eleonora77
14.10.12, 11:32
W przyszłym roku wybieram się na wakacje inne niż dotychczas i padło na Toskanię. Zawsze były to wyjazdy z BP, samolotem, do hoteli z ALL INCL, więc generalnie wybór prosty i łatwy z katalogiem w ręku, a potem wszystko od A do Z załatwione przez BP.
Tym razem chciałabym pojechać z mężem i synem (12 lat) na samodzielny urlop samochodem. Toskania powala widokami i marzy mi się taki sielsko- wiejski wypoczynek w apartamencie agroturystycznym, który byłby bazą wypadową do dalszego zwiedzania. Nie mniej nie nastawiam się na wielkie, codzienne wyprawy. Preferuję raczej opalanie nad basenem, spacery, wieczorne wypady autem do małych miasteczek na kolację, lampka wina na tarasie z książką w ręku itp. Generalnie chciałabym po prostu odpocząć i "być" a nie "podążać".
Jednak dwa tygodnie takiego błogiego lenistwa mogą znudzić każdego, więc z chęcią wplotłabym w to jakąś dalszą samodzielną wycieczkę. Przy wczasach we Włoszech automatycznie nasuwa się Rzym, ale pewnie sama Toskania oferuje piękne i równie ciekawe miejsca. Dla mnie osobiście zwiedzanie winnicy czy zwykły spacer urokliwymi uliczkami małego miasteczka jest tak samo ciekawy jak wnętrze starożytnego kościoła (choć obu tych rzeczy nie można oczywiście stawiać na równi )
Jeśli ktoś z Was miałby dla mnie jakieś wskazówki to bardzo proszę o pomoc. Chodzi mi po pierwsze o wybór regionu - zupełnie nie orientuję się, która część Toskanii ma więcej do zaoferowania, no i ogólnie o jakieś podpowiedzi odnośnie wyjazdu. Noclegi docelowe jak i ten w trakcie podróży (jestem z Mazur więc nocleg w trakcie dojazdu jest nieodzowny). Jak już pisałam jestem całkiem zielona w organizacji tego typu wakacji i każda rada będzie dla mnie na wagę złota.