Dodaj do ulubionych

Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 00:46
Tam się za kilka dni wybieram samochodem.
Będę mieszkać w Catanzaro. Planuje zobaczyć: Tropeę, Capo Vaticano, Wyspy
Liberyjskie, Sibari, Crotone, może Praia a Mare, Pentidattilo. Ale wiem, że
zotsanie mi jeszcze trochę czasu na zwiedzanie. Może polecilibyście jakieś
ciekawe miejscowości, gdzie warto się wybrać???
Obserwuj wątek
    • agamamaoli Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria 02.07.08, 14:05
      scille (przejazdem mimo to urocze miejsce), tropee, gerace, gambari
      • Gość: anka Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria IP: 80.51.94.* 02.07.08, 17:04
        Sibari możesz sobie odpuścić. Fragment ceglanych ruin za płotem, nie można
        podejść bliżej, dookoła kupa śmieci i innych brzydkich rzeczy. Nie
        polecam!Tropea jest super, poza tym blisko na Sycylię.
        • Gość: Lisciu Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria IP: *.tvgawex.pl 29.07.08, 20:05
          Witam.
          Ja od 2 lat spędzałem wakacje w Praia a Mare, co prawda pracując ale czas wolny
          oczywiście też był:)Jakie są tam atrakcje hmm.. na pewno to, że jest to typowo
          turystyczne miasteczko nad samym morzem Tyrreńskim, otoczone wieloma górami co
          daje bardzo ładny widok. Sama mieścina jest niewielka i nie ma raczej co tam
          zwiedzać, jeżdżąc po okolicy są piękne widoki bo i cała Kalabria z tego słynie,
          że jest w niej pięknie. Jeśli już będziesz w Prai to warto wybrać się nad morze
          i dowiedzieć się kiedy płyną łódki do grót Azzurra i del Leone, bo jest tam
          bardzo ładnie. Koszt takiej wyprawy do 5 euro od osoby więc niewiele. Warto
          wybrać się do Maratei, która leży blisko Prai (choć dojad krętymi drogami do
          niej to masakra), gdzie koniecznie trzeba zobaczyć posąg Chrystusa mierzącego ok
          28 metrów (jest to chyba drugi co do wielkości po tym w Rio).

Tyle ile można powiedzieć o tej malutkiej miejscowości. Jest naprawde piekna i
          super się tam wypoczywa, ale do zwiedzania raczej wiele nie ma.

Pozdrawiam
    • Gość: Maciej Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 11:07
      Koniecznie Stilo - jest naprawdę urocze (z Catanzaro masz niedaleko).
      • mmkow Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria 30.07.08, 12:57
        dodam jeszcze la castelle, fajny zameczek, oraz pozostałości po greckiej
        świątyni w pobliży Crotone. Ogólnie Kalabria jest śliczna, byłem w lipcu i
        polecam!!!!!!!!
        • relaksowa Co nwarto zobaczyć w regione Kalabria ( do mmkow) 31.07.08, 09:44
          Mam wrazenie z roznych postow,ze robiles rozeznanie nt apart.Pegaso
          w Kalabrii. Skoro juz wrociles bede wdzieczna za wszelkie, swieze
          info, bo wybieram sie tam w polowie sierpnia.No i oczywiscie jak (
          jaki transport) i gdzie podozowales.
          pozdrawiam sredecznie
    • linn_linn Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria 31.07.08, 07:38
      Park wodny Odissea 2000 w Rossano Calabro, jesli ktos lubi takie rozrywki.
      odissea2000.it/odissea2008/
      Koniecznie zjesc slynne lody z Pizzo Calabro.
      • Gość: Maciej Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 12:38
        > Koniecznie zjesc slynne lody z Pizzo Calabro.

Najlepsze lody jakie ja pamiętam ze wszystkich wyjazdów do Włoch były w Rossano
        - na placu, zaraz za tunelem, przez który się wjeżdża (lub wchodzi) do starej
        części miasta.
        • linn_linn Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria 31.07.08, 13:55
          Opinia subiektywna. Miastem lodow nazywane jest jednak Pizzo Calabro, a nie
          Rossano. Lodow tych mozna zreszta skosztowac w najlepszych cukierniach na
          terenie Wloch: niestety tylko w wersji mrozonej, ale zawsze.
    • anna344 Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria 31.07.08, 20:44
      zachwycaac sie widokami, i nastawic sie na blogie lenistwo nad
      jednym z najpieniejzsych morskich brzegow wloch...a lody w Pizzo,jak
      najbardziej:)
    • elka323 Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria 03.08.08, 18:47
      Nad morzem Jońskim koło Siderno warto zobaczyc wykopaliska w Locri.Jest to duze
      rzymski miasto oraz amfiteatr ze wspanialymi efektami dzwiekowymi.W gorach
      znajduje sie miejscowośc Serra San Bruno z klasztorem o scislej klauzurze w
      którym jest ciekawe muzeum a obok piekny park.Wyspy Liparyjskie trzeba zobaczyc
      koniecznie - są przepiękne.Warto zrobic sobie wycieczke po Lipari.Bardzo ladne
      jest rownież Palmi nad morzem Tyrreńskim , a zwłaszcza Scilla - stare miasteczko
      nad morzem zawieszone na skałach.
      • Gość: Ania Re: Co naprawdę warto zobaczyć w regione Kalabria IP: *.lanet.net.pl 13.08.08, 23:27
        Polecam również takie miasta, jak: Reggio di Calabria, Scilla i Bova-
        wszystko w pobliżu Pentidattilo. Ale ogólnie cała Kalabria jest
        przepięknym, urokliwym miejscem, do którego zawsze chce się wracać :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka