Dodaj do ulubionych

Sycylia - co? gdzie? jak?

15.02.13, 11:16
Do całych Włoch podchodzę jak do jeża, nie wiem dlaczego, ale może w tym roku uda mi się to zmienić, bo myśląc o wakacjach mówię "może Sycylia"? Szukam wszelkich informacji co można zobaczyć itd. Zaczęłam przeglądać to forum, ale ciężko jest się przebić do konkternych informacji. Większość to o hotelach lub o wyjazdach własnym samochodem.
A ja chciałabym bez BP polecieć samolotem, wynająć jakiś pokój, wynająć samochód i zwiedzić wyspę. Dlatego mam ogromną prośbę do bywalców Włoch, a dokładnie Sycylii:-)
Jeśli znacie ciekawe i sprawdzone strony o Sycylii, wypożyczalnie samochodów, hotel to proszę podajcie.
Napiszcie jak jest tam z plażami tz czy można rozłożyć sobie koc, czy trzeba wynajmować leżaki, jak na drogach, jak z parkowaniem, jakie ceny samochodu, benzyny, w restauracjach? Jak jest z autobusami?
Czy pod względem samodzielnego zwiedzania można Sycylię porównać np do Krety, Rodos i innych wysp grackich?
Obserwuj wątek
    • italia-by-natalia.pl Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 15.02.13, 11:27
      Na temat samodzielnej podróży wokół Sycylii wypożyczonym samochodem z dokładnym podaniem informacji o miejscach i kosztach, namiarach na dobre i niedrogie jedzenie, mapkach, biletach wstępu, dużo znajdziesz akurat na moim blogu, do którego link jest w stopce, dalej "moje podróże" - "Neapol i Sycylia". Celowo nie podaję bezpośredniego linka, bo co niektórych użytkowników forum to drażni.
    • anthonyb Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 15.02.13, 15:12
      Z warszawy, rzeszowa i krakowa lata np. ryanair do Trapani. Musisz posprawdzac sobie interesujace Cie terminy.
      Jak dla mnie podroz z Polski na Sycylie samochodem to jest masakryczne przedwsiewziecie, bo to jest kilkudniowa podroz non stop. Ale to jest moje osobiste zdanie i kazdy moze miec inny poglad.
      Sycylia to cywilizowana wyspa. Wypoczynek wyglada tam tak samo jak w innych czesciach Europy.
      Samochod przewaznie rezerwuje z wyprzedzeniem korzystajac z wyszukiwarek np. autoeuropa kwater tez szukam w podobny sposob np. na booking czy innych czasem porownuje ten sam hotel czy kwatere na roznych stronach, aby wybrac najnizsza cene.
    • byczek-m Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 26.02.13, 22:31
      W październiku lecieliśmy z Krakowa do Trapani na tydzień - było najtaniej, ale przylot jest późno w nocy około 23.00 Więc dobrze mieć coś zarezerwowane na początek. Rezerwując lot można w dobrej cenie ( 7 dni około 590 zł. W naszym terminie) zarezerwować sobie samochód. My jednak z tego nie skorzystaliśmy, ponieważ lecieliśmy do znajomych i oni nas odebrali z lotniska. Jeśli chodzi o zwiedzanie to polecam Taorminę + plaża kamienista, ale bardzo urokliwa przy Isola Bella, Syrakuzy, Agrigento połączone z plażowaniem w San Leone ( piękna plaża, można na swoim ręczniczku), Noto, Cefalu również z plażowaniem( na swoim ręczniczku), Palermo+ Montreale, ale nie samochodem. Paliwo to koszt około 1,95 EUR. Dobre drogi, dużo autostrad ( tylko 1 płatna reszta darmowa).Jak chcecie zjeść tanio to na mieście gdzie stołują się miejscowi można kupić np. bułkę z szynką i serem na ciepło - koszt około 1,20 EUR, kawa od 1 do 3 euro? My ponownie się wybieramy się w czerwcu, ale tym razem samochodem z 2 dzieci na 3 tygodnie. W jedną stronę z 2 noclegami i zwiedzaniem, a w drugą promem z Palermo do Genui. Na początek San Vito LO Capo między Palermo a Trapani . Piękna plaża i rezerwat Zingaro , Trapani i okolice, Erice , ponownie Taormina ,wulkan Etna , Ragusa i Modica. Oprócz zwiedzania, plażowania i jedzenia muszą być zakupy na miejscowych bazarach. Można na nich wyszukać i kupić dobrej, jakości np. swetry, koszule męskie, ubrania dla dzieci.Np. koszula męska na bazarze 4 euro , ta sama w sklepie na wyprzedaż 20 euro a w Polsce 150 zł. również na wyprzedaży. Polecam bazar w Canicatti.
      • Gość: edi Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: 153.95.95.* 27.02.13, 11:20
        Przede wszystkim jedna rada- nie jedź w sierpniu ! My nie posłuchaliśmy rad forumowiczów ("no bo pewnie przesadzają", do Grecji w sierpniu jeździliśmy nie raz i nie było tragedii) i ruszyliśmy w zeszłym roku właśnie pierwszego dnia "ichnich" wakacji. I jak utknęliśmy pod Innsbruckiem w korku, tak do pierwszego noclegu pod Rzymem dowlekliśmy się z 12- godzinnym opóźnieniem.
        Sierpień jest miesiącem wybitnie wakacyjnym dla Włochów i większość pracowników z fabryk Fiata w Turynie czy Mediolanie jak jeden mąż stawia się na Sycylii. Rezultat- zawalone plaże (nasz Kołobrzeg przy tym, co widziałam na San Vito lo Capo czy Giardini Naxos to Pan Pikuś), niemiłosierny tłok w miejscach mniej lub bardziej turystycznych, wieczny problem z parkowaniem auta, nawet na teoretycznie mniej obleganym południu wyspy. Uwierz- w połączeniu z 40- stopniowym upałem jest to wykańczające, nawet dla tak ześwirowanych ludzi, jak my, których niewiele rzeczy jest w stanie powstrzymać przed zwiedzaniem.
        Na Sycylię jechaliśmy autem z Wrocławia, rzecz absolutnie do zrobienia, choć - fakt- nieco męcząca ;) Plus własnego środka transportu to możliwość "zaglądnięcia" po drodze do różnych zakątków Włoch- dzięki temu zwiedziliśmy też trochę Toskanii, Neapol, wybrzeże Amalfi) oraz nieliczenie się z limitami bagażowymi- 15 l oliwy, 15 l wina i najróżniejsze cuda spożywcze wróciły z nami, co przy podróży samolotem nie byłoby możliwe.
        Wyprawa (bez samej drogi docelowej) podzielona była na dwa tygodnie- jeden w Katanii, drugi niedaleko Palermo w Balestrate (hotele przez booking. com- w hotelu w Balestrate pracował Polak Piotrek, który niezmiernie nam pomógł w planowaniu wojaży i w tym "jak poruszać się landarą kombi po Palermo i przeżyć").
        2 noclegi w tak różnych regionach pozwoliły nam na zjechanie naprawdę porządnego kawału wyspy. Zwiedzanie (Katania, Modica, Ragusa, Noto, Syrakuzy, Corleone, Montelepre- kto czytał "Sycylijczyka", ten wie, czemu ;) Palermo, Trapani, Cefalu, Caltagirone, Erice; nie udało się wejść do Zingaro, bo akurat szalały pożary, a i z zatłoczonej Taorminy uciekliśmy po niemal godzinnym bezskutecznym poszukiwaniu miejsca parkingowego ), plażowanie, wejście na Etnę... mega intensywne 2 tygodnie, choć zdaję sobie sprawę, że Sycylię tylko liznęliśmy.
        Jeśli masz jakieś bardziej szczegółowe pytania pisz na priv :pipi1974@o2.pl
        • Gość: edi Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: 153.95.95.* 27.02.13, 11:49
          Jeszcze tak na szybko- Sycylię najszybciej porównałabym z Kretą, pozostałe wsypy są zbyt małe, żeby szły tu w konkury ;) Zjechałam właśnie Kretę, całe Jońskie i trochę Dodekanezu, więc jako takie pojęcie o temacie mam. Sycylia 2012 była właśnie moją fanaberią, włoskim debiutem, po 7 czy 8 nieprzerwanych wakacyjnych razach w Helladzie.
          Prawdę mówiąc, powinno się Sycylię podzielić na dwie części i pojechać raz na zachód, raz na wschód- tak, jak na Kretę, która na raz jest niemożliwa "do zrobienia". Którą część Sycylii wybierzesz na pierwszy ogień nie ma znaczenia, bo wszedzie pięknie (chyba, że jest jakiś priorytet, typu Etna). Jeśli jeździłaś po zakrętasach Krety, to Sycylia nie sprawi żadnego problemu- drogi jakościowo różne, ale na pewno łatwiejsze do pokonania w sensie różnicy poziomów. Jedynie trasa z południa do Milazzo przez masyw gór Madonie dostarczyła nieco adrenalinki, ale głównie dlatego, że droga sama w sobie się sypała i teoretycznie była zamknięta dla ruchu (wiedzieliśmy, w co się pakujemy, świadomie zignorowaliśmy znak- napotkany tambylec powiedział, że można jechać).
          Pozostałe drogi luzik, trzeba jedynie na wąskich odcinkach uważać na trójkołowe ape, główny środek transportu wyspiarzy. O wygodnych autostradach w ogóle nie ma co wspominać- są dość oblegane w weekendy i w pobliżu kurortów, ale komfort jazdy na pewno większy niż kreteńska National Road, na której zdarzało mi się widzieć jeżdżące pod prąd rowery ;)
          Jak coś, to pisz :)
        • Gość: agata Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.37-79-r.retail.telecomitalia.it 27.02.13, 15:38
          Gość portalu: edi napisał(a):
          > Przede wszystkim jedna rada- nie jedź w sierpniu ! My nie posłuchaliśmy rad for
          > umowiczów ("no bo pewnie przesadzają", do Grecji w sierpniu jeździliśmy nie raz
          > i nie było tragedii) i ruszyliśmy w zeszłym roku właśnie pierwszego dnia "ichn
          > ich" wakacji.

Dokładnie! Od zawsze piszę, że jak ktoś ma taką możliwość to niech sobie daruje tego typu wakacje w sierpniu, albo niech zmieni swój plan ;) Do Włoch można jechać nawet w sierpniu, ale nie nad morze, np. zwiedzać zamki Parmy i Piacenzy, zamki Doliny Aosty, Gran Paradiso, Monti Sibillini, Gran Sasso, Aspromonte czy nawet zwiedzać niektóre duże miasta, które są wówczas puste bo mieszkańcy wyjeżdzają nad morze.

> Na Sycylię jechaliśmy autem z Wrocławia, rzecz absolutnie do zrobienia, choć -
          > fakt- nieco męcząca ;) Plus własnego środka transportu to możliwość "zaglądnięc
          > ia" po drodze do różnych zakątków Włoch- dzięki temu zwiedziliśmy też trochę To
          > skanii, Neapol, wybrzeże Amalfi) oraz nieliczenie się z limitami bagażowymi- 15
          > l oliwy, 15 l wina i najróżniejsze cuda spożywcze wróciły z nami, co przy podr
          > óży samolotem nie byłoby możliwe.

Zgadzam się z tym w 100%. My jak mieszkaliśmy w Portugalii to robiliśmy autem nieporównanie dłuższe trasy niż podróż na Sycylię z Polski, a to co się udawało zobaczyć po drodze było za każdym razem fascynujące :)

Pozdrawiam,
          Agata - Italia Forum
          italiaforum.pl
    • zyyko Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 28.02.13, 08:57
      Bardzo dziękuję za wszelkie rady, czym więcej tym lepiej:-)

Planowałam maj/czerwiec (to moje ulubione pory na wakacje), ale jak to w życiu bywa "człowiek myśli Pan Bóg kryśli" , przy sprzyjających warunkach może uda się na jesień. No właśnie, początek października, czy jest jeszcze na tyle ciepło że można się pluskać w morzu (chodzi o dziecko).

Wiem że wyprawa samochodem jest na tyle fajna że można pozwiedzać coś po drodze, ale mamy ograniczony czas urlopu, dlatego wolę spędzić go na miejscu, tam wypożyczyć samochód, pozwiedzać, ale też i "pobyczyć się", bo to w końcu wakacje:-)
      • Gość: irek_mik Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.szpitalbp.pl 01.03.13, 12:37
        także ponawiam pytanie,czy przełom września i pażdziernika to dobry termin na zwiedzanie
        Sycylii?Czy można się kąpać,jakie są wieczory?
        • Gość: edi Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: 153.95.95.* 01.03.13, 13:57
          Z tego, co rozmawiałam z chłopakiem w hotelu w Balestrate (8 lat na Sycylii), najlepszym okresem na zwiedzanie i takim, który każdemu poleca, jest druga połowa września. Turystów już zdecydowanie mniej, temperatura dająca żyć i zwiedzać bez bólu (25- 30 stopni), morze jeszcze bardzo nagrzane po lecie (choc to przecież tam nadal lato).
          Nie wiem, jak pażdziernik, ale nie wydaje mi się, aby jego początek pogodowo jakoś drastycznie się różnił od września- może jedynie opady deszczu są bardziej prawdopodobne.

Maj i czerwiec to też dobre miesiące, choć woda w morzu na pewno chłodniejsza, niż po wakacjach. Z własnego doświadczenia jednak wiem, że dzieciom nic nie przeszkadza, byleby było mokre i nadające się do pluskania ;)

Z drugiej strony, +45 w cieniu i wiejące jak oszalałe gorące sierpniowe sirocco (doświadczyliśmy) też jest niezapomnianym przeżyciem ;)
          • ma.ci.ej Sierpniowe sirocco 01.03.13, 14:12
            Sierpniowe sirocco jest cudowne - tak gorąco nie jest chyba nigdzie w Europie. Dla wszystkich kochających gorąco to najlepsza pora. Godzina 22 - około 30-35 stopni, 6 rano - też już ponad 30 stopni. W nocy ze 28 stopni. W dzień nie wiem ile - to moje wrażenia z okolic Noto i Syrakuz.
            • Gość: edi Re: Sierpniowe sirocco IP: 153.95.95.* 01.03.13, 14:34
              Przejeżdżaliśmy ze wschodu wyspy (Katania) na zachód (Balestrate przy Castellamare del Golfo) właśnie w dniu, kiedy zaczął wiać sirocco.
              Na wschodzie +35, na zachodzie +45, aż zdjęcia termometru robiliśmy :) Prawdziwa Afryka, wiatr aż parzył, nie można było dłużej niż chwilę ustać w jednym miejscu, bo miało sie wrażenie, że ciało przeszywają miliardy rozognionych szpilek- niewiarygodne uczucie. Ja upały uwielbiam, ale to już był i dla mnie hardcore. Po raz pierwszy podczas jakiegokolwiek wyjazdu poddaliśmy się- zamiast zwiedzania uskuteczniliśmy cały dzień po uszy w basenie.

Ciemną stroną sirocco są pożary, z naszego hotelu na wzgórzu obserwowaliśmy ich conajmniej kilkanascie wokół zatoki, wtedy też palił się rezerwat Zingaro.
              • italia-by-natalia.pl Re: Sierpniowe sirocco 01.03.13, 15:10
                Mogę potwierdzić to, co zostało wcześniej napisane. Byłam na Sycylii dwa razy po cztery tygodnie na przełomie lipca i sierpnia, raz w drugiej połowie sierpnia i raz w czerwcu. Odradzam sierpień: drogo, tłoczno i bardzo gorąco. W czerwcu ubiegłego roku po 10-tym zaczęły się upały, a 21 w Palermo było + 37 stopni. Pływałam 8 czerwca w Scopello i wprawdzie woda nie była bardzo ciepła, ale nawet ja - stworzenie ciepłolubne - dałam radę wejść do wody. Jeśli chodzi o październik, to z opowieści osób tam mieszkających wiem, że jest bardzo ładny, czasem trochę popada, natomiast w morzu można się kąpać podobno nawet w listopadzie :-) W grudniu bywa, że Sycylijczycy chodzą w krótkich rękawkach.
                Jeśli jeszcze będzie mi dane wrócić na Sycylię i będę miała możliwośc swobodnego wyboru terminu, to będzie to albo maj-czerwiec, albo druga połowa września-październik.
                Pozdrawiam
    • Gość: ania Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 02:20
      10 lipca lecę z koleżanką do Trapani. Wynajęłyśmy apartament. też planujemy wypożyczyć auto i pozwiedzać. Dołączajcie do nas.
    • Gość: jagoda5 Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.13, 11:11
      Edi- napisz proszę coś więcej o Balestrate. Wybieramy się tam w czerwcu.
      • Gość: edi Re: Balestrate IP: 153.95.95.* 05.03.13, 12:02
        Balestrate to taka bardzo przyjemna dziura ;) Turystyczne miasteczko, gdzie z jednej strony znajdzie się wszystko potrzebne do życia, a z drugiej nie ma przegięć imprezowych. Główna ulica jest wieczorem zamykana dla ruchu i zamienia się w deptak- nie ma zbyt wielu badziewnych stoisk z pseudosycylijską chińszczyzną (prawdę mówiąc nie przypominam sobie ich w ogóle), za to sporo fajnych knajpek (rekomendacja „tambylców” i moja- przybytek przy głównej ulicy właśnie, po lewej stronie na rogu patrząc w kierunku Palermo, niebieski budynek z akwarium w oknie; chyba najlepsze owoce morza, jakie miałam okazję jeść, po godz. 21 szpilki się nie wciśnie i miejsca nie uświadczysz, bo Włosi schodzą się tam hordami ), jest parę sklepów, gdzie można nabyć lokalne wino prosto z beczki. Przy jednej z dróg dojazdowych do miasteczka (od zachodu, nie przegapisz) stoi – ponoć zawsze- namiot, gdzie miejscowa rodzina sprzedaje wszystkie możliwe płody rolne, od warzyw po wielkie gałęzie liści laurowych i własną oliwę w najróżniejszych pojemnościach. Również polecone przez tambylców i wszystko mają przepyszne, fortunę im zostawiliśmy ;)
        Jeśli chodzi o plaże, to cała zatoka Castellamare del Golfo jest cudowna- miękki piasek, łagodne wejście do wody, woda super ciepła, dla dzieciaków świetna sprawa. Wejścia na plaże nie są płatne, można iść z własnym ekwipunkiem. Nie pamiętam dokładnie cen leżaków i parasoli, więc nie będę zmyślać- ale na pewno było o parę euro taniej niż na wschodzie wyspy.
        Nastawcie się jedynie na tłumy w weekendy, bo 90% ludzi z Palermo zwala się wtedy właśnie do Castellamare i tym samym do Balestrate (reszta kisi się na plaży Mondello pod miastem, nie wciśnie się tam nawet szpilki w weekend, więc szczerze odradzam wtedy wyprawę). Fakt, że w czerwcu może być luźniej, ale pustek na pewno nie zastaniecie.
        Generalnie Balestrate to bardzo dobre miejsce wypadowe- blisko macie Palermo, Monreale, Zingaro, San Vito lo Capo, Erice, Trapani, Segestę, do Corleone można skoczyć, a nawet do najodleglejszego w tej części wyspy (no, naciągając trochę ;)) Cefalu jest jakaś godzinka z hakiem samochodem.
        Jak coś Ci jeszcze przyjdzie do głowy, to pytaj !

• Gość: jagoda5 Re: Balestrate IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.13, 09:52
          A jak wygląda sytuacja z komunikacją publiczną? Jeszcze nie zdecydowaliśmy, czy wypożyczymy samochód. Zdaniem wynajmujących nam mieszkanie, samochód nie jest niezbędny, bo w te fajne miejsca można dojechać autobusem lub pociągiem. Wiesz może, czy w Balestrate można wynająć samochód albo jeszcze lepiej- skuter? Ponadto, skoro mieszkańcy Palermo w weekend tłumnie odwiedzają okoliczne plaże, to może dobrym pomysłem byłoby zwiedzenie Palermo właśnie wtedy?
          • Gość: edi Re: Balestrate IP: 153.95.95.* 06.03.13, 11:07
            Z komunikacją publiczną za bardzo nie pomogę, bo z racji przyjazdu własnym autem, nie korzystaliśmy z niej. Ale rzeczywiście słyszałam, że jest ona dość sprawna i w wiele miejsc dojechać można- czy to autobusem, czy pociągiem. Co kto lubi, wynajęte auto (lub skuter) to jednak większa niezależność, oszczędność czasu i możliwość dotarcia do miejsc, gdzie jednak komunikacji najstarsi górale nie widzieli.

Wiele osób poleca przyjazd do Palermo właśnie pociągiem. A potem dobrym pomysłem jest np. zwiedzanie miasta tzw. piętrusem- zero stresu i zobaczycie kawał miasta. Wyprawy autem do centrum nie polecam. Chyba, że wcześniej zasięgniecie języka u miejscowych, w jaki sposób taki wypad i poruszanie się po mieście zorganizować. W ciemno- stracicie czas i nerwy w korkach, przy szukaniu parkingu, przy uciekaniu przed jeźdżącymi bez ładu i składu wszechobecnymi skuterami. Palermo jest specyficzne, tu nie wystarczy doświadczenie z jazdy po innych częsciach Włoch. Ale, na własnym przykładzie, powiem, że i taka wersja jest do zrobienia; po 18 dniach urlopu wróciliśmy autem bez żadnej ryski (a teraz mąż każdemu się chwali i pęka z dumy, że "zrobił" Palermo, Katanię i Neapol bez szkód w ludziach i sprzęcie).

Palermo samo w sobie zatłoczone jest zawsze i chyba nie ma znaczenia, kiedy pojedziecie. Lepszy chyba nawet jest środek tygodnia, jeśli chcecie przy okazji zahaczyć o Mondello; w niedzielę poza tym pozamykane są sklepy. W każdym razie, miasto jest na tyle ciekawe i intrygujące, że grzechem byłoby je ominąć.

Pytałam Piotra z hotelu o wypożyczalnie samochodów w Balestrate (czysta ciekawość) i podobno są dwie, koszt oscylował koło 30 paru eur/ dzień. Czy mają skutery- nie wiem, ale na 99% tak, bo to przecież jeden z najpopularniejszych środków transportu na Sycylii.

• Gość: jagoda5 Re: Balestrate IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.13, 11:55
              W którym hotelu pracuje Piotrek i jak wygląda?
              • Gość: edi Re: Balestrate IP: 153.95.95.* 06.03.13, 12:13
                :) Też właśnie pomyślałam, żebyś się z nim skontaktowała :)

Residence Villagio Petruso, Contrada Sicciarotta 90041 Balestrate (mają stronę w necie, nie mogę załączyć linku w tej chwili ale znajdziesz bez problemu).

Niewysoki blondyn po 30. Tam pracuje niewiele osób, wystarczy zapytać o Piotra- on jest wszystkim znany :) Możesz też mailowo teraz do nich bezpośrednio uderzyć i poprosić o kontakt.
                Chłopak jest niesłychanie pomocny, więc bez obaw - też myślę, że najlepiej pytać "u źródła".

Przy okazji pozdrówcie go od rodzinki z Wrocławia. Jak powiecie, że poleciła go dziewczyna, którą zawiózł do miejscowego lekarza przy okazji zapalenia spojówek, to będzie wiedział, o kogo chodzi ;)

• Gość: jagoda5 Re: Balestrate IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.13, 14:16
                  Mogę nawet przekazać jakiś rzeczowy dowód pamięci, jeśli zajdzie taka potrzeba a dowód nie będzie zbyt ciężki (problem nadbagażu). Też jesteśmy z Wrocławia.
                  • Gość: edi Re: Balestrate IP: 153.95.95.* 06.03.13, 15:56
                    O, z góry dziękuję, zastanowimy się nad tym ! Zwłaszcza, że my "krajanki" i problemu logistycznego w związku z tym nie ma.

W jednym z pierwszych postów w tym wątku jest mój adres mailowy. Jeśli chcesz jakieś fotki z Sycylii lub więcej informacji, to napisz- nie bedziemy tu zaśmiecać forum :)

Pozdrawiam !
                    • jagoda5 Re: Balestrate 07.03.13, 11:22
                      Niestety nie widzę adresu.
                      • Gość: edi Re: Balestrate IP: 153.95.95.* 07.03.13, 11:36
                        pipi1974@o2.pl
                • Gość: piotrek z balestra Re: Balestrate IP: *.39-79-b.business.telecomitalia.it 14.05.13, 02:02
                  no a ja sie wlasnie dowiedzialem ze omnie w necie pisza pozdrawiam rodzinke z wroclawia i z calej polski tych co byli umnie i pili marsala :)wszystkim co wybieraja sie na sycyli zycze spokojnych i udanych wakacji podam kontakt przez hotel www.villaggiopetruso.it niedam mojego bo na sekretarke mnie niestac dzieki za reklame mozecie pisac i po polsku wtedy przekieruja poczte domnie
    • wakacjesardynia Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 06.03.13, 15:00
      Witam, osobiscie polecam Sardynie, najlepiej przed sezonem (maj,czerwiec) lub po sezonie (wrzesien, pazdziernik). Wtedy jest duzo taniej z zakwaterowaniem i jest mniejszy natlok turystow. Dodatkowo pogoda jest super jak dla Polakow ( takie nasze polskie super cieple lato 28-30 st) a w okresie sezonu, ceny sa duzo wyzsze i okropny gorac dochodzacy do 40 stopni.
      Sardynia jest piekna wyspa z blekitnie czystym morzem i plazami o mieciutkim piasku. Polecam bezposrednie loty tanich lini ryanair i super lot trwajacy niecale 2,5 godz.bezposrednio z Krakowa do Cagliari (turystyczna miejscowosc na poludniu wyspy w zasiegu regionu Villasimius, Costa Rei, Pula, Chia, Porto Pino). Rowniez dobry jest lot z przesiadka z Warszawy, Wroclawia do Mediolanu a potem z Mediolanu do Alghero( polnoc wyspy i niedaleko na Costa Smeralda, Stintino). Odpowiem i doradze w kwesti niedrogich zakwaterowan ( B&B,apartamentow,willi) oraz wynajmu samochodow w Cagliari i Alghero w naprawde atrakcyjnych cenach. Mozecie pisac na: cagliari@algheroservice.it lub wejsc na stronke : algheroservice facebook, ktora ciagle uaktualniamy o ciekawostki z Sardyni i nasze praktyczne zdjecia! Krzywdy nikomu nie robimy a mozemy byc przydatni ;-) Zapraszam wszystkich rodakow do odwiedzenia tej pieknej wyspy i mysle, ze dla kazdego znajdziemy ciekawa oferte a w najgorszym wypadku, dobra i praktyczna rada przyda wam sie ! Pozdrawiam z Sardynii, dzis mamy tu 18 stopni i piekne sloneczko !
      • elzik Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 13.03.13, 11:28
        My z kolegą lecimy z Okęcia do Trapani, a potem autem do Syrakuzów w terminie 27-31.05, a więc na Boże Ciało. Może ktoś dołączy? celem redukcji kosztów pobytu. piszcie na maila gazetowego.
        • stej4 Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 15.03.13, 15:08
          Wraz z żoną lecimy do Trapani 7 kwietnia, z Rzeszowa, na tydzień. Może akurat ktoś w podobnym terminie będzie na miejscu? :)
          • Gość: ggtg Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 16:30
            witam,

poszukuje infiormacji o ogolnym koszcie paliwa przez tydzien zwiedzajac wyspe od Trapani do Syrakuz (Erice, Palermo, Cefalu, Messyna, Etna, Taormina, Katania, Syrakuzy) stacjonując w okolicach Cefalu.

pozdrawiam
            • byczek-m Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 17.03.13, 19:21
              Przeczytaj mój post powyżej - tam znajdziesz odpowiedź.
              • Gość: s_y_l Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.skynet.net.pl 17.03.13, 23:51
                witajcie, proszę o info z jakich sprawdzonych stron korzystacie szukając/rezerwując hotele czy apartamenty na Sycylii? poszukuję mieszkanka na 3 noce w zachodniej stronie wyspy (chętnie w San Vito lo capo) dla rodziny 2 + 3, możecie coś polecić?
                dziękuję
                • Gość: irek_mik Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.szpitalbp.pl 18.03.13, 09:49
                  Zarezerwowałem fajny apartament w San Vito lo Capo w Interhome,po sezonie fajna cena,blisko plaży.
                  • Gość: sonia7 Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.devs.futuro.pl 18.03.13, 17:08
                    Leciałam w pazdzierniku z Krk do Trapani, potem do Palermo.
                    Pogoda bardzo przyjemna, mozna się poopalać, aczkolwiek była chwila gdy grad spadł z nieba.
                    Palermo polecam zwiedzać za pomoca autobusu turystycznego hop on - hop off. Siedzisz sobie na osłonietym dachu i podziwiasz :)
                    • Gość: xxxx Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 23.03.13, 21:41
                      To Trapani z Krakowa to chyba faktycznie lepszy pomysł niż Sycylia z Itaką z Krakowa z hotelami za 4 tys. na 2 tyg., która pewnie - z uwagi na małą ilosc chetnych - pewnie zostanie odwołana (moze nawet 10.06. bedzie info o anulowaniu lotów zaczynających się 16.06. - leć se pan/pani z Wawy).
                      • Gość: Ewelina Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.ip105.fastwebnet.it 16.04.13, 18:49
                        Jak tez sama sie zorientowalam na polskich stronach malo jest konkretnych informacji na temat Sycylii i jej turystycznych miejsc. Jestem tutaj drugi miesiac i powiem szczerze, ze to miejsce ma swoj nieowtarzalny charakter i klimat, a im blizej lata tym lepiej :) Jezeli chodzi o miasta to przezde wszystkim polecam Taormine, z ktorej mozna podziwiac przepiekne widoki, lacznie z Etna, niedaleko plaza i slynna Isola Bella. W okolicach znajduje sie wiele mniejszych miasteczek polozonych wysoko w gorach, lacznie z miasteczkiem gdzie nagrywano film o ojcu chrzestnym ;) Warto tez wspomniec, ze sa organizowane wycieczki na Etne, a widok czynnego wulkanu jest czyms niepowtarzalym. Ja bylam na troche mniejszym wulkanie na Wyspach Eolskich (ktore swoja droga tez sa przepiekne). Jezeli ktos woli plaskie tereny i plaze to polecam okolice Syrakuz i piekne piaszczyste plaze. Cala Sycylia pelna jest zabytkowych i antycznych miejsc, ruin antycznych swiatyn czy teatrow greckich. Modika znana jest z pysznej czekolady i jednej z najstarszych fanryk czekolady gdzie mozna sprobowac roznych smakow, a nawet likieru czekoladowego. Dodatkowo jedzenie jest bardzo dobre, swieze i zawsze podane z "usmiechem", do tego przepyszne sycylijskie wina jak Nero d'Avola czy Etna dopelniaja calosc. Ale takze trzeba przygotowac sie na dosc halasliwych mieszkancow i raczej brak mozliwosci rozmawiania po angielsku, wiec radze troche sie zapoznac z wloskim ;) Uwaza, ze na wakacje jest to badzo piekne miejsce.
                • Gość: snowsunandfun Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.13, 19:11
                  od 521 zł/os.:)www.travelbook.pl/offer_584_18716.html
                  • lidiaa Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 17.04.13, 12:02
                    Polecam wyjazd na Sycylię - byliśmy na przełomie grudnia i stycznia. Poniżej link do relacji - może komuś się przyda:
                    multicultikids.blogspot.com/2013/04/na-wyspie-krwistych-pomaranczy_15.html
    • buzram Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 15.05.13, 23:16
      Byłem z rodziną w 2 osoby+1 dziecko w ubiegłym tygodniu. Przelot ryanair Rzeszów-Trapani (parking w Rzeszowie na lotnisku, monitorowany gratis). Auto (Panda) wypożyczyłem przez Traveljigsaw odbiór na lotnisku, zwrot również. Trzeba mieć kartę kredytową, gdyż blokują 1100 euro. Ubezpieczenia wliczone, bez limitu km.
      Zrobiliśmy 1500 km zwiedzając Erice, Agrigento, Schody Tureckie, Rezerwat Zingaro, Palermo, San Vito Lo Capo, Etnę, Wąwóz Alcantara, Naxos, Taorminę, Segestę z basenami termalnymi. Jako baza noclegowo-wypadowa służyła Castellammare del Golfo. Nocleg za 2-pokojowe mieszkanie z wyposażoną kuchnią i łazienką kosztował 150 euro za 7 nocy. Znalazłem go na www.homelidays.com.
      Sama jazda po wyspie raczej bezproblemowa (miałem GPS), choć w Palermo mocno dokuczali jeżdżący na skuterach w sposób kompletnie nieprzewidywalny. Oczywiście - zwłaszcza w miastach - wymuszanie pierwszeństwa i klaksony to rzecz normalna.
      Wyżywienie we własnym zakresie kupowane w sklepach (np.Lidl, Simply, Sisa) minimalnie droższe od Polski (przykłady: makaron 1kg 1 euro, mięso mielone 4 euro, chleb tostowy 1 euro, cola 1.5 euro, wino 1.75 euro, parmezan 1.7-2 euro, masło 2 euro, woda mineralna 0.30 euro za 1.5litra) . Inne ceny: benzyna 1.67 euro-1.80 euro za litr (najdrożej w Marausa koło Lotniska Trapani), pizza na wynos 5-6 euro, kawa na mieście 1-1.5 euro, obiad w restauracji 10-20 euro, wstęp do Katakumb w Palermo 3 euro/os., wąwóz Alcantara gratis (zejście schodami), ogród botaniczny w Palermo 10 euro za 3 os., olejek do opalania 7 euro.
      Parkingi nad morzem, pod Etną 4 euro za dzień, w Taorminie 2.5 euro za 3 godz., w Palermo przy Porta Felice gratis ale 2 euro wymusili naganiacze, w mniejszych miasteczkach można znaleźć darmowe. Autostrada A19 i A 29 za darmo, A 20 i A 18 płatne.
      Z benzyną ciekawostka tańsza z automatu (tylko za gotówkę, ja nie spotkałem na kartę) niż gdy nalewa obsługa /na tej samej stacji/, której z kolei można płacic kartą lub gotówką. Obsługa pracuje jednak pomijając autostrady (tam całodobowo) w określonych godzinach.
      Widoki niezapomniane, walory przyrodniczo-geograficzne niepowtarzalne. Kontrastowało z tym ubóstwo niespotykane raczej na półwyspie, duża ilość śmieci oraz nienajlepsza jakość dróg.
      Plaże są imiejskie, hotelowe i dzikie. Do wyboru piaszczyste, skaliste, kamieniste. Z rozłożeniem się nie było problemu. W morzu uwaga na meduzy - mogą poparzyć. Leżaki, parasole oczywiście za opłatą.
      • byczek-m Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 16.05.13, 17:27
        Czy możesz podać nazwę lub namiar na ten apartament , w którym byłeś i jakie wrażenia z pobytu w nim. Za 3 tygodnie wyruszam w te okolice.
      • Gość: gosc Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.181.2.113.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.05.13, 00:52
        czy możesz powiedzieć , albo pokazać na mapie jak dojechałeś do tych schodów tureckich????
        bo już jakiś czas tego szukam i nie mogę znaleść konkretów, wiem że są znaki w agrigento, ale w jakim miejscu są te znaki ?
        pozdrawiam
        • labellasicilia.pl Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 18.05.13, 01:29
          Spędziliśmy na Sycylii tydzień ferii zimowych. Pojechaliśmy na zaproszenie przyjaciółki, która na tyle zakochała się w tej wyspie, że postanowiła odpocząć od Polski i po uczyć się języka właśnie tam. My też jesteśmy zauroczeni i na pewno wróciły na Sycylię. Na razie pozostaje oglądanie zdjęć i opisywanie wrażeń: naszych z podróży, a przyjaciółki z codziennego życia, na naszym wspólnym blogu. Zaprasza do odwiedzenia i zadawania ewentualnych pytań "u źródła".
          • Gość: Gość Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.182.107.254.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.13, 08:00
            Proszę o aktualną cenę benzyny na sycylii i moze orientuje się ktos jaka jest aktualnie pogoda w okolicach syrakuz ???? Pozdrawiam
            • Gość: Tapatik Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: 81.15.172.* 29.05.13, 12:50
              Nie wiem na ile się przyda: www.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html
            • Gość: anthonyb Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: 91.252.207.* 29.05.13, 13:51
              mieszkam kolo Neapolu i ceny benzyny oscyluja okolo 1,7- 1,8 €. Spadly w porownaniu do ostatnich miesiecy gdzie dochodzily prawie do 2 €. Mysle, ze na sycylii nie roznia sie znacznie. Zwrocic nalezy uwage , bo przewaznie na stacjach sa stanowiska samoobslugowe i tam czesto jest znizka ceny na stacjach przewaznie jest napisane o ile za litr. Przy stanowiskach obslugiwanych przez pracownika obowiazuje pelna cena.
              Na stanowiskach samoobslugowych czesto placi sie gotowka w automacie przed zatankowaniem. Jesli nie mamy gotowki czasem obsluga dokona platnosci karta przez pos i da nam gotowke , ktora pozniej wlozyc mozna do automatu. Przyznam, ze dla cudzoziemca nie mowiacego po wlosku to moze byc troche problematyczne :-)
              • Gość: Gosc Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.182.252.139.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.13, 21:53
                Czyli co do tankowania , to wkładam pieniądze do automatu i za tyle zalewam auto ??? I nie musze nigdzie już wiecej chodzić tylko odrazu jechać !???
            • labellasicilia.pl Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 30.05.13, 07:46
              Upały to może nie są, ale ciepło na pewno, np dzisiaj w Syrakuzach maks 22, raczej słonecznie

www.weatheronline.pl/Wlochy/Syrakuzy.htm
            • Gość: klimatologowiec pogoda w okolicach Syrakuz IP: *.wroclaw.vectranet.pl 30.05.13, 22:16
              O ile Palermo czy Messyna mają klimat dość morski (np. w czerwcu 26 dzień, 20 noc), o tyle Catania czy Syrakuzy niemal kontynentalny i można się liczyć odpowiednio z 29 dzień, 17 noc.
              • Gość: Gosc Re: pogoda w okolicach Syrakuz IP: *.146.206.164.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.05.13, 06:59
                Czyli w syrakuzach cieplej jest ??? A jak wyglada kąpiel w morzu ?? Bedziemy tam w niedziele, da radę się już kąpać ??? Liczyłam ze bedą tam upały a z tego co piszecie to raczej nie ma co liczyć :(
      • Gość: rokas Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.play-internet.pl 04.06.13, 19:21
        Wybieram się pierwszy raz na urlop na sycylię samolotem z Rzeszowa do Trapani ok.10 czerwca
        następnie muszę z lotniska dojechać do hotelu delfino w marsalii.Jeżeli ktoś już tam był proszę
        mi poradzić jak tam najlepiej dojechać jaka jest tam plaża ,a może byliście w tym hotelu.
      • przemek_rz Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 09.08.13, 09:41
        Witam, a jak wygladala sprawa fotelika dla dziecka do wypozyczonego samochodu? Z gory dzieki.
        • jot.be Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 09.08.13, 10:07
          przemek_rz napisał:

> Witam, a jak wygladala sprawa fotelika dla dziecka do wypozyczonego samochodu?
          > Z gory dzieki.

Nie pomogę niestety. Nie mam pojęcia.
          Moje dziecko już ze mną nie jeździ na wycieczki :o))

Pozdr
    • buzram Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 29.05.13, 22:09
      Namiar na apartament w Castellammare del Golfo to:
      vacanzeacmare@alice.it
      Jeżeli chodzi o Schody Tureckie, to jadąc drogą nr 115 od Sciacca w kierunku Agrigento, kilka kilometrów przed Agrigento są drogowskazy na Scala del Turchi (należy zjechać z drogi 115), które znajduje się nieopodal miejscowości Realmonte przy drodze wzdłuż morza. Uwaga droga wzdłuż morza jest w pewnym miejscu (właśnie na wysokości Scala del Turchi) nieprzejezdna (objazd prowadzi nieco oddaloną równoległą trasą) gdyż się zarwała na odcinku kilkunastu metrów, ale dzięki temu to znakomite miejsce do zaparkowania auta i aby to uczynić należy wjechać w "ślepą" ulicę, a następnie zejść w dół na plażę np. przez restaurację lub nieco krętą drogą. Z góry tzn. z drogi Schodów Tureckich nie widać.
    • Gość: ania Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.31.105.218.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.06.13, 12:21
      witam, wie ktoś jaki autobus jeździ z hotelu Fontane Bianche Beach do Syrakuz???
      i gdzie staję w Syrakuzach? Czy w okolicach stacji beznzynowej, czy również bliżej Ortigii ?
      Z góry dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam
      • Gość: gosc Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.205.12.244.dsl.dynamic.t-mobile.pl 02.06.13, 16:27
        jaka aktualna pogoda w oklicach catanii i syrakuz???
        • Gość: kilmatologowiec Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.06.13, 19:37
          www.wunderground.com polecam.
          Ważna kwestia - w klimacie polskim czerwiec jest prawie tak ciepły jak sierpień.
          W klimacie włoskim - czerwiec jest odpowiednikiem września/października.
          Morze ma to do siebie ze wolno się nagrzewa. Najcieplejsze jest w sierpniu i wrześniu (25), w lipcu takie jak w pazdzier. (23), w czerwcu jak w listopadzie - ok. 20 st.
          • Gość: Ewa Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: 37.77.113.* 04.06.13, 21:30
            Jesteśmy od piątku w Cefalu na Sycylii i jest b. ciepło i słonecznie. Kąpiele w morzu też ok. Pozdrawiam
    • 4maddi Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 07.06.13, 00:08
      oferuje domek letniskowy na sycyli.10 km do palermo. calkowicie wyposazony.kuchnia letnia z mozliwoscia gotowania.4 miejsca (lozko matrymonialne+lozko pietrowe)ladnie polozony u podnoza gory z widokiem na morze. wypozyczania samochodow na lotnisku punta raisi w odleglosci 5km.cena 150e/tydz.wiecej informacji oraz zdjecia wysle : magda2908@libero.it zapraszam serdecznie
      • ula.italia Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 11.06.13, 11:15
        Jeśli chodzi o Trapani, to mogę polecić easytrapani.com
        Na stronie można znaleźć wiele pożytecznych informacji, wynająć mieszkanie, samochód. Organizowane są wycieczki, transfery z i na lotnisko.
        Poniżej załączam jeszcze link do str na fb. Jest masa albumów ze zdjęciami Zachodniej Sycylii.
        www.facebook.com/EasyTrapanicom?fref=ts
        • grzegorz.pekala Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 13.06.13, 09:37
          Może się przyda www.yougo.pl/wakacje/122/sycylia-ojczyzna-vita-corleone
    • Gość: eDom Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.13, 12:37
      Sycylia jest piękna, istny raj na ziemi :). Szczególnie warto zobaczyć Etnę i wybrać się do Taorminy
    • Gość: palermo_fanka Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.free.aero2.net.pl 18.06.13, 21:18
      ja sycylia to jak dla mnie tylko palermo, moje ukochane miasto, jestem tam praktycznie co roku i za każdym razem wracam coraz bardziej zakochana, w tym roku kupiłam już tanie loty palermo i spędzam na sycylii w tym roku miesiąc :D
      • Gość: Radek Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: 91.207.53.* 22.06.13, 17:52
        Witam. Wybieram się w lipcu do Palermo Mam prośbę o pomoc - wskazanie fajnych miejsc na popróbowanie kuchni sycylijskiej w okolicach Piazza Gulio Cesare.
    • Gość: G&E Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.icpnet.pl 04.08.13, 22:20
      Wróciłam z Sycylii, byłam tam 17 dni i mogę odpowiedzieć na Twoje pytania.
      Polecam stronę www.jedziemynasycylie.pl
      Hotele rezerwowałam przez booking.com. W mniejszych turystycznych miejscowościach można jechać w ciemno i wynająć coś w dobrej cenie. Za samochód w Trapani trzeba było zapłacić 60 euro za dobę, cena spadała jeżeli wypożyczło się na dłużej. Litr benzyny to ok. 1,70 euro.
      Na publiczną plażę mozna iść z własnym kocem i parasolem. Na prywatnych koszt dwóch leżaków i parasola to 10-15 euro. W restauracjach najtańsza pizza czy makaron z pomidorami to ok. 6 euro. Danie z tuńczykiem ok. 10-12 euro, piwo od 3 euro, karafka wina domu od 8 euro. Komunikacja autobusowa i pociągów bardzo dobra, ceny pociągów i autobusów zbliżone. Nie ma tak dużych różnić jak np.w Hiszpanii. Sycylia jest większa od Krety czy Rodos. Na Krecie z pewnością więcej osób znało angielski. I Kreta wydawała mi się łatwiejsza jeżeli chodzi o poruszanie autem ale warunki raczej zbliżone. Tylko Sycylia jest zdecydowanie droższa.
      • jot.be Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 05.08.13, 08:27
        Gość portalu: G&E napisał(a):
        > Za samochód w Trapani tr
        > zeba było zapłacić 60 euro za dobę, cena spadała jeżeli wypożyczło się na dłuże
        > j. Litr benzyny to ok. 1,70 euro.

Eeee.... chyba że na jedną dobę albo samochód wysokiej klasy. Za skodę yeti z pełnym ubezpieczeniem i zniesieniem udziału własnego płacilem 39eur za dobę (na 3 doby).
        Początek lipca.

> Na publiczną plażę mozna iść z własnym kocem i parasolem. Na prywatnych koszt d
        > wóch leżaków i parasola to 10-15 euro.

Zależy gdzie.
        San Vito lo Capo - 23-26 eur

Pozdr
        • Gość: irek_mik Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.szpitalbp.pl 06.08.13, 11:26
          Czy możesz powiedzieć w jakiej firmie wypożyczałeś samochód/może przez internet/?
          Chcę samochód wziąć na lotnisku w Trapani.We wrześniu będę także w San Vito lo Capo,już nie moge się doczekać.
          Pozdrawiam.
          • jot.be Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 06.08.13, 11:50
            Tez na lotnisku - booking przez Autoeurope.pl - voucher dali do Locauto.
            Bukowałem Clio dostałem Skodę Yeti.
            1000€ kaucji na lotnisku na karcie niestety, ale odblokowali natychmiast po zwrocie.
            Uważaj na tankowanie - ja miałem opcję pełny/pełny i 1,5h straciłem na
            szukanie czynnej stacji benzynowej przed odlotem (i trochę nerwów :o) )

Pozdr
            • Gość: irek_mik Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.szpitalbp.pl 06.08.13, 12:04
              Dzięki.
              Rozumiem,że przy zwrocie nie było żadnych niespodzianek.Mówiłeś,że nie było limitu
              kilometrów,czy miałeś udział własny w ubezpieczeniu?
              Czy rzeczywiście nie ma sensu wjeżdżać samochodem do Palermo?
              Pozdr.
              • jot.be Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 06.08.13, 12:18
                Gość portalu: irek_mik napisał(a):

> Dzięki.
                > Rozumiem,że przy zwrocie nie było żadnych niespodzianek.Mówiłeś,że nie było li
                > mitu
                > kilometrów,czy miałeś udział własny w ubezpieczeniu?
                > Czy rzeczywiście nie ma sensu wjeżdżać samochodem do Palermo?
                > Pozdr.

Wszystko było ok. Udział własny miałem "zdjęty" przez Autoeurope... oni zazwyczaj mają taką opcję przy niektórych ofertach. Dlatego kaucję Locauto i tak blokowało. Nie byłem w Palermo bo byłem tylko na weekend plus 1 dzień. Zdążyłem tylko objechać Trapani/Marsala/San Vito
                Baaaaaardzo mi się podobało (z wyłączeniem samego San Vito bo tłum na plaży był kosmiczny po prostu).

• Gość: irek_mik Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.szpitalbp.pl 06.08.13, 12:25
                  Jeszcze raz dzięki!
                  Ja mam nadzieję na trochę swojego miejsca na plaży w San Vito w drugiej połowie
                  września.Będzie tam też wtedy festiwal kuskus.Mam zamiar przez 7 dni trochę zjeżdzić
                  zachodnią Sycylię.Dzięki Wam drodzy forumowicze można się tym delektować dużo wczesniej.
                  Pozdr.
                • mariuszxxxx Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 08.08.13, 13:25
                  Czy z Trapani do San Vito lo Capo może dojechać autobusem?
                  • Gość: kala1411 Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.30.34.124.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.09.13, 00:57
                    Ja wybieram sie 14 wrzesnia i znalazlam polaczenie o 21.30 do San Vito z lotniska w Trapani.
                    Tutaj rozklad www.aziendasicilianatrasporti.it:8080/Default.aspx
                    Mam nadzieje,ze aktualny.
    • martina-0 Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 11.08.13, 17:38
      Lubię czytać fora i blogi turystyczne i odnośnie Sycylii znalazłam parę ciekawych informacji. Może się komuś przyda.

www.routeyou.com/en/location/bike/47413550/biking-in-trapani-overview-of-all-cycling-routes.en#c=37.87555269162284;12.761435520000077&z=10 (SZLAKI ROWEROWE)

Jest tam Rezerwat Przyrody “Saline di Trapani” (złoża soli)

Z Trapani warto udac się do średniowiecznego miasteczka Erice, tam wsiąść w autobus nr 21 i dojechać do przystanku Funivia. Z Funivia jedzie się 10 min. gondolą na szczyt góry o wys. 751 m. Ze szczytu góry rozciąga się panoramiczny widok na Trapani, złoża solne i Wyspy Egadzkie.

Tutaj jest blog po niem. ze zdjęciami i opisem Sycylii: welt-sehenerleben.de/?p=1776

Zdjęcia i informacje o Palermo: palermo.com/

AGROTURYSTYKA SYCYLIA:

www.agrotourism.tv/
      www.agriturismo-sicilia.it/
      www.agriturismo.it/en/farmhouse/sicily
      agriturismi.trovavacanzesicilia.it/
      www.agriturismo.net/sicily/
      en.agriturismo.com/farmhouses/sicilia
      www.agriturismo-sicilia.com/
      www.agriturismoinsicilia.com/
      www.agriturismo-sicilia-orientale.it/
      www.agriturismievacanze.it/agriturismi/sicilia
      www.agriturismo.st/it/Italia/Sicilia/
      agriturismo-sicilia.isulasicilia.it/
      KEMPINGI SYCYLIA

www.camping.it/polish/sicilia/
      www.sicilia.camping.it/italy/campeggi.aspx
      www.camping-sicilia.it/
      HOSTELE I POKOJE GOŚCINNE SYCYLIA

www.jonathanhouse.it/jonathanhouse.it/home_UK.html Palermo
      www.ostellopalermo.it/ Palermo
      www.ihacom.co.uk/Guest-house-bed-and-breakfast-Palermo/Casa-del-Cappuccino_50138_1.htm Palermo
      www.acasadiamici.com/site/ Palermo
      www.yourhostel.it/index.php?lang=en Palermo
      www.aeroportodipalermo.net/ostelli_palermo.html Palermo
      www.bbnimia.it/ Palermo
      www.touristlink.com/italy/yh-hostel-catania-ostello-del-plebiscito.html Catania
      www.ccly-hostel.com/home-ct-eng.html Catania
      www.agorahostel.it/ Catania
      www.ostellodelplebiscito.it/?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=3&lang=en Catania
      www.informagiovani-italia.com/ostelli_messina_ostello.htm Messina

• Gość: Justyna Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.devs.futuro.pl 21.09.13, 16:57
        Jeszcze kilka kempingów na Sycylii:

www.campingmania.pl/kempingi_we_wloszech/sycylia-1.html
        www.eurocampings.pl/pl/europie/w%B3ochy/sycylia/
    • martina-0 Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 11.08.13, 18:58
      AUTOKAR z Sycylii do innych miast włoskich i inne połączenia:

www.autobus.it/IB3.8.4.2/salemi/searchform.aspx?lang=en-US
      Scuba-diving - www.divesicily.com/2006_welcome/index.htm

statki: www.usticalines.it/, www.metromaredellostretto.it/, www.carontetourist.it/v2.6_en/stretto.php

Wulkan Stromboli: www.swisseduc.ch/stromboli/volcano/index-en.html

Informacje po ang. z forów dot. Stromboli i Etny:

"From Porto di Levante, follow Via Piano away from the sea for about 182m (597 ft.) until you see the first of the AL CRATERE signs."

"Stromboli is a very beautiful vulcano. You can reach it from Milazzo (here you can book tickets and see timetable siremarnew.forth-crs.gr/italian_timetable/npgres.exe?PM=BM) or Messina (www.usticalines.it/). You can climb the vulcano on your own up to 450 m , and is quite a nice walk (2,30 h) from this high you can see spectacular eruptions."

"I went several times on Mount Etna (South) and you can easily climb it without a guide. Just follow the way :) (big one you can't get lost). As sometimes is erupt you can't go where there is the smoke. It takes about 3H30-4H to reach the top. If you are lucky (means without clouds around the mount) you can see the sea, Catania and the others craters. For Stromboli I know that you have to pay 27 euros per person to go to the top. It's expensive but you won't do this twice i think so if you can make it go!!"

"When i go on the South part of Mount Etna I always start from Rifugio Sapienza."

"For traditional food of Messina you can try fish like "pesce spada" and fried food like arancino" and "pidone",for dessert "pignolata","cannoli","bianco e nero" or "granita".

"Ionian Coast: Gerace - here you can eat the famous "Granita" /Stilo /Pentedatillo /Bova superiore/ Palizzi superiore
      Tyrrhenian Sea: Scilla /Tropea
      If you like the sea , i recommend the ionian coast you will find a very beautiful beach.
      If you can go in the Aspromonte (the moutains) I recommend going to see the waterfalls Maisano. It takes about 40 min to reach."

Jak ktoś chciałby uczyć się włoskiego na miejscu:

www.babilonia.it/
      www.unistrada.it/

• martina-0 Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 11.08.13, 19:58
      BLOGI O SYCYLII

PO POLSKU:

pieknasycylia.blogspot.com/
      www.jedziemynasycylie.pl/ja-w-podrozy-moje-blogi.html
      www.paragonzpodrozy.pl/7702/jak-tanio-podrozowac-po-sycylii/
      sycylia-przewodnik.blog.onet.pl/
      sycylia.wordpress.com/
      wloskicafe.blogspot.com/2012/06/gorace-serca-sycylii.html
      eettnna.blog.interia.pl/Sycylia/
      cucinissima.wordpress.com/2011/09/30/sycylia/
      cale-zycie-w-podrozy.blogspot.com/2013/03/348-sycylia-prawie-jak-snieg.html
      kalejdoskop.h2.pl/sycylia/sycylia.php
      oceansoul.waw.pl/sycylia-wyspa-niezwykla
      eustachyblog.wordpress.com/2013/07/13/lato-na-wyspie-sycylia-jedzenie-i-te-sprawy/
      blogrowerowy.pl/newsletter/on-a-shoestring/
      sycyliaznamiotem.blog.onet.pl/
      labellasicilia.pl/tag/podrozowanie-po-sycylii/
      pakieciksycylijskichnotek.blogspot.com/2013/07/normanie-na-sycylii.html
      www.blog.goup.pl/sloneczne-wspinanie-na-sycyli/[u]
      ksiazkowy-blog.blogspot.com/2013/05/dom-na-sycylii-rosanna-ley-premiera.html
      BLOGI PO ANGIELSKU

www.walksofitaly.com/blog/category/sicily
      atasteoftravelblog.com/category/italy/sicily/
      www.deliciousdays.com/archives/2012/03/27/traveling-sicily-thoughts-tips/
      lostinsicilia.blogspot.com/
      siciliancuisine.blogspot.com/
      sicilianodyssey.blogspot.com/
      allthingssicilianandmore.blogspot.com/
      CIEKAWOSTKI

www.thegodfathertrilogy.com/gf1/gf1scene_sicily.html
      www.villas-in-sicily.co.uk/tg-the-godfather.asp
      pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%9Bmiornica_(serial_telewizyjny)
      www.wishsicily.com/curiosities-&-things-sicilian/6
    • annajam Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 22.09.13, 11:45
      Witam.Jesli macie samochod i nastawieni jestescie na zwiedzanie to polecam spokojne gospodarstwo agroturystyczne 15 km od Trapani.
      www.agriturismoborgodipiertabianca.it
      Borgo di Pietra Bianca
      Ballata-Erice
      Wrocilam 15 wrzesnia.
    • annajam Re: Sycylia - co? gdzie? jak? 22.09.13, 11:52
      Witam.Jesli macie samochod i nastawieni jestescie na zwiedzanie to polecam spokojne gospodarstwo agroturystyczne 15 km od Trapani

link
      Borgo di Pietra Bianca
      Ballata-Erice
      Wrocilam 15 wrzesnia.
      • Gość: irek_mik Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.13, 14:41
        Bardzo ładnie wyglądające agroturismo.Z uwagi na to,że będę od piątku w San Vito mam kilka pytań.
        Jaka jest aktualna cena paliwa na Sycylii?
        Cz jest problem z jazdą samochodem po Palermo/wiadomo ,że ciasno/,może jakiś dobry parking niedaleko centrum?
        Chcę zwiedzić południowo-zachodnią część Sycylii/Sciacca,Agrigento/,może jakieś praktyczne wskazówki.
        Czy byłaś na Egadach?czy warto na 1 dzień?
        Nastawiam się na piękno przyrody,zabytki ,no i sycyliską kuchnię.
        Pozdr.
        • Gość: irek_mik Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.13, 13:04
          Po powrocie z Sycylli pokrótce opowiem jak było.
          A bardzo warto było!
          I tak lot Ryanairem bez problemu/choć wylot z Okęcia,a powrót do Modlina/.
          Przylot ok.20.30-wypożyczenie samochodu/trochę z przejściami,chcieli wcisnąć Tourana,byliśmy we dwoje,voucher był na Clio,stanęło na Polo TDI,trzeba fotografować wszystkie niewielkie rysy/.Nocleg w BB w Paceco przy Via Manzoni,bardzo dobre śniadanie,mili gospodarze.Rano do Erice,pogoda znakomita,piękne widoki,szczególnie na Monte Cofano,nieduży obiad i przejazd do San Vito.Zakwaterowanie w Residence Il Baglio,w miasteczku tłumy,coroczny festival cous cous.Po południu 3 godziny na pięknej plaży,wieczorem degustacja cous cous.Rano rezygnujemy z tłumów w miasteczku i jedziemy do Zinagaro.Tam o dziwo spokój,na plaży Tonnarella dell Uzzo kilkanaście osób,woda krystaliczna,bezchmurne niebo,28C.Około południa robi się głośno i tłumniej/zewsząd słuchać bellissimo-zgadzamy się/.Po powrocie i obiedzie słodkie lenistwo na tarasie,wieczorem spacer po cous cous festival.
          Następny dzień -Monreale i Palermo samochodem!Warto było,mozaiki w Monreale niesamowite,piękny widok z wieży.Dalej droga do Palermo,jazda to rodzaj samochodowego hard coru,prawie blacha w blachę,wszędzie skutery.Parking znalazłem przy uniwersytecie przy Vialle delle Scienze.Palermo nas zachwyciło,zabytki,kontrasty,ta prawie arabska Kalsa i eleganckie Via Rugiero Setimo i Via della Liberta,świetny obiad w tratorii na Piazza Bologni.W następnych dniach Trapani/piękna,urokliwa starówka/ i Marsala/obowiązkowa degustacja Marsala dolce i secco/.Następnie Sciacca/urocza,zaniedbana/,Scala dei Turchi/plażowanie na kredowych wysokich schodach niesamowite,tym bardziej ,że było 30C/,Agrigento/choć na dolinę świątyń zabrakło czasu/.Na deser plażowanie w Scopello u stóp faraglioni,widoki idylliczne,spokój,niedużo ludzi,leżaki gratis,znakomity obiad we właściwej wioseczce przy głównym placyku obok sklepu z ceramiką,po południu pobyt na plaży w Castellamare.
          Zwrot samochodu bez problemu/warto było fotografować!/.
          Tydzień to za mało nawet na zach.Sycylię,na wiosnę wschód.Pozdr.
          • Gość: MAgdak2712 Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.14, 15:43
            Witajcie !
            Ja się zastanawiam nad tegorocznym urlopem na Sycylii w terminie 30/06-11/07. Myślę poważnie o kwaterkach w San Vito lub Castellmare del Golfo. Proszę doradźcie. Będziemy z 2 dzieci. Chciałabym mieć bliziutko sympatyczną plażę ale i fajną staróweczkę (abym nie musiała przez cały okres mieć wynajętego auta). W san Vito piękna plaża ale nie wiem, czy nie za głośno... Lubimy zatoczki a syn wędkuje. Może Scopello ?
            Może ktoś nam coś poradzi ? Chętnie jakaś kwaterka z ogrodem / przestrzenią...
            Dziękuję i pozdrawiam !
            • Gość: jozefa11 Re: Sycylia - co? gdzie? jak? IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.14, 12:46
              San vito- owszem ładana plaża, ale daleko do zwiedzania najładniejszych miejsc na Sycylii. Może warto rozważyć wybrzeże w okolicy Cefalu-po pierwsze samo miasteczko cudne, po drugie można jechać na Etnę, a także do Taorminy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka