Dodaj do ulubionych

Sycylia-BROLO- jak tam jest?

19.11.07, 17:12
ktoś był w miasteczku Brolo? Czy to ładna okolica, jak z transportem czy można
stamtąd wyruszyć autobusem/pociagiem na zwiedzanie wyspy?
zarezerwowaliśmy z mężem pobyt w hotelu Gattopardo i umieram z ciekawości co
to za miasteczko.
Obserwuj wątek
    • mediterraneo1978 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 20.11.07, 08:40
      A nie lepiej najpierw popytać a potem rezerwować :) ? Co do wyglądu
      jakiegos miejsca, miasta, to duzo daje wyszukiwarka grafiki google.
      • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 21.11.07, 19:32
        wiem co to google ALE trochę inaczej wygląda wszystko jak sie jest na miejscu-
        stąd moje pytanie-chodziło mi o subiektywne odczucia ludzi, którzy tam byli. A
        co do przemyślanej rezerwacji- nie mam wątpliwości co do wyboru, Sycylia zawsze
        była moim marzeniem i nie zamierzam siedzieć w jednym miejscu dlatego o miasto
        pytam z ciekawości a nie żeby się utwierdzić w przekonaniach. dzięki za brak
        informacji
        • Gość: pinky Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.pke.pl 22.11.07, 09:48
          Byłem tam parę lat temu.Mieścinka malutka ale jest wszystko co
          trzeba.Plaza niespecjalna.Wąska i żwirowa ale z pięknym widokiem na
          wyspy ...........zapomniałem ale z wulkanami czynnymi.Miałem
          mieszkać tez w tym hotelu ale dali mi gorszy i orbis potem w
          zasadzie zwrócił mi całośc kosztów.Jest dworzec kolejowy linia do
          palermo i obok autostrada.Ja byłem swoim samochodem izwiedziłem calą
          wyspe.Wybrzeże południowe jest pięknięjsze.Kursują wodoloty na
          malte.Polecam.Obowiazkowo syrakuzy i etna.
          • mediterraneo1978 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 22.11.07, 10:40
            A co na południowym wybrzeżu polecasz ? Na pewno Agrigento, prawda ?
            W Cefalu byłeś ? A prom na Maltę to z Pozzallo, ale chyba drogi ? Są
            promy na Lampedusę ?
            • Gość: pinky Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.pke.pl 23.11.07, 15:01
              Jest to jednodniowa wycieczka wodolotem z pozzalo z przewodnikiem i
              obiadem na Malcie ok 100Eu/os. w biurze podróży ichniejszym.
              Dojazd własnym samochodem jest o tyle korzystnyże autostrady od
              neapolu są bezpłatne!!!!!!
              • linn_linn Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 20.05.08, 13:28
                Niektore autostrady na Sycylii sa platne:
                www.autostradesiciliane.it/contenuto.asp?id=49
            • nanino Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 03.06.08, 17:48
              Wszystkim wyjeżdżającym na Sycylię, którzy chcą coś zobaczyć, polecam znakomity
              moim zdaniem, kieszonkowy Przewodnik SYCYLIA, autor Peter Zralek, wyd.Oficyna
              Wydawnicza "Rewasz".
              Pozdrawiam,
              lecę do Brolo już w sobotę!
              nanino
          • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 22.11.07, 17:18
            dzięki za info-zapowiada się nieźle-te wyspy mnie zaciekawiły. Z tego co piszesz
            z transportem nie będzie problemu. Swoim samochodem niestety boje się jechać
            jest leciwy i nie wiem czy by nie zdechł gdzieś po drodze ale mam nadzieję
            komunikacją publiczna sporo zobaczyć. pozdrawiam!
            • Gość: Karo Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.chello.pl 20.05.08, 10:58
              Polecam Chefalu jest naprawde przecudne i na pewno tam wroce
            • Gość: lilllly Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: 212.160.172.* 20.05.08, 17:16
              kudlata13, my z mężem też planujemy zwiedzanie wyspy komunikacją publiczną. i też z tej samej miejscowości i hotelu :)
              póki co, jeszcze nie zrobiliśmy listy miejsc które koniecznie chcemy zobaczyć, chociaż już nie mogę się doczekać wyjazdu :)
              • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 20.05.08, 17:41
                z tego co czytałam to niedaleko od hotelu jest stacja kolejowa, nie wiem jak z
                autobusami ale jakos damy radę:)) My na pewno pojedziemy do Palermo i okolic,
                Taorminy, Cefalu.A co jeszcze okaże sie na miejscu, nie wiem jak będzie z
                przejazdem do Agrigento, czy trzeba będzie wykupić wycieczkę czy samemu da sie
                dotrzeć.Chciałabym tez troche się powłoczyć po małych miasteczkach
                "nieturystycznych"
                • Gość: iza Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.aster.pl 23.05.08, 07:50
                  polecam www.trenitalia.it/it/nazionali.shtml - znajdziesz połączenia i
                  ceny biletów.Do Cefalu' i Palermo dojedziecie bezpośrednio z Brolo-Ficarra,
                  natomiast do Taorminy - z przesiadką w Messynie.
                  Więcej o Brolo i hotelu Gattopardo na www.wakacje.pl zakładka hotele.
                  • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 23.05.08, 19:00
                    dzieki za info, już sprawdziłam na wakacje .pl moje pytanie zadałam już parę
                    miesięcy temu więc od tego czasu trochę doczytałam a ta strona z rozkładem jazdy
                    naprawdę sie przyda i nie tylko mi
                    • Gość: mon Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 22:46
                      Ja również jadę we wrześniu do hotelu Gattopardo, więc jak wrócisz
                      kudlata13, to napisz coś więcej.
                    • Gość: lilllly Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: 212.160.172.* 28.05.08, 09:49
                      kudłata, a Wy kiedy jedziecie?
                      aha, z tego co patrzyłam na tej stronce z rozkładem jazdy, to jednak do Palermo jak chce się rano jechać trzeba robić przesiadki, ale co tam, przygoda ma być :)
                      jejku, to jeszcze tyle czasu do września, a ja już nie mogę się doczekac, szkoda, że tylko tydzień tam spedzimy :/
                      • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 28.05.08, 19:50
                        21 czerwiec a więc niecały miesiąc mi został do wakacji :)my jedziemy na 2 tyg
                        więc będzie pół na pół- zwiedzania i lenistwa. Na pewno opiszę co i jak po powrocie.
                        • Gość: mon Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 14:23
                          My jedziemy na 2 tygodnie jakoś 12 września lilly, a Ty?
                          • Gość: lilllly Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: 212.160.172.* 30.05.08, 12:49
                            kudlata, to juz tuz tuz :) czekamy na obszerną relację :)
                            mon, my jedziemy 6 września, ale tylko na tydzień, więc się wyminiemy
                      • Gość: iza Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.aster.pl 30.05.08, 18:06
                        Dziewczyno, jakie przesiadki? Chyba patrzyłaś niedokładnie. O 7:06 jest
                        bezpośredni do Palermo i jedziesz 2,5 godz. Natomiast jadąc następnym o 0 8:18
                        faktycznie masz przesiadkę w Patti i czekasz na ekspres do Palermo ponad
                        godzinę. A teraz sprawa najważniejsza: 15 czerwca zmienia się rozkład jazdy,
                        czyli najlepiej sprawdzać pociągi przed wyjazdem z Polski. Buon viaggio !
                        • Gość: lillly Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.lodz.mm.pl 01.06.08, 17:31
                          nie, no patrzyłam dobrze. ten bezpośredni pociąg, o którym piszesz według tego co widzę nie jeździ codziennie, bo np. wyszukując połączenia na 2 czerwca go nie ma a na 3-go jest.
                          • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 09.06.08, 13:10
                            Podtrzymuję temat ,bo lecę 16 sierpnia.A może nam coś napisze
                            nanino,który wyleciał już 07 czerwca.
                            • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 15.06.08, 10:46
                              Nanino odezwij się jeśli już wróciłeś!!!
                              • Gość: ania Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.wro.vectranet.pl 15.06.08, 14:31
                                Może go mafia porwała ? :) albo na 2 tyg. pojechal.
                                • Gość: nanino Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.aster.pl 22.06.08, 12:00
                                  Dzisiaj o 6:20 wylądowaliśmy na Okęciu.Do Brolo wracam za rok! A teraz o
                                  konkretach. W recepcji pracują dwie kobiety:młodsza zołzowata, a nieco starsza
                                  Tina cudowna! W recepcji leżą mapki Brolo, oczywiście bezpłatne. Mogą się
                                  przydać, gdyż Tina zaznaczyła mi miejsce, w którym w każdy wtorek odbywa się
                                  targ i zaznaczyła mi szewca, który za całe 3 Euro zreperował rozerwany but.
                                  Naprawa była ekspresowa z dnia na dzień.Śniadania: pieczywo, ciepłe francuskie
                                  rogaliki z cukrem pudrem,masło,dżemy,nutella, miód,fantastyczny kremowy,
                                  naturalny jogurt, który jadłam z plastrami ananasa i śliwkami. Kawa, mleko,
                                  herbata, woda naturalna i lekko gazowana, którą można brać do butelek (tak jak
                                  Włosi).Kolacja od 19:30 do 21:00. Barrrrdzo dużo pysznego jedzenia.Wino białe i
                                  czerwone (też pyszne) bez ograniczeń. Każdy sam napełnia dzbanki winem i
                                  wodą.Animatorzy super. Wczoraj balowaliśmy po kolacji aż do przyjazdu autokaru o
                                  23:30. Na via Marina, gdzie jest hotel, prawie vis a vis jest bar, gdzie za
                                  1,20E można zjeść arancino z ragu' (miesny) lub z grzybami. Są również pierogi
                                  (calzone) z nadzieniem też po 1,20E. Koniecznie trzeba spróbować słodkiej bułki
                                  z ogromną ilością pysznych lodów- nazywa się to briosz al dżelato (tak należy
                                  prosić) Wszystkie te taniutkie dania polecam na lunch.Pięć minut od hotelu jest
                                  stacja kolejowa. Bilety kupuje się w barze przy stacji. Przed wejściem do
                                  pociągu bilet kasujemy na stacji w kasowniku koloru żółtego.Do Cefalu' bilet w
                                  obie strony (di andata e ritorno) kosztuje 10,50E.Najpierw kasuje się go w Brolo
                                  z jednej strony, a przy powrocie w Cefalu' z drugiej. Do Cefalu' polecam pociąg
                                  (w dzień powszedni) z Brolo o 07:06 i powrót z Cefalu' o 14:00. W tym czasie
                                  spokojnie można wejść na sam szczyt La Rocca, po zejściu zwiedzić Katedrę i
                                  pójść do pralni arabskiej, a stamtąd wyjść na Piazza Colombo (skąd odjeżdżają
                                  autobusy miejskie)i na miejską plażę ze złotym piaskiem lub przejść się
                                  nadmorskim deptakiem.Jeszcze jedna przydatna wiadomość. Jeśli ktoś jest
                                  zainteresowany wyspami liparyjskimi: Lipari + Vulcano, - należy wykupić
                                  wycieczkę u szefa animatorów ANDREI za 38E + 5E (transfer z hotelu do portu w
                                  Capo D'Orlano i z powrotem), czyli za 43E.Naszym przewodnikiem była Magda -
                                  Polka, z którą spotkaliśmy się na statku i która oprowadzała naszą 5 osobową
                                  grupkę + rodzinę Niemców z dzieckiem. Najpierw informacje dla nas po polsku,
                                  później dla Niemców po angielsku.TRIDA za taką wycieczkę liczy sobie 60E +
                                  dodatkowe 10E za objazd wyspy autokarem (dla chętnych). U Andrei można też
                                  popłynąć za 50E+5E na Stromboli + Panarea. Tych wysp Triada nie ma w swojej
                                  ofercie.Ceny innych wycieczek, tj. na Etnę i do Palermo różnią tylko o 5E.
                                  Acha, w Brolo są 4 supermarkety, ale na mapce jest zaznaczony tylko jeden. A
                                  teraz idę odpocząć, co nie znaczy, że nie odpowiem na wszelkie pytania związane
                                  z Brolo.Sycylia jest przepiękna i ludzie są bardzo, bardzo życzliwi.
                                  • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 22.06.08, 16:22
                                    Dzięki za najświeższe informacje.Mam kilka pytań.Czy lądowaliście w
                                    Katanii,jeśli tak to ile jechaliscie do Brolo? Czy jeżdziliscie do
                                    innych miejscowosci prócz Cefalu i wysp,chodzi mi o okolice
                                    Taoraminy i Etnę?Jak plaża przy hotelu, basen i morze?Ja lęcę
                                    dopiero 16 sierpnia ,ale ciekawość jest silniejsza,szczególnie teraz
                                    jak przeczytałam tak pozytywną opinię.
                                    • nanino Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 23.06.08, 10:58
                                      Salve (cześć),
                                      Z Katanii jechaliśmy 2,5 godz.Nasz hotel w Brolo był pierwszy na północnym wybrzeżu.
                                      Plaża tuż przy hotelu. Niestety kamyki.Dostępne wszystkie parasole (i te
                                      niebieskie i pomarańczowe) oraz leżaki płócienne(do siedzenia).Morze
                                      cieplutkie.Basen płytki między 3-im a 4-tym piętrem.Przy basenie, a raczej nad
                                      nim, leżaki plastikowe całkowicie rozkładane.W niedzielę, po południu będziecie
                                      mieć tam spotkanie z rezydentką. Po kolacji, polecam spacer do miasteczka
                                      Piraino.Stojąc twarzą do morza należy pójść w prawo - droga
                                      doprowadzi.Wspaniały i bezpieczny spacer najpierw wzdłuż morza, potem ogrodów
                                      pomarańczowo, cytrynowo, grejpfrutowych. Życie rozrywkowe zaczyna się na Sycylii
                                      po kolacji.
                                      Na Etnę i do Taorminy są wycieczki fakultatywne-powie o nich Iga na zebraniu.Do
                                      Taorminy można też pojechać pociągiem z Messyny. Z Brolo do Messyny jest sporo
                                      pociągów - zobacz na www.trenitalia.it
                                      Niedaleko stacji, na via Liberta' jest kafejka internetowa.1/2 godz.kosztuje 1,5E.
                                      Gdyby była taka możliwość-wróciłabym natychmiast :))
                                      • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 23.06.08, 11:19
                                        Czy Twój opis posiłków dotyczy hotelu Gattopardo? Jeśli tak to
                                        proszę o opis pokoi.Jedziemy z dzieckiem.Czy wszystko jest tak jak w
                                        ofercie???
                                        • Gość: nanino Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.aster.pl 23.06.08, 19:31
                                          Nie do końca jak w ofercie, gdyż basen jest b.płytki,w najgłębszym miejscu nie
                                          ma nawet 1,6m nie mówiąc o 3,6m - a brodzika dla dzieci nie widziałam.Widziałam
                                          natomiast animacje dla dzieci przy basenie. Basen z morską wodą? Nie ma nic
                                          takiego.Nie ma też białego piasku na plaży.Gwoli wyjaśnienia:w Brolo jest tylko
                                          Triada i od ubiegłego roku dysponuje pokojami i apartamentami w hotelu
                                          Gattopardo.Mój pokój znajdował się na 3 piętrze,w części hotelowej, blisko
                                          basenu.Łóżko małżeńskie, dwie szafki po bokach,szafa, krzesełko i telewizor na
                                          stole. Łazienka z kabiną prysznicową, bidetem i suszarką. Na balkonie,
                                          wychodzącym na hotel Costa Azzura, plastikowy stół, 3 foteliki oraz suszarka.
                                          Ręczniki zmieniane codziennie. Bardzo czysto. Pościel zmieniona po tygodniu.Do
                                          gniazdek potrzebny adapter.Byłam też u znajomych w części apartamentowej: dwa
                                          duże pokoje z balkonem z suszarką. W sypialni łoże małżeńskie i pojedynczy
                                          tapczan. W pokoju dziennym stół z krzesłami, pojedynczy tapczan, a w rogu część
                                          kuchenna:kuchnia gazowa, zlewozmywak, talerze, garnki,ekspres do kawy (włoski).
                                          Łazienka jak u mnie.W tej części hotelu było również zakwaterowane młode
                                          małżeństwo z małym dzieckiem. Ceny takie same w obu częściach, żadnych dopłat.
                                          Nie wiem którą masz edycję katalogu-być może opisy hotelu w kolejnych edycjach
                                          różnią się od siebie. Ale byłam i wiem co i jak jest :)
                                          • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 24.06.08, 13:36
                                            Czy woda w morzu jest czysta ,a może są miejsca do nurkowania?Czy po
                                            plaży chodzą jakieś żyjątka typu kraby ,jeżowce...
                                          • Gość: lillly Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.lodz.mm.pl 24.06.08, 13:47
                                            mam pytanie, a lądowaliście na Sycylii? bo nam pani w biurze powiedziała, że samolot leci do miejscowości na R, niestety teraz nie pamiętam nazwy, a potem stamtąd jest prom na wyspę i autokar rozwozi ludzi po wyspie.
                                            nie orientujesz się może czy trudno samemu pojechać na Etnę, nie ze zorganizowaną wycieczką?
                                            i jak jest z dogadaniem się, łatwo jest porozumieć się po angielsku? włoskiego nie znam :)
                                            ja już nie mogę się doczekać naszego wyjazdu :)
                                            • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 24.06.08, 16:18
                                              Nanino napisała ,że z Katanii jechała do Brolo.Nam w biurze
                                              powiedziano ,że lądujemy w Katanii.A z jakiego miasta jesteście?
                                              • Gość: lillly Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.lodz.mm.pl 24.06.08, 16:26
                                                przepraszam, nie zwróciłam uwagi. jesteśmy z Łodzi, ale lecieć będziemy z Warszawy, nawet na rezerwacji mam napisane przy transporcie waw/reg. nie wiem, może coś się zmienilo, ale pani w styczniu jeszcze przy nas sprawdzała jak to jest z transportem.
                                            • linn_linn Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 24.06.08, 16:27
                                              Pewnie Reggio Calabria...
                                              • nanino Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 25.06.08, 07:37
                                                W styczniu, kiedy robiłam rezerwację hotelu Gattopardo, nie było wiadomo jeszcze
                                                jakimi liniami i na które lotnisko polecimy (czy Palermo, czy Katania). Jak
                                                napisałam wcześniej lecimy do Katanii a stamtąd autokar rozwozi turystów do
                                                hoteli. Żyjątek na plaży nie widziałam, można nurkować. Przy okazji wspomnę o
                                                wyjątkowej uczciwości Sycylijczyków: pozostawiona na stole w pokoju biżuteria,
                                                czy portfel z pieniędzmi i dokumentami znajdziecie w stanie nienaruszonym po
                                                powrocie do hotelu. Nawet w poczekalni dworca kolejowego w Cefalu' znalazłam po
                                                godzinie suszone pomidory, które wcześniej kupiłam na targu. Oczywiście podczas
                                                zwiedzania i w miejskich autobusach, szczególnie w Palermo, pilnujemy swoich
                                                portfeli. Jak zresztą wszędzie na świecie.Ale poczekajmy do powrotu Kudlatej13.
                                                • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 28.06.08, 09:56
                                                  To jeszcze musimy poczekać,bo kudłata wraca dopiero za tydzień!
                                  • Gość: elipta Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.chello.pl 03.08.08, 22:49
                                    Lecimy do Brolo 9 sierpnia. Wybieramy się z małym dzieckiem. Dziecko
                                    jada posiłki ze słoiczków typu gerber, chcę uniknąć wleczenia ich z
                                    PL, tylko kupować na miejscu. Stąd moje pytanie, jak daleko od
                                    hotelu jest supermarket i czy jest dobrze zaopatrzony?
                                    • Gość: dakas Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.frh.faurecia.com 05.08.08, 13:25
                                      Ja też lecę z mężem i 2-letnim dzieckiem do Brolo 9 sierpnia, niestety tylko na
                                      tydzień. Słyszałam wiele różnych opinii o hotelu Gattopardo, wiele było tych
                                      niepochlebnych... Jednak Sycylia marzyła mi się od dawna, więc zaryzykowaliśmy.
                                      Spero che sara bellissimo :)
    • velvetina25 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 29.06.08, 20:32
      Właśnie wrócilam z Sycylii( był to pobyt z triada). Co prawda bylam w innym
      hotelu, ale do hotelu Gatopardo rozwoziliśmy turystów. Ogólnie hotel ladnie
      polozony, bo do plazy jest naprawde blisko. Miasteczko jak to na Sycylie
      przystalo troche brudnawe, ale widac sporo tam sklepikow, restauracji, dyskotek,
      wiec chyba na nude nie mozna narzekac. aha i lot mielismy do Catanii a potem
      transfer do hoteli(ok 3 godzin).
      • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 06.07.08, 11:00
        Kudłata13 czy już wróciłaś??? A może zostałaś,bo było tak dobrze???
        • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 06.07.08, 12:36
          hej! Wróciłam dziś o 6,30 lądowanie w Wawie. Widzę opis nanino i niewiele więcej
          mogę dodać.Ogólnie było super, jeździliśmy po wyspie pociągami na ogół
          punktualne i wygodne ale można trafić na "korek" stalismy na jednej stacji
          prawie 2 godz-była awaria ale było wesoło Włosi sie nudzili zaczeli śpiewać i
          dyskusje o polityce(z tego co zrozumiałam) a gdy pociąg ruszył gromkie brawa
          !Nie korzystalismy z wycieczek Triady- nie lubimy zwiedzania w grupie. Z
          bliższych Brolo miejsc polecam Gioiosa Marea, Tyndaris(ruiny osady greckiej i
          sanktuarium maryjne pięknie położone) na piechotę plażą przeszlismy sie do
          Piraino.Poza tym pojechalsmy do Palermo-niesamowite miasto.Oczywiście Taormina,
          Cefalu , Agrigento-długa podróż ale warto jeżeli ktoś lubi stanowiska
          archeologiczne-ja tak.Niestety nie mogę odżałować Syrakuz- za daleko żeby
          zwiedzic i wrócić do hotelu. Ogólnie to duża wyspa i trzeba ją zwiedzać
          samochodem i to nocować w różnych miejscach-tak mam zamiar zrobić w czasie
          nastepnego pobytu na pieknej Sycyli.
          Co do samego Brolo-miłe lecz nudne miasto-wystarczy pojechac do Cefalu aby
          wiedzieć gdzie chciałoby sie spędzać wieczory-miasto marzenie a Brolo wypada
          baaaardzo blado.Wypoczywają tu głównie starsi Włosi-przynajmniej tak było u
          mnie. Hotel Gattopardo-to odrebny rozdział-na pewno zaletą jest pyszne jedzenie-
          śniadania włoskie na słodko i kolacje z winem i smacznymi makaronami, owocami
          morza itp. To na razie tyle. Pozdrawiam , czuje już powyjazdową deprechę...
          • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 06.07.08, 17:32
            Mam pytanie ,czy w pociągach są znizki biletowe dla dzieci?Deprechą
            się nie martw .Ona dopada wszystkich po urlopie ,ale szybko mija.
            • nanino Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 11.07.08, 10:20
              PP, jak też tęsknię...
              Zniżki dla dzieci znajdziesz na
              orario.trenitalia.com/b2c/PriceReservationPLUS/travelchoice?ra
              Bilet dla osoby dorosłej,na pociąg bezpośredni z Brolo do Cefalu kosztuje 5,25E,
              a dla dorosłej z dzieckiem (Ragazzi 4-12 anni)- 7,90E.
              Pozdrawiam serdecznie Kudłatą 13
              • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 13.07.08, 09:42
                Pozdrowienia dla nanino- ja do Brolo nie wrócę ale na Sycylię na pewno, mam
                nadzieję, że niedługo :)Tyle do zobaczenia, że wróciłam z niedosytem, nie
                widziałam Syrakuz, Erice, Trapani i wielu innych miejsc, za daleko z Brolo.
                Zaletą pobytu n północy była bliskość Cefalu i Palermo i najpiekniejsza linia
                kolejowa jaką można sobie wyobrazić wzdłuż wybrzeża.My niestety byliśmy
                zakwaterowani w tzw. Residence Satusi, niby częśc hotelu Gattopardo ale zupełnie
                inny standart tylko, że nas zasadniczo pokój hotelowy nie interesował więc nie
                interweniowaliśmy-jak zepsuła sie klima dostaliśmy inny pokój-lepszy ale też nie
                w samym budynku Gattopardo.
                • nanino Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 14.07.08, 10:26
                  Pokoje w wysokiej części hotelu tez bywały różne, np. dwa pokoje oddzielone od
                  siebie nie ścianą tylko rozsuwanymi drzwiami(oczywiście zamkniętymi) - to
                  dopiero koszmarek.Znajomi mieszkali w Residence Satusi - byli bardzo, bardzo
                  zadowoleni. I też wrócą jeszcze na Sycylię. Szkoda, że nie zdecydowałaś się
                  pojechać do Mesyny i stamtąd do Katanii i Syrakuz ;( . Z Brolo bliżej do Mesyny
                  niż do Palermo i wszędzie jest co oglądać, bo najmniejsze miasteczko, to
                  perełka. Zobaczymy co Triada zaproponuje na Sycylii w przyszłym roku.Jeśli
                  będzie miejsce, którego nie znam i obowiązkowo ze stacją kolejową,to OK, jeśli
                  nie-to Brolo. Mam ochotę popłynąć na Stromboli i Panareę.
                  Kudlata13 - wracasz jeszcze w tym roku?
                  • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 14.07.08, 21:08
                    W tym roku raczej już nie, chyba, że jakis niespodziewany przypływ gotówki :)a
                    za rok to może bez pośrednictwa biura podróży, zobaczymy... Nieźle by było w
                    Cefalu pomieszkać, ale i na zachód wyspy pojechać.Też chętnie jeszcze pojeżdżę z
                    Tenitalia. A co do hotelu to nie mam dużych wymagań co do komfortu, ale marzyłby
                    się balkon a nie okna na ulice na parterze, gdzie trzeba było zasuwać
                    żaluzje.Ale jak na Sycylii to nie wzgardzę i takim Residence Satusi choć
                    oczywiście w innym mieście bo nie lubię sie powtarzać.A na razie oglądam zdjęcia
                    i wspominam Pozdrawiam!
    • Gość: gilbert Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.08, 22:51
      z wielkim zainteresowaniem przeczytalam Wasze rady, sa super.
      dokladnie tego szukam, jade do Brolo. pozdrawiam
      • corrina_f1 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 15.07.08, 09:36
        ja też dziękuję za informacje. Co prawda wybieramy się
        prawdopodobnie w okolice Taorminy ale dobrych rad nigdy nie za
        wiele :)
        Mam również pytanie dotyczące Etny. Ile orientacyjnie czasu należy
        poświęcić na Etnę ? Powiedzmy licząc z wyjazdem z Taorminy? Czy to
        jest wycieczka całodzienna ? Czy zaczyna sie jakoś bladym świtem czy
        nie ma znacznia godzina rozpoczęcia ?
        Będe wdzięczna za wszelkie info
        • Gość: staw Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 18.07.08, 10:59
          Gilbert ,a kiedy jedziesz???
          • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 20.07.08, 18:30
            A jakie stroje panów obowiązują na basenie i plaży(chodzi mi o
            rodzaj kąpielówek ,czy nie ma to znaczenia) i czy obowiązują czepki?
            • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 23.07.08, 20:11
              Ponawiam pytanie odnosnie strojów????
    • gosiak01 Zniżki?! 21.07.08, 10:06
      Za dwa tygodnie jade 7+7 ... ogromna prośba - czy w trakcie zwiedzania
      przewopdnik TRIADY uwzględniał zniżki studenckie na wstępy?
      Jeśli ktoś wie, bardzo proszę o odpowiedź - w zeszłym roku w Grecji dla
      zwiedzających studentów, suma na bilety była sporo mniejsza :)
      • Gość: pp Re: Zniżki?! IP: *.koba.pl 28.07.08, 15:53
        KUDŁATA I NANINO odezwijcie się...to jak jest z tymi strojami???A
        może gdzieś wypoczywacie???
        • kudlata13 Re: Zniżki?! 29.07.08, 20:35
          faktycznie miałam małe wakacje w Krakowie :) prawie jak Włochy :)
          na basenach we Włoszech czepki są obowiązkowe, trochę to głupie ale trudno, co
          do kąpielówek- nie widziałam jakichś nakazów czy zakazów ale lepiej je mieć na
          sobie :)osobiście preferuję u facetów obcisłe gatki z nogawką ale sporo też było
          tzw. bermudów.
          Co ciekawe na basenach też obowiązuje sjesta od 13 do ok 16-17, czasem nawet
          wyganiają z wody.
          • Gość: pp Re: Zniżki?! IP: *.koba.pl 30.07.08, 10:29
            Dzięki ,właśnie oto mi chodziło.Słonecznych wakacji!!!
            • Gość: pp Re: Zniżki?! IP: *.koba.pl 08.08.08, 10:40
              Zauważyłam ,że kudłata13 zaczęła 2 wątki na ten sam temat dlatego
              podtrzymuję ten również.Może zajrzy do tego .Ponawiam pytanie o
              hotel.Czy warto twardo na początku zazyczyć sobie pokój w lepszej
              części ,czy to coś da?Czy jak przylecieliscie do Katanii to
              zdążyliście na obiadokolację???
              • kudlata13 Re: Zniżki?! 10.08.08, 17:39
                Samolot był opóźniony o dwie godz a poza tym długo zeszło na lotnisku
                rozdzielenie ludzi do poszczególnych autokarów-trzeba sprawdzić u rezydentki
                Triady numer właściwego dla siebie autokaru itp itd. Na kolacje nie zdażyliśmy
                -są serwowane od 19.30 do 21 i pilotka właściwe za nas zdecydowała że nie ma
                sensu "jeść resztek" lepiej iść do pobliskiego barku- myslę że miała racje. Bar
                przy tej samej ulicy co hotel serwuje tanie i smaczne przekąski.A co do
                pokoju-ja bym radziła wziąć klucz , przespać noc i odpocząći następnego dnia
                rano zgłosić rezydentce na spotkaniu organizacyjnym jeżeli będziecie
                niezadowoleni (pokój niezgodny z ofertą i umową Triady)i wtedy zażądać
                zmiany.Niektóre pokoje w cześci Residence Satusi gdzie głównie kwaterowani są
                goście z Triady są naprawdę niezłe. Raczej nie liczyłabym na widok na morze bo
                pokoi z tym widokiem nie jest dużo.
                • Gość: zuzia Re: Zniżki?! IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.08, 23:01
                  wlasnie wrocilam z brolo. zdecydowanie odradzam. pokoje w gorszej
                  czesci Residence Satusi z grzybem, plesnia, polamanymi meblami,
                  potluczonym zyrandolem. odmowiono nam zamiany na pokoj w czesci
                  hotelowej. wakacje zmarnowane.
                  • kudlata13 Re: Zniżki?! 26.08.08, 19:18
                    Gość portalu: zuzia napisał(a):

> wlasnie wrocilam z brolo. zdecydowanie odradzam. pokoje w gorszej
                    > czesci Residence Satusi z grzybem, plesnia, polamanymi meblami,
                    > potluczonym zyrandolem. odmowiono nam zamiany na pokoj w czesci
                    > hotelowej. wakacje zmarnowane.
                    Ja nie trafiłam tak źle a poza tym hotel sam zaproponował zmianę pokoju gdy
                    bylismy niezadowoleni z działania klimatyzacji. Ale..faktycznie powinniśmy
                    wszyscy byc zakwaterowanie we właściwym hotelu a nie w Satusi. Ja jako najgorszy
                    punkt wyjazdu oceniam samo Brolo-nudne miasteczko i nie spędzaliśmy tam dużo czasu.
    • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 26.08.08, 19:15
      faktycznie rozważam wyjazd do Chorwacji na przyszłe wakacje ale już bez
      pośrednictwa biura podróży :)
      • big-justyna Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 29.08.08, 14:39
        hej, My za tydzień lecimy do Brolo z 2-letnim dzieckiem. Czy z takim
        maluszkiem da sie tam jakos przeżyć? Czy w pokojach są może czajniki
        czy coś takiego?
        • kudlata13 Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 29.08.08, 18:15
          Da się przeżyć i to całkiem nieźle :)w pokojach (przynajmniej tych które
          widziałam) jest coś w rodzaju aneksu kuchennego tj. kuchenka, zlewozmywak,
          garnki itp.Na plaży są darmowe leżaki i parasolki choć żwir a nie piasek i dno
          morza szybko schodzi w dół ale dzieciaki świetnie się bawiły.Miasteczko jest
          spokojne i bezpieczne choć dla dorosłych nudne, widziałam jakieś place zabaw co
          może zainteresować malucha.W hotelu Gattopardo co wieczór jest mini disco -chyba
          nawet 2-latek sobie poskacze i nauczy się włoskich piosenek dla dzieci.Jedzenie
          w hotelu jest zróżnicowane (obiadokolacje) więc i dla dziecka zawsze coś
          wybierzesz.Na basen w hotelu nie liczcie bo jest bez brodzika i raczej
          nieciekawy, tylko z ładnym widokiem.My "nielegalnie" kąpalismy się na basenie w
          hotelu obok jest tam brodzik dla dzieci. A poza tym jest kawałek dalej idąc
          wzdłuż plaży coś w rodzaju miasteczka wodnego tzn kilka basenów również dla
          dzieci ale płatne-od nas chcieli zedrzeć 10 euro(za 2 osoby za dzień) i
          zrezygnowaliśmy ale może warto..
          • big-justyna Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 30.08.08, 16:06
            Dzieki. Mam nadzieje ze jakos damy rade. No, musimy w koncu to maja
            byc wakacje. Kurcze, pierwszy raz lecimy za granice i im co raz
            bliżej tym wiecej jakis dziwnych obaw. Moze jest tu ktos kto leci do
            Brolo 6.09.? Pozdrowionka.
        • Gość: elipta Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.chello.pl 30.08.08, 21:03
          My byliśmy w Brolo, w sierpniu, z 9 miesięcznym dzieckiem. Nam się
          tam bardzo dobrze wypoczywało. Co do wyposażenia, to na czajnik
          elektryczny nie liczcie, trzeba mieć własny. Te aneksy, o których
          wspomina Kudłata, są nieczynne. W naszym pokoju działa lodówka, była
          nowa. Ale lodówki bezpłatne, są tylko w części Residens Satusi. Za
          lodówkę w części Gattopardo, trzeba płacić 10EU/dzień. Jest
          możliwość, by w pokoju było łóżeczko dla malucha, pościelone. Ale
          też trzeba zapłącić 10EU/dzień. My wieźliśmy własne. Przed wylotem
          uprzedziliśmy Traidę o nadbagażu i linie lotnicze nie policzyły nam
          za nadbagaż. W pobliżu hotelu są 3 markety, gdzie można zawsze coś
          dokupić dla malucha (pieluchy, żywność, kosmetyki...) Nie ma więc
          konieczności wlec rezerwowych ilości w bagażu. Miłego wypoczynku :)

• big-justyna Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 01.09.08, 16:11
            Dzieki. Mnie to najbardziej martwi nocnik bo nie bedziemy przeciez
            go ciagnac. Mysle o nakladce ale niewiem czy mala da sie na nia
            namowic. A jak tam wygladaja luzka? Sa duze?
            • Gość: kajka Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 18:20
              rezydencja satusi nie jest taka zla, tzn wg mnie ( ja mialam pokoj w czesci hotelowej ale znajomi zostali zakwaterowani w Satusi) plus jest taki ze sa to apartamenty wiec sa duzo wieksze niz pokoje w hotelu. jak ktos jedzie z dzieckiem i ma wozek, czy inne zajmujace duzo miejsca wyposazenie to cfhyba nawet lepiej miec pokoj w tym satusi, no i tam sa lodowki i wentylatory, ktore sie wlacza samemu a w hotelu klima jest tylko w okreslonych godzinach. na posiedzenie wieczorem ze znajomymi tez lepsze satusi- bo bardziej przestronne. nie ma dostepu do internetu i nie wszedzie sa suszarki wiec lepiej z soba zabrac... blisko do stacji kolejowej, wiec mozna jzedzic na wycieczki a z triada polecam wyspy liparyjskie :) ;)
            • Gość: elipta Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.chello.pl 01.09.08, 18:37
              W Satusi, to podwójne, małżeńskie szerokość napewno ze 160cm, na
              długość koło 200cm. Tapczan w drugim pomieszczeniu taki zwykły,
              młodzieżowy.
              • big-justyna Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 01.09.08, 20:51
                Mam pytanie a raczej mały problem.Na jakie wycieczki z Triadą warto
                sie wybrac(jedziemy z 2 letnim dzieckiem).I czy jadąc pociągiem
                daleko jest z Brolo do Palermo bo chcielibysmy zwiedzic te miasto.
                • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 01.09.08, 21:03
                  Z Brolo do Palermo pociągiem jedzie się ok.2,5 godziny.Bilety nie są
                  drogie a wasze dziecko pojedzie za darmo.
                  • big-justyna Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 02.09.08, 11:45
                    Mam jeszcze jedno pytanko.Czy na plazy i w wodzie moza chodzic boso
                    czy tak jak w Grecji trzeba w specyjalnych butach bo brzeg i dno sa
                    kamieniste.
                    Z góry dziekuje za odpowiedż.
                    • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 02.09.08, 12:42
                      Lepiej mieć buty,bo kamieni nie brakuje.
                      • big-justyna Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 02.09.08, 18:09
                        Słuchajcie o co chodzi z gniazdkami we Włoszech są inne niz w
                        Polsce.Acha wy wylatywaliście z etiudy czy z lotniska głównego.
                        • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 02.09.08, 19:42
                          Gniazdka może trochę inne,ale nam udało się ładować komórki
                          bezposrednio włączając do gniazdka.Mieliśmy ze sobą tzw. adapter
                          który kupilismy w Polsce w Media Mark ,ale go nie używalismy.
                          Na lotnisku najpierw idzie się do starej sali odlotów(tam znajdują
                          się stanowiska biur podróży),a potem do nowej) ,one są połączone.
                          • big-justyna Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 02.09.08, 21:05
                            Czytałem w internecie ze gniazdka sa takie same tylko ze bez
                            uziemienia. Czyli jak mam wtyczke tylko z dwoma bolcami np.
                            (ładowarka,czajnik)to bedzie działac bez problemu.Z góry dzięki za
                            odpowiedż.
                          • big-justyna Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 03.09.08, 14:34
                            Hej. ma jeszcze jedno pytanko, jak jest z bagazem? bo to ze na osobe
                            jest 20kg to wiem, ale jak my mamy na 2 osoby jedna duza walizke to
                            ile ona moze miec? czy ktos moze wie? bo mam ruzne sprzeczne
                            informacje.
                            • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 03.09.08, 16:00
                              Myślę ,że to nie problem,ale zadzwoń do biura tam dowiesz się
                              prawdziwej informacji.
                            • Gość: elipta Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.chello.pl 05.09.08, 16:47
                              Jak masz jeden wspólny neseser na 2 osoby, to jego waga nie może
                              przekroczyć 32kg.
                              • big-justyna Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? 05.09.08, 22:51
                                OK. DZIEKI. JUTRO LECIMY. MAM NADZIEJE ZE WSZYSTKO MAMY I ZE BEDZIE
                                DOBRZE. POZDROWIONKA. PA.
                                • Gość: pp Re: Sycylia-BROLO- jak tam jest? IP: *.koba.pl 23.09.08, 14:10
                                  Justyna ,napisz jak było!?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka