Dodaj do ulubionych

obustronne torbiele splotów naczyniówkowych

04.03.08, 16:59
czy ktos zna takie przypadki stwierdzone w 20 tc? Czy dziecko moze sie urodzic
zdrowe?
Obserwuj wątek
    • mela1.pl Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 10.03.08, 11:24
      czy naprawde nikt z Was nie spotkał się z tym problemem - a moze na forum jest
      jakis lekarz gin i cos moze mi wiecej na ten temat napisac - prosze
      • manieczkagrosik Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 10.03.08, 13:02
        witaj. nie spotkalam sie z tym problemem osobiscie ale troche na ten
        temat slyszalam. jezeli jest to izolowana anomalia, tzn poza tym
        dzieciatko jest prawidlowo zbudowane to podobno nie jest to problem.
        torbiele najczesciej samoczynnie sie wchlaniaja do konca ciazy luz w
        jakis czas po urodzeniu i nie koliduja z normalnym rozwojem dziecka.
        mojej kolezanki synek rowniez na usg polowkowym mial stwierdzone
        wlasnie te torbiele ale lekarze nie kazali z tym nic robic. chlopiec
        ma juz ponad rok i nikt nawet nie wie czy te toprbielki sa czy juz
        ich nie ma, a rozwija sie prawidlowo. czesto, choc napewno nie
        zawsze te torbiele sa problemem nie zdrowia a bardziej "kosmetyki"
        mozgu. wiecej mozesz dowiedziec sie wrzucajac w
        wyszukiwarke "torbiele splotów naczyniówkowych" na tym forum lub na
        ciązy i porodzie, ten problem byl juz omawiany.
        • mela1.pl Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 11.03.08, 17:59
          DZIEKUJE BARDZO ZA TAK OpTYMISTYCZNE SLOWA OTUCHY - U MNIE WSZYSTKIE pozostałe
          parametry dziecka sa ok, NT, Kość nosowa itd. U mnie tez ma byc chłopczyksmile
          Jeszcze raz dziekuje
          Ja juz miałam skierowanie na amniopunkcje ale nie poszłamsmile
    • manieczkagrosik Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 11.03.08, 19:20
      nie martyw sie i glowa do gory. u roznych dzieci rozne rzeczy
      lekarze znajduja i potem okazuje sie ,ze wszystko w porzadku. nie ma
      idealnie zbudowanego czlowieka. u mojego malenstwa w 15 tygodniu
      lekarz stwierdzil hiperechogenne jelito i powiedzial mi,ze kiepsko
      to widzi,ze albo to wada letal;na albo zespol downa...wyslal mnie na
      test potrojny. wynik wyszedl dobry, 1:950 i genetyk stwierdzila,ze
      to jest izolowana anomalia i nie powinno sie nic dziac...potem dobry
      ultrasonografista robil mi jeszcze kilka razy usg i te jelitka sie
      ladnie wchlonely i stwierdzil,ze chlopak jest zdrowy...i tej
      werrsjii sie trzymam, a to 30 tcwink))
    • lagier1 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 21.04.08, 11:39
      Cześć mela1,
      jakie masz teraz wyniki badań ? czy torbiele wchłoneły się ? U
      naszego dziecka też pojawiły się torbiele ok 1 cm. Jesteśmy po
      konsultacji genetycznej i kordocentezie i czekamy na wynik (jeszcze
      półtora tygodnia). Mamy nadzieję że wszystko będzie ok!
      Napisz co u Ciebie?
      Pozdrawiam Paweł
      • mela1.pl Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 28.05.08, 11:50
        Dzięki Bogu - na badaniu USG w 28 ty ciazy lekarz stwierdzil że sie wchłoneły
        oba torbiele nie ma sladu po nich - stwierdził to ten sam lekarz , ktory je
        zauwazył wcześniej.
        Teraz jestem w 33 tc i wszystko wyglada że bedzie ok - mam nadzieję
        U was pewnie tez bedzie Dobrze
        Aha nie poszłam na badania amniopunkcji.
    • lalunia29 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 24.04.08, 19:17
      mnie w 16 tyg stwierdzili torbiele podczas amniopunkcji-załamałam
      się. Dzisiaj to 27 tydzień i nie ma śladu po torbielach samoistnie
      się wchłoneły, wynik amnio tez prawidłowy. Z tymi torbielami to nic
      groźnego jeżeli nie wchłoną się do końca ciąży to może być taki urok
      malucha nic nie znaczący.
      • mini-mini-1 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 06.05.08, 22:01
        witam , ja dzisiaj byłam na usg połówkowym i u jednego dzidziusia lekarz wykrył
        2 torbiele 6mm i 8mm.proszę mela napisz co u twojego synka z tymi torbielkami?
        • ola261 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 26.05.08, 21:50
          Mój synek w 20 tc miał stwiedzone torbiel spotów. Na szczęście
          wchłoneły się do 26 tc a teraz jest dwuletnim zdrowym dzieckiemsmile)
        • mela1.pl Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 28.05.08, 12:02
          Dzięki Bogu - na badaniu USG w 28 ty ciazy lekarz stwierdzil że sie wchłoneły
          oba torbiele nie ma sladu po nich - stwierdził to ten sam lekarz , ktory je
          zauwazył wcześniej.
          Teraz jestem w 33 tc i wszystko wyglada że bedzie ok - mam nadzieję
          U was pewnie tez bedzie Dobrze
          Aha nie poszłam na badania amniopunkcji.
          • mela1.pl urodziłam zdrowego synka dostał 10 pkt 23.07.08, 16:06
            • manieczkagrosik Re: urodziłam zdrowego synka dostał 10 pkt 26.07.08, 10:51
              gratuluję zdrowiutkiego synkawink)). Zycze wiele radosci z
              macierzynstwa!
              • mini-mini-1 Re: urodziłam zdrowego synka dostał 10 pkt 31.07.08, 23:20
                Mela gratulacje!!!
                ja nadal w trópaku, 33tc. torbielki ostatnio nadal były ale się
                zmniejszyły. 7 sierpnia idę na wizytę ale pewnie nic sie nie dowiem
                bo lekarz ma w gabinecie słabe usg.
                pozdrawiam.
                • nika1310 Re: urodziłam zdrowego synka dostał 10 pkt 30.08.08, 20:27
                  mój synek też miał takie torbiele i poszerzone komory mózgu do 9mm. Urodził się
                  silny i zdrowy. Zaczął chodzić w wieku 11 miesięcy. Teraz ma 2 lata i demoluje
                  mieszkanie że hej!!Nic się nie martwcie to się często zdarza
                  • kazik_1982 Torbiele. 10.09.08, 08:33
                    Hej! U mojej dzidzi w 17 tc stwierdzono obustronne torbiele splotów
                    naczyniówkowych a do tego "objaw piłki golfowej". zaraz wykonano
                    test potrójny. Byłam strasznie załamana czekając na wt\yniki.
                    Załamał mi się cały świat. Wyniki wyszły ok, ale i tak zalecono mi
                    amniopunkcję ze względu na ten :objaw:. Poszłam nna zabieg ( jak dla
                    mnie strasznie nieprzyjemny). Do tej pory czekam na wyniki, ale juz
                    się nie boję bo w tamtym tygodniu (tydzień po amniopunkcji) byłam na
                    usg i Pani Dr stwierdziła ku mojemu szczęściu i wielu jescze osób z
                    mojej rodziny, że torbielki się wchłonęły tzn. jeszcze są ale
                    maleńkie prawie niewidoczne punkciki i gdyby tak było tydzień
                    wcześniej nie robiła by amniopunkcji. Także jak widać nie taki
                    diabeł straszny! Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie, w tym
                    mamusie torbielowatych dzidzi. Teraz jestem w 21tc i jutro mam usg
                    połówkowe. Mam nadzieje że dowiem się czy będzie synuś czy córeczkasmile
                    • najlepszykoteczek Re: Torbiele. 30.09.08, 12:16
                      Moja mała urodziła się z dwoma torbielkami,gdy miała 1,5miesiąca torbielek już
                      nie było.Takie torbiele najczęściej się wchłaniają same.
                      • wika1980 Re: Torbiele. 01.10.08, 19:29
                        Dzisiaj na usg w 17tc stwierdzono u mojego maleństwa dwie takie torbielki w
                        obydwu komorach, każda ma po 1mm a średnicy 4mm. Mam nadzieję, że się
                        wchłoną....skoro u tylu maleństw się zdarzają to myślę, że to po prostu efekt
                        rozwoju mózgu.
    • majczyk82 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 05.11.08, 01:07
      U mojego dziecka też się wchłonęly torbiele, poza nimi lekarze nie
      znaleźli innych nieprawidłowości jednak ginekolog (dr Floriański)
      poinformował mnie, że nawet jak się wchłonęły to nie ma gwarancji
      (bez wykonania amniopunkcji) iż dziecko nie ma wady genetycznej.
      Zmartwiło mnie to bardzo. Piszcie więc proszę jak zakończyły się
      Wasze historie. Ja jestem dopiero w 29 tc i nie wiem jak wytrzymam
      tę niepewność...
      • wika1980 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 06.11.08, 13:55
        Pierwszy raz spotkałam się z taką opinią, poczytaj czy w ogóle te
        torbiele wywołały coś złego u kogokolwiek. Niektóre dzieci rodzą się
        z tymi torbielami i jest wszystko dobrze.
        Radzę Ci się udać do dr Makowskiego a na pewno się uspokoisz.
        • mini-mini-1 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 07.11.08, 15:23
          26 sierpnia urodziłam moje bliźniaki kornelię i maksa. u kornelki nie ma śladu
          po torbielach, które miała od 20 tc.także było dużo strachu i badań ale na
          szczęście dzieciaczki zdrowe.
          • wika1980 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 10.11.08, 22:06
            Gratuluję z całego serca!!!
    • majczyk82 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 14.11.08, 16:37
      Dzięki za odpowiedzi, również serdecznie gratuluje zdrowych
      bobasków wink
      P.S. Piszcie proszę jak zakończyły się Wasze historie!
      • ola261 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 16.11.08, 21:49
        Pomimo wykrycia torbieli w życiu płodowym u mojego synka jest
        ZDROWYM dzieckiem. Wchłonęły się do 27 tc. Dużo czytałam na ten
        temat i znlazłam wiele pocieszających historii. Będzie dobrzesmile
        • nika1310 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 14.12.08, 20:31
          moj kamil mial 2 torbiele i poszerzone komory boczne mózgu. Teraz ma 2 lata jest
          dzieckiem troche nadpobudliwym w porownaniu do innych ale zaczal chodzic w wieku
          11 m-cy, teraz biega, smieje sie jak inne dzieci
    • strachliwa25aa Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 04.02.09, 19:52
      Hej
      Mi lekarz (też Floriański)wykrył w 20 tyg ciąży jeden niewielki na 5mm torbiel
      splotu naczyniówkowego, ale nie straszył jak kogoś wyżej chorobami genetycznymi
      tylko wręcz odwrotnie, zapewniał,że to się wchłonie i w 95% o niczym nie
      świadczy. Pozostałe struktury były w normie i mówił, że torbiele dość często
      się ostatnio zdarzają.Rzeczywiście w 28 tyg na usg u mojego lekarza prowadzącego
      wyszło,że go nie ma.Dla pewności po porodzie mają zrobić tomograf tak na wszelki
      wypadek.
      Strasznie się ucieszyłam, chodź byłam dobrej myśli bo wszędzie piszą,same
      pozytywy na ten temat.Teraz się trochę zmartwiłam po przeczytaniu tej opinii,że
      nawet jeśli się wchłonęło to i tak bez amniopunkcji nie ma gwarancji.
      Mi powiedział zupełnie coś innego wręcz odwrotnie, może dlatego ,że miał od
      tamtego czasu już dużo takich przypadków i zmienił zdanie.
      Martwię się teraz trochęsad
      • majczyk82 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 07.02.09, 14:52
        Witam!
        20 stycznia urodziłam zdrowego synka. Dostał 9 punktów smile Lekarze przez całą
        ciąże straszyli mnie, namawiali do amniopunkcji (z powodu wykrytych torbieli,
        które po 3 tygodniach się wchłonęły). Ciąża była dla mnie jednym wielkim
        stresem. Po porodzie czekałam tylko aż mi powiedzą, że z moim dzieckiem jest coś
        nie tak. Teraz wiem, że nie warto było tak się denerwować. Nie przejmuj się
        więc, wszystko będzie dobrze, ciesz się ciążą i przespanymi nocami wink POZDRAWIAM
        serdecznie!
        • strachliwa25aa Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 09.02.09, 23:10
          Hej wielkie dzięki,że odpisałaś,Widzisz to właśnie Ty byłaś u Floriańskiego i
          tak Ci powiedział.Mnie jak pisałam zapewniał,że nie ma innej anomalii, i to
          wtedy było( bo już nie ma) jedyne odstępstwo i żebym nie zaprzątała sobie tym
          głowy.Na necie znalazłam wiele podobnych rzeczy.Jednak i tak podczas bezsennych
          nocy gdzieś tam myślę czy moje dziecko nie ma DOWNA itp.Liczę na to,że
          Floriański by to wykrył,po innych narządach wew. podobno dobry specjalista.
          Zazdroszczę Ci,że już masz dzidziusia i wiesz,że jest zdrowy.Napisz mi coś
          jeszczesmileGratulacje
          • majczyk82 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 24.02.09, 20:59
            Mój syneczek, który miał dwie torbielki ma już 5 tygodni wink Jest
            rozkoszny. Naprawdę nie macie się co martwić. Pozdrawiam cieplutko!
    • paulina_dudek Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 21.02.09, 13:04
      jestem teraz w 27 tygodniu ciąży i czekam na następne badanie usg gdyż jak robiłam w 20tc to wyszło na usg że moje dziecko ma jeden torbiel o wymiarach 6 na 8 mm bardzo sie martwię i nie mogę się doczekać kiedy wkońcu pujdę i dowiem się coś więcej pani z usg powiedziałą żębym się nie martwiła ale jak się nie martwić napiszcie co to jest tak naprawdę ta torbiel
      • strachliwa25aa Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 21.02.09, 13:37
        No nie masz się co martwić, Twoje dziecko ma prawdopodobnie to co miało moje i
        koleżanki wyżej , która już urodziła i jak się okazało dzieciątko zdrowe.Teraz
        wydaje mi się,że chyba wolałabym nie wiedzieć o tym,że moje dziecko to miało.Tak
        to człowiek się martwi do końca ciąży.Ja już raczej się trochę uspokoiłam ,
        wszystko znikło oprócz tego dzieciątko rozwija się dobrze, wiec pozostaje
        czekać.Ja jestem już w 31 tygodniu ciąży.
        Pewnie kiedyś tez wiele dzieci to miało, ale nie było takich badań i matki o tym
        po prostu nie wiedziały a rodziły zdrowe dzieci.Także głowa do góry.
        • paulina_dudek Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 23.02.09, 17:31
          dzięki mam taką nadzieję trzymaj kciuki a mam jeszcze takie zapytanie jeśli by te torbiele nie ustąpiły do porodu to jakie mogły by być powikłania?czy co po nich się dzieje?
          • strachliwa25aa Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 23.02.09, 22:22
            Wiesz, ja tak samo jak Ty sie martwiłam i troszkę mi gdzieś jeszcze w głowie to
            siedzi.Jestem jednak dobrej myśli, bo wszędzie czytałam, że to się zdarza, ze
            wynika ze wzrostu mózgu.Natomiast z tych źródeł co ja dotarłam, wynika,że
            torbiele splotu naczyniówkowego zwłaszcza mnogie mogą świadczyć o chorobach
            genetycznych m.i.zespół Downa.(5%)Jednak jeśli, jest to zmiana izolowana, czyli
            oprócz tego wszystko inne jest ok, to nie świadczy to o niczym i nie jest żadną
            zmianą chorobową, i w 95% się wchłania w okolicach 28-31 tygodnia.We wszystkch
            źródłach tak pisało, lekarze mnie także o tym zapewniają.U mnie znikło, ale mój
            lekarz zrobi po porodzie tomagrafię i już wtedy ,mam nadzieję, na 200% będzie
            wszystko ok
            • strachliwa25aa Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 05.05.09, 18:48
              Hej

Spieszę pocieszyć wszystkie mamy.Mój synek urodził się zupełnie zdrowy.W
              prawdzie torbielki zniknęły do 29 tygodnia ciąży, ale po porodzie zrobiono mu
              nawet 2x usg główki i nic nie wykazało.Ma wszystkie struktury mózgu prawidłowe,i
              wszystko ok.Nie potrzebnie się tyle stresowałam w ciąży.To pewnie bardziej
              zaszkodziło mojemu skarbkowi.
              • amika02 Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 30.05.09, 21:30
                a ja strasznie się martwię mimo WASZYCH zapewnień i zdrowych
                dzieciaczków.bo u mojego maleństwa w 22tc lekarz wykrył torbiel o
                śr. 8 mm.w 24tc miała już 4mm, a dziś byłam na USG-30tc i lekarz
                stwierdził, że torbiel niestety się nie wchłonęła a tak jaby rozmyła
                czy rozlała i ma kształt zbliżony do litery s. jestem załamana, już
                w nic nie wierzę, a tym bardziej lekarzom.
                • zaisa Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 01.06.09, 17:13
                  Amiko - na wielu usg wychodzą różne, często b. poważne zmiany u dzieci. I przed
                  porodem albo po okazuje się, że ich, tych zmian, już nie ma a dzieci są zdrowe.
                  Na pewno się martwisz - popatrz, każda z mam, które tu pisały, też się martwiła.
                  A może to rozlanie to taki sposób wchłaniania się tej torbieli? Jeszcze masz
                  trochę czasu do porodu, jeszcze wszystko dobre może się zdarzyć.
                • elza10 Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 07.06.09, 17:25
                  Bardziej możesz zaszkodzić dziecku i sobie zmartwiając się. Mnie
                  lekarz nastraszył w 23 tc, torbiel splotu naczyniowego, sugerował
                  trisomię 18 w 18. chromosomie. Amnio nie chciał robić, bo za późno,
                  kazał czekać do porodu i wtedy zobaczyć, czy dziecko będzie żyło,
                  czy nie. Torbiel wchłonęła się ok 34 tc, ale ja z tych nerwów
                  urodziłam wcześniaka, 2 punkty z powodu wcześniactwa, zero trisomii.
                  Dwa tygodnie nie było wiadomo, czy przeżyje. Przeżyła. I ma 11 lat,
                  jest cudowną, zdrową, bardzo inteligentną i poukładaną panienką.
                  Lekarze czasami zapominają, że pacjentki w ciązy nie są dla nich
                  profesjonalnym i pozbawionym emocji partnerem do dywagacji. My każde
                  ich słowo bardzo przeżywamy. Nie denerwuj się. Jeśli nie ma
                  zauważalnych wad, to taka torbielka nic nie znaczy
          • an.etta Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 08.06.09, 10:18
            U mnie w 20 tygodniu lekarz wykrył u mojego synka torbiel 5,7 mm, za dużo na ten
            temat nie mówił tylko że wchłonie się w 90% a gdy spytałam co będzie jak się nie
            wchłonie to powiedział że mogą gromadzić się jakieś wody i wtedy wcześniejsze
            rozwiązanie(ale dokładnie nie wiem co miała na myśli bo już z tego zdenerwowania
            nie wiedziałam co mówi do mnie)i zlecił kontrolne USG za dwa tygodnie.Zaraz po
            USG weszłam na forum i odwiedziałam mojego lekarza prowadzącego ciąże, który
            powiedział napewno sie wchłonie nie ma się co martwić to mnie uspokoiło na te
            dwa tygodnie do USG kontrolnego. Wczoraj byłam na USG kontrolnym i jak narazie
            bez zmian;-(torbiel dalej jest taka sama, ale pozatym wszystko jest ok i
            powiedział jeszcze że nie ma wód, nie ma wodogłowia i musimy to kontrolować, a
            jak sie nie wchłonie to po porodzie trzeba zrobić tomografię, pytałam o
            powikłania ale zrozumiałam z tego tyle że nie będzie powikłań bo to jest tylko
            mały krwiaczek.Czy może któraś z Was wie coś na temat powikłań?? Następna wizyta
            kontrolna za miesiąc tak że dam znać jak to u mnie wygląda, ale ten miesiąc
            bedzie bardzo długi bo ja cały czas o tym myślę i dalej się zamartwiam;-(
            • elza10 Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 08.06.09, 15:18
              Kiedy urodziła się moja córka zapytałam neonatologa o objawy
              trisomii. Nie mogł wyjść ze zdziwienia, o co mi chodzi. Kiedy
              powiedziałam, że na podstawie torbieli w splocie naczyniówkowym
              lekarz to sugerował, to neonatolg powiedział,że takie torbielki
              kilkumilimetrowe po prostu same się wchłaniają, taka uroda dziecka.
              Powodzenia, będzie dobrze (u mnie torbielka było ok 6 mm, u dziecka
              przyjaciółi były 2 torbielki po obu stronach)
            • an.etta Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 04.07.09, 10:13
              Jestem już po następnym USG i na szczęście torbiel się zmniejszyła do 3mm, tak
              że jestem już spokojniejsza i mam nadzieję że dalej będzie się wchłaniaćwink

Piszcie jak u was.
              • zaisa Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 05.07.09, 01:52
                an.etta - cieszę się z dobrych wiadomości i życzę jak najwięcej spokojusmile
              • ciri29 Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 11.07.09, 20:10
                Witaj an.etta U mnie miesiąc temu tj w 21 szym tc równiez stwierdzono torbielki
                6,5 i 5 mm, byłam zalamana lekarz nie chciał rozmawiać o konsekwencjach kazał
                czekać miesiąc do wizyty u kardiologa który miał sprawdzic maleństwo pod kontem
                dokladnego echa serduszka, gdyż w budowie nie bylo żadnych innych
                nieprawidłowości ( to miało mnie uspokoić)pytał jednak bardzo dużo o syneczka
                którego urodziłam w zeszłym roku jakby zaskoczony że u niego było wszystko oki.
                Po powrocie do domu sprawdzilismy z mężem Kuba miał usg 3d w 19 tc i to było
                jedyne bo wsztystko wyszło w porządku, w tej ciąży w 19 tyg miałam robione usg
                3d w szpitalu i też nie wykazało żadnych nieprawidlowości w mózgowiu. Teraz
                powstaje pytanie czy Kuba tez je miał tlko poprostu nie bylismy tego świadomi?
                Ten miesiąc był straszliwie długi, bylismy przerażeni. W zeszłym tygodniu
                byliśmy na kolejnej wizycie p. kardiolog stwierdził że z serduszkiem wszystko w
                porządku ( co jest podobno bardzo optymistyczną informacją równiez ze względu na
                torbiele) a po torbielkach został "jeden" tak jak u ciebie o wielkości 3 mm. Nie
                cieszyłam się jednak zbyt długo bo wczoraj poszlam na wizyte do swojego lekarza
                i ten twierdzi że wyraźnie widzi dwie torbiele 3 i 5 mm. Mam mętlik w głowie ale
                wiesz... jakoś wewnątrz czuję sie bardziej spokojna niz miesiąc temu. Ciężko
                kiedy każdy lekarz ma inne teorie ale chyba najlepiej wsłuchać sie w to co
                podpowiada nam własna intuicja, maluszek uspokaja mnie każdym kopniakiem. czekam
                kolejny miesiąc w 30 tc pójdę na jeszcze jedną konsultację i ... mam nadzieje że
                będzie oki. Nic więcej nie jestesmy w stanie zrobic pozostaje czekać i dla dobra
                maleństwa uspokajac siebie. Chyba mamy podobne terminy porodu hmm? pozdrawiamy
                serdecznie z małym Jaśkiem smile
                • an.etta Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 27.07.09, 21:12
                  Witajcie!! Byłam na wizycie miałam robione USG,jak narazie wszystko w porządku a
                  jak zapytałam o torbiel lekarz powiedział że jest ale żeby sie wogóle tym nie
                  przejmować i nie martwić, tak że tym razem tyle się dowiedziałam. Termin porodu
                  mam na 07.10 a brzuch tak duży że wszyscy myślą że to jużwink
                  • ciri29 Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 01.08.09, 11:00
                    Ja byłam wczoraj.Wszystko wskazuje na to, że jedna torbiel wchłoneła sie
                    całkowicie, po drugiej została 3,5 mm w środę idę na dokladniejsze usg dla
                    potwierdzenia. Nie wiem... cały czas czuje jakis wewnętrzny spokój, że wszystko
                    jeszcze będzie dobrze. Oby! i tobie tego życzę! Teraz oby tylko donosic maluszka
                    do bezpiecznego terminu bo okazuje sie że wakacje za bardzo mnie wymeczyły.
                    Pozdrawiam was serdeczne!
                    • amika02 Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 02.09.09, 16:34
                      urodziłam synka.Zdrowiutki-żadnej torbieli, żadnej choroby Downa...
                      Boże dzięki.
                      • ciri29 Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 03.09.09, 20:41
                        My na naszego syneczka jeszcze czekamy. Wizyte mamy 16 września, na ostatniej
                        jeden w dalszym ciągu był. Długo sie to wchlania sad
                        • ciri29 Re: pojedynczy torbiel splotu naczyniówkowego 16.09.09, 20:01
                          Dzisiaj miałam wizytę. Minęło 1,5 m-ca a torbielka się powiększyła 4,2 sad
    • gloria77 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 03.09.09, 08:17
      Mela, moja córeczka na usg połówkowym miała to wykryte! przeraziłam sie podobnie
      jak ty, ale lekarz mnie pocieszy, mówić że znaim dziekco się urodzi to one sie
      wchłoną, że tak jest w 98% przypadkach, a nawet jeśli nie to wchłoną się
      później, ora zże nie zagrażają zdrowiu dziecka. Mnie to oczywiście nie
      przekonało, chodziłam spanikowana przez 2 miesiące a na usg w 31 tc nie było po
      nich śladu!!!!
      Także kochana spokojnie, wchłoną się a maleństwo będzie zdrowe.
      • gloria77 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 03.09.09, 08:20
        przepraszam, nie doczytałam do końca... widzę, że wszystko dobrze się skończyło smile
    • anka0127 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 20.10.09, 13:08
      Rany, jak dobrze ze trafilam na ten watek, bo widze ze sie u Was wszystko dobrze
      kończy. ja jestem w 18 tc i tez lekarka wczoraj zauwazyla torbiel i kazała
      czakac do 22 tc na nastepne usg a wtedy zobaczymy co dalej. Mam nadzieje ze u
      mnie też bedzie ok.
      • ciri29 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 26.10.09, 23:34
        22 października przyszedł na świat Nasz Jaś, chłopak na 10 -tkę w skali apgar,
        zero śladów po torbielkach. Dzięki ci Boże!
        • anka0127 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 29.10.09, 15:37
          Super, bardzo się cieszę, oby więcej takich wieści, również o moim synku w
          marcu... Pozdrawiam.
      • lueva Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 30.10.09, 20:29
        Witajcie. Dziś byłam na usg. U mojej 22 tyg. dzidzi też jest torbiel 5mm. Wystraszyłam się bardzo. I naczytałam się różnych historii i definicji w internecie. Ale po waszych historiach nieco się uspokoiłam. Jak na razie czekam na następne usg a wcześniej także echo serduszka. Staram się myśleć pozytywnie. Trzymajcie kciukisad
        Pozdrawiam szczęśliwe mamusiesmile
        • an.etta Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 06.11.09, 10:27
          23.10.09r urodził się Alanek po torbieli nie ma śladuwink Trzymam kciuki za wasze
          dzieciaczki. Pozdrawiam i powodzeniawink
          • evela5 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 12.11.09, 16:13
            chcę pocieszyćwszyst
          • evela5 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 12.11.09, 16:25
            chcę pocieszyć wszystkie przyszłe mamusie, u mojego synka w 21tc był torbiel o
            średnicy 4 mm.Lekarz mnie uspokajał że to niczym nie świadczy. W 98% to wchłania
            się samo, najczęściej powstaje w wyniku jakiejś infekcji bądź chwilowego
            niedotlenienia. Powiedział również że nie ma to wpływu na prawidłowy rozwój
            mózgu i nawet jeżeli się nie wchłonie to dzidzia może się z tym urodzić i być
            zupełnie zdrowa trzeba będzie to potem ewentualnie kontrolować. Dodał także,że
            również ja mogłam to mieć i mam nadal tylko o tym nie wiem bo kiedyś nie
            robiono tak dokładnych badań. Stres oczywiście był ogromny dlatego po 4 tyg
            pobiegłam na usg kontrolne i okazało się że wszystko się wchłonęło. dziś Adaś
            jest już ze mną ima 7 tyg wygląda na to że rozwija się prawidłowo.Dziewczyny
            starajcie się nie denerwować bo bardziej sobie zaszkodzicie,choć wiem nie jest
            to proste.
            • anka0127 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 16.11.09, 18:45
              u mnie też w 17 tc była torbiel niecałe 7 mm, a dzis w 22 tc na usg wyszlo ze
              znacznie sie zmniejszyla, takze jeszcze troche i powinna sie calkowicie
              wchlonąc. Także dziewczyny, na spokojnie, nie ma sie co na zapas denerowac.
    • katrinna1 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 13.10.10, 10:33
      Piszę ,aby uspokoi przyszłych rodziców, którzy usłyszeli taką właśnie diagnoze podczas usg.
      Sama 9 tyg temu byłam w podobnej sytuacji ,był to 21 tyd ciazy ,i przez te tygodnie żyłam w strachu o zdrowie córeczki.
      Lekarz informujac o tym że córeczka ma torbielki(po 3 torbielki z każdej strony gdzie najwiekszy miał 5.5 mm),nawet w zaden sposób nie starał sie mnie uspokoic, pocieszyc-nic tylko wysłał na badania typu --Parvo,toxoplazmoza i cytomegalia,-leżałam w szpitalu gdzie proponowano amniopunkcje ,przeszłam rezonans magnetyczny,i cały czas strach.
      W końcu powiedziałam co ma by to bedzie, nic z tym nie zrobie -trzeba czekac .
      I Przeczekałam , w 30 tygodniu na USG nie było śladu po Torbielach.
      Pisze na forum ,ponieważ nie znalazłam informacji w internecie aby wykryto, aż tyle T. na raz
      więc moze w jakiś sposób uspokoje czyjeś nerwy i pociesze, że jeszcze wszystko może byc dobrze i nie można sie załamywac, wielu lekarzy tak naprawde nie ma pojecia co to jest -lekarka do której chodze podobno pierwszy raz słyszy o wystepowaniu Torbieli w Splocie naczyniówkowym.
      Wiec moze czas aby niektórzy lekarze -troche poczytali literatury i potrafili odpowiedziec na pytania pacjentów,
    • katrinna1 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 13.10.10, 10:34
      Piszę ,aby uspokoi przyszłych rodziców, którzy usłyszeli taką właśnie diagnoze podczas usg.
      Sama 9 tyg temu byłam w podobnej sytuacji ,był to 21 tyd ciazy ,i przez te tygodnie żyłam w strachu o zdrowie córeczki.
      Lekarz informujac o tym że córeczka ma torbielki(po 3 torbielki z każdej strony gdzie najwiekszy miał 5.5 mm),nawet w zaden sposób nie starał sie mnie uspokoic, pocieszyc-nic tylko wysłał na badania typu --Parvo,toxoplazmoza i cytomegalia,-leżałam w szpitalu gdzie proponowano amniopunkcje ,przeszłam rezonans magnetyczny,i cały czas strach.
      W końcu powiedziałam co ma by to bedzie, nic z tym nie zrobie -trzeba czekac .
      I Przeczekałam , w 30 tygodniu na USG nie było śladu po Torbielach.
      Pisze na forum ,ponieważ nie znalazłam informacji w internecie aby wykryto, aż tyle T. na raz
      więc moze w jakiś sposób uspokoje czyjeś nerwy i pociesze, że jeszcze wszystko może byc dobrze i nie można sie załamywac, wielu lekarzy tak naprawde nie ma pojecia co to jest -lekarka do której chodze podobno pierwszy raz słyszy o wystepowaniu Torbieli w Splocie naczyniówkowym.
      Wiec moze czas aby niektórzy lekarze -troche poczytali literatury i potrafili odpowiedziec na pytania pacjentów, a nie tylko przekazywali bezdusznie diagnozy.
      • tatik123 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 13.06.11, 14:13
        U mojego synka stwierdzono właśnie 2 torbielki, 4 i 6 mmm, pozostałe narządy prawidłowe, widoczna kość nosowa i miałam dodatkowo test Pappa w 12 tc - wynik prawidłowy. Dziś po wizycie w szpitalu przy dokładniejszym usg torbielki nadal są, ale 3 i 4 mm, czy to możliwe, że jedna troszkę się zmniejszyła w ciągu dwóch dni czy po prostu aparat usg mógł być lepszy? Kolejne badanie usg mam 26 czerwca - dziś 13 - nie wiem jak przeczekać te dwa tygodnie...tyle dobrych wieści od Was dziewczyny, oby u mnie historia podobnie się zakończyła. Napiszę za dwa tygodnie, pozdrawiam wszystkich.
        • tatik123 Re: obustronne torbiele splotów naczyniówkowych 29.06.11, 13:51
          Minęły prawie 3 tygodnie od ostatniego badania, torbiele się wchłonęły, nie ma po nich śladu, oby każda historia kończyła się tak cudownie, pozdrawiam i pocieszam wszystkie Mamusiesmile))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka