Dodaj do ulubionych

Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov.Rot)

IP: *.208.200.89.otvk.pl 04.01.10, 12:09
Witam serdecznie i uprzejmie proszę o pomoc.
Potrzebuję porady jak najtaniej dojechać z Rzymu do San Giovanni Rotondo i z
powrotem. Nigdy nie byłem we Włoszech i trudno mi cokolwiek dowiedzieć się na
ten temat.
Z tego co mi wiadomo, system włoskich pociągów pełen jest ofert rozmaitych
promocji. Chciałbym prosić o radę jak kupić te bilety najtaniej.

STAN FAKTYCZNY:
16.01.2009 g. 22.40 (sobota) przylatuję na lotnisko rzymskie CIAMPINO.
Jak dostać się najtańszym kosztem do Rzymu?
Przenocować również chciałbym najtańszym kosztem, może jakieś schronisko
młodzieżowe (hostel) w pokoju wieloosobowym?

17.01.2009 (niedziela) w Watykanie uczestniczę w Aniele Pańskim z udziałem
Papieża Benedykta XVI, a wieczorem chciałbym udać się na dworzec kolejowy, tak
aby w poniedziałek rano (przed południem) być już w San Giovanni Rotondo w
sanktuarium Ojca Pio u braci Kapucynów.

Z tego co wiem, najtaniej chyba dojechać z Rzymu do miasta Foggia, a stamtąd
autobusem do San Giovanni Rotondo.
Sprawdzałem na stronie włoskiego rozkładu jazdy pociągów (nie wiem czy
prawidłowo) i znalazłem pociąg jadący przez noc z Rzymu do Foggi, godziny mi
idealnie odpowiadają, ale to chyba pociąg Intercity i jest bardzo drogi. Jak
kupić ten bilet taniej?
Posiadam polską legitymację studencką i kartę EURO 26, czy to coś może pomóc?
Słyszałem, że kupując bilet z wyprzedzeniem (tygodniowym?) jest on dużo
tańszy, ale mnie nie będzie tydzień wcześniej we Włoszech. Czy można bilet
kolejowy kupić przez internet?
A może inny tańszy pociąg, ale czy jest? Albo taniej może dojedzie się
autobusem czy jakimś minibusem? Przepraszam, ale nie mam pojęcia.
Z autobusem z Foggi do San Giovanni Rotondo chyba nie powinno być problemów,
bo z tego co słyszałem jeżdżą one na okrągło i są dość tanie?

W poniedziałek natomiast chciałbym odwiedzić sanktuarium św. Ojca Pio w San
Giovanni i tego samego dnia wieczorem wyruszyć z powrotem do Rzymu, we wtorek
udać się już do Ciampino, bo o 17.55 dnia 19.01 (wtorek) mam już samolot
powrotny do Polski.

Za wszelką pomoc będę wszystkim bardzo wdzięczny!
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov 04.01.10, 18:29
      Tu jest strona kolei Gargano:
      www.ferroviedelgargano.com/
      Niestety czesc autobusowa sie nie klika. Co do pociagow, trezba sie rejestrowac.
      • Gość: Bogdan20 Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov IP: *.208.200.89.otvk.pl 04.01.10, 22:58
        Po zarejestrowaniu się można kupić przez internet bilety na pociąg?
        Przepraszam, ale zupełnie nie znam włoskiego...
        • linn_linn Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov 05.01.10, 08:54
          Tak, w czerwonej ramce. Tam byc moze sa pociagi bezposrednie, ale bez
          rejestracji nie moge dojsc do informacji.
          Mieszkam we Wloszech od prawie 20 lat, ale poza pociagiem Leonardo Express nigdy
          zadnym innym nie jechalam. Osobiscie wole autobusy.
          Znlazlam polaczenie bezposrednie autobusowe. Niestety to o 17ej jest tylko w dni
          robocze, codziennie o 6.20.
          www.italybus.it/orario1.asp
          Autobus podjezdza pod sam konwent Kapucynow.

Autobusy Foggia-San Giovanni Rotondo
          www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=6f1bf8bc0c3ea110VgnVCM1000003f16f90aRCRD#5
          Tutaj mozesz znalezc pociagi Roma-Foggia
          www.trenitalia.com/homepage.html
          Kupic tez, ale z rejestracja.
          • Gość: Bogdan20 Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov IP: *.208.200.89.otvk.pl 05.01.10, 15:32
            Na stronie TRENITALIA znalazłem pociąg nocny InterCityNotte Roma-Foggia i po
            upływie okoły doby następny również InterCityNotte Foggia-Roma. Pociągi idealnie
            mi pasują czasowo i są to z tego co widzę jedne z najtańszych możliwych opcji
            (czy raczej najtańsze).

Niestety w jedną stronę bilet kosztuje aż 24 euro przy taryfie chyba najtańszej
            z podstawowych, gdzie bilet mogę oddać tylko 24 h przed odjazdem (i tak nie
            zamierzam oddawać) - nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem.

Wydaje mi się to trochę drogo przy informacjach, które można wszędzie
            przeczytać, że we Włoszech pociągi są jedne z najtańszych w Europie. Podobno
            można korzystać z całej palety zniżek, ale jak? Mam tam do wyboru również taryfy
            "Global Pass" (3 euro w jedną stronę), "Conc.spec.VIII 30% viaggi isolati"
            (21,60 euro), "Conc. speciale III viaggi isolati" (23,70 euro), "Diritto
            Admissione personale FS" (to chyba dla kolejarzy czyli personelu kolei włoskich?
            3 euro).

Posiadam polską legitymację studencką oraz kartę studencką EURO<26, czy to może
            dać mi jakieś zniżki studenckie (np. 50%?).

Myślałem, że zakup przez internet, albo zakup od razu tam z powrotem może
            spowodować radykalne obniżenie ceny, czy to prawda i jeśli tak to jak kupić w
            ten sposób bilety?

Proszę jeszcze raz uprzejmie o pomoc.
            • linn_linn Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov 05.01.10, 17:53
              Naprawde nie wiem, czy sa najtansze w Europie. Byloby to dziwne. Ciagle drozeja,
              a pasazerowie wciaz narzekaja. Nawet ostatnio byly jakies zmiany negatywne w tej
              dziedzinie / chodzi o pociagi typu "freccia" /.
              Poszukaj w watkach kolejowych tego forum, ale znizek dla studentow chyba nie ma.
              InterCity nalezy do drozszych pociagow.
              Tak jak napisalam, osobiscie wole autobusy.
              • Gość: Bogdan20 Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov IP: *.208.200.89.otvk.pl 05.01.10, 21:22
                serdeczne dzięki

A ile mógłby kosztować autobus na takiej trasie?
                • linn_linn Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov 06.01.10, 08:57
                  Za autobus na trasie okolo 340 km placilam 20 euro.
            • jacekstud Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov 06.01.10, 12:28
              witam

Niestety w Italii , nie ma zadnych znizek dla studentow w
              pociagach , ale ogolnie koleje i tak nie sa az tak drogie , wg mnie
              porownywalne z polskimi, a jakos i predkosc duzo lepsza , wazne zeby
              jezdzic pociagami regionalnymi i miedzyregionalnymi, te sa najtansze.
              W inny wypadku warto jechac autobusem.
              w czasie ferii 2009 ,razem z zona , w lutym jezdzilem po Italii
              koleja i musze przyznac ze nawet przy duzym sniegu i mrozie pociagi
              jezdzily punktualnie, a kolejarze jak i wspolpasazerowie sa bardzo
              mili dla zagranicznych turystow.
              Jedna uwaga jesli bedzie snieg i zimno ,slisko to wszelkie kursy
              autobusowe w rejonie Foggia sa zawieszane i mozesz miec problemy z
              dojechaniem do San Giovani Rotondo , i z powrotem na samolot do
              Rzymu tez.

pozdrawiam jacek
              autostopem po italii
              • linn_linn Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov 06.01.10, 14:28
                Nie jezdze co prawda wloskimi kolejami, ale opinie wloskich pasazerow / ktore
                znam z dziennikow tv, netu itp. / sa bardzo negatywne. Niepunkualnosc to jeszcze
                nie tak zle: zdarzaly sie np. kleszcze.
              • Gość: Bogdan20 Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov IP: *.208.200.89.otvk.pl 06.01.10, 17:54
                Witam

Serdecznie dziękuję za odpowiedź i porady, natomiast mam następujące pytanie.

Nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się, że w internetowym rozkładzie jazdy na
                stronie "TRENITALIA", gdy szukam pociągów Roma-Foggia i z powrotem, zupełnie nie
                ma pociągów regionalnych i międzyregionalnych. Czy może ten elektroniczny
                rozkład w ogóle nie obejmuje takich pociągów? Najtańsza możliwość, jaką tam
                znalazłem, to pociąg rodzaju "InterCity Notte". Wszystkie inne znalezione
                połączenia były droższe.

A może by znaleźć pociągi regionalne i międzyregionalne na takim dość dalekim
                odcinku - trzeba kombinować z przesiadkami? Jeśli będzie taniej, jestem bardzo
                chętny, tylko w jaki sposób znaleźć te połączenia? Gdzie szukać, jak znaleźć
                połączenia regionalne i międzyregionalne (najtańsze) Rzym-Foggia i z powrotem?
                Proszę o pomoc.
                • Gość: Bogdan20 Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov IP: *.208.200.89.otvk.pl 08.01.10, 12:52
                  Czy mogę uprzejmie prosić o pomoc w odpowiedzi na powyższy post?
                  • linn_linn Re: Jak tanio kupić BILET kolejowy we Wł. (S.Giov 08.01.10, 14:50
                    Sprawdzilam pociagi po 20ej i wyskoczyl mi tylko jeden ICN: o 25:58.
                    Byc moze inne pociagi nie naleza do Trenitalia, ale do Ferrovie del Gargano.
                    Znalazlam tylko ich kasy w biurze podrozy na Stazione Termini:
                    ROMA AG. VIAGGI PICCAROZZI Largo Mazzoni (Staz. Tiburtina FS) 00162 RM 06 - 66623144
                    Polaczen jednak nie moge znalezc:
                    www.foggiaweb.it/ferroviedelgargano/
                    Wyskakuja tylko autobusy, o ktorych juz pisalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka