jeepwdyzlu 16.08.20, 23:30 Dzień Dobry! Jest tu ktoś mieszkający w pólnocnych Włoszech? Właśnie wprowadzono obowiązek noszenia masek od 18 do 6 rano. Wszędzie? Jak to wygląda w praktyce? Pozdrawiam Jeep Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja.s.i.u Re: Włochy obostrzenia, maski 17.08.20, 19:02 Po pierwsze, Austria zintensyfikowała kontrole stanu zdrowia na przełęczy Brenner. Szansa, że objedziesz żadna, bo alternatywne drogi są poblokowane. Masz jechać autostradą. Do tego we Włoszech ograniczenie ilości osób w samochodzie, jeśli osoby nie stanowią jednego gospodarstwa. W pierwszym rzędzie może jechać tylko kierowca, a w następnych osoby na miejscach skrajnych i w maseczce. W praktyce w pięcioosobowym samochodzie mogą jechać trzy obce osoby. Tak, jeśli są to dwie pary, które nie potrafią udowodnić wspólnego miejsca zamieszkania (a najlepiej nazwiska), po prostu dwóch kolegów z dziewczynami, to jedna osoba musi wysiąść plus oczywiście mandat. Na razie południowy Tyrol dość łagodnie to traktuje (informacja z dziś), ale niewykluczone, że za dwa trzy dni mogą być problemy z poruszaniem się po Włoszech osób w tzw. nieformalnych związkach. No chyba, że mają dowody ze wspólnym adresem. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 00:09 Dzięki ale nie o to pytałem. Jade przez Brennero, w 2 osoby, ten sam adres to samo nazwisko. Pytam o zaostrzone od dziś przepisy dotyczace masek. Czy dotyczą klubów nocnych czy ulic? Nie moge doczytać, info sa enigmatyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 09:42 Nie ma ZADNYCH kontroli na przeleczy Brenner przez Austriakow To samo dotyczy innych drog przez granice wlosko-austriacka Jest jak podaja media, od 18 do rana trzeba nosic maseczki WSZYSCY je i tak nosili juz tydzien temu w mejscach, gdzie nie ma dystansu 2 metrow na zewnatrz I w srodku Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 10:11 Austriacy kontroluja swoich obywateli na granicy ze Slowenia Jesli przyjechali z Chorwacji, musza udac sie na kwarantanne, dopoki nie dostana negatywnego wyniku testu Nie ma ZADNYCH poblokowanch drog na granicy wlosko-austriackiej, to sa kosmiczne brednie cos takiego pisac Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 30.08.20, 14:53 Dzisiaj bylem w Italii i zaszla zmiana na przeleczy Brenner---- Wjezdzajac do Wloch nie ma zadnych kontroli, natomiast wjezdzajac do Austrii jest oficjalnie ograniczenie do 30 km i na obu pasach na granicy stoja policjanci austriaccy, nikogo nie sciagali na bok, ruch byl plynny, z predkoscia okolo 40 km, ale taka mozliwosc sciagniecia jest---- Zapewne chodzi o to, ze Austriacy powracajacy z Chorwacji i innych krajow balkanskich, krajow wysokiego ryzyka z powodu wirusa, a mieszkajacy w Tyrolu czy Vorarlbergu wykorzystywali Brenner jako sposob dostania sie do domu bez koniecznosci kwarantanny Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Włochy obostrzenia, maski 02.09.20, 11:47 my bylismy we Włoszech na samym poczatku lipca i juz wtedy było zwezenie i stali austriaccy policjanci - nas poprosli o zatrzymanie, kontrolowali winiety. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 12:02 WSZYSCY je i tak nosili juz tydzien temu w mejscach, gdzie nie ma dystansu 2 metrow na zewnatrz I w srodku ---- W środku tak ale na zewnątrz nie. Na ulicach maska to rzadkość . Do wczoraj. Dlatego pytam jak jest teraz. W turystycznych miejscach na deptakach itp Brennero oczywicie że nie można robić kontroli bo korki byłyby of Lipska po Weronę... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 14:08 Na zewnatrz TEZ nosili Na 100% Jesli nie udalo sie na zewnatrz zachowac dystanu 2 metrow, to KAZDY mial maseczke Np. w kolejkach I juz przeszlo tydzien temu niektore miasta wprowadzily NAKAZ naoszenia maseczek na deptakach, np. Vipiteno(Sterzing). Mowili o tym w radiu poludniowotyrolskim Juz przeszlo tydzien temu mowiono o wzroscie zakazen .... Sytuacja na dzien dzisiejszy nie daje jednak zadnych powodow do paniki; granice sa otwarte, nie ma kontroli poza wyrywkowymi, ktore zawsze byly, maseczki ludziie nosza zdyscypilonowanie, liczba zakazen na ilosc mieszkancow jest znacznie mniejsza niz w Chorwacji Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 14:19 Zdjecia z Italii- Tyrol Poludniowy tiny.pl/g29mx Ostatnie sa z 26 lipca ( Dolomity ) i 9 sierpania ( Valle Tures i Valle Aurina ) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 14:26 I nie pytam o ryzyko bo je kalkuluję, śledze na biezaco dane i trzymam reke na pulsie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 15:35 Tu masz dane z Poludniowego Tyrolu; nie wyglada to dramatycznie, dmuchaja na zimno... www.provinz.bz.it/sicherheit-zivilschutz/zivilschutz/aktuelle-daten-zum-coronavirus.asp#accept-cookies Tu sa dane z calej Italii: opendatadpc.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/b0c68bce2cce478eaac82fe38d4138b1 Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 14:25 Wisłok. Jadę do Jesolo. Niktvtam masek nie nosił. Na ulicy, bo wewnąrz tak oczywiście. Pytałem kilkunastu osób, w tym moja agencję, turystów, restauratorów. Na ukicach bez masek. Tymvzasem.przepisy wprowadzone od wczoraj są dla mnie zbyt ogólne. Dlatego pytam kogos kto wie. Obawiam się że Ty wiesz jeszcze mniej ode mnie. Nara Jeep Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 15:30 www.skylinewebcams.com/pl/webcam/italia/veneto/venezia/jesolo-piazza-milano.html W Italii GMINA moze zdecydowac o tym, ze na deptaku czy w innej czesci miejsowosci trzeba nosic maseczki--- To ze nie nosili, nie oznacza, ze gmina cos takiego wprowadzi np. za 3 dni... Dlatego przepisy sa ogolne, ze daja gminom wolna reke w nakazie noszenia maseczek na zewnatrz---- Natomiast wprowadzono teraz obowiazek noszenia WSZEDZIE na zewnatrz od 18 do 6 I byl juz wczesniej obowiazek noszenia w srodku--- No i zakazali do 7 wrzesnia dyskotek, lokali tancecznych i tego typu lokali Calosc jest tu: www.provinz.bz.it/news/de/news.asp?news_action=4&news_article_id=642434 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 16:02 TU bardzo wyraznie widac, jak ludzie nosza maseczki na deptaku: www.skylinewebcams.com/pl/webcam/italia/trentino-alto-adige/bolzano/san-candido.html Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 18.08.20, 22:51 Sytuacja w Tyrolu i na deptaku w Bolzano czy decyzja lokalnych gmin i gubernatora mniej mnie interesują. Jesolo to Veneto inni ludzie inna sytuacja o dwa rzędy wielkości więcej turystów. Z tego co mi wysłałes wynika że regulacka ogólnokrajowa wymaga, aby od 18 do 6 nosić maski JEDYNIE jeśli nie da sie zachować dystansu. Czyli tłumy a nie spacery po ulicach... Zdaje się że nikt dalej nie wie jak to wyglądać bedzie w praktyce. I nie pisz mi co w Tyrolu bo tam władze lokalne same zaostrzyły regulacje... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Re: Włochy obostrzenia, maski 19.08.20, 00:00 Jesteś wyjatkowo aroganckim bucem Zamiast podziękować za tyle cennych informacji, zgrywasz bezczelnego gnoja Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 19.08.20, 02:46 Żadnych nie dostałem informacji. Wszystkie dotyczą innego regionu. Poza tym już je miałem. Też ci życzę miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 19.08.20, 08:05 Z tego co mi wysłałes wynika że regulacka ogólnokrajowa wymaga, aby od 18 do 6 nosić maski JEDYNIE jeśli nie da sie zachować dystansu. Czyli tłumy a nie spacery po ulicach... Jesolo to Veneto inni ludzie inna sytuacja o dwa rzędy wielkości więcej turystów. Sam sobie zaprzeczesz Skoro jest w Vento o wiele wiecej turystow, to jest po prostu tlum, szczegolnie w godzinach wieczornych i nocnych, kiedy Wlosi uwielbiaja spacerowac po ulicach Sytuacja wyglada tak, ze brak maseczki nalozonej kosztuje 400 euro, a Italiano sa do tego stopnia uczuleni na wirusa, ze nosili maseczki w Tyrolu Poludniowym i Dolomitach wszedzie tam, gdzie byl tlum BEZ formalnego nakazu Wiec tym bardziiej beda je nosic teraz Nie nos, twoja sprawa, nei moje 400 euro Bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 19.08.20, 08:35 Von 18 Uhr bis 6 Uhr muss der Mund-Nasenschutz in Bereichen getragen werden, die zu öffentlich zugänglichen Orten und Räumlichkeiten gehören sowie auf öffentlichen Flächen, auf denen sich spontan und/oder gelegentlich Menschenansammlungen bilden können. I po polsku Nowe rozporządzenie dotyczy nie tylko miejsc nocnego życia towarzyskiego w rejonie barów, ale wszelkich przestrzeni publicznych takich, jak place, ulice, nadmorskie promenady. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych w okólniku rozesłanym do lokalnych władz zaleciło skrupulatne kontrole przestrzegania przepisów. Patrole sił porządkowych mają sprawdzać, czy ludzie w zatłoczonych miejscach na powietrzu mają maseczki www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/europa/news-wlochy-400-euro-kary-za-brak-maseczki-zaostrzono-przepisy,nId,4677058 Co tu jest niejasnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 19.08.20, 08:56 Dzięki wisłok juz mi więcej nic nie pisz. Cytaty z rmf.fm też umiem znaleźć. I tak wszystko rozumiem, juz się nie wysilaj.. Pa J. Odpowiedz Link Zgłoś
ametystowa.pani Re: Włochy obostrzenia, maski 19.08.20, 09:22 W lipcu wpadłam na chwilę na pn i wtedy było tam jak w Polsce tzn. w pomieszczeniach i środkach transportu. W poniedziałek wróciłam ale z głębokiego pd czyli Sycylii. Z dnia na dzień wyczuwało się jakąś większą nerwowość. Nie znam włoskiego ale doszło do nas,ze się pogarsza. Patrzyli żeby za dużo ludzi nie było w jednym miejscu, nie wpuszczali na raz, przed niektórymi sklepami trzeba było poczekać itd. Teraz to w ogóle więcej policji wszędzie. W miejscach turystycznych na dworze też każą zakładać maski. W Palermo jak na ulicy gęściej lepiej mieć tą maskę blisko. Oni się z jednej strony boją powrotu, jednocześnie tłumnie idą w miejsca turystyczne, jakiś pikniki sobie urządzają i wcale tak sami z siebie tych masek chętnie nie noszą. Ale nie wlepiali zaraz mandatu, raczej upominają. Teraz mają okres urlopowy ale to już niedługo im się skończy, to będzie luźniej. Turystów z innych krajów nie ma jakoś super dużo, te tłumy to włosi robią. Podejrzewam,że na pn jest podobnie. Choć wiadomo,że pn jest trochę "poważniejsza" i tam jednak bardziej przestrzegają. Teraz wszędzie maska podstawowe wyposażenie. A generalnie to ja tam zawsze patrzę co robią inni:) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 19.08.20, 09:35 W Alpach turystow bylo BARDZO duzo, parkingi prawie pelne juz o 10 rano, wedlug rejestracji aut 90% to Italiano, reszta turysci z Niemiec... W radiu mowili, ze jest o 75% mniej turystow zagranicznych niz w 2019, za to Wlosi tlumnie ruszyli wypoczywac u siebie... I to by sie zgadzalo Na pewno 90% turystow wloskich to nie byli miejscowi Tyrolczycy i Wlosi, bo Tyrolczycy miedzy soba mowia gwara tyrolska, a miejscowych Wlocho jest zdecydowana mniejszosc... Po prostu ludzie z roznych czesci Italii spedzali wakacje w Alpach zamiast np. w Chorwacji czy w Grecji Bardzo duzo rodzin z dziecmi, wszyscy jakos wyciszeni... Wczesniej Wlosi byli bardzo glosni, teraz wirus ich uciszyl... Generalnie bylem pod wrazeniem samodyscypliny.... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.s.i.u Re: Włochy obostrzenia, maski 19.08.20, 20:09 Informacje z dzisiaj. Dla naprzykładu zamyka się wszystko, co stanowi zagrożenie. w Il Muretto (pewnie znasz) już się nie pobawisz. Poszukałem, faktycznie: www.ilgazzettino.it/nordest/venezia/muretto_jesolo_disocteca_chiusura_covid_gestori_post_facebook-5404923.html Ogólnie mam informacje właśnie z Jesolo. W tych dyskotekach, które jeszcze się ostały jest obowiązek noszenia maski, nawet jeśli tańczysz. DJ też prowadzi w masce. Te obostrzenia są od 13 i już są przestrzegane. Stawiasz się, ochrona reaguje bardzo szybko. Każda dyskoteka ma obcięte do 50 procent miejsca. I trudno powiedzieć jak oni to liczą, ale jak chcesz wejść, to od razu miej dla bramkarza 50 euro. Dwudziestka jest kwitowana śmiechem. Ludzi ogólnie bardzo dużo, przeważają Włosi. Po 18 maska jest obowiązkowa w tych miejscach, gdzie są Turyści. Zawsze się znajdzie patrol, który ci powie, że właśnie za blisko kogoś przeszedłeś i w związku z tym oni proszą cię o kartę płatniczą. Tak, mają przenośne terminale. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 19.08.20, 23:05 Aha. Czytałem ten artykuł. 5 dni temu, kiedy się ukazał. Ale dzięki. Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 30.08.20, 15:29 Ciekawy artykul o Bolonii, przy okazji podane kilka informacji wirusowych podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,26248903,bolonia-pepek-wenus-dwie-wieze-i-neptun-ktory-ma-swoje-tajemnice.html#s=BoxOpImg3 Na miejscu wciąż obowiązkowe jest noszenie maseczek ochronnych w obiektach zamkniętych, zachowanie dystansu społecznego, higiena dłoni oraz pozostanie w domu przy podwyższonej temperaturze ciała. Od 15 sierpnia obowiązuje nakaz zakrywania ust i nosa w miejscach publicznych - od godz. 18.00 do godz. 6 rano. Na terenie całych Włoch zamknięto dyskoteki i kluby. Dyskoteki mogą być otwarte, ale jedynie w sytuacji, gdy oferują drinki, bez możliwości tańca. Puby, restauracje, również miejsca na plaży pozostają otwarte, ale przy zachowaniu odpowiednich zasad bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 30.08.20, 18:38 Dzięki. Turyści znad Adriatyku i znad Gardy twierdzą że nakaz chodzenia w maskach po 18tej jest ciągle nagminnie lekceważony a policja.municypalna ściga tylko młodzież gromadząca się w miejscach publicznych żeby pogadać chlupnąć piwo czy potańczyć. Tak, kluby dyskoteki pozamykane ale jak się ma naście lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 30.08.20, 21:16 Ja dzisiaj bylem tylko w Vipiteno/Sterzing, mialem jechac do Bressanone/Brixen, ale mi sie odechcialo.... Lalo jak z cebra, jakby ktos wiadrami polewal Alpy------------------ Na autostradzie dopiero w takich sytuacjach wychodzi dziadostwo robotnikow remontujacych drogi, obojetnie czy w Austrii, czy w Italii............. Czasami nie dalo sie jechac szybciej niz 80 km, bo przy wiekszej predkosci auto plywalo swobodnie w jeziorze na autostradzie Z nieba lal sie deszcz w takich ilosciach, ze lokalna rzeka w Vipiteno/Sterzing przypominala amerykanski horror katastroficzny.... Sporo Italiano robilo chyba zaklady, kiedy wyjdzie z koryta i zaleje miasto.................. W kazdym razie gromadzili sie na brzegach...... Niewiele brakowalo................ Zakupy zrobione Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 30.08.20, 21:21 Tyko wina Fragolino nie bylo.... Mialem zlecenie, zeby kupic cale 6-paki, a tu d... zbita, nigdzie nie bylo............... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 30.08.20, 21:25 Tak dzisiaj wygladal w poludnie Innsbruck, juz sie uspokoilo, rano nic nie bylo widac, tylko sciana wody-........ tiny.pl/718ws Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 30.08.20, 21:48 Policja by musiala zatrudnic tysiace nowych ludzi, zeby wszystkich kontrolowac......... Sama policja informowala, ze chodzi o sciganie tych, co sie gromadza w grupach: Patrole sił porządkowych mają sprawdzać, czy ludzie w zatłoczonych miejscach na powietrzu mają maseczki Podawalem to juz w linku w tym watku-------------------- W sklepach jest 100% maseczek Do tego bylem o 9 rano w Euro-Spin na Brenner, wlasnie otwierali sklep i bardzo pilnie kontrolowali, czy kazdy klient skorzysta z dezynfekcji----- Przygotowali stosowne srodki do dezynfekcji----- Troche to glupio wyszlo, bo obsluga sklepu gadala przy wejsciu do sklepu tylko po wlosku i WIELKIE napisy o dezynfekcji byly tylko po wlosku, a 90% klientow bylo z Niemiec oraz Austrii... Ale po kilku sekundach wszyscy zajarzyli, o co chodzi----------- Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 02.09.20, 13:51 Co kupujesz w tym eurospinie, rok temu kupowałem głównie sery w paczkach i wedliny, głównie na prezenty. Kawa była tania ale kiepska, wina jakies tam wybrałem ale bez szału, oliwa była dziadowska.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 02.09.20, 21:10 Ja podobnie kupuje, to znaczy wedliny i sery ( te sa tam tanie i identyczne w Niemczech sa o wiele drozsze ), wino czasem tez, ale tego co chcialem, akurat teraz nie bylo-- Jest w Niemczech online, ale juz 100% drozej Do tego lubie wloskie pieczywo, np. rogaliki brzoskwiniowe, owoce i warzywa sa o wiele tansze niz w Niemczech, a wybor wiekszy---- No, kupuje jeszcze chipsy, zdaniem dzieci te wloskie sa rewelacyjne, jakies ciasta, grissini torinessi, spaghettini i inne makarony.... Jak sie razem pozbiera z polek, to koszyk zakupowy jest pelny....... W Vipiteno jest hipermarket Eurospar i tam juz jest drozej, ale tez maja markowe rzeczy w bardzo duzym wyborze, np. wina i kawy fajne, kupuje przewaznie Lavazza Oro, dobre piwo wloskie Forst..... Po prostu lubie tam robic zakupy, to znaczy w Italii......... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 03.09.20, 10:52 Po prostu lubie tam robic zakupy, to znaczy w Italii......... --- Ja tak samo... Może mniej w dużych sklepach w tych mniejszych jest zabawnie zwłaszcza jak zapytasz jakie polecaja sery czy wedliny - no i kroją jak nikt inny na świecie... Na te ciastka czy slodycze musze zwrocic.uwagę.. Pozdrawiam Jeep Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 03.09.20, 21:02 No, generalnie pracujacy w sklepach sa bardzo mili i sie staraja, podobnie jest w knajpach.......... Oczywiscie trzeba uwazac, bo zdarzaja sie cwaniaki, co chca oszukac, ale tak jest w kazdym kraju.... Wlasciciele domu, gdzie mieszkam byli w Mediolanie i tam na parkingu o malo co nie przeplacili strasznie, bo kasa parkingowa miala tylko informacje po wlosku i chcieli zaplacic banknotem za parkowanie---- Na ich szczescie zauwazyl to bardzo sympatyczny Italiano ze Szwajcarii i im po niemiecku wytlumaczyl, ze napisano, ze kasa nie zwraca reszty... Bylem w Italii sporo razy i jedyna nieprzyjemna sytuacja to knajpa w Wenecji, gdzie wredny kelner chcial wymusic na na nas, zeby kazdy zamowil cala pizze, takze dzieci... I nie przyjal do wiadomosci, ze chcemy inaczej, chcamy 2 duze pizze na 4, bo nie jestesmy az tak glodni......... Za to w tej samej Wenecji poszlismy potem na kolacje w hotelu i sam kelner proponowal porcje dzieciece... Wszedzie sa ludzie i ludziska---- Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 23.09.20, 15:03 Generalnie nikt na zewnątrz w maskach nie chodzi. Po 18 tez nie. W knajpach tłumy. Na ukicach też. Maski tylko wewnątrz w sklepach, stacjach benzynowych. Liberalniej niż w Polsce. Restrykcyjniej niz w Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 23.09.20, 17:10 W Italii jest okolo 1300 przypadkow dziennie, w Austrii 800, a jednak Italiano jest zdecydowanie wiecej... W Austrii jest teraz tak samo restrykcyjnie jak w Italii i w Niemczech---- Centrum wirusa staly sie Czechy, gdzie teraz jest po kilka tysiecy zakazen dziennie i przywrocono maseczki w sklepach----- Za to Liechtensteinie i Szwajcarii nie ma zadnych maseczek poza komunikacja zbiorowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 23.09.20, 19:26 Najwieksza katastrofa w Bawarii to brak Oktoberfest.... W Monachium jest duzo zakazen, raczej nie polecam lazenia po knajpach bez otwartych szeroko na zewnatrz okien, to dosc ryzykowne ze wzgledu na wirusa.... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 24.09.20, 00:42 Wczoraj byłem też w Monachium. Dobę tylko ale nie zauważyłem żadnego poruszenia większego niz np w Berlinie Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 24.09.20, 00:40 W Austrii jest teraz tak samo restrykcyjnie jak w Italii i w Niemczech---- --- W teorii. W praktyce jest gorzej, np obsługa w knajpach ma wyjebane nawet masek nie noszą Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 24.09.20, 17:47 W Monachium od dzisiaj trzeba nosic maseczki na Marienplatz i Viktualienmarkt... Po co ??? Nie wiem Na otwartej przestrzeni wirus nie jest szkodliwy..... Wskaznik zakazen jest ponizej 50 w miescie, no jest blisko 50, ale jednak ponizej I jest to idiotyzm, ale z niemieckim sanepidem sie nie dyskutuje.... Co do Austrii to dzisiaj podano, ze Vorarlberg dolaczyl do Wiednia i po powrocie trzeba sie poddac obowiazkowemu testowi 2 razy i poczekac 7 dni w kwarantannie.... Ale kto to skontroluje ??? Jak ktos ma zarezerwowany nocleg w Wiedniu i w kraju Vorarlberg jest latwy do namierzenia.... Ale pozostali ? Co najweselsze, to najwiecej zakazonych austriackich na 1000 mieszkancow jest w Innsbrucku, a on jest poza czarna lista, bo Innsbruck jest DOKLADNIE w srodku trasy do Italii, wiec sanapid w Niemczech udaje, ze Insbruck nie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 24.09.20, 18:34 Wlasnie sie doczytalem, ze kwarantanna i obowiazkowy test nie dotyczy sytuacji, jak ktos tylko jedzie tranzytem przez obszar ryzyka ... Czyli np. przejezdza przez Vorarlberg jadac z Niemiec do Szwajcarii... Tu sa oczywiscie sytuacje tego typu, ze musi zatankowac, czy tez pojsc do toalety, czy wysikac sie w krzakach,,, Taki ktos raczej nie podpadnie pod kwarantanne .... Ale juz robiac zakupy w centrum handlowym moze miec problem..... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 24.09.20, 19:03 orf.at/corona/stories/daten/ Tu jest austriacka mapka wirusa---- Innsbruck - wskaznik 132 i jest OK , Vorarlberg - wskaznik najgorszy jest tam 75, a jest obszarem ryzyka..... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 24.09.20, 19:19 Dobre.... www.youtube.com/watch?v=0Jb6NixZKaY Szacun Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Włochy obostrzenia, maski 25.09.20, 01:59 Innsbruck w środkutrasy do Italii? Z boku jest nawet nie zwalniasz... Jak sie uprzesz to wysikasz się w Niemczech a 1,5h póżniej juz we Włoszech... A z maskami na terenie otwartym to idiotyzm,.pełna zgoda. W dodatku nie do wyegzekfowania... bez społecznej akceptacji a ta chyba mija... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 25.09.20, 13:58 Mialem na mysli, ze Innsbruck jest w srodku austriackiego odcinka trasy do Italii.... Oficjalnie sie przez miasto przejezdza... Z tym testem po poworcie z terenu ryzyka, to jest tak, ze 90% nie doczyta, ze nie dotyczy on podrozujacych tranzytem, bo tego jasno nie pisza w komunikatach, tylko odsylaja linkiem do dokumentu, a ten jest na wiele stron i gdzies na 5 czy 6 stronie dorbnym drukiem napisali, ze nie dotyczy to tranzytu.... WIec by strach poszedl po ludziach i prawie caly ruch turystyczny do Italii z Niemiec by sie zalamal... Co do tych maseczek w Monachium to zdecydowal burmistrz z SPD, popierany przez Zielonych, a CDU i CSU sa zdecydowanie przeciwko, ze to tylko nakreca histerie..... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Włochy obostrzenia, maski 26.09.20, 17:29 No i Niemcy wpisali Tyrol na liste regionow wysokiego ryzyka, przy okazji takze cale Czechy Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Znowu stan wyjatkowy 07.10.20, 19:01 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26376928,wlochy-stan-wyjatkowy-przedluzony-do-konca-stycznia.html#s=BoxMMtImg4 Noszenie masek na zewnatrz jest bez sensu, niedawno cos takiego zrobiono w Monachium i po kilku dniach sie z tego wycofano, bo to jest idiotyzm... Wirus na otwartej przestrzeni jest niegrozny, chyba ze ktos nie zachowuje dystansu z obcymi ludzmi rozmawiajac minimum kilka minut... Zasada ma na szczescie sporo wyjatkow i bedzie stosowana tylko wtedy, gdy w poblizu beda inni ludzie, ale panike nakreci na 100% I ODSTRASZY turystow juz na amen.... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Znowu stan wyjatkowy 08.10.20, 10:34 Maski na zewnątrz to kretynizm. Niestety w Polsce tez praktykowany, od soboty w żółtychbi czerwonych strefach. Plus - że jesli ilość zakażeń spadnie, to powiat szybko przestaje mieć kolor i obowiązku noszenia masek ma zewnątrz nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Znowu stan wyjatkowy 08.10.20, 19:14 Jesli... Oni kazdego dnia mowia co innego, a teraz wyraznie wpadli w panike.... Powoli mnie samego ogarnie lekki strach, co jutro wymysla... Liczba przypadkow smiertelnych w DE 16, liczba prypadkow smiertelnych w PL 76 Liczba zakazonych w sumie ta sama, ponad 4000.... Tyle, ze w DE jest 2,5 raza wiecej mieszkancow Srednio inteligentna malpa widzi, ze ilosc zakazonych w PL jest wielokrotnie zanizona, bo wirus wedlug naukowcow ma taka sama smiertelnosc w PL i w DE Samo ministerstwo zdrowia naklazalo tylko testowac tych, co maja wszystkie objawy, a takich jest zdecydowana mniejszosc ! Realnie w PL jest obecnie kilkanscie tysiecy zakazonych dziennie...... Dzisiaj bylem w Kontancji-Kreuzlingen, w sumie to jedno niemiecko-szwajcarskie miasto.... W Szwajcarii ZERO maseczek w sklepach i gdzie indziej, tylko ostrzezenia o dystansie, dezynfekcji, itp... Ludzie sie do tego stosuja, to znaczy dezynfekuja rece i zachowuja odstep.... W srodku miasta jest granica miedzy domami, to tak jakby ktos na srodku Nowego Swiatu zrobil granice panstwowa, praktycznie zero kontroli,,, A po niemieckiej stronie kategorycznie pilnuja maseczek w sklepach, za to na ulicach i nad jeziorem tlumy bez maseczek... Generalnie bardzo sympatyczne miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Znowu stan wyjatkowy 08.10.20, 22:54 Generalnie bardzo sympatyczne miejsce -- Piękne. Ale czy sympatyczne? Kilka lat temu w Szwajcarii w ciągu 3 dni miałem 4 kontrole policji. O tak, bez powodu, bez mandatu. Mimo że auto nienajgorsze. Dopiero kiedy okazywalo się.że mówię po niemiecku chęć przypierdolenia się do czegokolwiek malała. Więc nie, Szwjcaria to piękny kraj, ale wcale nie sympatyczny. Sympatycznie jest we Wloszech. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Znowu stan wyjatkowy 09.10.20, 19:16 Szwjcaria to piękny kraj, ale wcale nie sympatyczny. Sympatycznie jest we Wloszech. Do mnie nikt sie nie przypier... odkad jezdze na niemieckich tablicach... Na polskich to masz od razu przeje.ane..... Wczoraj to kolejny raz widzialem, wjezdzalem do Niemiec, w druga strone jechaly auta na niemieckiech i szwajcarskich rejestracjach, jedno za drugim, ruch byl spory i plynny, jak w centrum kazdego miasta, mloda celniczka szwajcarska tylko sie patrzy,la nawet nie chcialo jej sie dawac znaku reka, zeby jechac bez kontroli, nagle zauwazylem auto z Polski, ona taz, od razu na bok, nagle wyskoczyli 2 koledzy celniczki i do roboty, czyli kopanie auta------------------ Ale generalnie Szwajcarzy poza celnikami i policja to mili ludzie, bardzo sympatyczni, mowia jak Holendrzy ( prawie tak samo ) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Znowu stan wyjatkowy 08.10.20, 22:56 Srednio inteligentna malpa widzi, ze ilosc zakazonych w PL jest wielokrotnie zanizona, bo wirus wedlug naukowcow ma taka sama smiertelnosc w PL i w DE --- To sie nazywa zarządzanie informacją. Program Pinokio + Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Znowu stan wyjatkowy 09.10.20, 19:20 Pozostaje pytanie jak dlugo ciemny lud bedzie kupowal ten bajer, ze w PL jest wszystko OK.... Skoro jest ciemny, to bedzie, ale jak na cmentarze zaczna wywozic krewnych takiego tepego zwolennika kaczej partii, to nawet on obudzi sie ze snu o potedze kaczej partii i wlaczy alarm w swojej mozgowinie.----- Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Znowu stan wyjatkowy 10.10.20, 02:28 Pozostaje pytanie jak dlugo ciemny lud bedzie kupowal ten bajer, ze w PL jest wszystko OK.... -- Obawiam się że długo. Bo wszędzie jest gorzej, w Niemczech, Wielkiej Brytanii, u Pepików itp. Tzn TVP tak twierdzi a skoro tak twierdzi to to jest prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Znowu stan wyjatkowy 11.10.20, 21:14 No, to tak szybko nie bedzie, ale nic tak nie boli jak zderzenie rzeczywistosci z bajkami, w ktore sie uwierzylo.... Takie osoby do tego, ze ich prezes z kotem zrobil w wala, sie teraz do tego GLOSNO w mediach spolecznosciowych nie przyznaja... ( bo im jest po prostu wstyd ) Generalnie moze z tego wyjsc niezle mordobicie w PL.... Znajomy z DE, co juz chcial wracac do PL i wczesniej chwalil kaczora, teraz jest wkurzony i go krytykuje.... Takich jest sporo.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Szwajcaria- maseczki w sklepach 17.10.20, 17:45 wislok1 napisał: > Dzisiaj bylem w Kontancji-Kreuzlingen, w sumie to jedno niemiecko-szwajcarskie > miasto.... > W Szwajcarii ZERO maseczek w sklepach i gdzie indziej, tylko ostrzezenia o dyst > ansie, dezynfekcji, itp... > Ludzie sie do tego stosuja, to znaczy dezynfekuja rece i zachowuja odstep.... Dzisiaj bylem znowu w Szwajcarii i ogromna zmiana- sa obowiazkowe maseczki w sklepach, knajpach, na stacjach benzynowych, itd,. jak w Niemczech i w Austrii W Szwajcarii nie ma czegos takiego jak ministerstwo zdrowia, ale Urzad Zdrowia, niezalezny od rzadu i on nakazal maseczki... Powod: rosnaca liczba zakazen, np. w Zurychu, ale tez w centralnej Szwajcarii wiejskiej i katolickiej, czyli region Lucerny Ja bylem w kalwinskich kantonach Szafuza i Turgowia, gdzie sytuacja nie jest zla..... Oczywiscie wszyscy zakaz repsektuja w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek00 Re: Włochy obostrzenia, maski 22.10.20, 22:02 W Lombardii wprowadzono nawet godzinę policyjną. Odpowiedz Link Zgłoś