Dodaj do ulubionych

Ślimaki, żabie udka - w Paryżu?

IP: *.eranet.pl 09.03.07, 04:20
Czy ci, którym pamięć na to pozwala, mogliby wskazać w jakich restauracjach(
i o jakich porach roku) w Paryżu można skosztować żabich udek, ślimaków,
koniny po rozsądnej cenie? Włączyłbym je do szlaku moich wędrówek po mieście
wg przewodnika M.Pinkwarta, który o tym nie wspomina?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 11.03.07, 07:40
      Nikt nie próbuje specjałów kuchni francuskiej? Może jednak ktoś zdecyduje się
      podać kilka adresów? Pytam zupełnie poważnie.
      Pozdrawiam
      • Gość: a Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 13:23
        ślimaki są prawie wszędzie, nie ma problemu, za to długo szukałam żabich udek.
        Finalnie znalazłam w jednej z tanich knajpek dla turystów na St. Michele,
        późnym latem. Nie były specjalnie dobre, za suche, ale spodziewalismy sie tego,
        w końcu Francuz raczej by tam nie zjadł :-)Niestety w lepszych knajpach, nie
        udało mi sie nic znaleźć. Ale polecam spróbowac w jednej z licznych restauracji
        na Rue Montroqueil, moze sie znajdą? Pozdr
    • bah77 Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 11.03.07, 16:20
      Pamiętam smak pysznego pasztetu 'foie gras', który jadłem we francuskiej
      knajpce na Montparnasse.

Niestety, nie pamiętam jej nazwy, ale wśród lokali z kuchniami z całego świata
      była to chyba jedyna francuska, idąc prawą stroną Avenue du Maine na południe,
      mniej więcej w połowie drogi pomiędzy Metro Gaite a Alesia.

Smacznego!

bah77
      • Gość: Kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 12.03.07, 10:15
        Dzięki za początek. Z żabimi udkami jako potrawą zetnąłem sie dwukrotnie.
        Pamiętam żeglarza na Mazurach, który w wielkim rondlu nad ogniskiem smażył nad
        ogniskiem drobne białe już przypominające ząbki obranego czosnku mięśnie ud żaby
        zielonej na maśle. Wyglądało to i pachniało smakowicie. Niestety zetknąłem się
        z potrawą nazywaną udka żab w wersji wietnamskiej ( ostatecznie Wietnam był
        częścią francuskich Indochin) - była to dolna połowa żaby przeciętej na
        wysokości miewdnicu, lekko paniereowana, niedosmażona, jadąca zapachem błota, po
        obraniu pełna żyłek i szaroburego mięsa na kruchej kosteczce.Ostry czerwony sos
        miał zniwelować wszystkie kucharskie niedoróbki, ale nie był w stanie. \Czy
        francuska wersja żabich udek bliska była wietnamskiej?
        • bah77 Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 12.03.07, 13:02
          Francuskiej wersji żabich udek nie znam.

Ale na przyszłość mogę polecić Ci wersję słoweńską, z Alp Julijskich - jest
          wyśmienita, smakuje jak bardzo delikatny kurczak. :)

bah77
          • Gość: ewa Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.dsl.club-internet.fr 12.03.07, 18:01
            Zabie udka w Paryzu? Z latarnia szukac!
            Slimaki owszem, jako przystawka w lepszych restauracjach. Pycha!
            • Gość: kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 14.03.07, 09:36
              "a" jednak się udało
              Pozdrawiam
              • Gość: Mika Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 11:31
                Wnioskuję że wróciłaś juz z Paryża? Gdzie mozna zasmakować żabich udek??
                • Gość: kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 15.03.07, 13:33
                  Chciałbym. Na razie zwróciłem tylko uwage na post "a"(wielkie dzięki). Czekiam
                  na następne namiary
                  Pozdrawiam
                  • miriam_73 Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 15.03.07, 16:07
                    udało mi się znaleźć, niedaleko Saint Severin w niewielkiej niepozornej
                    knajpie, nie przy uliczkach, gdzie jest masa takich "turystycznych" knajpek,
                    jak tylko odchodzi się od placu Św. Michała. Białe delikatne mięso
                    przypominające kurczaka, smaczne, a zatem z cała pewnością nie "wesja
                    wietnamska" ;-)))), mieli tez slimaki (przeciętne) i całkiem niezłe mule. Nie
                    pamietam jednak jak się ten przybytek nazywał, wiem, że schodziłam w dół "do
                    piwnic".
                    • mair Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 15.03.07, 16:36
                      zastanawiam sie w imie czego trzeba jechac az do Francji po zabie udka, skoro
                      mozna je spokojnie kupic w Polsce np. Gean czy Achon jesli dobrze napisalem te
                      dwie nazwy !!!
                      osobiscie wole slimaki a szczegolnie te takie czarne z rozkami
                      • Gość: kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 16.03.07, 10:02
                        Mair - z ciekawości świata.( a dla porządku - jedna z francuskich sieci
                        supermarketów w naszych opłotkach, ta nosząca nazwę alpejskiego lodowca - jest
                        już niemiecka- łatwiej wypiszesz jej nazwę- "real")
                        • mair Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 17.03.07, 09:04
                          rozumiem zaciekawienie swiatem ale wowczas, gdy ten obiekt jest wyjatkowy i
                          tylko w konkretnym miejscu, gdy go mozna podziwiac-smakowac w wielu innych
                          miejscach, przestaje byc ciekawy
                          dzieki za informacje, w Realu nie handluje, stac mnie na lepsze sklepy
                          • Gość: kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 18.03.07, 03:40
                            mair jesteś albo francuskim kucharzem(zazdroszczę) albo bocianem (współczuję).
                            O tym że nie masz pojęcia o ofercie sklepów których nazw nie umiesz dobrze
                            napisać wiedziałem już wcześniej(nie ma żabich udek w ofercie!). Niestety nie
                            znam leku
                            na brak ciekawości świata(podobno nie wystarczy urodzić się cymbałem),
                            angielska wersja wikipedii zaznacza ze żabie udka to danie charakterystyczne dla
                            kuchni francuskiej, ale trudno dostępne stąd wciąż aktualna jest moja prośba, o
                            wskazanie miejsc w Paryżu gdzie można byłoby skosztować, tego słabo w Polsce
                            znanego przysmaku.
                            • mair Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 23.03.07, 09:16
                              Gość portalu: kra napisał(a):

> mair jesteś

och, dzieki za potok komplementow ale ja celowo pisalem zle, chcac sprawdzic
                              twoja bystrosc i intelekt, jedno i drugie wypada bardzo zle
                              ps: nie dalej jak w miniony wtorek widzialem te "delicje" w Warszawie, w
                              Galerii Mokotow, tylko czy nie przerasta twojej inteligencji odnalezienie tego
                              miejsca !!!
                              • Gość: MC Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.kablowka.waw.pl 25.03.07, 21:36
                                W Galerii Mokotów? A w jakim sklepie? Bo w Albercie nie ma (sprawdzałem) a
                                innego supermarketu tam nie ma. Chyba że w tym ekologicznym obok kantoru ale
                                tam są głównie rzeczy z Polski.
                                • mair Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 27.03.07, 09:08
                                  prawdopodobnie zabki sie rozmrozily i wrocily do na podlaskie stawy

ps: cos slabo znasz ta Galerie Mokotow, ja nie pisalem, ze widzialem w
                                  Supermakecie ale w Galerii Mokotow, a to nie jest to samo !!!
                                  zadaj sobie trud jesli cie to az tak interesuje
                                  • miriam_73 Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 30.03.07, 17:35
                                    Mair, te żabki to tam u Chińca na parterze pomiedzy winami a Marionnaud?
                                    • mair Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 16.04.07, 09:31
                                      widac, ze bylas w Galerii Mokotow, maja tez tam swietne wina ale niestety dosc
                                      drogie, ostatnio kupielem u nich Poliziano, butelka chyba 129 zl ale warto bo
                                      wino doskonale, serdecznie polecam ale bardziej pasuje do fiorentina Boef niz
                                      do zabek
                                      • mair Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 16.04.07, 09:47
                                        >>> serdecznie polecam... no wlasnie do czego
                                        mialo byc fiorentina boef albo do super smacznej potrawy: pieczone chude
                                        podgardle ze skorka upieczona na chrupki, karmelizowanymi ziemniakami i
                                        slodkawa, czerwona kapusta na cieplo z tym, ze to juz nie wloskie danie ale
                                        wspaniale do wloskiego wina
                                        jesli komus bardziej smakuja zabki .............
                          • Gość: xyz Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 00:32
                            mair-to już nie pierwszy twój post w którym probujesz się "wymądrzyć" ale
                            niestety ci to nie wychodzi... Jeżeli nie znasz odpowiedzi na konkretne
                            pytanie, to przynajmniej się nie ośmieszaj . Według ciebie skoro coś jest
                            dostępne w Polsce, to nie ma sensu już tego probować w innych krajach (np pizzy
                            we Włoszech, bo przecież w polskich supermarketach jest ich pod dostatkiem)...

mair napisał:

> rozumiem zaciekawienie swiatem ale wowczas, gdy ten obiekt jest wyjatkowy i
                            > tylko w konkretnym miejscu, gdy go mozna podziwiac-smakowac w wielu innych
                            > miejscach, przestaje byc ciekawy
                            > dzieki za informacje, w Realu nie handluje, stac mnie na lepsze sklepy

• Gość: kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 16.03.07, 09:50
                      Dzięki Miriam. Ze zdjęć wynika, że byłaś w piwniczce przy St.Severin późną wiosną?
                      Czy wczesnym latem?
                      Pozdrawiam
                      • miriam_73 Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 20.03.07, 14:20
                        Kiedyś i zimą i potem w sierpniu. Trafiłabym tam ponownie, ale nie umiem
                        wytłumaczyć. Ja po prostu chodze w Paryżu na pamięć, na "czuja". Moja sugestia -
                        pochodzic w zaułkach dookoła St Severin, poogladac menus (ta knajpka jest
                        narożna, ma w środku drewniane ławy, także na poziomie ulicy.
                        Aha z całkiem "jadalnych" miejsc w tej okolicy polecam jeszcze sabaudzka
                        karczmę - wystawa jest b. charakterystyczna bo są tam sery, sery, sery, często
                        przed wejściem jest kolejka, zwłaszcza wieczorem - dobre miejsce na fondue,
                        raclette'a czy góralskie zapiekanki (tylko nie zamawiac menu turistique, tylko
                        z karty!!!).
                        • lagaffe Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 05.06.07, 11:43
                          Może chodziło Ci o Roger La Grenouille (26-28, Rue des Grands Augustins)? Nie
                          jest to za blisko Św. Seweryna, ale żaby serwują niezgorsze no i wystrój zgadza
                          się z Twoim opisem.

www.fra.cityvox.fr/restaurants_paris/roger-la-grenouille_93790/Profil-Lieu
        • medea50 Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 20.03.07, 10:59
          slimaki mozna kupic juz przyprawione i zamrozone.Wystarczy tylko wsadzic je do
          piekarnika na pare minut i potrawa gotowa.W zasadzie to tylko przystawka,a nie
          danie glowne.Z duza iloscia czosnku,gdyby nie muszle to nie mialabym
          pojecia ,ze sa to slimaki.
          • Gość: Kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 22.05.07, 18:58
            Ślimaki powinny być świeże o tej porze,za półtora tygodnia wybieram sie do
            Paryża, zatem proszę o ostatnie sugestie gdzie można byłoby tam trafić na
            specjały kuchni francuskiej, których nie da się spróbować w Polsce.
            Pozdrawiam
            • mair Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 23.05.07, 09:23
              czy maja slimaki, nie wiem ale papu wysmienite, jedno z lepszych miejsc z
              daniami rybnymi
              La Cagouille, pl Constantin Brancusi, Montparnasse
              albo typowo kuchnia paryska
              La Petit St-Benoit, 4 rue St-Benoit, St-Germain-des-Prés
              • Gość: kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 23.05.07, 13:54
                No proszę, a już mytślałem, ze Twoja perspektywa Mair, nie przekracza Galerii
                Mokotów.Dzięki. Znasz może coś bliżej Monmartru?
                • mair Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? 23.05.07, 15:17
                  och moj-a drogi-a, moja perspektywa przekracza i to dosc znacznie odleglosc do
                  Galerii Mokotow ale nic to
                  La Pomponette, 42 rue Lepic, Montmartre
                  przystepne ceny
                  albo
                  Charlot Roi des Coquillages, 12 place de Clichy, Montmartre
                  jak twierdza znajomi - wysmienita i niezbyt droga, smaczenego

ná tydzien pobytu powinno ci wystarczyc
                  • Gość: Kra Re: Ślimaki, żabie udka - w Paryżu? IP: *.eranet.pl 04.06.07, 15:02
                    Mało. Coraz bardziej upewniam się w przekonaniu, że typowy sposób zwiedzania
                    Paryża polega na głodnym przebieganiu ulic i ogrodów.Stąd chyba ten Paryż bez
                    smaku. Miasto - wykwintnej kuchni!
                    Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka