Dodaj do ulubionych

Wakacje we Włoszech - kilka pytań

IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.12, 21:29
Witam.

Powoli zaczynam zastanawiać się nad przyszłorocznymi wakacjami i od jakiegoś czasu "chodzi" za mną wyjazd do Włoch. Nie specjalnie jednak wiem na które miejsca zwrócić uwagę - w grę wchodzi region Wenecja, Udine, Triest. Chciałbym, żeby było w miarę blisko Polski i co ważne, żeby kurort był w miarę rozrywkowy - jakieś atrakcje za dnia i możliwość wyjścia gdzieś wieczorem. Kiedyś ktoś znajomy wspominał coś o Bibione. Powiem krótko - potrzebuje miejscowości na wzór np. katalońskiego Lloret De Mar.
Obserwuj wątek
    • zmijaw Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 31.12.12, 09:45
      pisałam już w wątku gdzie w temacie było o Bibione, że ja bardzo byłam zadowolona z wakacji w Grado. Grado to miasteczko z piękną starówką, gdzie wieczorem można dobrze zjeść i wyskoczyć na drinka. Do Grado prowadzą dwie drogi, jedna taką groblą przez lagunę, można powiedzieć że to miasteczko to taka miniaturowa Wenecja. Są świetnie przygotowane ściezki rowerowe między miasteczkami więc polecam pożyczyć rower, no chyba że sie przytaszczy swój z PL. Problematyczne może być parkowanie auta, jeżeli hotel nie ma parkingu, zwłaszcza w weekendy tzw igły nie wciśnie. Plaża jest płatna i nie płatna. Jest rzut beretem do Triestu. Natomiast zmartwię cię, próżno szukać to klimatu ala Lloret de Mar, klimat może i śródziemnomorski, ale włoski, różny od hiszpańskiego.
      • Gość: agata Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.247-95-r.retail.telecomitalia.it 31.12.12, 10:37
        Najbarciej podobne miejscowości do Lloret De Mar pod względem rozrywkowym, chociaż to nie moje klimaty, to Rimini, Riccione.

Pozdrawiam,
        Agata - Italia Forum
        italiaforum.pl
        • vojager29 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 31.12.12, 11:24
          A moge cie zapytac jakie sa Twoje "klimaty" ?
          • lukasz-r Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 09.03.13, 16:49
            Do Lorer de Mar zbliżone jest Lido di Jesolo, a w dodatku jest blisko Polski i blisko Wenecji ;)
        • nexa7 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 02.08.13, 13:33
          Riccione, Rimini, Milano Marittima
      • Gość: zenon722 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.03.13, 22:05
        A powiedz mi gdzie najlepiej szukać noclegów w internecie? Może masz jakąś godną polecenia stronę? I jak Włochy w ostatnim czasie prezentują się cenowo?
        • Gość: Ania Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: 195.116.20.* 04.03.13, 09:54
          booking.com :-) np. ale jest też wiele innych:-)
          Cenowo jak w innych krajach europejskich. Zależy gdzie np. chcesz biesiadować i gdzie kupować. Markety są tańsze, jak i u nas:-)
          • Gość: zenon722 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.03.13, 11:53
            Booking ma dość drogie oferty. Chodziło mi o coś nieco innego niż właśnie booking czy hrs.
        • Gość: bajka Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.13, 14:20
          a ja polecam Caorle, bliżej Wenecji niż Bibione i dużo ciekawsze
          www.caorle.com/ a noclegów można też na tej stronie szukać
        • Gość: typ Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.static.sitel.net.pl 02.08.13, 10:24
          Noclegów szukaj na stronie agencji EUROPA w Bibione. Jest nawet po polsku.
          A samo miasteczko baaaaardzo rorywkowe i ponaddto zadbane, czyste z przepiękną plażą ciepłym aczkolwiek płytkim Adriatykiem. Jeżżę tam od 6 lat i jest super :)
    • jeepwdyzlu Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 04.03.13, 12:41
      Rimini jest ok, ale ładniej jest np w Viareggio.
      Może Riviera np Arenzano albo Varazze?
      Albo Sardynia tylko tam trzeba mieć grubszy portfel (jesśli ktoś myśli o klubach, zabawie i knajpach...)
      jeep
    • Gość: irek_mik Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.szpitalbp.pl 04.03.13, 14:39
      Bardzo przyjemnie wspominam pobyt w Caorle,miłe miasteczko,przyjemne wieczory,bliskośc Wenecji,dośc szeroka plaża.Można mieszkać w apartamentach,w poblizu sa też bardzo dobre kempingii-Pra delle Torri,Villaggio San Francesco.
    • wakacjesardynia Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 06.03.13, 15:04
      Witam, osobiscie polecam Sardynie, najlepiej przed sezonem (maj,czerwiec) lub po sezonie (wrzesien, pazdziernik). Wtedy jest duzo taniej z zakwaterowaniem i jest mniejszy natlok turystow. Dodatkowo pogoda jest super jak dla Polakow ( takie nasze polskie super cieple lato 28-30 st) a w okresie sezonu, ceny sa duzo wyzsze i okropny gorac dochodzacy do 40 stopni.
      Sardynia jest piekna wyspa z blekitnie czystym morzem i plazami o mieciutkim piasku. Polecam bezposrednie loty tanich lini ryanair i super lot trwajacy niecale 2,5 godz.bezposrednio z Krakowa do Cagliari (turystyczna miejscowosc na poludniu wyspy w zasiegu regionu Villasimius, Costa Rei, Pula, Chia, Porto Pino). Rowniez dobry jest lot z przesiadka z Warszawy, Wroclawia do Mediolanu a potem z Mediolanu do Alghero( polnoc wyspy i niedaleko na Costa Smeralda, Stintino). Odpowiem i doradze w kwesti niedrogich zakwaterowan ( B&B,apartamentow,willi) oraz wynajmu samochodow w Cagliari i Alghero w naprawde atrakcyjnych cenach. Mozecie pisac na: cagliari@algheroservice.it lub wejsc na stronke : algheroservice facebook, ktora ciagle uaktualniamy o ciekawostki z Sardyni i nasze praktyczne zdjecia! Krzywdy nikomu nie robimy a mozemy byc przydatni ;-) Zapraszam wszystkich rodakow do odwiedzenia tej pieknej wyspy i mysle, ze dla kazdego znajdziemy ciekawa oferte a w najgorszym wypadku, dobra i praktyczna rada przyda wam sie ! Pozdrawiam z Sardynii, dzis mamy tu 18 stopni i piekne sloneczko !
      • ennka Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 06.03.13, 22:29
        Człowiek pyta o okolice Wenecji, a Wy wysyłacie go na drugi koniec Włoch.
        Przejrzy te strony
        www.bibione.com/en/strutture/camping-Camping-Residence-Il-Tridente/info_102.aspx
        www.casamundo.pl/cel/bibione?gclid=CPSXrYqE6bUCFUaN3godtT0AyQ
        www.bibione.info.pl/
        Wystarczy wpisać w google "Bibioen noclegi " i masz całe strony ofert.
        • vojager29 Re: Gdzie Krym a gdzie Rzym 07.03.13, 12:08
          No wlasnie, ja tez na to wielokrotnie zwracalem uwage. Rozumiem, ze ludzie chca sie podzielic swoimi wrazeniami z miejsca gdzie spedzali wakacje, najczesciej te pierwsze w zyciu i sa tak zauroczeni, ze nie zwracaja uwagi, iz nikt ich o to nie pyta.
          Obawiam sie, ze to nasza narodowa przywara, my nie umiemy rozmawiac na temat.
          • sempre_dritto Re: Gdzie Krym a gdzie Rzym 07.03.13, 12:40
            vojager29 napisała:

> No wlasnie, ja tez na to wielokrotnie zwracalem uwage. Rozumiem, ze ludzie chca
            > sie podzielic swoimi wrazeniami z miejsca gdzie spedzali wakacje, najczesciej
            > te pierwsze w zyciu i sa tak zauroczeni, ze nie zwracaja uwagi, iz nikt ich o t
            > o nie pyta.
            > Obawiam sie, ze to nasza narodowa przywara, my nie umiemy rozmawiac na temat.

tym konkretnym ludziom bardziej zależało na reklamie swoich przedsięwzięć, niż na dzieleniu się z innymi czymkolwiek.
          • Gość: SingSing74 Re: Gdzie Krym a gdzie Rzym IP: *.piekary.net 07.03.13, 14:55
            Do voyager29.
            Co ty wniosłeś swoim wpisem do tego wątku? Czy pomogłeś? Nie.

Fakt, że rozrzut pomiędzy Wenecją, a Sardynią jest zbyt duży ale proponowanie sprawdzonych miejsc w stosunkowo bliskiej okolicy jest czasem bardzo pomocne, tym bardziej jeżeli pytający nie ma sprecyzowanego celu lub wybiera się w dane miejsce pierwszy raz.
            • jeepwdyzlu Re: Gdzie Krym a gdzie Rzym 09.03.13, 13:44
              voyager ma rację
              a 3/4 wpisów na tym forum ma ostatnio charakter reklamowy
              jeep
        • jokemaker Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 24.04.13, 13:15
          Nie szukajmy żdżbła w oku innych. O noclegi człowiek tez nie pytał - bo pewnie potrafi znaleźć tylko pytał gdzie jest rozrywkowo:). W centrum Lignano i Bibione jest na 100 %.
    • Gość: Barbara_pl Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.leon.com.pl 19.03.13, 10:31
      Witam,

Z Letnisk na Północy Włoch polecam pobyt w Bibione, Lignano - typowe nadmorskie letniska z parkami zabaw, puby, restauracje, sklepy itp. Nie można się nudzić. Ponadto bliżej Wenecji można polecić Caorle - piękna starówka.
      Polecam skorzystać z usług biura podróży LUDOR www.e-wlochy.pl/
      • marghe_72 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 20.03.13, 00:45
        barbaro, przestań spamować..
      • Gość: snowsunandfun Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 17:10
        polecam www.travelbook.pl/page_szukaj5.html#!operator=18716;panstwo=7;data1=2012-10-30;results=100;order=cenaasc
        od 169 zł/os./tydzień !!!
    • ichnusa Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 20.03.13, 10:19
      Wszystkich naszych rodaków zapraszamy serdecznie na wakacje na Sardynię !
      Polecamy tanie loty low cost liniami RYANAIR z Krakowa i Warszawy na Sardynię, które juz warto rezerwować by mieć super cenę! Będzie nam przyjemnie podzielić się naszym doświadczeniem i móc udzielić praktycznych rad związanych z organizacją wypoczynku na wyspie powiązanego z zakwaterowaniem i wynajmem samochodu na północy Sardyni jak i na południu.
      Pragnę zaznaczyć, że mocną stroną firmy Alghero Service Sas, jest doświadczenie na rynku zakwaterowań na Sardynii i związane z tym obeznanie z miejscem, terenem i lokalizacją najpiękniejszych plaż tutejszego regionu jak również miejsc wartych zwiedzenia.
      Fakt naszego zamieszkania tutaj, zangażowania, rzetelności, pasji wykonywanej pracy, oraz doświadczenie językowe i kulturowe , pozwalają nam z roku na rok wyrabiać dobra opinię o firmie, powiekszając z roku na rok grono naszych gości z Polski.
      Dodatkowym naszym atutem jest narodowość polsko-włoska, więc w przypadku jakiegokolwiek problemu, powiązanego z wyborem zakwaterowania lub wynajmu samochodu, mogą Państwo na nas liczyć i zwrócic się do nas w języku polskim a my postaramy się rozwiązać każdy problem. Jesteśmy normalni, rzetelni i nie ukrywamy się za "żółwią skorupką" ;-)
      Nie boimy się ataków niekompetentnych osób, którzy z zawiści , zazdrości, braku kultury czy najwyklejszej nudy chcą nadburzyć swoja krytyką mocne fundamenta i moralny kodeks naszej działalności w którą codziennie wkładamy dużo zaangażowania, pasji i trudu.
      Pozdrawiamy wszystkich wczasowiczów oraz wszystkich, którzy wstali dziś "lewą nogą" ;-))))
      Staff ALGHERO SERVICE SAS www.algheroservice.it ; email: cagliari@algheroservice.it
      • Gość: Ania Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: 195.116.20.* 20.03.13, 14:14
        A jaka u was dzis pogoda? Ciepło już?
        • ichnusa Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 20.03.13, 15:01
          Witam Aneczka, dziś na południu Sardynii mamy "tylko" 17 stopni i słoneczko, które jednak jak tylko zajdzie za morski horyzont powoduje wieczorem ochłodzonko i w kościach zaczyna się odczuwać wilgotność tutejszego klimatu i nadmorskiego przeszywajacego kości wiatru.
          Ale optymistycznie podchodząc do ruszajacego już sezonu, począwszy od kwietnia, zaczynają się dni coraz bardziej ciepłe i przyjemne. W maju średnia temperatura 20-15 st. i słoneczko jest idalne na opalanie się na plaży i zwiedzanie tej uroczej i dzikiej wyspy i nie ma takich upałów jak w pełni sezonu (lipiec, sierpień). Polecam naszą stronkę: Facebook Alghero Service, którą systematycznie uaktualniamy o nowe nasze zdjęcia pejzarzy sardyńskich, kulturalnych ciekawostek i typowych tutaj plaż i ciekawostek kulinarnych typowych dla tego regionu. Jak masz jakieś pytanka, pisz do nas śmiało na adres podany na firmowej stronce www.algheroservice.it, badź skontaktuj nas przez Fc.
          • janfan65 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 23.03.13, 21:29
            Niezabardzo wiem jak rozpocząć nowy wątek więc podepnę się pod ten , a być może ktoś oprócz mnie na tym skorzysta
            Jadę na początku lipca do Włoch Camaiore niedaleko La Spezia i opócz plaży chcemy też zobaczyć Rzym Wenecję i Florencję
            Potrzebowałbym namiary na parkingi w okolicach tych miast aby zostawić auto i dojechać do miasta publicznym środkiem transportu i dalej już zwiedzać na tuptach co ciekawsze miejsca .
            Przeczytam każde porady
            Pozdrówka Janusz
            • Gość: Kamil Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.ip172.fastwebnet.it 24.03.13, 11:31
              Janfan65 mogę Ci powiedzieć, jak sprawy z parkingiem mają się w Wenecji. nie polecam pchać się pod samą pętle autobusową, strasznie duży ruch i ceny są troszkę wyższe. Ja ostatnio parkowałem na parkingu któy widać po prawej stronie jadąc przeprawą wodną. Taki piętrowy, troszkę na uboczu. Cena 22 euro za cały dzień i tylko tak naprawdę Ci wychodzi bo nie sądzę że ktoś jedzie do wenecji na 3 godziny ;) Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania wal śmiało.

Co do tematu mogę polecić miejscowość nadmorską lignano. Co do reszty tego okręgu to nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie na wakacje, no chyba że ktoś jest fanatykiem zwiedzania i spokojnego trybu życia :) W sezonie wszyscy starają się wybyć do lignano przede wszystkim ;)
              I tutaj też, co do pytań odnośnie regionu, atrakcji itp. chętnie udzielę odpowiedzi i postaram się pomóc.
              Pozdrawiam
              Kamil
              • ennka Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 24.03.13, 22:42
                Pomysł wyjazdu do Wenecji czy Rzymu , z okolic La Spezii,wydaje mi się trochę nieprzemyślany.
                To kilka godzin jazdy w jedną stronę , w obie strony to 6-7 godzin.
                Co zamierzasz zwiedzić przez resztę dnia ,zwłaszcza w Rzymie?
                Do Florencji radzę pojechać pociągiem.
                Koszt porównywalny ,a nie ma problemu z szukaniem parkingu.
                • sempre_dritto Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 25.03.13, 08:18
                  we Florencji, parking jest przy piazzale Michelangelo, a w Rzymie możesz spróbować np. przy stacji Saxa Rubra.
                  Ale tak jak pisze Ennka - do Rzymu z La Specji jest kawał drogi...
            • vojager29 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 25.03.13, 09:43
              janfan65 napisał(a):

Nie wiem na ile ten post jest powazny ale zalozmy, ze jest. Wszystko zalezy jak dlugo chcesz byc kolo la Spezia. Jesli np. 2 tygodnie to wyskok do Rzymu mozna uznac za "rozsadny". Biore to w cudzyslow bo rozsadek ma rozne oblicza. Bedac w tych okolicach masz tyle do zwiedzania w promieniu 150-200 km, ze Rzym zostawilbym na inna okazje.
              • janfan65 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 25.03.13, 20:03
                Może ten Rzym to troche na huraa ale nie wiem czy stać mnie będzie na następny pobyt we Włoszech. Wyjechać chcemy na tyle wcześnie aby w Rzymie być jak najdłużej.i zobaczyć co się da . Dlatego ważny jest dla mnie dobry parking na peryferiach a do centrum komunikacją miejską -tak to sobie wymyśliłem.Przydałby się jeszcze namiar na osobę , która pomogłaby w załatwieniu wejściówek do zwiedzania.Próbowałem sam znależć coś w necie ale bez skutku .
                Janusz
                • Gość: italofil Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.wroclaw.vectranet.pl 25.03.13, 20:10
                  Przeciez Włochy to bardzo niepopularny kierunek.
                  Jedyne słuszne kierunki to Turcja i Egipt.
                  Jedyne słuszne auta to golf i focus.
                  Jedyne słuszne kolory aut to czarny i srebrny.
                  Jak chcesz cos innego to "jestes dziwak" (dla niektorych sprzedawcow ofert turystycznych czy aut) :)
                • vojager29 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 25.03.13, 20:53
                  > Może ten Rzym to troche na huraa ale nie wiem czy stać mnie będzie na następ
                  > ny pobyt we Włoszech.
                  To silny argument ale do mnie nie przemawia. Jeste czlowiekiem mlodym, pewnie masz jakies skonczone szkoly i napewno bedziesz mial jeszcze w zyciu okazje i na Rzym. Teraz to 4 - 5 godzin szybkiej jazdy plus koszty autostrady. Droga alternatywna jest bez sensu. Rzym to duze i zatloczone miasto. Na kilka godzin naprawde nie warto sie tam pchac, zobaczysz troszeczke i tylko po lebku chyba, ze masz wiecej czasu i tam przenocujesz, i wrocisz na drugi dzien wieczorem. To Ok, tak ewentulanie mozna.
                  Jak pisalem. Okolice La Spezia obfituja w niezmiernie bogata oferte miejsc godnych zwiedzenia. Genua, Cinque Terre, Werona, Florencja, Siena, Volterra, San Gimignano i te wszystki sliczne miejsca w poblizu, Carra jej marmury i Alpy Apuanskie, Lucca, Portofino i Portovenere. Na zwiedzenie tego wszystkiego tak, zeby cos z tego zapamietac trzeba okolo 14 dni. Napewno bedziesz mial jeszcze inna okazje zwiedzic Rzym. Na sama Florencje trzeba kilku dni, chyba ze, pardon ale musze to napisac, zalezy ci tylko na wyslaniu znajomym kartki, potwierdzajacej ze "bylem".
                  • Gość: Casiraghi Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 21:50
                    Krytykujesz, a twoje propozycje są równie dziwne jak Rzym.
                    Gdzie La Spezia, gdzie Werona ?
                    Na miejscu autora kupiłbym solidny przewodnik po Włoszech i zaplanował trasę.
                    Rady forumowych "ekspertów" są czasem funta kłaków warte
                    • Gość: Kinga Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.129-183-91.adsl-static.isp.belgacom.be 17.04.13, 11:02
                      Ja obok przewodnika polecam też bloga www.autostradadelsole.com . Są tam teksty o najróżniejszych miejscach: znanych i mniej znanych.
                  • Gość: do autora watku Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.rev.stofanet.dk 26.03.13, 09:11
                    Sorry, mialem na mysli Pisa nie Werona. Zreszta uwazny czytelnik sam zwrocilby uwage na pomylke. Werona nie lezy w obrebie 200 km od La Spezia. Tylko glupek wylapuje w ten spsob takie pomylki.
                    • Gość: tede Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: 5.174.81.* 26.03.13, 15:02
                      czlowiek chce spedzic urlop na plazy, zrobic trzy wycieczki,
                      a wy go wysylacie na dwa tygodnie zaliczania zabytkow,
                      jak mu sie Wlochy spodobaja, a kasa pozwoli, to nastepnym razem
                      bedzie mial inny program
                    • Gość: Casiraghi Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 17:11
                      Licz się za słowami, szukasz guza ?
                      • Gość: italofil Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.03.13, 18:49
                        A mnie denerwuje, że Włochy się ludziom kojarzą albo z nartami albo z zabytkami.
                        Dlatego podoba mi sie propagowanie Sardynii.
                        Jednak przestrzegam przed pogodą wrześniową.
                        Nawet Kalabria czy Sycylia ma średnią tylko 8 godz. słonca dziennie.
                        Przy 11 na Rodos - nie bardzo.
                        Nie teoretyzuję - byłem w południowych Włoszech parę razy, niestety tak się złozyło że musiałem we wrzesniu, potrafi 3 dni z rzędu lać.
                      • vojager29 Re: hej mocny w gebie 26.03.13, 19:05
                        Gość portalu: Casiraghi napisał(a):

>> Licz się za słowami, szukasz guza ?

A ja sadzilem, ze to ty go szukasz !!!!! Miej przynajmniej cywilna odwage i pisz zalogowany, zeby cie mozna bylo odnalezc.
                        • Gość: Casiraghi Re: hej mocny w gebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 00:27
                          Dobrze się czujesz ?
                • sempre_dritto Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 25.03.13, 21:32
                  janfan65 napisał(a):
                  .Przydałb
                  > y się jeszcze namiar na osobę , która pomogłaby w załatwieniu wejściówek do zw
                  > iedzania.Próbowałem sam znależć coś w necie ale bez skutku .
                  > Janusz

może przemyśl kartę Roma Pass.

www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=2
                  • sempre_dritto Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 26.03.13, 10:21
                    zapomniałem, że ty na jeden dzień. To Roma Pass trochę bez sensu..
    • Gość: adam Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań-noclegi IP: *.torun.mm.pl 07.04.13, 18:19
      A mnie interesuja noclegi u mieszkajacych polakow.Bylem w Barcelonie i w Madrycie i mieszkalem w podnajmowanym pokoju dla dwoch osob.Koszt 30 euro za dwie osoby.Wszyscy zadowoleni.Chcialem teraz w Neapolu lub w Mediolanie ale nie moge nigdzie znalezc ogloszen
      • albertosponza2 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań-noclegi 29.04.19, 09:56
        Za te cene obecnie Pan u nas nic nie znajdzie nawet w dosc niedrogim Neapolu- w samym miescie nie radzilbym, ja od conajmniej trzech lat wynajmuje na poludniu Wloch od pol Polaka cale mieszkanie, cena niewielka , spokoj, krajobrazy wspaniale bo mieszkanie polozone w gorach, ceny jedzenia w okolicy bardzo dobre.
    • jokemaker Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 24.04.13, 11:43
      Gość portalu: zenon722 napisał(a):

"Kiedyś ktoś znajomy wspominał coś o Bibione"

Powiem krótko to mądry znajomy: Bibione lub Lignano - nie będę oryginalny - fajne kurorty w pobliżu Padwa i Wenecja - unikałbym tylko centralnych części W Bibione polecam dzielnicę Pineda a w Lignano Pineta - więc łatwo zapamiętać. Ale jeśli jedziesz bez dzieci (ja byłem z dziećmi) i chcesz się rozerwać przy odrobinie hałasu i głośnej muzyki to zapomnij o tym co pisałem i wal do centrum. Ja dalikatnie skłaniam się ku Lignano amoja żona przy Bibione - czyli kto co lubi. Wybierz więc to gdzie nocleg będzie atrakcyjniejszy. W sumie to podobne miejscowości. Gdybyś chciał się zapuścić dalej to byłem tez koło Ravenny - region fajny ale kurortu w którym spałem nie polecam - to Lido Adriano, którego największą zaletą było to, że był najtańszy (restauracje, noclegi), ale był smutny - bo to takie trochę szare blokowisko.
    • pavelbab Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 16.05.19, 12:33
      Gdzie na wakacje do Włoch polecacie się udać? myslę o Wenecji lub Mediolanie. Ktoś był może i coś powie? :)
      • dodekanezowiec Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 16.05.19, 15:51
        A czemu nie Budapeszt bądź Bratysława? Podobny klimat (umiarkowany, środkowoeuropejski, mający niewiele wspólnego z podzwrotnikowym śródziemnomorskim)
        • ja.s.i.u Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 16.05.19, 17:56
          Bo w Mediolanie są lepsze butiki, niż w Bratysławie.

A poważnie, Bratysława, według mnie również zasługuje na zwiedzenie. Problem jest inny, gość ciągnie wątek zupełnie bez sensu. Nie przedstawia swoich oczekiwań, nie mówi, co go interesuje, nie zakłada budżetu i jak tu takiemu doradzić, jeśli dla niego jest ważne tylko, żeby były Włochy? A może jest ważne jeszcze coś?

I to stwierdzenie "kto był". Większość była, niektórzy po kilka, kilkanaście razy.
          • wislok1 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 16.05.19, 19:46
            Bratyslawa jest niedaleko Wiednia, a przy Wiedniu to nie wytrzymuje konkurencji i odpada na starcie, wedlug polskich ocen Bratyslawa zasluguje na 3, Wieden na 6
            Mediolan to mocna 5
            Budapeszt solidna 4, nic wiecej ( sa tam baseny ternalne, zamek i trocheinnychzabytkow, ale generalnie miasto jest mocno zaniedbane )

Moze autor pytanie sie rozkreci ?
      • wislok1 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 16.05.19, 17:52
        Tyrol Poludniowy, generalnie DOLOMITY

Cos zaje.istego
        • rzdrozny1 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 17.05.19, 11:06
          Ludziska, forum i wątek o wakacjach we Włoszech, koleżka zadaje pytanie o dwa włoskie miasta, a Wy go zarzucacie Bratysławą, Wiedniem, Budapesztem i Tyrolem?:) Ok. autor nie podaje zbyt dużej ilości danych, swoich oczekiwań, ale przecież można coś zaproponować, o coś dopytać, a nie odbiegać tak od tematu:)

Do meritum:
          - Wenecja i Mediolan to dwa różne miasta, wg mnie turystycznie oddalone od siebie bardzo, oj bardzo - wg mnie Wenecję zobaczyć trzeba koniecznie, ale już jak Mediolanu się nie uda, to nic wielkiego się nie stanie:)
          - autorze pytania, co to znaczy wakacje we Włoszech? Wakacje dla mnie to minimum 7 dni, raczej łączenie błogiego lenistwa ze zwiedzaniem. Mediolan wg tej definicji nie nadaje się w ogóle. Jest takie powiedzenie - do Mediolanu się nie jeździ na zwiedzanie, w Mediolanie, jako jedynym włoskim mieście, się pracuje:) Wenecja z okolicą być może bardziej jest wakacyjna, ale nie znam tam akurat miejsc typowo wypoczynkowych (trzeba doczytać)
          - jeżeli myślisz tylko o zwiedzaniu to we Włoszech masz praktycznie wybór nieograniczony - wszystko kwestia ilości dni, środka transportu, oczekiwań (muzea, piękne wybrzeże, architektura, kościoły, itp.), np. Florencja, Bolonia, Piza, Cinque Terre/Wenecja, Werona, Padwa/Mediolan, Bergamo, jezioro Como/Neapol, Amalfi/Rzym i tylko Rzym:)

Tu masz 3 relacje z Włoch, a jak wybierzesz konkretny kierunek i opiszesz swoje potrzeby, coś dopowiemy. Nie proponując ...Bukaresztu:)

jadziemlecim.wordpress.com/2018/09/26/florencja-i-duzo-wiecej/
          jadziemlecim.wordpress.com/2018/02/14/rzym-w-3-4-dni/
          jadziemlecim.wordpress.com/2018/02/07/bergamo-w-3-dni-i-moze-mediolan/

PS. Wislok1, znowu mi naraiłeś pomysł z tym Tyrolem:) Rzeknij coś więcej? Gdzie, na ile, za ile, itp.
          • dodekanezowiec Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 17.05.19, 15:34
            Wyraziłem opinie że Turyny Bergama itp. miasta to środkowa Europa. Której bliżej do Budapesztow. A takuej Katanii bliżej Tunisu. I w ogóle mam wielką nadzieję że w 2020 Napoli wreszcie zdetronizuje ten Juventus!
          • wislok1 Südtirol-Alto Adige 17.05.19, 22:22
            Zachecam do obejrzenia moich fotek:

photos.app.goo.gl/DAgwtexOBJ75USS52
            Polecam tez lekture watku z forum Austria:

forum.gazeta.pl/forum/w,244861,166930573,166930573,S_dtirol_Alto_Adige_Stara_Austria_i_Nowa_Italia.html
            Region jest dosc niewielki, ale przepiekny i niestety rzadko odwiedzany przez turystow z Polski....

Da sie spokojnie latem wynajac pobyt w pensjonacie, apartamencie w cenach umiarkowanych, dzieci moga miec spore znizki

Ja polecam ten hotel w Caldaro/Kaltern niedaleko Bolzano
            Przesympatyczni wlasciciele, przyjezdny etniczny Wloch i wloska Tyrolka, pyszna wloska kuchnia ( kucharz przyjezdny etniczny Wloch ), widoki z hotelowego tarasu wdeptuja w ziemie, po zwiedzaniu da sie odpoczac na basenie....
            Bajka....
            www.tannhof.it/de
            Dzieci mialy ogromne znizki, co w polaczeniu z karta Mobilcard dawalo bardzo korzystny koszt urlopu

Za tydzien da sie mnostwo zobaczyc i do tego sie nie wymeczyc dlugim podrozami autem, bo wszystko jest praktycznie pod reka....
            • wislok1 Re: Südtirol-Alto Adige 17.05.19, 22:23
              Aktualnie do Italii mam prawie 2 godziny autem i robie jednodniowe wycieczki oraz niedzielne zakupy na przeleczy Brenner
          • wislok1 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 17.05.19, 22:39
            W Mediolanie jest wielki parking wielopietrowy w samym centrumi tam trzeba strasznie uwazac,bo parkomat nie oddaje reszty
            Znajoma Bawarka byla oburzona takim robieniem ludzi w ...
            Gdyby nie uczynny wloski Szwajcar, ktory ja ostrzegl, zeby nie wkladala do parkomatu banknotu, to by strasznie przeplacila
            Informacja, ze parkomat nie wydaje reszty jest tylko po wlosku, inne informacje sa takze po angielsku....
            Generalnie moja znajoma tiwerdzie, ze Mediolan jest drozszy od Szwajcarii ( oczywiscie nie wszystkie knajpy i sklepy, ale w centrum trzeba strasznie uwazac )
            Wenecja pod wzgledem skubania turystow to juz jest mistrzostwo swiata....
    • niunia36 Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 11.08.23, 09:35
      Ja z moją rodziną już od kilku lat wyjeżdżamy w góry do Włoch, www.narty-wlochy.pl/.
      • dodekanezowiec Re: Wakacje we Włoszech - kilka pytań 11.08.23, 22:48
        Słuchaj wySPAMierdalaj to jedno. Drugie - zadzwonię do twojej firemki i taka zjebke usłyszycie z góry na dół!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka