Gość: leon IP: 80.54.90.* 19.09.06, 09:46 Mam prośbę do osób, które były z Eurocampen na FIGLINE VALDARNO >> Norcenni Girasole Club , aby napisały coś więcej . tzn Pozytywne i negatywne strony tego miejsca dla rodziny z 2 dzieci 5 i 8 lat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chokai Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club 19.09.06, 23:10 Wyjechałem stamtąd 2 tygodnie temu :) Bardzo jestem zadowolony, że wybrałem to miejsce, dobre baza wypadowa do zwiedzania Toskanii, blisko do Florencji,Pizy,Sieny,Asyżu i innych Sam camping składa się z dwóch części, dolnej (tu m.in. znajdują się domki i namioty Eurocampu oraz miejsca biwakowe dla przyczep, camperów itd) oraz górnej - z tego co się orientuję tylko domki vacansoleil czy innego ellevacanze, między obiema lokacjami jeździ co 20 minut kolejka , choć można przejść i pieszo, trochę się męcząc pod górkę :) W "górnej" części są wg mnie fajniejsze baseny, zwłaszcza dla dzieci - a przede wszystkim "lazy river " :) , tor w którym zjeżdża się na dmuchanym kole (do kupienia za 5e) - atrakcja zarówno dla małych i dużych :) Dla dzieci są i place zabaw, ale raczej tylko ten "dolny" nadaje się do zabawy, poza tym są małe i ubogie, raczej się szybko znudzą... Są dobre boiska , nie korzystałem , ale widziałem że jacyś chłopcy tam ganiali za piłką, korty tenisowe. Sklepiki, jak to zwykle bywa w takich miejscach - dosyć drogie, lepiej zaopatrywać się w pobliskim miasteczku, do którego jest jednak kawałek - lepiej jechać samochodem niż wybierać się na spacer. Internet - drogi,kilka euro za pół godziny. Sanitariaty (nie wiem czy będziesz w mobilhomie czy w namiocie) - czyste i zadbane, estetycznie wykonane. W mobilhomie też ok, ale dla mnie pod prysznicem było ciasno :) Minus (o ile to dla Ciebie minus) - miejsca do parkowania, camping rozłożony jest na tarasowym zboczu więc samochodu nie zaparkujesz przy domku, są parkingi, lub trzeba trafić na wolne miejsca tak blisko jak się da, zorientujesz się po pierwszym dniu :) Można korzystać z grila. Jest tam dyskoteka (znajduje się w pewnym sensie pod ziemią, więc niekłopotliwa dla otoczenia) i mały amfiteatr - jeśli tam coś się dzieje to jest to słyszalne, ale da się spać, bez obaw :) Aha, jest jeszcze salon gier, dosyć duży, w miarę dobrze wyposażony, żeton za euro lub pół, nie pamiętam bo raz tylko tam zawitałem. No i wszędzie płaci się kartą którą ładuje się na recepcji. Początkowo , po przyjeździe z północy Włoch, byłem trochę zaniepokojony że trafiłem na gorszy camping (porównuję do Bella Italia), ale to tylko pierwsze wrażenie, po prostu inna kraina :) Szczerze polecam - jeśli chcesz więcej szczegółów to pytaj, spotkałem tam wielu Polaków, więc i opinii pewnie będzie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club 20.09.06, 06:47 Jak najbardziej podzielam opinię poprzednika. Camping zadbany i czysty. My byliśmy 6 lat temu na przełomie maja i czerwca i duży basen był jeszcze wtedy nieczynny. Był czynny jednak mniejszy, który nazwaliśmy "szklarnią", ponieważ otoczony był szklanymi, rozsuwanymi ścianami. Plusem było to, iż ze wzglegu na małą ilość osób na campingu można było zaparkować przy namiocie. Osobiście jednak, jeśli już wybierasz Toskanię, polecałabym ci camping w Sarteano.Trochę pisałam o nim tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29673157 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 16:21 Spędziłam tam dwa tygodnie tegorocznych wakacji ( lipiec). Baseny, restauracje,pizzerie lodziarnie na bardzo dobrym poziomie, podobnie jak sanitariaty. Świetna baza wypadowa do wycieczek, ale na tak głosnym campingu ( a był on dziesiątym, który odwiedziłam z eurocampem)jeszcze nie byłam. W czasie siesty ryczaca z basenów muzyka i nachalne , powtarzające się co 15 minut reklamy, trwające do północy hałaśliwe imprezy + dopiegajace spoza campingu śpiewy i wrzaski dwa razy w tygodniu do 2_ 3 w nocy.Odniosłam wrazenie, że przede wszystkim próbują tam dogodzić rodzinom z nastoletnimi dziećmi. " Górne baseny" - rzeczywiście swietne dla dzieci, ale tak tłumnie uczęszczane, że w upalny dzień dzieci njeżdżą sobie na plecach.W sezonie zapchany do ostatniego miejsca. Dominują Holendrzy. Wcześniej byłam w Toskanii na campingu w Sarteano i tamten odpowiadał mi o wiele bardziej- również dwa komleksy basenów, świetne animacje dla dzieci, ale także dla całych rodzin. Baza wypadowa do wycieczek po Toskanii wcale nie gorsza, a dodatkowo można zahaczyć o Umbrię. W mojej prywatnej klasyfikacji Figline 4+, Sarteano 5. Odpowiedz Link Zgłoś
chokai Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club 20.09.06, 20:03 :) Ponieważ nasze opinie w kwestii hałaśliwości znacznie się różnią dodam, że ja byłem po sezonie, we wrześniu, może dlatego nie odniosłem wrażenia, że jest tam głośno. No i nie było takiego tłoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DM Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.c27.msk.pl 20.09.06, 19:22 Ja byłem w połowie sierpnia przez tydzień na tym campingu-mieszkałem w mobil homie z Vacansoleil.Moja ocena kampingu jest b.pozytywna pięknie połozony na zboczu,czysty, oczywiście z dobrą infrastrukturą,baseny jak wspomniano i dla tych chcą co troszeczkę poszaleć,dla tych co chćą popływać i oczywiście dla dzieci/jest nawet jeden basen z podgrzewaną wodą - to ten @za szkłem@..W recepcji b.miła obsługa.Osobny punkt z info dla turystów. Kilka restuaracji,pizzeria na wynos /nie tak drogie i smaczne pizze- polecam/,jak na każdym kampingu ceny w sklepie wyższe niż w marketach w miastach/w Figline Valdarno polecam market COOP/ale przyjemnie zaskoczyły mnie np.ceny win.Wszędzie płaci się tylko kartą ,którą trzeba załadować na początku pobytu dowolną kwotą w recepcji/uzupełniać można w zasadzie prawie wszędzie/ przy zakupie dostajemy dwa rachunki-jeden to rachunek za właśnie zrobione zakupy a drugi to wydana suma i ile aktualnie pozostaje ne koncie euro- początkowo myślałem,że będzie to mały kłopot ale potem okazało się to dość praktyczne.Jesli chodzi o mninusy to chyba tylko animacja słabiutka ale z drugiej strony nie ma na to czasu po całodziennych wypadach po Toskanii. Chętnie odpowiem na konkretne pytania dotyczące samego kampingu,także o tym gdzie stamtąd jeżdziliśmy co zwiedziliśmy,którymi drogami. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: 80.54.90.* 22.09.06, 10:23 Dziękuję wszystkim za pomoc i opinie. Teraz muszę poważnie rozważyć , na który camping się zdecydować. pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:01 Witam, My wybieramy się tam na długi weekend. Czy uważasz że warto zabrać tam własne rowery? Są tam bezpieczne trasy? Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club 17.04.07, 06:49 Trudno mi powiedzieć coś na temat tras rowerowych. Ale moim zdaniem warto zabrać rowery. Toskania jest piękna i na pewno przy pomocy tego środka lokomocji można zrobić urocze wycieczki po toskańskich wzgórzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 14:18 W sezonie na kempingu można było wypozyczyc rowery. Musiałabyś sprawdzić czy taka mozliwośc jest w czasie długiego weekendu. KOszt wypożyczenia wynosił 10_ 12 euro za dzień. W sezonie sa równiez organizowane wspólne wyprawy rowerowe po okolicy. Nie wiem na co się w czasie tego wyjazdu chcecie nastawić, ale w okolicy jest tyle ciekawych miejsc do obejrzenia ( raczej niestety nieosiagalnych rowerem ze względu na odległości- Florencja, Siena, Piza, czy Arezzo Lucca),ze wydaje mi się, iz zabieranie rowerów dla odbycia jednej, czy dwóch kilkunastokilometrowych wycieczek p[o okolicy, chyba jest niewarte zachodu( pilnowanie rowerów w czasie ewentualnych postojów, a nawet w czasie jazdy- znany jest mi przypadek zgubienia roweru z bagaznika). Wydaje mi się,że jesli nabierzecie chęci na rowerowa wycieczkę, to nawet jeśli nie będzie czynna wypozyczalnia na kempingu, będziecie mogli skorzystać z jakiejs wypożyczalni w miasteczku Figline lub tych miastach, do których dojedziecie samochodem.Życzę udanego odpoczynku w przepięknej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 17:28 dziękuje za odpowiedź, mam jescze pytanie co byś polecała najbardziej do zwiedzenia, w ciągu 7 dni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 19:55 Wszystko zależy od składu Twojej ekipy i zamiłowań uczestników wyjazdu. Majac do dyspozycji tydzień, jeden dzień ( przynajmniej) poswięciłabym Florencji, jeden Sienie i jeden na Lukkę i Pizę ( Lukka jest wprawdzie śliczna,ale przy ograniczonych możliwościach czasowych można ją połączyć z Pizą.Miłosnicy sztuki mogą odbyć wycieczkę szlakiem obrazów Piero della Francesca ( SAnsepolcro, Arezzo i okolice), a miłośnicy wina szlakiem Chianti. Można wyskoczyć również nad Morze Śródziemne, albo jadąc trochę bardziej na południe odbyć wycieczkę szlakiem ksiązek F. Mayes, albo odwiedzić rejon gdzie produkuje sie najznakomitsze toskańskie wino Brunello di Montalcino. Możliwości jest mnóstwo,ae nie można zobaczyć wszystkiego w czasie tygodniowego wyjazdu, choćby dlatego,żeby mieć pretekst, aby wrócić tam jeszcze raz i jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 21:28 Tak właśnie planowałam mniej więcej. A czy wiesz może gdzie można spróbować w miarę niedrogo toskańskiej kuchni? Słyszałam też że w okolicy znajduje się winnica gdzie można kupić dobre wino. Może możesz coś polecić? My jedziemy ze znajomymi czyli 4 dorosłe osoby i 2 dzieci, więc nastawiamy się na umiarkowane zwiedzanie. Mam nadzieję że na tym campingu dzieci nie będą się nudzić. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 14:37 Dzieci nie powinny się nudzić, szczególnie jeśli będzie dobra pogoda i będą czynne baseny. Kompleks górnych basenów jest rewelacyjny dla dzieci i poza sezonemn nie powinien być zatłoczony. Na miejscu można kupić duże, dmuchane koła, na których zjeżdżaja do basenu kilkudziesieciometrową rynną). Dla młodszych przy basenie jest box z materacami do skakania i piłeczkami. Na kempingu można zjeść dobrą i niedrogą pizzę.Bardzo dobre i najtańsze jedzenie oferują trattorie położone na uboczu wydeptanych tras turystycznych, nastawione bardziej na miejscowych niż na turystów. Nie wyglądaja atrakcyjnie,ale warto tam spróbować miejscowych specjałów.Przy kempingu Norcenni nie trafilismy na winnić,która oferowałaby swoje produkty i wina kupowaliśmy w marketach,które także maja ich spory wybór. Sporo ciekawych informacji o tej okolicy poza przewodnikami oczywiscie, znajdziesz w ksiązkach:A. Gocławskiei G. LIndenberga " TOskania i okolice" oraz T. Capponi-Borawskiej " Dziennik toskański". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 09:18 Witam, Czy znasz jakąś nadmorską miejscowość, którą warto odwiedzić? Chaiłabym połączyć np Lukke z morzem albo Pizę? Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 18:13 Myśmy byli w Marina di Pietrasanta. Leży na toskańskiej riwierze, w rejonie Versilia. Miły nadmorski kurorcik, jadąc do którego mija się miejscowość Collodi, gdzie jest park tematyczny dotyczący Pinokia, (jego autor stamtąd pochodził_ atrakcja dla dzieci). Nasi znajomi odwiedzili w tym rejonie nadmorskie Viareggio, które tez bardzo przypadło im do gustu ( szczególnie architektonicznie i kulinarnie). Życzę udanej wyprawy. Ciekawa jestem wrażeń z pobytu:)\Pozdrawiam. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 21:19 Kasiu, Dziękuję za wszystkie porady. Jak tylko wrócę zdam relacje. Już się cieszę na wyjazd, bo sobota tuż tuż. Pozdrawiam ciepło Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 10:14 Witam, W ubiegłym roku byłem ponad tydzień na tym kempingu więc również wtrące nieco moich przemyśleń/pomysłów. Kemping jest super, szczególnie przed sezonem. Z wycieczek, które odbyłem polecam: 1) Oczywiście Florencja. Można tam dojechać samochodem lub pociągiem z Figline. My udaliśmy się do miasteczka pieszo (ok. 30min.) a potem pociągiem do Florencji. We Florencji stacja PKP jest w samym centrum - a nie musisz martwić się o parking itp. 2) San Gimignano i Siena. My co prawda nie dojechaliśmy do Sieny, ale było to wynikiem późnej godziny wyjazdu. My wyjechaliśmy z kempingu i pojechaliśmy drogami lokalnymi przez Pogibionsi do San Gimignano. Przejeżdża się przez cały region Chianti. Po drodze są liczne winnice, gdzie można skosztować wina i ew. go kupić. Ceny są przystępne i warto zajechać, żeby zobaczyć koloryt tego regionu. Najprostrzy powrót ze Sieny do droga szybkiego ruchu FI-SI - do samej Florencji a potem autostradą z Florencji na kemping. Wbrew pozorom taką drogę pokonuje się szybciej niż jazda przez Chianti. 3) Lukka, Piza i wybrzeże moża śródziemnego. Po wyjechaniu z Pizy należy kierować się w stronę wybrzeża. Jest ono oddalone od pizy o ok. 20-30 km. Warto pojechać i poleżeć chwilkę na kamienistych plażach. Najlepiej zrobić to zaraz blisko Pizy (na początku jest fajny parking po drugiej strony plaży) - bo potem wszystko jest zabudowane. 4) Jeśli ktoś nie był można zdecydować się na wycieczkę z kempingu do Rzymu (o ile będą w ofercie - należy sprawdzić zaraz po przyjeździe). Wycieczka jest jednodniowa ale bardzo dobrze zorganizowana. Koszt w ubiegłym roku 40Eur dorośli i 25 Eur Dzieci. My wróciliśmy bardzo zadowoleni. Poza tym życzę pięknej pogody i udanej podróży, Darek Odpowiedz Link Zgłoś
malin7 Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club 29.04.07, 21:46 Witam, my tez wybieramy sie na ten camping , noclegi mamy od 24 czerwca. Planujemy podobne wycieczki.Mam jedno pytanie- czy trzeba wczesniej rezerwowac bilety na pociag do Florencji czy nie ma takiej potrzeby? z góry dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 08:27 Witam, Nie, nie trzeba rezerwować. W Figline jest mała stacyjka i kupuje się bilet na zwykły pociąg podmiejski. Jeśli będziecie w większej grupie (My 2 dorosłych + 2 dzieci) to można spróbować (niestety bariera językowa) poprosić o bilet familijny - wtedy jedno dziecko jedzie za darmo. Co do kosztu biletu - to jest to kilka Euro w jedną stronę, jeśli dobrze pamiętam nie jest to drogo. Pociągi są czyste i w ciągu 20-25 minut dojeżdżają do Florencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:24 Droga Kasiu, Wróciłam. Było cudownie. Camping bardzo czysty, domek nowiutki, zdzierałam metki z naczyń przy ich myciu. Atmosfera bardzo fajna, dużo Holendrów. Zwiedzalismy Florencję (pociągiem), swietny dojazd, Sienę, Lukę, Viareggio. Byłam w winnicy na degustacji i zwiedzaniu. Polecam gorąco. Jakieś 10 km od Figline, Nazywa sie Carpinetto i można tam kupić naprawdę dobre wina w cenie o połowę niższej niż w sklepie. Byliśmy też w lokalnej restauracji w Brollo, też jakieś 10 km od campingu, gdzie można spóbować świetnej, lokalnej kuchni. Widoki w oklicy przepiekne. Szczególnie jak się zjedzie z głównej drogi.Ogólenie wyjazd bardzo udany. Po drodze nocowaliśmy w schronisku młodzieżowym w Grazu. Świetne warunki za przystępną cenę i blisko do centrum, a miasto godne polecenia. Pozdrawiam Aga PS. Za cztery tygodnie jadę na Kretę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Figline Valdarno - do Agi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:24 Bardzo się cieszę,że wszystko się udało. Na pewno w czasie następnych toskańskich wakacji skorzystam z Twoich doświadczeń winno- konsumpcyjnych( niestety nie w tym roku). Teraz planuję swoje wakacje nad Jeziorem Bodeńskim ( za półtora miesiąca0. Mam nadzieję,że nie odczuliście braku rowerów, których zabranie Ci odradziłam . Życzę miłych wakacji na Krecie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czek1 Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club 19.05.07, 02:23 Witam, wybieram sie wkrótce na ten camping i w związku z tym mam pytanie do bywalców o szczegóły wyposażenia domków: zabukowałem "2 Bed, Private Room (Private Bathroom)" . Co zastanę w środku ??? Pozdrawiam Czesław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azart Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club IP: *.205.140.144.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl 16.01.23, 13:53 Domki Eurocamp na tym campingu to największy syf jaki widziałem a jeżdżę z różnymi operatorami od ponad 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka114 Re: Figline Valdarno - Norcenni Girasole Club 17.01.23, 08:08 Byłam we wrześniu w zeszłym sezonie w mobile home'ie Azure i był rewelacyjny. Czysty i pięknie położony. Camping jest tarasowy więc w niektórych miejscach widoki są wyjątkowe ładne. Norcenni to według mnie jeden z najlepszych campingów, z wyjątkowym, toskańskim klimatem. Odpowiedz Link Zgłoś