GoĹÄ: alinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 09:40 Będę w październiku w Paryżu. Nie jest to moja pierwsza wizyta, dlatego chciałabym zobaczyć ciekawe miejsca niedaleko Paryża. Co możecie polecić ? alinka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czajka258 Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć 31.08.06, 16:43 Może zamek w Chantilly (na północy Paryża, dojazd RER C), albo nawet można pojechać do Chartres obejrzeć katedrę, jedzie się 1 - 1,5 h pociagiem z dworca Montparnasse Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć 31.08.06, 19:41 Zamki nad Loara, chocby te najbardziej znane i latwe w dostepie (samochod + autostrada A10 na Orleans, zjechac w Blois, z Paryza do Blois jest 150 km): Chambord, Blois, Amboise, Chaumont. Zamki takie jak Chambord (ktore nie byly na stale zamieszkale, taki "namiot" na 3 miesieczne polowania) zwiedza sie najlepiej w zimie, bo kazdy ma swetr/plaszcz na plecach, a tam w srodku jest zawsze zimno. W ramach zamkow blizej: Vaux le Vicomte, piekny, i ma takze wspaniala historie. To jest na poludnie-poludniowy schod od Paryza, powiedzialabym z 50 km, szukac na mapie Melun i Fontainebleau, zamek jest blisko Melun (blisko na mapie). Jak wiekszosc zamkow, dojazd samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć 31.08.06, 19:44 A juz zupelnie blisko Paryza, powiedzialabym "pod nosem" jest piekny Parc de Sceaux (dojazd RER B). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alinka Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 09:03 Bardzo dziękuję za wszystkie propozycje. Nie jeżdżę samochodem, będę poruszać się pociągiem. W Paryżu będę 7 dni, 2 chcę przeznaczyć na wyjazd poza Paryż. W Wersalu byłam, chyba wybiorę się do Fontainebleau. A tak w ogóle to jak wymawia się nazwę tego miasteczka, żebym została zrozumiana jak będę kupować bilety ? Czy w okolicach Paryża znajdują się jakieś miasteczka z klimatem, gdzie warto byłoby pojechać ? alinka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kontrast Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć IP: *.wroclaw.mm.pl 02.09.06, 15:10 Rouen! Dla mnie jest to jedne z najsliczniejszych miejsc na ziemi. No i ojczyzna Flauberta, co mnie wprawiało tylko w jeszcze większy zachwyt. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:09 Moze pozwiedzamy razem,bede u znajomych w Paryzu,ale oni duzo pracuja,wiec zamierzam sama poznawac Paryz i okolice w polowie pazdziernika przez ok.tydzien . Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć 03.09.06, 08:41 Mozesz pojechac do Dieppe(La Manche)-pociag z St.Lazar. Miasto Pontoise(95) i pobliski Vexin,Cormmeilles En Parisis,itd,itd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alinka Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 08:16 Aga ja będę od 30 września do 7 października. alinka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aga Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 17:32 Ja moge wyjazd przesunac,a wybierasz sie do ktoregos z parkow rozrywki(mysle odwiedzic Asterix). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alinka Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 08:41 Raczej nie. A co jest tam ciekawego ? alinka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć IP: *.compower.pl 05.09.06, 12:39 Ponoc dobra zabawa,ale jade do Paryza pierwszy raz ,wiec opieram sie tylko na przewodniku.Gdybys miala ochote na kontakt to moj mail: ozw@interia.pl. Chyba bede 4-10.10.06 . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć 03.09.06, 10:31 Gość portalu: alinka napisał(a): > Wersalu byłam, chyba wybiorę się do Fontainebleau. A tak w ogóle to jak wymawia > > się nazwę tego miasteczka, żebym została zrozumiana jak będę kupować bilety ? ******************* Chcialam Ci napisac jak sie wymawia Fontainebleau ale nie mam polskich znakow, najlepiej napisz na kartce po francusku jak bedziesz kupowala bilet:) probuje;Fatenblo,A z ogonkiem jak A w baku:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alinka Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 08:15 Dzięki za wszestkie podpowiedzi. pozdrawiam alinka Odpowiedz Link Zgłoś
an.ed Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć 28.05.13, 13:45 Oczywiście Wersal, Katedra w Chartres, Bazylika Saint Denis, parki rozrywki. W okolicach Paryża warto też zwiedzić Beauvais - wszyscy pewnie kojarzą z lotniskiem tanich linii, jednak tutaj znajduje się wspaniała Katedra, no a dla miłośników piłki nożnej - Stade de France Odpowiedz Link Zgłoś
physioontheroad.pl Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć 06.04.19, 17:17 Najawiększe klasyki : Wersal, Fontainebleu, Chantilly, Rouen. Polecam także jednodniowy wypad troszkę dalej, bo do Normadii, aby zobaczyć wspaniałe, białe klify w Etretat physioontheroad.pl/francja/etretat-klify-we-francji/ Odpowiedz Link Zgłoś
chris.w5 Re: Okolice Paryża-co warto zobaczyć 29.09.22, 21:38 statua francuskiego fizyka i wynalazcy Denisa Papina, w tle panorama starego miasta, Blois, Loir-et-Cher Odpowiedz Link Zgłoś