
          tendencje do przedwczesnego skracania i rozwierania szyjki, a to z
          kolei czesto jest połaczone z jakąś bakterią i zakażeniem. Jeżeli
          połaczyśz otwartą szyjkę i bakterie to prowadzi to często do
          uszkodzenia pęcherza płodowego na skutek infekcji i dalej do wycieku
          wod i zakażenia wewnątrzmacicznego.

Na twoim miejscu zaczęąłabym od posiewu - dobrzez zrobionego, bo z
          tym bywa różnie - z pochwy, oczywiście tez cytologia. Jeżlei te
          wyniki będą dobre - to należy je potem powtarzać w ciaży - posiew i
          oczywiście podchodzić z większa rezerwą do ciaży - oszczędnie,
          leżenie itd.

Dlaczego w 2 ciazy nie miałaś pessara? szyjka była w porzadku czy
          może właśnie infekcja wykluczała założenie? Jeżeli przyczyną była
          infekcja - a tak jest najczęsciej - to po wyleczeniu i przy kontroli
          kolejna ciążą nie powinna być zagrożona. Plusem w tym twoim
          nieszcżęściu jest to, że po wcześniaku i śmierci kolejnego dziecka
          powinnaś być pod specjalnym nadzorem i kolejna ciaża bedzie - a
          przynajmniej powinna być - bardzo dokłądnie monitorowana.

życzę powodzenia.
          • biedronka1969 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 11.04.08, 10:09
            Marzenko ja starcilam coreczke w 19tc wlasnie z powodu skrocenia szyjki,infekcji
            i odplyniecia wod.Wczoraj minal dokladnie miesiac po tej tragedii.Infekcja wdala
            sie po zalozeniu szwu poniewaz podczas zabiegu zostal uszkodzony pecherz
            plodowy.Niestety lekarz za pozno zdiagnozowal skrocenie sie szyjki i za pozno
            zalozono mi szewek sad Dowiedzialam sie,ze nastepnym razem bede miala robione co
            tydzien usg gdyz w odpowiedniej chwili musze miec zalozony szew i prawdopodobnie
            od samego poczatku lezenie sad Ale jest szansa na donoszenie i urodzenie zdrowego
            dziecka.Takze nie martw sie i jesli masz dobrego lekarza to zostaly juz tylko
            starania o dzidzie. Wczoraj dowiedzialam sie na innym forum,ze dziewczyna ktora
            przeszla podobna historie po pierwszej @ od "porodu" jest wlasnie w kolejnej
            ciazy i rowniez jej lekarz zaznaczyl,ze bedzie szewek w 12tc i lezenie. Ale co
            tam! Wytrzymamy te pare miesiecy prawda? Jesli chcesz to mozemy zalozyc nowy
            watek w ktorym bedziemy razem sie wspierac i czekac na ... smile Nasza Fasoleczke smile))
            • marzena280476 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 12.04.08, 09:20
              Biedroneczko,no właśnie u mnie z tą ciążą nie ma tak łatwo.Ta z
              Jasiem była cudem.Od 10 lat ma PCOS.@ byle jakie(teraz czekam już 40
              dzień).Wy macie chyba jakichś normalnych lekarzy,u mnie nie mówi się
              o żadnych posiewach,szwach(co najwyżej pessar-ale to też jest
              siedlisko bakteri).
              • nati1011 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 12.04.08, 10:10
                kochana my mamy takich samych lekarzy jak ty - po prostu jak
                pacjentka wie, to wymusza na lekarzu. Wiem, ze brzmi to absurdalnie,
                ale mój siostrzeniec pewnie by nie żył, gdybym siostry nie wypchała
                na dodatkowe badania. Też miała bakterie, małowodzie -
                prawdopodobnie na skutek saczenia się wód - ciagłe skurcze itp itd,
                a lekarze zajmowali się wyłacznie skurczami. Wypisali ją ze szpitala
                z usg, które nie wskazywało na żadne problemy. Prywatne usg wykonane
                tydzien później wykaząło niemal brak wód, malejące dziecko (dużą
                hipotrofię, i sporo mniejsze wymiary niż na poprzednim usg),
                podejrzenie zakażenia wewnątrzmacicznego. oczywiście szpital i
                cesarka. dziecko na szczeście żyje, ale raczej nie przeżyłoby do
                kolejnej planowanej wizyty u gina.

Pessar nie jest siedliskiem bakteri. Jest jałowy. Ale przed jego
                ząłożeniem trzeba wyleczyć ew infekcje w pochwie. Po złaożeniu
                zachowuje się jak całe środowisko pochwy. Jeżeli nie ma infekcji to
                jest ok - i tak jest przeważnie, jak lekarz się przykłąda. Ale
                niektóre kobiety mają skłonnośc do nawracających infekcji pochwy -
                często z winy partnera!!! To on może być żródłem zakażenia. Nawet
                jak nie ma objawów, może być tylko nosicielem. zawsze wiec należy
                leczyć oboje. W skrajnych przypadkach powstrzymać się od współżycia
                w ciaży. Warto tez przy takich infekcjach stosować laktovaginal
                profilaktycznie - on przywraca właściwą florę bakteryjną i
                kwasowość. To wlaśnie kwas zabezpiecza przed groźnymi bakteriami.
                • marzena280476 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 12.04.08, 11:00
                  czy laktovaginal jest na receptę?Wiesz nati ja też pytałam o leki w
                  razie czego.To jak myślisz jaka była odpowiedz.Ano taka,że się
                  wyjałowię.Ja już nie wiem co mam robić.
                  • nati1011 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 12.04.08, 12:15
                    ??????

Wyjałowisz się? To znaczy, ze lekarz uważa, że lepiej chodowac
                    jakiegoś gronkowca na szyjce?????? Wiesz już wiele mnie nie zdziwi
                    jeżeli chodzi o ginekologów.

Laktovaginal to pąłeczki kwasu mlekowego. Bez recepty są stosunkowo
                    drogie 10 szt ok 17 zł (1 dziennie) Kiedyś na receptę były ze
                    zniżką. Jak jest teraz nie wiem. To lek, który kobieta powinna brac
                    po każdej antybiotykoterapi. Doustnie można też łykać trilac, lub
                    lakcit., ale one głównie działają na jelita. Laktovaginal natomiast
                    bezpośrednio na pochwę. Ale ten lek to raczej profilaktyka. Po
                    wyleczeniu zakażenia. On nie uleczy zjadliwej bakteri, może jedynie
                    jakiś niewielki stan zapalny.

Czy twój mąz był badany? Jeżeli on jest nosicielem bakteri, to bez
                    sensu jest leczyć tylko ciebie.
                    • nati1011 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 12.04.08, 12:17
                      to antybiotyk wyjaławia, a leki w stylu laktovaginalu mają właśnie
                      przywrócić równowagę bakteryno-kwasową.
              • sylwiakitowska Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 16.01.09, 08:45
                witam wszystkich mam 7 letnią córeczkę a po niej trzy porody przedwczesne i dwa
                poronienia razem straciłam pięcioro dzieci mam problemy z szyjka przy ostatniej
                ciązy miałam założony szef i to nic nie dało w 22 tygodniu ciązy całkowicie
                odeszły mi wody płodowe pomózcie mi znależć dobrego lekarza bo u nas w
                grudziądzu to katastrofa z góry dziękuje
                • madasia Do sylwi 16.01.09, 13:41
                  Sylwio,
                  przykro z powodu strat dzieci.
                  Czy mialas kiedys robione badania pod katem immunologii. Tzn, czy
                  zostala ona wykluczona jako powod strat ciaz?
                  Mi pomogla dr Jerzak z Warszawy.Jest ona ginekologiem-immunologiem
                  i przyjmuje w LIM-ie w Mariocie ( koszt wizyty oko.180zl obecnie)
                  W skrocie mam za soba :
                  34tc odejscie wod, corka urodzila sie niedotleniona
                  22tc nagle rozwarcie szyjki- synka nie ratowano
                  25tc szew, mimo tego akcji skurczowej nie dalo sie powstrzymac,
                  coreczka nie podjela walki o zycie
                  10tc pusty pecherzyk
                  i ostatnia szczesliwa ciaza donoszona do 37 tc na zestawie lekow
                  acard i heparyna, do tego szew w 15 rc, ktory wytrzymal cala ciaze.
                  Jesli chcesz poczytac moja historie, znajduje sie ona tutaj
                  www.poronienie.pl/historia_madasi.html
                  Praktycznie bylam i niej na 3 wizytach, gdzie analizowam badania,
                  jakie zrobilam i zlecala kolejne.szanuje kieszen pacjenta i nie
                  naciaga na setki badan, ktore nie wnosza nic.. Jest osoba
                  wymagajaca, stad zawsze jezdzilam do niej przygotowana tzn, cala
                  historie choroby mialam napisana osobno, do tego wyniki wszystkich
                  badan, wczesniej wiedzialam, czemu te badania maja sluzyc, a mialam
                  tego opasly tom.To ona powiedziala mi,ze problemy immunologiczne to
                  nie tylko wczesne poronienia, to takze pozne, albo moze byc pierwsza
                  ciaza bezporoblemowa, a pozniej przy kolejnych ciazach wychodza
                  problemy, to wszystko mzona zbadac i leczyc lub wykluczyc...
                  Jestem z Tromiasta i na miejscu prowadzilam ciaze wg zalecen
                  Jerzakowej i udalo sie...

Zycze duzo nadziei i sily w dochodzeniu do znalezienia odpowiedzi,
                  dlatego tak sie dzieje...
        • bozenik Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 11.04.08, 10:51
          Cześć,

PROM najczęściej jest wywołany infekcją: bakteryjną, grzybiczą - te dwie można
          wykryć w posiewach rutynowych lub też wirusową, albo wywołaną bakteriami
          atypowymi. I o tej grupie lekarze nie bardzo chce mówić bo wiedza na ten temat
          jest ograniczona, mało danych literaturowych a praktyka leczenia niepłodności
          pokazuje, iż b. często właśnie zakażenia atypowe są przyczyną strat ciąży. Tylko
          niezwykle trudno jest to wykryć już po odejściu wód i porodzie/poronieniu.

Przyczyn i przebiegów infekcji jest tyle co ciężarnych - można tylko eliminować
          najczęstsze. Zawsze trzeba leczyć męża/partnera! Nawet przy zakazie współżycia w
          ciąży.

Żeby nie było tak prosto to PROM może być wywołany także czynnikami zależnymi od
          matki, np. niewydolnością i stanem zapalnym łożyska (np. u kobiet z toczniem,
          zesp. antyfosfo). Zazwyczaj wychodzi to w badaniu łożyska - uważnie trzeba
          analizować wynik z patomorfologii.

PROM może być wywołany np. reakcją na stosunek. W spermie są substancje
          wywołujące b. silne skurcze i mogące wywołać pęknięcie pęcherza płodowego.
          Dlatego kobietom z ciążą trudną/zagrożoną zawsze powinno się zalecić całkowitą
          wstrzemięźliwość (psychicznie b. trudna bariera z racji podwyższonego
          zapotrzebowania).

Bardzo częstą kombinacja jest niewydolność szyjki + zakażenie; wskutek skracania
          się naturalnej bariery, która chroni przed wejściem bakterii "od dołu". Dlatego
          u kobiet które miały stwierdzoną już niewydolność, przeszły poronienie lub
          zabiegi na macicy związane z ingerencją przez szyjkę (np. czyszczenie jamy po
          porodzie), albo są pow. 35 roku życia (położniczo to już staruszeczki!) zawsze
          trzeba liczyć się z niewydolnością szyjki i monitorować jej długość, pobierać
          wymazy, przygotować się do założenia pessara lub szwu, monitorować pH.

Podsumowując: każdy PROM jest inny. To że raz wystąpił nie oznacza, że się
          powtórzy ale automatycznie kwalifikuje kobietę do grupy podwyższonego ryzyka.
          Niezwykle często nie udaje się ustalić bezpośredniej przyczyny PROM. Za mało
          jeszcze wiemy o immunologicznej stronie tego procesu.

Takiej ciąży nie prowadzi się w prywatnym gabinecie albo w przychodni rejonowej.
          Tu trzeba WSPÓŁPRACOWAĆ z lekarzem z odpowiednim doświadczeniem, potrzebna jest
          dobra patologia ciąży lub lekarz specjalizujący się w leczeniu niepłodności.

Nie wiem czy jakakolwiek odpowiedź jest w stanie uciszyć niepokój kobiety która
          przeszła PROM i straciła dziecko na granicy wieku przeżywalności.

W kolejnej ciąży będziesz cały czas drżała o jej przebieg: tak zostałyśmy
          skonstruowane. Jeżeli porozmawiasz z dobrym specjalistą od zagrożonych ciąż
          (umów sie np. prywatnie do szefa patologii ciąży w najlepszym szpitalu w okolicy
          albo AM) to podpowie Ci jak prowadzić Twój konkretny przypadek. Obejrzy wyniki
          badań, może coś zleci dodatkowo.

A co do szans na donoszoną ciążę: jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
          Przygotuj się jednak na wielomiesięczne zwolnienie, leżenie (to najlepsze
          lekarstwo/ środek zapobiegawczy) i bądź gotowa przyjmować kilkadziesiąt tabletek
          dziennie, a być może także i codzienne zastrzyki. Profilaktycznie możesz zrobić
          b. dużo aby dać sobie i dziecku jak największe szanse.

Ja jestem teraz w 5 ciąży: dwa poronienia, PROM 33 tydz. - córeczka w świetnej
          kondycji obecnie, kolejny dzieciaczek zmarł po PROM w 20 tyg., teraz jestem w 24
          tyg, mam APS, cukrzycę ciążową, pessara, b. krótką szyjkę (wcześniej zawsze była
          długaśna, pow. 4 cm, nawet jak rodziłam córkę to musieli ją masować żeby się
          rozwarła), regularne posiewy, wykupuję pół apteki, całe boki sine od zastrzyków
          i wygniotłam dół w kanapie. Mam zlecenie na sterydy w 25/26 tygodniu aby dać
          szanse płucom dziecka. Mieszkanie sprzątnę, prasowanie i parę innych rzeczy
          zrobię jak urodzę już maleństwo. Do tego czasu: gotuję niewymyślne obiady tak by
          nie musieć stać w kuchni, reszta posiłków = samoobsługa. Codzienność i
          zaopatrzenie jest na głowie męża albo dobrej duszy co się akurat napatoczy. Nie
          powiem żeby mąż to akceptował i żeby mu się to podobało, tolerować musi -
          decyzja o dziecku była wspólna to i odpowiedzialność/cena musi być wspólna.

PS. Po obu moich PROM posiewy były jałowe, także w kierunku bakterii atypowych
          (akurat trafiłam na specjalny program naukowy w szpitalu). Córka była badana w
          kierunku zakażenia CMV kilka dni po urodzeniu (materiał był wysłany do Centr Zdr
          DZiecka na najczulsze badanie PCR - wynik ujemny). Wykluczono też wady rozwojowe
          płodu i genetyczne po PROM w 20 tyg. Żeby było ciekawiej mój drugi PROM miał
          miejsce następnego dnia po wyjściu ze szpitala po badaniach kontrolnych - wg.
          których wszystko było super.
          • nati1011 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 11.04.08, 11:13
            Dlatego
            > u kobiet które miały stwierdzoną już niewydolność, przeszły
            poronienie lub
            > zabiegi na macicy związane z ingerencją przez szyjkę (np.
            czyszczenie jamy po
            > porodzie), albo są pow. 35 roku życia (położniczo to już
            staruszeczki!) zawsze
            > trzeba liczyć się z niewydolnością szyjki i monitorować jej
            długość, pobierać
            > wymazy, przygotować się do założenia pessara lub szwu, monitorować
            pH.

Czyszczenie macicy po porodzie nie stanowi dużego zagrożenia. Dużo
            gorsze sa zabiegi bez ciaży lub na jej poczatku - np czyszczenie po
            poronieniu, łyżeczkowanie macicy (przy zabużeniach hormonalnych)
            itp. One na siłe rozciągają szyjkę, która nie jest do tego gotowa i
            często już nie wraca do wcześniejszej kondycji. A wielu lekarzy
            zleca standartowe czyszczenie po każdym poronieniu, tak na wszelki
            wypadek, bez sprawdzenia, czy jest to potrzebne. A w wiekszości
            poronień macica opróżnia sie sama fizjologicznie.
            • biedronka1969 Re: Do Bozenik 11.04.08, 15:01
              To co napisalas z jednej strony pociesza bo jest szansa na dziecko ale z drugiej
              mnie kompletnie zalamalo.Bo ja nie mam szans na dobrego lekarza (specjaliste) z
              roznych powodow wiec raczej znowu marne szanse.I w sumie tego sie
              spodziewalam,bo wlasnie przez lekarza doszlo u mnie do takiej sytuacji.Nie
              widzial potrzeby robienia usg a w badaniu ginekologicznym nic nie widzial sad
              Dlatego doszlo do sytuacji,ze w szpitalu nie bylo juz co ratowac.I co teraz? Nie
              bardzo wiem co robic? A do tego mam problem z pierwsza @ po poronieniu bo trwa
              juz 5 dni i wciaz krwawie!Czy tak ma byc? mam wrazenie,ze cos jest nie tak.
              • nati1011 Re: Do Bozenik 11.04.08, 15:47
                biedronka

19 tygodni byłaś w ciaży. Pierwsza @ nie jest zwykłą miesiączką. 5
                dni to nie jest długo. Organizm musi wrócić do normy. Ja po obu
                ciażąch przez rok czasu miałam bardzo duże zaburzenia cyklu. Min
                długie i obfite krwawienia. Jeżlei nie towarzyszy temu temperatura
                to na razie się nie martw. Jeżeli jednak krwawienie bedzie dłuższe
                niż 10 dni lub bardzo obfite - zgłoś się do lekarza.

Bo ja nie mam szans na dobrego lekarza (specjaliste) z
                > roznych powodow wiec raczej znowu marne szanse

Dobrych ośrodków jest kilka. Przeważnie w kazdym większym mieście są
                specjaliści od trudnych ciąż. Jeżeli mieszkasz w małym mieście lub
                na wsi, to warto mieć 2 lekarzy. Jednego na miejscu - na codzień -
                ale tak raz na miesiąc wybrac się do dobrego lekarza o d patoligii
                ciaży. Myślę, że znajdziesz takiego w promieniu 100 km. Mając
                telefon i internet bedziesz mogła między wizytami zgłaszać swoje
                obawy.
                • marzena280476 Kochane jestescie!! 11.04.08, 18:52
                  Bardzo Wam dziewczyny dziękuję.
                  Postaram się odpowiedziec każdej z Was w jednym poscie.
                  Pessaru ani szwu nie miałam założonego,bo lekarz uważał,że oszczędny
                  tryb życia ma takie samo działanie(bez komentarza-ale wtedy mu
                  wierzyłam).Prowadzącym ciążę był profesor z kliniki
                  IIIst.referencyjności(dodatkowo kierownik tej kliniki).O tym,że
                  należało by zrobić jakiś posiew dowiedziałam sie po wszystkim(w
                  pierwszej ciąży też nie miałam ani jednego pomimo założonego
                  pessara).A bakteria była nie byle jaka ,bo streptoccocus agalatae.
                  I co najważniejsze,byłam u nowego lekarza,kazał czekać rok,potem
                  może zleci jakieś badania.Oczywiście podziękowałam mu.Poszłam do
                  mojego profesora.A on mi na to,że badań nie będziemy robić bo się
                  zakopiemy w wyniki,że kolejnej ciąży nie prowadzi się w żaden
                  szczególny sposób.I oczywiście też mu podziękowałam.I tu mam
                  dylemat,bo chcąc nie chcąc w razie czego tylko mi zostaje ta klinika.
                  Aha,i jeszcze miałam czyszczenie w 2005 r.po siedmiotygodniowej
                  ciąży,w 2006 roku abrazję(Metrorhagia)po hormonoterapii.Czy jest dla
                  mnie jeszcze jakaś nadzieja?Narazie czekam na wizytę u trzeciego
                  lekarza,mam nadzieję że u ostatniego.
                  • nati1011 Re: Kochane jestescie!! 11.04.08, 21:21
                    No dobra to trochę jesteśmy w domu. Raczej założyłabym, że szyjka
                    jest słaba. Ostatecznie pessar możesz ząłożyć gdziekolwiek - nawet w
                    warszawie, jak już go bedziesz miała, to przecież nikt ci go nie
                    zdejmie - to tak awaryjnie. Posiewy tez możesz zrobić bez
                    skierowania. Zapłącisz sama, ale jeżeli cie stać, to na pewno warto.
                    Jeżeli posiew bedzie czysty to raczej nie grozi powtórka. Może
                    jednak masz tendencje do bakterii - warto wiec kontrolowac też w
                    trakcie ciąży. Jeżeli bakteria się pojawi, to można to świetnie
                    leczyć. Tylko - do licha - trzeba wiedzieć, ze tam jest. A nie
                    liczyć - jak twoi lekarze - że może tym razem sie uda. Tym bardziej,
                    zę taka bakteria jest też zagrożeniem dla dziecka w czasie porodu.
              • bozenik Re: Do Bozenik 12.04.08, 20:44
                Szansa na drugie dziecko zawsze jest. Wiem, że trudno jest przyzwyczaić się do
                myśli o adopcji albo stworzeniu rodziny zastępczej ale czy naprawdę trzeba
                urodzić żeby kochać?

Rację ma Nati pisząc, że o dobrego lekarza można się postarać nie jeżdżąc 500
                km. Zresztą pojęcie dobrego lekarza też jest względne, czasem rutyna gubi. Nie
                ma 100% gwarancji. Trzeba kierować się opiniami kobiet, które urodziły dzieci z
                zagrożonej ciąży, prowadzonej z planem.

Jeżeli kobieta wie orientacyjnie czego oczekiwać (a po poronieniach, staracie
                dziecka, zakażeniach same przecież zaczynamy szukać informacji) to jest w stanie
                ocenić czy lekarz traktuje ją poważnie czy jak kolejną owieczkę. Nie można
                stawiać siebie w pozycji biedactwa bez wymagań.

Mając wątpliwości, niepokojące objawy warto poprosić o konsultację innego
                lekarza - nie ujawniając że mamy już wyniki od innego. Kierujmy się zdrowym
                rozsądkiem.

Skoro na świecie od lat szwy są standardową praktyką, wprowadzono obowiązkowe
                posiewy w ciążach niezagrożonych przed porodem (a zawsze są rekomendowane przy
                zmianie typu wydzieliny, skracaniu szyjki, itp.), wymyślono usg przezpochwowe
                (konieczne do oceny długości i stopnia rozwarcia ujścia wew. szyjki niezależnie
                od wieku ciąży) i oznaczanie AFI - korzystajmy z tego. Arsenał środków jest ogromny.

Po porodzie/poronieniu @ przebiega odmiennie przez czas jakiś. Zwłaszcza kilka
                pierwszych. Wiele też zależy od wieku ciąży i sposobu jej rozwiązania. Ogólnie,
                krwawienie przez 5 dni nie jest krwawieniem długim, to dość typowa wartość nawet
                dla nierodzących. Po urodzeniu dziecka @ zazwyczaj się wydłuża i jest bardziej
                intensywne.

Nie rozumiem co masz na myśli pisząc "pierwsza @ po poronieniu" - krwawienie
                bezpośrednio po poronieniu czy też pierwsze wynikające z powrotu cyklu?

• hanti Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 13.04.08, 11:07
      ja mam niewydolność szyjki i dlatego wody odchodzą wcześniej.
      Pierwsza ciąża 35 tc, druga 30 , w trzeciej ciąży miałam już założony szew i
      udało się ciąże utrzymać do 35 tyg, teraz jestem w 16 tc mam już założony szew i
      pełna nadziei czekam chociaż to tego nieszczęsnego 35 tc.

Wszystkie badania mam w normie, także to na pewno ta nieszczęsna niewydolność
      szyjki...
    • ewcia12846 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 01.07.08, 08:47
      Witam miałam podobną sytuacje na początku zaczęło sie od krwiaka poza macicznego
      kiedy już mi sie wchłonął w 23tygodniu odeszły mi wody płodowe.Dostawałam
      zastrzyki na rozprężenie płucek dziecka w trzech dawkach,bardzo sie martwiłam o
      swoje zdrowie i zdrowie mojego synka.Jednak po 10 tygodniach ciągłego leżenia
      mój synek przyszedł na świat ważył 2300 był trochę siny i zapuchnięty w obecnej
      chwili ma 8miesięcy i jest zdrowy jak rybka.Lekarze nie dawali mu żadnych szans
      i nadziei lecz ja miałam silna wole i się udało wystarczyło tylko leżenie.W
      szpitalu w którym leżałam było grono dobrych specjalistów którym zawdzięczam ten
      cud dowiadywałam sie czy druga ciaza tez tak może przebiegać lekaze twierdza ze
      może byc dobrze ale i moze sie zdarzyć powtórka z ciąży pierwszej.

Pozdrawiam serdecznie

• marzena280476 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 01.07.08, 17:36
        Ewciu12846,Ja też leżałam ale tylko trzy i pół tyg.Skurcze przyszły
        niespodziewanie,w ciągu kilku minut mialam pełne rozwarcie.Nic juz
        sie nie dało zrobić.A wiadomo dlaczego wody odeszły?Bo to chyba nie
        z powodu tego krwiaka?
        • ewcia12846 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 07.07.08, 10:40
          Właśnie nie powiedziano mi w szpitalu dlaczego tak się stało ale to nie przez
          krwiaka ponieważ wchłonął mi się on.Szczerze mówiąc boje sie zajść a w drugą
          ciąż jest to strasznie niebezpieczne .
          • dakota23 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 17.07.08, 18:37
            Witam!
            Jestem w 17 tygodniu ciazy, 4 dni temu odeszly mi wody. Od 3 dni mam
            krwawienia, leze w szpitalu , wstaje tylko do toalety. Wedlug
            lekarzy przyczyna jest nisko odadzona macica. Jesli w ciagu kilku
            dni nie uzupelnia sie wody i macica sie nie podniesie to chca mi
            wywolac porod/poronienie. Jestem przerazona i szukam kazdej
            informacji na ten temat , jak bylo u Was, jakie sa sposoby zeby
            utzrymac ciaze???
            • agap75 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 18.07.08, 12:57
              Mnie dwa razy przedwcześnie odeszły wody płodowe. Raz w 19 tyg potem
              w 22 tyg. Obie ciąże przebiegały tak samo (teraz analizuję i to
              widzę). Ok. 18 tyg. pojawiał się ból w podbrzuszu, taki kłujący
              jakby ktoś z całej siły uderzał w dno brzucha. w pierwszym przypadku
              zbagatelizowałam go a w drugiej spanikowana pojechałam do lekarza
              który stwierdził że nic się nie dzieje. I potem w obu ciążach za
              jakiś tydzień wody zaczynały się sączyć. Za każdym razem lekarze
              uspokajali że to wydzielina od krążka i nie ma się co przejmować. A
              potem wody odeszły już na maksa. wiem że to nie przypadek.
              Zastanawiam się czy nie mam jakiejś wady anatomicznej macicy. 7 lat
              temu miałam cesarkę w czasie której musieli mnie bardzo pokroić.
              Myślę że mogę mieć tam jakieś zrosty które przebijają pęcherz
              płodowy. To tylko moja teoria ale powiem o niej lekarzowi na
              następnej wizycie. Kiedy miałam czyszczenie macicy po porodzie
              lekarz mówił że mam bardzo nierówne endometrium. A co do
              poprzedniego postu. Kochana sytuacja jest groźna kiedy odpływają
              wody. Mnie się nie udało. Moje dziecko żyło we mnie 2 tyg.bez wód i
              przestało mu bić serduszko. Lekarze pocieszali mnie wcześniej że
              mieli pacjentkę która dotrzymała bez wód do 29 tyg i dziecko się
              rozwijało mimo to. Pozdrawiam.
              • dakota23 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 18.07.08, 19:35
                Dokladnie. Nawet bardzo powazna. Mi tez sie niestety nie uda
                utrzymac ciazy.Zycie stracilo dla mnie sens.
            • ewcia12846 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 23.07.08, 10:49
              Witam wody się uzupełniają ale jeśli masz pęknięty pęcherz to to i tak nic nie
              da ja miałam to samo dotrwałam do 34 tygodnia trzeba być silnym lezałam w
              szpitalu 10tyg było cięzko ale teraz jestem szczęśliwą mamą trzeba porozmawiać z
              Lekarzem jesli pęcherz płodowy jest cały można wody uzupełnić poprzez sztuczne
              wody istnieje taka mozliwosc. Może pujść zakarzenie czego sie nie uniknie wtedy
              to juz nie stety nie da rady nic zrobić ale trzeba wierzyc
              • pingwinek13 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 07.08.08, 23:25
                Dziewczyny cały czas myśle czy uda mi się dotrwać do 37 tygodnia to
                moje marzenie. To moja 2 ciąża pierwszą donosiłam do 35 tygodnia
                synek był trochę w inkubatorze boje się że teraz mogę urodzić
                wcześniej- wtedy odpłyneły mi wody i nic nie mogłam poradzić nikt mi
                nie powiedział dlaczego tak się stało a całą ciąże przechodziłam bez
                żadny problemów. Teraz jestem w 19 tygodniu i jakieś czarne myśli
                mnie ogarnęły staram się oszczędzać ale to trudne z 2 letnim
                maluchem a mąż cały dzień w pracy, wzięłam L4 najszybciej jak mogłam
                modlę się tylko żeby te wody nie odeszły bo z szyjką narazie
                wszystko ok. Wiem że jak raz rodziło się przed terminem to często
                historia się powtarza a jak było u was? pozdrawiam was serdecznie i
                trzymam kciuki za siebie i za wszystkie mamśkismile
    • agap75 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 26.08.08, 15:41
      Zdaniem mojego gina.przyczyną pękania pęcherza płodowego w moim
      przypadku są bakterie. Za pierwszym razem kiedy trafiłam do szpitala
      z sączącymi sie wodami w szyjce macicy nie miałam nic. W drugiej
      ciąży kiedy pęcherz pękł ponownie znaleźli dwie bakterie i jeszcze
      przy porodzie zrobili mi wymaz i była jeszcze trzecia. Szczerze
      mówiąc nie do końca wierzyłam w tę teorię bo dziwiło mnie to że
      podczas ciąży posiewy z szyjki są czyste a potem przychodzi 19-20
      tydz. i sączą sie wody. Ale wytłumaczył mi że w moim przypadku
      bakteria nie idzie "od dołu" ale z krwi z jakiegoś ogniska zapalnego
      w moim organiźmie. Dopóki nie jestem w ciąży jest ok bo mój ukł.
      odpornościowy sobie z nią radzi. Kiedy jestem w ciąży bakteria robi
      swoje bo odporność jest niska. Kazał zrobić rtg zębów, zatok, zbadać
      migdały. Powiedział że ogniska zapalne często są też w jamie
      brzusznej. I tyle. Po pierwszym razie konsultowałam sie u
      stomatologa i laryngologa i nic. Nigdy nie chorowałam na zatoki,
      uszy, ropne anginy, nerki itp. W sumie to nie wiem co dalej robić.
      Lekarz tylko luźno rzucił temat i zostawił mnie z tym. Pytał czy
      bedziemy się jeszcze starać, powiedziałam że bez znalezienia
      przyczyny raczej nie. Na co on że w przypadku bakterii i moim
      przypadku możemy tej przyczyny nie ustalić. Naprawdę nie wiem co
      jeszcze badać. Mogę jeszcze raz odwiedzić dentystę i zrobić rentgen.
      Mogę zmienić laryngologa ale podejrzewam że jak zrobi ze mną wywiad
      i dowie się że nie chorowałam na zatoki, uszy, anginy oleje mnie i
      nie zaproponuje dalszych badań. Mogę zrobić usg jamy brzusznej ale
      miałam niedawno i poza kamieniem na woreczku nic tam nie mam.
      Pytałam o ten kamień (czy to nie on sieje bakterie) i lek.stwierdził
      że dopóki nie ma stanu zapalnego to nie ma się czym martwić. Pytałam
      o wady anatomiczne macicy. Powiedział że w moim przypadku to
      wykluczone (byłoby coś widać na usg), poza tym po cesarce nic mi sie
      tam nie mogło złego podziać. Pytałam o bakterie atypowe (za radą
      Bozenik) uśmiechnął się tylko i powiedział że tym sie nie bedziemy
      zajmować. Pytałam wreszcie o zespół antyfosfolipidowy, powiedział że
      jak mam już zdrową córkę z pierwszej ciąży to zespół jest
      wykluczony. Czyli jedno wiem : dalej nic nie wiem.
    • katarzyna1278 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 03.09.08, 00:20
      a u mnie było tak....
      na pierwszym usg ok.17 tyg.ciąży okazało się że mam bezwodzie:
      (,szpital,dwa razy dopuszczanie wód po czym po drugim razie
      krwawienie,sączące się wody których i tak było minimalnie.Leżałam w
      szpitalu do 29 tygodnia ciąży i na ostatnim usg wyszło że dziecko
      nie oddycha i że przez oststni tydzień nic nie przybrało na wadze-
      decyzja w ciągu minuty-CCsad
      Wiktoria urodziła się w 29 tyg.z waga
      1040g,rozpoznanie....hipotrofia,wiotkość przepony,zakażenie wewnątrz
      maciczne,niewydolność oddechowasad
      A teraz pozytywniesmileDzisiaj Wiktoria ma 7 lat,jest jak najbardziej
      zdrowym dzieckiem,zero pozostałości po trudnej ciąży i trudnych
      pierwszych tygodniach życia,wszystko jest ok tylko że jest strasznie
      chuda ale to akurat jest mało istotne.
      A teraz jeszcze bardziej pozytywniesmilesmilesmilesmile
      Bardzo się bałam zajść drugi raz w ciążę chociaż bardzo chciałam.W
      końcu się zdecydowałam i wiecie co?? Druga ciążą była
      przeciwieństwem pierwszej-ciut za dużo wód a synuś urodził się dzień
      po terminiesmile
      Małowodzie,bezwodzie lub wczesne odejście wód nie musi oznaczać
      odrazu czegoś złego...napewno nie jest to powód do radości ale z
      mojego przykładu widać że może się wszystko dobrze skończyć,przecież
      nie jestem jedyna której się udało.
      Myślę że każda ciąża jest inna.Trzeba wierzyć że następnym razem się
      uda i że będzie dobrze.
      ŻYCZĘ WAM WIARY W TO ŻE WSZYSTKO BEDZIE DOBRZE.NIE ZAŁAMUJCIE
      SIĘ.DUŻO BŁOGOSŁAWIEŃSTW BOŻYCH.
    • model76 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 26.09.08, 13:15
      witaj, mi pękł pęcherz w 21 tygodniu. nikt nie dawał szansy na
      przezycie dziecka. w szpitalu leżalam 6 tygodni nie mogąc sie nawet
      przekręcic. i o dziwo stał sie cud, bo wody sie uzupełniły a pecherz
      zrósł. drugi raz poszło w 33 tygodniu i tu juz była cesarka.
      przezycie traumatyczne, ale jak widac mozna. trzeba próbować, ale
      najlepeij leżec całą ciążę - wierz mi, ze znam takie przypadki
      • ewcia12846 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 27.09.08, 14:31
        Wiem coś o tym ja przeleżałam 10 tygodnie praktycznie bez wód miałam może ich z
        0,5cm i udało się mam już rocznego synka bez którego moje życie by nie miał0o
        sensu.Dziewczyny trzymajcie się naprawdę warto wiem że jest ciężko aż tak długo
        leżeć i to jeszcze w szpitalu ale naprawdę warto uwierzcie ja w okresie ciąży
        przeleżałam w szpitalu 6 miesięcy zaczęło się od krwawień a zakończyło na
        pękniętym pęcherzu.Pozdrawiam Jak ktoś ma jakieś osobiste pytania piszcie
        EwaBan@amorki.pl
    • hanti historia lubi się powtarzać .... 28.09.08, 13:04
      mimo szwu po raz trzeci odeszły mi przedwcześnie wody, tym razem 35 t i 2 d,
      leżałam na patologii jeszcze trzy dni żebym dostała dexaven i po trzech dniach
      urodziła się moja córeczka, silna i zdrowa chociaż maleńka smile
      • agap75 Re: historia lubi się powtarzać .... 29.09.08, 15:58
        Niestety też mam takie przeczucie że historia lubi sie powtarzać.
        Czytam po raz kolejny te wszystkie posty. Śledzę ten wątek bo sama
        jestem b. zainteresowana. 2x przedwcześnie odeszły mi wody. Hanti
        miałas szczęście że wytrzymujesz do 30-35 tyg. Mnie odchodzą w
        połowie ciąży i nie ma szans na uratowanie dziecka. Nie wiem czy się
        jeszcze kiedykolwiek zdecyduję. Szanse na znalezienie przyczyny są
        nikłe. Zespół antyfosf.wykluczony, ostatnio lekarz powiedział mi że
        nie ma pojecia czemu tak sie dzieje. powiedział mi też że szew ani
        krążek nie chronią przed pękaniem pęcherza. No i tu czytam ze u
        niektórych dziewczyn tak jak u mnie historia powtarza się czasem 2-3
        razy. Ehh....
        • hanti Re: historia lubi się powtarzać .... 11.10.08, 19:31
          u mnie wszystkie badania są ok, jedyna hipoteza która wysnuł pewien lekarz to
          taka, że moja macica nie jest w stanie bardziej się rozciągnąć (trzy porody w
          tym samym tygodniu z podobnymi wagowo dziećmi) i wtedy pęcherz pęka.

Nie wiem czy jest w tym choćby ziarno prawdy i już się tym nie martwię bo póki
          co mam tyle dzieci ile chciałam smile czego wszystkim tutejszym foremkom życzę wink
    • kutrybiatko Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 03.11.08, 12:00
      Dziewczyny co to jest PROM ? jejku moja siostra właśnie jest w
      szpitalu, odpłynęły jej wody płodowe, jest bodajże w 19 tygodniu
      ciąży... czeka w szpitalu aż dziecko w jej brzuszku umrze żeby je
      uroodzić... masakra... wszyscy żyliśmy jej ciążą, to jej pierwsze
      dziecko i nie umiemy dojść do siebie... napiszcie proszę jakie
      badania trzeba zrobić, żeby możliwie jak najlepiej wykluczyć coś
      takiego w ew drugiej ciąży... dzieki wielkie za odpowiedzi liczę na
      Was ! pozdrawiam
      • marzena280476 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 03.11.08, 18:05
        A co powiedzieli w szpitalu,podali jakis prawdopodobny powód.U mnie
        wody odpłyneły w 22 tc,urodziłam w 25.Synek zmarł w 68 dobie życia
        na posocznice.To,że odeszły wody nie znaczy że musi czekać na poród
        martwego dziecka.Wody się uzupełniają,gorzej gdy pęcherz jest
        pekniety gdzieś na spodzie.Ja miałam trzy razy dopuszczane wody i
        pewnie jeszcze bym kilka tyg.poleżała ale stres zwiazany z sytuacja
        wywołał poród.Daj znac jak z siostrą.

PS.Aha,u mnie przyczyna odejścia wód nie do konca znana,do tej pory
        nie mogę się zdecydować na kolejną ciąże.Jestem na etapie poszukiwań
        super dobrego specjalisty.
      • marzena280476 kutrybiatko co u siostry? 11.11.08, 11:38
        Odezwij się.
        • kutrybiatko Re: kutrybiatko co u siostry? 21.11.08, 20:03
          sorki że się tak długo nie odzywałam, ale przeżyliśmy horror... siostra nadal
          leży w szpitalu, leży i mało wstaje. Co jakiś czas zbierają się wody płodowe i
          wypływają, codziennie ma mierzona temperaturę i ciśnienie (żeby zobaczyć czy nie
          robi się jakaś infekcja)codziennie ma robione ktg zeby stwierdzić jak sie ma
          dziecko i często usg żeby zobaczyć co się w środku dzieje. Dziecko żyje, rozwija
          się dobrze, rośnie (wczoraj na usg połykał wody płodowe ! choć ma ich malutko)
          rusza się. Siostra codziennie podpisuje oświadczenie, że na dzień dzisiejszy nie
          zgadza się na zakończenie ciąży. Po niedawnym podobno zwołaniu konsylium lekarze
          stwierdzili że dziecko jednak ma szanse przeżycia ( a bez jej zgody wywoływali
          poród żeby pozbyć się dziecka jak przyszła do szpitala !). Siostra miałą
          zrobiony w szpitalu posiew, okazało sie ze ma bakterie ecoli i to
          najprawdopodobniej one były przyczyną pęknięcia pęcherza płodowego. dzisiaj
          miała robiony kolejny posiew juz po kuracji antybiotykowej i mam nadzieję ze
          pozbyła się tego cholerstwa. Teraz mają jej dawać kroplówki z glukozą i
          roztworem Ringera i jakieś zastrzyki na rozkurcz oskrzeli u płodu. Jednak co
          jest najlepsze, lekarze w gorzowie nie widzieli nawet najmniejszej szansy dla
          tego dziecka, tak najlepiej pozbyć się problemu. My wydzwanialiśmy po szpitalach
          w Warszawie i po lekarzach ze szpitala w Poznaniu. Wreszcie trafiliśmy na prof.
          K. Drewsa który dał nam jakieś nadzieje, bo inaczej byśmy czekali na śmierć
          dziecka... powiedział że od 22 tyg ciązy przejmie nad siostrą opiekę w Poznaniu
          w szpitalu na Polnej. Czekamy jeszcze jakieś 10 dni na to przeniesienie. Lekarze
          w gorzowie powiedzieli ze to poniżej cudu żeby to dziecko przeżyło, profesor
          mówił że będzie cięzko, nic nie obiecuje, ale są jakieś szanse dla dzieciaka. I
          dzięki niemu mamy nadzieje i gorąco wierzymy że będzie dobrze, wiadomośc ta
          przede wszystkim pozytywnie wpłynęła na samopoczucie siostry co jest też ważne
          dla dziecka, a dzieciak jest taki silny !
          Kobietki napiszcie proszę szczególnie Wy które miałyście taki przypadek i
          wszystko się udało, siostra boi się tych zastrzyków rozkurczowych... pozdrawiam
          wszystkich i nie poddawajcie się walczcie bo nie takie przypadki odratowano !
          • ewikowa Re: kutrybiatko co u siostry? 21.11.08, 20:39
            Az mi ciarki przeszly.

Ja nie mialam takiego problemu, ale sluze pomoca ze strony dlugotrwalego lezenia
            w szpitalu. Mi tez nie dawali szans na utrzymanie ciazy ale sie udalo i po
            przelezeniu 16tyg bez wstawania w ogole, i z kroplowkami, z ujsciem otwartym i
            wlasnie obawiajac sie infekcji ciaza sie dotrzymala do 35tyg5dni! Mam nadzieje,
            ze to da twojej siostrze chociaz odrobine pomocy w przetrwaniu psychicznym!
            • kutrybiatko Re: kutrybiatko co u siostry? 02.12.08, 13:09
              niestety nam się nie udało... w piątek już wdało się zakażenie,
              odklejało się łożysko, w sobotę rano siostra urodziła(w ostatniej
              chwili, bo to już było bardzo niebiezpieczne dla jej zdrowia i
              życia). Niestety malutka urodziła się juz martwa... wielkościowo
              była jak na 6 m-c... w piątek skończyła 22 tyg... niestety
              wszystkiemu była winna prawdopodobnie bakteria ecoli... nie możemy
              się pozbierać, tym bardziej że teraz organizujemy pogrzeb...
              zdajemys sobie sprawę, ze nawet gdyby się nie wdało zakażenie i
              dziecko by się urodziło, to po takich przejściach mogło by nie byc
              zdrowe i że moze lepiej w takiej sytuacji że tak się stało, tylko
              dlaczego tak sie stało... jak można to matce przetłumaczyć, pomóc
              jak jeszcze niedawno czuła ruchy dziecka a później widziała je
              martwe... to jakiś koszmar
              • kutrybiatko Re: kutrybiatko co u siostry? 10.12.08, 13:38
                w zasadzie wychodzi na to ze wina raczej lezy po stronie lekarza
                prowadzacego, bo we wtorek siostra była u niego na wizycie, a w
                niedziele stało się to najgorsze... w karcie jej napisał ze szyjka
                macicy jest długa i twarda a w niedzielę nagle okazała sie krótka i
                miękka... powinna przy takiej szyjce miec załóżone szwy, a on
                twierdził ze jest wszystko ok... do tego badania zlecał co 2 m-
                ce... siostra ledwie z tego wyszła bo juz sie robiła posocznica i
                lekarze stwierdzili ze ma bardzo silny organizm ze z tego wyszła.
                Do tego zarazili ja w szpitalu gronkowcem złocistym
                lekarz prowadzacy był polecany jako ten dobry, siostra jezdziła do
                niego 30 km na wizytę i osobno na usg - oczywiscie za wszystko
                osobno kasował. Miała rodzic w Skwierzynie w szpitalu, gdyz on jest
                tam ordynatorem... widocznie juz traktuje sie pacjenta tylko
                rutynowo, przedmiotowo i dla nabicia kasy a nie patrzy sie na to
                żeby było nalezycie i zeby nie było takich własnie tragedii., ale
                widocznie ich to nie rusza w końcu to nie oni opłakują dziecko
                • ewikowa Re: kutrybiatko co u siostry? 10.12.08, 15:27
                  Strasznie mi przykro ale musze ci powiedziec, ze szyjka moze rozne rzeczy
                  wyprawiac..ja bylam na obserwacji w szpitalu i bylo wszystko wporzadku w
                  poniedzialek, a w piatek popoludniu bylam u lekarki mojej, po czym wyladowalam
                  spowrotem w szpitalu z rozwierajaca sie szyjka i ujsciem juz otwarym na
                  1.5cm...i to bylo z krazkiem zalozonym, a pierwsze poronilam w 20tyg z tego
                  samego powodu bo cos dziwnie sie poczulam 5 dni po wizycie u lekarki - na
                  wizycie wszystko ok, a 5 dni pozniej, ujscie otwarte na 5cm i szyjka rozwarta -
                  polezalam 2 dni w szpitalu i koniec.

Co nie zmienia faktu, ze jest to fizycznie i psychicznie wykanczajace a na
                  dodatek nie mialam nic takiego co twoja siostra przeszla, tylko ta szyjke felerna...
                  • marzena280476 Re: kutrybiatko co u siostry? 11.12.08, 21:19
                    Mnie niestety też szyjka pusciła w krótkim czasie.
                    • kutrybiatko Re: kutrybiatko co u siostry? 12.12.08, 00:26
                      no a w wypisie ze szpitala napisali, że pęcherz uszkodziła bakteria
                      ecoli, którą równiez miała. Pewnie jakby miala częściej robione
                      badania można by było ja wykryc i we wczesnej jakiejś fazie
                      wyleczyć, bo w szpitalu nie reagowała już na antybiotyk. Jakas
                      wybitnie perfidna. Teraz siostra będzie miała kurację na
                      wykończenie tych bakterii i gronkowca, ale juz nie antybiotykami bo
                      oczywiście ze szpitala wypisali ja z tym gratisem nic nie robiąc i
                      nic nie przepisując. Będzie miała kurację suplementami z firmy
                      calivita. Bardzo sobie ludzie chwalą wlasnie szczególnie jesli
                      chodzi o gronkowca, no i trzeba ja wzmocnic po tym co przeżyła. Z
                      reszta maja świetne preparaty bo od dłuższego czasu ich używamy.
                      Gdzieś za pół roku będą sie starac znowu...
    • iza1-510 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 16.11.08, 23:20
      Cześć na imię mi Iza , mieszkam w Grudziądzu i chciałabym opowiedzieć moją
      historię. Gdy dowiedziałam się że jestem w ciąży szalałam ze szczęścia ,
      oczywiście dbałam o ciąże i o siebie i raczej nic nie wskazywało niczego złego.
      W 25 tc odeszły mi wody , 10 sierpnia 2007 roku jak zwykle rano wstałam z łóżka
      i podczas ubierania poczułam, że coś mi leci po nodze, gdy zobaczyłam bezbarwną
      ciecz od razu zorientowałam się że to wody , mój ginekolog potwierdził tylko
      diagnozę i dał skierowanie do szpitala , z mężem pojechaliśmy do Szpitala
      Uniwer. im. J.Biziela w Bydgoszczy, tutaj przeleżałam prawie miesiąc. Jak się
      czułam psychicznie i fizycznie to myślę, że nie muszę opisywać ten ból, strach o
      dziecko i ta bezradność. Koszmar. W szpitalu pobierano mi prawie codziennie krew
      aby kontrolować odczynnik zapalny, robiono usg dziecku i mierzono ilość wód ,
      badano tętno ,a pózniej robiono codziennie ktg oprócz tego musiałam wypijać od
      4do 5 litrów czystej wody i jak najwięcej leżeć w łóżku. 7 września 2007 (28/29
      htc)bardzo wzrósł odczynnik zapalny i trzeba było rozwiązać ciąże, o godz. 19.30
      poprzez cc przyszedł na świat mój syn z wagą 1030g i dł 40 cm., mimo tak niskiej
      wagi dostał 6/7 punktów Apgar.Miesiąc leżał pod respiratorem potem przeszedł na
      CEPAP, ponadto podawano mu krew (konflikt serologiczny), miał zrobioną
      kriterapię i podawano mnóstwo leków. 20 listopada z waga 2430 został wypisany do
      domu, w tej chwili ma 14 miesięcy i jak na razie wszystko jest dobrze chodzi ,
      zaczyna coś tam mówić i okropnie broi. Moja historię opisałam w wielkim skrócie
      ,ale to wszystko co przeżyliśmy razem z mężem to jeden wielki KOSZMAR. Dlaczego
      tak się stało ,nie wiem i lekarze też nie są wstanie mi odpowiedzieć na pewno
      nie mam wady macicy a jednak mnie też coś takiego spotkało, ale najważniejsze ,
      że mój synek to wszystko przeżył i jest teraz z nami.
    • agap75 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 17.12.08, 15:24
      Dziewczyny czy którejś z was się udało donosić ciążę pomimo
      wcześniejszych problemów z odchodzącymi wodami? Wątek został
      zainicjowany już dawno więc czy któraś z was już próbowała z
      powodzeniem? Dużo się pisze i mówi że ryzyko powtórzenia jest duże a
      ja jestem ciekawa czy są wśród nas dziewczyny którym jednak się
      udało? Piszcie proszę.
      • hanti Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 05.01.09, 09:27
        mi wody i odchodzą, kiedy dzieci są już dość duże. Najdłużej bez wód leżałam
        tydzień.
        Moja przyjaciółka leżała 8 tygodni !!! w 30 tyg zaczęły jej się sączyć wody, w
        szpitalu wyleżała do 38 tyg smile
        • koczilla Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 13.10.13, 20:29
          Dziewczyny, nie poddawajcie się. Miałam podobną sytuację bardzo dawno temu. Wody płodowe odeszły mi w 17 tygodniu ciąży. Oczywiście teksty lekarzy, że nic z tego nie będzie i najlepiej podać coś na przyspieszenie porodu, bo zakażenie itp., że jestem młoda i będę miała następne dziecko i tego typu bzdury. Przeniosłam się na własne żądanie do innego szpitala, gdzie zalecili bezwzględne leżenie. Leżałam tak do końca 38 tygodnia ciąży. Wody cały czas się sączyły i odnawiały. Udało się. Moją ukochaną córeczkę urodziłam w terminie. Nie obyło się bez komplikacji. Dziecko urodziło się przez cc (ułożenie pośladkowe) i zachorowało na zapalenie płuc tuż po narodzinach. Była słaba, dostałą tylko 5 punktów. Ale po miesiącu byłyśmy już razem w domu. Dziś jest piękną zdrową dwudziestolatką, studentką medycyny. Zalogowałam się tu po to, żeby podtrzymać dziewczyny, które są w podobnej sytuacji jak ja przed laty. Jeśli mi się udało, Wam też może. Czasy teraz tez są inne i medycyna jest na wyższym poziomie. Walczcie o Wasze maleństwa. Warto.

• nowi2 Prom w 22 tyg ciąży 13.01.15, 12:47
      Witam, pękł mi pęcherza w 22 tygodniu ciąży, od razu wylądowałam w szpitalu. Lekarze nie dawali żadnych szans dziecku. Po tym dostałam krwawienia wtedy już wiedziałam, ze jest złe. Afi z 17 spadło do 6. Koszmar. Odziewalam się najgorszego. Jednak krwawienie na drugi dzień minęło.
      Obecnie nadal jestem w szpitalu kończę 26 tydzień. Wody wciąż odchodzą ale się regenerują do afi5/6. Mam krwawienia i już dwa antybiotyki za sobą. Kto miał podobna sytuacje i urodził zdrowe dziecko.
    • jamtalunia Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 28.05.16, 14:02
      Czy jest teraz ktoś w podobnej sytuacji? A może któreś się udalo?Ja leżę od 2 tygodni w szpitalu po pęknięciu pecherza w 21 tygodniusad Lekarze mówią o 1% szans....Jestem załamana. Chciałabym wytrzymac jeszcze kilka tygodni ale boję się ze z małą ilością wod (AFI w okolicach 4) dziecku nie wykształca się płuca. Już teraz na usg widać,że wolno rosniesad
      • cotton.91 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 06.02.18, 16:40
        Dzien dobry.
        Czy zaglads tu ktoś jeszcze? Sporo Dziewczyn tu pisało, powiedzcie proszę czy udalo się Wam szczęśliwie donosic kolejne ciąże? Mnie wody odeszly w 20 tyg, stracilam Córeczkę. Oczywiscie przyczyna nieznana. W pierwszej ciąży wody polecialy w 36 tyg. Marzę o kolejnym Dzieciatku, ale strasznie boję się powtorki...
        • jaolka28 Re: przedwczesne odpłynięcie wód płodowych 22.03.18, 23:42
          Czy przy którejś z tych ciąż borykalas sie z infekcją przed odplynieciem wód np. Grzybica?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka