filharmoniker1
17.10.19, 18:59
Witam,
Planuję rodzinny 2+3 wyjazd w lutym przez Wenecję do Rzymu samochodem. I wertując internet naszły mnie pewne wątpliwości w temacie ogrzewania apartamentów na wynajem. Podobno często Włosi nie grzeją, a nawet jak grzeją to niedużo, a czasem w opisie kwatery stoi że jest ogrzewanie, a potem na miejscu okazuje się że to po prostu opcja grzania przez klimatyzator - a może warto zabrać ze sobą na wszelki wypadek farelkę ? Czy jest sens takiej wyprawy w lutym, może czegoś ważnego nie biorę pod uwagę ?
Zakładam że za Alpami temperatura przynajmniej będzie dodatnia - w Wenecji podobno w tym okresie w okolicach +5 a w Rzymie +8, wydaje się więc że śniegu nie będzie. Natomiast ZA przemawia że spodziewam się małej liczby turystów i że pomimo iż zmrok zapada wcześniej da się dużo więcej zobaczyć bez kolejek niż w sezonie i kwatery będą tańsze. Czy mam rację ?
I pytanie jeszcze na nocleg w okolicy Rzymu pasowałoby coś przy linii kolejowej w odległości max do 1 godz. pociągiem regionalnym najlepiej od strony bliższej nas czyli północna i północno-zachodnia strona Rzymu. Czy ktoś może polecić taką miejscowość wypadową ? Albo ma nawet sprawdzoną kwaterę - tylko musi być kuchnia, parking no i ogrzewanie...
Przy Wenecji to z map zorientowałem się że warto zaczepić się w Mestre. Dobry wybór ?
Wszelkie informacje mile widziane.
A.