Dodaj do ulubionych

Montefiascone - noclegi na lato 2024

22.09.23, 13:30
Może ktoś zna namiar na fajny dwutygodniowy pobyt w Montefiascone nad jeziorem Bolsena . Moje życzenia to czystość , prywatny parking, aneks kuchenny i blisko miasta no i najlepiej rozsądna cena.
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 23.09.23, 15:09
      Montefiascone to nie jest dobry wybór. Pomyśl nad Bolseną, niedaleko, a nad samym jeziorem. Warto się tam zatrzymać, jeśli zabłądziłeś pomiędzy Florencją, a Rzymem, bo w nawigacji miałeś ustawione "unikaj płatnych dróg". Jeszcze raz podkreślam, Bolsena jest dużo ładniejsza, jeśli chcesz np. coś zjeść bezpośrednio nad jeziorem, bo Montefiascone to jednak kawał drogi od jeziora leży i moim zdaniem na godzinę można się tam zatrzymać, ale nawet na cały dzień, zdecydowanie nie. A co dopiero na cały urlop.
      • dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 28.09.23, 18:31
        jasiu a zajrzysz na forum wyspy kanaryjskie
        • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 29.09.23, 09:32
          To chyba nie na temat :(
          • dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 29.09.23, 15:03
            Myślisz że ktoś tu coś pisze w ogóle? Ze jest tu jakis admin, reguły? Z choinki się urwałeś.
            • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 18:21
              Nie usprawiedliwia to w żaden sposób Twojego postępowania. Irytujesz się , że nie ma admina i reguł a sam ich nie szanujesz.
              • dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 19:50
                Koleś z kosmosu spadłeś. Nigdy cie tu nie było jak forum funkcjonowało. Wlazłeś na umarłe forum gdzie nikt cie nie czyta i nie odpowie. Jasiu czy ja to ostatnie cudaki co tu zaglądają. Możesz sobie darować styl z wypracowania z religii dla 4 klasy szkoły podstawowej ze cos nie usprawiedliwia postępowania . Idz lepiej na Auto Moto forum czasem ktoś jeździ, na tamtym forum jest ruch ale ostrzegam ze możesz być zgorszony bo qrva to łagodne przekleństwo.
                • dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 19:52
                  A jak ci się nie podoba to pisz na Berdyczow
                  • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 01.10.23, 07:07
                    Nie jestem żadnym twoim kolesiem. Na tym forum byłem już wiele lat temu. Może forum umarło ponieważ tacy jak ty i w twoim stylu zabierali na nim głos.
                    • dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 01.10.23, 07:34
                      Nie jestes moim kolesiem, zgoda. Forum umarło z wielu powodów. Głównie Facebooki itp.
                      • dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 01.10.23, 07:39
                        Może i byłeś na forum z 10 lat temu. Doczepiłeś się że napisałem 1 zdanie nie na temat i mentorskim tonem niczym uczyciel w szkole do jakiegoś uczniaka zrobiłeś problem. Złóż skargę do aseretki która podobno opiekuje się tym forum.
    • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 24.09.23, 09:20
      Miejscowość nad jeziorem Bolsena którą wybiorę na wakacje będzie tylko miejscem wypadowym do oczywistych miejsc w południowej Toskanii. Też najpierw brałem pod uwagę miejscowość Bolsena ale i tam nie znalazłem ciekawych noclegów w zasięgu spaceru do miasta ale jestem otwarty i na tą miejscowość.
      • dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 19:55
        olsztyniak58 napisał:

> Miejscowość nad jeziorem Bolsena którą wybiorę na wakacje będzie tylko miejscem
        > wypadowym do oczywistych miejsc w południowej Toskanii. Też najpierw brałem po
        > d uwagę miejscowość Bolsena ale i tam nie znalazłem ciekawych noclegów w zasięg
        > u spaceru do miasta ale jestem otwarty i na tą miejscowość.

Tę miejscowość. To podyskutuj na Facebooku. Tu szkoda tracić czas. Poza mną czy Jasiem w 2038 roku jakis debil wSPAMierdoli reklamę.
        • dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 30.09.23, 19:59
          A na forum Auto Moto jak napiszesz do rzeczy to tam są rozgarnieci ludzie co jezdza do Włoch. Ale nie zdziw się ze 90 procent dyskusji to dygresje i off topic. Jak zaczniesz pouczać językiem prymusa z podstawówki to qrvy będą lecieć.
      • Gość: Alberto Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 IP: *.mob.proxad.it 04.10.23, 17:17
        A czy nie lepiej wybrac baze na poludniu by zwiedzic palace w Casercie, Pompeje, wybrzeze Amalfi tu mòglbym pomòc
    • Gość: Alberto Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 IP: *.mob.proxad.it 04.10.23, 17:13
      Adlaczego tam ?
      • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 06.10.23, 18:18
        Wszystko po kolei. Najpierw chcę "dokończyć" Toskanię a później się zobaczy :)
        • dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 07.10.23, 07:21
          olsztyniak58 napisał:

> Wszystko po kolei. Najpierw chcę "dokończyć" Toskanię a później się zobaczy :)

Kibicuje i przepraszam za zgryźliwości.
          • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 08.10.23, 21:03
            Chyba nic z tego. Kilka osób włączało się do dyskusji i żadnej konkretnej podpowiedzi :)
            • mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 14.10.23, 11:27
              Witam, jako b. doswiadczony pasjonat podròzy pozwole sobie wyrazic moja opinie tym bardziej, ze obecnie forum wydaje mi sie wolne od wszechwladnej i niekiedy b. niegrzecznej w swych wypowiedziach opiekunki As.....
              . Nie daj Boze gdyby ktos znal ten kraj lepiej niz ona, a ja do takich naleze. Znecala sie slownie i nademna i zniechecila mnie od zabierania tutaj glosu przez pare lat.
              Mieszkalem we Wloszech dziesiatki lat na pòlnocy i na poludniu a i obecnie jestem tam co roku na dlugich wakacjach wiec chyba na temat turystyki mam cos do powiedzenia.
              Pandemia i emigranci zmienili ten kraj nie do poznania mnòstwo tanszych noclegòw b&b zostalo zamknietych a te co zostaly podwyzszyly ceny prawie o 100% skutecznie konkurujac z hotelami.
              Platforma air&b i booking.com zostala w praktyce przynajmniej w czesci wyeliminowana. Na dobre od okolo miesiaca przegrywajac w sadzie.
              W miastach turystycznych pobyt nie moze byc kròtszy niz dwa dni, wlasciciel nie moze mieszkac i oferowac noclegu w tym samym miescie, moze go oferowac o ile pobyt jest dluzszy niz miesiac. Natomiast nic sie nie zmienilo o ile chodzi o noclegi oferowane w okolicy miast turystycznych.
              Pomysl forumowicza by zrobic sobie baze w jednym miejscu i stamtad robic wycieczki dzienne - dodam z doswiadczenia majac samochòd i najdalej w promieniu 70-u km w jedna strone jest b. dobry. Zalecaja go powazne przewodniki wydane we Wloszech bowiem radza by dobrze poznac region po kawalkach. Inaczej planowana wycieczka zmienia sie w pogon i stres. No i nalezy brac pod uwage fakt, ze ciagle przemieszczanie sie zmusza do placenia podatku turystycznego, niekiedy podwòjnie.
              Przy okazji kto sie do tego nie zastosuje jak i wypadku wlascicieli dzialajacych na wspomnianych wyzej platformach podlega b. slonej karze pienieznej.
              Wobec powyzszego o ile nie ma sie znajomosci to znalezienie tanszego lokum na wakacje graniczy prawie z cudem. Bo i w tym wypadku - chodzi o tzw drugie mieszkanie na wlascicieli ktòrych zostaly nalozone wysokie podatki od panstwa i miasta a woda swiatlo i gaz kosztuja podwòjnie.
              Przecietny Wloch jezeli jeszcze moze pozwolic sobie na urlop to raczej jest to tygodniowy wypad i to do tanszych regionòw typu Abruzja czy Kalabria. Ku memu zdumieniu nawet Kalabria do ktòrej Wlosi
              ze wzgledu na potezne zatrucia ziemi i silna obecnosc mafi nie jezdzili. Ostatnio jednak masowo jezdza na urlop do pobliskiej Albanii - nie dziwie sie pobliska Apulia jest b. droga.
              Dlatego moja rada jest taka- nie upierac sie przy regionie , ktòry chcialoby sie po kawalku zwiedzic, gdy z gòry wiadomo, ze jest on bardzo drogi , a lapac okazje.
              Oczywiscie rada ta odnosi sie do osòb majacych normalny budzet, do inteligentnego turysty jak to przed laty wyrazil sie adwokat i podròznik amerykanski Artur Frommer. No bo o ile mozna sobie na wiele pozwolic to kazdy moze jechac i wydac ile chce. Ale to nie moja kategoria ludzi i mysle osòb piszacych na forach. Cale Wlochy sa piekne i wszedzie znajdzie sie zabytki czy piekne krajobrazy.
              Do podsuniecia pomyslu ktòry ponizej przedstawie posluzyl mi pobyt polskiej rodziny ktòrym znajomy zorganizowal wycieczke zycia. Nie tylko ze wzgledu na piekne przywitanie z regionalnym tortem i winem, ale dlatego, ze bez obecnosci kogos z lokalnych nigdy by nie zobaczyli tylu zabytkòw, miejsc pielgrzymkowych i pieknych krajobrazòw. Bowiem przewodniki polskie sa b.ubogie i dotycza tylko najwazniejszych miejsc, a gdzie sa tzw perelki to wiedza miejscowi, jak ròwniez gdzie jesc, spac no i zaoszczedzic na parkowaniu. To ostatnie b. uciazliwe, przy dwòch tyg pobytu bo sa miejsca, gdzie trzeba placic i w nocy. Przez dwa tyg pobytu i robiac po trzy wycieczki dziennie polozone na tej samej trasie wspomniani panstwo zobaczyli 1/3 tego co bylo do zwiedzenia i postanowili przyjechac i w przyszlym roku, o ile bedzie jeszcze do dyspozycji mieszkanie w ktòrym urzadzili sobie baze, Bo inaczej sie nie oplaca, juz dwa kroki dalej zwykle lòzko w pokoju b&B kosztuje 70 euro za noc.
              Miejsce jest polozone na poludniu Wloch gdzie w przyszlym sezonie letnim beda latac samoloty, nawet low cost , juz lataja, ale najblizsze lotnisko 60 km, polozone w gòrach. W promieniu morze, zabytki etc, na miejscu niedrogie jedzenie. Oddalone od najblizszego duzego miasta o 5 km. parking bezplatny. Nie jest to tzw za d..... pie, dochodzi kolej i autobusy miejskie, ale kursuja od 7.30- 21.30 Gdyby sprawa interesowala prosze dac znac na +393408072980, podajac adres poczty podam interesujace forumowicza namiary na niedrogi nocleg, podkreslam, ze mnie tam na miejscu nie ma.

• dodekanezowiec Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 14.10.23, 19:40
                mifa napisała:

> Witam, jako b. doswiadczony pasjonat podròzy pozwole sobie wyrazic moja opinie
                > tym bardziej, ze obecnie forum wydaje mi sie wolne od wszechwladnej i niekiedy
                > b. niegrzecznej w swych wypowiedziach opiekunki As.....
                > . Nie daj Boze gdyby ktos znal ten kraj lepiej niz ona, a ja do takich naleze.
                > Znecala sie slownie i nademna i zniechecila mnie od zabierania tutaj glosu prze
                > z pare lat.

Fakt, asretka najpierw zniechęcała do forum a potem je olała.
                • mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 14.10.23, 20:39
                  No chyba nie tylko ona bo pod niektòrymi wpisami sa chamskie zdania tam gdzie protestuja przeciwko spamowi i nikt ich nie usuwa, co oznacza, ze albo opiekuna nie ma albo i on olewa.
                  • mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 14.10.23, 20:41
                    Te zdania sa po wlosku - swiadcza tylko jaki poziom ktos tu reprezentuje
              • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 16.10.23, 17:20
                Dzięki za obszerny wpis. Ja preferuję dwutygodniowe pobyty ,żeby nie mieć napinki. Opracowuję kilka miejsc , które mnie interesują a , które są w zasięgu spokojnej wycieczki jednodniowej. Korzystam z własnego samochodu. Nie robię tragedii jak nie wykonam planu. Jest to wynik pewnych odkryć lokalnych (ludzi , przyrody ). Zawsze mam nadzieję na powrót :) Co do noclegów to udało mi się wstępnie zarezerwować coś na obrzeżach Bolseny więc tylko dziękuję za propozycję. Nawiązując do "jakości" forum jesteś jedyną osobą , która okazała chęć konkretnej pomocy. Jeszcze raz dzięki.
                • mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 16.10.23, 21:10
                  Dzieki za odpowiedz. Moze inni nie odpowiedzieli poniewaz namiaròw na niedrogi nocleg po prostu nie posiadali. Ja chcialem jeszcze sprawdzic u siòstr lub zakonnikòw, ale bedzie to mozliwe jak wròce do domu, tam mam ogromna bibloteke i moje notatki z podròzy. Ale noclegi u duchownych tez nie sa tanie. Rezerwowac zaleca sie od stycznia teraz to za wczesnie.
                  Znowu zaczeto mòwic tutaj o powracajacej pandemi. Pozostaje do dyspozycji jak to sie tutaj mòwi, pozdrawiam.
    • mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 17.10.23, 10:13
      A ewentualnie Viareggio moze interesowac? Z tym, ze miejsce noclegowe znam ze slyszenia. A czy bedziesz sam, bo np wlascicielom mieszkan prywatnych a najtansze to z reguly case vacanze nie oplaca sie wynajmowac osobom samotnym calego mieszkania w sezonie bo licza od ilosci nocy i lòzka . Z drugiej strony strony szkoda, ze nie chcesz zmienic zdania. Polecane poprzednie miejsce super i warto, bo miejsca np na wybrzezu amalfitanskim to nie sa na przecietna kieszen. Pozdrawiam
      • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 19.10.23, 14:28
        Co do Viareggio to tę część Włoch już odwiedzałem. Co do innych miejsc to ewentualnie w 2025 ale to daleka przeszłość. W 2024 chciałbym zobaczyć : Orvieto, Civita, Pitigliano może jeszcze Viterbo dlatego noclegi w okolicy jeziora Bolsena wydają mi się logistycznie odpowiednie. Pozdrawiam
        • mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 19.10.23, 15:18
          W Orvieto moge wskazac nocleg u zakonnikòw, nie jest on zbyt wygòrowany za pokòj pojedynczy, w Viterbo, mòj syn ma przyjaciòl moge zapytac. Ale podkreslam, ze wszedzie jest drozej niz w miejscu ktòre chcialem polecic i to conajmniej o jakies 50%. Dobrze, ze w przyszlosci nie wykluczasz przepieknych Wloch poludniowych, ale ja z kolei nie wiem czy miejsce bedzie dostepne. Bedzie dostepne w grudniu i styczniu na przepiekna impreze swiatel, bezplatna, ale co dalej to zalezy od wlasciciela, ktòry ma trudnosci z jego utrzymaniem ze wzgledu na personel. Z kolei Pitigliano to mala stosunkowo miejscowosc a, zwiedzisz w jeden dzien, ceny w granicach 70 euro za lòzko, to teraz normalka po covidzie to obecnie w sezonie rosna. Jezeli sprawa interesuje podaj adres poczty przesle Ci wykaz ksiezy, ktòrzy oferuja noclegi. Bylbys sam? Pytam, bo niektòrzy przyjmuja tylko mezczyzn, ja ròwniez pozdrawiam.
    • mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 20.10.23, 07:04
      Witam podaj adres poczty na telefon podany poprzednio lub napisz na pryw tutaj mam namiar na nocleg w ksiezy, sa tam ròzne typy noclegòw nawet dla osòb ze spiworami wlasnie w miescie w ktòrym szukales, geograficznie to juz prowincja Viterbo, pozdrawiam.
      • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 20.10.23, 15:36
        Ale ja nie potrzebuję noclegów jednodniowych . Mój sposób zwiedzania opisałem powyżej. Dwutygodniowa baza (np. Bolsena jak mam wstępnie zaklepane) a z niej wypady jednodniowe bez noclegów , własnym samochodem do interesujących mnie miejscowości. Miejsce bazowe to tak jak napisałem w pierwszych wiadomościach musi mieć prywatny parking, kuchnię taras (widoki) , ponieważ ma mi zapewnić miejsce na odpoczynek i kieliszek wina między wycieczkami. Najlepiej jak jest na obrzeżach niedużej miejscowości z knajpkami, pizzerią , kawiarnią w zasięgu spaceru (1-1,5 km). Tak , że dzięki i pozdrawiam.
        • mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 20.10.23, 16:36
          Ale ja nie mòwilem o noclegach jednodniodniowych tylko tutaj w prawie wszystkich wypadkach cena liczy sie od osoby i ilosci dni. wystarczy pomnozyc. Ja tak samo wypoczywam , robie sobie baze i zwiedzam okolice,. Twoje wymagania spelnia na 100% apartament w Kampani, wiec gdybys chcial w przyszlosci skorzystac a bedzie dostepny daj znac, powodzenia.
          • olsztyniak58 Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 21.10.23, 15:41
            Jak w 2025 zdecyduję się na południowe Włochy to Cię odszukam na forum. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
            • mifa Re: Montefiascone - noclegi na lato 2024 21.10.23, 18:12
              Mam nadzieje, ze bede jeszcze zyl. niestety nie jestem juz mlody . Jak Ci sie wszystko uda poinformuj na forum ale pamietaj prawdziwe Wlpchy to te poludniowe.... mnie nie zalezy na tym by cos komus wmawiac po prostu sam sie o tym przekonalem, jeszcze wczoraj ludzie chodzili bez rekawòw i byli na plazy za Neapolem. Zycze Ci wszystkiego dobrego na wloskiej ziemi.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka