Dodaj do ulubionych

Korsyka-gdzie najładniejsze plaże

IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.15, 14:05
Jestem na etapie planowania podroży na Korsykę. Marzy mi się jakies miejsce w niedalekiej odległości od pięknych plaż. Proszę o wskazówki, która część Korsyki jest godna polecenia. Będę z dziecmi, więc plaze w miarę piaszczyste.
Obserwuj wątek
    • singsing74 Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże 03.02.15, 15:22
      Palombaggia, Rondinara, a z małych to Plage d,Arone. Na tych byłem i szczerze polecam. Ta pierwsza piękna, z białym piaskiem, ale najbardziej zatłoczona.
    • aseretka Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże 03.02.15, 17:27
      Zasadniczo, to każda część wyspy jest godna polecania. Oprócz tych znanych, pięknych plaż, które wymienił singsing, warta uwagi jest otoczonej skałami i pokrytej niezwykle drobnym piaskiem plaża Pinea, położona ok. 5 km od miejscowości Ghisonaccia. Uroczą plażą jest też leżąca niedaleko plaży Palombagia plaża Santa Giulia.
      Opis mojej podróży po Korsyce, oraz obejrzeć zdjęcia ze zwiedzanych miejsc możesz zobaczyć tu:
      www.zobacz-swiat.pl/podroze/route/21/Korsyka.html
      Gdybyś miała jakieś pytania, to w miarę możliwości odpowiem.
      • Gość: Agnieszka Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.15, 20:13
        Aseretko czy na Korsyce jest bardzo drogo? Bo po noclegach widze, ze tak... Po korsyce wybieramy sie na sardynie i boje sie juz szacowac budzet bo wiem, ze ceny sa tam znacznie wyzsze niz na kontynencie.
        • aseretka Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże 03.02.15, 21:08
          Na Korsyce byłam co prawda 7 lat temu. Ale ku mojemu zaskoczeniu, bo ostrzegano mnie, że na wyspie zakupy są dużo droższe niż na kontynencie, ceny w marketach nie odbiegały od tych kontynentalnych. Więc niepotrzebnie zabrałam ze sobą większe zapasy zrobione we Włoszech przed wypłynieciem. Jak pisałam we wspomnieniach z podróży: "Wieczorem zakupy w markecie U w Ghisonaccii. Jak okazuje się wcale nie jest tak drogo. Ładujemy do koszyka 10 jaj ( 2,39 euro ), szynkę konserwową ( 360 g 1,36 euro ), pomidory ( 1,60 euro/kg ), ziemniaki ( 2,46 euro/5kg ), litr mleka ( 0,84 euro ), smarowidło do chleba ( 1,74 euro ), dannonki dla dziewczynek ( 1,05 euro za 4 szt.), chleb ( 2,20 euro ), 4 bagietki ( 0,70 euro za szt. ), wodę mineralną ( 6 butelek 2,70 euro ), 6 gazowanych napojów cytrynowych ( 0,27 euro/1,5 l ) oraz korsykański miód za 3,29 euro. Kupujemy jeszcze, na następny dzień na obiad, ryby za 14,01 euro, 30 buteleczek ( 0,25 l ) piwa Kronenbourg za 8,90 euro oraz 6 puszek korsykańskiego piwa kasztanowego Petra za 6,79 euro. Obładowani zakupami wracamy na kolację." Ceny oczywiście przez te lata mogły się zmienić. może ktoś, kto był w 2014 r. bardziej przybliży Ci ceny w marketach, czy restauracjach (jeśli tam macie zamiar obiadować). Na Sardynii nie byłam, ale na Elbie ceny artykułów spożywczych też nie odbiegały w marketach od tych kontynentalnych.
          Co do noclegów, to ja korzystałam z campingu i tu też ceny były jednakie.
          Jak pisałam:
          "Nasze wydatki to:
          - 21 noclegów z Eurocampu 304,20 euro po kursie 3,61 zł = 1100,00 zł
          - nocleg w Niemczech 132,00 euro po kursie 3,30 = 436,00 zł
          - wcześniejsza rezerwacja, która obejmuje ubezpieczenia KL = 160,00 zł
          - na paliwo za granicą, autostrady i parkingi wydaliśmy 541,83 euro po kursie 3,30 zł = 1788,00
          - jedzenie ( bez szaleństw, ale i bez szczególnych oszczędności ) 308,50 euro = 1018,00 zł
          - wstępy 117 euro = 386,00 zł
          - prom na Korsykę 352,10 euro po kursie 3,68 zł = 1296,00 zł
          - winietka na Szwajcarię 100,00 zł
          - paliwo w Polsce 650,00 zł
          Razem w zaokrągleniu 6930,00 zł, co przy podziale na 6 osób daje 1155,00 zł na osobę. Do tego należy doliczyć trochę prowiantu zabranego z Polski maksimum za 800,00 zł, co podwyższa koszy o ok. 150,00 zł na osobę.
          Jak za te pieniądze wrażeń z podróży wiele."
          Kurs euro oczywiście jest dziś o ok. 1,00 zł wyższy, co zapewne spowodowałoby wzrost moich kosztów o ok. 25-30%.
          Jeżeli planujecie noclegi w hotelu, to na pewno ich koszt będzie wyższy niż w przypadku moich noclegów w namiocie Eurocampu. Jednak Korsyka warta jest w mojej ocenie każdej ceny. :)
          • Gość: Agnieszka Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.15, 11:29
            Pewnie ceny się sporo zmieniły ;) Aseretko śledzę kilka wątków i widzę, że byłaś też na Rodos. W związku z tym moze pomożesz mi w wyborze. Generalnie jestem miłośniczką Włoch, więc ten kierunek mam prawie cały obcykany, w tym roku dzieci postanowiły, że no more Italy haha. Tzn. może btć Sardynia, bo to takie nasze Karaiby. Ale... lubimy tez zwiedzać, jeździc. Wieć wstepnie opcja Korsyka plus Sardynia. Za chwilę pomyślam o Lazurowym wybrzeżu- może LZ plus Sardynia? A może całkiem inny kierunkek- Rodos? Generalnie nie lubimy opcji hotelowe z all inclusive, męczylismy sie tak jeak dzieci były małe, bo było łatwiej zorganizować takie wakacje. Kreta nam się podobała , a teraz po ciuchu myślę o Rodos. Tylko nie chce się rozczarować, bo generalnie i tak nigdzie nie podoba mi się tak jak we Włoszech ;) możemy tydzień pozwiedzac, ale marzy mi się tez błogie kilkudniowe lenistwo na cudnej plaży- i tu własnie Sardynia wygrywa konkurs. ale możne Rodos tez warto wziąć pod uwagę?
            • singsing74 Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże 04.02.15, 14:41
              Nie odpuszczajcie sobie Korsyki !!! Przejedźcie sobie zachodnie wybrzeże, a w szczególności odcinek Porto -> Piana, odwiedźcie Calanche de Piana, a widoków z rezerwatu jak i samej drogi nie zapomnicie do końca życia. Z Piana już niedaleko do wspomnianej Plage d`Arone. Tam można wspaniale odpocząć na piaszczystej plaży na kempingu, albo po drugiej stronie ulicy w domkach z widokiem na morze (niestety na domki nie mam namiarów). Wspaniałe miejsce na wypoczynek. Czysta plaża, codziennie sprzątana, krystalicznie czysta woda w której można popływać z maską zwiedzając przyboczne skałki. Żyć nie umierać ;)
              • Gość: Agnieszka Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.15, 19:13
                Już mnie przekonałeś ;) dzięki bardzo! nocleg znalazłam w miarę dobry cenowo, blisko morza, choć wschodnie wybrzeże, ale może 3 dni tu i 3 dni zachodnie. coś pokombinujemy,
            • aseretka Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże 04.02.15, 17:42
              Moim zdaniem ceny się tak bardzo nie zmieniły. Trzy lata temu (2012r.), gdy byłam we Włoszech, ceny nie odbiegały zbytnio od tych z wcześniejszego pobytu w 2005 r. Również ceny we Francji w 2013 r. nie odbiegały od tych z roku 2011. A w sieciówkach typu Lidl są one niemal równe naszym cenom (oczywiście mówię tu o cenach żywności.
              W wyborze Rodos - Korsyka, Sardynia niestety nie jestem w stanie Ci pomóc. :( Uważam, że każde miejsce jest godne odwiedzenia i moim jedynym dylematem jest dokonanie wyboru, czy jechać do Włoch, Francji, Grecji, Hiszpanii, Portugalii, et cetera, et certera... Bo niestety jeszcze jak na razie mam tylko 26 dni urlopu w roku. Zarówno Rodos, jak i Korsyka (na Sardynii nie byłam, więc nie mam osobistych wrażeń) są miejscami przepięknymi, wartymi zobaczenia. Dlatego sami musicie zdecydować, gdzie w tym roku, a gdzie w przyszłym i w następnych latach pojedziecie. Bo chyba na 2015 r. Wasze podróżowanie się nie zakończy. :) Sama oprócz zwiedzania też lubię poświęcić kilka dni na błogie lenistwo oraz kąpiele słoneczne i morskie. Ale urocze plaże da się znaleźć w każdym zakątku Europy. W mglistej i dżdżystej raczej Bretanii też są one prześliczne, szerokie, ze złocistym piaskiem. Tylko woda w oceanie trochę chłodna, nawet w upalne dni.
              Jeżeli Korsyka, to piękne plaże są zarówno na zachodnim, jak i na wschodnim wybrzeżu. Jeżeli Rodos, to tylko wschodnie wybrzeże ma w niektórych miejscach piaszczyste plaże. Poza tym na zachodnim zwykle bywają porywiste wiatry. W upalne dni może to być nawet przyjemne, bo wiaterek chłodzi :) ale i niebezpieczne, bo nie odczuwa się ostro piekącego słońca. Górzyste wnętrza obu wysp, są trochę do siebie podobne i podróżując po interiorze Rodos miałam czasem wrażenie, że znajduję się na Korsyce. Zupełnie inny jednak charakter mają górskie wioski na obu wyspach, chociaż moim zdaniem i tu, i tu są urocze.
              Sami dokonajcie więc wyboru, albo rzućcie monetą i niech los wybierze za Was, co w tym roku, a co w następnym. :)
              • Gość: Agnieszka Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.15, 15:34
                Dziękuję aseretko. Powoli wszystko planuję. Czy jest sens robić sobie baze wypadową w jednym miejscu? wstępnie mam zarezerwowany nocleg na 7 dni w miejscowości Marine de Bravone. 62 km na południe od Bastii. Czy moze lepiej tam kilka dni i kila na zachodnim wybrzezu?
                • singsing74 Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże 06.02.15, 16:10
                  Kilka lat temu objechałem całą wyspę dookoła i z tego co pamiętam wschodnie wybrzeże i jego plaże przypominają nieco nasze - bałtyckie, chociaż i tam pewnie znajdziecie jakieś ciekawe miejsca (nie zatrzymywałem się wszędzie ;) ). Jeśli jednak chcecie podziwiać piękne widoki co krok, to proponuję zjechać niżej, a najlepiej drugą część urlopu spędzić na zachodzie wyspy (np. okolice Porto czy Calvi). Na mnie właśnie cały zachodni brzeg wyspy i Bonifacio wywarły największe wrażenie. Pomimo, że wyspa jest niewielka, to pokonywanie dużych odległości zabiera sporo czasu, dlatego żeby nacieszyć się Korsyką dobrze zrobicie rezerwując sobie więcej niż jedną bazę wypadową.

AFERA SŁOICZKOWA - nie zapomnijcie !!!
                • aseretka Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże 06.02.15, 19:11
                  > Czy jest sens robić sobie baze wypadową w jednym miejscu?
                  Moim zdanie lepiej podzielić na kilka dni na wschodnim i kilka dni na zachodnim wybrzeżu. Ja wynajmując namiot z Eurocampu nie miałam takiej możliwości, bo camping był tylko jeden w okolicach Ghisonaccii. W rezultacie nie pozwoliło mi to na zwiedzenie całej wyspy. Zgadzam się z Singsingiem, że aby nacieszyć się Korsyką lepiej zarezerwować więcej niż jedną bazę wypadową. Chociaż wybrzeża wyspy są piękne warto też zwiedzić jej wnętrze: przejechać wzdłuż wąwozów rzeki Fium`Orbu, cudowną Przełęcz de Bavella, zajrzeć do Corte- uroczej sekretnej stolicy wyspy czy przespacerować się Wąwozem Restonica.
                  Jeżeli jednak zamierzacie na Korsyce pobyć tylko te 7 dni i kilka dni poświęcić na błogie lenistwo na plaży, to z 7 dni pozostaną zaledwie 4 na zwiedzanie wyspy. A jak zauważył Singsing, pomimo, że wyspa nie jest duża, to pokonywanie poszczególnych odcinków trasy zabiera jednak sporo czasu.
            • bah77 Re: Rodos-gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 10:23
              > możne Rodos tez warto wziąć pod uwagę?

To nie to Forum, ale najładniejsza tamtejsza plaża wygląda tak:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,141203374.html

Rodos to maleńka wyspa i można ją zwiedzić podczas stacjonarnego pobytu.
              Jednak Korsyka jest najpiękniejsza!

Ale wybór oczywiście i tak należy do Ciebie. ;)

bah77
    • bah77 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 06.02.15, 19:14
      Witaj Agnieszko!

1. Najładniejsza plaża (poza sezonem) - Palombaggia.
      2. Najładniejsza okolica - Zatoka Porto (UNESCO).
      3. Najładniej położone miasteczko (w Europie) - Bonifacio.

Prawie wszystko, co najpiękniejsze na Korsyce, możesz zobaczyć tu (szare plaże na wschodnim wybrzeżu, na odcinku Bastia-Solenzara możesz sobie darować):
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,152009475,152009475,0,2.html?v=2

Polecam wycieczkę objazdową po tej malowniczej wyspie i odłożenie b. ładnej Sardynii na przyszły rok:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,113560939,113560939,1,2.html?v=2

bah77
      • Gość: Agnieszka Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... IP: *.centertel.pl 06.02.15, 22:48
        Ja mogę siedzieć na korsyce i pół roku, tylko co powiem dzieciom ;-) byliśmy już na Sardynii i są zakochane w tych rajskich plażach. Gdybym znalazła coś podobnego na Korsyce...

Zaraz zabieram się za przejrzenie Twoich relacji!
        • bah77 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 06.02.15, 23:00
          > ...na Sardynii i są zakochane w tych rajskich plażach...

O których plażach mowa?

bah77
          • agniecha973 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 00:16
            To i ja się poprzyglądam tej dyskusji, bo dokładnie to samo próbuję w tym roku zrobić. Po dwóch razach na Sardynii chcemy skoczyć dla porównania na Korsykę. Mam nadzieję, że się nie rozczarujemy po tym raju z Sardynii. My szukamy jednej bazy zakładając zwiedzanie najbliższych okolic i z założeniem, że w inne rejony jeszcze przyjedziemy. Korsyka jest dla mnie jednak trudniejsza do ogarnięcia w wyborze miejscówki, bo najczęściej jak próbuję wyznaczyć trasę na mapach googla, z 18 km robi się pół godziny i więcej drogi. Na Sardynii pokonywaliśmy takie dystanse znacznie krócej. Musi być bardziej "górsko".
            • bah77 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 10:09
              Mam nadzieję, że moja fotorelacja pomoże Ci w wyborze miejscówki.
              Myślę, że już po 4 takich pobytach poznasz tę wyspę. :)

bah77
              • agniecha973 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 10:13
                No tak, jeden narożnik wyspy na jeden raz ;) Tylko, od którego zacząć? Relację zaczęłam przeglądać. Piękne zdjęcia.
                • bah77 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 10:34
                  Na Korsykę i tak wrócisz, więc na 1-y stacjonarny pobyt może wybrać okolice Porto Vecchio?

Korsyka ma dużo włoskich pozostałości, np. nazwy miasteczek (tylko 2 mają nazwy francuskie).

Ale, jak zobaczysz na fotkach, kiedy z bardzo malowniczej Sardynii zobaczyłem Korsykę na horyzoncie, natychmiast popłynąłem do Bonifacio, choć na 1 dzień...

bah77
                  • agniecha973 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 10:41
                    Też bardziej skłaniam się ku południu właśnie ze względu na Bonifacio, które robi niesamowite wrażenie na zdjęciach. A i pięknych plaż w okolicach chyba nie zabraknie. No to zaczynam poszukiwania kwatery ;) Czyli mówisz, że się nie zawiodę po Sardynii Korsyką? OK. Będzie coś nowego. A na Sardynię i tak wrócimy, bo tam więcej niż cztery narożniki do zwiedzenia.
                    • bah77 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 11:01
                      Np. Zatoka Porto to też nie narożnik, hihi. ;)

bah77
          • Gość: Agnieszka Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.15, 11:23
            Plażew zwiedzaliśmy na costa smeralda, do santa teresa di gallura i na poludnie od Olbii do budoni. Mielismy rewelacyjna miejscowke w murta maria.
            Teraz jestem przerazona cenami... Moze cos nie tak mi wychodzi? Camping na korsyce 200 euro doba??? Mowie o bungalowie. Niestety nie dam rady spac w namiocie czy przyczepie. Na sardynii za 110 euro (sezon!) mam piekne mieszkanie ze wszystkiemi wygodami, z czystym basenem i prawie przy plazy. Na korsyce nie dam rady znalezc nic w tej cenie i o tym standardzie ? Deprymyje mnie to. Bo zaczynam faktycznie sie przestawiac na 15 dni na korsyce, ale jesli nocleg ma mnie kosztowac 200 euro/doba to niestety... Szukam campingow, bo wydawalo mi sie to w miare cenowo, choc cenimy sobie przede wszystkim spokoj, to trudno poswiece sie i wytrzymam na campingu. Macie cos tanszego?
            • agniecha973 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 11:44
              Agnieszko, i ja widzę niesamowitą przepaść w cenach. Ale mimo wszystko spróbuję. Standard będzie niższy, mieszkanko malutkie, ale przecież tam się mało czasu na wakacjach spędza. Za rok wrócimy na Sardynię jeśli wyspy będą porównywalne. Na korzyść Korsyki przemawia krótsza o 4 godz. podróż promem, ale jej popularność turystyczna (=zadeptanie ;)) już nie.
              • Gość: Agnieszka Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.15, 12:06
                Jak cos znajdziesz to sie podziel proszę. My szukamy w terminie 11-27 lipca. Moze poszukam domow, to wtedy 2-3 rodziny sie zbierzemy. A czemu piszesz, ze prom 4 godz. krocej? My plynelismy na sardynie do olbii z piombino. Teraz planujemy livorno- bastia. To tylko godz. krocej niz na sardynie.
                • agniecha973 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 12:55
                  My za każdym razem z Livorno do Olbii. Na Sardynię 7,5 - 8 h, na Korsykę 4h.
                  • agniecha973 Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 12:57
                    Miałam dodać, że my w innym terminie - koniec czerwca i początek lipca.
                • bah77 Re: Korsyka - gdzie nocować... 07.02.15, 13:50
                  > Jak cos znajdziesz to sie podziel proszę...

Może się wtrącę. :)
                  Czy szukałaś już na booking.com?

Np.: Apartament 4-os. w lipcu, z balkonem:
                  Résidence Luna w Lecci k./ Porto Vecchio - 120,- €/d.

bah77
                  • Gość: Agnieszka Re: Korsyka - gdzie nocować... IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.15, 14:21
                    Widziałam :-) szukam na booking, tripadvisor, campingi, agriturismo, casamundo, interhome ??
                    • agniecha973 Re: Korsyka - gdzie nocować... 07.02.15, 16:19
                      homelidays
                      • agniecha973 Re: Korsyka - gdzie nocować... 07.02.15, 16:21
                        airbnb
      • aseretka Re: Korsyka - gdzie najładniejsze plaże... 07.02.15, 20:11
        Ekstra, że bah zabrał głos w dyskusji. :) Bo dzięki niemu i Petrominowi zdecydowałam się na zwiedzenie tej wyspy. A że jest cudna i warto tam spędzić nawet kilka tygodni, temu nie da się zaprzeczyć.
    • physioontheroad.pl Re: Korsyka-gdzie najładniejsze plaże 06.04.19, 16:43
      Na zachodnim wybrzeżu znaleźć można również sporo pięknych plaż. Plage D'Argent w okolicach Porticcio z niezwykle białym piaskiem, Plage Capo di Feno w pobliżu Ajaccio. Na południu przede wszystkim Palombaggia, Plage de Rocapina, Rondinara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka