GoĹÄ: Dexter IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.07.07, 13:16 Właśnie wróciłem z Paryża. 8 dni (samodzielny wyjazd, nie wycieczka z biura podróży). Jeśli ktoś ma pytania - śmiało... A tu troche fotek: picasaweb.google.pl/dexter74/Pary_2007 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tunhotel Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... 28.07.07, 18:20 a zdajesz sobie sprawę że fotografowanie Mony lisy jest surowo zabronione? tylko tępe polaczki łamią tą podstawową zasadę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.07.07, 12:39 Jesteś pewien, koleżko? To dlaczego pani z obsługi muzeum wyciągnęła mojego synka z tłumu i postawiła obok obrazu ZA TAŚMĄ ODDZIELAJĄCĄ, żeby mu zdjęcie zrobić? picasaweb.google.pl/dexter74/Pary_2007/photo#5091119005503070674 Zanim coś napiszesz, to pomyśl... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pawcio39 Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.proton.net.pl 29.07.07, 13:15 ja będąc w zaszłym roku byłem też w Luwrze i każdy (obok Mony)musiał schować aparacik do torby ... oj pani ostro się darła na wszystkich.Robiąc inne foty ciągle było słychać "no flesh" to jest zrozumiałe ale z tą Moną ... to przesadzają.Podobno Mona jest ukryta, a tutaj wisi jakaś kopia dla zmyły... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.07.07, 13:46 Nie wiem co BYŁO rok temu. Wiem, że teraz można strzelać fotek do oporu i nikt z obsługi się nie czepia, wręcz przeciwnie (napisałem wyżej co zrobiła babka z obsługi). Zresztą byłem 6 lat temu i też nie kojarzę, żeby nie wolno było zdjęć robić... Ale co tam, i tak od "mądrego" tunhotela dostało mi się "tępego polaczka". Tylko kto tu jest tępy? Odpowiedz Link Zgłoś
pyciu00 Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... 31.07.07, 11:58 dexter napisał(a): > Nie wiem co BYŁO rok temu. Wiem, że teraz można strzelać fotek do oporu (...) Luwr jak luwr - ale zdecydowanie, permanentny zakaz fotografowania obowiązuje w Sacre Cour: picasaweb.google.pl/dexter74/Pary_2007/photo#5091116544486808354 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter74 Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 07:11 I tu mnie masz. Tam faktycznie zrobiłem bez pozwolenia. A wiesz dlaczego nie wolno? Zdjęcia były robione bez lampy, z wyłączonym dźwiękiem w aparacie, więc nikomu nie zakłócałem spokoju etc. Znacznie więcej harmideru robił gość, który latał od turysty do turysty i sprawdzał, czy zdjęć nie robi (nomen omen bez powodzenia, czego dowodzi moja fotka...). Może jest inny powód zakazu? Odpowiedz Link Zgłoś
malen.ka Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... 29.08.08, 15:11 ja robiłam zdj mona lisie , i kazdy z wycieczki ! nikt nie zwracal nam uwagi, mimo ze obsluga muzeum wszystko widziala....nie mam pojecia o zadnym zakazie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Paryz Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.tczew.net.pl 17.02.09, 15:22 ile wyniosła was taka wycieczka jak sie tam poruszaliscie ile wam zajeło w disney Odpowiedz Link Zgłoś
naserek Fotografowanie Mony Lisy 29.07.07, 22:22 Gdy ja nie tak dawno zwiedzałem Luwr to przed portretem Mony Lisy stało az trzech strazników i zdecydownie zabraniali robienia zdjęć. Dwie osoby, które mimo ostrzeżeń strzelały zdjęcia wyprowadzono z sali. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alin Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 16:41 Wybieram się do Paryża; tak jak ty, organizuję samodzielnie wyjazd - żadnych biur podróży, i jestem ciekawa, jakie są ceny - wstępu do muzeów, metro, obiad, kolacja, kawa itp muszę zaplanować budżet i nie wiem z jakimi wydatkami muszę się liczyć. Ciekawa jestem gdzie nocowałeś - może podasz jakieś namiary na hotel wart polecenia? Będę wdzieczna za wszelkie informacje, porady sugestie itp Z góry dzięki A:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lucyfer Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.magma-net.pl 29.07.07, 17:14 Muzea około 5-10 Euro, ale bliżej tej górnej granicy ;-) Bilety na komunikację miejską - 11,20Euro za 10 biletów. Od bodajże miesiąca wprowadzili nowe ticket t+, dzięki czemu można się wygodniej przesiadać oraz łączyć np. przejazd metrem oraz autobusem. Jeśli rozpoczniesz wizytę np. od poniedziałku to warto kopić bilet tygodniowy na komunikację miejską, w innym wypadku zostaje sporo dłuższy Paris Visite. Ceny w restauracjach czy kawiarniach są bardzo zróżnicowane - możesz wypić kawę za niecałe euro w bocznej uliczce, albo też pyszną kawę etiopską na 56 piętrze Tour Montparnasse za 7 euro. Co kto woli ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.07.07, 18:07 No to jedziemy... Muzea - Luwr 9 EUR, Pompidou 10 EUR; Wieża Eiffel'a 15 EUR za ostatnie piętro; Łuk Triumfalny 8 EUR Metro - jednorazowy bilet 1,5 EUR (ale liczy się od wejścia do metra do wyjścia, możesz się przesiadać nawet 10 razy), są bilety 10-przejazdowe (chyba 12 lub 13 euro). Do disneylandu musisz jechac RER-em (taka kolej niby podmiejska, ale jak u nas normalna ;-), ale ceny Ci nie podam bo miałem kartę Visite Paris (~45 Euro za 5 dni i 5 stref). Kolacja - no wiesz jak jest, zależnie od lokalu... Dla przykładu w kawiarni na Mont Martrze wydałem 30 EUR z napiwkiem (2 kawy, 2 piwa, cola i zestaw dla dziecka - frytki, plastry szynki i lody). Z kolei na placu Bastylii za kawę, piwo i herbatę zapłaciłem 20 EUR. Co do noclegu - wynająłem mieszkanie przy placu Bastylii za 300 EUR (8 dni). Zajrzyj na homelidays.com Generalnie nie oszczędzając na niczym w 8 dni na przelot, mieszkanie, jedzenie i atrakcje (patrz zdjęcia) poszło równe 6000 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... 29.07.07, 18:50 Jesli macie zamiar chodzic po muzeach polecam "Paris muzeum pass" Ceny sa tu : www.parismuseumpass.com/fr/pass_tarif.php a tu jest lista wszystkich miejsc www.parismuseumpass.com/fr/musees_liste_nom.php Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... 29.07.07, 19:01 Dodam ze zaleta tego rodzaju biletu to to ze nie trzeba stac w kolejkach... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: witaj Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:11 > Jeśli ktoś ma pytania - śmiało... ta seria zdjec piaty szereg od dolu /te rury:-))/ to co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:00 Centrum Pompidou. Muzeum sztuki nowoczesnej. www.budowle.pl/building,centrum-pompidou.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monika Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:36 jakim leciałaś liniami . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:59 Centralwings. Bilet za osobę - 500 PLN + dojazd z Bouvais do Paryża 13 Euro w jedną stronę. Jakby zamówić bilet ~4 misiące wcześcniej możnabyło ten sam lot "łyknąć" za 250 PLN, ale nie byłem wtedy w 100% pewien, że będę mógł lecieć, więc zapłaciłem ile zapłaciłem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jola Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 21:43 Bardzo fajne zdjęcia, ja wybieram się do Paryża z trzy tygodnie coprawda na wycieczkę z biurem podróży ale liczę na to że zobaczę to co Wy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 07:41 A ile dni będziesz w samym Paryżu? Wycieczka "samopas" ma swoje minusy (główny to koszt), ale też plusy: mieszkasz gdzie chcesz, planujesz wyjścia jak chcesz (np teraz jak byliśmy to pierwszego dnia siąpiło i decyzja była - jak jutro będzie padać, to Luwr, jak ładna pogoda to teren otwarty ;-). W wycieczce zorganizowanej chyba jest wszystko z góry ustalone. Zresztą kilka lat temu byłem na wycieczce zorganizowanej i dlatego pojechałem raz jeszcze na własną ręką, bo wtedy niewiele zdążyłem zobaczyć... Wszystko "szybko szybko". Baw się dobrze, czerp z atrakcji Paryża i ładnej pogody! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jola Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 21:21 W Paryżu 4 dni - w programie z tego co sprawdziłam wszystkie ważniejsze miejsca. Fajny jest taki wyjazd "na własną rękę" ale nie zawsze jest mozliwość takiego wyjazdu... Moze trochę mało uśmiechu na zdjęciach :)) ale na strasznych smutasów nie wyglądacie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: 213.77.49.* 02.08.07, 09:28 Zgadza się, ale te "wszystkie ważne miejsca" to w stylu "szybko szybko". Sam Louvre spacerem bez specjalnego zatrzymywania sie przy eksponatach to jeden dzień, a jakby tak co chwilę przystawać, aby dowiedzieć się co to za skorupy leżą to i dwa dni by zeszło. Co z tego, że zobaczysz Mont Martre, skoro nie będzie czasu aby usiąść w kawiarni, wypic kawę i obserwować mima ulicznego lub malarza. Nie pójdziesz do parku posiedzieć poobserwować. Nie usiądziesz nad tamizą powdychać jej cudownego zapachu, kojarzącego się jednoznacznie ze ściekiem ;-) I tak dalej i tak dalej. Disneyland - jeden dzień spokojnie (a wierz mi, dwa razy byłem, żal nie pojechać!). Byłem na takiej wycieczce kilka lat temu i dlatego pojechałem jeszcze raz. Taka 4 dniowa wycieczka to trochę jak polizanie kilku lizaków po jednym "lizie" na każdy - smak poczujesz, ale delektować się nie zdążysz. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tejsza Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.bsk.vectranet.pl 05.08.07, 12:57 Tamizą :-)...? A nie: Sekwaną? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 09:04 ;-) Wychodzi szwendanie się po świecie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pyciu00 Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... 31.07.07, 11:49 Ja byłem w Luwrze 2 m-ce temu i zakaz fotografowania obowiązywał na całym piętrze z malowidłami, a w szczególności przy Monie, o czym skrupulatnie przypominała trójka ochroniarzy. I nie tylko "tępi polacy", ale także "bezmózgowi japończycy" oraz inne "głupie nacje" ... robiły fotki "z ukrycia" :-) Moje fotki (w tym Mona) tu: album-foto.pl/CityTour/paris/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m. Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... Ale gdzie? IP: 217.153.216.* 31.05.09, 21:17 Gdzie te fotki? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a taka tam jedna Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 12:33 Fajna wycieczka may jedziemy na objazdówkę.Wyjazd w czwartek:) Jedyne co sie rzuca w oczy to jestescie strasznie smutna rodzinka, zero usmiech.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martabg Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... 31.07.07, 21:10 A wiesz, że mi też to się w oczy rzuciło?... Tylko jakoś śmiałości nie miałam pisać. Ale rzeczywiście, uśmiechu jak na lekarstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 07:08 Fakt, nie zauważyłem ;-) Jakoś tak wyszło po prostu, smutasy nie jesteśmy a zwłaszcza w Parużu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.ip.netia.com.pl 02.08.07, 13:45 Jadę z rodziną na 5 dni do Paryża 10.08. CZy mógłbyś napisać coś jeszcze na temat komunikacji miejskiej, a, dokładnie stref w jakich mozna się poruszać kupując bilet? A może wiesz, gdzie jest to szczegółowo napisane? A ta karta za 45 Euro na 5 dni to dla 1 osoby? No i gdzie ją mozna kupić? Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.08.07, 18:15 Wszystkiego dowiesz się tutaj: www.ratp.fr/ A karta Visite Paris kosztuje 46,6 EUR na 6 stref. Poza 3-cią strefą w zasadzie nie ma co oglądać, Disneyland jest w 5-tej. Lepiej kup np. strefy 1-3 za 27 EURO, wystarczy. Rozważ też kupno karnetu na 10 przejazdów, kosztuje 11 EURO, może Ci wystarczy, jeśli planujesz na nogach dużo chodzić. Ja wziąłem Paris Visite bo chodzenie chodzeniem, a pod wieczór kiedy nogi już były gumowe wsiadałem sobie w metro, podjeżdżałem 2-3 stacje wysiadałem, połaziłem, następne 2-3 stacje itd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.ip.netia.com.pl 03.08.07, 11:42 BArdzo dziękuję za informacje. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
madlaine wyjazd samodzielny samochodem 03.08.07, 22:08 mam pytanie, czy jest problem z parkowanie aut? Słyszałam od ciotki tam mieszkającej, że w sierpniu jest bezpłatny i generalnie nie powinno być problemu z miejscem. Będziemy mieszkać w dzielnicy łacińskiej mam nadzieję, że nasze autko jakiś wolny skrawek znajdzie. Super pomysł z kartą wstępu na 6 dni, czy na wieżę Eifla wjazd też jest wliczony tu bilet???? Oglądając Wasze fotki nie mogę się już doczekać wyjazdu:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: wyjazd samodzielny samochodem 06.08.07, 10:25 wszelkie informacje znajdziecie tu : en.parisinfo.com/ Nie widze na liscie wstepu na wieze Eifla... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Klaudia Re: wyjazd samodzielny samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 21:52 wylatujemy do paryza 10.08 tez na samodzielna wycieczke. A jesli chodzi o komunikacje to slyszeliscie cos o karcie paris visite ? i wogole jak to jest z tym metrem, bo wyczytalam gdzies cos o jakies dzwigni przy drzwiach metra ?? ktos cos wie wiecej blizej ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: wyjazd samodzielny samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 07:04 Wszyscy słyszeli o karcie Visite Paris... Zobacz tutaj: www.ratp.fr Co do "dźwigni" w metrze, to w niektórych wagonach drzwi otwierają się automatycznie, w niektórych trzeba wcisnąć guzik, a w niektórych pociągnąć do góry taką małą "klamkę". Ale serio - nie masz większych zmartwień? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asia Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.07, 14:24 A ja z mężem lecę do Paryża za dwa tygodnie. I też z Centralwings. Stąd moje pytanie do Ciebie, Dexterze: jak wspominasz lot i obsługę? I czy nie mieliście żadnego problemu z dostaniem się z lotniska do Paryża? I jeszcze jedno: czy 300 euro wystarczy na 9 dni pobytu dla dwóch osób (jedzenie i wejścia)? Wiem, że restauracje odpadają :), a zwiedzać chcemy... Pozdrawiam :) PS Planujemy kupić Paris Visite, ale jeszcze musimy sprawdzić, czy nie lepiej będzie Orange... A mieszkać będziemy w 3 strefie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dexter Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.08.07, 17:30 Co do lotu i obsługi zastrzeżeń mieć nie mogę, wszystko OK. Z lotniska do Paryża dostaniesz się bez problemu, koło odbioru bagażu jest kasa biletowa na autobus, wychodzisz z terminala i 10 metrów w prawo stoją i czekają autokary. Po godzince z małym okładem jesteś w paryżu. 300 EURO - czy wystarczy? Jeśli na same jedzenie i wejścia to powinno, jeśli posiłki będziesz przygotowywać w miejscu spania, z artukułów kupionych w sklepie i przy zachowaniu zdrowego rozsądku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
helenka744 Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... 10.09.07, 22:37 Hejka Dexter !! Super fotki, WIEŻA jest chyba najlepsza. GRATULACJE DLA CAŁEJ RODZINKI :) ;):0 8) Gość portalu: Dexter napisał(a): > Właśnie wróciłem z Paryża. 8 dni (samodzielny wyjazd, nie wycieczka z biura > podróży). > > Jeśli ktoś ma pytania - śmiało... > > A tu troche fotek: > > picasaweb.google.pl/dexter74/Pary_2007 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: 195.170.191.* 08.02.08, 12:01 Witam, mam pytanie ponieważ chciałabym sie wybrać na wycieczkę do Paryża również samodzielny wyjazd, a nie wycieczka, mam pytanie gdzie mieszkałeś i czym leciałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: An Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 18:12 Nie umiesz czytać? Wyraźnie napisał czym leciał. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zuza Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:57 Witam, za około tydzień czasu wybieram się z chłopakiem do Paryża; mam masę pytań odnośnie wyboru hotelu, planu zwiedzania itp.Jeśli możesz to proszę odezwij się na maila biuro@calvio.pl i pomóż mi przeżyć ten wyjazd bez dodatkowych "niemułych" atrakcji. Z góry dzięki Zuza Odpowiedz Link Zgłoś
malen.ka Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... 29.08.08, 15:09 bardzo ładne zdjęcia. byłam we wszystkich z tych miejsc, poza disneylandem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: swar-jac Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.08, 05:39 gratuluje wycieczki, fajny pulchniaczek synek -:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: derlogal Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.range217-44.btcentralplus.com 31.08.08, 13:29 obejrzałem te twoje parę fotek z Paryża i muszę przyznać, że nic ciekawego tam nie znalazłem. Jak już chciałeś pokazać fotki z Paryża to trzeba było wybrać parę interesujących (ciekawych) zdjęć, zrobić do tego opisy żeby zainteresowani wiedzieli co widzą. A to co umieściłeś to jeden wielki śmietnik skopiowany na żywca z aparatu bez żadnej segregacji czy selekcji. Jak już coś robisz to rób z pomysłem bo kogo z forumowiczów będzie interesować zdjęcie np twoje w samolocie albo twojej żony w metrze? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Adrian Re: Parę fotek z wyjazdu do Paryża... IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.01.09, 18:46 Witam! Planuje jechać do Paryża samochodem we 2. Jaki mniej więcej będzie koszt takiego wyjazdu na 3 dni? Pozdrawiam i uprzejmie proszę o odpowiedz na adus_1990_2005@yahoo.com Szczęśliwego Nowego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś