Dodaj do ulubionych

Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-)

31.05.12, 12:06
Kiedy zaczęliśmy planować wyjazd z dwójką dzieciaków do Eurodisneylandu, pierwsze co czytaliśmy wszelkie dostępne opinie i fora w tym temacie. Bardzo dużo nam to pomogło, jednak dla przyszłych zdobywców krainy Myszki Miki parę ważnych punktów, które pomogą Wam uniknąć niepotrzebnego stresu i / lub wydatków. Oto one:

Rezerwacja biletów lotniczych – to niestety trzeba zrobić z jak największym wyprzedzeniem, bo cena w grudniu 2011 to 2400zł za 4 osoby LOT-em.

Hotel – podobnie jak bilety lotnicze – czym wcześniej tym taniej. Na www.booking.com znaleźliśmy hotel za 315 Euro za 3 noce pokój rodzinny ze śniadaniami.
LElysée Val dEurope at Disneyland? Paris
Hotel wręcz idealny, bo z wygodnymi dużymi łóżkami, w miarę czysty i zadbany a darmowy autobus odjeżdżał i przyjeżdżał spod drzwi hotelowych. Małym mankamentem był brak w pokoju biobidetu, do którego nasze dzieciaki są mocno przyzwyczajone, ale podróżny bidet na baterie okazał się strzałem w 10! Hotel oddalony jest o 2 km od wejścia do Disneylandu, więc autobus jedzie jakieś 15 min. Można oczywiście wybrać hotel w samym parku. Cena jest wtedy dużo wyższa, jednak są też inne profity z tym związane. Np. goście mogą korzystać z atrakcji parku dużo wcześniej niż osoby przyjezdne. Czy się opłaca? Fakt jest taki, że cały dzień biega się po parku a w hotelu tylko śpi. Na wypad weekendowy, naszym zdaniem szkoda kaski, bo nie da rady z wszystkiego skorzystać. Obok hotelu są też miłe restauracyjki i centrum handlowe z Auchan włączenie (dłuuuugie chyba na kilometr ;-)

Dojazd – ponieważ przylatywaliśmy do Paryża ok. 11.00 pierwszy dzień przeznaczyliśmy na zwiedzanie Paryża. Aby nie tłuc się z bagażami, już na lotnisku kupiliśmy bilety jednodniowe (najtańsza opcja poruszania się po Paryżu). Przejechaliśmy kolejką RER do centrum i tam na jednym z dworców kolejowych bagaż zostawiliśmy w przechowalni (7 Euro za dobę). Bilety jednodniowe na 8 stref kosztują coś ok. 10 Euro i można na nich jeździć do woli i metrem, autobusami i RER-em.

Bilety do Eurodisneylandu – Kupiliśmy je na www.biletydodisneylandu.pl/ Cena 59Euro dorosły/52 Euro dzieci za 1 dzień na dwa parki. Cena jest taka sama jak na miejscu a nie trzeba stać w żadnej kolejce. Płacisz, drukujesz i już. Są one imienne, wiec nawet jak zgubisz, to można wydrukować je przy wejściu do Parku. Ważne – trzeba mieć jakiś dowód ze zdjęciem, bo przy wejściu trzeba pokazać że bilet jest nasz.

Zwiedzanie Paryża – niestety na Eiffla są cały czas gigantyczne kolejki i z dzieciakami nie za bardzo można wystać godzinkę. Na szczęście poznaliśmy sympatycznego Słowaka, który zajął nam miejsce w kolejce. Pochodziliśmy więc w okolicy i wróciliśmy na 15 min przed wjazdem. Bilety 8,5 Euro dorosły i 4 E dzieci (do 3-ch lat free).

Eurodisneylad. Tutaj parę podpunktów:
- zabrać przy wejściu mapkę z opisem co jest gdzie. Wszystkie atrakcje są oznakowane na mapie cyframi w odpowiednim kolorze. Są bowiem atrakcje dla osób o mocnych nerwach, przeznaczone dla całej rodziny i te dla najmłodszych. To o tyle istotne, że nie warto naszym zdaniem iść na rollercostera z dzieciakami w wieku 4 lat. To stres a nie przyjemność i można zniechęcić naszych podróżników do dalszych atrakcji.

- na mapce zaznaczone są atrakcje, które trzeba „zaliczyć” i to jest też zgodne z prawdą. Na pozostałe atrakcje można ewentualnie przeznaczyć końcówkę dnia o ile sił starczy ;-)

- Który park? Zdecydowanie „Studio” zostawić na później, lub nawet na inny dzień. Więcej i lepsze atrakcje zwłaszcza dla małych dzieci znajdują się w Parku Disneya.

- KONIECZNIE trzeba się wcześniej usadowić w dobrym miejscu aby o 19.00 oglądać paradę Disneya. Idealną wręcz miejscówką okazał się trawnik na wzniesieniu po lewej stronie na wysokości ronda przed pałacem Disneya. Słońce mamy wtedy z tyłu a widoku nikt nie przysłania. Trzeba ją niestety zająć jakieś 40 min przed rozpoczęciem parady. Warto też, żeby dzieciakom przed wyjazdem puścić parę razy muzyczny motyw parady – przeżycia i tak są gwarantowane, ale kiedy zna się już wcześniej melodię, dzieciaki wręcz szaleją! Co tam dzieciaki... dorośli też swoje czują ;-)
- FAST PASS’TY – to fajny wynalazek a działa na zasadzie rezerwacji miejsca w kolejce. Kolejki są wszędzie zwłaszcza na atrakcje które trzeba zaliczyć. Dlatego też warto patrzeć czy przy danej atrakcji są stanowiska FAST PASS. Zazwyczaj nad nimi pokazany jest czas na który możemy zarezerwować bilety uprawniające do wejścia „bocznym torem” bez czekania. Należy podejść do automatu wydającego bilety i zeskanować kod kreskowy z naszego biletu. Na jeden bilet jest przyznawany 1 fastpass. Można więc na początku obejść większość atrakcji i pozbierać „wejściówki” a następnie zaplanować z czego i o której będziecie korzystać. W innym wypadku kolejki „zjedzą” wam cały dzień...

Powrót – Z racji lokalizacji Eurodisneylandu i lotniska CDG, podróż na lotnisko warto odbyć szybką kolejką TGV. Ceny biletów mogą być różne w zależności od pory dnia jednak kosztują ok. 10 E za osobę.

I tyle z porad – jak ktoś skorzysta to fajnie a jak nie to nie ;-).
Powodzenia !!!

PS. A generalna zasada jest taka, że NIE MA SENSU jechać z dzieciakami poniżej 3-4 roku życia, no chyba że rodzice chcą się pobawić ;-)

PS 2: jak ktoś chce dopytać o coś to zapraszam asia09@gmail.com
Obserwuj wątek
    • Gość: bernadeta2 Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.ip.netia.com.pl 31.05.12, 12:43
      Dziekuję za informacje i rady. Skorzystam tym bardziej ,ze w sobotę wylatujemy do Paryza. Lecimy Air France.
      Na disneyland mamy 2,5 dnia to mam nadzieję,że uda nam się skorzystac z wiekszości atrakcji. My jedziemy z meżem i 9 letnią córka a syn 3,5 latek zostanie w domu bo od poczatku uwazałam ,że jest za mały. My akurat śpimy w hotelu w samym parku to nie stracimy czasu na dojazdu.
      Mam nadzieję za wspaniała zabawę !!!!
      pozdrawiam
      bernadeta
    • Gość: gość Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 19:27
      Jesli codzi o FastPassy to jest tak, że do czasu zrealizowania pierwszego fastpassa nie ma możliwości skorzystania z kolejnego. Dopiero po czasie podanym na Fastpass można zeskanować bilet w kolejnym miejscu. Tak więc pozostaje nam i tak stanie w kolejkach.
      • Gość: Miki Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.armasan.pl 31.05.12, 20:28
        Fast passy można zbierać z różnych atrakcji i to niezależnie od ilości już posiadanych. Jedyny limit to 1 fast pass na jeden bilet (na daną atrakcję). Sprawdzone tydzień temu ;-)
        • Gość: bo76 Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 10:20
          My jeszcze przed, ale parę kwot dla porównania:
          - lot easy jet z Krakowa za 1100zł/4 osoby - bukowany na czerwiec w listopadzie
          - polować na okazje hotelowe - my w promocji bożonarodzeniowej hotel Kyriad Disneyland dla 4 osób na 3 noce ze śniadaniem kupiliśmy za 160 funtów - koło 900zł z karty mi zeszło.
          - TGV aby był tak tani trzeba kupić wcześniej przez net na konkretną godzinę - za naszą 4kę płacimy 51 euro w jedną stronę z CDG do Disneylandu
          - czytałam na forach zagranicznych, że najlepiej zająć kolejkę na wieżę przed otwarciem kas - tak o 8-8.30, wtedy kiedy kasy ruszają jest się w miarę z przodu.
          - my z synem 4letnim jedziemy za 4 dni - nie wyobrażam sobie, żeby go zostawić. Ale to zależy od dziecka - nasz jest śmiały i na karuzelach w wesołym miasteczku jeździ takich, na jakie ja bym nie wsiadła. Siada zawsze z mężem a starsza córka ewentualnie sama/ze mną, jeśli się odważę (u nas to ze mną jest w takich parkach największy problem, bo mam lęk wysokości;) )
          • Gość: bo76 Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 10:23
            A - no i bilety do Disneyland z FNAC - francilien, za 35 euro od osoby. e-bilet wydrukowany z PDFu na maila. Ta sama cena dla dorosłego i dziecka.
          • zohanka Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 01.06.12, 15:56
            Lęk wysokości i tak nie działa, bo włącza się ogólny system wysokiego stanu adrenaliny ;-). Co do 4-o latka, to warto zacząć od słabszych nieco wrażeń np. symulator Gwiezdnych Wojen - bardzo fajna rzecz i nie taka spokojna a siedząc obok niego zobaczycie reakcję i wtedy pójdziecie "po bandzie" ;-).
            Uważajcie na "podróż w kosmos" bo to niezła jazda w niemal zupełnych ciemnościach i tam będzie już za późno na skorygowanie poziomu akceptacji strachu dziecka. Odczucia SUPER! ale tak jak wcześniej - uwaga aby nie zniechęcić maluchów do dalszej zabawy.
            W części STUDIO jest fajna rzecz dla dzieciaków o mocniejszych "charakterach" skoki na spadochronach. Siadasz na ławeczce i na linie wyciągają cię na jakieś 50m... fajne i też można sprawdzić reakcję dziecka przez posadzeniem go na rolercostera ;-)

Powodzenia i już zazdroszczę wam przeżyć!!!!
            • Gość: SYSY Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: 193.202.91.* 08.06.12, 16:19
              Du 15 juin au 16 septembre 2012 inclus, faites bénéficier jusqu’à 5 de vos amis d'une offre exceptionnelle :
              Un billet 1 jour / 2 parcs à 20€ / personne.
              • Gość: bo76 Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.12, 22:30

Byliśmy, wróciliśm, suuuuuuuper;)
                rady już po:

francilien za 35 euro to chyba najlepsza oferta z obecnych - wydrukowany, skanowany przy wejściu - zero problemu.
                Zdecydowanie polecam mieszkanie w okolicach Disneylandu - parada o 19 jest dla dzieci cudnym przeżyciem, nie wyobrażam sobie bez niej - połowa efektu. Zaś iluminacje. pokazy o 23 - w momencie zamykania parku, ta nowość z okazji 20-lecia to po prostu kosmos! Reeeeewelacja.
                Byliśmy w czwartek od 10 rano do 23.30 - zleciało nie wiem jak i kiedy, niestety dużo czasu traci się na czekanie w kolejkach, ale dzieci ( a mam małe, 3 i 7 lat) i tak zachwycone. Pierwotnie mieliśmy się ulatniać po paradzie do hotelu - ale byli w dobrej formie a po 19.30, kiedy część ludzi - większa część - już wychodzi, park robi się cudnie luźny - na najfajniejszych kolejkach jeździliśmy wtedy praktycznie bez czekania. Warto więc pochodzić po tych wszystkich pałacach księżniczek i innych atrakcjach, które wcześniej zamykają wcześniej, a po paradzie zaliczyć na spokojnie wszystkie fajne kolejki.

Na odpoczynek - posiłek z małymi dziećmi polecam zdecydowanie takie kino - Videotopia czy coś takiego - obok kolejki Buzza Astrala. Dużo miejsca, jest częśc fastfoodowa ze stolikami i cześć kinowa - lecą filmy/bajki i można sopkojnie zjeść i odpocząć, dając dzieciom dojść do siebie.
                Sam park dla moich dzieci zachwycający, dla nas - dorosłych mniej, ale parada o 19 i szczególnie pokaz o 23 naprawdę nas poruszyły - także polecam jako punkt obowiązkowy

Kolejek dużo i zróżnicowane wiekowo/ a raczej wzrostowo.
                Dla młodszych dzieci - czteroletnich jak mój też dużo się znajdzie.

Z lotniska CDG jechaliśmy bezpośrednio do Disneylandu TGV - polecam, kupując przez net za 2+2 zapłaciłam 51 euro w jedną stronę, tabiej niż autobusem VEA a w 10 minut byliśmy na stacji Chessy.

WYbierając hotel w CHessy mieliśmy opcję darmowego przejazdu do/ze stacji i Disneylandu.
                Hotel Kyriad - bardzo przyzwoity, cena regularna na miejscu byla 180 euero za noc/2+2, ja w promocji hotels4u.com płaciłam 160 funtów za 3 noce i uważam, ze hotel jak najbardziej można polecić. Dzieci miały łózko piętrowe, my małżeńskie.
                Dojazd pod stację Chessy/Disneyland 5-7 minut. Do Paryża RER 40 minut. Na Paryż kupowaliśmy dla dorosłych bilety Mobilis na całą komunikację/jeden dzień za 14,20euro dorosły, dzieciom Paris Visite za 10.50euro. W Paryżu duzo podjeżdżaliśmy metrem, z miejsca na miejsce, zeby ograniczyć chodzenie dzieciom.

WIeża Eiffela - niestety, dużo czekania, bo jeszcze ciągle jedna winda nie działą - czekaliśmy ponad 2 godziny. Na górze już w miarę sprawnie.

Na obiad w Paryżu dla niespecjalnie wysublimowanych smakoszy polecam Flunch - my jedliśmy koło Centre Pompidou i uważam, że całkiem ok. Ale jak podkreślam - zależało mi na niskiej cenie i czymś innym, niż mc donalds i nie jesteśmy specjalnie wymagający/ czytaj nie jemy na co dzień w Polsce również w jakichś mega knajpach.

Po podliczeniu wszystkich kosztów (łącznie z lotem easy jet na CDG z Karkowa) wydaliśmy 3200zł całkowicie na naszą czwórkę na cztery dni pobytu/trzy noclegi, więc porównując z ofertami biur naprawdę warto samodzielnie.

Na popołudnie wolne - mieszkając w okolicach Disneylandu - polecam jeszcze centrum handlowe Val dEurope - fajne sklepy i ceny, można parę okazji ustrzelić;)

• Gość: turysta Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.119.193.77.rev.sfr.net 28.06.12, 23:48
                  Odwiedziłem Disneyland po raz drugi. Rzeczywiście atrakcji tu sporo, jednak cena nie jest adekwatna do możliwości zabawy ze względu na ogromne kolejki. Bilet wstępu dla trzyosobowej rodziny wuniósł mnie 177 euro. Czas oczekiwania na jakakolwiek atrakcję wynosi od 15 do 80 min. Podczas całego dnia skorzystaliśmy z około 10 atrakcji. mocno wyczekaliśmy się w tych kolejkach. Na koniec dnia warto było czekać na show postaci z bajek. robi to dobrr wrażenie na wszystkich eciach. Jest to droga, męcząca atrakcja dla rodziców, dzieci odbierają DIsneyland całkiem inaczej, są zmęczne ale szczęśliwe. Dlatego warto tam pojechdzać.
                  • Gość: bo76 Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 17:44
                    Ja za bilety francilien ze strony FNAC za 4 osoby zapłaciłam 140 euro.
                    Kolejki są różne - zależnie od dnia. Po godz 19, po paradzie postaci robi się przyjemnie pusto a wiele kolejek jest dalej czynnych - aż do 23, do pokazu Disney Dreams - to dopiero robi wrażenie! Dlatego polecam gorąco spanie w hotelu w pobliżu Disneylandu - można wtedy zostać do końca i wieczorem jeździ się na większości kolejek już bez stania, a poza tym można zobaczyć przepiękny wieczorny pokaz na zamknięcie parku.
                    • Gość: SYSY Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: 193.202.91.* 03.07.12, 11:48
                      Tez bylismy tylko tym razem na dwa dni w Cheyenne. Bylo naprawde super. Mamy paszporty Dream wiec wchodzimy za darmo. Hotel byl tani bo tez w promocji za 222 €. Wracamy jeszcze raz w tym miesiacu.
                      • Gość: wczasowiczka Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: 175.114.18.* 28.07.12, 16:33
                        My poszlismy bez kupionych biletów i udało nam się na miejscu trafić na fajną okazję - 39 euro za bilet na 1 dzień do 1 parku (disneyland). Kupowaliśmy w budce informacyjnej na środku placu po wyjściu ze stacji RER (pod Disneylandem). Byliśmy 2 dorosłych + 2 dzieci. I nie czekaliśmy w żadnej kolejce.
                        • troms Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 29.07.12, 13:35
                          No i powstał temat, który powinien nosić tytuł: kompendium wiedzy na temat : Polak w Eurodisneylandzie. Potrzebny i widzę bardzo popularny.
                          Byłem tam jakieś 20 lat temu, jako dziecko z wycieczką szkolną. Po przeczytaniu tego wątku zachciało mi się wrócić.
                    • Gość: Karka Re: Eurodisneyland 2013 porady subiektywne ;-) IP: *.play-internet.pl 04.04.13, 14:42
                      Jak skorzystać i zamówić bilety do Eurodisneylandu ze strony FNAC??? Proszę o pomoc bo wybieramy się w maju a sprawdzałam tą stronę i nie mam pojęcia jak:/
                      • Gość: Gośc Re: Eurodisneyland 2013 porady subiektywne ;-) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.13, 23:15
                        Ja zapłaciłem kartą debetową, natychmiast dostaje sie potwierdzenie. Niestety nie mogłem ich wydrukować sobie w domu,jest opcja wysyłki na adres domowy ale kosztuje chyba 14 e. Wybrałem odbiór w sklepie FNAC nie wybiera się konkretnego sklepu, bilety można odebrać w dowolnym. My odbieraliśmy w Paryżu na Champse sklep czynny codziennie , odbierałem w niedzielę. Odbiór na dolnym poziomie na samym końcu sklepu, jest napis. Pan poprosił o karteę którą płaciłem za bilet i na miejscu wydrukował bilety do parku. W parku nic od nas poza biletami nie żądano.
                • Gość: magda Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.14, 22:06
                  Witam czy moglabym prosic o pomoc w sprawie biletuw do disneylendu przez strone francilien? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam
    • Gość: alkas Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.mobistar.be 29.07.12, 21:45
      Wazna porada dla tych, którzy chcą sprawić sobie przyjemność a czytając porady w tym wątku dotyczące cen wybałuszają oczy. Gratuluję wszystkim którzy płacą połowę średniej pensji za sam hotel w którym spędzą kilka godzin ale reszcie wyjaśniam, że można spędzić weekend w Disneylandzie równie fascynująco a dużo taniej. 4 osobowy pokój w hotelu z dojazdem szybką koleją można wynając już za 55 euro.
      Bilet jednodniowy po Paryżu też nie jest najtańszą opcją. Zabytki w Paryżu są ulokowane wzdłuż rzeki i w odległości łatwo dostępnej pieszo dla rodziny z dziećmi. Dojeżdżasz metrem do jednego zabytku a potem po prostu zwiedzasz. Jest to dużo bardziej wartościowe i urokliwe - przejść tę małą odległość miastem, niż wyjść z tunelu-zobaczyć coś fajnego-wejść do tunelu- na następnej stacji wysiąść - cofnąć się pół drogi, zobaczyć coś fajnego, wrócić do tunelu itd. Więc za cenę jednodniowego biletu można jezdzic na jednorazowych przez caly weekend.
      Cena biletu do Disneylanu - też przepłacone o kilkadziesiąt euro.
      Wjazd na wieżę Eiffla - polecam tylko koneserom. Wieża wygląda cudownie z zewnątrz, wjazd przykładowo dla mnie i dla dzieci żadna atrakcja, widok jak z z wieżowca czy samolotu. Poza tym w Paryżu są też inne wieże widokowe, mniej oblegane i z nie gorszym widokiem.
      Rollecoaster z parolatkiem? To nie jest przedmiot rozmyslan czy decyzji, na te atrakcje obowiazuje limit minimalny wzrostu. W ogóle poniżej metra lub 1.2 na najciekawsze atrakcje wstęp wzbroniony.
      • gosiek0206 Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 05.08.12, 21:03
        Witam
        Szczerze mówiąc czytam wszystko na temat Eurodisneylandu i mam totalny mętlik zamiast jasnej sytuacji i rzeczywiście wybałuszam oczy. Chcę zabrać dzieci na fantastyczną wycieczkę ale wiele rzeczy jest dla mnie nie jasne. W związku z tym mam kilka pytań, może dla niektórych są banalne i oczywiste ale ja się pogubiłam dlatego będę wdzięczna za konkretne odpowiedzi:
        1. Ile jest konkretnie parków rozrywki w Paryżu i jakie.
        2. Czy Disneyland podzielony jest jest na dwa parki i czy wystarczy jeden dzień żeby skorzystać ze wszystkich atrakcji w obu parkach czy potrzebne są dwa dni po jednym na każdy z nich.
        3. Jakie są rzeczywiste ceny biletów do poszczególnych parków: interesują mnie normalne i ulgowe, a może są jakieś grupowe pojedziemy w 6 lub 7 osób. Jeżeli można poproszę o ceny jedno i dwu dniowych biletów. Pytam bo spotkałam się z różnymi cenami od 32 - 55 Euro za sztukę. Więc jak jest rzeczywiście.
        Bardzo proszę o informację. Będę wdzięczna za każdą pomoc. Serdeczne dzięki
        • Gość: wewerwer Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.mobistar.be 05.08.12, 22:43
          1. Wydaje mi się, że w istocie pytasz o parki rozrywki pod Paryżem, gdzie właściwie można wymienić dwa: Park Asteriksa i Disneyland. Oczywiście szalonych miejsc rozrywki w Paryzu i pod nim jest więcej.
          2.Tak, Disneyland jest podzielony, jeden park jest z założenia bardziej bajkowy-zabawowy, drugi filmowy, w praktyce ten podział jest niezauważalny (filmowy jest co najmniej równie zabawowy, tam spotkały nas najlepsze atrakcje a mianowicie m.in .pokaz możliwości aut (wow!), przejażdżka pociągiem na który natrafia powódź i pożar - odczuwalne naprawdę), ale też sporo mniejszy). Dlatego lepiej jechać na dwa dni, półtora dnia spędzić w zwykłym i pół w filmowym. Jeden dzien na pewno pozostawi spory niedosyt, szkoda by mi bylo tez placic tyle kasy na dojazd i nie zobaczyc przy okazji Disneyland studio. Najwazniejsza uwaga ktorej sama nie wzielam pod uwage niestety: w weekendy i wakacje po godzinie lub nawet dwoch spedza sie w kolejce do kazdej atrakcji ktora nie ma fast-passa. Lepiej jechac w inne dni, wieksza czesc kolejki jest pod dachem jesli boisz sie deszczowej jesieni.
          3. Wszystkie wymienione przez Ciebie ceny sa prawdziwe. Mozesz kupic najdrozsza wersje albo polowac na okazje. Na stronie disneylandu sa oglaszane promocje, mozna je upolowac okresowo tez na grouponach itp serwisach francuskich, regularnie nizsza cena jest we Fnacu, szukaj tez po prix disneyland paris w internecie bo zdarzaja sie laczone promocje np z lotem albo pociagiem lub hotelem.
          • Gość: bożka Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.warszawa.supermedia.pl 13.08.12, 21:03
            Wróciłam z Disneylandu kilka dni temu i już chcę tam znowu pojechać!!! Początkowo byłam dość sceptycznie nastawiona, ale uległam córce i naprawdę nie żałuję!!! Kupiłam bilety na stronie FNAC ( rodzaj francuskiego emipku)- opcja dla francilien po 35 euro za bilet plus 1 euro za możliwość wydrukowania w domu. Przy kupnie tego biletu trzeba okreslić datę wizyty w parku ponieważ jest bilet na 1 okreslony dzień- przy czym bilet mozna kupić najpóźniej na 5 dni przed planowaną wizytą. Nikt przy wejściu nie sprawdzał żadnych dokumentów, również z tymi biletami można drukować fast passy- chociaż przy niektórych stanowiskach konieczna była pomoc obsługi. Omija się ogromne kolejki do kas!!! Koniecznie trzeba wziąść plan parku i korzystać przede wszystkim z tych rozrywek które oznaczone są jako ''not to be missed'' czyli nie można tego przegapić. Ja byłam w 3 krainach Adventureland, Frontierland oraz Discoveryland, niestety nie zdążyłam już obejrzeć Fantasylandu. Pokaz o godz 23 trzeba koniecznie zobaczyć-jest GENIALNY!!!Szkoda czasu na kolejkę która objeżdża cały park-czas oczekiwania zwłaszcza po otwarciu parku to ok. 2 godziny i naprawdę nie jest to warte tak długiego czekania. Popołudniu jest luźniej i mozna wsiąść do kolejki np. na jednej z dalszych stacji (sa zaznaczone na planie). Plan parku to podstawa- odległości nie sa bardzo duże mozna spokojnie chodzic pieszo- punktem orientacyjnym jest Zamek śpiącej królewny i tak np. na prawo od niego zaczyna się Discoveryland, a na lewo Adventureland. Plan parku to podstawa!!!! Konieczne jest też drukowanie fast passów- bo wtedy na nich mamy określony przedział czasowy w którym z danej atrakcji można skorzystac bez kolejki- trzeba tylko podejść do oddzielnego wejścia specjalnie wydzielonego dla osób z fast passem, a nie stać w ogólnej kolejce bo wtedy można stracić nawet 1,5 godziny. Fast pass mozna wydrukować na daną atrakcję tylko jeden raz. Dawno nie widziałam takiej ilości szczęśliwych i zachwyconych dzieci i dorosłych. Co do zwiedzania Paryża =jezeli ktoś ma w planie wejście do wielu muzeów może być bardziej opłacalne wykupienie karty tzw. Paris Museum Pass (szczegółowe informacje na stronie internetowej Paris Museum Pass) i uwaga osoby do 26 roku życia jako obywatele Unii Europejskiej mają wstęp bezpłatny do prawie wszystkich ważniejszych miejsc w tym do Wersalu,Luwru, Orsay, La Chapelle, Panteonu itd.
            • Gość: aneta Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 03.03.13, 09:55
              Dzięki za bardzo przydatne informacje, wybieramy się w tym roku maj/czerwiec z rodzinką tylko zastanawiam się jakie dni wybrać żeby trafić na pokaz sztucznych ogni,bedziemy mieszkac w hotelu w disneylandzie (chayenne - może jakies opinie? ) chciałam początkowo jeschac po za weekendem zeby nie było tlye ludzi ale gdzies czytałam ze pokazy sa tylko w soboty i niedziele. bede wdzieczna za jakies info
              • Gość: bożka Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.warszawa.supermedia.pl 18.03.13, 21:01
                Ja byłam w czwartek ( sierpień 2012)- były 2 pokazy: Parada i tzw Night Time Show ( fantastyczny laserowy pokaz z udziałem róznych postaci z bajek oraz pokaz sztucznych ogni)
                Godziny zależą od pory roku i trzeba się dowiedzieć ze strony internetowej Disnaylandu. Oba pokazy dzieli chyba ok, godzina, dlatego po pierwszym pokazie nie nalezy wychodzić z parku!!!.
                • Gość: mona Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.netfala.pl 19.03.13, 13:58
                  Parada jest o 17:00, a Night Time Show jest określony jako "w godzinach przed zamknięciem parku". Wg ostatnio oglądanej rozpiski, park zaczyna być czynny od 29 lub 30 marca dłużej, czyli do 22:00. Przed tymi dniami jest czynny do 20:00.
            • Gość: Justa Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.play-internet.pl 04.04.13, 14:35
              Witam, mam pytanie dotyczące strony na której kupiłaś bilet. 35 euro to bardzo tanio!!! wszędzie gdzie szukam informacji na temat cen biletów to zaczynają się od 50 euro. Czy mogłabyś mi podpowiedzieć jak to zrobić aby zamówić taki tani bilet i czy nie było z tymi biletami żadnego problemu??
              Pozdrawiam
              • aniuta65 Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 04.04.13, 17:38
                Bilety kupuje sie na stronie internetowej FNAC.
                www.fnacspectacles.com/place-spectacle/manifestation/Parc-d-attraction-DISNEY---FRANCILIEN---1J---1-PARC-MI324.htm
    • Gość: kasia Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.12, 19:19
      Witam, dziękuję za umieszczenie tylu informacji, bo planowałam z mężęm taki wyjazd,ale nie wiedzieliśmy kiedy będzie miało to sens dla naszej córeczki. Teraz wiem,że lepiej jeszcze toszkę poczekać żeby wszyscy dobrze się bawili i zapamiętali ją na dłuuugo :) pozdrawiam
    • Gość: mona Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.netfala.pl 26.04.13, 16:49
      Mapka parku Disneyland Paris tutaj. Można się przygotować zawczasu.
      • Gość: Tata Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.06.13, 21:25
        No, ale może ktoś wie, jak to teraz jest naprawdę. Można kupić e-bilet do Disneylandu przez internet - dzięki któremuś z serwisów turystycznych - samemu wydrukować i wejść bez problemu, czy też już nie można ich samemu drukować, bo nie honorują - a i takie informacje znalazłem.
        • Gość: retor Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.06.13, 23:45
          Jak widać, nikt nie słyszał o fenomenie, który opisujesz.
        • alisada Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 21.06.13, 10:05
          Jeśli chodzi o zakup biletów przez FNAC to nie ma niestety już teraz możliwości drukowania biletu samemu w domu, byliśmy 13.06. w Disneylandzie i odbieraliśmy bilety na miejscu. Jeszcze w ubiegłym roku ta opcja była dostępna, może jeszcze kiedyś się pojawi ale tego już nie wiem.
          • Gość: Rodzice Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: 172.25.254.* 22.06.13, 01:06
            A jaki bilet kupowaliście do parku? Czytałem wyżej, że niektórzy z Was wybierali opcję francilien, ale czy to nie jest bilet tylko dla mieszkańców Paryża i okolic i dlatego tańszy (39-45 euro za jeden dzień + jeden park)? Czy my jako turyści nie powinniśmy kupować zwykłego biletu za 56-62 euro za jeden dzień+jeden park?
            • Gość: radek Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.07.13, 16:20
              Bilety te są dla wszystkich na stronie FNAC jeśli sie odpowiednio wcześniej kupi bilet można wydrukować sobie w domu. Teraz jest fajna promocja już za 35 e można wejśc do parku. My byliśmy w kwietniu bilety dośc późno kupowałem i musiałem je odebrać w sklepie FNAC tak jak pisałem ten na champe jest otwarty codziennie. Pokazuje się tylko kartę którą płaciło się za bilet i wydrukowane w domu potwierdzenie dokonania zakupu.
    • mama.globtroterka Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 07.03.14, 11:00
      Witam,
      czy może ktoś się orientuje ile kosztuje całodniowy parking przy Disneylandzie? Potrzebuję zapiąć budżet na majówkę :) ale nie ma informacji o cenie na stronach parku. Będę wdzięczna za pomoc :)
      • aseretka Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 07.03.14, 19:54
        Ostatni raz byłam w Disneylandzie z wnuczką 6 lat temu. Opłata za parking wynosiła wtedy ok. 10 euro (niestety dokładnie nie pamiętam). Nie sądzę jednak, aby znacznie wzrosła. Dolicz do budżetu 15 euro, powinno być OK.
        • mama.globtroterka Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 07.03.14, 21:46
          Dziekuje Aseratka :) Tak policze.
    • lianis Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 22.03.14, 13:03
      Chcialabym zabrac dziecko na weekend 23-26 maja, jechalibysmy w 3 osoby dorosle, plus jeden nastolatek i jeden 4 latek. Pomijajac dojazd do Paryza, gdzie szukac hotelu, tzn jak znalezc te ktore sa blisko parku, bedziemy samochodem, wiec nie chcielibysmy stac w korkach.
      • Gość: dosienka Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.14, 18:32
        My lecimy do Paryża na przełomie lipca i sierpnia z dwójka dzieci 6 i 16 lat. Też myślałam nad hotelem, ale nic poniżej 2500 zł nie mogłam znaleźć. Zmieniłam plan i wynajęłam apartament (małe mieszkanie z kuchnią) na stronie www.airbnb.pl. Mieszkań do wynajęcia mnóstwo, w każdej dzielnicy, ale też na obrzeżach, wszystko kwestia ceny i lokalizacji (są oferty juz od 180 zł za noc za całe mieszkanie). A jeśli chodzi o bilety lotnicze to szczerze polecam lot z Berlina - za naszą 4 łącznie z bagażem po 23 kg na głowę zapłaciłam 1260 zł, ten sam termin z innych miejsc w Polsce o 1 tys. droższy i to bez bagażu (plus 167 za każdy). Dla mnie akurat dojazd do Warszawy czy Berlina to ten sam czas.
    • vanmovinia Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) 10.05.14, 21:31
      fantastyczny watek, dziękuję za niego, kopiuje i drukuje, wylot w środę :)

A moje pytanie:
      Czy ktoś z Was korzystał z wypożyczalni wózków dla młodszych dzieci i zna cenę tej usługi? Na stronie nie podają.
    • Gość: gość824 Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.14, 15:52
      Zgodzę się, że bilety zdecydowanie lepiej kupić wcześniej. Ceny w czerwcu 2014: dorosły coś koło 71 EUR, dziecko powyżej 3 lat coś koło 65 EUR (bilet 1-dniowy do 1 parku). Za 3 osoby (2 dorosłe i jedno 4-letnie dziecko) zapłaciliśmy 204 EUR. Kupując bilet za pomocą francuskojęzycznej strony Eurodisneylandu taniej będzie o jakieś 10%. A jeszcze taniej, jeśli skorzysta się z FNAC. Parking dla samochodu osobowego 15 EUR. Frytki z kurczakiem koło 10 EUR. Wbrew temu co czytałem wcześniej, nie ma problemu z wniesieniem własnych kanapek i picia. Sprawdzali plecaki, szukali niebezpiecznych przedmiotów, na kanapki i picie nie zwracali uwagi. Byliśmy w pierwszej połowie czerwca, w dzień powszedni. Kolejka do kasy mała, może 5 minut stania. Za kasami są do wzięcia mapki, w różnych językach. Przez kasy przeszliśmy koło godziny 11-ej. Wychodziliśmy koło 19-ej (niestety nie mogliśmy zostać dłużej). Przez te 8 godzin zdołaliśmy skorzystać z zaledwie kilkunastu (14?) atrakcji. W kolejce zazwyczaj trzeba było stać koło 10 minut. Ale bywały też takie, gdzie stać trzeba było 30 minut, a nawet godzinę! 15 minut dzieci dadzą radę, ale 60 minut ciężko, bardzo ciężko! Taka cena za wejście do Disneylandu w stosunku do taaaaakiej ilości w kolejkach do atrakcji, naszym zdaniem jest na granicy opłacalności. Jeżeli w lipcu lub sierpniu lub w weekendy trzeba stać dłużej (a z tego co czytałem, to bywają dni gdy stoi się pomiędzy 30 a 100 minut), to uważam, że NIEwarto. Na marginesie: te duże kolejki biorą się głównie nie z ilości turystów, a z bardzo ślamazarnej obsługi. Przykładowo po wejściu do samolocików, obsługa przez około 5 minut czeka z włączeniem samolocików. Po co? Nie mam pojęcia. Być może chodzi o to żeby nie dało się zwiedzić całego Eurodisneylandu w jeden dzień i kupić bilet na drugi dzień (plus oczywiście hotel). Gdybym jechał drugi raz, na pewno przyjechałbym wcześniej niż na 11:00 i został dłużej. Aha, koło godziny 17:00 w środkowej części Eurodisneylandu jest parada, warto zobaczyć. Godzina parady zmieniła się (z tego co czytałem dawniej była o innej porze), więc warto zapytać np. w kasie. Na koniec rada dla kobiet w ciąży: zobaczcie na mapkę gdzie kobietom w ciąży nie wolno, na tych atrakcjach naprawdę mocno szarpie! A, i jeszcze jedna sprawa: warto poczytać o fastpass'ach, dzięki nim nie trzeba stać w kolejkach do niektórych atrakcji. I ostatnia rada: jeżeli macie małą córeczkę która lubi księżniczki, weźcie jej księżniczkową sukienkę, z pewnością będzie przeszczęśliwa. :)
      • Gość: Moi Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.fbx.proxad.net 09.07.14, 05:08
        No chyba cie po*lo ze bilet kosztuje 71eur do 1 parku na 1 dzien. Nawet open ticket na rok jest tanszy (jak ktos nie zna daty przyjazdu).
      • Gość: Moi Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.fbx.proxad.net 09.07.14, 05:15
        Az musialem sprawdzic
        Zwykla cena biletu 1 dniowego na DWA parki to 70eur a dla dziecka 64. Czyli razem 204eur. Ale to dosc droga opcja.
        Gratulacje :)
    • Gość: Alex23 Re: Eurodisneyland 2012 porady subiektywne ;-) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.12.16, 15:50
      jesli zamowie bilety na stronie oficjalnej disneya www.booktickets.disneylandparis.com/tnsa64/live/shop/A/MAINGBCD/pluto/index.php?vld=1&ecmp=n&affid=SECUTIX&tduid=32454335543R za 57 euro za osobe to ile to taniej mnie wyjdzie? i wtedy po zaplaceniu wysylaja bilety na mejla zeby dac je do wydrukowania? jak to dziala, prosze napisć :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka