olsztyniak58 22.09.23, 13:30 Może ktoś zna namiar na fajny dwutygodniowy pobyt w Montefiascone nad jeziorem Bolsena . Moje życzenia to czystość , prywatny parking, aneks kuchenny i blisko miasta no i najlepiej rozsądna cena. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja.s.i.u Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 23.09.23, 15:09 Montefiascone to nie jest dobry wybór. Pomyśl nad Bolseną, niedaleko, a nad samym jeziorem. Warto się tam zatrzymać, jeśli zabłądziłeś pomiędzy Florencją, a Rzymem, bo w nawigacji miałeś ustawione "unikaj płatnych dróg". Jeszcze raz podkreślam, Bolsena jest dużo ładniejsza, jeśli chcesz np. coś zjeść bezpośrednio nad jeziorem, bo Montefiascone to jednak kawał drogi od jeziora leży i moim zdaniem na godzinę można się tam zatrzymać, ale nawet na cały dzień, zdecydowanie nie. A co dopiero na cały urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 28.09.23, 18:31 jasiu a zajrzysz na forum wyspy kanaryjskie Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 29.09.23, 09:32 To chyba nie na temat :( Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 29.09.23, 15:03 Myślisz że ktoś tu coś pisze w ogóle? Ze jest tu jakis admin, reguły? Z choinki się urwałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 18:21 Nie usprawiedliwia to w żaden sposób Twojego postępowania. Irytujesz się , że nie ma admina i reguł a sam ich nie szanujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 19:50 Koleś z kosmosu spadłeś. Nigdy cie tu nie było jak forum funkcjonowało. Wlazłeś na umarłe forum gdzie nikt cie nie czyta i nie odpowie. Jasiu czy ja to ostatnie cudaki co tu zaglądają. Możesz sobie darować styl z wypracowania z religii dla 4 klasy szkoły podstawowej ze cos nie usprawiedliwia postępowania . Idz lepiej na Auto Moto forum czasem ktoś jeździ, na tamtym forum jest ruch ale ostrzegam ze możesz być zgorszony bo qrva to łagodne przekleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 19:52 A jak ci się nie podoba to pisz na Berdyczow Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 01.10.23, 07:07 Nie jestem żadnym twoim kolesiem. Na tym forum byłem już wiele lat temu. Może forum umarło ponieważ tacy jak ty i w twoim stylu zabierali na nim głos. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 01.10.23, 07:34 Nie jestes moim kolesiem, zgoda. Forum umarło z wielu powodów. Głównie Facebooki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 01.10.23, 07:39 Może i byłeś na forum z 10 lat temu. Doczepiłeś się że napisałem 1 zdanie nie na temat i mentorskim tonem niczym uczyciel w szkole do jakiegoś uczniaka zrobiłeś problem. Złóż skargę do aseretki która podobno opiekuje się tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 24.09.23, 09:20 Miejscowość nad jeziorem Bolsena którą wybiorę na wakacje będzie tylko miejscem wypadowym do oczywistych miejsc w południowej Toskanii. Też najpierw brałem pod uwagę miejscowość Bolsena ale i tam nie znalazłem ciekawych noclegów w zasięgu spaceru do miasta ale jestem otwarty i na tą miejscowość. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 19:55 olsztyniak58 napisał: > Miejscowość nad jeziorem Bolsena którą wybiorę na wakacje będzie tylko miejscem > wypadowym do oczywistych miejsc w południowej Toskanii. Też najpierw brałem po > d uwagę miejscowość Bolsena ale i tam nie znalazłem ciekawych noclegów w zasięg > u spaceru do miasta ale jestem otwarty i na tą miejscowość. Tę miejscowość. To podyskutuj na Facebooku. Tu szkoda tracić czas. Poza mną czy Jasiem w 2038 roku jakis debil wSPAMierdoli reklamę. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 19:59 A na forum Auto Moto jak napiszesz do rzeczy to tam są rozgarnieci ludzie co jezdza do Włoch. Ale nie zdziw się ze 90 procent dyskusji to dygresje i off topic. Jak zaczniesz pouczać językiem prymusa z podstawówki to qrvy będą lecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alberto Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 IP: *.mob.proxad.it 04.10.23, 17:17 A czy nie lepiej wybrac baze na poludniu by zwiedzic palace w Casercie, Pompeje, wybrzeze Amalfi tu mòglbym pomòc Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alberto Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 IP: *.mob.proxad.it 04.10.23, 17:13 Adlaczego tam ? Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 06.10.23, 18:18 Wszystko po kolei. Najpierw chcę "dokończyć" Toskanię a później się zobaczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 07.10.23, 07:21 olsztyniak58 napisał: > Wszystko po kolei. Najpierw chcę "dokończyć" Toskanię a później się zobaczy :) Kibicuje i przepraszam za zgryźliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 08.10.23, 21:03 Chyba nic z tego. Kilka osób włączało się do dyskusji i żadnej konkretnej podpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 14.10.23, 11:27 Witam, jako b. doswiadczony pasjonat podròzy pozwole sobie wyrazic moja opinie tym bardziej, ze obecnie forum wydaje mi sie wolne od wszechwladnej i niekiedy b. niegrzecznej w swych wypowiedziach opiekunki As..... . Nie daj Boze gdyby ktos znal ten kraj lepiej niz ona, a ja do takich naleze. Znecala sie slownie i nademna i zniechecila mnie od zabierania tutaj glosu przez pare lat. Mieszkalem we Wloszech dziesiatki lat na pòlnocy i na poludniu a i obecnie jestem tam co roku na dlugich wakacjach wiec chyba na temat turystyki mam cos do powiedzenia. Pandemia i emigranci zmienili ten kraj nie do poznania mnòstwo tanszych noclegòw b&b zostalo zamknietych a te co zostaly podwyzszyly ceny prawie o 100% skutecznie konkurujac z hotelami. Platforma air&b i booking.com zostala w praktyce przynajmniej w czesci wyeliminowana. Na dobre od okolo miesiaca przegrywajac w sadzie. W miastach turystycznych pobyt nie moze byc kròtszy niz dwa dni, wlasciciel nie moze mieszkac i oferowac noclegu w tym samym miescie, moze go oferowac o ile pobyt jest dluzszy niz miesiac. Natomiast nic sie nie zmienilo o ile chodzi o noclegi oferowane w okolicy miast turystycznych. Pomysl forumowicza by zrobic sobie baze w jednym miejscu i stamtad robic wycieczki dzienne - dodam z doswiadczenia majac samochòd i najdalej w promieniu 70-u km w jedna strone jest b. dobry. Zalecaja go powazne przewodniki wydane we Wloszech bowiem radza by dobrze poznac region po kawalkach. Inaczej planowana wycieczka zmienia sie w pogon i stres. No i nalezy brac pod uwage fakt, ze ciagle przemieszczanie sie zmusza do placenia podatku turystycznego, niekiedy podwòjnie. Przy okazji kto sie do tego nie zastosuje jak i wypadku wlascicieli dzialajacych na wspomnianych wyzej platformach podlega b. slonej karze pienieznej. Wobec powyzszego o ile nie ma sie znajomosci to znalezienie tanszego lokum na wakacje graniczy prawie z cudem. Bo i w tym wypadku - chodzi o tzw drugie mieszkanie na wlascicieli ktòrych zostaly nalozone wysokie podatki od panstwa i miasta a woda swiatlo i gaz kosztuja podwòjnie. Przecietny Wloch jezeli jeszcze moze pozwolic sobie na urlop to raczej jest to tygodniowy wypad i to do tanszych regionòw typu Abruzja czy Kalabria. Ku memu zdumieniu nawet Kalabria do ktòrej Wlosi ze wzgledu na potezne zatrucia ziemi i silna obecnosc mafi nie jezdzili. Ostatnio jednak masowo jezdza na urlop do pobliskiej Albanii - nie dziwie sie pobliska Apulia jest b. droga. Dlatego moja rada jest taka- nie upierac sie przy regionie , ktòry chcialoby sie po kawalku zwiedzic, gdy z gòry wiadomo, ze jest on bardzo drogi , a lapac okazje. Oczywiscie rada ta odnosi sie do osòb majacych normalny budzet, do inteligentnego turysty jak to przed laty wyrazil sie adwokat i podròznik amerykanski Artur Frommer. No bo o ile mozna sobie na wiele pozwolic to kazdy moze jechac i wydac ile chce. Ale to nie moja kategoria ludzi i mysle osòb piszacych na forach. Cale Wlochy sa piekne i wszedzie znajdzie sie zabytki czy piekne krajobrazy. Do podsuniecia pomyslu ktòry ponizej przedstawie posluzyl mi pobyt polskiej rodziny ktòrym znajomy zorganizowal wycieczke zycia. Nie tylko ze wzgledu na piekne przywitanie z regionalnym tortem i winem, ale dlatego, ze bez obecnosci kogos z lokalnych nigdy by nie zobaczyli tylu zabytkòw, miejsc pielgrzymkowych i pieknych krajobrazòw. Bowiem przewodniki polskie sa b.ubogie i dotycza tylko najwazniejszych miejsc, a gdzie sa tzw perelki to wiedza miejscowi, jak ròwniez gdzie jesc, spac no i zaoszczedzic na parkowaniu. To ostatnie b. uciazliwe, przy dwòch tyg pobytu bo sa miejsca, gdzie trzeba placic i w nocy. Przez dwa tyg pobytu i robiac po trzy wycieczki dziennie polozone na tej samej trasie wspomniani panstwo zobaczyli 1/3 tego co bylo do zwiedzenia i postanowili przyjechac i w przyszlym roku, o ile bedzie jeszcze do dyspozycji mieszkanie w ktòrym urzadzili sobie baze, Bo inaczej sie nie oplaca, juz dwa kroki dalej zwykle lòzko w pokoju b&B kosztuje 70 euro za noc. Miejsce jest polozone na poludniu Wloch gdzie w przyszlym sezonie letnim beda latac samoloty, nawet low cost , juz lataja, ale najblizsze lotnisko 60 km, polozone w gòrach. W promieniu morze, zabytki etc, na miejscu niedrogie jedzenie. Oddalone od najblizszego duzego miasta o 5 km. parking bezplatny. Nie jest to tzw za d..... pie, dochodzi kolej i autobusy miejskie, ale kursuja od 7.30- 21.30 Gdyby sprawa interesowala prosze dac znac na +393408072980, podajac adres poczty podam interesujace forumowicza namiary na niedrogi nocleg, podkreslam, ze mnie tam na miejscu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 14.10.23, 19:40 mifa napisała: > Witam, jako b. doswiadczony pasjonat podròzy pozwole sobie wyrazic moja opinie > tym bardziej, ze obecnie forum wydaje mi sie wolne od wszechwladnej i niekiedy > b. niegrzecznej w swych wypowiedziach opiekunki As..... > . Nie daj Boze gdyby ktos znal ten kraj lepiej niz ona, a ja do takich naleze. > Znecala sie slownie i nademna i zniechecila mnie od zabierania tutaj glosu prze > z pare lat. Fakt, asretka najpierw zniechęcała do forum a potem je olała. Odpowiedz Link Zgłoś
mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 14.10.23, 20:39 No chyba nie tylko ona bo pod niektòrymi wpisami sa chamskie zdania tam gdzie protestuja przeciwko spamowi i nikt ich nie usuwa, co oznacza, ze albo opiekuna nie ma albo i on olewa. Odpowiedz Link Zgłoś
mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 14.10.23, 20:41 Te zdania sa po wlosku - swiadcza tylko jaki poziom ktos tu reprezentuje Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 16.10.23, 17:20 Dzięki za obszerny wpis. Ja preferuję dwutygodniowe pobyty ,żeby nie mieć napinki. Opracowuję kilka miejsc , które mnie interesują a , które są w zasięgu spokojnej wycieczki jednodniowej. Korzystam z własnego samochodu. Nie robię tragedii jak nie wykonam planu. Jest to wynik pewnych odkryć lokalnych (ludzi , przyrody ). Zawsze mam nadzieję na powrót :) Co do noclegów to udało mi się wstępnie zarezerwować coś na obrzeżach Bolseny więc tylko dziękuję za propozycję. Nawiązując do "jakości" forum jesteś jedyną osobą , która okazała chęć konkretnej pomocy. Jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 16.10.23, 21:10 Dzieki za odpowiedz. Moze inni nie odpowiedzieli poniewaz namiaròw na niedrogi nocleg po prostu nie posiadali. Ja chcialem jeszcze sprawdzic u siòstr lub zakonnikòw, ale bedzie to mozliwe jak wròce do domu, tam mam ogromna bibloteke i moje notatki z podròzy. Ale noclegi u duchownych tez nie sa tanie. Rezerwowac zaleca sie od stycznia teraz to za wczesnie. Znowu zaczeto mòwic tutaj o powracajacej pandemi. Pozostaje do dyspozycji jak to sie tutaj mòwi, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 17.10.23, 10:13 A ewentualnie Viareggio moze interesowac? Z tym, ze miejsce noclegowe znam ze slyszenia. A czy bedziesz sam, bo np wlascicielom mieszkan prywatnych a najtansze to z reguly case vacanze nie oplaca sie wynajmowac osobom samotnym calego mieszkania w sezonie bo licza od ilosci nocy i lòzka . Z drugiej strony strony szkoda, ze nie chcesz zmienic zdania. Polecane poprzednie miejsce super i warto, bo miejsca np na wybrzezu amalfitanskim to nie sa na przecietna kieszen. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 19.10.23, 14:28 Co do Viareggio to tę część Włoch już odwiedzałem. Co do innych miejsc to ewentualnie w 2025 ale to daleka przeszłość. W 2024 chciałbym zobaczyć : Orvieto, Civita, Pitigliano może jeszcze Viterbo dlatego noclegi w okolicy jeziora Bolsena wydają mi się logistycznie odpowiednie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 19.10.23, 15:18 W Orvieto moge wskazac nocleg u zakonnikòw, nie jest on zbyt wygòrowany za pokòj pojedynczy, w Viterbo, mòj syn ma przyjaciòl moge zapytac. Ale podkreslam, ze wszedzie jest drozej niz w miejscu ktòre chcialem polecic i to conajmniej o jakies 50%. Dobrze, ze w przyszlosci nie wykluczasz przepieknych Wloch poludniowych, ale ja z kolei nie wiem czy miejsce bedzie dostepne. Bedzie dostepne w grudniu i styczniu na przepiekna impreze swiatel, bezplatna, ale co dalej to zalezy od wlasciciela, ktòry ma trudnosci z jego utrzymaniem ze wzgledu na personel. Z kolei Pitigliano to mala stosunkowo miejscowosc a, zwiedzisz w jeden dzien, ceny w granicach 70 euro za lòzko, to teraz normalka po covidzie to obecnie w sezonie rosna. Jezeli sprawa interesuje podaj adres poczty przesle Ci wykaz ksiezy, ktòrzy oferuja noclegi. Bylbys sam? Pytam, bo niektòrzy przyjmuja tylko mezczyzn, ja ròwniez pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 20.10.23, 07:04 Witam podaj adres poczty na telefon podany poprzednio lub napisz na pryw tutaj mam namiar na nocleg w ksiezy, sa tam ròzne typy noclegòw nawet dla osòb ze spiworami wlasnie w miescie w ktòrym szukales, geograficznie to juz prowincja Viterbo, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 20.10.23, 15:36 Ale ja nie potrzebuję noclegów jednodniowych . Mój sposób zwiedzania opisałem powyżej. Dwutygodniowa baza (np. Bolsena jak mam wstępnie zaklepane) a z niej wypady jednodniowe bez noclegów , własnym samochodem do interesujących mnie miejscowości. Miejsce bazowe to tak jak napisałem w pierwszych wiadomościach musi mieć prywatny parking, kuchnię taras (widoki) , ponieważ ma mi zapewnić miejsce na odpoczynek i kieliszek wina między wycieczkami. Najlepiej jak jest na obrzeżach niedużej miejscowości z knajpkami, pizzerią , kawiarnią w zasięgu spaceru (1-1,5 km). Tak , że dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 20.10.23, 16:36 Ale ja nie mòwilem o noclegach jednodniodniowych tylko tutaj w prawie wszystkich wypadkach cena liczy sie od osoby i ilosci dni. wystarczy pomnozyc. Ja tak samo wypoczywam , robie sobie baze i zwiedzam okolice,. Twoje wymagania spelnia na 100% apartament w Kampani, wiec gdybys chcial w przyszlosci skorzystac a bedzie dostepny daj znac, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 21.10.23, 15:41 Jak w 2025 zdecyduję się na południowe Włochy to Cię odszukam na forum. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 21.10.23, 18:12 Mam nadzieje, ze bede jeszcze zyl. niestety nie jestem juz mlody . Jak Ci sie wszystko uda poinformuj na forum ale pamietaj prawdziwe Wlpchy to te poludniowe.... mnie nie zalezy na tym by cos komus wmawiac po prostu sam sie o tym przekonalem, jeszcze wczoraj ludzie chodzili bez rekawòw i byli na plazy za Neapolem. Zycze Ci wszystkiego dobrego na wloskiej ziemi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś