Dodaj do ulubionych

Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc

10.05.17, 22:37
Albo ślepa jestem, albo w sieci, po polsku niewiele jest informacji o okolicach Lyonu.
Będę tydzień w wioseczce pod Lyonem, co możecie polecić dla 2 dzieci (8,14)- lubią zwiedzać, a reszta jak to dzieci.
Co jest "must see"?
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 11.05.17, 09:25
      > Będę tydzień w wioseczce pod Lyonem,
      A konkretnie w jakiej miejscowości? Czy będziesz dysponowała samochodem, czy dostępne będą tylko lokalne środki komunikacji?
      Trochę informacji o okolicach Lyonu znajdziesz tu:
      www.francja.pl/region-lyonu.xml
      Jeżeli dysponujecie samochodem można pojechać np. do malowniczego miasteczka Tournus:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,147411143,148269435.html
      zajrzeć do średniowiecznego Brancion:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,147411143,148285832.html
      zwiedzić opactwo w Cluny:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,147411143,148312348.html
      i zamek w Cormatin:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,147411143,148325953.html
      Odwiedzić miasteczko Bourg-en-Brasse z warowną cytadelą i Królewskim Opactwem w Brou (tam zawitam za miesiąc).
      Trochę dalej, w okolicach Clermont-Ferrand warto zobaczyć Park Regionalny Wulkanów Owernii:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,161973523,162217463.html
      • malowanka06 Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 11.05.17, 14:29
        saint sorlin en valloire
        samochodem raczej będę dysponowała.
        • malowanka06 Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 11.05.17, 14:30
          p.s. dziękuję za linki, jak masz jeszcze jakieś wskazówki- to chętnie poczytam, bo w sumie niewiele mogę znaleźć. Mam wrażenie, że Francja nie jest tak popularna jak Włochy np/
          • aseretka Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 11.05.17, 16:29
            Masz rację. Francja nie jest tak popularna, jak Włochy. A to przecież taki piękny kraj. Cieszę się, że znowu go odwiedzę za trzy tygodnie. :)
        • aseretka Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 11.05.17, 16:26
          > saint sorlin en valloire
          To bardziej na południe od Lyonu. Stąd wybrałabym się na wycieczkę po Masywie Vercors:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,705,18638591,18638591,0,2.html?v=2
          Groty de Chranche, miasteczko Saint-Nazaire-en-Royans, urocze Valence.
          Można też pojechać do Grenoble.
          • malowanka06 Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 12.05.17, 14:25
            Podobno rodzina nas goszcząca nie lubi Grenoble :D
            • aseretka Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 12.05.17, 16:23
              Szczerze powiedziawszy mnie też Grenoble nie zachwyciło... :( Chociaż warto popatrzeć na miasto i Izerę z potężnej fortecy zwana Bastylią, do której można dojechać samochodem lub kolejką linową.
              Natomiast Vercors polecam!
            • aseretka Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 12.05.17, 16:33
              A jak już będziecie u jakiejś Was goszczącej rodziny, to myślę, że wskażą Wam co warto zwiedzić w okolicy. Chociaż nie zawsze tak jest... :( Np. rodzina znajomej, która gościła ją we Włoszech okolicach Pistoi zupełnie nie wiedziała, co w tamtych okolicach zwiedzać.
              • malowanka06 Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 12.05.17, 19:19
                rodzina pewnie będzie wiedziała :) tylko problemem jest komunikacja i dlatego wolę poczytać o okolicach po polsku. Rodzina jest francuska, zna angielski w różnym stopniu. Mój jest komunikatywny, ale wielkiego szału nie robi. Boję się, że nie wszystko zrozumiem
                • aseretka Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 12.05.17, 19:40
                  Ponieważ na temat Francji i tych mniej "okrzyczanych" miejsc, niewiele jest informacji po polsku, zwykle przed wyjazdem szukam ich na francuskich stronach i korzystam z tłumacza google.
                  • malowanka06 Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 13.05.17, 10:21
                    o, też pomysł.
                    Nie spodziewałam się, że Francja- poza Paryżem, jest tak mało opisana. Różna fora, np fly4free, moją skąpe informacje. Nawet o takim Lyonie jest tylko pobieżnie. Myślałam, że więcej rodaków tam podróżuje, opisuje. Przed wyjazdem do Włoch czy Hiszpanii "milion" stron znalazłam, nawet z tak błahymi informacjami gdzie lepiej jeść, co, za ile, ile wstępy itp.
                    Z czego to wynika? Przecież lowcosty też latają do Francji? Sytuacja polityczna dopiero od niedawna jest zachwiana i ktoś może powiedzieć, że się boi.
                    • aseretka Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 13.05.17, 11:57
                      Niestety... :( Ten piękny kraj jest niedoceniany przez naszych turystów. Biura Podróży organizują zwykle jakieś wycieczki do Paryża, bądź objazdówki typu "Zamki nad Loarą". Ponadto Francja uchodzi za drogi kraj, co wcale nie jest prawdą, bo Chorwacja, czy Włochy wcale nie są tańszymi krajami. No może autostrady są trochę droższe, ale przecież są też wcale niezłe drogi bezpłatne narodowe. Osobiście chętnie zwiedzam Francję, chociaż nie co roku do niej wracam.
                      Odnośnie tematu atrakcji. Wprowadź w google: Auvergne-Rhône-Alpes, a znajdziesz sporo stron z opisanymi atrakcjami turystycznymi regionu.
                    • aseretka Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 13.05.17, 12:06
                      Tu np. jest ciekawa strona:
                      www.france-voyage.com/tourisme/auvergne-rhone-alpes-region.htm
                      W tłumaczeniu:
                      translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=fr&sp=nmt4&u=http://www.france-voyage.com/tourisme/auvergne-rhone-alpes-region.htm&usg=ALkJrhhn89Snn9A7l7Z4BL6_jk_NRs7YMw
    • lodium Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 15.05.17, 18:27
      Malowanko, Tydzien czasu to niezbyt dlugo. Tak najblizej tego St Sorlin jest Palais Ideal de Facteur Cheval.
      www.facteurcheval.com/
      To zaraz obok w Hauterive. dzieciom na pewno bedzie sie podobalo.

Niedaleko jest tez bardzo fajne zoo Paugres
      www.safari-peaugres.com/
      park z miniaturami pociagow w miejscowosci Chatte
      www.jardin-ferroviaire.com/
      Romans sur Isère piekne male miasteczko
      no i Jaskinia Choranche
      www.visites-nature-vercors.com/fr/choranche/decouvrez-choranche/

Grenoble na pewno nie jest miastem do pochwalenia sie, ze wzgledu na tak zwane tutaj zones de non droit...
      • malowanka06 Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc 15.05.17, 22:37
        super!
        bardzo Wam dziękuję, za radą aseretki czytam też francuskie strony
        zaczynam żałować powoli, że tylko na tydzień kupiłam bilety :D
    • Gość: Saskia Re: Okolice Lyonu- polećcie atrakcje, zabytki etc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.06.17, 22:21
      Po pierwsze: polecam Lyon City Card. Już przy samym rejsie łódeczką i odwiedzinach w 1/2 muzeach się zwraca. Kupujesz w punkcie turystycznym, na jednym z głównych placów...
      Po drugie: muzeum miniatur i kina www.museeminiatureetcinema.fr/accueil.html Robi genialne wrażenie :) Jak byłam, to znalazłam tam między innymi różdżkę Harry'ego :)
      Jest też kilka muzeów lalek :) (LE PETIT MUSÉE FANTASTIQUE DE GUIGNOL, GUIGNOL UN GONE DE LYON
      CIE DANIEL STREBLE...)
      Masz takźe Parc Mini Wold Lyon.
      Osobiście dużo bardziej niż Grenoble polecam wizytę w Annecy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka