Dodaj do ulubionych

Rzym - zwiedzanie / porady

16.08.14, 21:02
Przygotowuje sobie plan zwiedzania Rzymu (ostatni tydzień sierpnia). Będę miał serię pytań - aby nie tworzyć wielu wątków - pozwolę sobie utworzyć jeden gdzie będę pytał o kwestie, których nie mogę znaleźć... Później udostępnię mój plan zwiedzania. Dziękuję za odpowiedzi i pomoc.
Obserwuj wątek
    • krk-michal Czas zwiedzania Koloseum/Forum Romanum/Palatynu 16.08.14, 21:06
      Ile czasu mam zaplanować sobie na zwiedzanie:

Koloseum
      Forum Romanum
      Palatynu

Koło Koloseum powinienem być około godziny 10/11. Zakładam, że nie będę stał w kolejkach do kas bo planuję kupić bilety w internecie.
      • aseretka Re: Czas zwiedzania Koloseum/Forum Romanum/Palaty 16.08.14, 21:31
        Koloseum - 30-45 minut
        Forum Romanum - minimum 1,5 h
        Palatyn - też minimum 1,5 h.
        Oczywiście wszędzie mozna pozostać dłużej. :)
        • aseretka Re: Czas zwiedzania Koloseum/Forum Romanum/Palaty 16.08.14, 21:34
          Oczywiście można też krócej, ale to tzw. kurcalopem. :)
        • krk-michal Re: Czas zwiedzania Koloseum/Forum Romanum/Palaty 16.08.14, 21:40
          Dziękuję :)
          • aseretka Re: Czas zwiedzania Koloseum/Forum Romanum/Palaty 16.08.14, 21:45
            Nie za ma co... :)
    • krk-michal Czas zwiedzania - Panteon 16.08.14, 23:09
      Czy na wejście do Panteonu należy spodziewać się kolejek?

• zagubieniwrzymie Re: Czas zwiedzania - Panteon 16.08.14, 23:58
        Wejście do Panteonu jest bezpłatne więc nie ma kolejki. Oczywiście zazwyczaj jest tam mnóstwo ludzi jednak wejście odbywa się płynnie.
        Pozdrawiam
        • Gość: jag Re: Czas zwiedzania - Panteon IP: *.ip157.fastwebnet.it 17.08.14, 22:52
          Jestem wlasnie w Rzymie, Panteon bez kolejki, mimo, ze turystow full.
          Na Colosseum i Forum Romanum i Pallatym kup sobie bilety on-line.
          Wydrukuj.
          Nie bedziesz musial stac w kolejkach, wejdziesz osobnym wejsciem i bilety dostaniesz od reki.
          Jak masz pytanie pisz, jestem tu jeszcze do piatku.
          pozdrawiam
          a
          • Gość: jag Re: Czas zwiedzania - Panteon IP: *.ip157.fastwebnet.it 17.08.14, 22:55
            Aha, Coloseum proponuje zwiedzac ok, 17.00 jest piekny w zachodzacym sloncu. Wpuszczaja do 18.15 ale mozesz tam byc conajmniej do 19.00.
            Drugiego dnia zwiedz sobie Forum i reszte, tez proponuje bardzo rano od 9.00 lub po poludniu, w ciagu dnia nie da sie wytrzymac z uwagi na slonce.
            Obecnie jest ponad 30 stopni.
            • zagubieniwrzymie Re: Czas zwiedzania - Panteon 17.08.14, 23:24
              Warto też przeznaczyć trochę czasu na zwiedzenie nieznanych turystom miejsc, które są według mnie dużo ciekawsze niż te popularne. Zawsze będę powtarzał: Rzym to nie tylko Koloseum i Fontanna di Trevi!

Polecam zobaczyć podziemne miasto (Katakumby na via Appia Antica), krypte Kapucynów zbudowana z kości zakonnikow, przebogaty kościół barokowy S. Maria Magdalena, Hadrianeum i wiele wiele innych wspaniałych miejsc.
              Koniecznie jeden z wieczorów przeznaczyć trzeba na spacer i kolację na magicznym Trastevere!

Pozdrawiam i życzę pozytywnych wrażeń :-)
              • krk-michal Re: Czas zwiedzania - Panteon 18.08.14, 08:43
                Katakumby Św. Kaliksta - mam już ujęte w planach.
                Trastevere - też :)

Ogólnie przylatuję do Rzymu w środę rano (8:00), wylot w niedzielę rano, więc trochę czasu będziemy mieli.

Wstępnie plan zwiedzania mam już ogarnięty, podzielę się z nim w tym tygodniu (muszę jeszcze go dopracować).

Generalnie oczywiście "celuję" w te najsłynniejsze atrakcje, ale też będą miejsca mniej znane lub mniej popularne.
                • zagubieniwrzymie Re: Czas zwiedzania - Panteon 19.08.14, 05:53
                  Oprocz św. Kaliksta warto też zajrzeć do katakumb św. Sebastiana (oraz kościoła św. Sebastiana gdzie znajdują się ponoć oryginalne odciski stóp Jezusa, w kościele Quo vadis Domine znajduje się kopia), św. Cecylii, św. Agnieszki, św. Marcelina i Piotra.
            • krk-michal Re: Czas zwiedzania - Panteon 18.08.14, 08:50
              Wstępnie mam zaplanowane wejście do Koloseum około 11:00, później przejście obok Arco di Costantino oraz następnie Forum Romanum i na koniec dnia Palatyn... W późniejszym czasie mam jeszcze w planach powrót pod Koloseum wieczorem/nocą.
          • zagubieniwrzymie Re: Czas zwiedzania - Panteon 17.08.14, 23:18
            Ewentualnie jesli zamierzasz używać karty RomaPass to też wejdziesz bez kolejki :-)

jag: Miłego pobytu w Wiecznym Mieście :-)
          • krk-michal Re: Czas zwiedzania - Panteon 18.08.14, 08:47
            Bilety do Koloseum/Forum Romanum/Pallatym - właśnie kupione.

Z maila potwierdzającego rozumiem, że bilety muszę odebrać w kasach (jakieś osobne wejście...)? Gdzie ono się znajduje?
    • Gość: zete Re: Rzym - zwiedzanie / porady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.14, 09:39
      Czekam na Twój plan zwiedzania.
      Ja będę w Rzymie tydzień. Wszystkie słynne zabytki zwiedzałam poprzednim razem, więc teraz poza Watykanem i Panteonem nie planuję już do nich wracać. Chcę pochodzić po Zatybrzu, po różnych zakątkach mniej znanych, ale własciwie, gdzie jeszcze, nie wiem. Boję się, żeby nie zmarnować czasu. Nie wiem, jak wykorzystać na przykład sobotę i niedzielę. Może ktoś coś podpowie?
      • aseretka Re: Rzym - zwiedzanie / porady 18.08.14, 17:20
        Jeśli już widziałeś wszystkie te najgłówniejsze zabytki Rzymu, to polecam skorzystanie ze świetnego spacerownika napisanego przez zagubieniwrzymie
        zagubieniwrzymie.com/
        Chociaż jeszcze nie opisał wszystkich miejsc, to na pewno znajdziesz coś, co Cię zainteresuje.
        • zagubieniwrzymie Re: Rzym - zwiedzanie / porady 21.08.14, 13:13
          Aseretka: dzieki za reklamę, rozliczymy się jak zwykle przelewem, tak? Ha ha ha :-P

Oprócz informacji zawartych w moim wirtualnym spacerowniku istnieje też opcja pokazania Wam Rzymu osobiście tu na miejscu. Na pewno nie zedrę z rodaków tyle ile standardowy, oficjalny przewodnik na usługach miasta :-P
      • aseretka Re: Rzym - zwiedzanie / porady 18.08.14, 17:28
        Polecam przy planowaniu wycieczki ze "Spacerownika historycznnego" autorstwa Wojciecha Ponikiewskiego. Ciekawie opisane trasy z podaniem czasu ich przebycia. Przykład takich tras można znaleźć na podróze.gazeta.pl:
        podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,9784098,Rzym__Spacerownik__Zloty_Dom__Koloseum__Forum_Romanum_.html
      • krk-michal Re: Rzym - zwiedzanie / porady 20.08.14, 11:15
        Wrzuciłem mój plan (poniżej), ale nie sądzę aby nadawał się on dla osoby, która już tam była i która ma już większe oczekiwania niż "standardowe".
    • krk-michal Komunikacja 18.08.14, 15:13
      1) Kupując bilety BIT/BIG/BTI/CIS - mogę poruszać się metrem/autobusami/tramwajami - tak?

2) Bilet BIT - jednorazowy, ważny obecnie jest 100 minut?

3) FR/ferrovie regionali - to są pociągi regionalne - na nich wyżej wymienione bilety już nie obejmują...

4) Bilet jednorazowy BIT (1 przejazd metrem/pociągiem + dowolna liczba przejazdów innymi środkami komunikacji miejskiej do 100 minuty od skasowania): jeżeli jadę metrem linii A (np. stacja Anagnina), następnie w Termini przesiadam się do linii metra B i jadę pod Koloseum - jest to traktowane jako jeden przejazd (czyli cały czas korzystam z metra) czy muszę skasować dwa bilety?
      • Gość: jaga Re: Komunikacja IP: *.ip157.fastwebnet.it 18.08.14, 18:47
        Jeden bilet.
        Wazny 100 min. Na bilecie drikuje sie czas do kiedy jest wazny.
        Wejscie do Colosseum vis a vis metra B. Takie samo jak dla wszystkich, ale jak pokazujesz confirm wczesniejszego zamowienia, wpuszczaja Cie druga sciazka.
        • Gość: jaga Re: Komunikacja IP: *.ip157.fastwebnet.it 18.08.14, 18:48
          Ten bilet obecnie kosztuje 1,5eur
      • zagubieniwrzymie Re: Komunikacja 19.08.14, 05:57
        1. Tak, a do tego też trolejbusami i pociagami
        2. Tak
        3. Owszem, bilety obejmują też pociągi FR ale tylko w granicach miasta Rzym
        4. Jeśli na Termini przesiadziesz się nie wychodząc przez bramki to tak, mozesz jechać na jednym bilecie. :-)
        • krk-michal Re: Komunikacja 19.08.14, 07:35
          Super, dziękuję:)
          • Gość: macdriver Re: Rzym IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.14, 13:48
            16 - 17.08. w Rzymie
            Jeśli chodzi o wstępy to kolejek nie było. Colosseum bez problemu 5 min godz. 9:30. Palatyn i Forum Romanum bez kolejek. Najdłuższe ok. 20 min. Co śmieszne najgorzej stało się do wejścia do usta prawdy bo w słońcu przy ulicy. Nie wiem jak jest w tygodniu ale w sobotę i niedzielę miejsca do parkowania były i to za darmo. W robocze 8 godz.- 4euro na ulicach. 1 godz.- 1euro.
            Oczywiście fontanna Trevi w remoncie bez wody i z rusztowaniami - ogrodzona. Można chodzić po podeście bez zatrzymywania się bo obsługa popędza. Kolejny zabytek w remoncie to na Placu hiszpańskim fontanna łódeczka można ją zobaczyć przez szybę z pleksi i nad schodami Kościół św. Trójcy w rusztowaniu. Dalej w rusztowaniu część Colosseum.
            Jeśli chodzi o zwiedzanie to chodzi się dosyć dobrze. Obecnie jest do 32 stopni, a w cieniu czuć powiew chłodzącego wiatru. W nocy temperatura spada do 17 stopni.
            • krk-michal Re: Rzym 19.08.14, 14:15
              Dzięki za info.

Fontanna di Trevi - o kurcze, to niemiłe zaskoczenie, szkoda bo miałem tam się udać wieczorem :(
            • arturp0 Re: Rzym 19.08.14, 18:45
              Czy opłaca się kupować roma pass jeżeli będziemy w Rzymie jeden wieczór + 1 cały dzień ?.
      • krk-michal Re: Komunikacja 02.09.14, 13:15
        Już po powrocie - tips odnośnie biletów.

Z racji położenia hotelu korzystaliśmy z biletów na metro jednodniowych (bardziej to było opłacalne dla nas). W jeden dzień korzystaliśmy z biletu 24 godzinnego, który kupiliśmy i pierwszy raz skasowaliśmy w autobusie. Niestety jednego biletu w ogóle kasownik nie chciał skasować (później w metrze również), a na dwa pozostałe wbił datę o 10 dni wcześniejszą -> co oznaczało, że również nie mogliśmy przejść przez bramki w metrze.

Podeszliśmy do obsługi metra i powiedzieliśmy o co chodzi, Ci sprawdzili bilety, że faktycznie nie wchodzą, a następnie przybili dużą pieczątkę z aktualną datą. Później wchodząc na metro musieliśmy podchodzić do budek obsługi i pokazywać bilety - i zawsze wpuszczali nas pierwszym wejściem. Tam gdzie nie było nikogo - po prostu przeskakiwaliśmy przez bramki.
    • krk-michal Mój plan zwiedzania 20.08.14, 11:11
      Dostępny w pliku pdf do pobrania: we.tl/o7v6sOZu65

Uwaga: Teksty pochodzą z popularnych w tej tematyce stron internetowych (kopij/wklej)

Trasa: Z racji tego, że jest to mój pierwszy wyjazd do Rzymu (niewykluczone, pierwszy i ostatni) - trasa obejmuje raczej te znane/popularne miejsca. Perełek tutaj raczej bym nie szukał. Nie jest też pewnie to plan bardzo ambitny.

Godziny: Zaznaczyłem sobie mniej więcej orientacyjnie, nie wiem na ile one się sprawdzą

Poniżej jeszcze wrzucę plan punktami, tak aby nie wszyscy co chcą zobaczyć/skomentować musieli przedzierać się przez 30 stronicowy dokument.

Plan oparty na tym co znalazłem i co chciałbym zobaczyć - jeżeli ktoś ma jakieś uwagi/pomysły/sugestie będę wdzięczny za informacje.

Dokument będę uzupełniał (bo jeszcze nie jest na 100% gotowy) i udostępnię kolejne wersje. Jeżeli coś z tego planu jest nierealne - proszę o info :)

Dziękuję.
      • zagubieniwrzymie Re: Mój plan zwiedzania 20.08.14, 12:19
        A gdzie zwiedzanie Awentynu? To bardzo wazne wzgórze zarówno dla historii Rzymu jak i poniekąd Krakowa :-)
        Nie widziałem tam też Trastevere, które polecam i zawsze będę polecał. Jesteś z Krakowa, podobnie jak ja więc Trastevere możemy porównać do krakowskiego Kazimierza. Bardzo klimatyczne miejsce.
        Jeśli chodzi o godziny to nie wiem czy jest to realne. Wygląda jakbyś chciał cały dzień biegać :-)
        Np. Kapitol w 15 minut? Całego wzgórza nie da się nawet przebiec w 15 minut :-)
        Ale wiem jak to jest. Chce się zobaczyć jak najwięcej kiedy jest się pierwszy raz :-)
        Życzę udanego pobytu :-)
        • krk-michal Re: Mój plan zwiedzania 20.08.14, 14:01
          Awentyn - zweryfikuję :)

Trastevere - jest w planach, tzn. wyjście (najprawdopodobniej dwa wyjścia) wieczorem, przy okazji jakiejś kolacji, ale już nie na zasadzie zwiedzania i "latania" tylko spędzenia czasu, spaceru, odpoczynku.

> Jeśli chodzi o godziny to nie wiem czy jest to realne. Wygląda jakbyś chciał cały dzień biegać :-)

To jest bardzo orientacyjnie, tak aby pomogło mi sobie dzień zaplanować i zorientować ile mogę zobaczyć, tak aby też nie przesadzić.

Co do biegania - to niezupełnie - spokojny spacer, jak będzie trzeba odpocząć to się odpocznie, zjeść zje... Z resztą np. dzień 2 "kończy się o 16" więc mam "zapas czasowy" gdyby coś... 4 dzień - też wydaje mi się "luźny".

> Np. Kapitol w 15 minut? Całego wzgórza nie da się nawet przebiec w 15 minut :-)

Kapitol to miałem na myśli zobaczyć Ołtarz Ojczyzny, Plac Senatorski - rozumiem natomiast, że sugerujesz mi aby przejść po całym wzgórzu... - ok :)

Dzięki za info do co Kapitolu.

====

PS. Teraz jak już mam jakąś orientację, mam jeszcze tydzień czasu aby uzupełnić sobie trasę, zmienić, jak i przeglądnąć porządnie Twój blog i m.in. uzupełnić sobie o jakieś fajne rzeczy. Dzięki za wszystkie porady.

@zagubieniwrzymie - gratuluję bloga - przeglądam, czytam :)

zagubieniwrzymie napisał(a):

> A gdzie zwiedzanie Awentynu? To bardzo wazne wzgórze zarówno dla historii Rzymu
          > jak i poniekąd Krakowa :-)
          > Nie widziałem tam też Trastevere, które polecam i zawsze będę polecał. Jesteś z
          > Krakowa, podobnie jak ja więc Trastevere możemy porównać do krakowskiego Kazim
          > ierza. Bardzo klimatyczne miejsce.
          > Jeśli chodzi o godziny to nie wiem czy jest to realne. Wygląda jakbyś chciał ca
          > ły dzień biegać :-)
          > Np. Kapitol w 15 minut? Całego wzgórza nie da się nawet przebiec w 15 minut :-)
          > Ale wiem jak to jest. Chce się zobaczyć jak najwięcej kiedy jest się pierwszy r
          > az :-)
          > Życzę udanego pobytu :-)
          • zagubieniwrzymie Re: Mój plan zwiedzania 20.08.14, 21:52
            Dzieki :-) Mój spacerownik na blogu ciągle się tworzy i z czasem pojawiać się będą kolejne trasy. A z racji mojego wykształcenia i pracy mam dostęp do wielu oryginalnych dokumentów czy historii, anegdot i legend które zamieszczam i będę zamieszczal na blogu a których nie znajdziecie w żadnym polskim przewodniku po Wiecznym Mieście :-)
            Pozdrawiam
          • miriam_73 Re: Mój plan zwiedzania 21.08.14, 12:26
            Awentyn koniecznie!!! Cudowne widoki, kilka pięknych kościołów w szczególności Santa Sabina no i trzeba zerknąć przez dziurkę od klucza u Kawalerów Maltańskich :) Ja byłam ostatnio na Awentynie wcześnie rano (ok 8) - cudone światło, zupełny brak ludzi.
        • krk-michal Re: Mój plan zwiedzania 20.08.14, 14:08
          Co do Awetynu - to w sumie jest w planach na ostatni dzień. Jeżeli tylko wszystko pójdzie fajnie to na sobotnie popołudnie byłoby Cicro Massimo, Termy Karakalli, Bazylika Świętego Pawła za Murami i wcześniej od samego rana - Katakumby Kaliksta na Via Appia Antica
      • aseretka Re: Mój plan zwiedzania 20.08.14, 17:18
        Tak przeglądając Twój plan punktowy (niestety tego w pdf nie udało mi się otworzyć) stwierdzam, że jest on w dużej części zgodny z moim planem drugiego pobytu w Rzymie.
        (Pierwszy pobyt, to jednodniowy kurcgalop po najważniejszych miejscach Wiecznego Miasta.) Jeżeli chcesz, mogę Ci go przesłać na e-maila, tylko nie wiem, czy masz aktywowanego na gazeta.pl.
        Plan udało nam się zrealizować w 95% (czyli raczej nieźle). Poza planem zwiedziliśmy też kościółek Quo vadis i położone nieopodal katakumby św. Kaliksta:
        www.holidaycheck.pl/pi/94e58953-d317-348b-9138-f708dd273d81
        • krk-michal inny format pliku 20.08.14, 19:21
          spróbuj z tym plikiem (word): we.tl/dMc4WMVMQ9
    • krk-michal Zwiedzanie – dzień 1 20.08.14, 11:11
      Koloseum (Colosseo) - 11:00
      Łuk Konstantyna (Arco di Costantino) - 11:45
      Forum Romanum (Forum Magnum) - 12:00
      Palatyn (Mons Palatinus) - 14:00
      Hotel - 17:00
      Kolacja - 20:00
      • Gość: Yenka Re: Zwiedzanie – dzień 1 IP: *.static.ip.netia.com.pl 20.08.14, 14:24
        Obejrzałabym położoną za Koloseum Bazylikę Św. Klemensa (Basilica di San Clemente) (może być zamknięta w czasie sjesty) i bazylikę Św. Piotra w okowach (Basilica di San Pietro in Vincoli) z rzeźbą Michała Anioła - Mojżesz z rogami - też zamknięta w czasie sjesty chyba.
        Pozdrawiam
        Alina
        • zagubieniwrzymie Re: Zwiedzanie – dzień 1 20.08.14, 21:48
          Generalnie 95% kościołów jest zamkniętych w godzinach południowych. Dlatego najlepiej zwiedzać Rzym od rana do 12 lub 13 i po południu od 16. Wtedy kościoły są otwarte.
          San Cemente i S. Pietro in Vincoli koniecznie.
          Dobrze też zobaczyć kościoły z obrazami Caravaggio: S. Maria del Popolo (2 obrazy) czy S. Luigi dei Francesi (3 obrazy)
    • krk-michal Zwiedzanie – dzień 2 20.08.14, 11:12
      Fora cesarskie - 9:00
      Piazza Venezia - 10:00
      Kapitol (Mons Capitolinus) - 10:15
      Teatr Marcellusa (Teatro Marcello) - 10:30
      Wyspa Tyberyjska (Isola Tiberina) - 10:45
      Area Sacra - 11:15
      Campo de Fiori - 11:30
      Plac Navona (Piazza Navona) - 11:45
      Panteon - 12:30
      Santa Maria Sopra Minerva - 13:00
      Fontanna di Trevi - 13:45
      Piazza Colonna Piazza di Montecitorio - 14:30
      Mausole Augusto (Mauzoleum Augusta) - 15:00
      Plac Hiszpański (Piazza di Spagna) - 15:30
      Piazza del Popolo - 16:15
      Kolacja
    • krk-michal Watykan - dzień 3 20.08.14, 11:12
      Plac Św. Piotra - 08:00
      Muzea Watykańskie - 09:00
      Podziemia Watykanu i grób św. Piotra - 14:15
      Bazylika Św. Piotra - 16:00
      Kopuła - 17:00
      Zamek św. Anioła Castel Sant'Angelo - 18:00
      Piazza Cavour Pałac Sprawiedliwości (Palazzo di Giustizia) - 18:15
    • krk-michal Zwiedzanie – dzień 4 20.08.14, 11:13
      Katakumby Św. Kaliksta - 9:00
      Lateran - 12:00
      Plac Wiktora Emanuela II (Piazza Vittorio Emmanuele) - 13:00
      Bazylika Matki Bożej Śnieżnej (Santa Maria Maggiore) - 13:30
      Plac Republiki (Piazza della Repubblica) - 14:00
      Quattro Fontane - 14:15
      Złoty Dom Nerona (Domus Aurea) - 14:45
      Czas wolny - 15:00

Circo Massiimo i to po prawej stronie opcja
      Bazylika Świętego Pawła za Murami opcja
      Kolacja
      • Gość: Yenka Re: Zwiedzanie – dzień 4 IP: *.static.ip.netia.com.pl 20.08.14, 14:58
        Na Plac Wiktora Emanuela II i do Bazyliki Matki Bożej Większej (Śnieżnej) poszłabym na nogach. To niedaleko, a szkoda czasu na schodzenie do stacji metra. ulicą Via Emanuele Filiberto lub Via Merulana, gdzie przed samą Bazyliką MB Większej po prawej stronie ulicy jest malutki kościółek Matki Bożej Nieustającej Pomocy. (oczywiście jeżeli lubicie wstąpić do kościołów innych niż te bardzo znane).
        Kościół na Piazza Repubblica bardzo ciekawy.
        cyt. ze strony Rzym.it:
        Po upadku Imperium Romanum łaźnie zostały opuszczone i traktowane były jako składy materiałów budowlanych. Dopiero w XVI wieku papież Pius IV postanowił coś zmienić. Korpus główny antycznej budowli został wtedy zaadoptowany na potrzeby kultu katolickiego – powstała z niego bazylika Santa Maria degli Angeli. Dzieła dokonał Michał Anioł, w 1563 roku, tuż przed własną śmiercią. Przeróbka nie była łatwa – opustoszałe i bardzo zniszczone termy przypominały bardziej dzieło stworzone przez naturę, a nie przez człowieka. Niezrażony tym Michał Anioł, zafascynowany naturalnym pięknem budowli, oraz przejęty szacunkiem dla antyku, postanowił ograniczyć zmiany do minimum. Między innymi fasada kościoła pozostała niezmieniona, w formie postrzępionej ruiny.
        W XVIII wieku do kościoła wprowadzono kolorowe marmury, obrazy i ornamenty, które zaprzepaściły zamierzony efekt artysty. Pomimo zmian bazylika wywiera ogromne i niezapomniane wrażenie. Po wejściu, od razu warto spojrzeć w górę, by zobaczyć oryginalne rzymskie sklepienie wnętrza, które liczy 1700 lat. Imponuje także przestronna nawa, która została zaadoptowana z głównego pomieszczenia term. Gdy spojrzymy w dół, napotkamy wyrysowany na posadzce zegar słoneczny z początku XVIII stulecia – słynną meridianę papieską. Był to kiedyś najdokładniejszy zegar w Rzymie.
        Nowe zmiany w bazylice nastąpiły w 2006 roku. Osadzono nowe wrota ze złoconego brązu, wykonane przez polskiego artystę Igora Mitoraja."
        Poza tym - nie spieszcie się ;-)
        Miłego pobytu - zazdroszczę, bo dawno nie byłam :-)
        Pozdrawiam
        Alina
        • zagubieniwrzymie Re: Zwiedzanie – dzień 4 21.08.14, 13:28
          Też polecam Bazylikę Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Wrota bardzo ciekawe, wnętrze zapiera dech w piersich. Kościół zbudowano wewnątrz antycznych term Dioklecjana.
          Igor Mitoraj jest też autorem rzeźby wewnątrz kościoła - głowy Jana Chrzciciela.
          Większość z nas zapyta kim do diabła jest Mitoraj, artysta krakowski? Nie jest on specjalnie znany większości Polakom a ci którzy go znają nie rozumieją jego sztuki. Doszło nawet do tego że jego imieniem nazwano kanale ogrodowe w podkrakowskich wsiach - Mitorajki.
          Wystarczy jednak wspomnieć pewną głowę na Rynku Głównym w Krakowie (Eros spętany) a już większość z nas pomyśli: "Ach...to ten" :-)
          Jeśli o Rzym chodzi Mitoraj jest autorem jeszcze jednej rzeźby na placu Piazza Monte Grappa - "Bogini Rzymu".
          • miriam_73 Re: Zwiedzanie – dzień 4 21.08.14, 13:34
            Mitoraj jest bardzo popularny we Włoszech :) Teraz w Pizie trwa autorska wystawa jego rzeźb "Anioły", a sam Mitoraj mieszka na stałe bodaj niedaleko Greve in Chianti (na Piazza Mateotti w Greve jest też jego rzeźba), widziałam także jego rzeźby w Giardino Boboli we Florencji.
            • zagubieniwrzymie Re: Zwiedzanie – dzień 4 21.08.14, 21:42
              Owszem, jest popularny we Włoszech i we Francji. W obydwu krajach ma swoje pracownie, w obydwu miał wielkie wystawy swoich dzieł.
              W Polsce niedoceniany, ponieważ jego dzieła są trudne i u nas niestety nierozumiane.
              • jo.hanna Re: Zwiedzanie – dzień 4 21.08.14, 23:07
                popularność (i komercyjny sukces) Mitoraja jest bezsprzeczny. Nikt też nie kwestionuje jego warsztatu: tu jest bezsprzecznie mistrzem. Ale klasyfikowanie go jako trudnego artysty? Moim zdaniem, raczej na wyrost, choć przyznaję, że przyjemnie się na jego rzeźby patrzy, na przykład w Agrygencie, w Dolinie Świątyń.
                • zagubieniwrzymie Re: Zwiedzanie – dzień 4 22.08.14, 05:41
                  Pochodze z Krakowa, miasta Mitoraja i pisze tylko to co mowia sami krakowianie. A oni twierdza ze jego sztuka jest trudna. Laczy on antyk z nowoczesnoscia co niektórych razi. Jednak coraz więcej osób w Polsce zaczyna się do jego dzieł przekonywać :-)
                  --
                  www.zagubieniwrzymie.com
                  • jo.hanna jeszcze Mitoraj 22.08.14, 11:31
                    Nigdy nie odważyłabym się twierdzić, że dzieła Mitoraja łączą antyk z nowoczesnością, wprost przeciwnie. Nie znam całego dorobku Mitoraja, ale w tym co znam nowoczesności nie widać. Tak warsztat jak i tematyka nawiązuje do antyku, mitologii (i nawet ta nie jest specjalnie rewolucyjnie odczytana) i tradycyjnego warsztatu. Czyli dobre rzemiosło, dobre wykształcenie klasyczne, ale efekt raczej akademicki a nie rewolucjonizujący sztukę;, raczej Rubik niż Glass. Nie zamierzam jednak zniechęcać do oglądania rzeźb Mitoraja. Są atrakcyjne i świetnie wkomponowywują się w otoczenie, zasługują na uwagę. Czy warto chodzić szlakiem Mitoraja? To sprawa osobista, uważam są Rzym ma lepszą sztukę współczesną.
                    • zagubieniwrzymie Re: jeszcze Mitoraj 22.08.14, 12:37
                      A jak nazwiesz rzezby: Heros de Lumiere czy tez Torso di Ikaro? Czy to sa w pelni rzezby w stylu antycznym? Czy antyczni artyści rzezbili tylko fragmenty cial? Np pół głowy? Tudzież same usta i podbrodek? Nie. To jest właśnie wprowadzenie elementu nowoczesności.
                      No ale myślę że wystarczy tej dyskusji gdyż wprowadzamy niejako bałagan w wątek :-):-)
                      W końcu dotyczy on innego tematu :-):-)
                      Pozdrawiam
                      • jo.hanna a dlaczego bałagan? 22.08.14, 14:00
                        w końcu jest jakaś namiastka dyskusji..Fragmenty twarzy nie świadczą jeszcze o nowoczesności podejścia: to jedynie przedstawienie tego jak obecnie wyglądają antyczne rzeźby. Przecież taka jest i sławna Nike z Samotraki i Wenus z Milo, a przecież nikt nie nazywa ich nowoczesnymi. Oczywiście z przypadku Mitoraja można się pokusić się o metaforę niedopowiedzianego mitu, fragment jako nościk całej opowieści, oko 'dorysowywujące' brakujące elementy. Ale niedorysowywanie całości to akurat nie Mitoraja zasługa, stosuje się tę technikę powszechnie w szkicach, rysunku reklamowym..itd. Tak więc nie dopisujmy Mitorajowi więcej niż potrzeba. Sprawność techniczna to też zaleta.
                        • zagubieniwrzymie Re: a dlaczego bałagan? 22.08.14, 14:41
                          Nie możemy tu za przykład podawać Nike czy Wenus bo obie te rzezby kiedy powstały były w całości. W wyniku burzliwych dziejów utraciły części ciała. A rzezby Mitoraja celowo są niedokonczone. To dwie różne rzeczy
                          • zagubieniwrzymie Re: a dlaczego bałagan? 22.08.14, 14:42
                            Antyk rodzil rzeźby pełne. Tworzenie tylko części, tzw "rzezby kalekie" to już jest element nowoczesności
                          • jo.hanna efekt jest ten sam 22.08.14, 14:59
                            a trudno pomysł z niedokończeniem rzeźby uznać za odlotowy i przejaw nowoczesności.
                            • zagubieniwrzymie Re: efekt jest ten sam 22.08.14, 15:08
                              Ale nie można go też nazwać typowo antycznym. Zresztą o łączeniu antyku i nowoczesności przez Mitoraja wypowiadali się historycy sztuki a nawet o ile pamiętam sam Mitoraj. Jak znajdę to w necie to wstawie linka
                              • jo.hanna Re: efekt jest ten sam 26.08.14, 12:46
                                daj, proszę, te linki o nowoczesności i antyku. Pewnie to problem z wyszukiwarką i tzw. kloszem, ale mnie nic pochlebnego (z wyjątkiem zachwytu nad cenami) nie udało się z znaleźć.
    • Gość: bea Re: Rzym - zwiedzanie / porady IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.14, 13:20

Fajny wątek, sama chciałam taki założyć:)
      Mam pytanko, gdzie znalazłeś nocleg (stronka)? Mam zamiar na nastepne wakacje jechać Rzymu, czy są jakieś dzielnice których winnam unikać? Na przykład bardzo drogie i nie mam co tam szukać lub niebezpiecznie i również nie mam czego tam szukać:)? Kierowałes się takimi kryteriami czy nie bardzo?

pozdr, obserwuję i będę obserwować wątek. Mnóstwa rzeczy można się dowiedzieć:)
      • krk-michal Re: Rzym - zwiedzanie / porady 20.08.14, 13:37
        booking.com, sortuj po najniższej cenie, znajdź ze śniadaniem, dla 3 osób, lokalizacja: w miarę w centrum. i pierwszy z brzegu, bo najtańszy

pyramidhotelrome.com/ - hotel i okolica wygląda kiepsko, ale nie zamierzam tam spędzać więcej czasu niż będę musiał = czyli spał, ale z drugiej strony za 3 osoby , 4 noce zapłaciłem jakieś 720 zł więc chyba w miarę ok.
    • jo.hanna Rzym współczesny 20.08.14, 13:52
      dodam miejsca niekoniecznie oczywiste, rzadko odnajdywane na listach rzeczy wartych odwiedzenia, ale nadal ciekawych czyli architekturę współczesną: na pierwszym miejscu Maxxi, muzeum sztuki współczesnej, zaprojektowane przez Zahę Hadid. Do 5.10 jest w nim wystawa wspaniałego architekta i projektanta - Gaetano Pesce. W pobliżu Maxxi, przy Piazza Apollodoro, stoi Palazzetto dello Sport, hala sportowa zaprojektowana przez P. Nerviego i A. Vitellozziego na olimpiadę. Z najnowszej architektury, oprócz Maxxi, warto zobaczyć dwa kościoły: Chiesa di San Pietro di Petralcina (via Paolo Stoppa) i Dio Padre Misericordioso (Lago Terzio Millennio). Ten ostatni zaprojektował Richard Meier, odpowiedzialny również za Ara Pacis, inny przykład współczesnej architektury Rzymu. Oczywiście warto też zobaczyć Aditorium Parco della Musica, zaprojektowane przez Renzo Piano.
    • Gość: zete Re: Rzym - zwiedzanie / porady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.14, 21:45
      Niestety, do pliku pdf nie można się dostać. Coś zmieniasz? Będzie można zapoznać się z tym tekstem?
    • krk-michal Plan - pliki do pobrania 20.08.14, 22:35
      Nie wiem z czego wynikają problemy z pobraniem/otworzeniem plików.

Aktualne wersje można pobrać, pod tymi adresami będą też wszelkie update'y, jak się coś nowego pojawi - dam znać.

hyzy.pl/rzym/Rzym.pdf
      hyzy.pl/rzym/Rzym.docx
      • martushka11 Re: Plan - pliki do pobrania 21.08.14, 09:53
        Pierwszego dnia dołożyłabym Bazylikę św. Klemensa i Termy Karakalli (mnie bardzo się podobały) i jeśli zdążycie, to kościół św. Piotra w Okowach. Mojżesz naprawdę robi wrażenie, a poza tym kościół położony jest w fajnym miejscu.

Drugiego dnia na Twoim miejscu zastanowiłabym się jeszcze nad Muzeami Kapitolińskimi, choćby kosztem Wyspy Tyberyjskiej (zostawiłabym ją, razem z Zatybrzem, na następny raz). Jak będziecie szli z Campo de' Fiori do Piazza Navona zahaczcie o Piazza Pasquino z "mówiącym posągiem", to dosłownie 5 minut, a atrakcja fajna. Niedaleko Navony jest jeszcze mój ulubiony rzymski kościół - Sant'Ivo alla Sapienza, ale on chyba jest otwarty tylko w niedziele - to dla ducha, a dla ciała polecam przepyszne lody z Frigidarium (też niedaleko placu).

Z niewymienionych przez Ciebie miejsc, mnie bardzo się podobała jeszcze Bazylika św. Pawła za Murami, Bazylika Santa Maria in Cosmedin (i to nie ze względu na Usta Prawdy), Fontana delle Tartarughe i Largo di Torre Argentina. A jeśli lubicie muzea, to polecam jeszcze Museo Nazionale Romano, które zbiory rozłożone są w 4 placówkach w różnych punktach miasta.

Zastanawiałeś się nad Roma Pass? Pozwala zaoszczędzić sporo czasu w kolejkach, ale nie jestem przekonana czy w przypadku Twojego planu na pewno się opłaca.
        • krk-michal Re: Plan - pliki do pobrania 21.08.14, 11:15
          Dziękuję za cenne informacje, na pewno coś uzupełnię (nawet już cześć rzeczy uzupełnione mam o te miejsca).

Jeżeli chodzi o muzea to raczej niespecjalnie :) Roma Pass - nie będę kupował. Bilety do Koloseum mam zakupione więc wchodzę bez kolejek, a w pozostałych przypadkach raczej nie widzę zastosowania. Po Muzeach też biegać nie będziemy.

Jeżeli chodzi o Muzea Kapitolińskie - zastanawiałem się nad tym, ale jakoś nie zdecydowałem się ich umieścić w planie. Bardzo podobają mi się wnętrza i to by mnie zainteresowało... Nie wiem, pomyślę :)

> polecam przepyszne lody z Frigidarium (też niedaleko placu).

A dokładnie? Wybieram się z żoną i siostrą -> więc na pewno nie odmówią :)

Chociaż w ubiegłym roku jak byłem we Włoszech to zarówno w Weronie jak i w Arco poszliśmy do "pierwszej lepszej" lodziarni - i tak dobrych lodów nie jadłem nigdy.

a "lody z Frigidarium" - to co to jest??
          • martushka11 Re: Plan - pliki do pobrania 21.08.14, 12:17
            Frigidarium to świetna (moim zdaniem) lodziarnia. Adres: Via del Governo Vecchio, 112 (na mapie: goo.gl/maps/D2HDy). Na tripadvisor możesz poczytać inne opinie. W szczególności polecam smak czekoladowo-pomarańczowy. Bajka.
            • krk-michal Re: Plan - pliki do pobrania 21.08.14, 13:07
              thx
          • zagubieniwrzymie Re: Plan - pliki do pobrania 21.08.14, 13:31
            Co do lodów, jak dla mnie gelateria Fassi a potem dluuugo dluuugo nic.
            To najstarsza lodziarnia we Włoszech i jedna z najlepszych na świecie. Polecam. Znajduje się na via Principe Eugenio niedaleko Piazza Vittorio Emanuele :-)
    • krk-michal Muzea Watykańskie - jak zwiedzić 22.08.14, 09:03
      Poradźcie jak zwiedzić Muzea Watykańskie?

Bilety mam wykupione na 9:00, a mogę tam pobyć gdzieś do godziny około 13, ponieważ o 14:15 mam wejście do podziemi.

Poradźcie jak zwiedzić optymalnie, aby zobaczyć rzeczy najważniejsze i najładniejsze. Jak rozplanować przejście...

Dzięki za wskazówki.
      • aseretka Re: Muzea Watykańskie - jak zwiedzić 22.08.14, 17:39
        O ile dobrze pamiętam i nic się ostatnimi czasy nie zmieniło (bo byłam w Muzeach Watykańskich ostatnio jakieś 10 lat temu), to tam są ustalone, oznaczone kolorami trasy z optymalnym czasem ich przejścia. Wszystkie jednak kończą się w Kaplicy Sykstyńskiej.
        • martushka11 Re: Muzea Watykańskie - jak zwiedzić 23.08.14, 09:43
          Faktycznie wygląda na to, że wszystkie drogi w muzeach prowadzą do Kaplicy Sykstyńskiej, ale po jej zobaczeniu można spokojnie zwiedzać dalej i zobaczyć to, co nas interesuje. Muzea Watykańskie są wyśmienicie oznakowane, trudno się zgubić, łatwo oglądać. Jedynym problemem jest na czym skupić uwagę - na eksponatach czy na bogato zdobionych wejściach :)

My widzieliśmy, chyba w takiej kolejności (nie jestem na 100% pewna, bo jednak natłok wrażeń był spory:

Dziedziniec Sosny - Chiaramonti - Pio Clementino (tu jest Grupa Laokoona, Apollo Belwederski, Tors Belwederski oraz bardzo sympatyczna sala z rzeźbami zwierząt) - sala map (fantastyczne sufity) - sala Sobieskiego - Stanze di Rafaello - apartamenty Borgiów - Muzeum Sztuki Współczesnej - Kaplica Sykstyńska

Na koniec poszliśmy jeszcze do Pinakoteki - zdecydowanie polecam (m. in. św. Hieronim Da Vinci, Złożenie do grobu Caravaggia)

Nie ma co denerwować się, żeby w Kaplicy być jak najwcześniej, bo wszystko co najpiękniejsze i tak ogląda się z głową zadartą do góry, więc tłumy nie zasłaniają.
    • krk-michal Re: Rzym - zwiedzanie / porady 02.09.14, 13:09
      Witam,

W niedzielę wróciłem z Rzymu. Wyjazd jak najbardziej się udał, wszystko co było zaplanowane zostało zwiedzone. Plan który jest wyżej udało się bez problemów zrealizować, zarówno pod kątem samego oglądnięcia zabytków jak i spokojnego spędzenia czasu i trochę poczucia klimatu miejsca.

Dziękuję wszystkim za porady i wskazówki. Mój plan pozostawiam nadal dostępny. Jak znajdę chwilę czasu to zmienię parę rzeczy, które można było w nim zmienić - albo inaczej - tak jak nam się to udało zrealizować.

Jeżeli miałby ktoś jakieś pytania to proszę pytać - w miarę możliwości odpowiem.
      • well19 Re: Rzym - zwiedzanie / porady 02.09.14, 13:53
        Witaj, miło Cię znowu czytać:)
        Czy kolejność zwiedzania zabytków była taka, jaką podałeś w notatkach? Sprawdziła się? Pytam, ponieważ boję się, żeby, tracąc czas, chaotycznie nie biegać po mieście. Czy kupowałeś bilet kilkudniowy na metro i autobusy? Rozumiem, że trzeba go skasować tylko raz?
        • krk-michal Re: Rzym - zwiedzanie / porady 02.09.14, 14:05
          well19 napisała:

> Witaj, miło Cię znowu czytać:)
          > Czy kolejność zwiedzania zabytków była taka, jaką podałeś w notatkach?

Tak. Z racji tego, że w pierwszym dniu punktualnie przylecieliśmy udało nam się zwiedzić jeszcze Circo Massimo/ Santa Maria in Cosmedin/Usta prawdy oraz Termy Karakalli. Chociaż nie staliśmy do ust prawdy w półgodzinnej kolejce by sobie fotkę zrobić (wejście do samego kościoła było puste).

Jednak tam gdzie było to możliwe to mieliśmy rezerwacje/biletu kupione. Tam gdzie nie mieliśmy - kolejek nie było (np. termy).

Sprawdzi
          > ła się? Pytam, ponieważ boję się, żeby, tracąc czas, chaotycznie nie biegać po
          > mieście.

Nam się sprawdziło. Niemal idealnie. Musisz jednak ewentualnie dopasować do swoich preferencji, co coś mi się sprawdziło - niekoniecznie dla Ciebie musi być OK.

Czy kupowałeś bilet kilkudniowy na metro i autobusy?

Tylko w jeden dzień - w sobotę/ostatni - 24 godzinny. Ale to zależy od tego gdzie masz hotel, jak dużo chcesz/możesz chodzić. My mieliśmy hotel przy stacji metra piramide (kilkaset metrów).

Rozumiem, że trze
          > ba go skasować tylko raz?

Tak.
          • hani-a07 Re: Rzym - zwiedzanie / porady 27.09.15, 08:37
            Witam, mam pytanko. Przylatujemy do Rzymu ok 14, hotel jest niedaleko lotniska (Campinio) więc szanuję że do 16 dojedziemy i szkoda mi reszty dnia :) stąd moje pytanie - co moglibyśmy zobaczyć przez resztę popołudnia i wczesnym wieczorem ?
            I czy ktoś może zna jakąś fajną (niedrogą) knajpkę w Campinio ? :) Z góry dziękuję za podpowiedzi.
            • Gość: gość Re: Rzym - zwiedzanie / porady IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.09.15, 10:50
              zastanawia mnie jak tacy ludzie żyją, a tam na miejscu czy się nie gubią i ze z lotniska udaje im sie trafic do hotelu... Jak nie było netu to ciekawe kogo takie ciapy meczyły?? może raczej siedziały na tyłku i nigdzie nie wylatywały...? po co wyjeżdzają jak nie wiedzą co i gdzie ... pytania typu "co mozna robić" mnie rozwalają....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka