Dodaj do ulubionych

Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania

27.08.07, 16:39
Witam,

Właśnie wróciliśmy z 2tyg. wyjazdu samochodem do Włoch (rejon Wenecji +
Toskania). 2 os. dorosłe + 4 letnia córeczka. Wyjazd plażowo-zwiedzaniowy
(kempingi + częściowo hotele).
Sam sporo informacji "wyciągnąłem" przed wyjazdem z tego forum, więc w ramach
rewanżu chętnie się odwdzięczę i odpowiem na nurtujące wszystkich
wyjeżdżających "lada dzień" pytania . Pytajcie o co chcecie - w miarę
możliwości odpowiem - podróż z dzieckiem, trasa, fajne noclegi po drodze,
kempingi i hotele na miejscu, pogoda, plaże, komary, poruszanie się po
toskańskich miastach, wrażenia i rzeczy warte polecenia, ceny.... Jest tego
tyle że samemu, bez pytań nie sposób zdać relacji ;)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.ols.vectranet.pl 27.08.07, 17:55
      Jadąc do Wloch gdzie się po drodze zatrzymywałeś na nocleg?
      • jacekszajer Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 27.08.07, 18:23
        Gość portalu: gosia napisał(a):
        > Jadąc do Wloch gdzie się po drodze zatrzymywałeś na nocleg?

W stronę TAM - w centrum Grazu (jakieś 620 km od Wrocławia, droga częściowo w
        deszczu, z przerwami na kawkę itp., jazda bez szaleństw - blisko 9h). Później
        zostało tylko ok. 400 km głównie autostradami do Cavallino w okolice Wenecji,
        więc zajechaliśmy bez najmniejszego zmęczenia, a to w końcu miał być urlop ;)

Samo miasto bardzo sympatyczne i urokliwe do "zwiedzenia przy okazji" w jedno
        popołudnie (wyjechaliśmy o 6:00, więc o 15:00 byliśmy w Grazu) - sztuczna wyspa
        w kształcie muszli (z placem zabaw), atrakcyjny dla dziecka wjazd kolejką na
        Schlossberg (coś jak w Zakopcu na Gubałówkę), zjazd windą do małej kopalni,
        sympatyczne knajpki itp.

Sam nocleg - w zależności od "zasobów" polecam 2 hotele położone w tym samym
        miejscu (dosłownie - piętro nad sobą):
        - Etap Hotel - chyba 36EURO za pokój+parking(14E)+sniadania(5E)
        - Mercure - ok.80E za olbrzymi, 2 pokojowy apartament + parking(14E) i śniadania
        (ok.10E). Rezerwacja dzień wcześniej na stronach Accora - bez problemu z
        miejscem, a cena dzięki temu tańsza minimum o połowę od normalnych stawek.
        Z hoteli tych spacerkiem można sobie dojść do "Mur Insel", Schlossbergu i
        pozostałych atrakcji. Bezpośrednio przy hotelu - Billa (do 20:00,
        ndz-zamknięte), można sobie dokupić przekąski na drogę ;)

Droga POWROTNA - bez rezerwacji (jechaliśmy z nastawieniem że coś znajdziemy
        wieczorem z łapanki, jak poczujemy pierwsze zmęczenie). Hotelik przydrożny
        (widoczny doskonale z drogi) w okolicach Wiednia (już w stronę Czech) - OEKOTEL
        (www.oekotel.com), 42E za pokój ze śniadaniami, parking free. Po lewej stronie,
        kilka kilometrów za Wiedniem w kierunku na Brno (czyli znowu jakieś 630 km od
        Cavallino skąd startowaliśmy, na drugi dzień zostawiliśmy sobie ok. 400km).
        Gdyby tam nie było miejsc (my byliśmy w piątek ok. 20:30, wzięliśmy podobno
        ostatni pokój), dalej w kierunku Brna (i po czeskiej stronie) było sporo
        drogowskazów na podobne hotele. Hotelik bez szaleństw, ale na jeden nocleg
        zupełnie przyzwoity, śniadanko OK. Aha, obsługa płynnie mówi po polsku ;)

pzdr
        Jacek
        • Gość: babyG Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 21:18
          A ja mam pytanie co do cen we włoszech:)
          Jakie ceny w knapjkach(chodzi glownie o pizze, makarony, wina).
          Ceny paliw.
          :)
          • Gość: vvv Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 21:36
            E95 1,30-1,40.
            Pizza na wynos w Rzymie 1E/10dkg, porcja pasty w knajpce 8-10E.
          • Gość: e Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 21:53
            O cenach jest "milion" postów. Ale przypominam, że jak zechcesz coś
            taniej zjeść, to zjesz od 3,5..4,5 Eur za pizze z niczym-margaritę.
            Tanio wypijesz kawę min. 0,9 do 1E. W upale niestety trzeba coś
            łyknąć do żarcia, no i niestety mamy 3,5 albo 4 eur za średni
            kufelek piwka, czy 2,5eur za mały soczek dla "gó..arza". Czesto
            opłata za nakrycie "koperti" 1..2 Eur. No i robi się coś koło dychy
            na twarz.
          • jacekszajer Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 01:36
            W dużym skrócie:
            Paliwo (Diesel) - 1.15-1.20E, Pb95 ok. 0.15E drozsza
            Paliwo po drodze w Austrii od 1.05-1.07 na odcinku z Czech do
            Wiednia i w miastach (np Graz) do 1.20 na stacjach bezpośrednio przy
            autostradzie (te ostatnie nie podają ceny przy wjeździe a dopiero na
            dystrybutorze ;)

Jedzenie w przeciętnych knajpkach:
            - pizza przyzwoitej wielkościod 5E ("goła" Margherita) do ok.10-12E
            za bardziej wyszukane
            - "pasta" (traktowana często jako pierwsze danie, ale bywają porcje
            wystarczającej wielkości, żeby się "najeść" bez zamawiania
            drugiego): 6-10E
            - dania mięsne/owoce morza: 12-20E
            - piwo 0.5l: 3.5-5.0E
            - woda 1L: 2.5-4.0E
            - wino: "stołowe" - duża rozpiętość, generalnie taniej od piwa,
            lepsze gatunki - od 12-25E/butelke jest już spory wybor

Nie ma większego znaczenia miejsce - podobne ceny są w małym
            miasteczku, jak i w pełnym turystów nadmorskim kurorcie czy np. w
            Pizie/Sienie/Florencji. Może minimalnie droższa (średnio) była tylko
            Wenecja.

UWAGA - w wielu miejscach mocno turystycznych sa tzw. "menu
            turystyczne" (zaczynają się od ok.12E). W skład wchodzą 2 dania
            (np.makaron+pizza) lub danie i sałatka oraz jakiś deser/kawa +
            woda/wino. W większości wypadków do takiego menu NIE doliczają już
            servizio/coperto.

Przed każdą knajpką wystawione jest menu z cenami - nie ma stresu,
            że rachunek końcowy nas niemile zaskoczy.

Jacek
            • Gość: robert Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.3-87-r.retail.telecomitalia.it 01.08.08, 19:48
              Jak mozna napisac "pasta traktowana czesto jako pierwsze danie"!!!
              To JEST pierwsze danie we Wloszech , a to ze naprawde latem
              wystarczy spokojnie to inna sprawa
    • Gość: gosia Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.ols.vectranet.pl 27.08.07, 18:37
      Dzięki za informacje, ale ja jadę przez Słowację.
    • aniaewa.4 Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 07:44
      Cześć
      Wybieram się do Treporti Ca'Savio, będziemy jechali przez Słowację i
      Austrię ( autostrada A2 )w Austrii mamy nocleg w Traiskirchen k.
      Wiednia, czy mółbyś napisać za ile kupiłeś winietkę w Austrii i
      jakie są dodatkowe koszty ( np. tunele mosty? ), a jak płaci się za
      autostrady we Włoszech ( czy też wykupuje się winietki czy dopiero
      po przejechaniu drogi )
      podrawiam AM
      • Gość: vvv Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 08:26
        Na A2 nie ma żadnych dodatkowych opłat, tylko winietka (10dniowa
        7,60E).
        We Włoszech na bramce wjazdowej bierzesz bilet a na wyjazdowej
        oddajesz go i płacisz.
        • Gość: Włodzimierz Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.mofnet.gov.pl 28.08.07, 11:44
          Graz - Neapol 1100 km w ile godzin przejadę? Co sądzicie?
          • jacekszajer Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 12:23
            Gość portalu: Włodzimierz napisał(a):
            > Graz - Neapol 1100 km w ile godzin przejadę? Co sądzicie?

Po Włoszech jeździło się wyraźnie lepiej niż po Austrii (tam było dużo więcej
            zwężeń i ograniczeń prędkości), chociaż sporadycznie jakieś roboty też się tu
            zdarzały (i jazda 80-ką). Podobnie w tunelach (80.. max.100) Korków w ciągu dnia
            nie było, również na bramkach w pobliżu większych miast, chociaż ruch spory (ale
            płynny).
            U mnie wychodziło tak, że jadąc w miarę przepisowo do czasów podawanych przez
            np.Destinatora trzeba było dodać jakieś 10-15% (ale jechałem z dzieckiem, więc
            robiliśmy sobie przystanki na siusiu ;) itp). Ja bym założył bezpiecznie jakieś
            11-12h.

pzdr
            Jacek
            • Gość: Ania Włochy samochodem-pilnie pytanie ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.09.07, 22:21
              Jacek - przeczytałam Twoje wpisy dot.wakacji we
              Włoszech.Dowiedziałam się kilku ciekwych rzeczy.
              I mam jeszcze pytanie : czy kiedy byłeś we Włoszech obiło Ci sie o
              uszy cos na temat starych samochodów tzn.że nie moga jeździć i
              zabierają je na lawetę ?Będę wdzięczna za odpowiedź
              • Gość: marek Re: Włochy samochodem-pilnie pytanie ??? IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 05.08.08, 01:41
                w wielu miastach sa tzw ZTL czyli strefy ograniczonego ruchu gdzie
                nie mozna wjezdzac autami , ktore maja mniej niz EURO3 czyli dosc
                nowe , chodzi tu o emisje spalin - niestety wiekszosc kupowanych
                niemieckich starych audi , bmw czy wolksvagenow nie moze wjezdzac do
                centrum - patrzcie dobrze na znaki drogowe
          • Gość: vvv Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 16:04
            Chyba tak, jak podaje Jacek, można przyjąć sobie prędkość średnią na
            poziomie ok. 100km/h. Wycinek tej trasy, tzn. Klagenfurt-Rzym a więc
            ok. 850 km, w poniedziałek na początku sierpnia przejechałem od 6 do
            15. W tym czasie brnąłem w korku przed Wenecją, potem odcinek
            Bolonia-Florencja a nawet trochę dalej gęsty ruch, wąsko i kręto w
            porównaniu z Austrią, korek na obwodnicy Rzymu, i dwa postoje na
            odpoczynek/tankowanie.
      • jacekszajer Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 12:09
        Po stronie Austrii na naszej trasie nie było żadnych dodatkowych opłat oprócz
        winiety (7.60E/10 dni, 21E za miesiąc).
        Winieta do kupienia na pierwszej stacji zaraz za granicą. W drodze powrotnej
        można (a nawet trzeba) kupić winietę jeszcze po włoskiej stronie (cena ta sama).
        We Włoszech trzeba na bramkach uważać, żeby się nie pomylić i NIE wjechać na
        żółtą bramkę opisaną TELEPASS (elektroniczny system poboru opłat). Ja za
        przejazd zawsze płaciłem gotówką, podobno można też kartą na wydzielonych
        bramkach - nie sprawdzałem.
        Przykładowe ceny autostrad we Włoszech:
        - od granicy do St.Dona di Piave (zjazd przed Wenecją m.in. na
        Cavallino/Ca'Savio itp.): 9.90E
        - Wenecja-Livorno/Piza (ok.350km): 19.80E
        - Florencja-Wenecja: 13.60E

pzdr
        Jacek
        • Gość: Tadeyro Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 12:25
          Witaj Jacku
          dzięki za Twój post, bardzo się przyda. Powiedz mi jeszcze, jeśli
          wiesz, czy za winiety mogę zapłacić kartą czy tylko gotówką

pozdr
          Tadeusz
          • jacekszajer Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 12:34
            Hmmm... generalnie nie było żądnego problemu z płatnością na
            Austriackich/Włoskich stacjach kartą, więc stawiałbym, że i za winiety też
            będzie można (ja akurat płaciłem gotówką, więc dlatego 100% pewności nie mam).

pzdr
            Jacek
        • Gość: Wlodzimierz Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.mofnet.gov.pl 28.08.07, 12:43
          Dzięki za informację ale jeszcze jedno pytanie
          Płaciłeś gotówką za włoską autostradę na jaki kolor lub oznaczenie
          trzeba sie kierować
          • jacekszajer Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 12:52
            Przy wyjeździe na takie z obrazkiem pieniążków na białym tle ;)
            A przy wjeździe jeśli mnie pamięć nie zawodzi było coś o biglieti/tickets (też
            na białym tle). Zresztą tam jechała większość osobówek/kamperów (na Telepass-a
            głównie ciężarówki).

pzdr
            /Jacek
            • Gość: Włodzimierz Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.mofnet.gov.pl 28.08.07, 12:55
              Dzięki
              • aniaewa.4 Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 13:58

A ile zajęło Ci przejechanie Austrii od Wiednia do granicy Włoch
                (czy na autostradzie ą jakieś remonty) ?
                pozdrawiam AM
                • jacekszajer Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 14:16
                  Niestety tego czasu nie jestem Ci w stanie dokładnie podać, bo miałem tą trasę
                  rozbitą w środku na 2 różne dni (orientacyjnie 4.5-5h z przejazdem przez
                  Wiedeń). Remontów było sporo (nie liczyłem, ale myślę, że 8-10
                  kilkukilometrowych zwężeń na całej trasie było). Zwężenie wygląda tam tak, że
                  jedzie się nadal 2 pasami (więc korki się nie tworzą), ale jest bardzo wąsko i
                  ograniczenie do 80km/h (i ciężko jechać szybciej).

pzdr
                  Jacek
                  • aniaewa.4 Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 14:31
                    Dzięki
                    pozdr. AM
                    • Gość: agata Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.kp.pl 28.08.07, 15:24
                      Ja natomiast mam pytanie o warte polecenia campingi, hotele w samej
                      Toskani i okolicach Wenecji.
                      • jacekszajer Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 28.08.07, 16:57
                        1) Camping w rejonie Wenecji - my byliśmy z własnym namiotem (na jakikolwiek
                        domek w sezonie bez wcześniejszej rezerwacji nie było szans) na Union Lido przy
                        wyjeździe z Cavallino na Punta Sabbioni. Wybór na podstawie wcześniejszych
                        opinii z m.in. tego forum :) (ale w okolicy sporo innych podobnej klasy campingów)
                        Camping super - ogromna bezpłatna piaszczysta plaża (codziennie idealnie
                        sprzątana), płaskie i piaszczyste dno, czysta woda (mają status błękitnej
                        flagi), możliwość poskakania przez fale :) - córeczka była zachwycona, my
                        również. Dla zainteresowanych możliwość popływania na desce lub rowerkami
                        wodnymi. Sanitariaty i całe otoczenie bardzo czyste, prysznice z ciepłą woda
                        oczywiście gratis. Stanowiska namiotowe wydzielone, duże.
                        Do dyspozycji gratis 2 kompleksy basenowe (zjeżdżalnie, sztuczne rzeki itp.).
                        Duży i zacieniony plac zabaw. Na terenie 2 supermarkety + kilka mniejszych
                        sklepików - zero problemów z zaopatrzeniem, kościół, lekarz, apteka, sporo
                        sympatycznych knajpek i pizzerii.
                        "Obowiązkowa" cisza nocna po 23:00 ;) włącznie z zamykaniem wszystkich knajpek -
                        dla jednych wada, dla innych zaleta.
                        Wygodny dojazd do Wenecji (10-15 min samochodem do Punta Sabbioni, później
                        stateczkiem - 10E w obie strony - bezpośrednio na plac Św.Marka)

Wady:
                        -cena (w sezonie za namiot, 2 os.dorosłe, dziecko, samochód, prąd wyszło prawie
                        50E, teraz powinno być sporo mniej)
                        - jest naprawdę duży (ponad 3.300 stanowisk), więc czasami trzeba się nachodzić,
                        przydałby się rower, jak trafi się miejsce daleko od "centrum"....

2) Campingi w Toskanii - spróbowaliśmy na północ od Livorno (okolice Pizy) i nie
                        możemy absolutnie nic polecić (znaleźliśmy w tym rejonie tylko 4, spróbowaliśmy
                        ostatecznie na jednym, teoretycznie najlepszym - Internationale w Marina di
                        Pisa). Jedyna zaleta to odległość od Pizy (15-20 min samochodem do centrum) i
                        możliwość wieczornego spacerku po tym mieście. "Prywatna" plaża oznaczała
                        skrawek piasku wielkości pokoju w bloku zapchany ludźmi, pełen śmieci i szkła. W
                        wodzie jeszcze gorzej. Sam camping też w porównaniu z poprzednim wypadł bardzo
                        nieciekawie.
                        Podobno na południe od Livorno można trafić coś lepszego...

3) Hotele w Toskanii - przetestowaliśmy 2, oba były OK (przy okazji gorąco
                        polecam wieczorne zwiedzanie miast-totalnie inne wrażenia niż w ciągu dnia z
                        tłumem Japończyków ;)):
                        - w centrum Sieny (już "wewnątrz" murów, kilkaset metrów od głównych
                        "deptaczków", do Il Campo było może 15 minut wolnym spacerkiem) - Hotel Minerva
                        (***). Bez wcześniejszej rezerwacji, z tzw. łapanki popołudniowo-wieczornej.
                        Cena 100E za pokój dla 3 os. ze śniadaniami, parking bezpośrednio prze hotelem
                        free. Można znaleźć w okolicy ok. 20E taniej, ale trzeba się troszkę nachodzić
                        albo wcześniej zarezerwować.
                        Czysto, wygodnie, śniadanko spoko, tylko barman bardzo... "klimatyczny".... jak
                        będziecie, zrozumiecie dlaczego ;)
                        - we Florencji - maleńki hotelik (bardziej B&B - kilka pokoi wygospodarowanych w
                        starej kamienicy z niepozornym wejściem) totalnie w centrum (do widocznej z okna
                        katedry jakieś niecałe 100m :)). Nazywał się Relais Il Campanille (być może
                        jakaś literówka). 70E za pokój ze śniadaniem (serwowane w pokoju, raczej w stylu
                        "na słodko"). Klasyczna "dwójka" (bez dziecka) jest 10E tańsza. Rezerwowałem
                        dzień wcześniej przez Hotele.net (czyli bookings.com). Bardzo sympatyczna i miła
                        obsługa (pani z własnej inicjatywy pozaznaczała na mapie kilka ciekawych miejsc,
                        w dzień wyjazdu już po wymeldowaniu bagaże mogliśmy zostawić do późnego
                        popołudnia i dalej zwiedzać miasto itp.). W pokoju do dyspozycji czajnik,
                        lodówka, jakieś kawy, herbatki itp.
                        Wada - jak większość tańszych hoteli w centrum - brak własnego parkingu (tzn.
                        można podjechać, zaparkować przy ulicy i rozpakować bagaże, ale później trzeba
                        gdzieś na noc odstawić samochód). Najbliższy miejski podziemny (na dodatek
                        często zapchany) - 45E/24h :(, pani nam poleciła parking "Parterre" (ok.1km od
                        hotelu, 18E/24h). Jakby się bardzo uprzeć w podobnej odległości można było
                        znaleźć pojedyncze darmowe, ale niestrzeżone miejsca gdzieś w uliczce.
                        Dojazd do hotelu plątaniną jednokierunkowych uliczek z ciągłymi zakazami wjazdu
                        - sam w sobie ciekawym przeżyciem ;)

pzdr
                        Jacek
                        • moose007 Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 29.07.08, 13:41
                          Jeśli chodzi o Florencję to jest jeszcze możliwość zatrzymania się na kempingu. Na przykład na tym:
                          www.ecvacanze.it/new/en/home_michelangelo.htm
                          Leży on niemal w samym centrum miasta, blisko placu Michelangelo, z którego rozciąga się przepiękny widok na miasto. Do centrum idzie się około 10 minut.
                          pzdr
                          Jacek
    • Gość: Ania Re: Włochy samochodem-pytanie pilne ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.09.07, 22:22
      Mam pytanie : czy kiedy byłeś we Włoszech obiło Ci sie o uszy cos
      na temat starych samochodów tzn.że nie moga jeździć i zabierają je
      na lawetę ?Będę wdzięczna za odpowiedź
    • Gość: jurek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: 87.205.146.* 16.07.08, 11:26
      witam panstwa, wyjezdzam wlasnie w sobote, wenecja i rzym , 2
      tygodnie, prosze o info nt. spraw czysto drogowych - policja,
      szybkosc,parkowanie,mandaty,oznakowanie drog, ubezpieczenie. bede
      wdzieczny za doswiadczenia z pierwszej reki, pozdrawiam
      • Gość: piasek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 12:46
        Wszystkie informacje znajdziesz w necie; na tym forum też.
        Na konkretny problem szybciej dostaniesz odpowiedź - drogowych
        informacji jest ogromna ilość.
      • Gość: przemek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.33-79-r.retail.telecomitalia.it 05.08.08, 10:42
        szybkosc - 130 autostrada , 110 szybka droga , 90 poza miastem i 50
        w miescie ; w Polsce sa wszedzie oznakowania miedzy ulicami , a
        tutaj bardzo czesto miedzy malymi i waskimi uliczkami brakuje -
        pamietajcie , ze zawsze ma pierwszenstwo kto nadjezdza z prawej ,
        moze to i oczywiste ale...I uwazajcie na parkingi , sa zatloczone i
        szczegolne w centrum nie ma gdzie zostawic auta - jesli zaparkujecie
        gdzie nie wolno ( jak robi wiekszosc zdesperowanych Wlochow ) to
        oczywiscie znajdziecie mandat
    • Gość: Bożena Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.chello.pl 16.07.08, 22:32
      Jadę samochodem we wrzesniu z Gdańska. Mam pytania.
      1. czy można dogadać się po niemiecku.
      2. ile kosztują autostrady .
      3. czy można z marszu dostać tani hotel.
      4. Czy tunele pod Alpami są płatne.
      • Gość: piasek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 22:42
        Bardzo ogólnie :
        1.W Austrii łatwo, we Włoszech gorzej.
        2.Austria 7,8 EUR/10dni; Włochy ok. 5EUR/100km
        3.Tani ? We wrześniu powinno się udać.
        4.Nie (jeśli chodzi o najpopularniejszą trasę przez Austrię - A2).
        • Gość: maja Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: 85.222.86.* 19.07.08, 17:36
          na stronie polecanego przez Ciebie kampingu w Wenecji jest napisane że pobyt z
          namiotem to minimum 7 dni. W hotelu min. 3 dni itd. Spotkałam sie z tym w wielu
          campingach w Wenecji - czy w Twoim przypadku pobyt trwał kilka dni?
      • Gość: Maciej Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 09:11
        > 4. Czy tunele pod Alpami są płatne

Tunele nie, ale jeśli jedziesz z Gdańska, to prawdopodobnie nie będziesz jechać
        A2, tylko przez Brenner, a tam przejazd autostradą przez przełęcz (30 km)
        kosztuje ok. 8 EUR. Poszukaj na forum, był wątek o omijaniu tego płatnego odcinka.

> 3. czy można z marszu dostać tani hotel.
        Tani - to pojęcie w przypadku Włoch jest dość względne. Nie ma tam sieci tych F1
        czy Etap, gdzie znajdziesz dwójkę za 30-40 EUR. Tani - w przypadku Włoch to min.
        ok. 60 EUR za dwójkę.

> 2. ile kosztują autostrady .
        www.autostrate.it - tu jest pełny cennik włoskich autostrad.
        • Gość: henryk Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.domainunused.net 05.08.08, 13:18
          Można znaleźć tańsze hestele o ostele, zawsze ze śniadaniem i często
          z klimatyzacją. Właśnie wróciłem z Sycylii i po drodze rezerwowałem
          noclegi na trasie dojazdowej i powrotnej. W Bolonii w hotelu Fiera
          miałem pokój 4 osobowy za 16 euro od osoby (razem 64 euro) z czynną
          kliatyzacją i dobrym, dość obfitym jak na włoskie zwyczaje,
          śniadaniem. W Foligno również 16 euro od osoby w Ostello Pierantoni,
          w Lamezia Terme w Kalabrii w Picollo Hotel czwórka za 20 euro od
          osoby oraz na koniec w Trento w hostelu Giovane Europa 18 euro od
          osoby. Szukaj a znajdziesz
    • olang Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 29.07.08, 11:07
      Hej,
      Wybieramy się: 2 osoby dorosłyp lus czteroletnia córka. Mam sporo
      pytań dotyczących kempingów i noclegów w Toskanii oraz w okolicy
      Wenecji (bez ukierunkowania na zwiedzanie Wenecji - chodzi nam
      raczej o 1-2 dniowy odpoczynek przed dalszą trasą na południe). Czy
      mógłbyś napisać do mnie na maila lub na gg? wtedy pozadawałabym
      konkretne pytania: gg 394014, mail olalang12@wp.pl
      Bee wdzięczna za kontakt
      • Gość: jac Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 10:45
        mam pytanko gdzie w austri na trasie z wiednia do granicy z wloszech
        mozna zatankowac gaz lpg podobno jest 1 stacja z tym gazem
        • Gość: piasek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 10:58
          Pisaliśmy o tym kilka razy.

Na A2 jest to Agip, ok 100km od Wiednia (lub ok 60 km przed Grazem -
          jak ktoś woli).
          Następna od niej (już we Włoszech) to Esso (ok 350km), a dalej Agip
          (ok 380km).
          • Gość: piasek wyjaśnienie do powyższego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 13:28
            Podałem odległość włoskich stacji od Agipa austriackiego
            (bezpośrednio z posta to nie wynika).
    • Gość: zdunek13 Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 11:53
      kto wie gdzie można kupić sprowadzone samochody z Włoch
    • z_magda Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 14.08.08, 12:05
      Witam,

A ja mam pytanie odnośnie tankowania LPG? Wybieramy się do Caorle na
      początku września i jedziemy samochodem na gaz. Czy na każdej
      większej stacji w Austrii, Czechach i Włoszech są dystrybutory z
      gazem? Czy ktoś się orientuje jak to jest z reduktorem do tankowania
      gazu? W jakich krajach sie go używa?
      I jeszcze czy ktoś jechał do Włoch przez Niemcy? Według Viamichelin
      trasa czasowo jest podobna i cenowo również niezbyt duża różnica.
      Jadę z dwójką dzieci i zalezy mi na tym aby w miarę szybko się
      przemieścić.

z góry dziękuje za rady
      pozdrawiam
      • Gość: piasek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 13:37
        Na początkowe masz odpowiedź tuż powyżej Twojego (wczoraj pisałem).
        Co do systemu tankowania (pisaliśmy też o tym wiele razy) wszędzie
        (Czechy, Słowacja, Austria, Włochy) jest taki jak u nas; w niemczech
        trzeba ,,przelotkę" (nie zawsze mają na stacji).

Jechać przez Niemcy możesz, ale ma to sens raczej tylko z zachodniej
        Polski.
        • z_magda Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 14.08.08, 14:04
          Dzieki:-) Myślałam że tych stacji jest trochę więcej:-)
          Będziemy jechac z Wrocławia, dlatego pomysł jazdy przez Niemcy.

pozdrawiam
          • opal20 Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 14.08.08, 15:20
            Mam pytanie w jakiej cenie jest w wloszech wodka Finlandia? WIem ze
            na granicy austryjacko czeskiej idzie kupic o okolo 10 Euro za litr.
            • Gość: piasek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 18:34
              Pomyliłeś wątki.
              Twoje pytanie jest raczej do tego ,,Włochy bez samochodu".
    • aga1972 Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 15.08.08, 11:51
      Witajcie
      W niedziele wyjaezdamy nad Gardem jedziemy przez Niemcy z Wroclawia.
      Mam pytanie co do kupienia winiety na Austrie-czytalam, ze mozna ja
      kupic na stacji benzynowej w ostatniej wiekszej miejscowosci przez
      granica-w Kieresfelden. Czy ktos tam kupowal, czy mozna gdzies
      indziej jeszcze.
      I jak sie jedzie przez Austrie a potem przez przelecz Brennero czy
      sa bardzo krete i strome drogi? dziekuje za wszelkie informacje i
      pozdrawiam :-)
      Aga
      • Gość: Santa Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.mcon.pl 15.08.08, 17:41
        Winietkę austriacką kupowaliśmy zatrzymując się zaraz za przejściem
        granicznym - a w drodze powrotnej na stacji benzynowej. Kosztowała
        7.70 euro.
      • Gość: Jacenty Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.08, 12:52
        My jedziemy jutro do Bibione przez Gorlitz i Monachium. Ktoś jechał
        tą trasą i może podzielić się wrażeniami. Są jakieś odcinki płatne,
        jakieś remonty, objazdy? Dzięki :)
        • al9 Jacenty 04.09.08, 13:18
          ok 8 euro winieta w Austri, tyle samo Brenner i opłata za
          autostrady we Włoszech - ile - zalezy gdzie zjedziesz..
          Poszukaj - są tu linki do stron, gdzie włoską opłatę precyzyjnie
          policzysz..
          Pozdr
          al
          • Gość: Jacenty Re: Jacenty IP: 193.59.72.* 04.09.08, 15:27
            Dzięki za info, już się rozejrzałem ale bardziej mnie interesują
            informacje nt jakości pzrejazdu, czy sa jakieś utrudnienia na
            autostradach. Jadę z maluszkiem, więc chciałbym pokonac drogę jak
            najszybciej. Dzięki :)
            • Gość: Maciej Re: Jacenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 15:53
              A jak jedziesz od Monachium: Salzburg - Villach - Udine czy Innsbruck - Brennero
              - Verona ?

Bo jeśli przez Brenner, to niestety masz na drodze węzeł wenecki, a tam korki są
              często (ale częściej od przeciwnej strony, niż będziesz jechał).
              Był kiedyś na forum wątek nt. korka pod Monachium, ale nie jestem w temacie
              zorientowany, może wypowie się ktoś bardziej zorientowany.

Skąd jedziesz, że wybrałeś trasę przez Niemcy ?

• Gość: Jacenty Re: Jacenty IP: *.elektrosat.pl 04.09.08, 21:20
                Jadę z Wrocławia. Z monachium dalej to Salzburg - Villach - Udine -
                Bibione. Wyjeżdżam ok. 20.00 i chiałbym na 6-7 rano być na miejscu.
                • Gość: Maciej Re: Jacenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 08:22
                  No to płacisz za winietkę austriacką, za tunel na odcinku Salzburg - Villach
                  (kilka euro - nie wiem dokładnie, nie jeżdzę tamtędy), a za włoską autostradę od
                  granicy do Bibione około 10 EUR (dokładnie obliczysz na www.autostrade.it).
    • Gość: Paweł Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: 80.55.239.* 02.09.08, 19:18
      Panie Jacku wybieramy się właśnie z żoną i dzieckiem w Państwa wieku
      do Ricione obok Rimini. Drogę znam natomiast byłem tam dawno i od
      tej pory podejrzewam, że wiele się zmieniło. Chciałem zapytać czy
      orientuje się Pan w cenach przyzwoitych pensjonatów gdzieś blisko
      plaży przy założeniu że lokum będzie zawierać aneks kuchenny. Ile
      pieniążków musimy przeznaczyć na paliwo przy założeniu podróży
      niezbyt żarłocznym dieselem? Nie upieramy się przy tej konkretnej
      miejscowości. Może ma Pan inną propozycję. Pozdrawiam Paweł .
      mail:adamowskipawel@gmail.com
    • Gość: Krzysiek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: 62.153.139.* 03.09.08, 10:49
      A może ktoś wie - w którym miejscu jest zjazd na SS13 - by ominąć
      włoską autostradę. Podobno ładna i ciekawa droga, a nie tak dużo
      dłuższa - a tańsza...
      • Gość: TomekN Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 00:49
        Witam. Tak się składa, że jeżdżę SS13 i jest to naprawdę droga którą
        można się bardzo komfortowo przemieszczać omijając płatną autostradę
        we Włoszech (do Udine).Możesz dostać sie na nią (jadąc A2 w Austrii)
        zjazdem na Villach(wtedy jedziesz jeszcze kawałek austriacką drogą
        bodajże B83) lub zjazdem na Arnoldstein. SS13 biegnie równolegle do
        autostradu Alpe-Adria.Pozdrawiam
        • Gość: Krzysiek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: 62.153.139.* 04.09.08, 09:24
          Dzięki za info, tak też pojadę. Jeszcze jedno pytanko jeśli chodzi o
          A2 - gdzie dokładniej jest ta stacja z LPG za Wiedniem? Pytam bo nie
          jadę wokół Wiednia, a tym skrótem przy jakimś jeziorku i mieścinie
          Eisenstadt. Czy wyjeżdzając na A2 w Wiener Neustadt nie ominę tej
          stacji?
          • Gość: piasek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 21:57
            Nie ominiesz (Agip).
          • ro_bb Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 05.09.08, 09:07
            O ile dobrze pamiętam to jest w okolicach 104 km autostrady -
            oznaczenia na słupkach. Ale przygotuj się na to, że nie zawsze mają
            gaz. Stacja z gazem jest jeszcze gdzieś w okolicach Grazu.
            • Gość: piasek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 13:04
              Na Agipie byłem tylko 12 razy - gaz był zawsze.

O jakiej stacji w okolicach Grazu piszesz ?

Agip (jedyny z LPG na A2 - przynajmniej ja mam takie informacje; o
              którym wspominam) jest ok. 65 km przed Grazem.
              • ro_bb Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 05.09.08, 14:12
                > Na Agipie byłem tylko 12 razy - gaz był zawsze.
                Pogratulować 100% skuteczności, ja byłem tylko raz i gazu nie było -
                100% nieskuteczności :)

> O jakiej stacji w okolicach Grazu piszesz ?
                > Agip (jedyny z LPG na A2 - przynajmniej ja mam takie informacje; o
                > którym wspominam) jest ok. 65 km przed Grazem.

Za stroną www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US
                1. Propangas AG, Industrie Str. 1 A-2432 Schwadorf
                (Niederösterreich)
                2. Autohaus Lutz GmbH Königstetterstrasse A-3430 Tulln
                (Niederösterreich)
                3. Fa. Siegfried Golser KFZ-Werkstätte Wiener Bundesstrasse 15 A-
                5300 Hallwang (Salzburg)
                4. BP-Autobahnstation Kosche TS Betriebe GmbH Gunter Hilgarth
                Innsbruck Ampass A-6020 Innsbruck (Tirol)
                5. Esso Station, G. Greiderer Hr. Georg Greiderer Dorfstr. 29 A-6344
                Walchsee (Tirol)
                6. Tankstelle Dolle Fernpass 487 A-6465 Nassereith (Tirol)
                7. Autobahnstation Loipersdorf AGIP Fa. Lechner GmbH (A2/E5) Wien<-
                >Graz A-7411 Markt Allhau Loipersdorf (Burgenland)
                8. OMV Autobahnstation (A9/E57) Wels<->Graz; km164 A-8121
                Deutschfeistritz (Steiermark)
                9. Franz Pech Gashandel An der Wirtschaftsbrücke A-9800 Spital an
                der Drau (Kärnten)
                10. OMV-Station Tauernautobahn (A10/E55) Salzburg-Villach / Laggen
                A-9861 Eisentratten (Kärnten)
                11. Schedl Energie + Technik GmbH Südbahnstrasse 3 A-9900 Lienz
                (Tirol)
                • Gość: piasek Zauważ, że autorowi pytania chodziło o A2. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 14:47
                  Zjeżdżanie z autostrady i szukanie gazu (przy ,,oszczędności"
                  sięgającej 2EUR) uważam za stratę czasu.
    • Gość: nuno krotkie pytanie o miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 13:33
      Dzien dobry - mama prośbę. Czy ktoś może polecić mi fajne, plażowe,
      miejsce we Włoszech na odpoczynek z małymi dziecmi ? Nad brzegiem
      morza. Chce zarezerwować wcześniej miejsce i nie ruszać sie
      stamtąd :) Sprawa dojazdu i ewentualnego zwiedzania jest świetnie
      wyjaśniona na tym formu....poszukuje tylko miejsca. Dodam, że nie
      chodzi mi o ten sezon. Chciałbym pojechać w przyszłym roku ale z
      wczesniejszą rezerwacją.
      Z góry dziękuje i pozdrawiam
      • Gość: henryk Re: krotkie pytanie o miejsce IP: *.chello.pl 09.09.08, 16:13
        Własnym samochodem czy samolotem. Hotel, mieszkanie wakacyjne,
        bungalow a może kemping. Jedzenie własne. Blisko czy daleko? Włochy
        ciągną się na południe na odległość 1700 km (od Tarvisio do Palermo
        na Sycylii). Jeżeli odpowiesz na te pytania to będzie łatwiej Ci
        podpowiedzieć!
        • Gość: nuno Re: krotkie pytanie o miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 08:45
          Przepraszam, faktycznie nie sprecyzowałem pytanie :)
          A więc jede z dziecmi wiec nie musi być tanio. Potrzebuje dobrych
          warunków(małe dzieci)(hotel lub mieszkanie). Z tym, że lokum sobie
          znajde - bardziej chodzi mi o miejscowość. Zależy mi na fajnym
          mjejscu gdzieś w połowie tak żeby można było w ciągu 25-30 godzin
          dojechać z Polski. Oczywiście w tym przypadku chodzi o samochód.
          Pozdrawiam serdecznie
          nuno
    • Gość: basia Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.echostar.pl 06.04.09, 22:36
      Witam, to ja mam kilka pytań. Czy warto jechać w ciemno?Czy ceny są rzeczywiście
      takie wysokie - jak kształtuja sie ceny kempingów i hoteli?Czy dogadam sie z
      nimi po ang?
      pozdrawiam
    • Gość: stokrotka Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 09:28
      Post właściwie powinien znależć się na "Austrii turystycznie" ale,
      że niektórzy tamtędy jeżdżą - uprzejmie informuję,że austriackie
      służby graniczne (Wiedeń - Bratysława) wznowiły działalnośc. Co
      poniektóre samochody ( bardziej ma znaczenie marka niż tablica
      rejestracyjna) kierowane są do osobnego przejazdu i sprawdzają
      dokumenty podróżujących i samochodu. Nawet dość długo to trwa. I
      raczej nie chodzi o ew. zdjęcia z autostrad o przekroczenie
      szybkości. A propos namierzania - Austriacy dość często ustawiają
      się przy wyjazdach z tuneli, wiadomo dlaczego.
      Wiadomości powyższe z ubiegłego tygodnia :))
    • Gość: h69 Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 22:18
      Czy możesz powiedziec gdzie sie zatrzymac w połowie drogi na garde
      np.nazwe jakiegos hotelu pod monachium?
    • Gość: michal prosba o pomoc IP: *.acn.waw.pl 27.04.09, 22:09
      Szanowni Państwo.,
      Zwracam się z prośbą o wypełnienie ankiety adresowanej do
      wszystkich, którzy wyjeżdżali do Włoch w latach 1998-2005. Ankieta
      ta jest elementem pracy naukowej. Poniżej podaje adres do ankiety. Z
      góry serdecznie dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
      www.e-inquiry.eu/ankiety/index.php?sid=58829&lang=pl
    • Gość: ZIZOU Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.devs.futuro.pl 28.07.09, 22:39
      WITAM

Mam pytanie jak według Was najwygodniej/najszybciej dojechać Z Krakowa do Florencji?
      • wszystko_gra podbijam pytanie;-) 29.07.09, 10:17
        o najlepszą i jawygodniejszą drogę z Krakowa do Florencji;-)
        • Gość: Maciej Re: podbijam pytanie;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:41
          Po co pytać o to samo w dwóch wątkach ?

forum.gazeta.pl/forum/w,206,98385891,98385891,Z_Krakowa_do_Florencji_.html
          • wszystko_gra Re: podbijam pytanie;-) 29.07.09, 10:42
            Bo może ktoś ma inne, lepsze koncepcje a w wątku o większej ilości
            postów chętniej się wypowie;-) Po prostu.
    • Gość: Krzysiek Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.169.c86.petrotel.pl 15.06.15, 10:54
      Witam. W lipcu wybieram się do Toskanii. W Pizie chcę wynająć auto na jeden dzień i pojechać do San Giminiano i Volterry. Mam kilka pytań
      1. Jak z poruszaniem się po Pizie? Czy rzeczywiście Włosi to taki narwany naród i trzeba bardzo uważać na to jak jeżdżą? Czy Piza jest miastem bardzo zatłoczonym? Jestem całkiem doświadczonym kierowcą ale nie mam doświadczenia za granicą stąd moje pytanie.
      2. Z Pizzy do San Giminiamo mam zamiar omijać autostrady i jechać zwykłymi krajowymi (?) drogami. Czy bywają bardzo zatłoczone ?
      Pozdrawiam
      • ma.ci.ej Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania 15.06.15, 14:27
        A nie lepiej było założyć nowy wątek niż odgrzebywać jakiś sprzed tylu lat ?

A w temacie. Z Włochami wcale nie jest tak źle na drogach. Owszem jazda samochodem po Neapolu, to dość niezapomniane przeżycie, ale północne Włochy to zupełnie inny świat. Poza zatłoczonymi miastami jeździ się bardzo dobrze.
        Piza to mała mieścina, kilka parkingów z których do wszystkich zabytków jest bardzo blisko. Drogi w Toskanii są wąskie i kręte, ale na pewno nie zatłoczone.
        W San Giminiano możesz natomiast mieć problemy w parkowaniem. Dookoła miasta jest pełno parkingów, ale z wolnymi miejscami bywa różnie.

• Gość: cierpliwy Re: Włochy samochodem-chętnie odpowiem na pytania IP: *.mobile.telia.dk 15.06.15, 17:47
          Ach, nie jest tak zle, wystarczy troche odwagi i szczescia. Platne parkingi maja na ogol ograniczenie czasowe i zawsze ktos musi odjechac, czesto nawet przed czasem oddajac bilet czekajacemu, wiadomosc z autopsii.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka