aseretka
08.11.10, 10:09
W tym roku za cel naszej wyprawy wybrałam Elbę, największą z wysp Archipelagu Toskańskiego. Jej powierzchnia wynosi 224 km² (długość: 29 km, szerokość: 19 km), więc wydawałoby się, że na zwiedzanie wystarczy zaledwie jeden dzień, ale nic bardziej mylnego. Po krętych drogach Elby można się poruszać ze średnią prędkością 20 km/h, a długość dróg naokoło wyspy wynosi 200 km. Łatwo więc policzyć, że sam przejazd, bez zatrzymywania się i zwiedzania wybranych miejsc, zajmie ok. 10 godzin. Oczywiście, można powiedzieć, że w 1 dzień zwiedziło się cała wyspę, ale czy na pewno się zwiedziło, czy tylko objechało bez zatrzymywania lub z zatrzymywaniem na 2-5 minut. Moim zdaniem 7 dni to optymalny czas na poznanie uroczych zakątków Elby, jej pięknych miasteczek i uroczych plaż wszelkiego rodzaju: od piaszczystych w kolorze złota, poprzez piaszczysto-kamieniste w różnych odcieniach, aż po kamieniste czarne. Doprawdy, mimo, że nie zobaczyłam każdej z nich, ich różnorodność mnie zadziwiła. Urocze przy tym jest, iż mniejsze lub większe spłachetki plaż zdominowane są przez kolorowo barwione strome urwiska. Poza tym Elba urzeka czystością morza, urokiem zatok i zielona roślinnością. Położone nad brzegiem małe miejscowości do dziś zachowały swoje tradycje rybackie, zachwycając swoistym kolorytem, a niedostępne skały skutecznie bronią nadal wyspy i do najbardziej dzikich jej obszarów można dotrzeć jedynie drogą morską.
W drodze w tę i z powrotem na Elbę zwiedziliśmy okolice Jeziora Idro, nieznane nam dotychczas miasteczka Toskanii oraz rejon Salzburskiej Krainy w Austrii. Cały koszt 2-osobowej, trzytygodniowej wyprawy zamknął się w kwocie 4800 zł, na co składało się:
- 21 noclegów z Eurocampu 315 euro ( 1332,45 zł )
- prom na Elbę 133,60 euro ( 561,12 zł )
- paliwo w Polsce 413,94 zł
- paliwo za granicą Polski 307,10 euro ( 1243,76 zł )
- opłaty za autostrady 57,20 euro ( 231,66 zł )
- opłata za parkingi 20,20 euro ( 81,81 zł )
- żywność zabrana z Polski 171,30 zł
- żywność zakupiona za granicą 144,62 euro ( 585,71 zł )
- wstępy do wybranych obiektów 43,20 euro ( 174,96 zł )
Jadąc na Elbę oraz w drodze powrotnej zwiedziliśmy piękny rejon Jeziora Idro, nieznane nam dotychczas miasteczka Toskanii oraz krainę salzburską w Austrii.